LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO

MINISTRAS

 

ĮSAKYMAS

DĖL AVININKYSTĖS ŪKIŲ TECHNOLOGINIO PROJEKTAVIMO TAISYKLIŲ ŽŪ TPT 11:2015 PATVIRTINIMO

 

2015 m. gegužės 12 d. Nr. 3D-378

Vilnius

 

 

Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2004 m. spalio 21 d. nutarimo Nr. 1316 „Dėl normatyvinių statinio saugos ir paskirties dokumentų normavimo sričių paskirstymo tarp valstybės institucijų“ 18 punktu ir siekdama, kad projektuojant žemės ūkio gamybos įmonėms ir ūkininkams avininkystės ūkius būtų diegiamos šiuolaikinės pažangiausios technologijos,

t v i r t i n u Avininkystės ūkių technologinio projektavimo taisykles ŽŪ TPT 11:2015 (pridedama).

 

 

 

Žemės ūkio ministrė                                                                                          Virginija Baltraitienė

 

 

 

SUDERINTA

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos

2015 m. kovo 26 d. raštu Nr. (13-2)-D8-2284

 

 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2015 m. gegužės 12 d. įsakymu Nr. 3D-378

 

 

AvININKYSTĖS ŪKių TECHNOLOGINIO PROJEKTAVIMO TAISYKLĖS

ŽŪ TPT 11:2015

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Avininkystės ūkių technologinio projektavimo taisyklėse ŽŪ TPT 11:2015 (toliau – Taisyklės) nustatomi pagrindiniai technologiniai reikalavimai projektuojant ir statant avides, jų pagalbines patalpas ir kitus avininkystės ūkio statinius, įgyvendinant svarbiausias nuostatas, užtikrinančias avių gerovę, efektyvią gamybą, švarią aplinką ir saugų darbą.

2. Taisyklės parengtos vadovaujantis Lietuvos Respublikos statybos įstatymu, Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2004 m. spalio 21 d. nutarimu Nr. 1316 „Dėl normatyvinių statinio saugos ir paskirties dokumentų normavimo sričių paskirstymo tarp valstybės institucijų“.

3. Taisyklėse vartojamos sąvokos ir jų apibrėžtys:  

3.1. avidė – tvartas avims laikyti;

3.2. avidė su grotelinėmis grindimis – avidė, kurioje visas gardų grindis ar jų dalį sudaro grotelės, o po jomis kaupiamas mėšlas;

3.3. avidės technologinė įranga – avių šėrimo, girdymo, melžimo, kirpimo, avidės vėdinimo, kreikimo ir mėšlo šalinimo įrenginiai, gardų tvoros ir takai;

3.4. avies girdymo vietos plotis – vienai aviai skiriamas girdyklos prieigos plotis;

3.5. avies šėrimo vietos plotis – vienai aviai skiriamas ėdžių prieigos plotis;

3.6. avinas bandytojas – 12–18 mėnesių avinas, naudojamas ėriavedžių rujai nustatyti;

3.7. avinas reproduktorius – vyresnis kaip 18 mėnesių kergti arba spermai gauti naudojamas veislinis avinas;

3.8. avininkystės ūkis – gamintojo nuosavybės, nuomos ar kitais pagrindais teisėtai valdomos avių laikymo priemonės (nekilnojamasis turtas, mašinos, įranga, žemė) ir avys;

3.9. avinų reproduktorių punktas – avinų reproduktorių laikymo, jų spermos ėmimo ir ruošimo ėriavedėms sėklinti patalpos;

3.10. avis – ūkinis gyvūnas, auginamas mėsai, vilnai, kailiams, pienui;

3.11. avių grupės koeficientas – kito amžiaus ar lyties avių skaičiaus santykis su ėriavedžių skaičiumi;

3.12. avių kirpimo vieta – patalpa arba vieta pagalbinių patalpų bloke arba avidėje avims kirpti;

3.13. avių melžimo punktas – avių melžykla su pieno tvarkymo ir pagalbinėmis patalpomis;

3.14. avių melžykla – atskira patalpa arba avidės dalis avims melžti su priešmilžio gardu ir avių grįžimo takais;

3.15. avių prieauglio avidė – tvartas avių prieaugliui laikyti;

3.16. avių prieauglis – avinukas arba avytė iki lytinės brandos arba skerdimo;

3.17. avių sėklinimo punktas – sėklinamų ėriavedžių ir avinų bandytojų laikymo patalpos arba gardai;

3.18. bendrasis avidės plotas – avidės patalpų plotas, įskaitant įrenginių užimamą plotą;

3.19. ėriavedė – bandos reprodukcijai naudojama suaugusi avis;

3.20. ėriavedžių avidė – tvartas ėriavedėms laikyti ir ėriuotis;

3.21. ėriukas – avių prieauglis žindymo arba maitinimo pieno pakaitalais laikotarpiu;

3.22. ėriukų šildytuvė – įrenginys, kuriuo papildomai šildomi ėriukai ėriavimosi garde;

3.23. kastruotas avinukas – avinukas, kurio lytinės liaukos pašalintos;

3.24. mėsinė avis – mėsai laikoma mėsinės veislės avis;

3.25. naudingasis avidės plotas – avidės plotas, kuriame avys gali būti bet kuriuo metu;

3.26. pakaitinis avių prieauglis – bandos pakaitai auginamas avių prieauglis;

3.27. penimasis avių prieauglis – mėsai auginamas avių prieauglis;

3.28. pieninė avis – pienui laikoma pieninės veislės avis;

3.29. suaugusi avis – daugiau kaip dvylikos mėnesių avis.

4. Kitos šiose taisyklėse vartojamos sąvokos apibrėžtos kituose teisės aktuose.

 

II. BENDRIEJI REIKALAVIMAI

 

5. Avininkystės ūkio avidės ir jų priklausiniai projektuojami ir statomi vadovaujantis Lietuvos Respublikos statybos įstatymo, kitų teisės aktų nuostatomis ir šių taisyklių reikalavimais.

6. Avidės ir jų priklausiniai turi atitikti Lietuvos Respublikos teisės aktuose: statybos techniniame reglamente STR 2.03.02:2005 „Gamybos, pramonės ir sandėliavimo statinių sklypų tvarkymas“, patvirtintame Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 2005 m. birželio 17 d. įsakymu Nr. D1-309 „Dėl statybos techninio reglamento STR 2.03.02:2005 „Gamybos, pramonės ir sandėliavimo statinių sklypų tvarkymas“, nustatytus reikalavimus.

7. Vieta avidėms statyti parenkama atsižvelgiant į vietos inžinerinę infrastruktūrą, jos įrengimo galimybes, technologinių, sanitarinių, aplinkos apsaugos ir priešgaisrinių normų reikalavimus.

8. Avidžių statybos sklypo gruntinio vandens horizontas turi būti ne aukščiau kaip 1 m nuo žemės paviršiaus.

9. Avidėms turi būti numatytos reikalingos elektros tiekimo sistemos, kiti energetiniai ištekliai, vandens tiekimas technologinėms ir buitinėms reikmėms, produkcijos atliekų ir nuotekų tvarkymo įrenginiai.

10. Avidžių grindys turi būti ne mažiau kaip 0,2 m aukščiau žemės sklypo paviršiaus, be slenksčių tarp patalpų ir technologiškai nebūtino grindų nuolydžio.

11. Avidžių ir jų priklausinių teritorija turi būti išlyginta, įrengti apvažiuojamieji keliai ir aikštelės, įrengtas nuotakynas švarioms paviršinėms nuotekoms nutekėti ir užterštoms nuotekoms nukreipti į jų tvarkymo (kaupimo, valymo) įrenginius. Teritorijos paviršiniai vandenys turi būti tvarkomi vadovaujantis Paviršinių nuotekų tvarkymo reglamento, patvirtinto Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 2007 m. balandžio 2 d. įsakymu Nr. D1-193 „Dėl Paviršinių nuotekų tvarkymo reglamento patvirtinimo“, reikalavimais. Apie avidžių ir jų priklausinių teritorijos aptvėrimo reikalingumą sprendžia statytojas.

12. Avidės turi būti suprojektuotos taip, kad technologinio proceso metu būtų išvengta avių sužalojimo. Gamyba turi būti saugi aplinkai ir atitikti geriausius gamybos būdus.

13. Avidžių projektavimo užduotyje turi būti nurodyta numatomų auginti avių ūkinė paskirtis, veislė, kiekiai, racionai, taip pat reikalavimai ir rekomendacijos, galintys turėti įtakos projektuose priimamiems sprendimams.

14. Avidės projektuojamos vadovaujantis gaisrinę saugą reglamentuojančiais teisės aktų reikalavimais.

15. Rengiant avininkystės ūkių projektų technologines dalis vadovaujamasi šiomis Taisyklėmis, Lietuvos Respublikos gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymu, Ūkinės paskirties gyvūnų gerovės reikalavimais, patvirtintais Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2002 m. gegužės 16 d. įsakymu Nr. 223 „Dėl Ūkinės paskirties gyvūnų gerovės reikalavimų patvirtinimo“, ir kitais teisės aktais, reglamentuojančiais avių laikymą.

16. Avidžių technologinės paskirties patalpų aplinkos įvertinimas pagal elektros įrenginių įrengimo reikalavimus nustatomas projekto technologinėje dalyje.

17. Avidėse, jų priklausiniuose ir teritorijoje turi būti numatytos priešgaisrinės apsaugos priemonės.

 

 

III. AVIŲ BANDOS STRUKTŪRA

 

18. Taisyklės taikomos projektuojant avides mėsinėms ir pieninėms avims laikyti.

19. Projektuojant avides turi būti apskaičiuojamas avių bandos dydis. Pagal avių amžiaus ir fiziologines grupes nustatomas reikalingas vietų skaičius avidėse.

20. Avių bandos suskirstymas pagal amžių ir fiziologinę būklę pateiktas 1 lentelėje.

 

1 lentelė. Avių bandos suskirstymas pagal amžių ir fiziologinę būklę

 

Avių fiziologinė grupė

Avių grupės amžius arba kiti požymiai

Ėriavedės

Nesukergtos (neapsėklintos) ėriavedės po ėriukų nujunkymo

Sukergtos (apsėklintos) ėriavedės:

- pirmosios ėringumo pusės ėriavedės

- antrosios ėringumo pusės ėriavedės

Žindančios ėriavedės su ėriukais iki nujunkymo

Pakaitinis prieauglis

Avytės ir avinukai nuo nujunkymo iki 6–8 arba 12 mėn. amžiaus (pagal lytį išskiriami į atskiras grupes)

Penimas prieauglis ir suaugusios avys

Prieauglis auginamas mėsai nuo nujunkymo iki skerdimo 6–8 arba 12 mėnesių amžiaus (pagal lytį skirstomas į atskiras grupes)

Penimos suaugusios avys

Avinukai

Avinukai ir kastruoti avinukai

Avinai

Avinai reproduktoriai, vyresni kaip 18 mėnesių

Avinai bandytojai nuo 12 iki 18 mėnesių

 

21. Natūralus avių reprodukcijos ciklas priklauso nuo veislės. Ėriavedės, kurioms būdingas sezoninis reprodukcijos ciklas, kergiamos (sėklinamos) rugpjūčio–rugsėjo mėnesiais, ėringumas 141–147 dienos, ėriuojasi sausio–vasario mėnesiais. Ėriavedėms, kurių reprodukcijai nebūdingas sezoninis reprodukcijos ciklas, galima taikyti intensyvią veisimo technologiją, ėriavedes kergti (sėklinti) kas 8 mėnesius ir per 2 metus gauti 3 ėriukų vadas. Tokios veisimo technologijos naudojimas turi būti nurodytas projektavimo užduotyje.

22. Avytes leidžiama kergti (sėklinti) 7–8 mėnesių, geriausia 12–18 mėnesių amžiaus. Avinukai naudojami kergti (kaip bandytojai) nuo 12 mėnesių amžiaus, reprodukcijai – nuo 18 mėnesių amžiaus.

23. Nustatant avidžių talpą ir jų skaičių, apskaičiuojamas didžiausias avių skaičius ir grupių dydis tvartiniu laikotarpiu. Avių grupės koeficientai (nuo ėriavedžių skaičiaus) nustatant vietų skaičių avidėse, pateikti 2 lentelėje.

 

2 lentelė. Avių grupės koeficientai (nuo ėriavedžių skaičiaus) nustatant vietų skaičių avidėse

 

Avių grupė 

Koeficientas

Ėriavedės

1,0

Ėriukai (žindymo laikotarpiu)

1–2

Nujunkytas prieauglis

1–2

- pakaitinis prieauglis

0,25

Avinai reproduktoriai

0,02–0,04

Avinai bandytojai (jei naudojami)

0,02

 

24. Jei projektavimo užduotyje nenurodyta kitaip, laikoma, kad kasmetinis ėriavedžių bandos brokavimas sudaro 20 proc., ėriukų kritimas – 10 proc.

25. Projektavimo užduotyje be Taisyklėse nurodytų duomenų turi būti nurodyta avininkystės ūkio paskirtis (avių veislininkystė, avininkystės produkcijos (mėsos, pieno ir jo produktų, vilnos) gamyba), avių veislė, vidutinis atvedamų ėriukų skaičius, ėriukų nujunkymo amžius.

26. Po nujunkymo (3–4 mėnesių amžiaus) avytės ir avinukai turi būti išskirstyti į atskiras grupes.

27. Didžiausias įvairaus amžiaus avių skaičius grupėje (garde) pateikiamas 3 lentelėje.

 

3 lentelė. Didžiausias įvairaus amžiaus avių skaičius grupėje (garde)

 

Avių grupė

Skaičius grupėje (garde), vnt.

Ėriavedės:

 

a) nesukergtos (neapsėklintos) ėriavedės po ėriukų nujunkymo;

250

b) sukergtos (apsėklintos) ėriavedės:

 

- pirmosios ėringumo pusės ėriavedės;

50

- antrosios ėringumo pusės ėriavedės;

30–50

c) žindamos ėriavedės su ėriukais iki nujunkymo (po ėriavimosi palaipsniui didinant ėriavedžių skaičių grupėje)

10–30–50

Anksti nujunkomi ėriukai:

a) iki 45 dienų amžiaus;

b) daugiau kaip 45 dienų amžiaus

 

25

75

Pakaitinis prieauglis nuo nujunkymo iki 6–8 arba 12 mėn. amžiaus

250

Prieauglis, auginamas mėsai nuo nujunkymo iki skerdimo (6–8 arba 12 mėn. amžiaus)

250

Penimos suaugusios avys

250

Kastruoti avinukai

250

Avinai reproduktoriai, vyresni kaip 18 mėnesių (laikant grupėmis)

25

Avinai bandytojai nuo 12 iki 18 mėnesių

20

 

28. Priklausomai nuo avių veislės fiziologinių savybių arba statytojo technologiškai pagrįstu pageidavimu projektavimo užduotyje leidžiama nurodyti kitus avių grupių dydžius, tačiau nerekomenduojama avis laikyti mažomis 4–6 avių grupėmis. Laikant avis mažesnėmis grupėmis gardų aptvarai turi būti su tarpais, kad avys vienos kitas matytų. Ganymo metu vienos lyties ir amžiaus avių grupės jungiamos.

29. Avinai reproduktoriai laikomi vieniniuose arba grupiniuose garduose.

30. Ėriavedžių ėriavimosi metu ir 2–5 dienas po ėriavimosi joms laikyti įrengiami laikini vieniniai gardai su šildymo elementu arba, jei patalpa šilta, be jo. Jei ėriavimąsi prižiūri darbuotojas, jis gali vykti ir grupiniame garde.

31. Ėriavedžių su naujai atsivestais ėriukais grupinis laikymas formuojamas palaipsniui. Pradžioje, kol ėriukams sukanka 10–15 dienų, viename grupiniame garde laikoma ne daugiau kaip 10–15 ėriavedžių su ėriukais. Vėliau ėriavedžių su ėriukais gardai apjungiami stambinant jame laikomų avių grupę iki projekte numatyto dydžio.

32. Ėriavedžių su ėriukais grupiniame garde turi būti atitvertas atskiras šėrimo plotas, į kurį galėtų laisvai patekti tik papildomai šeriami ėriukai.

 

 

IV. AVININKYSTĖS ŪKIŲ TIPAI. AVIŲ LAIKYMO SISTEMOS IR BŪDAI

 

33. Pagrindinės avininkystės veiklos kryptys šalyje yra mėsos ir pieno gamyba, šalutiniai gamybos produktai: vilna, avikailiai ir ėrenos.

34. Avininkystės ūkiai pagal laikomų avių ūkinę paskirtį skirstomi į: 

34.1. avių veislininkystės ūkius:

34.1.1. mėsinių avių;

34.1.2. pieninių avių;

34.2. avininkystės produkcijos ūkius:

34.2.1. mėsinių avių (avienos ir ėrienos gamybos);

34.2.2. pieninių avių (avių pieno ir jo produktų gamybos).

35. Avims laikyti naudojamos dvi sistemos:

35.1. tvartinė-ganyklinė, kai žiemą avys laikomos tvarte, o vasarą ganomos ganyklose visą parą arba nakčiai uždaromos tvarte;

35.2. tvartinė, kai avys žiemą ir vasarą laikomos tvarte. Ši avių laikymo sistema naudojama, kai nėra galimybės avių ganyti, tačiau vasarą avys turi būti laisvai išleidžiamos į diendaržius, kuriuose jos šeriamos. Tvartinė avių laikymo sistema naudojama ir intensyviai atpenint avis.

36. Avys laikomos tvarte dviem būdais:

36.1. grupiniuose garduose;

36.2. vieniniuose garduose.

37. Avys grupiniuose garduose laikomos giliose avidėse arba, išskyrus ėriavedes su žindančiais ėriukais, avidėse su grotelinėmis grindimis.

38. Avių laikymo sistema ir būdas nurodomi projektavimo užduotyje.

39. Avidėse arba pagalbinių patalpų blokuose prie jų turi būti numatytos patalpos arba vietos:

39.1. avims kirpti;

39.2. avims melžti (pieninėms avims) ir patalpos pirminiam pieno paruošimui.

40. Švelniavilnės ir pusiau švelniavilnės suaugusios avys ir pakaitinis prieauglis kerpami vieną kartą per metus – pavasarį. Mėsai auginamas prieauglis kerpamas prieš du mėnesius iki skerdimo. Šiurkščiavilnės suaugusios avys kerpamos du kartus per metus – pavasarį ir rudenį, jų pakaitinis prieauglis – rudenį.

 

V. AVININKYSTĖS ŪKIO STATINIAI

 

41. Avininkystės ūkio ir jo statinių dydis nenormuojamas.

42. Pagrindinių gamybinių pastatų – avidžių ir jų pagalbinių patalpų – sąrašas pateikiamas 4 lentelėje.

 

4 lentelė. Pagrindinių gamybinių pastatų – avidžių ir jų pagalbinių patalpų – sąrašas

 

Statinys

Paskirtis ir patalpų sudėtis

Plotas, m2

Ėriavedžių avidė

Patalpa ėriavedėms laikyti grupiniuose garduose su galimybe gardą arba jo dalį pertvarkyti į laikinus vieninius ėriavimosi gardus,  vėliau – į ėriukų papildomo šėrimo gardus

Pagal apskaičiavimus

Vieniniai gardai avinams reproduktoriams ir ėriavedėms kergti

Pagal apskaičiavimus

Budinčiojo patalpa

10–12

Patalpa arba bokštinis aruodas koncentruotiesiems arba kitiems biriems pašarams

Pagal apskaičiavimus

Patalpa arba vieta inventoriui

4–8

Patalpa arba vieta ėriavedėms kirpti

Pagal apskaičiavimus ir įrenginių išdėstymą

Diendaržis mocionui

Pagal apskaičiavimus

Avių prieauglio avidė

 

Patalpa prieaugliui laikyti grupiniuose garduose

Pagal apskaičiavimus

Patalpa arba bokštinis aruodas koncentruotiesiems pašarams

Pagal apskaičiavimus

Patalpa arba vieta inventoriui

4–8

Diendaržis mocionui

Pagal apskaičiavimus

Avių kirpimo punktas arba vieta

(projektuojama nurodžius projektavimo užduotyje)

Patalpa pagalbinių patalpų bloke arba vieta avidėje su gardais nekirptoms ir nukirptoms avims, vieta avių kirpimo įrenginiams, svarstyklėms pastatyti

Pagal apskaičiavimus. Aviai garde po 0,4

Patalpa arba vieta vilnai rūšiuoti ir laikinai saugoti

Pagal apskaičiavimus

Avių melžimo punktas

Patalpa arba vieta melžimo įrangai. Priešmilžio gardas ir gardas arba grįžimo takai pamelžtoms avims

Pagal apskaičiavimus. Aviai garde po 0,3–0,4

Pieno pirminio paruošimo ir laikymo patalpa

Pagal įrenginių matmenis

Plovykla (jei numatoma technologiniame procese)

10–12

Įrenginių patalpa

Pagal įrenginių matmenis

Patalpa aptarnaujančiajam personalui

10–12

Patalpa arba bokštinis aruodas koncentruotiesiems pašarams

Pagal apskaičiavimus

Avinų laikymo patalpa (kai avys sėklinamos)

 

Patalpa avinams reproduktoriams ir bandytojams laikyti

Pagal apskaičiavimus

Patalpa spermai paimti

12–16

Laboratorija spermos kokybei nustatyti, skiesti ir išfasuoti

10–12

Plovykla

8–10

Patalpa arba bokštinis aruodas koncentruotiesiems pašarams

Pagal apskaičiavimus

Patalpa arba vieta inventoriui

4–8

Diendaržis mocionui

Pagal apskaičiavimus

Avių sėklinimo punktas

Patalpa sėklinamoms ėriavedėms laikyti

Pagal apskaičiavimus

Patalpa arba gardas avinams bandytojams laikyti

Pagal apskaičiavimus

Patalpa avims sėklinti

12–16

Avių skerdykla

 

Vadovaujantis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos reikalavimais avininkystės ūkyje leidžiama įrengti skerdyklą

Pagal gamybos apimtį ir apskaičiavimus

Pieno perdirbimo cechas

Vadovaujantis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos reikalavimais avininkystės ūkyje leidžiama įrengti pieno perdirbimo cechą

Pagal gamybos apimtį ir apskaičiavimus

 

43. Atsižvelgiant į avininkystės ūkio dydį ir jame naudojamą avių laikymo technologiją 4 lentelėje nurodytus statinius ir patalpas leidžiama sujungti, tai nurodant projektavimo užduotyje.

44. Melžyklų, pieno tvarkymo, plovyklų ir laboratorijų patalpos turi būti gerai apšviestos, šildomos, vėdinamos, įrengtas vandentiekis ir nuotakynas. Patalpų sienos turi būti šviesių spalvų, atsparios plovimui ir patalpų dezinfekavimo medžiagoms.

45. Pagalbinės paskirties avininkystės ūkio statinių sąrašas pateikiamas 5 lentelėje.

 

5 lentelė. Pagalbinės paskirties avininkystės ūkio statinių ir patalpų sąrašas

 

Statinių grupė

Statinių paskirtis

Pagalbiniai gamybiniai

Pašarų ruošimo cechas (pagal projektavimo užduotį)

Automobilinės svarstyklės (pagal projektavimo užduotį)

Avių krovimo rampa (pagal projektavimo užduotį)

Vandens tiekimo ir nuotekų šalinimo sistemos

Elektros tiekimo sistemos

Šilumos tiekimo sistema (jei reikalinga)

Vidaus keliai ir aikštelės

Avių grupavimo aptvarai (pagal projektavimo užduotį)

Teritorijos aptvarai (pagal projektavimo užduotį)

Techninės priežiūros punktas su garažu

Priešgaisrinės priemonės

Sandėliai

Sandėlis arba patalpa koncentruotiesiems pašarams

Daržinė arba stoginė stambiesiems pašarams ir kraikui

Silosinės ir aikštelės siloso rulonams laikyti

Sultingųjų pašarų sandėlis arba patalpa

Mėšlidė

Pagalbinės patalpos

Administracinės patalpos

Buitinės patalpos

 

46. Pagalbinės paskirties avininkystės ūkio statinių ir patalpų sąrašą galima keisti atsižvelgiant į vietos sąlygas: esamus ūkyje statinius, gamybos apimtį, naudojamų gamybos technologijų ir įrenginių ypatybes. Statinių ir patalpų talpa ir plotai apskaičiuojami projekto technologinėje dalyje.

 

VI. AVININKYSTĖS ŪKIO TERITORIJOS SUPLANAVIMO, STATINIŲ IŠDĖSTYMO IR JŲ TARPUSAVIO RYŠIO REIKALAVIMAI

 

47. Avininkystės ūkio teritorija turi būti kompaktiška. Pastatus leidžiama jungti technologiniais koridoriais laikantis darbo saugos, sanitarijos ir priešgaisrinių reikalavimų. Pastatų tarpusavio padėtį nurodo technologinis procesas.

48. Avininkystės ūkio teritorija skirstoma į tris zonas:

48.1. pagrindinių gamybinių pastatų (avidžių, diendaržių);

48.2. pagalbinės paskirties statinių:

48.2.1. pagalbinių gamybinių statinių, pašarų sandėlių;

48.2.2. mėšlo ir nuotekų kaupimo ir tvarkymo įrenginių.

49. Avininkystės ūkio žemės sklypas užstatomas nuosekliai pradedant nuo pagrindinio įvažiavimo. Jei yra galimybė, paliekama teritorija ūkiui plėsti. Statiniai sklype išdėstomi laikantis technologinio nuoseklumo. Jei leidžia vietos sąlygos, suaugusių avių avidės, kitų avidžių atžvilgiu, statomos žemiau pagal reljefą ir pavėjui vyraujančių vėjų atžvilgiu.

50. Atstumai tarp statinių turi būti ne mažesni, kaip nurodyta gaisrinę saugą reglamentuojančiuose teisės aktuose, jei dėl technologinių reikalavimų nėra būtina juos didinti.

51. Sujungtuose pastatuose pagalbinės paskirties patalpos turi būti atskirtos nuo pagrindinės gamybos patalpų ir turi turėti atskirą išėjimą į lauką.

52. Avių laikymo patalpų  insoliacija turi būti vienoda. Ji pasiekiama parenkant pastatų orientaciją arba derinant su statybiniais (viršutinis apšvietimas) ir technologiniais sprendimais (atitinkamu patalpų išdėstymu).

53. Avininkystės ūkio teritorija turi būti suplanuota taip, kad išorės keliai būtų atskirti nuo vidaus kelių. Vidaus keliai turi būti suprojektuoti taip, kad būtų atskirti pašarų ir mėšlo vežimo keliai.

54. Ūkio teritorijoje turi būti numatyti transporto važiavimo keliai ir manevravimo aikštelės su danga, atitinkančia transporto svorį ir eismo intensyvumą. Vidaus keliai ir bandotakiai turi būti ne siauresni kaip 3,0 m.

55. Diendaržiai su kieta danga, įrengiami prie avidžių išilginių sienų, turi būti apsaugoti nuo lietaus vandens, tekančio nuo stogų. Diendaržius leidžiama dengti. Dengtus diendaržius galima kreikti.

56. Įrengiant diendaržius prie tvartų esančiuose žaliuosiuose plotuose, jų dydis turi būti toks, kad avys jų neišklampotų, o jų tarša nekeltų grėsmės aplinkai.

57. Įrengus diendaržiuose ėdžias, pašarai į jas tiekiami neįvažiuojant į diendaržius. Virš ėdžių įrengiamos stoginės.

58. Vandens tiekimo sistemos ir pašarų sandėliai turi būti apsaugoti nuo užteršimo nuotekomis ir organinėmis atliekomis. Pašarų sandėliai ir laikymo patalpos taip pat turi atitikti 2005 m. sausio 12 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 183/2005, nustatančio pašarų higienos reikalavimus (OL 2005 L 35, p. 1), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2012 m. kovo 15 d. Komisijos reglamentu (ES) Nr. 225/2012 (OL 2012 L 77, p. 1), reikalavimus.

59. Mėšlidę ūkyje reikia statyti pavėjui (pagal vyraujančius vėjus) kitų pastatų atžvilgiu, užtikrinant, kad nemalonių kvapų koncentracija neviršytų nustatytų leidžiamų normų ir nedarytų neigiamo poveikio aplinkiniams gyventojams.

 

VIIVETERINARIJOS IR SANITARIJOS REIKALAVIMAI

 

60. Avininkystės ūkių sanitarinių apsaugos zonų ribos nustatomos vadovaujantis teisės aktais, reglamentuojančiais sanitarinių apsaugos zonų ribų nustatymo bei šių zonų režimo reikalavimus.

61. Atstumai tarp skirtingų paskirčių pastatų ir įvairių avių grupių avidžių avininkystės ūkiuose nustatomi remiantis technologiniais, priešgaisriniais ir veterinarijos reikalavimais.

62. Avininkystės ūkiuose pastatai, prie kurių reikia privažiuoti išorės transporto priemonėms (pašarų, kraiko sandėliai), projektuojami ūkinėje avininkystės ūkio dalyje prie sklypo ribos, kad išorės transporto priemonės mažiausiai įvažiuotų į ūkio vidaus teritoriją.

63. Į avininkystės ūkį atvykstančių transporto priemonių dezinfekavimo vietos projektuojamos prie visų įvažiavimo į avininkystės ūkio teritoriją vietų arba turi būti numatyta galimybė kilus ligų pavojui jas greitai įrengti. Personalo avalynės dezinfekavimo vietos įrengiamos prie įėjimų į gamybinius pastatus.

64. Šalutiniai gyvūniniai produktai, susidarantys avininkystės ūkiuose, turi būti tvarkomi vadovaujantis šalutinių gyvūnų produktų tvarkymą reglamentuojančiais teisės aktais.

65. Avininkystės ūkio sanitariniai objektai išdėstomi tokia tvarka:

65.1. buitinių patalpų blokas ir transporto priemonių plovimo dezinfekavimo įrenginiai (jei tokie numatomi) projektuojami įvažiavimo į avininkystės ūkį dalyje;

65.2. mažuose vienos arba dviejų avidžių ūkiuose arba ūkiuose su sujungtomis avidėmis leidžiama buitines ir pagalbines patalpas jungti su avidėmis arba projektuoti avidėse, tačiau visais atvejais turi būti įrengtas atskiras išėjimas iš buitinių patalpų į lauką;

66. Reikalingi suprojektuoti avininkystės ūkio sanitariniai statiniai nurodomi projektavimo užduotyje.

67. Avių nagų apžiūra turi būti atliekama ne mažiau kaip du kartus per metus.

68. Projektuojant avides turi būti laikomasi patalpų naudojimo principo „patalpa užimta – patalpa laisva“, kad pasibaigus technologiniam ciklui patalpą būtų galima išvalyti ir dezinfekuoti.

69. Būtina avių laikymo patalpų naudojimo pertraukos ir dezinfekavimo laikotarpio trukmė pasibaigus technologiniam ciklui:

69.1. ėriavimosi, ėriavedžių su ėriukais ir ėriukų laikymo patalpoms – 5 dienos;

69.2. suaugusių avių, laikomų vieniniuose ir grupiniuose garduose, patalpoms – 5 dienos;

69.3. penimų avių patalpoms, pasibaigus penėjimo ciklui – 5–15 dienų;

69.4. avių laikymo patalpos ir įrenginiai turi būti valomi ir dezinfekuojami ne rečiau kaip vieną kartą per metus.

70. Darbuotojai, prižiūrintys avis, priskiriami prie gamybos proceso grupės, kurioje darbuotojų darbo drabužiai ir kūnas užteršiami sveikatai nekenksmingomis medžiagomis.

71. Personalo ir buitinės paskirties pastatai ir patalpos projektuojami pagal Buities, sanitarinių ir higienos patalpų įrengimo reikalavimus, patvirtintus Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2003 m. balandžio 24 d. nutarimu Nr. 501 „Dėl Buities, sanitarinių ir higienos patalpų įrengimo reikalavimų“.

 

VIII. PATALPŲ SUPLANAVIMO IR JŲ STATYBINIŲ SPRENDIMŲ REIKALAVIMAI. PATALPŲ TECHNOLOGINIŲ ELEMENTŲ PAGRINDINIAI MATMENYS

 

72. Avidžių techniniai parametrai turi atitikti technologinio proceso reikalavimus. Statybinės konstrukcijos ir pastato vidaus inžinerinė įranga turi užtikrinti šiomis Taisyklėmis nustatytos kokybės mikroklimatą. Avidžių sienos ir stogai (perdanga) turi būti įrengti taip, kad ant jų paviršių nesusidarytų kondensatas. Vandens garų kondensacija leidžiama tik ant langų vidinio paviršiaus.

73. Atsižvelgiant į pastato atitvarinių konstrukcijų šilumos perdavimo koeficientus ir avių laikymo būdą avidės gali būti:

73.1. šiltos. Pastatas apšiltintas, jo atitvarų šilumos perdavimo koeficiento reikšmės, W/(m2·K), kai patalpoje reikia palaikyti 8–16 oC temperatūrą, pateiktos 6 lentelėje. Savitieji šilumos nuostoliai per grindis ir pamatus (skaičiavimams imant grindų perimetrą) pateikti 7 lentelėje.

 

6 lentelė. Šilto pastato atitvarų šilumos perdavimo koeficientų (U) reikšmės, kai patalpoje reikia palaikyti 8–16 oC temperatūrą

 

Pastato atitvaros

Šilumos perdavimo koeficientas, W/(m2·K)

Stogas (perdanga) (Ust) 

0,3÷0,5

Sienos (Us)

0,4÷0,75

Langai (UL) 

3,0 (dviejų stiklų)

5,7 (vieno stiklo)

Durys (Ud) 

2,5

 

7 lentelė. Savitieji šilumos nuostoliai per grindis ir pamatus

 

Grindys ir pamatai

Savitieji šilumos nuostoliai, W/(m·K)

Kai grindys ir pamatai neapšiltinti

1,5 

Kai grindys ir pamatai apšiltinti

0,9 

 

73.2. pusšiltės. Pastato stogas (perdanga) apšiltintas, o sienos neapšiltintos. Stogo konstrukcijos šilumos perdavimo koeficientas Ust<1,0 W/(m2·K), o sienų Us>3,0 W/(m2·K). Apšiltintas stogas sumažina šilumos nuostolius ir galimybę vandens garams kondensuotis ant jo vidinio paviršiaus. Teigiama temperatūra tokiame pastate galima tik esant palankioms klimato ir eksploatacinėms sąlygoms.

74. Avidžių vidaus aukštis nuo numatomo projekte sukaupti kraikinio mėšlo paviršiaus iki stogo (denginio) konstrukcijos žemiausio taško patalpoje, sekliose avidėse turi būti ne mažiau kaip 3,0 m, giliose avidėse – ne mažiau kaip 3,5 m. Mažesnio aukščio patalpų naudojimas avims laikyti turi būti pagrįstas. Geriausias avidžių patalpų aukštis – 4,0 m. Mobilios technologinių procesų mechanizavimo priemonės (toliau – mobiliosios priemonės) visais atvejais turi laisvai pravažiuoti ir atlikti krovos darbus.

75. Avių priežiūros takuose nuo grindų iki pakabinamųjų technologinių įrenginių žemiausio taško turi būti ne mažiau kaip 2,0 m.

76. Avidėse nuo grindų iki palangės turi būti ne mažiau kaip 1,2 m. Laikant avis grupiniuose garduose gilių avidžių langai, prie kurių gali prieiti avys, turi būti 1,2 m aukščiau už suprojektuotą mėšlo lygį arba turi būti apsaugoti grotelėmis. Ne mažiau kaip 50 proc. langų turi būti atidaromi.

77. Mėšlo šalinimo, avių vaikščiojimo ir mobiliųjų priemonių judėjimo takų grindų mechaninis atsparumas turi būti ne mažesnis kaip 25 MPa. Grindų storis turi būti apskaičiuotos apkrovai pagal technologiniame procese naudojamą techniką, bet ne mažiau kaip 4000 kg į ašį. Šėrimo loviai turi būti atsparūs rūgščių poveikiui.

78. Avių laikymo patalpose grindys turi būti lygios, neslidžios, mažai laidžios šilumai, nelaidžios drėgmei, atsparios srutoms ir dezinfekavimo skysčiams.

79. Avių laikymo patalpose medinės ir kitų medžiagų konstrukcijos iki 1,0 m aukščio turi būti glotnios, kad netraumuotų avių ir nepeštų vilnų. Gardų aptvarai, kuriais nukreipiamos avys jų išvarymo vartų kryptimi, turi būti be staigių susiaurėjimų, posūkių, kliūčių, jų paviršius turi būti glotnus.

80. Geriausios avių laikymo sąlygos, kai avys laikomos kreikiamose giliose avidėse.

81. Suaugusias avis ir prieauglį galima laikyti grupiniuose garduose ant grotelinių grindų. Grindų grotelių paviršius turi būti plokščias ir lygus, be aštrių kraštų. Grotelių strypai turi būti ne mažesnio kaip 40–60 mm pločio, tarpai tarp grotelių strypų – ne mažesni kaip 15–20 mm. Grotelių skersinis profilis turi būti trapecinis su 7–10 proc. šonų nuolydžiu. Dažniausiai grotelės būna medinės arba gelžbetoninės, metalinės grotelės padengiamos minkšta specialia danga.

82. Apskaičiuojant groteles būtina laikytis tokių tolygių vertikalių apkrovų nuo avių į grotelių grindis:

82.1. avinų garduose – 2,25 kN/m2;

82.2. ėriavedžių garduose – 1,7 kN/m2;

82.3. avių prieauglio garduose – 1,6 kN/m2;

82.4. ėriukų garduose – 1,5 kN/m2;

82.5. įvertinant dinaminį poveikį nuo avių į grotelines grindis skaičiavimuose reikia taikyti 1,2 atsargos koeficientą.

83. Palangės patalpų viduje turi būti su nuolydžiu į patalpos vidų, kad ant jų nesikauptų nešvarumų.

84. Avidės vidaus sienų paviršiai turi būti šviesių spalvų, lygūs, atsparūs drėgmei ir dezinfekavimo priemonėms, lengvai plaunami, nepažeidžiami valant.

85. Vartai ir durys turi atsidaryti avių varymo ir evakuacijos kryptimi. Avių varymo takai turi būti natūraliai apšviesti ir nukreipti į šviesą avių varymo kryptimi.

86. Avidėse turi būti numatyti dveji, esantys skirtingose pusėse, avių evakuacijos vartai. Avidėse iki 100 avių leidžiami vieneri vartai, vedantys į evakuacinį išėjimą.

87. Avių, išeinančių iš pagrindinės paskirties patalpų per vartų, durų ir kitų praėjimų 1 m plotį, evakuacinės normos pateiktos 8 lentelėje.

 

8 lentelė. Avių, išeinančių iš pagrindinės paskirties patalpų per vartų, durų ir kitų praėjimų 1 m plotį, evakuacinės normos

 

 

Avių grupė 

Pastato atsparumo ugniai laipsnis 

II 

III 

Avinai

Ėriavedės

Pakaitinis prieauglis

Penimasis prieauglis

100

160

200

200

70

100

200

200

40

60

90

120

 

88. Evakuacinių durų ir takų plotis turi būti ne mažesnis kaip 1,2 m. Vartai, durys ir varteliai turi būti atveriamojo tipo, lengvai atsidaryti, neturi būti slenksčių.

89. Vartai į avides turi būti 0,6 m platesni už naudojamą pakrautą transporto priemonę ir 0,2 m – aukštesni.

90. Prieangiai, per kuriuos važiuoja mobiliosios priemonės, turi būti platesni už vartus 1,0 m (po 0,5 m iš kiekvienos angos pusės) ir gilesni 0,5 m (t. y. prieangis 0,5 m ilgesnis už atidarytos varčios plotį).

91. Gamybinių patalpų prieangių, per kuriuos vaikšto žmonės, plotis turi būti 0,5 m didesnis už durų angos plotį (po 0,25 m iš kiekvienos angos pusės), o gylis – ne mažesnis kaip 0,2 m  už durų ar vartų varstomosios dalies plotį, bet ne mažesnis kaip 1,2 m, o neįgaliesiems – 1,8 m.

92. Avidės, atsižvelgiant į naudojamą technologiją, viduje skirstomos į gardus, skirtus visoms vienos technologinės grupės avims ar jų daliai laikyti. Gardai gali būti stacionarūs arba, laikant avis giliose avidėse, suplanuoti pagal turimos avių bandos poreikius. Gardai išdėstomi tiek išilgai, tiek skersai pastato, sujungiant juos bendrais priežiūros ir evakuaciniais takais. Esant laisvam gardų suplanavimui turi būti numatyti įėjimo į gardus varteliai avims pašerti ir apžiūrėti.

93. Avidėse su stacionariai įrengtais gardais tarp gardų turi būti palikti ne siauresni kaip 100 cm pločio takai gardo apžiūrai, o takai transporto priemonėms pravažiuoti – pagal jų matmenis.

94. Įeiti į stacionarius gardus daromi varteliai ne siauresni kaip (tarp stulpelių centrų):

94.1. gardo apžiūrai ar aviai išvaryti – 0,6 m;

94.2. šerti, kreikti, mėšlui šalinti – 0,9 m;

94.3. grupei avių išvaryti, mobiliosioms priemonėms įvažiuoti – pagal paskaičiavimus, bet ne siauresni kaip 2,0 m pločio.

95. Gardų ir diendaržių aptvarai turi būti kuo vienodesnių matmenų, lengvai ardomi ir perstatomi, daugkartinio naudojimo. Aptvarų aukštis ėriukams 0,7–0,9 m, kitoms avių grupėms – 0,9–1,2 m. Aptvarai gaminami iš medinių ar metalinių vertikalių arba horizontalių strypų konstrukcijų arba metalinio tinklo. Aptvarų su horizontaliais elementais tarpai iki 0,4 m aukščio turi būti ne didesni kaip 0,08 m, aukščiau, į viršų platėjantys, – ne daugiau kaip 0,12–0,15 m. Vertikalūs aptvarų strypai neturi būti plonesni kaip 0,005 m. Ėriukų papildomo šėrimo gardo dalies aptvarai arba jų dalis turi būti su 0,18–0,22 m pločio vertikaliais tarpais, kad ėriukas pralįstų, o ėriavedė negalėtų pasiekti ėriukų pašaro.

 

IX. PLOTŲ NORMOS

 

96. Įvairių amžiaus grupių avims, laikomoms giliose avidėse, skiriamos grupinių gardų ploto normos, neskaičiuojant priežiūros takų, šėryklų ir aikštelių ploto, pateikiamos 9 lentelėje.

 

 

 

 

 

 

9 lentelė. Avims skiriamos grupinių gardų ploto normos giliose avidėse

 

 

Avių grupė

Mažiausias grupinio gardo plotas skirtingo amžiaus aviai, m2

iki 50 kg, suaugusių avių svorio, veislių avims

daugiau kaip 50 kg, suaugusių avių svorio, veislių avims

Avinai reproduktoriai

2,0

3,0

Suaugusios ėriavedės

1,0

1,2

Ėriavedės su ėriukais iki 6 savaičių amžiaus

1,8

              2,0

Papildomai šeriami ėriukai

0,2

0,2

Ėriukai iki 3–4 mėn. amžiaus

0,5

0,6

Ėriukai ir avytės nuo 3–4 iki 12 mėn. amžiaus

0,8

0,9

Veisliniai avinukai

1,3

1,5

Pakaitinės avytės

0,8

0,9

Kastruoti avinukai, suaugusios avys

0,7

0,8

 

97. Veislinėms avims ploto norma garde didinama 20 proc. Laikant avis ant grotelinių grindų ploto norma garde mažinama 10 proc.

98. Pieninei aviai grupiniame garde turi būti skiriama ne mažiau kaip 2,0 m2 gardo ploto.

99. Ekologinės gamybos ūkiuose grupiniame garde suaugusiai aviai turi būti skiriama ne mažiau kaip 1,5 m2, ėriukui – 0,35 m2 gardo ploto.

100. Vieniniuose garduose ploto norma vienai aviai turi būti ne mažesnė kaip:

100.1. avinams reproduktoriams – 3,0 m2;

100.2. ėriavimuisi – 1,2 m2. Ėriavimosi gardai įrengiami laikinai. Jų įrengiama apie 10 proc. nuo besiėriuojančių ėriavedžių skaičiaus. Tai priklauso nuo ėriavimosi ciklo trukmės ūkyje ir ėriavedžių laikymo vieniniame garde trukmės.

101. Statytojo nuožiūra vienai aviai skirtą plotą galima didinti, tai nurodant projektavimo užduotyje.

102. Diendaržiuose vienai aviai skiriamas plotas turi būti:

102.1. ne mažiau kaip dvigubai didesnis už gardo plotą;

102.2. pieninėms tvartuose laikomoms avims turi būti skiriama ne mažiau kaip 5 m2 diendaržio ploto su 0,5 m2 stoginės plotu aviai pasislėpti nuo lietaus ir saulės, jei diendaržis ne prie tvarto.

 

X. ŠĖRYKLŲ IR GIRDYKLŲ MATMENYS

 

103. Šėryklų matmenys pateikti 10 lentelėje.

 

10 lentelė. Šėryklų matmenys

 

 

Avių grupė

Šėrimo vietos plotis aviai, m

Šėryklos priekinio borto aukštis, m

Šėryklos gylis, m

kai šėrimas normuotas

kai šėrimas nenormuotas

Avinai reproduktoriai

0,5

0,18

0,4

0,3

Suaugusios ėriavedės

0,4

0,14

0,4

0,3

Ėriavedės su ėriukais iki 6 savaičių amžiaus

0,6

0,22

0,4

0,3

Papildomai šeriami ėriukai

0,2

0,1

0,2

0,15

Ėriukai iki 3 mėn. amžiaus

0,2

0,07

0,3

0,2

Ėriukai ir avytės nuo 3 iki 12 mėn. amžiaus

0,3

0,11

0,4

0,3

Veisliniai avinukai

0,3

0,11

0,4

0,3

Pakaitinės avytės

0,3

0,11

0,4

0,3

Suaugę kastratai

0,3

0,11

0,4

0,3

 

104. Suaugusių avių šėryklų plotis 0,4 m, ėriukų ir prieauglio – 0,3 m. Sudvejintų šėryklų plotis dvigubinamas, tačiau jis neturi būti didesnis kaip 0,6 m.

105. Šeriant normuotai visos avys turi turėti galimybę prie pašarų prieiti vienu metu. Šeriant nenormuotai viena ėdimo vieta skiriama 2–3 avims.

106. Ėriukai jau nuo 10–12 dienų amžiaus turi būti pratinami prie suaugusių avių pašarų, todėl turi būti numatyta galimybė jiems tuos pašarus pasiekti.

107. Avys girdomos iš grupinių – lovinių arba individualių – dubeninių girdyklų. Jei yra laisvas priėjimas prie girdyklos, viena girdymo vieta skiriama 50 avių. Jei priėjimas prie girdyklos ribojamas, viena girdymo vieta skiriama 10–20 avių. Lovinės girdyklos gylis 0,2 m.

108. Įvairaus amžiaus avių girdyklų įrengimo aukštis nurodytas 11 lentelėje.

 

11 lentelė. Įvairių tipų girdyklų įrengimo aukštis

 

Girdyklos tipas

Girdyklos priekinės briaunos aukštis, m

Lovinė girdykla suaugusioms avims

0,45

Lovinė girdykla ėriukams

0,35

Dubeninė girdykla suaugusioms avims

0,7

Dubeninė girdykla 40 kg svorio ėriukams

0,55

Dubeninė girdykla 15 kg svorio ėriukams

0,35

 

109. Šėryklos ir girdyklos turi būti gaminamos iš avims nekenksmingų medžiagų, atsparios drėgmei ir dezinfekavimo medžiagoms, lengvai valomos.

110. Įrengiant šėryklas diendaržiuose, virš jų įrengiamos stoginės.    

 

XI. PAŠARŲ ir kraiko REIKMĖ IR SAUGOJIMO ATSARGOS

 

111. Vidutinė metinė arba auginimo laikotarpio pašarų reikmė vienai skirtingo amžiaus aviai pateikiama 12 lentelėje.

 

12 lentelė. Vidutinė metinė arba auginimo laikotarpio pašarų reikmė vienai skirtingo amžiaus aviai, tonomis

 

 

Vienai aviai

 

Šieno

 

Siloso

Pašarinių šakniavaisių

 

Koncentratų

 

Žolės

Ėriavedei

0,3

0,5

0,15

0,12

1,2

Avinui reproduktoriui

0,57

0,5

0,035

0,16

1,4

Ėriukui iki nujunkymo

0,025

0,04

0,035

0,02

0

Pakaitiniam prieaugliui

0,065

0,12

0

0,01

0,45

Penimam prieaugliui

0,05

 

0,12

0

0,06

0,5

 

112. Avių šėrimo racionai ir metinės pašarų sukaupimo normos apskaičiuojamos kiekvienam konkrečiam avininkystės ūkiui, vadovaujantis šėrimo specialistų rekomendacijomis, tai nurodant projektavimo užduotyje. Siloso ir šakniavaisių naudojimas racione priklauso nuo avių bandos dydžio, gamybos specifinių reikalavimų ir ūkio vietos sąlygų.

113. Avininkystės ūkiai turi turėti statinius pašarų atsargoms ruošti ir laikyti:

113.1. šieno, pašarinių šiaudų – visiems metams;

113.2. silosinių pašarų – visiems metams su 15 proc. metinės reikmės papildoma atsarga;

113.3. koncentruotųjų pašarų – ne daugiau kaip laikotarpiui, kurio metu juos galima kokybiškai išsaugoti.

114. Šienas ir pašariniai šiaudai turi būti sandėliuojami daržinėse arba stoginėse, įvairių rūšių silosas – tranšėjose, bokštuose ar plėvele nuo oro izoliuotose talpyklose arba rulonuose. Koncentruotieji pašarai – bokštiniuose aruoduose ir bearuodžiuose sandėliuose, šakniavaisiai kaupuose arba sandėliuose.

115. Avių laikymo trukmė dienomis:

115.1. ganyklinio laikotarpio trukmė – 160–165;

115.2. tvartinio laikotarpio trukmė – 200–205.

116. Apskaičiuojant pašarų sandėlių talpą reikia atsižvelgti į tai, kad sandėliuojant pašarus ir jais šeriant avis, natūralūs pašarų nuostoliai per metus procentais vidutiniškai būna:

116.1. šieno ir šiaudų (17–20 proc. drėgnio) – 10;

116.2. siloso (55–75 proc. drėgnio) – 5;

116.3. siloso (50–55 proc. drėgnio) – 10;

116.4. šakniavaisių (jei racione numatyta) – 15.

117. Vidutinis pašarų tankis, kg/m3:

117.1. presuoto šieno ir šiaudų  – 150–250;

117.2. palaido šieno – 65–85;

117.3. palaidų šiaudų – 40–50;

117.4. žolės siloso (65–75 proc. drėgnio) – 550–700;

117.5. kukurūzų siloso (65–75 proc. drėgnio) 650–750;

117.6. koncentruotųjų pašarų –  500–600;

117.7. šakniavaisių – 600.

118. Pašarų sandėlių ir jų aplinkos danga turi būti kieta, apsaugota nuo užteršimo žemėmis ir organinėmis atliekomis. Turi būti įrengta paviršinio vandens nuvedimo nuo sandėlių sistema. Siloso tranšėjose grindų nuolydis turi būti ne mažesnis kaip 0,01 į siloso paėmimo pusę, kad prie pašarų nesikauptų paviršinės nuotekos.

119. Vidutinė paros kraiko norma aviai, kg:

119.1. ėriavedei – 0,5;

119.2. kitoms avims – 0,3–0,4.

120. Pradinis kraiko sluoksnis garde turi būti ne mažesnis kaip 0,15–0,2 m. Kraikinis mėšlas garde turi būti keičiamas po kiekvieno ėriavimosi, o grupiniuose garduose – po kiekvieno avių auginimo ciklo.

121. Vidutinis kraiko tankis, kg/m3:

121.1. nepresuotų šiaudų – 50;

121.2. presuotų šiaudų – 250.

122. Kraikas sugeria drėgmės, kg/kg:

122.1. nesmulkinti šiaudai (20 proc. drėgnio)   – 2,0;

122.2. smulkinti šiaudai (20 proc. drėgnio) –3,0.

 

XII. VANDENS REIKMĖS NORMOS. VANDENS TIEKIMO REIKALAVIMAI

 

123. Vidutinė paros vandens reikmė aviai pateikiama 13 lentelėje.

 

 

 

13 lentelė. Vidutinė paros vandens reikmė aviai

 

Avių grupė

Vandens reikmė aviai, litrais

Ėriavedės:

 

- nujunkytos

5,0

- ėringos

5,0–6,0

- žindamos

6,0–8,0

Ėriukai iki nujunkymo

2,0

Prieauglis ir penimos avys

5,0

Avinai

7,0

 

124. Avis išgeria vandens tris kartus daugiau, negu gauna paros racione sausųjų medžiagų. Melžiamos avys laktacijos pradžioje išgeria 50 proc., o jos pabaigoje – 25 proc. daugiau negu nemelžiama ir neėringa avis. Šeriamos sausaisiais pašarais avys išgeria vandens 20 proc. daugiau, granuliuotaisiais – 30 proc. daugiau.

125. Avims girdyti tiekiamo vandens temperatūra turi būti ne žemesnė kaip 10–15 oC. Suaugusioms 10–12 oC, ėriukams 15–20 oC.

126. Ganyklose avims pagirdyti turi būti įrengtos stacionarios arba kilnojamosios girdyklos.

127. Pusšiltėse avidėse vandentiekis ir girdyklos turi būti apsaugotos nuo užšalimo. Tuo atveju:

127.1. vandentiekio vamzdžiai tiesiami žemėje po guoliavietėmis;

127.2. tvartų erdvėje tiesiami vandentiekio vamzdžiai turi būti apšiltinti ir šildomi elektra;

127.3. numatomas vandentiekio sujungimas žiedu ir priverstinė vandens cirkuliacija (prireikus ir pašildymas);

127.4. įrengiamos apšiltintos ar šildomos girdyklos.

128. Valandinis vandens vartojimo netolygumo koeficientas – 2,5.

129. Laikant melžiamas avis būtina numatyti vandens kiekį, reikalingą avių melžimo ir pieno tvarkymo įrangai plauti bei patalpoms valyti. Vandens kiekis technologiniams poreikiams apskaičiuojamas pagal naudojamų įrenginių charakteristikas bei atskirų procesų vandens sunaudojimo normas, l/m2:

129.1. lygioms grindims plauti – 6,0–7,0;

129.2. melžimo įrangai plauti – 21,0;

129.3. pieno šaldytuvams plauti – 7,0–10,0;

129.4. avių tešmenims plauti (l/parą) – 1,0.

130. Gamyboje naudojamo karšto vandens temperatūra, oC, turi būti:

130.1. tešmenims plauti – 37–38;

130.2. pieno indams, žarnoms,  pientakio vamzdžiams ir įrenginiams plauti – 50–60.

131. Personalo buities reikmėms per pamainą kiekvienam darbuotojui reikia numatyti po
50 l šalto ir 20 l karšto 50–75 oC temperatūros vandens.

 

XiII. mėšlo išeigos normos ir NUOTEKŲ TVARKYMO REIKALAVIMAI

 

132. Laikant avis ant grotelinių grindų sukaupiamo mėšlo kiekis apskaičiuojamas vadovaujantis vidutinėmis paros avies mėšlo ir srutų išeigos normomis, pateikiamomis 14 lentelėje.

14 lentelė. Vidutinės paros avies mėšlo ir srutų išeigos normos

 

 

Avių grupė

Paros išeiga

šlapimo, l

mėšlo, kg

Suaugusios avys

1,0

2,5

Prieauglis iki 12 mėn.

0,5

1,5

Ėriukai iki 3,5 mėn.

0,3

1,0

 

133. Laikant avis giliose avidėse kraikinio mėšlo sukaupiamas kiekis apskaičiuojamas vadovaujantis normomis, pateikiamomis 15 lentelėje.

 

15 lentelė. Kraikinio mėšlo sukaupimas laikant avis giliose avidėse

 

 

Avių grupė

Gaunama mėšlo su kraiku iš avies per parą, kg

Sukaupiama kraikinio mėšlo iš avies per mėnesį, m3

Ėriukai iki 3,5 mėn.

1,5

0,050

Prieauglis iki 12 mėn.

2,5

0,083

Ėriavedės, avinai ir prieauglis, daugiau kaip 12 mėn.

2,8

0,093

Avinai reproduktoriai

4,0

0,133

 

134. Šalinant iš gilių avidžių kraikinį mėšlą du kartus per metus, laikoma, kad jo sukaupimo storiausias sluoksnis avidėje yra 0,4 m.

135. Kraikinis mėšlas iš gardo šalinamas pasibaigus avių laikymo jame technologiniam ciklui. Iš diendaržių mėšlas šalinamas pagal reikmę.

136. Laikant avis ant grotelinių grindų kanalų gylis turi būti toks, kad esant didžiausiam mėšlo sukaupimui kanaluose, nuo mėšlo paviršiaus iki grindų paviršiaus būtų ne mažiau kaip 0,35 m.

137. Avių laikymo patalpose nuotakynas nenumatomas. Pagalbinių patalpų valymo ir įrenginių plovimo nuotekos, jei jos nevalomos, turi būti kaupiamos ir naudojamos laukams tręšti.

138. Projektuojant vandens tiekimo ir buitinių nuotekų šalinimo sistemas būtina vadovautis statybos techninio reglamento STR 2.07.01:2003 „Vandentiekis ir nuotekų šalintuvas. Pastato inžinerinės sistemos. Lauko inžineriniai tinklai“, patvirtinto Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 2003 m. liepos 21 d. įsakymu Nr. 390, ir Nuotekų tvarkymo reglamento, patvirtinto Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 2006 m. gegužės 17 d. įsakymu Nr. D1-236 „Dėl Nuotekų tvarkymo reglamento patvirtinimo“, reikalavimais.

 

XIV. avIDŽIŲ VIDAUS ORO PARAMETRAI. GAMYBINIŲ PATALPŲ ŠILDYMO IR VĖDINIMO REIKALAVIMAI

 

139. Avidžių vidaus oro temperatūra, oro judėjimo greitis ir santykinis drėgnis šaltuoju ir pereinamuoju metų laiku pateikiamas 16 lentelėje.

 

16 lentelė. Avidžių vidaus oro temperatūra, oro judėjimo greitis ir santykinis drėgnis šaltuoju ir pereinamuoju metų laiku

 

 

 

 

Patalpos pavadinimas

Oro temperatūra, oC

Oro judėjimo greitis, m/s

Didžiausias santykinis oro drėgnis, proc.

Nujunkytų, ėringų ėriavedžių, prieauglio ir avinų laikymo patalpa

5–8

0,3

75–80

Ėriavimosi ir ėriavedžių su ėriukais iki 20 dienų laikymo patalpa

12–15

0,2

75

Ėriavedžių su ėriukais nuo 20 dienų laikymo patalpa

8–12

0,2

75

Nukirptų avių laikymo patalpa

8–12

0,2

75

Pakaitinis prieauglis

5–12

0,3

75–80

Penimasis prieauglis

8–12

0,3

75–80

Nujunkytų ėriukų patalpa:

 

 

 

- iki 45 dienų amžiaus

12–16

0,2

75

- vyresnių kaip 45 dienų amžiaus

6–12

0,2

75

Spermos paėmimo ir ėriavedžių sėklinimo patalpa

16–18

0,2

70

Avių melžimo patalpa

5 (ne darbo metu) 18 (darbo metu)

0,2

70

Pieno šaldymo patalpa

10 (ne darbo metu)

16 (darbo metu)

0,2

70

Įrenginių patalpa

10

-

-

Avių kirpimo patalpa

16

0,2

70

 

140. Normuojamieji patalpos oro parametrai turi būti išlaikomi avių buvimo vietoje, t. y. iki 0,75 m aukščio erdvėje nuo grindų.

141. Tiekiant avims girdyti pašildytą vandenį patalpų vidaus oro temperatūra gali būti žemesnė.

142. Šiltuoju metų laiku, esant aplinkos oro temperatūrai didesnei kaip 20 oC, oro judėjimo greitis patalpoje leidžiamas didesnis: ėriukų (priklausomai nuo amžiaus) – 0,3–0,5 m/s; prieauglio ir suaugusių avių – 0,5–0,8 m/s.

143. Pagalbinių patalpų (pašarų sandėlių, inventoriaus laikymo patalpų ir kt.) vidaus oro parametrai nenormuojami.

144. Leidžiama didžiausia kenksmingųjų dujų koncentracija avidėse nurodyta 17 lentelėje.

 

17 lentelė. Leidžiama didžiausia kenksmingųjų dujų koncentracija avidėse

 

Dujos

Didžiausia leistina koncentracija, ppm

Anglies dioksidas (CO2)

3000

Amoniakas (NH3)

20 (ėriukų patalpose 13)

Sieros vandenilis (H2S)

5

ppm = cm3/m3

 

145. Didžiausia kenksmingų dujų koncentracija neturi būti viršijama avių buvimo vietoje, t. y. iki 0,75 m aukščio erdvėje nuo grindų.

146. Vienos avies išskiriamas į aplinką anglies dvideginio, dujų, šilumos ir vandens garų kiekis esant 10 oC aplinkos temperatūrai ir 70 proc. santykiniam drėgniui nurodytas 18 lentelėje.

 

18 lentelė. Vienos avies išskiriamas į aplinką dujų, šilumos ir vandens garų kiekis esant 10 oC aplinkos temperatūrai ir 70 proc. santykiniam drėgniui

 

 

Avių grupė

 

Gyvasis svoris, kg

Šilumos srautas, W

Anglies dvideginis,

(CO2) l/h

Vandens garai, g/h

 

bendrosios šilumos

 

laisvosios šilumos

Nujunkytos ėriavedės

40

145

105

19

59

50

169

121

22

69

60

192

138

25

77

Ėringos ėriavedės

40

172

124

22

69

50

197

142

25

79

60

215

155

28

87

Žindamos ėriavedės

40

181

130

23

74

50

215

155

28

87

60

240

172

31

97

Ėriukai ir prieauglis

5

47

34

6

18

10

70

50

9

28

20

112

80

14

45

30

142

102

18

57

Avinai

50

197

142

25

79

80

258

186

33

104

100

288

207

37

116

 

147. Esant patalpos aplinkos temperatūrai 10 oC ir 70 proc. santykiniam drėgniui, laisvoji šiluma sudaro 72 proc. bendrosios šilumos. Esant didesniam kaip 70 proc. patalpos aplinkos drėgniui, 18 lentelėje nurodyti bendrosios ir laisvosios šilumos, anglies dvideginio ir vandens garų kiekiai didinami 3 proc.

148. Esant kitai avių gyvajai masei, bendrosios ir laisvosios šilumos, anglies dvideginio ir vandens garų kiekiai nustatomi interpoliacijos būdu.

149. Esant kitai patalpos aplinkos temperatūrai, šilumos ir vandens garų kiekiai apskaičiuojami įvedus 19 lentelėje nurodytus koeficientus.

 

19 lentelė. Šilumos ir vandens garų kiekių apskaičiavimo, esant kitai patalpos aplinkos temperatūrai, koeficientai

 

Patalpos oro temperatūra, oC

Šilumos ir vandens garų kiekį patikslinantis koeficientas

bendrosios šilumos

laisvosios šilumos

vandens garų

0

1,12

1,25

0,80

5

1,05

1,08

0,96

10

1,00

1,00

1,00

15

0,94

0,80

1,20

20

0,88

0,60

1,50

25

0,84

0,40

2,00

 

150. Avidėse turi būti numatyta natūrali arba mechaninė ventiliacija, kuria būtų tolygiai vėdinama visa avių laikymo patalpa, palaikoma reikiama patalpos temperatūra, drėgnis ir šalinamas kenksmingų dujų perteklius.

151. Oras avių laikymo patalpai vėdinti turi būti įleidžiamas tolygiai per visą patalpos ilgį, jos sienų viršutinėje dalyje. Oras šalinamas per patalpos kraige įrengtus tarpus arba šachtas. Visos oro įleidimo ir šalinimo iš patalpos angos turi būti reguliuojamos ir apsaugotos tinkleliais.

152. Laikant avis ant grotelinių grindų ir kaupiant po jomis mėšlą, būtina numatyti oro ištraukimą iš po grindų, kuris sudarytų iki 70 proc. bendrojo patalpos vėdinamo oro kiekio.

153. Mažiausi oro kiekiai avių laikymo patalpai vėdinti pateikiami 20 lentelėje.

 

20 lentelė. Mažiausi avių laikymo patalpos vėdinamo oro kiekiai

 

 

Patalpa

Vėdinimo intensyvumas, m3/h∙aviai

 

žiemą

pereinamuoju laikotarpiu

 

vasarą

Suaugusių avių

15

25

45

Ėriavimosi

15

30

50

Ėriukų

10

20

30

 

154. Geriausiai vėdinamos patalpos, kai 1 kg avies gyvojo svorio žiemą patiekiama 0,5, o vasarą – 1,5 m3/h oro.

155. Anglies dvideginis – natūralios, bespalvės, bekvapės, nedegios, sunkesnės už orą šiltnamio efektą sukeliančios dujos (CO2; 1 m3 dujų = 1,98 kg). Jos yra medžiagų apykaitos produktas. Didžiausias jų kiekis patalpose susidaro kvėpuojant avims, taip pat naudojant dujinius, dyzelinius ar kitokius anglies dvideginį į aplinką išskiriančius šildytuvus. Truputį anglies dvideginio išsiskiria pūvant pašarams, kaistant kraikiniam mėšlui giliosiose avidėse. Anglies dvideginio koncentracija patalpose mažinama intensyvinant vėdinimą.

156. Amoniakas – bespalvės, aštraus kvapo, lengvesnės už orą, gerai tirpstančios vandenyje, aplinką rūgštinančios dujos (NH3; 1 m3 dujų = 0,77 kg). Avidėje intensyviausiai garuoja iš mėšlo. Amoniako koncentracija patalpose mažinama intensyvinant vėdinimą.

157. Mažinant amoniako emisiją ir koncentraciją patalpose būtina:

157.1. parinkti pašarus su mažesniu baltymų kiekiu;

157.2. mažinti patalpose mėšlinų paviršių plotą;

157.3. gausiai naudoti kraiką.

158. Vidutinė amoniako emisija iš avių mėšlo vienai aviai per metus – 1,34 kg.

159. Azoto suboksidas – natūralios šiltnamio efektą sukeliančios dujos (N2O; 1m3 dujų = 2,00 kg) išsiskiria pūvant mėšlui beorėje aplinkoje, daugiausia tvartuose kraikinio mėšlo apatiniuose sluoksniuose ir skystajame mėšle.

160. Azoto suboksido N2O emisija iš avių mėšlo vienai aviai per metus sudaro 0,116 kg.

161. Sieros vandenilis – labai nuodingos, bespalvės, nemalonaus kvapo, sunkesnės už orą dujos (H2S; 1 m3 dujų = 1,54 kg), kurios išsiskiria pūvant išmatų, pašarų baltymams. Sieros vandenilio dujų išsiskiria iš mėšlo avidėse nedaug. Jos pašalinamos vėdinant patalpas.          

162. Metanas – natūralios, bespalvės, bekvapės, lengvesnės už orą, šiltnamio efektą sukeliančios dujos (CH4; 1 m3 dujų = 0,72 kg), kurios susidaro anaerobinėje šiltoje aplinkoje – gyvulio virškinamajame trakte ir mėšle.

163. Vidutiniškai viena avis per metus išskiria metano, kg:

163.1. 65 kg svorio – 8;

163.2. 45 kg svorio – 5. 

163.3. iš kraikinio mėšlo (laikant ekstensyviai ir intensyviai):

163.3.1. kai aplinkos temperatūra ≤ 10 oC – 0,10–0,19;

163.3.2. kai aplinkos temperatūra 11–25  oC – 0,15–0,28;

163.3.3. kai aplinkos temperatūra ≥ 26 oC – 0,20–0,37. 

164. Avys išskiria į aplinką nemalonius kvapus. Kvapų emisija matuojama europiniais kvapų vienetais, kurie išreiškiami kiekiu, išskiriamu vienos avies per sekundę –   OUE/s. Kvapų koncentracija aplinkoje matuojama europiniais kvapų vienetais 1 m3 aplinkos oro – (OUE) 1 m3. 1 OUE – tai toks kvapas, kurį sudaro 123 μg n-butanolio, išgarinto į 1 m3 kvapams neutraliųjų dujų ir kurį pradeda užuosti žmogus. Kvapų emisija avidėse apskaičiuojama laikant, kad avis vidutiniškai išskiria 1,31 OUE/s kvapų.

165. Leidžiamas didžiausias dulkių kiekis avidės ore, mg/m3:

165.1. suaugusių avių patalpoje – 5;

165.2. ėriavimosi patalpoje – 4;

165.3. ėriukų patalpoje – 4.

166. Leidžiamas didžiausias patalpos oro bakterinis užterštumas tūkst./m3:

166.1. suaugusių avių patalpoje – 18;

166.2. ėriavimosi patalpoje – 16;

166.3. ėriukų patalpoje – 16.

167. Didžiausias leidžiamas triukšmo lygis, kuris veikia avis – 70 dBA. Trumpą laiko tarpą, išduodant pašarus ir kt. leidžiamas triukšmo lygis – 80 dBA.

 

Xv. NATŪRALAUS IR DIRBTINIO APŠVIETIMO NORMOS

 

168. Avininkystės ūkio patalpų natūrali apšvieta, patalpų langų ir grindų plotų santykis ir dirbtinė apšvieta nurodyta 21 lentelėje.

 

21 lentelė. Avininkystės ūkio patalpų natūrali apšvieta, patalpų langų ir grindų plotų santykis ir dirbtinė apšvieta

 

 

Patalpos paskirtis

Natūrali patalpų apšvieta, langų ir grindų plotų santykis

Dirbtinis apšvietimas, lx

orientacinis režimas

darbo režimas

budėjimo režimas

Avių laikymo patalpos

1 : 15–1 : 18

25

100

3–5

Ėriavimosi ir ėriukų auginimo patalpa

1 : 15

 

25

200

 

3–5

Avių melžimo patalpa

1 : 15

-

200

-

Pieno laikymo patalpa

1 : 20

-

200

-

Pašarinė

1 : 10

-

50

-

Budinčiojo patalpa

1 : 8

-

100–200

-

Avių kirpimo patalpa

1 : 10

-

200

-

Avių sėklinimo patalpa

1 : 10

-

200

-

 

169. Natūraliai patalpos apšviečiamos pro langus sienose. Avidėse be pastogių patalpas galima apšviesti pro skaidrias stogo dangas.

170. Avininkystės ūkio teritorija turi būti apšviečiama, lx:

170.1. atviros svarstyklės, rampos ir kitos krovos vietos – 5;

170.2. diendaržiai, daržinės, įvažiavimo į pastatus vartai – 2;

170.3. takai, važiavimo keliai aplink tvartus – ne mažiau kaip  0,5. 

 

XVI. TECHNOLOGINIŲ ĮRENGINIŲ PASTATYMO IR GAMYBINIŲ PROCESŲ MECHANIZAVIMO REIKALAVIMAI

 

171. Avidžių technologiniams procesams kompleksiškai mechanizuoti ir automatizuoti, t. y. pašarams dalyti, girdyti, reikiamam mikroklimatui palaikyti, melžti ir pienui atšaldyti, taip pat avidėms kreikti, mėšlui šalinti ir tvarkyti, patalpoms valyti ir dezinfekuoti turi būti naudojami ekonomiškai pagrįsti mašinų bei įrenginių komplektai.

172. Smulkinti stambieji pašarai ir jų mišiniai išduodami mobiliaisiais dalytuvais arba transporteriais.

173. Miltvežiais atvežti kombinuotieji pašarai pneumatiniu būdu arba transporteriais pakraunami į bokštinius arba kitokius aruodus.

174. Avims girdyti numatomos girdyklos turi būti lengvai valomos, išlaistančios mažiausiai vandens.

175. Pieninėms avims melžti turi būti numatytos patalpos ir įrenginiai, taip pat patalpos ir įrenginiai pienui atšaldyti ir laikyti.

176. Avidės kreikiamos atvežant į pastatus kraiką mobiliomis transporto priemonėmis ir paskleidžiant bei išlyginant kraiko sluoksnį rankiniu būdu.

177. Kraikinis avių mėšlas iš avidžių šalinamas mobiliomis transporto priemonėmis.

178. Kraikinis ir kitoks tirštasis mėšlas į tręšimo laukus vežamas ir paskleidžiamas mėšlo kratytuvais. Skystasis mėšlas ir srutos į tręšimo laukus vežami srutvežiais.

179. Avidėms valyti, plauti ir dezinfekuoti naudojamos mažosios mechanizacijos priemonės: mechaninės šluotos, aukšto slėgio plovimo siurbliai, patalpų dezinfekavimo degikliai, purkštuvai ir aerozolinio dezinfekavimo įrenginiai.

180. Technologinių procesų mechanizavimo priemonės turi būti laikomos stoginėje ar garaže.

181. Avims pervežti turi būti naudojama speciali avių vežimo reikalavimus atitinkanti transporto priemonė.

182. Projektuojant avininkystės pastatus ir parenkant technologiniams procesams mechanizuoti įrenginius turi būti įvertinti saugumo technikos ir priešgaisriniai reikalavimai.

 

XVII. ELEKTROS ENERGIJOS TIEKIMO IR ELEKTROTECHNIKOS ĮRENGINIŲ REIKALAVIMAI. ŽAIBOSAUGA

 

183. Avininkystės ūkio statinių ir jų patalpų aplinkos įvertinimas pagal elektros įrenginių įrengimo reikalavimus nustatomi projekto technologinėje dalyje.

184. Avininkystės ūkyje turi būti suprojektuota ir įrengta signalizacijos sistema, įspėjanti apie elektros tiekimo sutrikimus ar dirbtinio vėdinimo sistemos (kai tokia sistema yra naudojama) gedimus. Jei avių sveikata ir gerovė priklauso nuo dirbtinio ventiliavimo sistemos, turi būti įrengta atsarginė vėdinimo sistema.  

185. Avidėse turi būti įrengta potencialų išlyginimo sistema, avys turi būti apsaugotos nuo prisilietimo prie įtampos.

186. Avininkystės ūkių statiniai turi būti apsaugoti nuo žaibo.

 

XVIII. MĖŠLO ŠALINIMO TVARKYMO IR MĖŠLIDŽIŲ ĮRENGIMO

REIKALAVIMAI

 

187. Bekraikis avių mėšlas iš avidžių su grotelinėmis grindimis šalinamas dviem būdais:

187.1. įrengus po grotomis kanaluose transporterius, šalinamas kasdien ir kaupiamas mėšlidėje; 

187.2. kaupiant bekraikį mėšlą po grotomis esamuose kanaluose, mėšlas šalinamas periodiškai mobiliomis transporto priemonėmis pasibaigus avių laikymo technologiniam ciklui ir atidengus groteles.

188. Kraikinis mėšlas iš avidžių šalinamas tik pasibaigus avių laikymo technologiniam ciklui. Mėšlas išvežamas į mėšlidę arba tręšimo laukus. Vežant mėšlą į tręšimo laukus, vadovaujamasi Lietuvos Respublikos aplinkos ministro ir Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2005 m. liepos 14 d. įsakymu Nr. D1367/3D-342 „Dėl Mėšlo ir srutų tvarkymo aplinkosaugos reikalavimų aprašo patvirtinimo“ patvirtinto „Mėšlo ir srutų tvarkymo aplinkosaugos reikalavimų aprašo“ reikalavimais. Jei mėšlas šalinamas dažniau, jis išvežamas į mėšlidę.

189. Mėšlidžių įrengimo reikalavimai:

189.1. kraikinio mėšlo mėšlidė – antžeminė, aikštelės tipo mėšlidė su sienutėmis iš dviejų arba trijų pusių. Sienučių aukštis priklauso nuo mėšlo krovimo aukščio ir naudojamų krovai mechanizmų. Grindys turi būti betoninės su hidroizoliacija ir ne mažesniu kaip 0,005–0,01 nuolydžiu į mėšlo pakrovimo ir iškrovimo pusę. Sukrautas mėšlas uždengiamas kraiku arba plėvele;

189.2. bekraikio mėšlo mėšlidė – bekraikio natūralaus drėgnio avių mėšlo mėšlidė – antžeminė, dengta, stoginės tipo su sienutėmis iš šonų, pastato galai ir šonai atviri. Sienučių aukštis priklauso nuo mėšlo krovimo aukščio ir naudojamų krovai mechanizmų. Grindys turi būti betoninės su hidroizoliacija ir ne mažesniu kaip 0,005–0,01 nuolydžiu į mėšlo pakrovimo ir iškrovimo pusę. Stoginė turi būti gerai vėdinama, ypač mėšlo iškrovimo metu. Sukrautas mėšlas uždengiamas kraiku arba plėvele.

190. Nuotekos, susidarančios plaunant avides ir jų įrenginius, išlaistomos ant kraikinio mėšlo mėšlidėje, taip padidinant jo drėgnį iki 65–70 proc. ir pagerinant mėšlo kompostavimosi sąlygas, arba jos reikiamą laikotarpį kaupiamos rezervuaruose ir naudojamos laukams tręšti.

191. Kraikinio mėšlo mėšlidės tūrio panaudojimo koeficientas – 0,8–0,9.

192. Garde suminto kraikinio mėšlo tankis 900 kg/m3,

perkrauto –650 kg/m3, susigulėjusio 2–3 mėnesius rietuvėje – 700–800 kg/m3.

193. Avių mėšlas ir srutos ir joms prilyginamos kitos gamybinės nuotekos turi būti tvarkomos vadovaujantis Mėšlo ir srutų tvarkymo aplinkosaugos reikalavimų aprašu, patvirtintu Lietuvos Respublikos aplinkos ministro ir Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2011 m. rugsėjo 26 d. įsakymu Nr. D1-735/3D-700.

 

XIX. BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS

 

194. Priimant naujus, šiose Taisyklėse neaptartus technologinius sprendimus, turi būti pagrįstas jų taikymas, sprendimai neturi prieštarauti teisės aktų reikalavimams.

195. Taisykles pažeidę asmenys atsako Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka.

________________________________