Paveikslėlis, kuriame yra žinutė  Automatiškai sugeneruotas aprašymas

 

LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS

 

ĮSAKYMAS

DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2003 M. BALANDŽIO 8 D. ĮSAKYMO NR. 3D-146 „DĖL SIDRŲ APIBŪDINIMO, GAMYBOS IR PREKINIO PATEIKIMO TECHNINIO REGLAMENTO PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

2022 m. birželio 15 d. Nr. 3D-394

Vilnius

 

 

1. P a k e i č i u Sidrų apibūdinimo, gamybos ir prekinio pateikimo techninį reglamentą, patvirtintą Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2003 m. balandžio 8 d. įsakymu Nr. 3D-146 „Dėl Sidrų apibūdinimo, gamybos ir prekinio pateikimo techninio reglamento patvirtinimo“, ir jį išdėstau nauja redakcija (pridedama).

2. N u s t a t a u, kad:

2.1. iki šio įsakymo įsigaliojimo dienos pagaminti sidrai, neatitinkantys Sidrų apibūdinimo, gamybos ir prekinio pateikimo techninio reglamento nuostatų, gali būti realizuojami tol, kol pasibaigs jų atsargos, bet ne ilgiau kaip iki 2023 m. liepos 31 d.;

2.2. šis įsakymas įsigalioja 2022 m. lapkričio 1 d.

 

 

 

Žemės ūkio ministras                                                                                       Kęstutis Navickas

 


 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2003 m. balandžio 8 d. įsakymu Nr. 3D-146

(Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2022 m. birželio 15 d. įsakymo Nr. 3D-394

redakcija)

 

 

SIDRŲ APIBŪDINIMO, GAMYBOS IR PREKINIO PATEIKIMO TECHNINIS REGLAMENTAS

 

I SKYRIUS

BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Sidrų apibūdinimo, gamybos ir prekinio pateikimo techninis reglamentas (toliau – reglamentas) parengtas vadovaujantis 2015 m. rugsėjo 9 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyva (ES) Nr. 2015/1535, kuria nustatoma informacijos apie techninius reglamentus ir informacinės visuomenės paslaugų taisykles teikimo tvarka, ir Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1999 m. gegužės 20 d. nutarimu Nr. 617 „Dėl Informacijos apie techninius reglamentus ir atitikties įvertinimo procedūras teikimo taisyklių patvirtinimo“.

2. Reglamentas nustato bendrąsias sidro ir kriaušių sidro, aromatizuoto sidro / kriaušių sidro, putojančio sidro / kriaušių sidro, gazuoto sidro / kriaušių sidro, natūralaus sidro / kriaušių sidro, nealkoholinio sidro / kriaušių sidro apibūdinimo, gamybos ir prekinio pateikimo taisykles. Jo nuostatos privalomos visoms Lietuvos Respublikos įmonėms, užsiimančioms sidrų gamyba, įvežimu bei pardavimu. Taikant abipusio pripažinimo principą, jeigu prekėmis teisėtai prekiaujama kitoje Europos Sąjungos valstybėje narėje ar Turkijoje arba jos yra ELPA valstybės, kuri yra susitariančioji EEE susitarimo šalis, kilmės ir joje teisėtai parduodamos, tokios prekės laikomos suderinamos su šia priemone. Šios priemonės taikymas priklauso nuo nuostatų, kurios pateikiamos 2019 m. kovo 19 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (ES) 2019/515 dėl kitoje valstybėje narėje teisėtai parduodamų prekių abipusio pripažinimo, kuriuo panaikinamas Reglamentas (EB) Nr. 764/2008.

 

II SKYRIUS

SĄVOKOS

 

3. Sidras – alkoholinis gėrimas, gaunamas iš dalies arba visiškai fermentuojant obuolių sultis arba obuolių ir kriaušių sulčių mišinį (taip pat pagamintą ir iš koncentrato), pridedant arba nepridedant cukrų ir (ar) jų sirupų ir (ar) geriamojo vandens. Pagamintame produkte vaisių sultys turi sudaryti ne mažiau kaip 20 tūrio proc.

3.1. Aromatizuotas sidras  sidras, aromatizuotas kitomis nei obuolių skonio kvapiosiomis medžiagomis ar kitomis nei obuolių sultimis, nuspalvintas arba nenuspalvintas leidžiamais dažikliais.

3.1.1. Gazuotas aromatizuotas sidras aromatizuotas sidras, į kurį pridėta anglies dioksido.

3.1.2. Putojantis aromatizuotas sidras – aromatizuotas sidras, kuriame visas anglies dioksidas susidaro antrinio fermentavimo procese.

3.2. Gazuotas sidras sidras, į kurį pridėta anglies dioksido.

3.3. Putojantis sidras – sidras, kuriame visas anglies dioksidas susidaro antrinio fermentavimo procese.

3.4. Natūralus sidras sidras be pridėtinio cukraus ir (ar) jų sirupų, geriamojo vandens, kvapiųjų medžiagų ir maisto priedų. Jo tūrinė etilo alkoholio koncentracija turi būti ne mažesnė kaip 4,5 proc.

3.5. Nealkoholinis sidras sidras, kuriame alkoholio kiekis leidžiamais būdais sumažintas taip, kad tūrinė etilo alkoholio koncentracija jame yra ne didesnė kaip 0,5 proc.

3.5.1. Aromatizuotas nealkoholinis sidras nealkoholinis sidras, aromatizuotas kitomis nei obuolių skonio kvapiosiomis medžiagomis ar kitomis nei obuolių sultimis, nuspalvintas ar nenuspalvintas leidžiamais dažikliais.

3.5.1.1. Gazuotas aromatizuotas nealkoholinis sidras aromatizuotas nealkoholinis sidras, į kurį pridėta anglies dioksido. 

3.5.2. Gazuotas nealkoholinis sidras nealkoholinis sidras, į kurį pridėta anglies dioksido.

4. Kriaušių sidras – alkoholinis gėrimas, gaunamas iš dalies arba visiškai fermentuojant kriaušių sultis ar kriaušių ir obuolių sulčių mišinį (taip pat pagamintą ir iš koncentrato), pridedant arba nepridedant cukrų ir (ar) jų sirupų ir (ar) geriamojo vandens. Pagamintame produkte vaisių sultys turi sudaryti ne mažiau kaip 20 tūrio proc.

4.1. Aromatizuotas kriaušių sidras – kriaušių sidras, aromatizuotas kitomis nei kriaušių skonio kvapiosiomis medžiagomis ar kitomis nei kriaušių sultimis, nuspalvintas arba nenuspalvintas leidžiamais dažikliais.

4.1.1. Gazuotas aromatizuotas kriaušių sidras – aromatizuotas kriaušių sidras, į kurį pridėta anglies dioksido.

4.1.2. Putojantis aromatizuotas kriaušių sidras – aromatizuotas kriaušių sidras, kuriame visas anglies dioksidas susidaro antrinio fermentavimo procese.

4.2. Gazuotas kriaušių sidras – kriaušių sidras, į kurį pridėta anglies dioksido.

4.3. Putojantis kriaušių sidras – kriaušių sidras, kuriame visas anglies dioksidas susidaro antrinio fermentavimo procese.

4.4. Natūralus kriaušių sidras kriaušių sidras be pridėtinio cukraus ir (ar) jų sirupų, geriamojo vandens, kvapiųjų medžiagų ir maisto priedų. Jo tūrinė etilo alkoholio koncentracija turi būti ne mažesnė kaip 4,5 proc.

4.5. Nealkoholinis kriaušių sidras kriaušių sidras, kuriame alkoholio kiekis leidžiamais būdais sumažintas taip, kad tūrinė etilo alkoholio koncentracija jame yra ne didesnė kaip 0,5 proc.

4.5.1. Aromatizuotas nealkoholinis kriaušių sidras nealkoholinis kriaušių sidras, aromatizuotas kitomis nei kriaušių skonio kvapiosiomis medžiagomis ar kitomis nei kriaušių sultimis, nuspalvintas ar nenuspalvintas leidžiamais dažikliais.

4.5.1.1. Gazuotas aromatizuotas nealkoholinis kriaušių sidras aromatizuotas nealkoholinis kriaušių sidras, į kurį pridėta anglies dioksido.

4.5.2. Gazuotas nealkoholinis kriaušių sidras nealkoholinis kriaušių sidras, į kurį pridėta anglies dioksido.

5. Sidro pusgaminis – nevisiškai baigtas gaminys, gaunamas bet kurioje sidro gamybos stadijoje nuo mišinio sudarymo iki išpilstymo į prekinę tarą.

6. Kriaušių sidro pusgaminis nevisiškai baigtas gaminys, gaunamas bet kurioje kriaušių sidro gamybos stadijoje nuo mišinio sudarymo iki išpilstymo į prekinę tarą.

 

III SKYRIUS

PAGRINDINIAI KOKYBĖS RODIKLIAI

 

7. Laikymo metu gali susidaryti nedidelis kiekis natūralios kilmės nuosėdų. Spalva, aromatas ir skonis turi atitikti konkrečios rūšies sidro normatyvinio dokumento nustatytus reikalavimus, tačiau:

7.1. maksimalus spalvos intensyvumas gali būti 40 EBC vienetų sidrui / kriaušių sidrui, putojančiam sidrui / kriaušių sidrui, gazuotam sidrui / kriaušių sidrui, pagamintam vartojant leistiną karamelių spalvos dažiklį;

7.2. sidras, putojantis sidras, gazuotas sidras gali būti aromatizuotas tik obuolių aromato natūraliais kvapiųjų medžiagų pagrindais, kaip tai apibrėžta 2008 m. gruodžio 16 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1334/2008 dėl kvapiųjų medžiagų ir aromatinių savybių turinčių tam tikrų maisto ingredientų naudojimo maisto produktuose ir ant jų ir iš dalies keičiančio Tarybos reglamentą (EEB) Nr. 1601/91, reglamentus (EB) Nr. 2232/96 ir (EB) Nr. 110/2008 bei Direktyvą 2000/13/EB su visais pakeitimais 3 straipsnio 2 dalies c punkte, ir (arba) kvapiųjų medžiagų preparatais, kaip tai apibrėžta Reglamento (EB) Nr. 1334/2008 3 straipsnio 2 dalies d punkte; kriaušių sidras, putojantis kriaušių sidras, gazuotas kriaušių sidras gali būti aromatizuotas tik kriaušių aromato natūraliais kvapiųjų medžiagų pagrindais, kaip tai apibrėžta Reglamento (EB) Nr. 1334/2008 3 straipsnio 2 dalies c punkte, ir (arba) kvapiųjų medžiagų preparatais, kaip tai apibrėžta Reglamento (EB) Nr. 1334/2008 3 straipsnio 2 dalies d punkte. 

8. Įpylus putojančio ar gazuoto sidro / kriaušių sidro (toliau – sidras) į stiklinę, turi susidaryti putojančiam ar gazuotam gėrimui būdinga puta ir išsiskirti anglies dioksido burbuliukų.

9. Sidruose turi būti:

9.1. tūrinė etilo alkoholio koncentracija daugiau kaip 1,2 proc., bet ne daugiau kaip 8,5 proc., esant 20 oC temperatūrai (išskyrus nealkoholinį sidrą, kuriame tūrinė etilo alkoholio koncentracija yra mažesnė kaip 0,5 proc., ir natūralų sidrą, kuriame tūrinė etilo alkoholio koncentracija turi būti ne mažesnė kaip 4,5 proc.);

9.2. cukraus, perskaičiuoto į invertuotąjį, ne daugiau kaip 80 g/l.

Jei prekiniame pavadinime nurodoma sidrų rūšis pagal cukraus kiekį, cukraus kiekiai turi atitikti nurodytus dydžius:

Rūšis pagal cukrų

Cukraus, perskaičiuoto į invertuotąjį, kiekis, g/l

sausas

Ne daugiau kaip 10

pusiau sausas

11–35

pusiau saldus

36–50

saldus

51–80;

 

9.3. titruojamų (bendrųjų) rūgščių, perskaičiuotų į obuolių rūgštį, 1–8 g/l;

9.4. lakiųjų rūgščių, perskaičiuotų į acto rūgštį, ne daugiau kaip 1,3 g/l;

9.5. ekstrakto (be cukraus) ne mažiau kaip 5 g/l;

9.6. sieros dioksido ne daugiau kaip 200 mg/l, iš to kiekio laisvojo ne daugiau kaip 40 mg/l;

9.7. sorbo rūgšties ne daugiau kaip 200 mg/l;

9.8. putojančio ir gazuoto sidro slėgis buteliuose ne mažesnis kaip 150 kPa, kai temperatūra 20 o C.

10. Leidžiami sidro cheminių rodiklių nuokrypiai nuo patvirtintų normų:

10.1. etilo alkoholio (išskyrus nealkoholinį sidrą) ± 1 tūrio proc.;

10.2. cukraus ± 5 g/l;

10.3. titruojamų (bendrųjų) rūgščių, perskaičiavus į obuolių rūgštį, ± 0,2 g/l.

Pastaba. Jeigu nurodytas leistinas sidre rodiklių intervalas, nuokrypiai galimi tik intervalo ribose.

 

IV SKYRIUS

GAMYBAI NAUDOJAMOS ŽALIAVOS IR MEDŽIAGOS

 

11. Atsižvelgiant į konkrečią sidro rūšį, jo gamyboje gali būti naudojama:

11.1. obuolių ar (ir) kriaušių sultys;

11.2. koncentruotos obuolių ar (ir) kriaušių sultys;

11.3. obuolių ar (ir) kriaušių fermentuotos sultys;

11.4. įvairūs cukrūs ir jų sirupai reikiamam etilo alkoholio kiekiui fermentavimo būdu gauti ir sidrui pasaldinti;

11.5. medus (sidrui pasaldinti, aromatizuoti);

11.6. geriamasis vanduo (pridedamas prieš ar po fermentacijos);

11.7. grynoji mielių kultūra ir mielių maitintojai;

11.8. maisto fermentai;

11.9. fermentiniai preparatai;

11.10. kitų, nei obuolių ar kriaušių, vaisių šviežios ar koncentruotos sultys, pridedamos po fermentacijos, sidrams aromatizuoti;

11.11. anglies dioksidas;

11.12. maisto priedai;

11.13. pagalbinės perdirbimo medžiagos;

11.14. kvapiosios medžiagos;

11.15. antpilai, augalų ekstraktai arba jų distiliatai, prieskoniai, apyniai;

11.16. kitos sidrų gamyboje leidžiamos naudoti žaliavos ir medžiagos.

12. Įmonėje pagamintos sidrų gamybai naudojamos žaliavos ir medžiagos turi atitikti Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų bei normatyvinių dokumentų reikalavimus ir turėti maisto saugos ir kokybės patvirtinimo dokumentus.

13. Sidrai turi būti pagaminti pagal taikomas gamybos technologijas ir procesus, laikantis reglamento nuostatų ir maisto tvarkymą reglamentuojančių teisės aktų.

 

V SKYRIUS

GAMYBOS TECHNOLOGIJŲ IR PROCESŲ REIKALAVIMAI

 

14. Konkretaus pavadinimo sidras gaminamas laikantis šio reglamento reikalavimų ir vadovaujantis receptūra, technologiniu aprašymu.

15. Etilo alkoholis sidruose turi būti gautas tik natūralios fermentacijos būdu.

16. Neleidžiama pridėti etilo alkoholio ir jokių spiritinių gėrimų ar kitokių medžiagų, kurios suteiktų spalvą ar kvapą, išskyrus leidžiamas šiame reglamente.

17. Sidrų pusgaminiui nuskaidrinti gali būti naudojamos tik tokios medžiagos, kurios veikia mechaniškai ar absorbcijos būdu ir kurios po to turi būti pašalinamos, neliekant jokių arba liekant sidruose tik tokių liekanų, kurios nesukelia pavojaus vartotojų sveikatai ir nepakeičia sidro skonio ir kvapo.

18. Sidrai pilstomi į stiklinę, plastikinę, metalinę ar kitokią tarą, kuri sandariai uždaroma.

19. Nealkoholinio sidro gamyboje taikomas:

19.1. etilo alkoholio kiekio sumažinimas ar pašalinimas membraniniu, terminiu ar kitais leidžiamais metodais;

19.2. etilo alkoholio kiekio sumažinimas pertraukiant arba stabdant fermentacijos procesą leidžiamais būdais.

 

VI SKYRIUS

PREKINIS PATEIKIMAS

 

20. Sidrus galima laikyti pardavimui ir parduoti vartotojui, jeigu jie atitinka šio reglamento, receptūros ir kitų Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų bei norminių dokumentų reikalavimus. Jeigu gėrimas gaminamas iš sidrams gaminti naudojamų žaliavų pagal taikomas gamybos technologijas ir procesus, tačiau neatitinka šiame reglamente nustatytų reikalavimų, jis negali būti apibūdinamas šio reglamento 3–4 punktuose nurodytais pavadinimais.

21. Sidrai ženklinami pagal 2011 m. spalio 25 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) Nr. 1169/2011 dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams, kuriuo iš dalies keičiami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 1924/2006 ir (EB) Nr. 1925/2006 bei kuriuo panaikinami Komisijos direktyva 87/205/EEB, Tarybos direktyva 90/496/EEB, Komisijos direktyva 1999/10/EB, Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 2000/13/EB, Komisijos direktyvos 2002/67/EB ir 2008/5/EB bei Komisijos reglamentas (EB) Nr. 608/2004, su visais pakeitimais reikalavimus, Lietuvos higienos normą HN 119:2014 „Maisto produktų ženklinimas“, patvirtintą Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. gruodžio 24 d. įsakymu Nr. 677 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 119:2014 „Maisto produktų ženklinimas“ patvirtinimo“, Lietuvos Respublikos ūkio ministro 2016 m. rugpjūčio 23 d. įsakymą Nr. 4-527 „Dėl Alkoholinių gėrimų ženklinimo įspėjamaisiais grafiniais ženklais apie alkoholio žalą nėščioms moterims taisyklių patvirtinimo“, kitus teisės aktus, reglamentuojančius alkoholinių gėrimų ženklinimą bei šiame reglamente pateiktus reikalavimus.

22. Sidrų etiketėje ar kitu būdu pateikiamoje informacijoje, be 21 punkte nurodytuose teisės aktuose nustatytų reikalavimų, papildomai turi būti nurodoma:

22.1. kategorija pagal reglamento 3–4 punktus;

22.2. produkto prekinis pavadinimas „sidras“ arba „obuolių sidras“ naudojamas tada, kai produkto sudėtyje obuolių sulčių yra daugiau nei kriaušių sulčių. Produkto pavadinimas „kriaušių sidras“ naudojamas tada, kai produkto sudėtyje kriaušių sulčių yra daugiau nei obuolių sulčių;

22.3. sudedamųjų dalių sąrašas mažėjančia tvarka; maisto priedui nurodomas grupinis pavadinimas ir tarptautinis (E) numeris arba maisto priedo grupinis pavadinimas ir pačios medžiagos individualus pavadinimas;

22.4. ženklinant aromatizuotus sidrus vietoj žodžio „aromatizuotas“ leidžiama nurodyti konkrečią kvapiąją medžiagą kartu su žodžiu „skonio“ ar aromatizavimui vartotų sulčių pavadinimą, pvz., „braškių skonio sidras“, „kriaušių sidras su persikų sultimis“.

23. Sidrų prekiniai pavadinimai gali būti papildyti cukraus kiekį nurodančiomis nuorodomis, atitinkančiomis šiame reglamente nurodytus dydžius.

24. Sidrams gali būti nurodomas produkto tinkamumo vartoti terminas „Geriausias iki ...“.

 

VII SKYRIUS

BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS

 

25. Sidrų gamintojai ir pardavėjai turi užtikrinti, kad jų gaminamų, įvežamų ir parduodamų Lietuvos Respublikoje sidrų prekinis pateikimas atitiktų šio reglamento reikalavimus.

26. Kiekviena Lietuvos Respublikoje pagaminta ir realizuojama sidrų partija privalo turėti atitikties patvirtinimo dokumentus, išduotus laboratorijos, turinčios teisę išduoti alkoholio produktų atitiktį patvirtinančius dokumentus. Šių laboratorijų sąrašas patvirtintas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2004 m. birželio 30 d. įsakymu Nr. B1-617 „Dėl Laboratorijų, turinčių teisę išduoti alkoholio produktų atitiktį patvirtinančius dokumentus, sąrašo patvirtinimo“.

27. Sidrų įvežėjai turi pateikti užsienio valstybės kompetentingos institucijos pripažintų subjektų (laboratorijos, kitos institucijos ar alkoholio produktų gamintojo) išduotus alkoholio produktų atitiktį patvirtinančius dokumentus, kuriuose taip pat privalo būti pateikiami ir deklaruojami kokybės bei saugos rodikliai.

28. Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatytais atvejais ir tvarka atitinkamoms institucijoms pareikalavus, turi būti pateikiama informacija apie sidrų gamybos technologiją ir procesus, sidrų gamyboje panaudotų žaliavų ir medžiagų sudėtį, kokybę bei kilmę.

29. Atitikties patvirtinimo dokumentai turi būti įforminami, išduodami ir tvarkomi pagal Alkoholio produktų atitiktį patvirtinančių dokumentų išdavimo taisyklių, taikomų parduodant, laikant ir gabenant alkoholio produktus, ir alkoholio produktų atitiktį patvirtinančių dokumentų įforminimo reikalavimus, patvirtintus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. vasario 7 d. įsakymu Nr. B1-96 „Dėl Alkoholio produktų atitiktį patvirtinančių dokumentų išdavimo taisyklių, taikomų parduodant, laikant ir gabenant alkoholio produktus, ir Alkoholio produktų atitiktį patvirtinančių dokumentų įforminimo reikalavimų patvirtinimo“.

30. Sidrų kiekis pakuotėje turi atitikti Fasuotų prekių ir matavimo indų techninio reglamento, patvirtinto Lietuvos Respublikos ūkio ministro 2015 m. rugsėjo 25 d. įsakymu Nr. 4-594 „Dėl Fasuotų prekių ir matavimo indų techninio reglamento patvirtinimo“, reikalavimus.

31. Lietuvos Respublikos įmonės, užsiimančios sidrų gamyba, įvežimu bei pardavimu, nesilaikančios šio reglamento reikalavimų, atsako Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka.

 

___________________________

 

part_c79e6bda14f74c67bcbfd12f0949f271_end