LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS
ĮSAKYMAS
DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2000 M. VASARIO 29 D. ĮSAKYMO NR. 60 „DĖL DŽEMŲ IR PANAŠIŲ PRODUKTŲ TECHNINIO REGLAMENTO
PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO
2025 m. vasario 27 d. Nr. 3D-94
Vilnius
Įgyvendindamas 2024 m. gegužės 14 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą (ES) 2024/1438, kuria iš dalies keičiamos Tarybos direktyvos 2001/110/EB dėl medaus, 2001/112/EB dėl žmonių maistui skirtų vaisių sulčių ir tam tikrų panašių produktų, 2001/113/EB dėl žmonių maistui skirtų vaisių džemų, želė, marmeladų ir saldintos kaštainių tyrės ir 2001/114/EB dėl žmonėms vartoti skirto tam tikro iš dalies arba visiškai dehidratuoto konservuoto pieno:
1. P a k e i č i u Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2000 m. vasario 29 d. įsakymą Nr. 60 „Dėl Džemų ir panašių produktų techninio reglamento patvirtinimo“ ir jį išdėstau nauja redakcija:
„LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS
ĮSAKYMAS
DĖL DŽEMŲ IR PANAŠIŲ GAMINIŲ TECHNINIO REGLAMENTO PATVIRTINIMO
Įgyvendindamas 2001 m. gruodžio 20 d. Tarybos direktyvą 2001/113/EB dėl žmonių maistui skirtų vaisių džemų, želė, marmeladų ir saldintos kaštainių tyrės, su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2024 m. gegužės 14 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyva (ES) Nr. 2024/1438, vadovaudamasis Lietuvos Respublikos maisto įstatymo 9 straipsnio 3 dalimi, Lietuvos Respublikos žemės ūkio, maisto ūkio ir kaimo plėtros įstatymo 4 straipsnio 1 dalimi bei siekdamas reglamentuoti vaisių džemų, želė, marmeladų ir saldintos kaštainių tyrės, skirtos žmonėms vartoti, apibūdinimą, kokybės reikalavimus ir nustatyti prekinio pateikimo reikalavimus,
2. N u s t a t a u, kad:
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2000 m. vasario 29 d. įsakymu Nr. 60
(Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2025 m. vasario 27 d. sakymo Nr. 3D-94
redakcija)
DŽEMŲ IR PANAŠIŲ gaminių TECHNINIS REGLAMENTAS
I SKYRIUS
bendrosios nuostatos
1. Džemų ir panašių gaminių techninis reglamentas (toliau – Reglamentas) parengtas įgyvendinant 2001 m. gruodžio 20 d. Tarybos direktyvą 2001/113/EB dėl žmonių maistui skirtų vaisių džemų, želė, marmeladų ir saldintos kaštainių tyrės, su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2024 m. gegužės 14 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyva (ES) Nr. 2024/1438.
2. Reglamentas taikomas šiems rinkai tiekiamiems gaminiams:
II SKYRIUS
sąvokos ir apibrėžtys
4. Reglamente vartojamos sąvokos:
4.1. Aukščiausiosios rūšies džemas – želė konsistencijos gaminys iš cukrų, vienos arba kelių rūšių vaisių nekoncentruoto minkštimo ir vandens. Aukščiausiosios rūšies erškėtuogių, besėklių aviečių, gervuogių, juodųjų serbentų, mėlynių ir raudonųjų serbentų džemas gali būti gaminamas vien tik iš šių vaisių nekoncentruotos tyrės arba jos dalies. Aukščiausiosios rūšies citrusinių vaisių džemas gali būti gaminamas iš neluptų vaisių, supjaustytų juostelėmis ir (arba) griežinėliais. Gaminant aukščiausiosios rūšies džemą iš obuolių, kriaušių, slyvų, arbūzų, melionų, vynuogių, moliūgų, agurkų ir pomidorų, negalima šių vaisių maišyti su kitais vaisiais. Vaisių minkštimo kiekis 1000 g gaminio pagaminti negali būti mažesnis kaip: 500 g visų rūšių vaisių, išskyrus 450 g raudonųjų serbentų, šermukšnių, šaltalankių, juodųjų serbentų uogų, erškėtuogių, cidonijų; 280 g imbierų; 290 g anakardžių; 100 g pasiflorų.
4.2. Džemas – želė konsistencijos gaminys iš cukrų, vienos arba kelių rūšių vaisių minkštimo ir (arba) tyrės ir vandens. Citrusinių vaisių džemas gali būti gaminamas iš neluptų vaisių, supjaustytų juostelėmis ir (arba) griežinėliais. Vaisių minkštimo ir (arba) tyrės kiekis 1000 g gaminio pagaminti negali būti mažesnis kaip: 450 g visų rūšių vaisių, išskyrus 350 g raudonųjų serbentų, šermukšnių, šaltalankių, juodųjų serbentų, erškėtuogių, cidonijų; 180 g imbierų; 230 g anakardžių; 80 g pasiflorų.
4.3. Aukščiausiosios rūšies želė – gaminys iš cukrų ir vienos arba kelių rūšių vaisių sulčių ir (arba) vandeninių ekstraktų. Vaisių sulčių ir (arba) vandeninių ekstraktų kiekis 1000 g gaminio pagaminti negali būti mažesnis kaip aukščiausiosios rūšies džemo, nurodyto Reglamento 4.1 papunktyje. Nurodyti kiekiai apskaičiuojami atėmus vandens, sunaudoto ruošiant vandeninius ekstraktus, kiekį. Gaminant aukščiausiosios rūšies želė iš obuolių, kriaušių, slyvų, arbūzų, melionų, vynuogių, moliūgų, agurkų ir pomidorų, šie vaisiai su kitais vaisiais nemaišomi.
4.4. Želė – gaminys iš cukrų ir vienos arba kelių rūšių vaisių sulčių ir (ar) vandeninių ekstraktų. Vaisių sulčių ir (ar) vandeninių ekstraktų kiekis 1000 g gaminio pagaminti negali būti mažesnis kaip džemo, nurodyto Reglamento 4.2 papunktyje. Nurodyti kiekiai apskaičiuojami atėmus vandens, sunaudoto ruošiant vandeninius ekstraktus, kiekį.
4.5. Citrusinių vaisių marmeladas – želė konsistencijos gaminys iš vandens, cukrų ir vieno ar kelių citrusinių vaisių gaminių: minkštimo, tyrės, sulčių, vandeninių ekstraktų ir žievelių. Citrusinių vaisių kiekis 1000 g gaminio pagaminti turi būti ne mažesnis kaip 200 g, iš kurių ne mažiau kaip 75 g turi būti iš vidinio sluoksnio (endokarpio). Gaminio pavadinime „citrusinių vaisių marmeladas“ terminas „citrusiniai vaisiai“ gali būti pakeistas naudojamų citrusinių vaisių pavadinimu.
Pavadinimas „želė marmeladas“ gali būti vartojamas, jei gaminyje, kuris apibrėžiamas kaip citrusinių vaisių marmeladas, nėra netirpių medžiagų, išskyrus nedidelį smulkiai supjaustytų žievelių kiekį.
5. Tirpių sausųjų medžiagų kiekis gaminiuose, nurodytuose Reglamento 4.1–4.6 papunkčiuose, turi būti ne mažesnis kaip 60 proc., matuojant refraktometru, išskyrus tuos gaminius, kurie atitinka Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1924/2006 su visais pakeitimais reikalavimus dėl sumažinto cukraus kiekio, ir tuos gaminius, kuriuose cukrūs visiškai arba iš dalies yra pakeisti saldikliais.
6. Gaminant Reglamento 4.1–4.6 papunkčiuose nurodytus gaminius, kurių energinė vertė yra sumažinta, tirpių sausųjų medžiagų kiekis gali būti mažesnis kaip 60 proc., matuojant refraktometru.
III SKYRIUS
ŽALIAVŲ APIBŪDINIMAI
8. Reglamente vartojami žaliavų apibūdinimai:
8.1. Vaisiai – švieži, sveiki vaisiai be gedimo požymių, turintys visas pagrindines sudedamąsias dalis ir pakankamai prinokę, kad tiktų Reglamento 2.1–2.6 papunkčiuose nurodytų gaminių gamybai, prieš tai juos nuvalius, pašalinus defektines vietas, viršūnėles ir kotelius. Reglamente pomidorai, valgomųjų rabarbarų lapkočių, morkų, saldžiųjų bulvių, agurkų, moliūgų, melionų ir arbūzų valgomosios dalys yra laikomos vaisiais; imbierai apima šviežias, džiovintas arba konservuotas sirupe valgomąsias imbiero augalo šaknis.
8.2. Vaisių minkštimas – valgomoji vaisių dalis su žievelėmis, odelėmis, sėklomis, kauliukais arba be jų, kuri gali būti supjaustyta arba susmulkinta, bet nesutrinta į tyrę.
8.3. Vaisių tyrė – į vientisą masę sutrinta valgomoji vaisių dalis be žievelių, odelių, sėklų, kauliukų ir kitų atliekų.
8.4. Vaisių vandeninis ekstraktas – iš vaisių gaminamas vandeninis ekstraktas, kuris, neįskaitant gamybos metu patirtų nuostolių, turi visas vandenyje tirpias naudotų vaisių sudedamąsias dalis.
8.5. Cukrūs – pusbaltis cukrus, cukrus arba baltasis cukrus, ypač baltas cukrus, cukraus tirpalas, invertuotojo cukraus tirpalas, invertuotojo cukraus sirupas, gliukozės sirupas, dehidratuotasis gliukozės sirupas, dekstrozė arba bevandenė dekstrozė ar dekstrozės monohidratas, fruktozė, kurie turi atitikti Cukraus, skirto žmonėms vartoti, techninio reglamento, patvirtinto žemės ūkio ministro 2000 m. gruodžio 22 d. įsakymu Nr. 368, reikalavimus, taip pat fruktozės sirupas, cukrūs, ekstrahuoti iš vaisių, rudasis cukrus.
IV SKYRIUS
ŽALIAVŲ APDOROJIMAS
9. Žaliavos, nurodytos Reglamento 8.1–8.4 papunkčiuose, gali būti apdorojamos šiais būdais:
10. Abrikosai ir slyvos, naudojami džemų gamyboje, gali būti apdoroti ir kitais dehidratacijos būdais, išskyrus džiovinimą sublimacijos būdu.
V SKYRIUS
PAPILDOMOS SUDEDAMOSIOS DALYS
12. Reglamento 4.1–4.6 papunkčiuose apibūdintiems gaminiams gaminti gali būti naudojamos papildomos sudedamosios dalys:
12.1. medus, atitinkantis Medaus techninio reglamento, patvirtinto žemės ūkio ministro 2003 m. rugpjūčio 12 d. įsakymu Nr. 3D-333, reikalavimus, kuris visiškai arba iš dalies pakeičia cukraus rūšis;
12.3. citrusinių vaisių sultys, koncentruotos arba nekoncentruotos (tiktai kitų rūšių vaisių džemams, aukščiausiosios rūšies džemams, želė ir aukščiausiosios rūšies želė);
12.4. raudonųjų vaisių sultys, koncentruotos arba nekoncentruotos (tiktai džemams ir aukščiausiosios rūšies džemams iš erškėtuogių, braškių, aviečių, agrastų, raudonųjų serbentų, slyvų ir rabarbarų);
12.5. raudonųjų burokėlių sultys, koncentruotos arba nekoncentruotos (tiktai džemams ir želė iš braškių, aviečių, agrastų, raudonųjų serbentų ir slyvų);
12.6. citrusinių vaisių eteriniai aliejai (tiktai citrusinių vaisių marmeladams ir želė marmeladams);
12.9. citrusinių vaisių žievelė (džemams, aukščiausiosios rūšies džemams, želė ir aukščiausiosios rūšies želė);
12.10. kvapiosios pelargonijos (Pelargonium odoratissimum) lapai (džemams, aukščiausiosios rūšies džemams, želė ir aukščiausiosios rūšies želė, pagamintiems iš cidonijų);
12.11. spiritai, vynai ir likeriniai vynai, riešutai, kvapieji augalai, prieskoniai, vanilė ir vanilės ekstraktai (visiems gaminiams);
VI SKYRIUS
ŽENKLINIMAS
13. Ženklinant Reglamente nurodytus gaminius, turi būti vadovaujamasi 2011 m. spalio 25 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (ES) Nr. 1169/2011 dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams, kuriuo iš dalies keičiami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 1924/2006 ir (EB) Nr. 1925/2006, bei kuriuo panaikinami Komisijos direktyva 87/205/EEB, Tarybos direktyva 90/496/EEB, Komisijos direktyva 1999/10/EB, Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 2000/13/EB, Komisijos direktyvos 2002/67/EB ir 2008/5/EB bei Komisijos reglamentas(EB) Nr. 608/2004 su visais pakeitimais, ir laikantis šių reikalavimų:
13.1. gaminių pavadinimai, nurodyti Reglamento 2.1–2.6 papunkčiuose, turi būti taikomi tik Reglamente nurodytiems gaminiams apibūdinti. Tačiau Reglamento 2.1–2.6 papunkčiuose nurodytų gaminių pavadinimai gali būti vartojami kaip papildomi prie kitų gaminių, kurių negalima supainioti su 4.1–4.6 papunkčiuose apibūdintais gaminiais, pavadinimo;
13.2. gaminio pavadinimas turi būti papildomas nuoroda į vieną ar kelias naudotų vaisių rūšis mažėjančia tvarka pagal panaudotos žaliavos masę. Tačiau, jei gaminys pagamintas iš trijų ar daugiau vaisių rūšių, vaisių pavadinimus galima pakeisti žodžiais „kelių rūšių vaisiai“ ar panašia formuluote arba nurodyti panaudotų vaisių rūšių skaičių;
13.3. citrusinių vaisių marmelado, pagaminto iš trijų ar daugiau rūšių vaisių, atveju galima vartoti nuorodą „kelių rūšių vaisių marmeladas“ arba „(x) rūšių vaisių marmeladas“, čia x – vaisių rūšių skaičius;
13.4. vietoj termino „aukščiausiosios rūšies džemas“ leidžiama vartoti terminą „aukščiausiosios rūšies marmeladas“, išskyrus citrusinių vaisių džemo atveju;
13.5. vietoj termino „džemas“ leidžiama vartoti terminą „marmeladas“, išskyrus citrusinių vaisių džemo atveju;
13.6. etiketėje turi būti užrašas „paruošta iš.…. g vaisių 100 g“, kur trūkstamas skaičius parodo vaisių minkštimo, tyrės, sulčių ar vandeninių ekstraktų kiekį 100 g gatavo gaminio atėmus vandens kiekį, jei buvo naudotas vandeniniams ekstraktams ruošti;