ŽUVININKYSTĖS TARNYBOS

PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTERIJOS

DIREKTORIUS

 

ĮSAKYMAS

DĖL ūkio subjektų, VYKDANČIŲ VEIKLĄ SUSIJUSIĄ SU ŽUVININKYSTĖS PRODUKTAIS, veiklos rizikos vertinimo tvarkos aprašo PATVIRTINIMO

 

2024 m. sausio 29 d. Nr. V1-7

Klaipėda

 

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos viešojo administravimo įstatymo 33 straipsnio 2 dalies 1 punktu ir Žuvininkystės kontrolės pareigūnų atliekamų patikrinimų tvarkos aprašo, patvirtinto Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2014 m. spalio 24 d. įsakymu Nr. 3D-792 „Dėl Žuvininkystės kontrolės pareigūnų atliekamų patikrinimų tvarkos aprašo patvirtinimo“, 19 punktu:

t v i r t i n u Ūkio subjektų, vykdančių veiklą, susijusią su žuvininkystės produktais, veiklos rizikos vertinimo tvarkos aprašą (pridedama).

 

 

 

Direktorius                                                                                              Tomas Kazlauskas                    


 

PATVIRTINTA

Žuvininkystės tarnybos prie

Lietuvos Respublikos

žemės ūkio ministerijos direktoriaus

2024 m. sausio 29 d. įsakymu Nr. V1-7

 

 

ūkio subjektų, VYKDANČIŲ VEIKLĄ, SUSIJUSIĄ SU ŽUVININKYSTĖS PRODUKTAIS, veiklos rizikos vertinimo tvarkos aprašas

 

I. Bendrosios nuostatos

 

1. Ūkio subjektų, vykdančių veiklą, susijusią su žuvininkystės produktais, veiklos rizikos vertinimo tvarkos aprašas (toliau – Tvarkos aprašas) nustato ūkio subjektų, laikančių žuvininkystės produktus šaldymo sandėliuose, didmeninės ir mažmeninės prekybos bei maisto tiekimo vietose ir kitose patalpose, kur žuvininkystės produktai laikomi arba parduodami po iškrovimo, veiklos rizikos vertinimo tvarką, rizikos vertinimo ir tikrintinų ūkio subjektų priskyrimo rizikos grupei kriterijus bei patikrinimų planų rengimo reikalavimus. 

2. Tvarkos aprašas parengtas vadovaujantis Lietuvos Respublikos žuvininkystės įstatymu, 2009 m. lapkričio 20 d. Tarybos reglamentu (EB) Nr. 1224/2009, nustatančiu Bendrijos kontrolės sistemą, kuria užtikrinamas bendrosios žuvininkystės politikos taisyklių laikymasis, iš dalies keičiančiu reglamentus (EB) Nr. 847/96, (EB) Nr. 2371/2002, (EB) Nr. 811/2004, (EB) Nr. 768/2005, (EB) Nr. 2115/2005, (EB) Nr. 2166/2005, (EB) Nr. 388/2006, (EB) Nr. 509/2007, (EB) Nr. 676/2007, (EB) Nr. 1098/2007, (EB) Nr. 1300/2008, (EB) Nr. 1342/2008 ir panaikinančiu reglamentus (EEB) Nr. 2847/93, (EB) Nr. 1627/94 ir (EB) Nr. 1966/2006, 2011 m. balandžio 8 d. Komisijos įgyvendinimo reglamentu (ES) Nr. 404/2011, kuriuo nustatomos išsamios Tarybos reglamento (EB) Nr. 1224/2009, nustatančio Bendrijos kontrolės sistemą, kuria užtikrinamas bendrosios žuvininkystės politikos taisyklių laikymasis, įgyvendinimo taisyklės, Lietuvos Respublikos viešojo administravimo įstatymu, Institucijų atliekamų priežiūros funkcijų optimizavimo gairių aprašo, patvirtinto Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2010 m. gegužės 4 d. nutarimu Nr. 511 „Dėl institucijų atliekamų priežiūros funkcijų optimizavimo“, 5.2, 12.4 p. ir Žuvininkystės kontrolės pareigūnų atliekamų patikrinimų tvarkos aprašo, patvirtinto Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2014 m. spalio 24 d. įsakymu Nr. 3D-792 „Dėl Žuvininkystės kontrolės pareigūnų atliekamų patikrinimų tvarkos aprašo patvirtinimo“, 19 p.

3. Tvarkos apraše vartojamos sąvokos suprantamos taip, kaip jos apibrėžtos Tarybos reglamente (EB) Nr. 1224/2009 ir Lietuvos Respublikos žuvininkystės įstatyme.

 

II. RIZIKOS VERTINIMO KRITERIJAI IR PRISKYRIMAS RIZIKOS GRUPĖMS

 

4. Rizikos vertinimo tikslas yra suskirstyti ūkio subjektus pagal rizikingumą ir suplanuoti rizikos valdymo veiksmus ir priežiūros priemones atsižvelgiant į turimus išteklius, siekiant juos paskirstyti racionaliai.

5. Ūkio subjektui rizikingumui nustatyti taikoma rizikos kriterijų sistema. Konkretus kriterijus parodo ūkio subjekto rizikingumą, rizikingumo didėjimą ir mažėjimą vertinant atskiru aspektu.

6. Rizikos laipsnis nustatomas atsižvelgiant į rizikos kriterijus, nurodytus toliau pateiktoje rizikos kriterijų vertinimo lentelėje, ir suskaičiavus kiekvienam ūkio subjektui skiriamus balus:

 

 

RIZIKOS KRITERIJŲ VERTINIMO LENTELĖ

Rizikos kriterijus

Skiriamas balas

Vykdoma veikla susijusi su žuvų rūšimi, įtraukta į daugiametį išteklių valdymo planą

3

Pirminis pardavimas įvyko iš žvejybos laivo, kuris išsikrauna kitos valstybės uoste

2

Per paskutinius 12 mėnesių buvo nustatyta mažai pavojinga administracinio nusižengimo požymių turinti veikla

3

Duotas bent vienas privalomas nurodymas dėl ūkio subjekto vykdomos veiklos

4

Žuvininkystės produktų supirkimo kainos svyravimas nuo pirminio supirkimo metinių vidutinių kainų į mažesnę pusę nuo 40 iki 69 procentų

3

Žuvininkystės produktų supirkimo kainos svyravimas nuo pirminio supirkimo metinių vidutinių kainų į mažesnę pusę nuo 70 iki 100 procentų

5

Žuvininkystės produktų supirkimo kainos svyravimas nuo pirminio supirkimo metinių vidutinių kainų į mažesnę pusę virš 100 procentų

7

Per paskutinius 12 mėnesių buvo nustatytas vienas pažeidimas

10

Per paskutinius 12 mėnesių buvo nustatytas daugiau nei vienas pažeidimas

15

Per paskutinius 12 mėnesių buvo nustatytas sunkus pažeidimas

18

Per paskutinius 12 mėnesių buvo nustatytas daugiau nei vienas sunkus pažeidimas

21

Ūkio subjektas nebuvo tikrintas paskutinius 12 mėn.

3

Ūkio subjektas nebuvo tikrintas paskutinius 24 mėn.

6

Ūkio subjektas nebuvo tikrintas paskutinius 36 mėn.

10

Suminis balas

1–6

7–12

13–17

18–20

21 ir daugiau

Rizikos laipsnis

Labai mažas

Mažas

Vidutinis

Didelis

Labai didelis

 

7. Ūkio subjektų, vykdančių veiklą, susijusią su žuvininkystės produktais, rizikingumas yra vertinamas:

7.1. sudarant planuojamų patikrinti ūkio subjektų, vykdančių veiklą, susijusią su žuvininkystės produktais, sąrašus;

7.2. gavus kito kompetentingo viešojo administravimo subjekto motyvuotą prašymą ar pavedimą atlikti ūkio subjekto veiklos patikrinimą;

7.3. turint informacijos ar kilus pagrįstų įtarimų dėl ūkio subjekto veiklos, kuri gali prieštarauti teisės aktams ar neatitikti teisės aktų reikalavimų.

8. Vykdant neplaninius patikrinimus į planuojamų tikrinti ūkio subjektų sąrašą pirmiausia įtraukiami daugiausia rizikos balų surinkę ūkio subjektai.

9. Planuojamų tikrinti ūkio subjektų, vykdančių veiklą, susijusią su žuvininkystės produktais, sąrašai sudaromi atsižvelgiant į ūkio subjektų rizikos sąrašą:

9.1. labai didelės ir didelės rizikos grupei priskirti ūkio subjektai turi sudaryti iki 60 procentų visų tikrinamų subjektų;

9.2. vidutinės rizikos grupei priskirti ūkio subjektai turi sudaryti ne mažiau kaip 30 procentų visų tikrinamų subjektų;

9.3. mažos ir labai mažos rizikos grupei priskirti ūkio subjektai turi sudaryti iki 10 procentų visų tikrinamų subjektų.

 

III. BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS

 

10.  Žuvininkystės kontrolės pareigūnai, atliekantys rizikos vertinimą pagal šio Tvarkos aprašo reikalavimus, vadovaujasi šio aprašo II skyriuje nurodytais kriterijais.

11.  Rizikos kriterijų peržiūra atliekama kartą metuose, iki lapkričio 15 d., nebent rizikos kriterijų keitimas dėl reikšmingo pokyčio turi būti atliktas nedelsiant.

12.  Žuvininkystės tarnyba vykdomos ūkinės veiklos keliamos rizikos veiksnių sąrašą skelbia Žuvininkystės tarnybos interneto svetainėje www.zuv.lrv.lt/lt/ skiltyje „Ūkio subjektų veiklos priežiūra“.

_________________