VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS

DIREKTORIUS

 

ĮSAKYMAS

Dėl LABDARAI IR PARAMAI SKIRTO MAISTO TVARKYMO aprašo patvirtinimo

 

2016 m. rugpjūčio 26 d. Nr. B1-678

Vilnius

 

 

Vadovaudamasis 2002 m. sausio 28 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 178/2002, nustatančiu maistui skirtų teisės aktų bendruosius principus ir reikalavimus, įsteigiančiu Europos maisto saugos tarnybą ir nustatančiu su maisto saugos klausimais susijusias procedūras (OL 2004 m. specialusis leidimas, 15 skyrius, 6 tomas, p. 463), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2014 m. gegužės 15 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (ES) Nr. 652/2014 (OL 2014 L 189, p. 1), 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos (OL 2004 m. specialusis leidimas, 13 skyrius, 34 tomas, p. 319) su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2009 m. kovo 11 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 219/2009 (OL 2009 L 87, p. 109), 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 853/2004, nustatančiu konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus (OL 2004 m. specialusis leidimas, 3 skyrius, 45 tomas, p. 14), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2014 m. spalio 27 d. Komisijos reglamentu (ES) Nr. 113/2014 (OL 2014 L 307, p. 28), 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 854/2004, nustatančiu specialiąsias gyvūninės kilmės produktų, skirtų vartoti žmonėms, valstybinės kontrolės taisykles (OL 2004 m. specialusis leidimas, 3 skyrius, 45 tomas, p. 75), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2014 m. birželio 13 d. Komisijos reglamentu (ES) Nr. 633/2014 (OL 2014 L 175, p. 6), Lietuvos Respublikos maisto įstatymu, Lietuvos Respublikos labdaros ir paramos įstatymu ir siekdamas mažinti maisto švaistymą ir užtikrinti labdarai ir paramai skirto maisto saugą:

1. T v i r t i n u pridedamą Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo aprašą.

2. P a v e d u:

2.1. įsakymo vykdymą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teritorinėms valstybinėms maisto ir veterinarijos tarnyboms;

2.2. įsakymo vykdymo kontrolę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus vyriausiajam patarėjui.

3. N u s t a t a u, kad šis įsakymas įsigalioja 2016 m. rugsėjo 1 d.

4. P r i p a ž į s t u  netekusiu galios Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2002 m. sausio 31 d. įsakymą Nr. 62 „Dėl Produktų, kurių vartojimo terminas pasibaigęs, teikimo labdarai tvarkos patvirtinimo“.

 

 

 

Direktoriaus pavaduotojas,

pavaduojantis direktorių                                                                                 Vidmantas Paulauskas

 

 

PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2016 m. rugpjūčio 26 d.

įsakymu Nr. B1-678

 

LABDARAI IR PARAMAI SKIRTO MAISTO TVARKYMO APRAŠAS

 

I SKYRIUS

BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo aprašas (toliau – Aprašas) nustato bendruosius reikalavimus labdarai ir paramai skirtam maistui ir su maistu besiliečiantiems gaminiams ir medžiagoms bei labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektams.

2. Aprašas taikomas labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektams.

3. Už labdarai ir paramai skirto maisto saugą ir kokybę atsakingi labdarai ir paramai skirtą maistą tiekiantys ir paramą gaunantys maisto tvarkymo subjektai.

4. Apraše vartojamos sąvokos:

4.1. Labdarai ir paramai skirtas maistas – maistas, tiekiamas labdaros ar paramos gavėjui, vadovaujantis Lietuvos Respublikos labdaros ir paramos įstatymu.

4.2. Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektas – maisto tvarkymo subjektas, tvarkantis labdarai ir paramai skirtą maistą ir jį tiekiantis labdaros ar paramos gavėjui.

4.3. Kitos Apraše vartojamos sąvokos atitinka Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos teisės aktuose vartojamas sąvokas.

 

II SKYRIUS

BENDRIEJI REIKALAVIMAI LABDARAI IR PARAMAI SKIRTAM MAISTUI IR SU MAISTU BESILIEČIANTIEMS GAMINIAMS IR MEDŽIAGOMS

 

5. Labdarai ir paramai gali būti tiekiamas visas maistas, išskyrus Aprašo 10 punkte nurodytus maisto produktus.

6. Labdarai ir paramai skirtas maistas turi būti saugus vartoti.

7. Labdarai ir paramai skirtam maistui pakuoti ir kitaip su juo liestis turi būti naudojami tik tam tikslui skirti, nekenkiantys žmonių sveikatai ir atitinkantys teisės aktų nustatytus reikalavimus su maistu besiliečiantys gaminiai ir medžiagos.

8. Labdarai ir paramai išimtinai gali būti perduodamas:

8.1. supakuotas maistas, paženklintas „Geriausias iki ...“, po nurodytos datos pagal Aprašo priede pateiktas rekomendacijas (toliau – Rekomendacijos), tačiau neviršijant jose nustatyto rekomenduojamo tinkamumo vartoti / naudoti termino pratęsimo. Už labdarai ir paramai skirto maisto tinkamumo vartoti / naudoti termino pratęsimą pagal Rekomendacijas atsakingi labdarai ir paramai skirtą maistą tiekiantys ir paramą gaunantys maisto tvarkymo subjektai;

8.2. neatitinkantis ženklinimo reikalavimų, klaidingai paženklintas maistas. Tokiu atveju labdaros gavėjui turi būti pateikta ištaisyta ir teisinga privaloma ženklinimo informacija;

8.3. maistas, neatitinkantis deklaruojamos kokybės, neperrūšiuoti vaisiai ir daržovės;

8.4. maistas, kurio pakuotės pažeidimai negali turėti įtakos maisto saugai;

8.5. grąžintas iš kitų maisto tvarkymo subjektų, konfiskuotas, sulaikytas, iš eismo įvykio vietos surinktas vežtas supakuotas negyvūninis maistas ir kt. negyvūninis maistas, kurį tiekti labdarai ir paramai leidžia Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (toliau – VMVT) atsakingi pareigūnai, įvertinę jo saugą;

8.6. viešojo maitinimo įmonių pagamintas maistas, laikantis Lietuvos higienos normoje HN 15:2005 „Maisto higiena“, patvirtintoje Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakymu Nr. V- 675 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 15:2005 „Maisto higiena“ patvirtinimo“, jam nustatytų maisto tvarkymo reikalavimų. Atvėsintas karštas maistas gali būti tiekiamas labdarai ir paramai ne ilgiau kaip 24 valandas nuo pagaminimo ir laikant jį ne aukštesnėje kaip +4 °C temperatūroje. 

9. Pradinio maitinimo kūdikių mišiniai gali būti tiekiami labdarai ir paramai tik laikantis Lietuvos higienos normos HN 107:2013 „Specialios mitybinės paskirties maisto produktai“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2001 m. gruodžio  22 d. įsakymu Nr. 666 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 107:2013 „Specialios mitybinės paskirties maisto produktai“ patvirtinimo“,  26.8 ir 26.9 papunkčių reikalavimų.

10. Labdarai ir paramai negali būti tiekiami:

10.1. maisto produktai, paženklinti „Tinka vartoti iki ...“, po nurodytos datos;

10.2. alkoholiniai gėrimai;

10.3. namuose pagaminti maisto produktai;

10.4. maisto produktai, kurių pakitusi pakuotė gali turėti įtakos jo saugai (pvz., surūdijusios konservų dėžutės);

10.5. jūros gėrybės (moliuskai, vėžiagyviai);

10.6. gyvūniniai maisto produktai, išskyrus medų, paženklinti „Geriausias iki ...“, po nurodytos datos.

11. Sudėtingais ir neaiškiais labdarai ir paramai skirto maisto tiekimo atvejais maistą tiekti labdarai ir paramai leidžia VMVT atsakingi pareigūnai, įvertinę jo saugą.

 

III SKYRIUS

REIKALAVIMAI LABDARAI IR PARAMAI SKIRTO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTAMS

 

12. Vadovaujantis Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo reikalavimais, patvirtintais Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. spalio 15 d. įsakymu Nr. B1-527 „Dėl Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo reikalavimų patvirtinimo“, labdaros ir paramos fondai, Paramos maisto produktais teikimo iš Europos pagalbos labiausiai skurstantiems asmenims fondas, maisto produktų dalijimą vykdančios rajonų savivaldybių administracijos, seniūnijos, kitos labdarą ir paramą teikiančios organizacijos, taip pat labdaros valgyklos, kiti fiziniai ir juridiniai asmenys, reguliariai vykdantys veiklą su labdarai ir paramai skirtu maistu:

12.1. darantys tiesioginę įtaką maisto saugai ir kokybei (maisto produktų gamybos, viešojo maitinimo, sandėliavimo, fasavimo, pakavimo ir kt.), turi gauti maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą;

12.2. nedarantys tiesioginės įtakos maisto saugai ir kokybei (tik išdalijantys supakuotą maistą labdaros gavėjams ir kt.), turi savo veiklą registruoti.

13. Kai vykdoma veikla, susijusi su gyvūniniu maistu, kuriam nustatyti temperatūros režimai, fiziniam ar juridiniam asmeniui suteikiamas veterinarinis patvirtinimas vadovaujantis Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų veterinarinio patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo, patvirtinto Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. gruodžio 30 d. įsakymu Nr. B1 -738 „Dėl Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų veterinarinio patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo patvirtinimo“ (toliau – Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų veterinarinio patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašas), reikalavimais.

14. Labdarai ir paramai skirtas maistas visuose tiekimo etapuose turi būti tvarkomas laikantis bendrųjų ir specialiųjų maisto produktų higienos reikalavimų, nustatytų Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos teisės aktuose.

15. Prieš tiekiant labdarai ir paramai skirtą maistą, labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektai turi įvertinti tokio maisto partijos vientisumą, ar nepažeista maisto produkto pakuotė, ar nesimato išorinių fizinių pakitimų, ar saugojimo metu buvo užtikrintos laikymo sąlygos (temperatūra, drėgmė ir kt.).

16. Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektai turi saugoti labdaros ir paramos teikimo sutartis, labdarai ir paramai skirto maisto priėmimo ir perdavimo dokumentus, užtikrinant labdarai ir paramai skirto maisto atsekamumą iki galimo jo suvartojimo / sunaudojimo laikotarpio pabaigos.

17. Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektai turi kuo greičiau perduoti labdarai ir paramai skirtą maistą labdaros ir paramos gavėjams, laikytis sandėlio prekių rotacijos reikalavimų ir užtikrinti, kad sandėlyje nebūtų laikomas maistas, netinkamas vartoti / naudoti.

18. Gyvūninis maistas, kuriam nustatytas žemos temperatūros laikymo režimas, turi būti laikomas šaltuosiuose sandėliuose, vadovaujantis Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų veterinarinio patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo nustatyta tvarka, išskyrus labdarai ir paramai skirto maisto perdavimo (išdalinimo) labdaros ir paramos gavėjams etapą, kai gyvūninis maistas laikomas maisto tvarkymo subjekto patalpose ne ilgiau kaip 24 valandas.

19. Maistas, kuriam nustatyti laikymo temperatūros režimai, į labdaros produktų paketą turi būti dedamas prieš pat išdalijimą (bet ne anksčiau kaip prieš 1 val.), kad maistas nesugestų, ir apie tai turi būti įspėti labdaros ir paramos gavėjai.

20. Priimantys labdarai ir paramai skirtą maistą subjektai, laikydamiesi bendrųjų ir specialiųjų maisto produktų higienos reikalavimų, gali jį perpakuoti, perfasuoti ar perrūšiuoti, tačiau privalo užtikrinti privalomos maisto produktų ženklinimo informacijos pateikimą labdaros ir paramos gavėjui.

21. Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektai, prieš priimdami maistą po „Geriausias iki ...“ datos, turi įsitikinti, ar tinkamomis sąlygomis jis buvo laikytas, įvertinti jo produktų pakuotės ir paties maisto būklę. Jei kyla abejonių dėl maisto saugos ir kokybės, būtina atlikti laboratorinius tyrimus maisto saugos ir kokybės rodikliams, nurodytiems Rekomendacijose, įvertinti.

22. Tiekiant maistą, paženklintą „Geriausias iki ...“, po nurodytos datos labdaros ir paramos gavėjui, privaloma ant pakuotės pateikti aiškią nuorodą, kad produkto realizacijos laikas yra pratęstas, ir suteikti labdaros ir paramos gavėjui galimybę jo atsisakyti.

23. Jei maistas yra sušaldytas, tai galutiniam vartotojui rekomenduojama jį tiekti taip pat sušaldytą. Jei maisto vartojimo instrukcijoje nurodyta, kad maistas gali būti atitirpintas ar iš dalies atitirpintas, tada jo ženklinime būtina pateikti nuorodą, kad maisto produktas turi būti suvartotas per parą nuo atitirpinimo ir negali būti pakartotinai užšaldomas.

24. Labdaros valgyklos, priimančios iš kitų labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektų maistą, kurio vartojimo terminas „Tinka vartoti iki ...“ yra paskutinės dienos, turi jį ar iš jo pagamintą patiekalą patiekti vartotojams per parą nuo termino pabaigos.

25. Labdaros valgyklos, priimančios iš kitų labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektų maistą, kurio vartojimo terminas „Geriausias iki ...“ buvo pratęstas, vadovaujantis Rekomendacijomis, turi jį ar iš jo pagamintą patiekalą patiekti vartotojams iki Rekomendacijose nustatyto termino pabaigos.

26. Savanoriai, liečiantys tik supakuotą maistą ir nesantys darbo ar kitais santykiais susiję su labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektais, turi laikytis asmens higienos ir dėvėti tinkamus, švarius ir, kur reikalinga, darbo drabužius. Prieš pradėdami darbą su maistu, savanoriai turi pasirašytinai patvirtinti, kad neserga ar nėra nešiotojai tokių ligų, kurios gali būti perduodamos per maistą ar kurios gali susargdinti, pavyzdžiui, neturi infekcinių žaizdų, odos uždegimų, opų ar neviduriuoja. Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektai turi savanorius pasirašytinai supažindinti su pagrindinėmis maisto tvarkymo higienos taisyklėmis.

 

IV SKYRIUS

BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS

 

27. VMVT teritorinės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos kontroliuoja Aprašo reikalavimų laikymąsi.

28. Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektai, pažeidę Aprašo nuostatas, atsako Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka.

______________

 

 

Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo aprašo

priedas

 

MAISTO, PAŽENKLINTO „GERIAUSIAS IKI ...“, PO NURODYTOS DATOS VERTINIMO IR TERMINŲ PRATĘSIMO REKOMENDACIJOS

 

Maisto produktų grupė

Maisto produktų savybės

Galimi gedimo požymiai, dėl kurių maisto produktai negali būti tiekiami rinkai

Rekomenduojami laboratoriniai tyrimai maisto produktų gedimo požymiams nustatyti

Rekomenduojamas maisto produktų tinkamumo vartoti / naudoti termino pratęsimas

 

Labai ilgo galiojimo maisto produktai

Makaronai

Džiovinti

Kartus, pelėsių skonis

Jusliniai tyrimai

Iki 2 mėn.

Arbata, kava, kakava ir kiti panašūs produktai gėrimams ruošti

 

Užteršti aruodiniais kenkėjais, pakitęs kvapas ir skonis

Jusliniai tyrimai

Grūdai ir pseudo grūdai, ankštiniai ir jų produktai, krakmolas

Sausi, birūs

Drėgni, užteršti aruodiniais kenkėjais, pakitęs kvapas ir skonis

Užkrėstumas aruodiniais kenkėjais,

 

jusliniai tyrimai,

 

drėgmės kiekis

Saldainiai (kieti), šokoladas be įdaro

Pomadiniai saldainiai, dražė

 

Jusliniai tyrimai

Sirupai, sirupai su priedais

Tiršti, gali būti naudojami kaip užpilai, sudėtyje turintys daug cukraus (daugiau kaip 50 proc. sausosios medžiagos svorio)

Melasa ir kiti sirupai

 

 

Medaus gaminiai

Medaus gaminiai su riešutais, uogomis ir kt.

Pakitęs kvapas ir skonis

Konservuotas maistas (skardinėse, stiklainiuose)

Daržovių, vaisių, uogų, prieskoninių žolelių, grybų produktai, sriubos, salotos, uogienės ir kt.

Skardinių pažeidimai (rūdys),

 

išsipūtę dangteliai

Fasuoti gaivieji gėrimai ir sultys, vanduo

 

Pakitęs kvapas ir skonis, pakuočių pažeidimai

Actas

Maistinis actas (spalva priklauso nuo acto rūšies)

Drumzlės, gleivės, spalva, nuosėdos

Jusliniai tyrimai

Acto realizavimo terminas neribojamas, kol laikant jis nesusidrumsčia, nepakinta jo spalva ir neiškrenta actui nebūdingos nuosėdos

 

Ilgo galiojimo maisto produktai

Grūdų ir pseudo grūdų miltai, miltų mišiniai

 

Drėgni, užteršti aruodiniais kenkėjais, pakitęs kvapas ir skonis

Užkrėstumas aruodiniais kenkėjais,

 

jusliniai tyrimai,

 

drėgmės kiekis

iki 1 mėn.

Padažai, užpilai, pagardai

Kečupai, salotų užpilai, garstyčios ir kiti panašūs produktai

Pakitęs kvapas ir skonis

Jusliniai tyrimai

Aliejai

 

Apkartę,

 

padidėjęs laisvųjų rūgščių kiekis

Rūgščių skaičius,

 

peroksidų skaičius,

 

jusliniai tyrimai

Sausainiai

Be greitai gendančių įdarų ar papuošimų

Pakitęs kvapas ir skonis,

 

užteršti aruodiniais kenkėjais

Jusliniai tyrimai

Javainiai, grūdų ir pseudo grūdų dribsniai, traškučiai ir kiti panašūs produktai

 

Jusliniai tyrimai

Sausi želė, kisieliai, pudingai, konditeriniai papuošimai ir kiti panašūs gaminiai

 

Pakitęs kvapas ir skonis

Jusliniai tyrimai

Saldūs užtepai iš kakavos, riešutų, sėklų (riešutų sviestas, šokoladiniai kremai)

 

 

 

Apkartę, pakitęs kvapas ir skonis

Jusliniai tyrimai

Šokoladas su įdarais ir šokolado gaminiai su įdarais

 

Pakitęs kvapas ir skonis

Greito paruošimo produktai (sriubos, sausos košės)

 

Apkartę

Maisto papildai

 

Pakitusi spalva, išvaizda, sumažėjęs veikliųjų medžiagų kiekis

Jusliniai tyrimai, laboratoriniai veikliųjų medžiagų kiekiai

Iki 1 mėn., perskaičiavus rekomenduojamą suvartoti kiekį ir papildomai paženklinus pakuotę

 

Riboto galiojimo maisto produktai

Duona, pyrago gaminiai

 

Supeliję, drėgni, sudžiūvę, pakitęs kvapas ir skonis

Drėgmės kiekis, jusliniai tyrimai

Rekomenduojama laikyti ne ilgiau nei 5 dienas.

Džiovinti vaisiai, daržovės, prieskoniai, jūros dumbliai, grybai, riešutai, sėklos ir kiti panašūs produktai

 

Pakitęs kvapas, skonis, spalva;

 

užteršti aruodiniais kenkėjais, supeliję

Užkrėstumas aruodiniais kenkėjais,

 

jusliniai tyrimai,

 

drėgmės kiekis

Iki 2 savaičių

 

_________________