VALSTYBINĖS GYVULIŲ VEISLININKYSTĖS PRIEŽIŪROS
TARNYBOS PRIE ŽEMĖS ŪKIO MINISTERIJOS VIRŠININKAS
ĮSAKYMAS
DĖL VALSTYBINĖS GYVULIŲ VEISLININKYSTĖS PRIEŽIŪROS TARNYBOS PRIE ŽEMĖS ŪKIO MINISTERIJOS VIRŠININKO 2016 M. SAUSIO 5 D. ĮSAKYMO NR. 1A-1 „DĖL AVINŲ VERTINIMO PAGAL PALIKUONIŲ PENĖJIMOSI IR MĖSINES SAVYBES TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO
2017 m. gegužės 12 d. Nr. 1A-30
Vilnius
P a k e i č i u Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos viršininko 2016 m. sausio 5 d. įsakymą Nr. 1A-1 „Dėl Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes taisyklių patvirtinimo“:
1. Pakeičiu 2 punktą ir jį išdėstau taip:
2. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintas Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes taisykles:
2.1. Pakeičiu 2 punktą ir jį išdėstau taip:
„2. Taisyklės parengtos vadovaujantis 2016 m. birželio 8 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (ES) 2016/1012 dėl zootechninių ir genealoginių reikalavimų, taikomų grynaveislių veislinių gyvūnų ir hibridinių veislinių kiaulių veisimui, prekybai jais bei jų genetinės medžiagos produktais ir jų įvežimui į Sąjungą, kuriuo iš dalies keičiami Reglamentas (ES) Nr. 652/2014, Tarybos direktyvos 89/608/EEB ir 90/425/EEB bei panaikinami tam tikri gyvūnų veisimo srities aktai („Gyvūnų veisimo reglamentas“) (OL 2016 L 171, p. 66).“
2.2. Papildau 3.6 papunkčiu:
2.3. Pakeičiu 5 punktą ir jį išdėstau taip:
„5. Avinai įvertinimui pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes atrenkami vadovaujantis Tarnybos viršininko patvirtintu sąrašu, sudarytu atsižvelgiant į Asociacijos ir avių laikytojų prašymus. Asociacija prašymus dėl avinų įrašymo į sąrašą teikia Tarnybai, o avių laikytojai – Tarnybos vyriausiesiems specialistams – valstybiniams veislininkystės inspektoriams.“
2.5. Pakeičiu 9 punktą ir jį išdėstau taip:
2.6. Pakeičiu 10 punktą ir jį išdėstau taip:
2.8. Pakeičiu 14 punktą ir jį išdėstau taip:
2.9. Pakeičiu 23 punktą ir jį išdėstau taip:
2.10. Pakeičiu 24 punktą ir jį išdėstau taip:
„24. Avinukų kontrolinis penėjimas pradedamas kai vidutinis avinukų grupės amžius pasiekia 110 d. Kontrolinio penėjimo pradžioje fiksuojamas avinukų svoris ir toliau avinukai sveriami kas dvi savaites tol, kol bent vienas avinukas pasiekia 38 kg svorį. Po to sveriama kas savaitę, kol vidutinis grupės svoris pasiekia 45 kg.“
2.11. Pakeičiu 25 punktą ir jį išdėstau taip:
„25. Visus svėrimus būtina atlikti tuo pačiu laiku, t. y. ryte prieš šėrimą arba praėjus ne mažiau kaip 3 val. po šėrimo, o svėrimų duomenis registruoti Gardo kortelėje (Taisyklių 2 priedas) ir Kontrolinių svėrimų akte (Taisyklių 6 priedas). Visi svėrimai turi būti atliekami svarstyklėmis, kurios turi galiojančią metrologinę patikrą.“
2.12. Pakeičiu 27 punktą ir jį išdėstau taip:
2.13. Pakeičiu 28 punktą ir jį išdėstau taip:
2.14. Pakeičiu 29 punktą ir jį išdėstau taip:
„29. Baigus kontrolinį penėjimą, skerdžiami ne mažiau kaip 4 pagal svorį ir amžių labiausiai grupės vidurkį atitinkantys avinukai. Jei kontrolinis penėjimas atliekamas per du etapus (Taisyklių 10 punktas) skerdžiami ne mažiau kaip 2 avinukai. Likusieji tos pačios grupės avinukai gali būti paskerdžiami arba parduodami veislei.“
2.15. Pakeičiu 30 punktą ir jį išdėstau taip:
2.16. Pakeičiu 34 punktą ir jį išdėstau taip:
„34. Po paskerdimo, skerdena vėsinama 1-40 C temperatūroje 24 val. Po to nustatomas ilgiausiojo nugaros raumens plotas cm2 (prie 13-ojo krūtinės slankstelio ties paskutiniuoju šonkauliu), kairės skerdenos puselės ilgis nuo gaktikaulio iki pirmojo šonkaulio priekinio krašto, ir poodinis riebalų storis ties 13-tuoju krūtinės slanksteliu. Taip pat pasveriami ir inkstų riebalai. Ilgiausiojo nugaros raumens ploto kontūrai apibrėžiami ant skaidrios plėvelės, ir nustatomas plotas. Klubo šlaunies dalies bei minkštųjų dalių išeiga iš klubo – šlaunies dalies išeigai nustatoma iškaulinant kairės puselės klubo šlaunies dalį.“
2.17. Pakeičiu 40 punktą ir jį išdėstau taip:
2.18. Pakeičiu 42 punktą ir jį išdėstau taip:
Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes taisyklių
1 priedas
AVINUKŲ PRIĖMIMO-PERDAVIMO
AKTAS
Avių augintojas ir bandos kodas |
|
Adresas ir telefono Nr. |
|
Pristatomų avinukų veislė ir veislingumas |
|
Vertinamo avino individualus Nr. ir veislės kodas |
|
|
|
Avinukų aprašas:
Eil. Nr. |
Individualus Nr. |
Gimimo data |
Svoris, kg |
Avinuko motina |
Atlikto DNR testo patvirtinančio dokumento Nr. |
Pastabos |
||||||
atvesto |
vežant |
individualus Nr. |
veislės kodas |
|||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||
|
Atsakingo asmens pareigos, vardas, pavardė, parašas |
|
|
|||||||||
|
|
|
||||||||||
|
Avių augintojo vardas, pavardė, parašas |
|
|
|||||||||
|
Akto užpildymo data |
|
|
|||||||||
________________________
Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes taisyklių
2 priedas
GARDO KORTELĖ
Avinukų atvežimo data |
|
Veislė |
|
Avių augintojas |
|
Avino individualus Nr. |
|
Eil. Nr. |
Individualus. Nr. |
Gimimo data |
Avinukų svoris atskirais laikotarpiais kas 7-14 dienų |
Pastabos |
||
|
Data |
Svoris, kg |
||||
1. |
|
|
Atvežus |
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|||||
Penėjimo pabaigoje |
|
|
||||
2. |
|
|
Atvežus |
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|||||
Penėjimo pabaigoje |
|
|
Atsakingas asmuo (vardas, pavardė, pareigos, parašas) |
|
Formavimo data
____________________________
Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes taisyklių
4 priedas
ŠĖRIMO ŽINIARAŠTIS
Vertinamo avino individualus Nr. ir veislės kodas |
|
Stoties pavadinimas |
|
Data |
|
Gardo kodas |
|
Gardo Nr. |
|
Data |
Pašarai, kg |
Pastabos |
||||||||
|
|
|
||||||||
(pavadinimas) |
(pavadinimas) |
(pavadinimas) |
||||||||
|
duota |
liko |
suėsta |
duota |
liko |
suėsta |
duota |
liko |
suėsta |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Iš viso MJ/kg: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Atsakingas asmuo (vardas, pavardė, pareigos, parašas) |
|
Formavimo data
___________________________
Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes taisyklių
5 priedas
BENDRO PAŠARŲ SUNAUDOJIMO ŽINIARAŠTIS
Avių augintojas |
|
Avinuko veislė |
|
Vertinamo avino individualus Nr. ir veislės kodas |
|
Gardo kodas |
|
Pašaro pavadinimas |
Pašaro cheminė sudėtis, % |
Pašaro apykaitos energija MJ/kg |
Šėrimų dienų skaičius |
Sušerta pašaro per laikotarpį, kg |
Sunaudota MJ per laikotarpį |
|||||||
Sausosios medžiagos, g |
Žali baltymai, g |
Žali riebalai, |
Žalia ląsteliena, g |
NEM |
Žali pelenai, g |
Kalcis, g |
Fosforas, g |
|||||
Pašarų sunaudojimas adaptaciniu laikotarpiu: |
||||||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pašarų sunaudojimas kontrolinio penėjimo laikotarpiu: |
||||||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupės gyvūnų prieaugis per laikotarpį, kg |
|
||||||||||
|
Grupės gyvūnų prieaugis per parą, g |
|
||||||||||
|
Sunaudota apykaitos energijos MJ vienam kg prieaugio |
|
Atsakingas asmuo (vardas, pavardė, pareigos, parašas) |
|
Formavimo data
Avinų vertinimo pagal palikuonių
penėjimosi ir mėsines savybes taisyklių
6 priedas
KONTROLINIŲ SVĖRIMŲ AKTAS
Avių augintojas |
|
Avinukų veislė |
|
Vertinamo avino individualus Nr. ir veislės kodas |
|
Eil. Nr. |
Individualus Nr. |
Gimus |
Penėjimo pradžioje |
Penėjimo pabaigoje |
Sprendimas |
Sprendimo data |
|||
Data |
Svoris, kg |
Data |
Svoris, kg |
Data |
Svoris, kg |
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Atsakingas asmuo (vardas, pavardė, pareigos, parašas) |
|
Formavimo data |
|
|
|
________________________________
Avinų vertinimo pagal palikuonių
penėjimosi ir mėsines savybes taisyklių
7 priedas
AVINUKŲ KONTROLINIO SKERDIMO IR MĖSOS KOKYBĖS NUSTATYMO AKTAS
Avių augintojas |
|
Avinukų veislė |
|
Vertinamo avino individualus Nr. ir veislės kodas |
|
Gardo kodas |
|
Eil. Nr. |
Individualus Nr. |
Amžius dienomis |
Svoris po alkinimo, kg |
Skerdenos svoris, kg |
Skerdenos išeiga, % |
Inkstų riebalų svoris, g |
Skerdenos raumenin-gumas, klasė |
Skerdenos riebalin-gumas, 1-5 klasė |
Atskirų kūno dalių mėsingumo įvertinimas, 1-9 balai |
Ilgiausiojo nugaros raumens plotas, cm2 |
Poodinių riebalų storis, mm |
Pastabos |
|||
Paviršiaus riebalai |
Ketera – mentė |
Nugara - juosmuo |
Kumpiai |
||||||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Atsakingas asmuo (vardas, pavardė, pareigos, parašas) |
|
Formavimo data |
|
Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes taisyklių
8 priedas
AVINŲ ĮVERTINIMO DUOMENYS PAGAL PALIKUONIS
Informacija apie aviną |
|||||||||
Individualus Nr. |
|
Veislė |
|
||||||
Vardas |
|
Penėjime dalyvavusių avinukų skaičius |
|
||||||
Informacija apie kontrolinius penėjimus |
|||||||||
Veislė |
Gardo kodas |
Penėjimo pradžia |
Penėjimo pabaiga |
Penėjimo dienų skaičius |
Vertinamų avinukų skaičius |
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
||||
Vertinimo rodiklių pavadinimas |
Rodiklio reikšmė |
Palyginimas su grupės vidutiniais rezultatais |
|||||||
- |
+ |
||||||||
Amžius dienomis pasiekus vidutinį grupės 45 kg svorį |
|
|
|
||||||
Priesvoris per parą per kontrolinio penėjimo laikotarpį, g |
|
|
|
||||||
Sunaudota apykaitos energijos MJ vienam kg prieaugio |
|
|
|
||||||
Skerdenos išeiga, % |
|
|
|
||||||
Skerdenos raumeningumo klasė |
|
|
|
||||||
Klubo šlaunies dalies išeiga, % |
|
|
|
||||||
Minkštųjų dalių išeiga iš klubo šlaunies dalies, % |
|
|
|
||||||
Ilgiausio nugaros raumens plotas, cm2 |
|
|
|
||||||
Baltymų kiekis mėsoje, % (18-24) |
|
|
|
||||||
Mėsos kietumas, kg / cm2 (0,5-3,0) |
|
|
|
||||||
Vandeningumas, % (1-12) |
|
|
|
||||||
Baltymų visavertiškumas (2-6) |
|
|
|
||||||
Raumeningumas |
|
|
|
||||||
Eksterjeras (palikuonių) |
|
|
|
||||||
Ilgiausiojo nugaros raumens fizinės-cheminės savybės (kokybiškos mėsos ribos) |
|||||||||
pH (5,3-6,2) |
|
|
|
||||||
SM, % (20,0-28,0) |
|
|
|
||||||
Riebalai, % (1,2-4,5) |
|
|
|
||||||
Pelenai, % (1,0-1,4) |
|
|
|
||||||
Vandens rišlumas, % (40,0-65,0) |
|
|
|
||||||
Virimo nuostoliai, % (15-35) |
|
|
|
||||||
Spalvingumas |
L* (40-58) |
|
|
|
|||||
a* (5,0-15,0) |
|
|
|
||||||
b* (4,0-12,0) |
|
|
|
||||||
|
|||||||||
Atsakingas asmuo |
|
||||||||
|
(vardas, pavardė, pareigos, parašas) |
||||||||
Formavimo data |
|
|
|
||||||
___________________________