LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO
MINISTRAS
ĮSAKYMAS
DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2002 M. RUGPJŪČIO
30 D. ĮSAKYMO NR. 329 „DĖL ALKOHOLINIŲ GĖRIMŲ KLASIFIKAVIMO“ PAKEITIMO
2014 m. liepos 23 d. Nr. 3D-431
Vilnius
1. P a k e i č i u Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2002 m. rugpjūčio 30 d. įsakymą Nr. 329 „Dėl alkoholinių gėrimų klasifikavimo“ ir išdėstau jį nauja redakcija:
„LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO
MINISTRAS
ĮSAKYMAS
DĖL ALKOHOLINIŲ GĖRIMŲ KLASIFIKAVIMO
Vykdydamas Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2012 m. rugpjūčio 29 d. nutarimo Nr. 1023 „Dėl įgaliojimų suteikimo įgyvendinant Lietuvos Respublikos alkoholio kontrolės įstatymą“ 4.3 punktą:
2. Pripažįstu netekusiu galios Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2014 m. birželio 18 d. įsakymą Nr. 3D-371 „Dėl žemės ūkio ministro 2002 m. rugpjūčio 30 d. įsakymo Nr. 329 „Dėl alkoholinių gėrimų klasifikavimo“ pakeitimo“.
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2014 m. liepos 23 d. įsakymu Nr. 3D-431
ALKOHOLINIŲ GĖRIMŲ GRUPĖS, POGRUPIAI IR (AR) KATEGORIJOS
Grupė |
Pogrupis |
Kategorija |
Kodas pagal KN |
1. Alus |
Alus |
Alus Specialios technologijos alus Kvietinis alus Aromatizuotas alus Kaimiškas alus |
2203 |
2. Vynas |
Vynų klasifikavimas atitinka 2009 m. gegužės 25 d. Tarybos reglamento (EB) Nr. 491/2009, kuriuo iš dalies keičiamas reglamentas (EB) Nr. 1234/2007, nustatantis bendrą žemės ūkio rinkų organizavimą ir konkrečias tam tikriems žemės ūkio produktams taikomas nuostatas (Bendras bendro žemės ūkio rinkų organizavimo reglamentas) (OL 2009 L 154, p. 1), nuostatas. Aromatintų vynų klasifikavimas atitinka 1991 m. birželio 10 d. Tarybos reglamento (EEB) Nr. 1601/91, nustatančio bendrąsias aromatintų vynų, aromatintų vyno gėrimų ir aromatintų vyno kokteilių apibrėžimo, aprašymo ir pateikimo taisykles (OL 2004 m. specialusis leidimas, 3 skyrius 11 tomas, p. 286), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2008 m. gruodžio 16 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 1334/2008 (OL 2008 L 354, p. 34), nuostatas |
2204 2205 |
|
3. Fermentuoti gėrimai |
Sidras/kriaušių sidras |
Sidras / kriaušių sidras Aromatizuotas sidras / aromatizuotas kriaušių sidras Putojantis sidras / putojantis kriaušių sidras Putojantis aromatizuotas sidras / putojantis aromatizuotas kriaušių sidras Gazuotas sidras/gazuotas kriaušių sidras Gazuotas aromatizuotas sidras / gazuotas aromatizuotas kriaušių sidras |
2206 |
Vaisių vynas |
Natūralus vaisių ir uogų vynas Putojantis vaisių ir uogų vynas Gazuotas vaisių ir uogų vynas Spirituotas vaisių ir uogų vynas Specialios technologijos vaisių ir uogų vynas Vaisių ir (ar) uogų vyno gėrimas |
||
Midus |
Midus Midaus gėrimas |
||
Kiti fermentuoti gėrimai |
Razinų vynas Malton (gėrimas, pagamintas iš salyklo ekstrakto ir vyno nuosėdų) Spruce (melsvųjų kanadinių eglių gėrimas) Ryžių vynas Palmių vynas Imbierinis alus ir žolių (augalinis) alus |
||
Fermentuotų gėrimų mišiniai |
Fermentuotų gėrimų mišiniai 1) |
|
|
Fermentuotų ir nealkoholinių gėrimų mišiniai |
Fermentuotų ir nealkoholinių gėrimų mišiniai 2) Alaus kokteilis Aromatizuotas vyno kokteilis 3) Vaisių ir (ar) uogų vyno kokteilis |
||
4. Spiritiniai gėrimai |
Spiritinių gėrimų klasifikavimas atitinka 2008 m. sausio 15 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 110/2008 dėl spiritinių gėrimų apibrėžimo, apibūdinimo, pateikimo, ženklinimo ir geografinių nuorodų apsaugos bei panaikinančio Tarybos reglamentą (EEB) Nr. 1576/89 (OL 2008 L 39, p.16) su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2012 m. vasario 24 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 1644/2012 (OL 2012 L 53, p. 1), nuostatas. |
2208 |
|
|
Balzamas Kiti spiritiniai gėrimai |
||
5. Alkoholiniai kokteiliai |
Alkoholiniai kokteiliai |
Alkoholiniai kokteiliai Gazuoti alkoholiniai kokteiliai |
2206, 2208 |
1) Fermentuotų gėrimų mišiniai – mišiniai, gauti sumaišius 1 ir (ar) 2, ir (ar) 3 grupėse nurodytus gėrimus.
2) Fermentuotų ir nealkoholinių gėrimų mišiniai – mišiniai, gauti sumaišius 1 ir (ar) 2, ir (ar) 3 grupėse nurodytus gėrimus su nealkoholiniu gėrimu, pvz., limonadu. Fermentuotų ir nealkoholinių gėrimų mišinys gali būti vadinamas „alaus kokteiliu“, „aromatizuoto vyno kokteiliu“, „vaisių ir (ar) uogų vyno kokteiliu“, jeigu jis atitinka alų, aromatizuotą vyną ar vaisių vyną reglamentuojančiuose teisės aktuose kokteiliams nustatytus reikalavimus.
3)Aromatizuotas vyno kokteilis priskiriamas fermentuotų gėrimų grupei vadovaujantis 1987 m. liepos 23 d. Tarybos reglamento (EEB) Nr. 2658/87 dėl tarifų ir statistinės nomenklatūros bei dėl Bendrojo muitų tarifo (OL 2004 m. specialusis leidimas, 2 skyrius, 2 tomas, p. 382) su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2013 m. rugsėjo 26 d. Tarybos reglamentu (ES) Nr. 953/2013 (OL 2013 L 198, p. 35), I priedo 22 skirsnio 8 papildomosios pastabos nuostatomis.