VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS
DIREKTORIUS
ĮSAKYMAS
DĖL VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS 2015 M. SAUSIO 14 D. ĮSAKYMO NR. B1-27 „DĖL SUMEDŽIOTŲ MEDŽIOJAMŲJŲ GYVŪNŲ MĖSOS, NAUDOJAMOS ASMENINIO ŪKIO REIKMĖMS, TVARKYMO PATVIRTINTUOSE GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTUOSE VETERINARIJOS REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO
2024 m. vasario 14 d. Nr. B1-222
Vilnius
Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2023 m. liepos 26 d. nutarimu Nr. 599 „Dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2010 m. gruodžio 8 d. nutarimo Nr. 1743 „Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos administracijos struktūros patvirtinimo“ pakeitimo“:
1. Pakeičiu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2015 m. sausio 14 d. įsakymą Nr. B1-27 „Dėl Sumedžiotų medžiojamųjų gyvūnų mėsos, naudojamos asmeninio ūkio reikmėms, tvarkymo patvirtintuose gyvūninio maisto tvarkymo subjektuose veterinarijos reikalavimų patvirtinimo“ ir jį išdėstau nauja redakcija:
„VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS
DIREKTORIUS
ĮSAKYMAS
DĖL SUMEDŽIOTŲ MEDŽIOJAMŲJŲ GYVŪNŲ MĖSOS, NAUDOJAMOS ASMENINIO ŪKIO REIKMĖMS, TVARKYMO GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTUOSE VETERINARIJOS REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO
Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymo 6 straipsnio 3 dalimi ir siekdama užtikrinti tinkamą sumedžiotų medžiojamųjų gyvūnų mėsos, naudojamos asmeninio ūkio reikmėms, tvarkymą gyvūninio maisto tvarkymo subjektuose:
1. T v i r t i n u Sumedžiotų medžiojamųjų gyvūnų mėsos, naudojamos asmeninio ūkio reikmėms, tvarkymo gyvūninio maisto tvarkymo subjektuose veterinarijos reikalavimus (pridedama).
PATVIRTINTA
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
direktoriaus 2015 m. sausio 14 d.
įsakymu Nr. B1-27
(Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
direktoriaus 2024 m. vasario 14 d.
įsakymo Nr. B1-222
redakcija)
SUMEDŽIOTŲ MEDŽIOJAMŲJŲ GYVŪNŲ MĖSOS, NAUDOJAMOS ASMENINIO ŪKIO REIKMĖMS, TVARKYMO GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTUOSE VETERINARIJOS REIKALAVIMAI
I SKYRIUS
BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Sumedžiotų medžiojamųjų gyvūnų mėsos, naudojamos asmeninio ūkio reikmėms, tvarkymo gyvūninio maisto tvarkymo subjektuose veterinarijos reikalavimai (toliau – Reikalavimai) nustato mėsos gaminių, kurių gamybai naudojama sumedžiotų medžiojamųjų gyvūnų mėsa (toliau – žvėriena), naudojama asmeninio ūkio reikmėms, tvarkymo ir atsekamumo reikalavimus.
2. Reikalavimai taikomi gyvūninio maisto tvarkymo subjektams, teikiantiems mėsos gaminių, gaminamų iš asmeninio ūkio reikmėms naudojamos žvėrienos, gamybos paslaugas, taip pat asmenims, besinaudojantiems šiomis paslaugomis.
3. Reikalavimuose vartojamos sąvokos:
3.1. Mėsos gaminys – iš mėsos su kitomis sudedamosiomis dalimis arba be jų pagamintas gaminys, tinkamas tiesiogiai vartoti. Mėsos gaminiais taip pat laikomi ir tiesiogiai vartoti skirti gaminiai, pagaminti iš valgomųjų subproduktų arba mėsos ir valgomųjų subproduktų su kitomis sudedamosiomis dalimis arba be jų.
II skyrius
ŽVĖRIENOS, NAUDOJAMOS ASMENINIO ŪKIO REIKMĖMS, TVARKYMAS GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTUOSE
4. Gyvūninio maisto tvarkymo subjektas, teikiantis mėsos gaminių, gaminamų iš asmeninio ūkio reikmėms naudojamos žvėrienos, gamybos paslaugas, privalo:
4.2. prieš pradėdamas teikti tokią paslaugą informuoti (paštu, elektroninėmis priemonėmis) arba tiesiogiai Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (toliau – VMVT) Priežiūros departamento apygardos priežiūros skyrių, kurio veikimo teritorijoje vykdo veiklą;
5. Gyvūninio maisto tvarkymo subjektas, teikiantis mėsos gaminių, gaminamų iš asmeninio ūkio reikmėms naudojamos žvėrienos, gamybos paslaugas, iš asmens gali priimti žvėrieną tik su šio asmens pasirašytu laisvos formos dokumentu, kuriame turi būti nurodyta:
5.3. informacija, kad sumedžiotiems laukiniams medžiojamiesiems gyvūnams, iš kurių gauta žvėriena, buvo atliktas pirminis patikrinimas, kurio metu nustatyta, kad žvėriena gali būti naudojama maistui;
5.4. informacija apie sumedžiotiems laukiniams medžiojamiesiems gyvūnams atliktus trichinelių lervų ir, jei taikoma, afrikinio kiaulių maro tyrimus ir jų rezultatus;
6. Gyvūninio maisto tvarkymo subjektas, teikiantis mėsos gaminių, gaminamų iš asmeninio ūkio reikmėms naudojamos žvėrienos, gamybos paslaugas, tokių mėsos gaminių gamybos proceso metu turi užtikrinti, kad žvėriena, tarpiniai mėsos gaminių gamybos etapai, pagaminti mėsos gaminiai būtų veiksmingai atskirti nuo rinkai gaminamų mėsos gaminių, t. y. mėsos gaminių, gaminamų asmeninio ūkio reikmėms, gamyba turi būti vykdoma atskirose patalpose arba skirtingu laiku nei tiekiamų rinkai mėsos gaminių, po kiekvieno tokių gaminių gamybos proceso turi būti atliekami patalpų (vietų) valymas, plovimas, dezinfekavimas ir duomenys apie tai registruojami savikontrolės žurnaluose.
7. Gyvūninio maisto tvarkymo subjektas, teikiantis mėsos gaminių, gaminamų iš asmeninio ūkio reikmėms naudojamos žvėrienos, gamybos paslaugas, turi užtikrinti, kad būtų tinkamai tvarkoma gautos žvėrienos žaliavos, mėsos gaminių gamybos proceso ir pagamintų mėsos gaminių apskaita.
8. Gyvūninio maisto tvarkymo subjektas, teikiantis mėsos gaminių, gaminamų iš asmeninio ūkio reikmėms naudojamos žvėrienos, gamybos paslaugas, asmeniui išduodamame šios paslaugos suteikimo dokumente privalo nurodyti, kad pagaminti mėsos gaminiai skirti asmeninio ūkio reikmėms.
III SKYRIUS
BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS
10. Gyvūninio maisto tvarkymo subjektai, suteikę nesaugias mėsos gaminių, gaminamų iš asmeninio ūkio reikmėms naudojamos žvėrienos, gamybos paslaugas, atsako Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka.
11. Gyvūninio maisto tvarkymo subjektai, teikiantys mėsos gaminių, gaminamų iš asmeninio ūkio reikmėms naudojamos žvėrienos, gamybos paslaugas, apskaitos dokumentus turi saugoti dvejus metus ir pateikti VMVT pareikalavus.