VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS
DIREKTORIUS
ĮSAKYMAS
DĖL MAŽAIS KIEKIAIS VIETINEI RINKAI TIEKIAMŲ PIRMINIŲ PRODUKTŲ, IŠSKYRUS GYVŪNINIUS PRODUKTUS, TVARKYMO REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO
2016 m. birželio 29 d. Nr. B1-486
Vadovaudamasis 2002 m. sausio 28 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 178/2002, nustatančiu maistui skirtų teisės aktų bendruosius principus ir reikalavimus, įsteigiančiu Europos maisto saugos tarnybą ir nustatančiu su maisto saugos klausimais susijusias procedūras (OL 2004 m. specialusis leidimas, 15 skyrius, 6 tomas, p. 463), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2014 m. gegužės 15 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (ES) Nr. 652/2014 (OL 2014 L 189, p. 1), 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos (OL 2004 m. specialusis leidimas, 13 skyrius, 34 tomas, p. 319) su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2009 m. kovo 11 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 219/2009 (OL 2009 L 87, p. 109), 1 straipsnio 2 dalies c punktu ir 3 dalimi, Lietuvos Respublikos maisto įstatymo 9 straipsnio 5 dalies 2 punktu ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatų, patvirtintų Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2000 m. birželio 28 d. nutarimu Nr. 744 „Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatų patvirtinimo“, 20.3 papunkčiu:
1. T v i r t i n u pridedamus Mažais kiekiais vietinei rinkai tiekiamų pirminių produktų, išskyrus gyvūninius produktus, tvarkymo reikalavimus.
2. N u r o d a u Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teritorinėms valstybinėms maisto ir veterinarijos tarnyboms iki kiekvienų kalendorinių metų gruodžio 15 d. informuoti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyrių el. paštu ms@vet.lt apie mažais kiekiais vietinei rinkai tiekiančių pirminius produktus, išskyrus gyvūninius produktus, gamintojų patikrinimus, atliktus praėjusiais kalendoriniais metais.
3. P a v e d u:
3.1. įsakymo vykdymą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teritorinėms valstybinėms maisto ir veterinarijos tarnyboms;
PATVIRTINTA
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
direktoriaus 2016 m. birželio 29 d.
įsakymu Nr. B1-486
MAŽAIS KIEKIAIS VIETINEI RINKAI TIEKIAMŲ PRIMINIŲ PRODUKTŲ, IŠSKYRUS GYVŪNINIUS PRODUKTUS, TVARKYMO REIKALAVIMAI
I SKYRIUS
BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Mažais kiekiais vietinei rinkai tiekiamų pirminių produktų, išskyrus gyvūninius produktus, tvarkymo reikalavimai (toliau – Reikalavimai) nustato mažais kiekiais vietinei rinkai tiekiamų pirminių produktų, išskyrus gyvūninius produktus (toliau – pirminiai produktai), tvarkymo reikalavimus.
2. Reikalavimai taikomi vietinei rinkai mažais kiekiais tiekiamų pirminių produktų gamintojams (toliau – gamintojai), tiekiantiems pirminius produktus ne didesniais nei nurodyta Reikalavimų 1 priede kiekiais galutiniams vartotojams tiesiogiai ar mažmeninės prekybos subjektams (toliau – mažmeninės prekybos subjektai), kurie nuo gamybos vietos nutolę ne toliau kaip 100 km atstumu.
3. Reikalavimai netaikomi fiziniams ir juridiniams asmenims, kurie vykdo pirminių produktų gamybą asmeniniam vartojimui ar namų ūkio reikmėms, nesusijusioms su ūkine komercine veikla. Reikalavimai taip pat netaikomi maisto tvarkymo subjektams, vykdantiems pirminę gamybą ir rinkai tiekiantiems tų produktų kiekius, kurie viršija kiekius, nurodytus Reikalavimų 1 priede. Šie maisto tvarkymo subjektai turi laikytis 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos (OL 2004 m. specialusis leidimas, 13 skyrius, 34 tomas, p. 319) su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2009 m. kovo 11 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 219/2009 (OL 2009 L 87, p. 109), I priede išdėstytų reikalavimų ir turi būti registruoti Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo reikalavimų, patvirtintų Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. spalio 15 d. įsakymu Nr. B1-527 „Dėl Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo reikalavimų patvirtinimo“, nustatyta tvarka.
4. Reikalavimuose vartojamos sąvokos:
4.1. Pirminė gamyba – kaip apibrėžta 2002 m. sausio 28 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 178/2002, nustatančio maistui skirtų teisės aktų bendruosius principus ir reikalavimus, įsteigiančio Europos maisto saugos tarnybą ir nustatančio su maisto saugos klausimais susijusias procedūras (OL 2004 m. specialusis leidimas, 15 skyrius, 6 tomas, p. 463), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2014 m. gegužės 15 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (ES) Nr. 652/2014 (OL 2014 L 189, p. 1), 3 straipsnio 17 punkte, išskyrus gyvūninių produktų pirminę gamybą.
4.2. Pirminiai produktai – kaip apibrėžta reglamento (EB) Nr. 852/2004 2 straipsnio 1 dalies b punkte, išskyrus gyvūninius produktus.
4.3. Mažas kiekis – vieno sezono metu pagaminamas ir patiekiamas rinkai pirminių produktų kiekis, kuris yra ne didesnis nei nustatytas Reikalavimų 1 priede.
4.4. Tiekimas rinkai – kaip apibrėžta 2002 m. sausio 28 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 178/2002, nustatančio maistui skirtų teisės aktų bendruosius principus ir reikalavimus, įsteigiančio Europos maisto saugos tarnybą ir nustatančio su maisto saugos klausimais susijusias procedūras (OL 2004 m. specialusis leidimas, 15 skyrius, 6 tomas, p. 463), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2014 m. gegužės 15 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (ES) Nr. 652/2014 (OL 2014 L 189, p. 1) 3 straipsnio 8 punkte.
4.5. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teritoriniai padaliniai (VMVT teritoriniai padaliniai) – Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos administracijos struktūros, patvirtintos Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2010 m. gruodžio 8 d. nutarimu Nr. 1743 „Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos administracijos struktūros patvirtinimo“, 21–71 punktuose nurodyti padaliniai.
5. Gamintojai, prieš pradėdami Reikalavimų 2 punkte nurodytą veiklą, apie tai raštu, el. paštu ar kitomis elektroninėmis priemonėmis praneša savo veikimo vietoje esančiam VMVT teritoriniam padaliniui apie numatomus rinkai tiekti pirminius produktus.
II SKYRIUS
REIKALAVIMAI PIRMINIUS PRODUKTUS TVARKANTIEMS ASMENIMS
7. Pirminius produktus tvarkantys asmenys turi būti pasitikrinę sveikatą Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka ir būti išklausę privalomuosius higienos įgūdžių mokymo kursus.
8. Sergantiems ir esantiems nešiotojais ligų, kurios gali būti perduodamos per maistą, asmenims draudžiama tvarkyti pirminius produktus.
III SKYRIUS
REIKALAVIMAI PIRMINIŲ PRODUKTŲ TVARKYMO PATALPOMS IR ĮRANGAI
10. Pirminių produktų gamybos, sandėliavimo, fasavimo ir realizavimo patalpa arba vieta turi būti gerai vėdinama, švari, apsaugota nuo tiesioginių saulės spindulių, kitų šilumos ar šalčio šaltinių, vabzdžių, graužikų.
11. Geriamasis vanduo, naudojamas tvarkant pirminius produktus, turi būti apsaugotas nuo galimų taršos šaltinių ir atitikti Lietuvos higienos normos HN 24:2003 „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2003 m. liepos 23 d. įsakymu Nr. V-455 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 24:2003 „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“ patvirtinimo“, reikalavimus.
12. Pirminės gamybos vietoje turi būti įrengta kriauklė rankoms plauti su tekančiu šiltu ir (ar) šaltu vandeniu. Prie kriauklės turi būti rankų plovimo ir nusausinimo, prireikus – dezinfekavimo priemonių.
13. Pirminės gamybos patalpose ar lauke tualetas turi būti tinkamai įrengtas. Tualeto durys neturi atsidaryti tiesiai į patalpas, kuriose tvarkomi pirminiai produktai. Jei tualeto patalpa įrengta lauke, nuotekų surinkimo sistema turi būti tvarkoma taip, kad nekiltų pavojus užteršti pirminius produktus ir geriamąjį vandenį.
14. Pirminių produktų atliekos ir kenksmingos medžiagos (biocidai, trąšos, pesticidai ir kt.) turi būti laikomos ir tvarkomos taip, kad jos netaptų taršos priežastimi.
15. Pirminiams produktams transportuoti naudojamos transporto priemonės turi būti sandarios, uždaros arba dengtos, sausos, švarios.
IV SKYRIUS
REIKALAVIMAI PIRMINIAMS PRODUKTAMS
17. Pirminiai produktai turi atitikti saugos ir kokybės reikalavimus – turi būti apsaugoti nuo taršos, drėgmės, pelėsio, vabzdžių, graužikų, saulės poveikio ir kitų šilumos ir šalčio šaltinių, taip pat kitų veiksnių, galinčių daryti įtaką šių produktų saugai ir kokybei.
18. Tiekiant pirminius produktus mažmeninės prekybos subjektams turi būti užtikrinamas šių produktų atsekamumas ir ženklinimas atitinkantis teisės aktų reikalavimus.
V SKYRIUS
BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS
Mažais kiekiais vietinei rinkai tiekiamų pirminių
produktų, išskyrus gyvūninius produktus, tvarkymo
reikalavimų
1 priedas
Maži pirminių produktų, išskyrus gyvūninius produktus, kiekiai
Eil. nr. |
Produkto pavadinimas |
Per vieną sezoną pagaminamų ir patiekiamų rinkai pirminių produktų kiekis |
1. |
Bulvės |
Iki 700 kg |
2. |
Smulkūs vaisiai ir uogos (braškės, serbentai, slyvos ir kt.) |
Iki 50 kg |
3. |
Stambūs vaisiai (obuoliai, kriaušės) |
Iki 300 kg |
4. |
Šakniavaisinės ir gūžinės daržovės (morkos, burokėliai, ropės, salierai, kopūstai ir kt.) |
Iki 400 kg |
5. |
Sezoninės daržovės (kurių tiekimas rinkai yra trumpalaikis, pvz.: agurkai, pomidorai, paprikos ir kt.) |
Iki 100 kg |
6. |
Lapinės daržovės ir švieži prieskoniai (špinatai, krapai, svogūnų laiškai, įvairios salotos) |
Iki 15 kg |
7. |
Miško gėrybės (surenkami grybai, uogos, sula ir kt.) |
Iki 50 kg |
8. |
Maistiniai grūdai |
Iki 700 kg |
9. |
Ankštinės daržovės (pupelės, žirniai ir kt.) |
Iki 30 kg |
___________________________
Mažais kiekiais vietinei rinkai tiekiamų pirminių produktų,
išskyrus gyvūninius produktus, tvarkymo reikalavimų
2 priedas
(Žurnalo formos pavyzdys)
Mažais kiekiais vietinei rinkai tiekiamų pirminių produktų, išskyrus gyvūninius produktus, gamybos ir tiekimo rinkai apskaitos žurnalas
Eil. Nr. |
PIRMINIŲ PRODUKTŲ GAMYBA |
TIEKIMAS VIETINEI RINKAI |
|||||
Produkto pavadinimas
|
Pagamintas kiekis, kg |
Kita informacija |
Vežimo data |
Produktų kiekis, kg |
Paskirties vieta |
Kita informacija |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
___________________________