LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS
ĮSAKYMAS
DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2003 M. RUGSĖJO 26 D. ĮSAKYMO NR. 3D-393 „DĖL MIDAUS, MIDAUS GĖRIMO IR SPIRITINIŲ GĖRIMŲ, PAGAMINTŲ IŠ MIDAUS, APIBŪDINIMO, GAMYBOS IR PREKINIO PATEIKIMO TECHNINIO REGLAMENTO PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO
2020 m. vasario 21 d. Nr. 3D-117
Vilnius
P a k e i č i u Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2003 m. rugsėjo 26 d. įsakymą Nr. 3D-393 „Dėl Midaus, midaus gėrimo ir spiritinių gėrimų, pagamintų iš midaus, apibūdinimo, gamybos ir prekinio pateikimo techninio reglamento patvirtinimo“ ir jį išdėstau nauja redakcija:
„LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS
ĮSAKYMAS
DĖL MIDAUS, MIDAUS GĖRIMų, aromatizuotų midaus gėrimų, midaus kokteilių IR SPIRITINIŲ GĖRIMŲ, PAGAMINTŲ IŠ MIDAUS,
APIBŪDINIMO, GAMYBOS IR PREKINIO PATEIKIMO TECHNINIO REGLAMENTO PATVIRTINIMO
Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos nuostatų, patvirtintų Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1998 m. rugsėjo 15 d. nutarimu Nr. 1120 „Dėl Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos nuostatų patvirtinimo“, 9.17 papunkčiu ir siekdamas reglamentuoti midaus, midaus gėrimų, aromatizuotų midaus gėrimų, midaus kokteilių ir spiritinių gėrimų, pagamintų iš midaus, apibūdinimą, gamybos procesus ir nustatyti prekinio pateikimo reikalavimus,
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2003 m. rugsėjo 26 d. įsakymu Nr. 3D-393
(Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2020 m. vasario 21 d. įsakymo Nr. 3D-117
redakcija)
MIDAUS, MIDAUS GĖRIMų, aromatizuotų midaus gėrimų, midaus kokteilių IR SPIRITINIŲ GĖRIMŲ, PAGAMINTŲ IŠ MIDAUS,
APIBŪDINIMO, GAMYBOS IR PREKINIO PATEIKIMO TECHNINIS REGLAMENTAS
I SKYRIUS
BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Midaus, midaus gėrimų, aromatizuotų midaus gėrimų, midaus kokteilių ir spiritinių gėrimų, pagamintų iš midaus, apibūdinimo, gamybos ir prekinio pateikimo techninis reglamentas (toliau – reglamentas) nustato midaus, pagaminto iš medaus, midaus gėrimų, aromatizuotų midaus gėrimų, midaus kokteilių ir spiritinių gėrimų, pagamintų iš midaus (toliau – gėrimai iš midaus), bendruosius apibūdinimo, gamybos ir prekinio pateikimo reikalavimus.
2. Jeigu prekėmis teisėtai prekiaujama kitoje Europos Sąjungos valstybėje narėje ar Turkijoje arba jos yra ELPA valstybės, kuri yra susitariančioji EEE susitarimo šalis, kilmės ir joje teisėtai parduodamos, tokios laikomos suderinamos su šia priemone. Šios priemonės taikymas priklauso nuo nuostatų, kurios pateikiamos 2008 m. liepos 9 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 764/2008, nustatančiame procedūras, susijusias su tam tikrų nacionalinių techninių taisyklių taikymu kitoje valstybėje narėje teisėtai parduodamiems gaminiams, ir panaikinančiame Sprendimą Nr. 3052/95/EB, (OL L 218, 2008 8 13, p. 21), ir kurios taikomos iki 2020 m. balandžio 18 d., taip pat nuo nuostatų, kurios pateikiamos 2019 m. kovo 19 d. Reglamente (ES) Nr. 2019/515 dėl kitoje valstybėje narėje teisėtai parduodamų prekių abipusio pripažinimo ir kurios taikomos nuo 2020 m. balandžio 19 d.
3. Reglamento reikalavimų privalo laikytis visi ūkio subjektai, tiekiantys šiame reglamente apibrėžtus gėrimus Lietuvos Respublikos rinkai.
4. Šis reglamentas parengtas pagal Informacijos apie techninius reglamentus ir atitikties įvertinimo procedūras teikimo taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1999 m. gegužės 20 d. nutarimu Nr. 617 „Dėl Informacijos apie techninius reglamentus ir atitikties įvertinimo procedūras teikimo taisyklių patvirtinimo“, įgyvendinančias 2015 m. rugsėjo 9 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą (ES) 2015/1535, kuria nustatoma informacijos apie techninius reglamentus ir informacinės visuomenės paslaugų taisykles teikimo tvarka (OL 2015 L 241, p. 1).
II SKYRIUS
PAGRINDINĖS SĄVOKOS
5. Medaus misa – nefermentuotas mišinys iš:
5.1. medaus, apibrėžto 2001 m. gruodžio 20 d. Tarybos direktyvos 2001/110/EB dėl medaus (OL L 10, 2002 1 12, p. 47–52) I priedo 1 punkte (toliau – medus), ir vandens (santykiu tūrio dalimis nuo 1:0,5 iki 1:4) arba
5.2. medaus, vaisių sulčių, apibrėžtų 2001 m. gruodžio 20 d. Tarybos direktyvos 2001/112/EB dėl žmonių maistui skirtų vaisių sulčių ir tam tikrų panašių produktų (2004 m. specialusis leidimas, 3 skyrius, 34 tomas, p. 471), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2014 m. liepos 25 d. Komisijos deleguotuoju reglamentu (ES) Nr. 1040/2014 (OL 2014 L 288, p. 1), I priedo I dalies 1 punkto a ir b papunkčiuose (toliau – vaisių sultys), ir vandens (santykiu tūrio dalimis nuo 1:0,5:0,5 iki 1:1:3), arba
6. Alkoholinio gėrimo pusgaminis – ne visai baigtas alkoholinis gėrimas, pagamintas pagal to gėrimo gamybą reglamentuojančio teisės akto reikalavimus, bet neskirtas tiesiogiai žmonėms vartoti, neišpilstytas į prekinę tarą.
7. Aromatizuotas midaus gėrimas – alkoholinis gėrimas,
8. Medaus arba midaus distiliatas – produktas,
9. Medaus arba midaus nektaras – kaip apibrėžta 2008 m. sausio 15 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 110/2008 dėl spiritinių gėrimų apibrėžimo, apibūdinimo, pateikimo, ženklinimo ir geografinių nuorodų apsaugos bei panaikinančio Tarybos reglamentą (EEB) Nr. 1576/89 (OL 2008 L 39, p. 16), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2019 m. balandžio 17 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (ES) 2019/787 (OL 2019 L 130, p. 1), II priedo 46 dalyje.
11. Midaus balzamas – spiritinis gėrimas,
12. Midaus gėrimas – alkoholinis gėrimas,
13. Midaus kokteilis – alkoholinis gėrimas,
14. Midaus pusgaminis – produktas,
15. Midus – alkoholinis gėrimas,
16. Nealkoholinis midus – nealkoholinis gėrimas, kuris gaminamas fermentuojant medaus misą, paruoštą pagal šio reglamento 5.1 arba 5.2 papunkčius, ir kuriame fermentacija sustabdyta arba alkoholio kiekis sumažintas leidžiamais būdais taip, kad etilo alkoholio koncentracija jame būtų ne didesnė kaip 0,5 tūrio proc.
17. Spirituotos fermentuotos vaisių sultys – alkoholio produktas, gaunamas fermentuojant vaisių sultis ne mažiau kaip iki 5 tūrio proc. etilo alkoholio ir pridedant maistinio rektifikuoto etilo alkoholio iki 16 tūrio proc.
III SKYRIUS
PAGRINDINIAI KOKYBĖS REIKALAVIMAI
19. Pagamintas midus, midaus gėrimai, aromatizuoti midaus gėrimai ir gėrimai iš midaus turi būti skaidrūs, be nuosėdų ar kitų priemaišų. Laikymo metu gali susidaryti nedidelis kiekis medaus ir sulčių kilmės nuosėdų. Spalva, aromatas ir skonis turi atitikti konkrečiai gėrimo rūšiai nustatytus reikalavimus.
20. Fizikiniai ir cheminiai rodikliai:
Eil. Nr. |
Gėrimų kategorija
|
Faktinis etilo alkoholio kiekis tūrio proc.
|
Cukraus kiekis, perskai-čiuotas į invertuo-tąjį, g/l |
Bendrasis ekstrakto kiekis g/ l
|
Bendrasis rūgštingumas, išreikštas citrinų rūgštimi g/l |
Lakiųjų rūgščių kiekis, išreikštas acto rūgštimi, ne daugiau kaip g/l |
1. |
Midus |
4–18 |
30–360 |
50–390 |
3,3–7 |
1,5 |
2. |
Nealkoholinis midus |
Ne daugiau kaip 0,5 |
30–150 |
50–170 |
1,5–8 |
– |
3.
|
Midaus gėrimas, aromatizuotas midaus gėrimas |
4–18 |
10–250 |
30–280 |
2–7 |
1,5 |
4. |
Midaus kokteilis |
1,2–15 |
10–250 |
30–280 |
2–7 |
– |
5.
|
Medaus arba midaus nektaras |
ne mažiau kaip 22
|
10–100
|
20–120
|
– |
–
|
6.
|
Midaus balzamas |
ne mažiau kaip 35 |
10–80
|
10–100
|
– |
–
|
21. Jusliniai rodikliai:
Eil. Nr. |
Gėrimo kategorija
|
Spalva
|
Skonis, aromatas
|
1.
|
Midus, midaus gėrimas
|
Nuo gelsvos šiaudų iki tamsaus gintaro, gali turėti panaudotoms sultims būdingų atspalvių |
Medaus, vyno, kitų panaudotų žaliavų, be pašalinių kvapų ir skonių |
2.
|
Aromatizuotas midaus gėrimas, midaus kokteilis |
Būdinga panaudotoms žaliavoms |
Vyraujantis medaus, su kitų panaudotų žaliavų tonais |
3.
|
Medaus arba midaus nektaras |
Nuo gelsvos šiaudų, tamsaus gintaro iki rudai raudono atspalvio |
Vyraujantis medaus, su kitų panaudotų žaliavų tonais
|
4.
|
Midaus balzamas
|
Nuo gelsvos šiaudų iki tamsaus gintaro, gali turėti panaudotoms sultims būdingų atspalvių |
Vyraujantis medaus aromatas bei kartus skonis, su kitų panaudotų žaliavų tonais |
22. Leidžiami fizikinių ir cheminių rodiklių nuokrypiai:
Eil. Nr. |
Rodiklio pavadinimas
|
Midus, midaus gėrimas |
Medaus arba midaus nektaras |
Midaus balzamas |
1. |
Alkoholio koncentracija, išreikšta tūrio procentais |
± 1,0 |
± 0,3 |
± 0,3 |
2.
|
Cukraus kiekis, perskaičiuotas į konvertuotąjį, g/l |
± 8,0
|
± 3,0
|
± 3,0
|
3.
|
Bendrasis rūgštingumas, išreikštas citrinų rūgštimi, g/l |
± 1,0
|
± 0,5
|
± 0,5
|
4. |
Bendrasis ekstrakto kiekis g/l |
± 8,0 |
± 4,0 |
± 3,0 |
PASTABA. Jeigu nurodytas leistinas rodiklių intervalas, nuokrypiai negalimi.
IV SKYRIUS
GAMYBOS TECHNOLOGIJOS PROCESų reikalavimai
23. Ruošiant antpilus midaus, midaus gėrimų, aromatizuotų midaus gėrimų, midaus kokteilių ir spiritinių gėrimų, pagamintų iš midaus, gamybai, kvapiosios žolelės ir (arba) prieskoniniai augalai maceruojami žemės ūkio kilmės etilo alkoholio arba medaus distiliato ir vandens mišiniu.
24. Procesai, kurie taikomi gaminant midaus pusgaminį (fermentuotą medaus misą):
24.4. mišinio ruošimas (24.1, 24.2 ir 24.3 papunkčiuose nurodytų žaliavų maišymas) ir jo terminis apdorojimas (jeigu numatyta gėrimo gamybos technologijos instrukcijoje);
25. Procesai, kurie taikomi gaminant midų:
25.4. mišinio ruošimas (25.1, 25.2 ir 25.3 papunkčiuose nurodytų žaliavų maišymas) ir jo terminis apdorojimas (jeigu numatyta gėrimo gamybos technologijos instrukcijoje);
26. Procesai, kurie taikomi gaminant nealkoholinį midų:
26.4. mišinio ruošimas ir jo terminis apdorojimas (jeigu numatyta gėrimo gamybos technologijos instrukcijoje);
26.6. etilo alkoholio kiekio sumažinimas stabdant fermentacijos procesą arba alkoholio kiekio pašalinimas membraniniu, terminiu ar kitais leidžiamais metodais;
27. Procesai, kurie taikomi gaminant midaus gėrimą ar aromatizuotą midaus gėrimą:
27.5. mišinio ruošimas (27.1–27.4 papunkčiuose nurodytų žaliavų maišymas) ir jo terminis apdorojimas (jeigu numatyta gėrimo gamybos technologijos instrukcijoje);
28. Procesai, kurie taikomi gaminant medaus arba midaus nektarą:
28.4. fermentuotos medaus misos, pagamintos iš 5.1 ir / ar 5.2 papunktyje nurodytos medaus misos, ruošimas;
29. Procesai, kurie taikomi midaus balzamo gamybai:
30. Procesai, kurie taikomi gaminant medaus spiritą:
30.4. mišinio ruošimas (30.1–30.3 papunkčiuose nurodytų žaliavų maišymas) ir jo terminis apdorojimas (jeigu numatyta gėrimo gamybos technologijos instrukcijoje);
30.6. fermentuotos medaus misos distiliavimas iki ne mažesnės kaip 86 tūrio proc. alkoholio koncentracijos, kad distiliatas turėtų iš naudotos žaliavos išgautas juslines savybes;
V SKYRIUS
BENDRIEJI GAMYBOS IR TVARKYMO PROCESAI
32. Konkretaus pavadinimo midus, midaus gėrimai, aromatizuoti midaus gėrimai, midaus kokteiliai ir gėrimai iš midaus gaminami laikantis šio reglamento nuostatų, įmonėje patvirtintų technologijos instrukcijų ir receptūrų, taip pat maisto tvarkymą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų.
33. Kiekviena įmonė privalo turėti midaus, midaus gėrimų, aromatizuotų midaus gėrimų, midaus kokteilių ir gėrimų iš midaus gamybos apskaitos taisykles, atitinkančias Alkoholio produktų apskaitos taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1998 m. birželio 2 d. nutarimu Nr. 660 „Dėl Alkoholio produktų apskaitos taisyklių patvirtinimo“, 7 punkto reikalavimus, ir technologijos instrukcijas, patvirtintas įmonės vadovo ar jo įgalioto asmens.
34. Midui, midaus gėrimams, aromatizuotiems midaus gėrimams, midaus kokteiliams ir gėrimams iš midaus turi būti parengta receptūra, kurią tvirtina įmonės vadovas ar jo įgaliotas asmuo. Receptūroje turi būti nurodyti:
35. Midaus, midaus gėrimų, aromatizuotų midaus gėrimų, midaus kokteilių ir gėrimų, pagamintų iš midaus, gamybos ir tvarkymo proceso kiekvienos pakopos parametrus, naudojamą įrangą, kontrolę ir valdymą nustato įmonė pagal gėrimų rūšis, kiekį ir kitus ypatumus, tačiau visi gamybos ir tvarkymo procesai turi būti atliekami taip, kad gėrimas būtų saugus ir kokybiškas, o naudojamos žaliavos, pusgaminiai ir gatavi gaminiai turi atitikti šio reglamento ir kitų Lietuvos Respublikos teisės aktų bei taikomų normatyvinių dokumentų nuostatas.
VI SKYRIUS
ŽENKLINIMAS
36. Gėrimai ženklinami pagal 2011 m. spalio 25 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) Nr. 1169/2011 dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams, kuriuo iš dalies keičiami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 1924/2006 ir (EB) Nr. 1925/2006 bei kuriuo panaikinami Komisijos direktyva 87/250/EEB, Tarybos direktyva 90/496/EEB, Komisijos direktyva 1999/10/EB, Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 2000/13/EB, Komisijos direktyvos 2002/67/EB ir 2008/5/EB bei Komisijos reglamentas (EB) Nr. 608/2004 (OL 2011 L 304, p. 18), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2015 m. lapkričio 25 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (ES) 2015/2283 (OL 2015 L 327, p. 1), Lietuvos higienos normos HN 119:2014 „Maisto produktų ženklinimas“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. gruodžio 24 d. įsakymu Nr. 677 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 119:2014 „Maisto produktų ženklinimas“ patvirtinimo“, Reglamento (EB) Nr. 110/2008, šio reglamento 37 punkto, kitų Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos teisės aktų, reglamentuojančių alkoholinių gėrimų ženklinimą, reikalavimus.
37. Gėrimų etiketėje ar kitu būdu pateikiamoje informacijoje, be privalomų teisės aktuose nustatytų reikalavimų, turi būti laikomasi šių papildomų ženklinimo reikalavimų:
37.1. gėrimo pavadinimas turi atitikti šio reglamento 7, 9, 10, 11, 12, 13, 15, 16 punktuose nurodytą gėrimo kategoriją. Jeigu sudėtiniame gėrimo pavadinime yra žodis, kuris pagal šio reglamento 11, 12 ar 15 punktą nurodo gėrimo kategoriją, tuomet šios kategorijos papildomai nurodyti nereikia;
38. Kai gamintojas nustato jo pagamintų gėrimų gabenimo ir laikymo sąlygas, jis garantuoja, kad šios sąlygos užtikrins gėrimo atitiktį šio reglamento reikalavimams.
39. Alkoholiniai gėrimai negali būti apibrėžiami jungiamaisiais žodžiais ar frazėmis, tokiomis kaip „panašus į“, „rūšies“, „tipo“, „aromato“ ir pan., su šio reglamento 11, 12 ar 15 punktuose nustatytomis gėrimų kategorijomis.
VII SKYRIUS
BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS
41. Midaus, midaus gėrimų, aromatizuotų midaus gėrimų, midaus kokteilių bei gėrimų iš midaus gamintojai, importuotojai, pardavėjai turi užtikrinti, kad jų gaminamų ir parduodamų gėrimų prekinis pateikimas atitiktų šio reglamento reikalavimus, išskyrus išlygas, nurodytas šio reglamento 1 punkte.
42. Kiekviena Lietuvos Respublikoje pagaminta ir realizuojama midaus, midaus gėrimų, aromatizuotų midaus gėrimų, midaus kokteilių ar gėrimų iš midaus partija privalo turėti atitiktį patvirtinančius dokumentus, išduotus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos patvirtintos laboratorijos. Laboratorijų, turinčių teisę išduoti alkoholio produktų atitiktį patvirtinančius dokumentus, sąrašas patvirtintas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2004 m. birželio 30 d. įsakymu Nr. B1-617 „Dėl Laboratorijų, turinčių teisę išduoti alkoholio produktų atitiktį patvirtinančius dokumentus, sąrašo patvirtinimo“.
43. Lietuvos kompetentingai institucijai pareikalavus, turi būti pateikiama informacija apie midaus, midaus gėrimų, aromatizuotų midaus gėrimų, midaus kokteilių ir gėrimų iš midaus gamybos technologiją ir procesus, gamyboje panaudotų žaliavų ir medžiagų sudėtį, kokybę bei kilmę.
44. Atitikties patvirtinimo dokumentai turi būti įforminami, išduodami ir tvarkomi pagal Alkoholio produktų atitiktį patvirtinančių dokumentų išdavimo taisyklių, taikomų parduodant, laikant ir gabenant alkoholio produktus, ir alkoholio produktų atitiktį patvirtinančių dokumentų įforminimo reikalavimus, patvirtintus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. vasario 7 d. įsakymu Nr. B1-96 „Dėl Alkoholio produktų atitiktį patvirtinančių dokumentų išdavimo taisyklių, taikomų parduodant, laikant ir gabenant alkoholio produktus, ir alkoholio produktų atitiktį patvirtinančių dokumentų įforminimo reikalavimų patvirtinimo“.