VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS
DIREKTORIUS
ĮSAKYMAS
DĖL VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS 2013 M. KOVO 28 D. ĮSAKYMO NR. B1-255 „DĖL IMPORTUOJAMO NEGYVŪNINIO MAISTO, KURIAM TAIKOMA SUSTIPRINTA VALSTYBINĖ MAISTO KONTROLĖ, SĄRAŠO PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO
2019 m. liepos 5 d. Nr. B1-481
Vilnius
1. Pakeičiu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2013 m. kovo 28 d. įsakymą Nr. B1-255 „Dėl Importuojamo negyvūninio maisto, kuriam taikoma sustiprinta valstybinė maisto kontrolė, sąrašo patvirtinimo“ ir jį išdėstau nauja redakcija:
„VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS
DIREKTORIUS
ĮSAKYMAS
DĖL IMPORTUOJAMO NEGYVŪNINIO MAISTO, KURIAM TAIKOMA SUSTIPRINTA VALSTYBINĖ MAISTO KONTROLĖ, SĄRAŠO PATVIRTINIMO
Vadovaudamasis 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 882/2004 dėl oficialios kontrolės, kuri atliekama siekiant užtikrinti, kad būtų įvertinama, ar laikomasi pašarus ir maistą reglamentuojančių teisės aktų, gyvūnų sveikatos ir gerovės taisyklių (OL 2004 m. specialusis leidimas, 3 skyrius, 45 tomas, p. 200), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2018 m. kovo 16 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (ES) Nr. 2018/455 (OL 2018 L 77, p. 4), 3 straipsnio 1 dalimi (nuo 2019 m. gruodžio 14 d. – 2017 m. kovo 15 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) 2017/625 dėl oficialios kontrolės ir kitos oficialios veiklos, kuri vykdoma siekiant užtikrinti maisto ir pašarų srities teisės aktų bei gyvūnų sveikatos ir gerovės, augalų sveikatos ir augalų apsaugos produktų taisyklių taikymą, kuriuo iš dalies keičiami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 999/2001, (EB) Nr. 396/2005, (EB) Nr. 1069/2009, (EB) Nr. 1107/2009, (ES) Nr. 1151/2012, (ES) Nr. 652/2014, (ES) 2016/429 ir (ES) 2016/2031, Tarybos reglamentai (EB) Nr. 1/2005 ir (EB) Nr. 1099/2009 bei Tarybos direktyvos 98/58/EB, 1999/74/EB, 2007/43/EB, 2008/119/EB ir 2008/120/EB, ir kuriuo panaikinami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 854/2004 ir (EB) Nr. 882/2004, Tarybos direktyvos 89/608/EEB, 89/662/EEB, 90/425/EEB, 91/496/EEB, 96/23/EB, 96/93/EB ir 97/78/EB bei Tarybos sprendimas 92/438/EEB (OL 2017 L 95, p. 1), 44 straipsniu), 2017 m. lapkričio 20 d. Komisijos reglamentu (ES) 2017/2158, kuriuo dėl akrilamido kiekio maisto produktuose mažinimo nustatomos akrilamido pavojaus mažinimo priemonės ir akrilamido kiekio atskaitos lygiai (OL 2017 L 304, p. 24), ir Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2017 m. spalio 23 d. įsakymu Nr. V-1202 „Dėl didžiausio leistino riebalų rūgščių transizomerų kiekio maisto produktuose nustatymo“ ir siekdamas sustiprinti iš trečiųjų šalių į Lietuvos Respubliką importuojamo negyvūninio maisto valstybinę kontrolę:
1. Tvirtinu Importuojamo negyvūninio maisto, kuriam taikoma sustiprinta valstybinė maisto kontrolė, sąrašą.
PATVIRTINTA
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
direktoriaus 2013 m. kovo 28 d. įsakymu Nr. B1-255
(Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
direktoriaus 2019 m. liepos 5 d. įsakymo
Nr. B1-481 redakcija)
IMPORTUOJAMO NEGYVŪNINIO MAISTO, KURIAM TAIKOMA SUSTIPRINTA VALSTYBINĖ MAISTO KONTROLĖ,
SĄRAŠAS
Eil. Nr. |
Negyvūninio maisto pavadinimas |
Kilmės šalis |
Tiriamas rodiklis |
Fizinio ir atitikties tikrinimo dažnumas, (%)*** |
1. |
Arbūzai |
Visos trečiosios šalys |
Pesticidai Metalai (švinas, kadmis)** |
Ne mažiau kaip 10 |
2. |
Džiovinti vaisiai (bananai, datulės, ananasai, abrikosai, slyvos, obuoliai, persikai, kriaušės ir kt.) |
Visos trečiosios šalys |
Mikotoksinai (aflatoksinai) Sieros dioksidas ir sulfitai Sorbo rūgštis ir sorbatai |
Ne mažiau kaip 10 |
3. |
Grybai (švieži ir šaldyti) |
Visos trečiosios šalys |
Metalai (švinas, kadmis)** Radionuklidai (cezis-134, cezis-137)** |
Ne mažiau kaip 10 |
4. |
Saldžiosios paprikos |
Visos trečiosios šalys |
Pesticidai Metalai (švinas, kadmis)** |
Ne mažiau kaip 10 |
5. |
Bulvių traškučiai, užkandžiai, trapučiai ir kiti bulvių produktai iš bulvių tešlos |
Visos trečiosios šalys
|
Akrilamidas
|
Ne mažiau kaip 30 |
6. |
Pistacijos, anakardžiai, bertoletijos, makadamijos, žemės ir lazdynų riešutai ir produktai, į kurių sudėtį įeina aukščiau minėtų riešutų (riešutai turi sudaryti daugiau kaip 20 % viso produkto kiekio)
|
Visos trečiosios šalys
|
Pesticidai Mikotoksinai (aflatoksinai)** |
Ne mažiau kaip 10 |
7. |
Vynas |
Visos trečiosios šalys |
Faktinė etilo alkoholio koncentracija Mikotoksinai (ochratoksinas A)** |
Ne mažiau kaip 10 |
8. |
Spiritiniai gėrimai |
Visos trečiosios šalys |
Faktinė etilo alkoholio koncentracija Metilo alkoholis Aldehidai Aukštesnieji alkoholiai Esterių kiekis Gintaro rūgštis (degtinė) |
Ne mažiau kaip 10 |
9. |
Nealkoholiniai gėrimai, išskyrus vaisių sultis ir nektarus |
Visos trečiosios šalys |
Tirpios sausosios medžiagos (gira) Alkoholio koncentracija (gira) Sorbo rūgštis ir sorbatai Benzoinė rūgštis ir benzoatai Saldikliai (aspartamas, acesulfamas K, sacharinas)** |
Ne mažiau kaip 10 |
10. |
Vaisių sultys |
Visos trečiosios šalys |
Sorbo rūgštis ir sorbatai Dažikliai Mikotoksinai (patulinas (obuolių ir vynuogių sultys) Mikotoksinai (ochratoksinas A (vynuogių sultys)** |
Ne mažiau kaip 10 |
11. |
Nektarai |
Visos trečiosios šalys |
Konservantai (benzoinė rūgštis, benzoatai, sorbo rūgštis ir sorbatai) Saldikliai (aspartamas, acesulfamas K ir sacharinas) Mikotoksinai (patulinas (obuolių ir vynuogių)** |
Ne mažiau kaip 10 |
12. |
Aliejus |
Visos trečiosios šalys |
Metalai (švinas) Policikliniai aromatiniai angliavandeniliai (benzo(a)pirenas) |
Ne mažiau kaip 10 |
13. |
Majonezas, margarinas, hidrinti augaliniai riebalai, kurių dokumentuose nepateikta privaloma informacija „visiški hidrinti“ arba „iš dalies hidrinti“**** |
Visos trečiosios šalys |
Riebalų rūgščių transizomerai |
Ne mažiau kaip 10 |
14. |
Kava (skrudintos pupelės, malta kava, paruošta vartoti, tirpi kava, kavos pakaitalai) |
Visos trečiosios šalys |
Akrilamidas |
Ne mažiau kaip 30 |
15. |
Arbata, matė |
Visos trečiosios šalys |
Pesticidai Salmonelės (Salmonella)** |
Ne mažiau kaip 10 |
16. |
Smulkūs miltiniai konditerijos gaminiai (sausainiai, traškučiai, krekeriai, trapučiai, meduoliai, vaflių lakštai) |
Visos trečiosios šalys |
Akrilamidas
|
Ne mažiau kaip 30 |
17. |
Konditerijos gaminiai su glaistu ir (ar) pertepimu (sausainiai, vafliai ir pyragaičiai)**** Saldainiai su įdaru (kurių sudėtyje yra hidrintų riebalų)**** |
Visos trečiosios šalys |
Riebalų rūgčių transizomerai
|
Ne mažiau kaip 10 |
18. |
Javų (kviečių, rugių, miežių, avižų, kukurūzų, ryžių, grikių, sorų) grūdai ir skirti tiesiogiai žmonėms vartoti galutiniai produktai (kruopos, miltai, sėlenos, gemalai ir kt.)
|
Visos trečiosios šalys |
Pesticidų likučių nustatymas (rugių, miežių, kukurūzų, ryžių, sorų grūduose ir skirtuose tiesiogiai žmonėms vartoti galutiniuose produktuose) Pesticido glifosato nustatymas (kviečių, avižų ir grikių grūduose ir jų galutiniuose produktuose). Mikotoksinai (aflatoksinai, ochratoksinas A, deoksinivalenolis, zearalenonas, fumonizinai (kukurūzai ir jų produktai)** Metalai (švinas, kadmis)** |
Ne mažiau kaip 30 |
19. |
Javainiai (sausi pusryčiai)
|
Visos trečiosios šalys |
Akrilamidas |
Ne mažiau kaip 30 |
20. |
Linų sėmenys, sezamų, rapsų, kanapių, garstyčių, saulėgrąžų, melionų ir šalavijo sėklos |
Visos trečiosios šalys |
Pesticidai Salmonelės (Salmonella)** |
Ne mažiau kaip 20 |
21. |
Natūralus mineralinis, šaltinio vanduo |
Visos trečiosios šalys |
Sudedamosios dalys (arsenas, stibis, baris, kadmis, chromas, varis, cianidai, fluoridai, švinas, manganas, gyvsidabris, nikelis, nitratai, nitritai, selenas)** Žarninių lazdelių (Escherichia coli) skaičius Koliforminių bakterijų skaičius Žarninių enterokokų skaičius Sulfitus redukuojančių klostridijų skaičius Žaliamėlių pseudomonų (Pseudomonas aeruginosa) skaičius |
Ne mažiau kaip 10 |
22. |
Citrusiniai vaisiai
|
Visos trečiosios šalys |
Pesticidai Metalai (švinas, kadmis)** |
Ne mažiau kaip 10 |
23. |
Džiovinti prieskoniniai augalai, džiovinti prieskoniai ir jų mišiniai, sausos aromatinės žolės |
Visos trečiosios šalys |
Salmonelės (Salmonella) Pesticidai Mikotoksinai (aflatoksinas A, aflatoksinų B1, B2, G1 ir G2 suma)** |
Ne mažiau kaip 10 |
24. |
Naujas maistas |
Visos trečiosios šalys |
GMO |
Ne mažiau kaip 10 |
25. |
Maisto papildai (gatavi produktai) |
Visos trečiosios šalys |
Pesticidai Metalai (švinas, kadmis, gyvsidabris, arsenas) Dioksinai Apšvitinimas jonizuojančiąja spinduliuote GMO Salmonelių aptikimas** |
100 |
26. |
Maisto priedai |
Visos trečiosios šalys |
Metalai (švinas, arsenas, gyvsidabris) GMO** |
Ne mažiau kaip 10 |
27. |
Specialiosios paskirties maisto produktai |
Visos trečiosios šalys |
Apšvitinimas jonizuojančiąja spinduliuote Metalai (švinas, arsenas, gyvsidabris)** |
Ne mažiau kaip 10 |
28. |
Galimai genetiškai modifikuotas maistas (sojos, kukurūzai, rapsai, bulvės, iš medvilnės pagamintas maistas ir maistas, kuriame gali būti sojų, kukurūzų, rapsų, bulvių, medvilnės) |
Visos trečiosios šalys |
GMO |
Ne mažiau kaip 10 |
29. |
Šviežios ir džiovintos vynuogės |
Visos trečiosios šalys |
Pesticidai Metalai (švinas, gyvsidabris) Sulfitai (džiovintos vynuogės)** |
Ne mažiau kaip 10 |
30. |
Ekologiškas negyvūninis maistas |
Visos trečiosios šalys |
Pesticidai |
100 |
* – atsižvelgiant į galimą riziką, gali būti tiriamas vienas ar keli lentelės eilutėje nurodyti rodikliai;
**– atsižvelgiant į galimą riziką, tiriamas tik vienas skliausteliuose nurodytas rodiklis;
***– jei Europos Sąjungos teisės aktais nenustatyta kitaip, fizinio ir atitikties tikrinimo dažnumas skaičiuojamas kiekvienai negyvūninio maisto kilmės šaliai atskirai.
**** – hidrintų augalinių riebalų, kurių sudėtyje nurodyta „visiškai hidrinti riebalai“, mėginiai neimami.