LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO
MINISTRAS
ĮSAKYMAS
DĖL PIENO VARTOJIMO SKATINIMO VAIKŲ UGDYMO ĮSTAIGOSE PROGRAMOS ĮGYVENDINIMO 2015–2016 MOKSLO METAIS STRATEGIJOS PATVIRTINIMO
2015 m. birželio 18 d. Nr. 3D-519
Vilnius
Įgyvendindama 2013 m. gruodžio 17 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) Nr. 1308/2013, kuriuo nustatomas bendras žemės ūkio rinkų organizavimas ir panaikinami Tarybos reglamentai (EEB) Nr. 922/72, (EEB) Nr. 234/79, (EB) Nr. 1037/2001 ir (EB) Nr. 1234/2007 (OL 2013 L 347, p. 671), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2013 m. gruodžio 17 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (ES) Nr. 1310/2013 (OL 2013 L 347, p. 865), 26 straipsnio ir 2014 m. liepos 29 d. Komisijos deleguotojo reglamento (EB) Nr. 1047/2014, kuriuo Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (ES) Nr. 1308/2013 papildomas nuostatomis dėl nacionalinių arba regioninių strategijų, kurias valstybės narės turi rengti pagal pieno vartojimo mokyklose programą (OL 2014 L 291, p. 4), nuostatas,
t v i r t i n u Pieno vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programos įgyvendinimo 2015–2016 mokslo metais strategiją (pridedama).
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2015 m. birželio 18 d.
įsakymu Nr. 3D- 519
PIENO VARTOJIMO SKATINIMO VAIKŲ UGDYMO ĮSTAIGOSE PROGRAMOS ĮGYVENDINIMO 2015–2016 MOKSLO METAIS STRATEGIJA
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Pieno vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programos įgyvendinimo 2015–2016 mokslo metais strategija (toliau – strategija) nustato pieno vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programos (toliau – programa „Pienas vaikams“) tikslus, pagalbos gavėjus, tiektinų pieno gaminių sąrašą, jų tiekimo tvarką bei finansavimą.
2. Strategija parengta vadovaujantis 2013 m. gruodžio 17 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) Nr. 1308/2013, kuriuo nustatomas bendras žemės ūkio rinkų organizavimas ir panaikinami Tarybos reglamentai (EEB) Nr. 922/72, (EEB) Nr. 234/79, (EB) Nr. 1037/2001 ir (EB) Nr. 1234/2007 (OL 2013 L 347, p. 671), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2013 m. gruodžio 17 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (ES) Nr. 1310/2013 (OL 2013 L 347, p. 865), 26 straipsnio ir 2014 m. liepos 29 d. Komisijos deleguotojo reglamento (EB) Nr. 1047/2014, kuriuo Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (ES) Nr. 1308/2013 papildomas nuostatomis dėl nacionalinių arba regioninių strategijų, kurias valstybės narės turi rengti pagal pieno vartojimo mokyklose programą (OL 2014 L 291, p. 4), nuostatomis.
II. BŪKLĖS ANALIZĖ
3. Pieno gaminiai yra svarbiausias kalcio šaltinis. Kalcio ypač reikia vaikams ir paaugliams. Jis reikalingas formuotis kaulams ir dantims, nervų sistemos bei vidinės ir išorinės sekrecijos liaukų veiklai, kraujo krešėjimo procesams, skeleto ir širdies raumenų darbui. Vaikams nuo 4 metų rekomenduojama paros kalcio norma 800-1300 mg.
4. Vadovaujantis sveikos mitybos rekomendacijomis, per dieną rekomenduojama suvalgyti 2-3 porcijas pieno ar pieno gaminių (vieną pieno porciją sudaro stiklinė pieno ar rūgpienio, ½ stiklinės varškės, apie 40 g sūrio).
5. Lietuvoje pieno vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programa pradėta vykdyti 2004 metais. Per veiklos dešimtmetį programos apimtys labai išsiplėtė. 2014 metais programoje dalyvavo 1575 mokyklos ir vaikų darželiai, kuriuose mokosi ar juos lanko 214,2 tūkst. vaikų, ir tai sudarė apie 89 proc. nemokamai pagal programą galinčių gauti produktus vaikų.
III. PROGRAMOS „PIENAS VAIKAMS“ TIKSLAI
7. Programa „Pienas vaikams“ turi ir edukacinių tikslų – šviesti ir skleisti informaciją apie pieno gaminių bei sveikos mitybos naudą, paskatinti vaikus vertinti pieno gaminius ir pratinti vartoti juos ateityje, taip prisidedant prie sveikatingumo politikos formavimo. Programa „Pienas vaikams“ siekia formuoti sveikatai palankios mitybos įpročius, kurie palaipsniui tampa gyvenimo norma ir sąlygoja mažesnį susirgimų lėtinėmis neinfekcinėmis ligomis, susijusiomis su sveikatai nepalankia mityba ar nutukimu, skaičių.
IV. PIENO GAMINIAI, TIEKTINI PAGAL PROGRAMĄ „PIENAS VAIKAMS“
8. Pagal programą „Pienas vaikams“ tiekiami šie sveikatai palankūs pieno gaminiai: geriamasis pienas (KN kodas – 0401), kefyras, rūgpienis, jogurtas (KN kodas 0403), švieži varškės sūriai, varškė ir švieži (nebrandinti) sūriai (KN kodas 040610). Dalijamų pieno gaminių specialieji kokybės reikalavimai pateikti priede.
9. Pieno gaminiai, dalijami pagal programą „Pienas vaikams“, turi atitikti šių teisės aktų reikalavimus:
9.1. 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos (OL 2004 m. specialusis leidimas, 13 skyrius, 34 tomas, p. 319), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2014 m. gegužės 28 d. Komisijos reglamentu (ES) Nr. 579/2014 (OL 2014 L 160, p. 14);
9.2. 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 853/2004, nustatančio konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus (OL 2004 m. specialusis leidimas, 3 skyrius, 45 tomas, p. 14), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2014 m. spalio 27 d. Komisijos reglamentu (ES) Nr. 1137/2014 (OL 2014 L 307, p. 28),.
V. PIENO GAMINIŲ TIEKIMO TVARKA
10. Programos „Pienas vaikams“ pagalbos gavėjai yra vaikai, lankantys ikimokyklinio ugdymo įstaigas (ugdomi pagal ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas) ir pradinių klasių mokiniai. Vaikams, lankantiems šias ugdymo įstaigas, yra nemokamai dalijami pieno gaminiai.
11. Vaikui skiriama ne daugiau kaip viena porcija per dieną. Porciją sudaro vienas iš galimų tiekti pieno gaminių. Porcijos dydžiai pagal dalijamus pieno gaminius yra pateikti priede.
12. Vaikams skiriama porcija gali būti skaidoma dalimis, t. y. vieną dieną vaikai gali gauti dalį porcijos.
VI. PROGRAMOS „PIENAS VAIKAMS“ POPULIARINIMAS
14. Siekiant informuoti apie programą „Pienas vaikams“ bei padaryti programą veiksmingesnę, gali būti taikomos informavimo ir švietimo priemonės, kurios padėtų vaikams suvokti pieno gaminių naudą sveikatai. Ugdymo įstaigos bei kiti programos dalyviai, įgyvendinantys programą, gali kreiptis į administruojančią instituciją ir pateikti programos „Pienas vaikams“ populiarinimo planą. Programos populiarinimo plane numatytos priemonės gali būti finansuojamos iš programai „Pienas vaikams“ skirtų lėšų, tačiau ne daugiau kaip 50 proc. jų vertės.
15. Programos „Pienas vaikams“ populiarinimo priemonės gali būti:
15.1. vaikų išvykos į pienininkystės ūkius ir pieno perdirbimo įmones susipažinti su pieno ir pieno gaminių gamyba;
15.2. pamokų–paskaitų, aiškinančių pieno ir pieno gaminių bei sveikos mitybos svarbą, kartu su pieno gaminių degustacijomis, rengimas;
VII. PROGRAMOS „PIENAS VAIKAMS“ ADMINISTRAVIMAS IR FINANSAVIMAS
17. Dėl programos „Pienas vaikams“ įgyvendinimo į administruojančią instituciją gali kreiptis ugdymo įstaigos, pieno gaminių tiekėjai ar maitinimo paslaugų teikėjai, laimėję viešą konkursą ugdymo įstaigoms tiekti pieno gaminius ar teikti maitinimo paslaugas arba tokią teisę įgiję sutarties pagrindu.
18. Programą „Pienas vaikams“ administruoja VĮ Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra.
19. Už paramos išmokėjimą pagal VĮ Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros pateiktus duomenis ir teisingą išmokėtų lėšų apskaitą atsako Nacionalinė mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos.
20. Programos „Pienas vaikams“ įgyvendinimą koordinuoja Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija.
21. Programai „Pienas vaikams“ įgyvendinti lėšos skiriamos iš:
22. 21 punkte nurodytas lėšų poreikis yra orientacinis ir nustatytas remiantis prognozuojama programos „Pienas vaikams“ įgyvendinimo apimtimi. Galutinė programai įgyvendinti skiriama lėšų suma bus nustatoma atsižvelgiant į faktines programos „Pienas vaikams“ įgyvendinimo apimtis.
23. Europos Sąjungos parama skiriama pagal programą „Pienas vaikams“ į ugdymo įstaigas tiekiamų produktų įsigijimo dalinėms išlaidoms finansuoti.
24. Lietuvos valstybės biudžeto parama skiriama:
VIII. PROGRAMOS ĮGYVENDINIMO VERTINIMO KRITERIJAI
26. Programos veiksmingumui vertinti bus naudojami šie vertinimo kriterijai:
26.1. programoje „Pienas vaikams“ dalyvaujančių ikimokyklinio ugdymo įstaigų ir bendrojo ugdymo mokyklų skaičius;
26.2. programoje „Pienas vaikams“ dalyvaujančių pradinių klasių mokinių bei ikimokyklines ugdymo įstaigas lankančių vaikų skaičius;
27. VĮ Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra kiekvienais metais iki lapkričio 1 d. teikia Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijai informaciją apie programoje „Pienas vaikams“ dalyvaujančių ugdymo įstaigų, vaikų skaičių, vaikams išdalytų pieno gaminių kiekį, išdalytų porcijų skaičių ir kitą informaciją, susijusią su programos „Pienas vaikams“ įgyvendinimu.
IX. BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS
Pieno vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programos įgyvendinimo 2015-2016 mokslo metų strategijos
priedas
PIENO GAMINIŲ, TIEKTINŲ PAGAL PROGRAMĄ „PIENAS VAIKAMS“, SĄRAŠAS
Gaminių kategorijos |
Gaminių skiriamosios ypatybės, sudėtis |
Specialieji kokybės reikalavimai |
Remiamo gaminio porcijos dydis, kg |
I a) |
Termiškai apdorotas pienas. |
- |
0,258 |
I c) |
Kefyras, rūgpienis, pagamintas iš pieno, nurodyto a) punkte. |
Raugintų pieno gaminių kokybės reikalavimai, patvirtinti Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2005 m. liepos 8 d. įsakymu Nr. 3D-335 „Dėl raugintų pieno gaminių kokybės reikalavimų patvirtinimo bei kai kurių žemės ūkio ministro įsakymų pripažinimo netekusiais galios“ |
0,258 |
Pagardintas arba nepagardintas jogurtas, kurio ne mažiau kaip 90 proc. svorio sudaro a) punkte nurodytas pienas ir kurio sudėtyje yra ne daugiau kaip 7 proc. cukraus ir / ar medaus. |
Raugintų pieno gaminių kokybės reikalavimai, patvirtinti Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2005 m. liepos 8 d. įsakymu Nr. 3D-335 „Dėl raugintų pieno gaminių kokybės reikalavimų patvirtinimo bei kai kurių žemės ūkio ministro įsakymų pripažinimo netekusiais galios“ |
0,258 |
|
III |
Švieži sūriai (nebrandinti), kurių sudėtyje yra ne daugiau kaip 10 proc. ne pieno gaminių. |
Sūrių kokybės reikalavimų aprašas, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2008 m. birželio 13 d. įsakymu Nr. 3D-335 „Dėl sūrių kokybės reikalavimų aprašo patvirtinimo ir kai kurių žemės ūkio ministro įsakymų, susijusių su privalomaisiais kokybės reikalavimais, pakeitimo“ |
0,086 |
Varškė, varškės sūriai bei sūreliai, kurių sudėtyje yra ne daugiau kaip 10 proc. ne pieno gaminių. |
Varškės ir varškės gaminių kokybės reikalavimai, patvirtinti Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2002 m. gruodžio 11 d. įsakymu Nr. 488 „Dėl varškės ir varškės gaminių kokybės reikalavimų patvirtinimo“ |
0,086 |