LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO
MINISTRAS
ĮSAKYMAS
DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2007 M. LAPKRIČIO 29 D. ĮSAKYMO NR. 3D-524 „DĖL NACIONALINĖS ŽEMĖS ŪKIO IR MAISTO PRODUKTŲ KOKYBĖS SISTEMOS“ PAKEITIMO
2016 m. spalio 27 d. Nr. 3D-631
Vilnius
P a k e i č i u Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2007 m. lapkričio 29 d. įsakymą Nr. 3D-524 „Dėl nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“:
1. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintas Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų pripažinimo taisykles:
1.1. Pakeičiu 1 punktą ir jį išdėstau taip:
„1. Pagal Nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų pripažinimo taisyklės (toliau – Taisyklės) nustato žemės ūkio ir maisto produktų, skirtų tik žmonėms vartoti ir sertifikuojamų pagal Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro (toliau – ministras) patvirtintas specifikacijas, pripažinimo, sertifikavimo, priežiūros ir ženklinimo tvarką.“
1.2. Pakeičiu 2 punktą ir jį išdėstau taip:
„2. Taisyklės parengtos vadovaujantis 2013 m. gruodžio 17 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (ES) Nr. 1305/2013 dėl paramos kaimo plėtrai, teikiamos Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai (EŽŪFKP) lėšomis, kuriuo panaikinamas Tarybos reglamentas (EB) Nr. 1698/2005 (OL 2013 L 347, p. 487), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2015 m. gruodžio 2 d. Komisijos deleguotuoju reglamentu (ES) Nr. 2016/142 (OL 2015 L 28, p. 8), 2014 m. kovo 11 d. Komisijos deleguotuoju reglamentu (ES) Nr. 807/2014, kuriuo papildomas Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (ES) Nr. 1305/2013 dėl paramos kaimo plėtrai, teikiamos Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai (EŽŪFKP) lėšomis, ir nustatomos pereinamojo laikotarpio nuostatos (OL 2014 L 227, p. 1), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2015 m. birželio 4 d. Komisijos deleguotuoju reglamentu (ES) Nr. 2015/1367 (OL 2015 L 211, p. 7), 2014 m. liepos 17 d. Komisijos įgyvendinimo reglamentu (ES) Nr. 808/2014, kuriuo nustatomos Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) Nr. 1305/2013 dėl paramos kaimo plėtrai, teikiamos Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai (EŽŪFKP) lėšomis, taikymo taisyklės (OL 2014 L 227, p. 18), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2016 m. balandžio 28 d. Komisijos įgyvendinimo reglamentu (ES) Nr. 2016/669 (OL 2016 L 115, p. 33).“
1.3. Pakeičiu 5 punktą ir jį išdėstau taip:
„5. Šios Taisyklės yra privalomos visiems teisės aktų nustatyta tvarka įregistruotiems ūkio subjektams, auginantiems, tvarkantiems, gaminantiems ir (ar) perdirbantiems bei tiekiantiems rinkai pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintus produktus šių Taisyklių nustatyta tvarka, bei įstaigoms, atliekančioms produktų sertifikavimą, priežiūrą ir ženklinimo kontrolę.“
1.4. Pakeičiu 8 punktą ir jį išdėstau taip:
„8. Visas NKP auginimo, gamybos, perdirbimo ir (arba) tiekimo rinkai procesas vykdomas kontroliuojamuose ūkiuose ir įmonėse, maksimaliai naudojant vietines bei šių Taisyklių reikalavimus atitinkančias žaliavas, įprastines, gana ilgai šalyje auginamas ar joms prilygstančias augalų ir gyvulių veisles, bičių rases, kontroliuojami visi NKP gamybos etapai, užtikrinamas šio proceso atsekamumas, o atitiktis šių Taisyklių ir specifikacijos reikalavimams turi būti tikrinama šių Taisyklių nustatyta tvarka.“
1.5. Pakeičiu 11 punktą ir jį išdėstau taip:
1.6. Pakeičiu 14 punktą ir jį išdėstau taip:
1.7. Pakeičiu 16.3 papunktį ir jį išdėstau taip:
„16.3. pranešti ministerijai apie NKP sertifikavimo ir priežiūros rezultatus (NKP augintojų, gamintojų, perdirbėjų ir tiekėjų (toliau – pareiškėjai) skaičių, asortimentą, gamybos apimtis ir kontaktus) ne vėliau kaip iki einamųjų metų sausio 15 dienos, taip pat apie pareiškėjus, kuriems sustabdytas arba anuliuotas išduotų sertifikatų galiojimas, ne vėliau kaip per 7 kalendorines dienas nuo sprendimo priėmimo dienos, o apie naujus pareiškėjus, kuriems išduotas pirmasis sertifikatas – iki paskutinės einamojo mėnesio dienos;“.
1.8. Pakeičiu 21 punktą ir jį išdėstau taip:
„21. Pareiškėjais, norinčiais auginti, gaminti ir (ar) perdirbti bei tiekti rinkai NKP, gali būti fiziniai ir juridiniai asmenys, įregistruoti Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka, gaminantys ir (ar) perdirbantys NKP ir prireikus galintys įrodyti, kad bus teisiškai ir technologiškai pajėgūs tiekti NKP rinkai bei efektyviai atlikti viso gamybos bei tiekimo rinkai proceso savikontrolę.“
1.9. Pakeičiu 22.8 papunktį ir jį išdėstau taip:
1.10. Pakeičiu 22.10 papunktį ir jį išdėstau taip:
1.11. Pakeičiu 24 punktą ir jį išdėstau taip:
„24. Pareiškėjas, norintis auginti, gaminti ir (ar) perdirbti bei tiekti rinkai NKP pagal šių Taisyklių reikalavimus ir norintis ženklinti juos NKP ženklu, turi vadovautis žemės ūkio ministro patvirtintomis atskirų žemės ūkio ir maisto produktų grupių specifikacijomis arba parengti konkrečių produktų specifikacijas, kurių reikalavimai turi būti ne žemesni nei numatyta NKP grupių specifikacijose, bei teikti jas ministerijai patvirtinti.“
1.12. Pakeičiu 25 punktą ir jį išdėstau taip:
1.13. Pakeičiu 29.1 papunktį ir jį išdėstau taip:
1.14. Pakeičiu 32 punktą ir jį išdėstau taip:
„32. Išdavus sertifikatą, pareiškėjas įtraukiamas į sertifikavimo įstaigos tvarkomą informacinę sistemą ir tinklalapyje viešai skelbiamą subjektų, auginančių, gaminančių, perdirbančių ir tiekiančių rinkai sertifikuotus NKP, sąrašą. Sertifikatas galioja iki jo trečiųjų galiojimo metų gruodžio 31 dienos, jei gaminami ir perdirbami bei tiekiami rinkai NKP ir jų gamybos procesas atitinka šių Taisyklių bei specifikacijos reikalavimus.“
1.15. Pakeičiu 33 punktą ir jį išdėstau taip:
1.16. Pakeičiu 36.3 papunktį ir jį išdėstau taip:
„36.3. sertifikato anuliavimas, kuris gali būti skiriamas, kai laiku nepašalintos sertifikato galiojimo sustabdymo priežastys ar dėl pažeidimų pobūdžio tolesnis sertifikato galiojimas tam tikram produktui ar jų grupei negalimas. Tokiu atveju pareiškėjas netenka teisės naudoti NKP ženklo, sertifikato ir bet kokių kitų dokumentų, susijusių su sertifikuoto NKP gamyba ir realizavimu. Pažeidėjas gali kreiptis dėl pakartotinio sertifikavimo ne anksčiau kaip po 1 metų nuo sertifikato anuliavimo dienos.“
1.17. Pakeičiu 37 punktą ir jį išdėstau taip:
„37. NKP ženklinimas turi atitikti 2011 m. spalio 25 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) Nr. 1169/2011 dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams, kuriuo iš dalies keičiami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 1924/2006 ir (EB) Nr. 1925/2006 bei panaikinami Komisijos direktyva 87/250/EEB, Tarybos direktyva 90/496/EEB, Komisijos direktyva 1999/10/EB, Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 2000/13/EB, Komisijos direktyvos 2002/67/EB ir 2008/5/EB bei Komisijos reglamentas (EB) Nr. 608/2004 (OL 2011 L 304, p. 18), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2015 m. lapkričio 25 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (ES) Nr. 2015/2283 (OL 2015 L 327, p.1), nuostatas, Lietuvos higienos normoje HN 119:2014 „Maisto produktų ženklinimas“, patvirtintoje Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. gruodžio 24 d. įsakymu Nr. 677 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 119:2014 „Maisto produktų ženklinimas“ patvirtinimo“, Taisyklėse ir kituose teisės aktuose išdėstytus reikalavimus.“
1.19. Pakeičiu 38 punktą ir jį išdėstau taip:
„38. NKP ženklu (1 pav.) turi būti ženklinama rinkai tiekiama, tiesiogiai žmonėms vartoti skirta NKP produkcija. Ženklinti produkciją NKP ženklu neprivaloma tiems ūkio subjektams, kurie savo ūkyje išaugintą / pagamintą NKP produkciją parduoda perdirbėjams kaip žaliavą arba pristato ją tiesiogiai galutiniam vartotojui. Ūkio subjektai, tiesiogiai galutiniam vartotojui parduodantys savo ūkyje išaugintus / pagamintus NKP produktus, pardavimo metu turi turėti sertifikavimo įstaigos išduotą sertifikatą, kuriuo patvirtinama parduodamų NKP produktų atitiktis keliamiems reikalavimams.
1 pav. NKP ženklas
38.1. NKP ženklą sudaro žodis „KOKYBĖ“, apjuostas rodykle, nutrūkstančia ties žodžio „KOKYBĖ“ pradžia, platėjančia NKP ženklo apačioje ir kylančia į viršų ties jo pabaiga;
38.2. NKP ženklo matmenys: aukštis – 5 cm, ilgis – 8 cm. NKP ženklo dydis gali būti keičiamas, išlaikant nurodytas proporcijas;
38.3. NKP ženklą sudarančių simbolio ir žodžio „KOKYBĖ“ spalva yra tamsiai raudona (Pantone 194 C; CMYK0/100/60/30). Spausdinant nespalvotose išorinėse ar vidinėse pakuotėse ir reklaminėje medžiagoje taip pat galima naudoti juodos spalvos NKP ženklą. Jei dėl pakuotės spalvų NKP ženklas tampa sunkiai matomas, išorinė jo pusė gali būti apibrėžiama balta linija siekiant, kad būtų didesnis kontrastas pakuotės spalvoms.“
1.20. Pakeičiu 39 punktą ir jį išdėstau taip:
1.21. Pakeičiu 40 punktą ir jį išdėstau taip:
„40. Sertifikavimo įstaiga sutartyse su pareiškėjais dėl sertifikavimo paslaugos teikimo privalo nurodyti, kad:
40.2. NKP ženklas negali būti naudojamas taip, kad tretieji asmenys galėtų jį supainioti su komerciniu prekės ženklu, konkretų gamintoją nurodančiu ženklu ar bet kokiu kitu klaidinančiu būdu;
40.3. gamintojas, kuriam taikomas sertifikato sustabdymas ar anuliavimas, šių priemonių taikymo laikotarpiu neturi teisės naudoti NKP ženklo;
1.23. Pakeičiu 42 punktą ir jį išdėstau taip:
„42. Draudžiama tiekti rinkai NKP ženklu pažymėtus nesertifikuotus produktus ir naudoti bet kokias nuorodas ant nesertifikuoto produkto išorinės ar vidinės pakuotės, reklaminėje medžiagoje arba su juo susijusiuose dokumentuose, jei tai gali tiesiogiai ar netiesiogiai suklaidinti vartotoją dėl produkto atitikties šių taisyklių reikalavimams.“
1.24. Papildau naujais 43–47 punktais:
44. Pareiškėjo ūkyje ir (arba) įmonėje nustačiusi NKP ženklo naudojimo pažeidimų sertifikavimo įstaiga:
45. Jeigu sertifikavimo įstaiga nustato jau pateiktų rinkai NKP ženklo naudojimo arba kitų teisės aktų nustatytų maisto ženklinimo pažeidimų, ji apie tai nedelsdama, bet ne vėliau kaip per 3 darbo dienas, informuoja Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (toliau – VMVT) ir ministeriją raštu, el. paštu arba faksu.
2. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintą Nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos tarybą ir pirmąją pastraipą išdėstau taip:
3. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintą Nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos ekspertų komitetą ir jį išdėstau nauja redakcija (pridedama).
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2007 m. lapkričio 29 d. įsakymu Nr. 3D-524
(Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2016 m. spalio 27 d. įsakymo Nr. 3D-631
redakcija)
NACIONALINĖS ŽEMĖS ŪKIO IR MAISTO PRODUKTŲ KOKYBĖS SISTEMOS EKSPERTŲ KOMITETAS
Jolita Martutaitytė – Žemės ūkio ministerijos Žemės ūkio gamybos ir maisto pramonės departamento Kokybės politikos skyriaus vedėja, komiteto pirmininkė;
Prof. habil. dr. Pranas Viškelis – Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro filialo Sodininkystės ir daržininkystės instituto Biochemijos ir technologijos laboratorijos vedėjas, vyriausiasis mokslo darbuotojas, Lietuvos mokslų akademijos tikrasis narys, komiteto pirmininko pavaduotojas;
Dr. Gitana Alenčikienė – Kauno technologijos universiteto Maisto instituto Juslinės analizės mokslo laboratorijos vyresnioji mokslo darbuotoja;
Rūta Cimakauskienė – Nacionalinės paukščių augintojų ir veisėjų asociacijos narė, žemės ūkio kooperatyvo „Nemuno slėnio tradicijos“ direktorė;
Zofija Cironkienė – Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorė;
Prof. habil. dr. Honorata Danilčenko – Aleksandro Stulginskio universiteto Agronomijos fakulteto Žemės ūkio ir maisto mokslų instituto profesorė;
Valerija Gražinienė –VšĮ „Tatulos programa“ direktorė;
Aloyzas Grygalis − Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ prezidentas;
Prof. habil. dr. Gražina Juodeikienė – Kauno technologijos universiteto Cheminės technologijos fakulteto Maisto mokslo ir technologijos katedros profesorė;
Živilė Kazakevičienė – Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos Vartojimo paslaugų saugos ir kokybės departamento direktorė;
Dr. Almantas Kranauskas – Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos Sveikatos stiprinimo valdybos Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas;
Prof. habil. dr. Valdas Stanislovas Laurinavičius – Lietuvos mokslų akademijos tikrasis narys, Vilniaus universiteto Biochemijos instituto Bioanalizės skyriaus vedėjas;
Egidijus Mackevičius – Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos direktorius;
Loreta Mačytė – Lietuvos Respublikos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėjo pavaduotoja, valstybinė maisto inspektorė;
Dr. Audronė Mankevičienė – Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro filialo Žemdirbystės instituto Augalų patologijos ir apsaugos skyriaus vyresnioji mokslo darbuotoja;
Paulius Mereckas – Lietuvos vartotojų asociacijos prezidentas;
Donatas Montvila – UAB „Kietaviškių gausa“ vadybininkas, Lietuvos šiltnamių asociacijos atstovas;
Kristina Narvidienė – VšĮ Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Augalininkystės skyriaus vyresnioji specialistė;
Irma Pilipienė – asociacijos „Lietuvos maisto pramonė“ direktorė;
Lina Pukaitė-Malinauskienė – Lietuvos Respublikos žemės ūkio rūmų Žemės ūkio technologijų skyriaus vyriausioji specialistė augalininkystei;
Dr. Milda Račienė – Aplinkos apsaugos agentūros Taršos prevencijos ir leidimų departamento Poveikio aplinkai vertinimo ir taršos prevencijos skyriaus vedėja;
Dalia Ruščiauskienė – Lietuvos grūdų perdirbėjų asociacijos direktorė;
Dr. Saulius Savickis –VĮ „Pieno tyrimai“ direktorius;
Prof. habil. dr. Algirdas Skirkevičius – Lietuvos mokslų akademijos tikrasis narys, Lietuvos bitininkų sąjungos prezidentas;
Dr. Rūta Šveistienė – Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Gyvulininkystės instituto Gyvūnų genetikos ir veisimo skyriaus vyresnioji mokslo darbuotoja;
Habil. dr. Vytautas Tėvelis – Lietuvos paukštininkystės asociacijos prezidentas;
Inga Urbonavičienė – VšĮ „Ekoagros“ IV sertifikavimo skyriaus vadovė.
______________