VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS
DIREKTORIUS
ĮSAKYMAS
Dėl Maisto, kurio minimalus tinkamumo vartoti terminas, nurodytas žymoje „Geriausias iki ...“, yra pasibaigęs, pardavimo rekomendacijų patvirtinimo
2024 m. vasario 2 d. Nr. B1-163
Vilnius
Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos maisto įstatymo 4 straipsnio 5 dalimi ir Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2024 m. sausio 10 d. nutarimo Nr. 31 „Dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2001 m. birželio 11 d. nutarimo Nr. 697 „Dėl Mažmeninės prekybos taisyklių patvirtinimo“ pakeitimo“ 2 punktu, remdamasis Mažmeninės prekybos taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2001 m. birželio 11 d. nutarimu Nr. 697 „Dėl Mažmeninės prekybos taisyklių patvirtinimo“, 132 punktu ir siekdamas užtikrinti aukštą vartotojų teisių apsaugos lygį, apsaugoti vartotojų sveikatą nuo galimų grėsmių vartojant maistą, kurio minimalus tinkamumo vartoti terminas, nurodytas žymoje „Geriausias iki ...“, yra pasibaigęs, ir prisidėti prie maisto švaistymo problemos mažinimo:
1. T v i r t i n u Maisto, kurio minimalus tinkamumo vartoti terminas, nurodytas žymoje „Geriausias iki ...“, yra pasibaigęs, pardavimo rekomendacijas (toliau – Rekomendacijos) (pridedama).
2. N u s t a t a u, kad maistas, kurio minimalus tinkamumo vartoti terminas, nurodytas ant pakuotės ar etiketėje padarytoje žymoje „Geriausias iki ...“, yra pasibaigęs ir kuris yra saugus ir tinkamas vartoti, gali būti parduodamas galutiniam vartotojui tik pardavėjui įvertinus tokio maisto individualias savybes, realią galimybę vartotojui jį saugiai suvartoti ir vadovaujantis Rekomendacijomis, per pardavėjo nustatytą konkretų, bet ne ilgesnį kaip 45 kalendorinių dienų leidžiamą tokio maisto pardavimo terminą, išskyrus šiuos maisto produktus, kuriems taikomi tokie leidžiami pardavimo terminai:
2.1. duoną, pyrago gaminius, augalinius riebalus (margariną), nurodytus Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo aprašo, patvirtinto Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2016 m. rugpjūčio 26 d. įsakymu Nr. B1-678 „Dėl Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo aprašo patvirtinimo“ (toliau – Aprašas), 1 priedo 27 ir 28 punktuose (eilutėse) – pasibaigus šių produktų minimaliam tinkamumo vartoti terminui, nurodytam ant pakuotės ar etiketėje žymoje „Geriausias iki ...“, juos dar galima pardavinėti ne ilgiau kaip 2 kalendorines dienas;
2.2. gyvūninius produktus (vytintą kumpį, kietuosius sūrius ir pan.), nurodytus Aprašo 1 priedo 30 punkte (eilutėje) – pasibaigus šių produktų minimaliam tinkamumo vartoti terminui, nurodytam ant pakuotės ar etiketėje padarytoje žymoje „Geriausias iki ...“, juos dar galima pardavinėti ne ilgiau kaip 10 kalendorinių dienų.
3. P a v e d u įsakymo 2 punkto reikalavimų laikymosi kontrolę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teritoriniams padaliniams.
PATVIRTINTA
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
direktoriaus 2024 m. vasario 2 d.
įsakymu Nr. B1-163
maisto, kuriO minimalus
tinkamumo vartoti terminAS, nurodytaS žymoje „Geriausias iki ...“, yra pasibaigęs, pardavimo REKOMENDACIJOS
I SKYRIUS
BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Maisto, kurio minimalus tinkamumo vartoti terminas, nurodytas žymoje „Geriausias iki ...“, yra pasibaigęs, pardavimo rekomendacijos (toliau – Rekomendacijos) nustato bendrąsias maisto, kurio minimalus maisto produkto tinkamumo vartoti terminas, nurodytas ant pakuotės ar etiketėje padarytoje žymoje „Geriausias iki ...“ (toliau – minimalus tinkamumo vartoti terminas), yra pasibaigęs, saugos ir tinkamumo vartoti maistui vertinimo, tvarkymo ir ženklinimo rekomendacijas pardavėjams, parduodantiems tokį maistą galutiniam vartotojui.
2. Rekomendacijos taikomos pardavėjams (mažmeninės prekybos subjektams, įskaitant ir subjektus, kurie šiose Rekomendacijose nurodytą maistą parduoda pagal nuotolines sutartis), parduodantiems galutiniam vartotojui saugų ir vis dar tinkamą vartoti supakuotą į gamintojo pirminę pakuotę maistą, kurio minimalus tinkamumo vartoti terminas yra pasibaigęs.
3. Rekomendacijose vartojamos sąvokos:
3.1. Minimalus maisto produkto tinkamumo vartoti terminas – kaip apibrėžta 2011 m. spalio 25 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) Nr. 1169/2011 dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams, kuriuo iš dalies keičiami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 1924/2006 ir (EB) Nr. 1925/2006 bei kuriuo panaikinami Komisijos direktyva 87/250/EEB, Tarybos direktyva 90/496/EEB, Komisijos direktyva 1999/10/EB, Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 2000/13/EB, Komisijos direktyvos 2002/67/EB ir 2008/5/EB bei Komisijos reglamentas (EB) Nr. 608/2004, su visais pakeitimais 2 straipsnio 2 dalies r punkte.
II SKYRIUS
BENDROSIOS MAISTO, KURIO MINIMALUS TINKAMUMO VARTOTI TERMINAS YRA PASIBAIGĘS, SAUGOS IR TINKAMUMO VARTOTI MAISTUI VERTINIMO REKOMENDACIJOS
4. Prieš parduodant maistą, kurio minimalus tinkamumo vartoti terminas yra pasibaigęs, pardavėjui rekomenduojama atlikti tokio maisto saugos ir tinkamumo vartoti maistui vertinimą ir jo metu įvertinti tokio maisto individualias savybes ir realią galimybę vartotojui jį saugiai suvartoti ir nustatyti konkretų maisto saugą ir tinkamumą vartoti užtikrinantį maisto pardavimo terminą, neviršijantį terminų, nustatytų įsakymo, kuriuo tvirtinamos Rekomendacijos, 2 punkte (toliau – leidžiamas papildomas pardavimo terminas):
5. Atliekant maisto, kurio minimalus tinkamumo vartoti terminas yra pasibaigęs, saugos ir tinkamumo vartoti maistui vertinimą, rekomenduojama vertinti šias individualias ir turinčias įtakos tinkamumui vartoti maisto savybes: maisto sudedamąsias dalis, laikymo sąlygas, pakuotės tipą, maisto produkto išvaizdą, juslines savybes ir kt.
6. Atliekant maisto, kurio minimalus tinkamumo vartoti terminas yra pasibaigęs, saugos ir tinkamumo vartoti maistui vertinimą, taip pat rekomenduojama taikyti šią saugos ir tinkamumo vartoti maistui vertinimo taisyklę („3P taisyklę)“:
6.1. „Pažiūrėk“ – vizualiai įvertinti, ar nėra matomų maisto ar jo pakuotės pakitimų (vertinama maisto pirminės pakuotės būklė (ar ji nepažeista, nesuplyšusi, neatidaryta, neišsipūtusi, nesurūdijusi ir pan.), maisto išvaizda (spalvos pokyčiai, pelėsių buvimas ir pan.);
6.2. „Pauostyk“ – įvertinti, ar maistas yra jam būdingo kvapo, nėra pašalinių ar gedimo proceso kvapų;
7. Maisto saugos ir tinkamumo vartoti maistui vertinimas atliekamas Rekomendacijų 6.1–6.3 papunkčiuose nurodytu eiliškumu (Rekomendacijų 6.3 papunktyje nurodyto vertinimo pardavėjas gali neatlikti, jeigu jis kitais būdais arba Rekomendacijų 6.1–6.2 papunkčiuose nurodyto vertinimo metu nustato, kad maistas yra saugus ir tinkamas vartoti).
8. Nustačius, kad yra matomų maisto ar jo pakuotės pakitimų, maistas yra jam nebūdingo kvapo ir (ar) skonio, laikoma, kad toks maistas yra nesaugus arba netinkamas vartoti, ir laikomas atliekomis, kurios tvarkomos pagal Lietuvos Respublikos atliekų tvarkymo įstatymo ir jį įgyvendinančių teisės aktų reikalavimus.
III SKYRIUS
BENDROSIOS MAISTO, KURIO MINIMALUS TINKAMUMO VARTOTI TERMINAS YRA PASIBAIGĘS, TVARKYMO IR ŽENKLINIMO REKOMENDACIJOS
10. Pardavėjas privalo ant maisto pakuotės pateikti aiškiai matomą įspėjamąją informaciją, kad minimalus tinkamumo vartoti terminas yra pasibaigęs (ir neuždengti gamintojo nurodyto minimalaus tinkamumo vartoti termino ir kitos privalomosios maisto ženklinimo informacijos). Rekomenduojama vartoti šiuos rekomendacinius teiginius:
11. Rekomendacijų 10 punkte nurodytus teiginius rekomenduojama pateikti ryškiomis spalvomis ar kontrastingame fone ir aiškiai matomai ir kad tokie teiginiai vizualiai išsiskirtų iš kitos maisto ženklinimo informacijos.
12. Prekybos vietoje maistą, kurio minimalus tinkamumo vartoti terminas yra pasibaigęs, rekomenduojama:
12.1. išdėstyti tokiam maistui skirtoje atskiroje vietoje, pvz., atskiroje lentynoje, o, jos nesant, – atskirtoje lentynos dalyje, atskirame vežimėlyje, konteineryje, krepšelyje ir kt.;
IV SKYRIUS
BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS
13. Pasibaigus pardavėjo nustatytam maisto, kurio minimalus tinkamumo vartoti terminas yra pasibaigęs, leidžiamam papildomam pardavimo terminui, rekomenduojama tokį maistą perduoti labdarai ir paramai, jei jis atitinka Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo apraše, patvirtintame Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2016 m. rugpjūčio 26 d. įsakymu Nr. B1-678 „Dėl Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo aprašo patvirtinimo“, nustatytus reikalavimus.
14. Pardavėjas, nustatydamas maisto, kurio minimalus tinkamumo vartoti terminas yra pasibaigęs, leidžiamą papildomą pardavimo terminą (t. y. laikotarpį, kuriuo bus vykdoma prekyba maistu, kurio minimalus tinkamumo vartoti terminas yra pasibaigęs), turi atsižvelgti į tai, kad:
14.1. informacijoje apie maisto minimalų tinkamumo vartoti terminą, nurodytą ant pakuotės ar etiketėje padarytoje žymoje „Geriausias iki ...“, nurodyta diena, mėnuo ir metai reiškia, kad toks tinkamai laikomas maistas išlaiko savo specifines savybes iki informacijoje nurodytos dienos pabaigos (24-os valandos);
14.2. informacijoje apie maisto minimalų tinkamumo vartoti terminą, nurodytą ant pakuotės ar etiketėje padarytoje žymoje „Geriausias iki ... (pabaigos)“, nurodyti tik mėnuo ir metai (nenurodyta diena) reiškia, kad toks tinkamai laikomas maistas išlaiko savo specifines savybes iki nurodyto mėnesio paskutinės dienos pabaigos, o jeigu nurodomi tik metai – iki nurodytų metų paskutinio mėnesio paskutinės dienos pabaigos.