VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS

DIREKTORIUS

 

ĮSAKYMAS

DĖL VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS 2015 M. SAUSIO 14 D. ĮSAKYMO NR. B1-27 „DĖL SUMEDŽIOTŲ MEDŽIOJAMŲJŲ GYVŪNŲ MĖSOS, NAUDOJAMOS ASMENINIO ŪKIO REIKMĖMS, TVARKYMO PATVIRTINTUOSE GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTUOSE VETERINARIJOS REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

2024 m. vasario 14 d. Nr. B1-222

Vilnius

 

 

Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2023 m. liepos 26 d. nutarimu Nr. 599 „Dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2010 m. gruodžio 8 d. nutarimo Nr. 1743 „Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos administracijos struktūros patvirtinimo“ pakeitimo“:

1. Pakeičiu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2015 m. sausio 14 d. įsakymą Nr. B1-27 „Dėl Sumedžiotų medžiojamųjų gyvūnų mėsos, naudojamos asmeninio ūkio reikmėms, tvarkymo patvirtintuose gyvūninio maisto tvarkymo subjektuose veterinarijos reikalavimų patvirtinimo“ ir jį išdėstau nauja redakcija:

 

„VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS

DIREKTORIUS

 

ĮSAKYMAS

DĖL SUMEDŽIOTŲ MEDŽIOJAMŲJŲ GYVŪNŲ MĖSOS, NAUDOJAMOS ASMENINIO ŪKIO REIKMĖMS, TVARKYMO GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTUOSE VETERINARIJOS REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO

 

Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymo 6 straipsnio 3 dalimi ir siekdama užtikrinti tinkamą sumedžiotų medžiojamųjų gyvūnų mėsos, naudojamos asmeninio ūkio reikmėms, tvarkymą gyvūninio maisto tvarkymo subjektuose:

1. T v i r t i n u Sumedžiotų medžiojamųjų gyvūnų mėsos, naudojamos asmeninio ūkio reikmėms, tvarkymo gyvūninio maisto tvarkymo subjektuose veterinarijos reikalavimus (pridedama).

2. Pavedu:

2.1. įsakymo vykdymą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Priežiūros departamento apygardų priežiūros skyriams;

2.2. įsakymo vykdymo kontrolę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Priežiūros departamentui.“

2. Nustatau, kad šis įsakymas įsigalioja 2024 m. vasario 15 d.;

 

 

 

Direktorė                                                                                                     Audronė Mikalauskienė

 

PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2015 m. sausio 14 d.

įsakymu Nr. B1-27

(Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2024 m. vasario 14 d.

įsakymo Nr. B1-222

redakcija)

 

SUMEDŽIOTŲ MEDŽIOJAMŲJŲ GYVŪNŲ MĖSOS, NAUDOJAMOS ASMENINIO ŪKIO REIKMĖMS, TVARKYMO GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTUOSE VETERINARIJOS REIKALAVIMAI

 

I SKYRIUS

BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Sumedžiotų medžiojamųjų gyvūnų mėsos, naudojamos asmeninio ūkio reikmėms, tvarkymo gyvūninio maisto tvarkymo subjektuose veterinarijos reikalavimai (toliau – Reikalavimai) nustato mėsos gaminių, kurių gamybai naudojama sumedžiotų medžiojamųjų gyvūnų mėsa (toliau – žvėriena), naudojama asmeninio ūkio reikmėms, tvarkymo ir atsekamumo reikalavimus.

2. Reikalavimai taikomi gyvūninio maisto tvarkymo subjektams, teikiantiems mėsos gaminių, gaminamų iš asmeninio ūkio reikmėms naudojamos žvėrienos, gamybos paslaugas, taip pat asmenims, besinaudojantiems šiomis paslaugomis.

3. Reikalavimuose vartojamos sąvokos:

3.1. Mėsos gaminys – iš mėsos su kitomis sudedamosiomis dalimis arba be jų pagamintas gaminys, tinkamas tiesiogiai vartoti. Mėsos gaminiais taip pat laikomi ir tiesiogiai vartoti skirti gaminiai, pagaminti iš valgomųjų subproduktų arba mėsos ir valgomųjų subproduktų su kitomis sudedamosiomis dalimis arba be jų.

3.2. Kitos Reikalavimuose vartojamos sąvokos atitinka Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos teisės aktuose vartojamas sąvokas.

 

II skyrius

ŽVĖRIENOS, NAUDOJAMOS ASMENINIO ŪKIO REIKMĖMS, TVARKYMAS GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTUOSE

 

4. Gyvūninio maisto tvarkymo subjektas, teikiantis mėsos gaminių, gaminamų iš asmeninio ūkio reikmėms naudojamos žvėrienos, gamybos paslaugas, privalo:

4.1. turėti patvirtinimą ar registravimą mėsos gaminių gamybai;

4.2. prieš pradėdamas teikti tokią paslaugą informuoti (paštu, elektroninėmis priemonėmis) arba tiesiogiai Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (toliau – VMVT) Priežiūros departamento apygardos priežiūros skyrių, kurio veikimo teritorijoje vykdo veiklą;

4.3. turėti parengtą mėsos gaminių, gaminamų iš asmeninio ūkio reikmėms naudojamos žvėrienos, gamybos proceso aprašymą.

5. Gyvūninio maisto tvarkymo subjektas, teikiantis mėsos gaminių, gaminamų iš asmeninio ūkio reikmėms naudojamos žvėrienos, gamybos paslaugas, iš asmens gali priimti žvėrieną tik su šio asmens pasirašytu laisvos formos dokumentu, kuriame turi būti nurodyta:

5.1. asmens vardas, pavardė, adresas, kontaktiniai duomenys;

5.2. žvėrienos rūšis, svoris;

5.3. informacija, kad sumedžiotiems laukiniams medžiojamiesiems gyvūnams, iš kurių gauta žvėriena, buvo atliktas pirminis patikrinimas, kurio metu nustatyta, kad žvėriena gali būti naudojama maistui;

5.4. informacija apie sumedžiotiems laukiniams medžiojamiesiems gyvūnams atliktus trichinelių lervų ir, jei taikoma, afrikinio kiaulių maro tyrimus ir jų rezultatus;

5.5. mėsos gaminio, kurį prašoma pagaminti iš žvėrienos, rūšis, terminio apdorojimo būdas;

5.6. asmens patvirtinimas, kad pagaminti mėsos gaminiai bus naudojami asmeninio ūkio reikmėms.

6. Gyvūninio maisto tvarkymo subjektas, teikiantis mėsos gaminių, gaminamų iš asmeninio ūkio reikmėms naudojamos žvėrienos, gamybos paslaugas, tokių mėsos gaminių gamybos proceso metu turi užtikrinti, kad žvėriena, tarpiniai mėsos gaminių gamybos etapai, pagaminti mėsos gaminiai būtų veiksmingai atskirti nuo rinkai gaminamų mėsos gaminių, t. y. mėsos gaminių, gaminamų asmeninio ūkio reikmėms, gamyba turi būti vykdoma atskirose patalpose arba skirtingu laiku nei tiekiamų rinkai mėsos gaminių, po kiekvieno tokių gaminių gamybos proceso turi būti atliekami patalpų (vietų) valymas, plovimas, dezinfekavimas ir duomenys apie tai registruojami savikontrolės žurnaluose.

7. Gyvūninio maisto tvarkymo subjektas, teikiantis mėsos gaminių, gaminamų iš asmeninio ūkio reikmėms naudojamos žvėrienos, gamybos paslaugas, turi užtikrinti, kad būtų tinkamai tvarkoma gautos žvėrienos žaliavos, mėsos gaminių gamybos proceso ir pagamintų mėsos gaminių apskaita.

8. Gyvūninio maisto tvarkymo subjektas, teikiantis mėsos gaminių, gaminamų iš asmeninio ūkio reikmėms naudojamos žvėrienos, gamybos paslaugas, asmeniui išduodamame šios paslaugos suteikimo dokumente privalo nurodyti, kad pagaminti mėsos gaminiai skirti asmeninio ūkio reikmėms.

9. Pagaminti mėsos gaminiai negali būti paženklinti gyvūninio maisto tvarkymo subjekto, teikiančio mėsos gaminių, gaminamų iš asmeninio ūkio reikmėms naudojamos žvėrienos, gamybos paslaugas, identifikavimo ženklu.

 

III SKYRIUS

BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS

 

10. Gyvūninio maisto tvarkymo subjektai, suteikę nesaugias mėsos gaminių, gaminamų iš asmeninio ūkio reikmėms naudojamos žvėrienos, gamybos paslaugas, atsako Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka.

11. Gyvūninio maisto tvarkymo subjektai, teikiantys mėsos gaminių, gaminamų iš asmeninio ūkio reikmėms naudojamos žvėrienos, gamybos paslaugas, apskaitos dokumentus turi saugoti dvejus metus ir pateikti VMVT pareikalavus.

12. VMVT Priežiūros departamento apygardų priežiūros skyriai kontroliuoja Reikalavimų laikymąsi.

13. VMVT sprendimai, kontroliuojančių pareigūnų veiksmai gali būti skundžiami Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka.

________________________________