VALSTYBINĖS GYVULIŲ VEISLININKYSTĖS PRIEŽIŪROS

TARNYBOS PRIE ŽEMĖS ŪKIO MINISTERIJOS VIRŠININKAS

 

ĮSAKYMAS

DĖL VALSTYBINĖS GYVULIŲ VEISLININKYSTĖS PRIEŽIŪROS TARNYBOS PRIE ŽEMĖS ŪKIO MINISTERIJOS VIRŠININKO 2016 M. SAUSIO 5 D. ĮSAKYMO NR. 1A-1 „DĖL AVINŲ VERTINIMO PAGAL PALIKUONIŲ PENĖJIMOSI IR MĖSINES SAVYBES TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

2017 m. gegužės 12 d. Nr. 1A-30

Vilnius

 

 

P a k e i č i u Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos viršininko 2016 m. sausio 5 d. įsakymą Nr. 1A-1 „Dėl Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes taisyklių patvirtinimo“:

1.    Pakeičiu 2 punktą ir jį išdėstau taip:

2. Pavedu Gyvūnų veislininkystės koordinavimo skyriui kontroliuoti šio įsakymo vykdymą.“

2.    Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintas Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes taisykles:

2.1. Pakeičiu 2 punktą ir jį išdėstau taip:

2. Taisyklės parengtos vadovaujantis 2016 m. birželio 8 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (ES) 2016/1012 dėl zootechninių ir genealoginių reikalavimų, taikomų grynaveislių veislinių gyvūnų ir hibridinių veislinių kiaulių veisimui, prekybai jais bei jų genetinės medžiagos produktais ir jų įvežimui į Sąjungą, kuriuo iš dalies keičiami Reglamentas (ES) Nr. 652/2014, Tarybos direktyvos 89/608/EEB ir 90/425/EEB bei panaikinami tam tikri gyvūnų veisimo srities aktai („Gyvūnų veisimo reglamentas“) (OL 2016 L 171, p. 66).

2.2. Papildau 3.6 papunkčiu:

3.6. Asociacija – pripažinta veislininkystės institucija, vykdanti avių veisimo programą ir tvarkanti grynaveislių avių kilmės knygą.“

2.3. Pakeičiu 5 punktą ir jį išdėstau taip:

5. Avinai įvertinimui pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes atrenkami vadovaujantis Tarnybos viršininko patvirtintu sąrašu, sudarytu atsižvelgiant į Asociacijos ir avių laikytojų prašymus. Asociacija prašymus dėl avinų įrašymo į sąrašą teikia Tarnybai, o avių laikytojai – Tarnybos vyriausiesiems specialistams – valstybiniams veislininkystės inspektoriams.“

2.4. Pakeičiu 6.2 papunktį ir jį išdėstau taip:

6.2. turi sverti ne mažiau 18 kg;“.

2.5. Pakeičiu 9 punktą ir jį išdėstau taip:

9. Atrinktų avinukų tapatybei nustatyti turi būti atliktas DNR tyrimas. Avinukai neturintys DNR tyrimo su patvirtinta tapatybe, kontroliniam penėjimui neatrenkami.“

2.6. Pakeičiu 10 punktą ir jį išdėstau taip:

10. Vertinamo avino palikuonių grupę turi sudaryti 7-10 avinukų. Jei vertinamas avinas turi tik 4-5 palikuonis, jo vertinimas atliekamas tais pačiais kalendoriniais metais per du etapus.“

2.7. Pripažįstu netekusiu galios 11 punktą.

2.8. Pakeičiu 14 punktą ir jį išdėstau taip:

14. Prieš pradedant vykdyti kontrolinį avinukų penėjimą, gali būti taikomas ne ilgesnis kaip 14 dienų adaptacinis laikotarpis, atsižvelgiant į avinukų svorį. Pasibaigus adaptaciniam laikotarpiui, vidutinis avinukų grupės amžius negali būti didesnis kaip 110 d., o svoris ne mažesnis kaip 18 kg.“

2.9. Pakeičiu 23 punktą ir jį išdėstau taip:

23. Baigus kontrolinį penėjimą, apskaičiuojama kiekvieno avinuko kontrolės dienų trukmė, vidutinis prieaugis per parą kontrolės metu, amžius dienomis pasiekus vidutinį grupės 45 kg svorį bei 1 kilogramui prieaugio sunaudota apykaitos energijos MJ.“

2.10. Pakeičiu 24 punktą ir jį išdėstau taip:

24. Avinukų kontrolinis penėjimas pradedamas kai vidutinis avinukų grupės amžius pasiekia 110 d. Kontrolinio penėjimo pradžioje fiksuojamas avinukų svoris ir toliau avinukai sveriami kas dvi savaites tol, kol bent vienas avinukas pasiekia 38 kg svorį. Po to sveriama kas savaitę, kol vidutinis grupės svoris pasiekia 45 kg.“

2.11. Pakeičiu 25 punktą ir jį išdėstau taip:

25. Visus svėrimus būtina atlikti tuo pačiu laiku, t. y. ryte prieš šėrimą arba praėjus ne mažiau kaip 3 val. po šėrimo, o svėrimų duomenis registruoti Gardo kortelėje (Taisyklių 2 priedas) ir Kontrolinių svėrimų akte (Taisyklių 6 priedas). Visi svėrimai turi būti atliekami svarstyklėmis, kurios turi galiojančią metrologinę patikrą.“

2.12. Pakeičiu 27 punktą ir jį išdėstau taip:

27. Kontroliuojamų avinukų grupei pasiekus vidutinį 45 kg svorį, ultragarso aparatu nustatomas mėsos marmuringumas, atliekant ilgojo nugaros raumens ultragarsinį skenavimą.“

2.13. Pakeičiu 28 punktą ir jį išdėstau taip:

28. Kontrolinis avinukų penėjimas baigiamas tuomet, kai avinukų grupė pasiekia vidutinį 45 kg svorį.“

2.14. Pakeičiu 29 punktą ir jį išdėstau taip:

29. Baigus kontrolinį penėjimą, skerdžiami ne mažiau kaip 4 pagal svorį ir amžių labiausiai grupės vidurkį atitinkantys avinukai. Jei kontrolinis penėjimas atliekamas per du etapus (Taisyklių 10 punktas) skerdžiami ne mažiau kaip 2 avinukai. Likusieji tos pačios grupės avinukai gali būti paskerdžiami arba parduodami veislei.“

2.15. Pakeičiu 30 punktą ir jį išdėstau taip:

30. Avinukai skerdžiami po 6-12 alkinimo valandų, prieš tai kiekvieną jų individualiai pasvėrus, svėrimų duomenis registruojami Avinukų kontrolinio skerdimo ir mėsos kokybės nustatymo akte (Taisyklių 7 priedas).“

2.16. Pakeičiu 34 punktą ir jį išdėstau taip:

34. Po paskerdimo, skerdena vėsinama 1-40 C temperatūroje 24 val. Po to nustatomas ilgiausiojo nugaros raumens plotas cm2 (prie 13-ojo krūtinės slankstelio ties paskutiniuoju šonkauliu), kairės skerdenos puselės ilgis nuo gaktikaulio iki pirmojo šonkaulio priekinio krašto, ir poodinis riebalų storis ties 13-tuoju krūtinės slanksteliu. Taip pat pasveriami ir inkstų riebalai. Ilgiausiojo nugaros raumens ploto kontūrai apibrėžiami ant skaidrios plėvelės, ir nustatomas plotas. Klubo šlaunies dalies bei minkštųjų dalių išeiga iš klubo – šlaunies dalies išeigai nustatoma iškaulinant kairės puselės klubo šlaunies dalį.“

2.17. Pakeičiu 40 punktą ir jį išdėstau taip:

40. Centras kontrolinio skerdimo ir mėsos kokybės duomenis įrašo į Avinukų kontrolinio skerdimo ir mėsos kokybės nustatymo aktą (Taisyklių 7 priedas) ir į Avino įvertinimo duomenų pagal palikuonis lapą (Taisyklių 8 priedas).“

2.18. Pakeičiu 42 punktą ir jį išdėstau taip:

42. Stotis avinukų kontrolinio penėjimo ir kontrolinio skerdimo (svoris po alkinimo kg, skerdenos svoris kg)  duomenis suveda į GYVIS. Centras į GYVIS suveda avinukų kontrolinio skerdimo ir mėsos kokybės nustatymo duomenis.“

2.19Pakeičiu 1 priedą ir jį išdėstau nauja redakcija (pridedama).

2.20Pakeičiu 2 priedą ir jį išdėstau nauja redakcija (pridedama).

2.21Pakeičiu 4 priedą ir jį išdėstau nauja redakcija (pridedama).

2.22Pakeičiu 5 priedą ir jį išdėstau nauja redakcija (pridedama).

2.23Pakeičiu 6 priedą ir išdėstau nauja redakcija (pridedama).

2.24Pakeičiu 7 priedą ir išdėstau nauja redakcija (pridedama).

2.25Pakeičiu 8 priedą ir jį išdėstau nauja redakcija (pridedama).

 

 

 

Viršininkas                                                                                                         Vilius Rekštys

 

Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes taisyklių

1 priedas

 

AVINUKŲ PRIĖMIMO-PERDAVIMO

AKTAS

 

Avių augintojas ir bandos kodas

 

Adresas ir telefono Nr.

 

Pristatomų avinukų veislė ir veislingumas

 

Vertinamo avino individualus Nr. ir veislės kodas

 

 

 

Avinukų aprašas:

 

Eil. Nr.

Individualus

Nr.

Gimimo data

Svoris, kg

Avinuko motina

Atlikto DNR testo patvirtinančio dokumento Nr.

Pastabos

atvesto

vežant

individualus Nr.

veislės kodas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Atsakingo asmens pareigos, vardas, pavardė, parašas      

 

 

 

 

 

 

Avių augintojo vardas, pavardė, parašas

 

 

 

Akto užpildymo data

 

 

 

________________________


 

Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes taisyklių

2 priedas

 

 

GARDO KORTELĖ

 

Avinukų atvežimo data

 

Veislė

 

Avių augintojas

 

Avino individualus Nr.

 

 

Eil.

Nr.

Individualus. Nr.

Gimimo data

Avinukų svoris atskirais laikotarpiais kas 7-14 dienų

Pastabos

 

Data

Svoris, kg

1.

 

 

Atvežus

 

 

 

 

 

 

 

 

Penėjimo pabaigoje

 

 

2.

 

 

Atvežus

 

 

 

 

 

 

 

 

Penėjimo pabaigoje

 

 

 

 

Atsakingas asmuo (vardas, pavardė, pareigos, parašas)

 

Formavimo data

____________________________

 

Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes taisyklių

4 priedas

 

ŠĖRIMO ŽINIARAŠTIS

 

 

 

Vertinamo avino individualus Nr. ir veislės kodas

 

Stoties pavadinimas

 

Data

 

Gardo kodas

 

Gardo Nr.

 

 

Data

Pašarai, kg

Pastabos

 

 

 

(pavadinimas)

(pavadinimas)

(pavadinimas)

 

duota

liko

suėsta

duota

liko

suėsta

duota

liko

suėsta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iš viso MJ/kg:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Atsakingas asmuo (vardas, pavardė, pareigos, parašas)

 

 

Formavimo data

___________________________

 

Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes taisyklių

5 priedas

 

BENDRO PAŠARŲ SUNAUDOJIMO ŽINIARAŠTIS

 

Avių augintojas

 

Avinuko veislė

 

Vertinamo avino individualus Nr. ir veislės kodas

 

Gardo kodas

 

 

Pašaro pavadinimas

Pašaro cheminė sudėtis, %

Pašaro apykaitos energija

MJ/kg

Šėrimų dienų skaičius

Sušerta pašaro per laikotarpį, kg

Sunaudota MJ per laikotarpį

Sausosios medžiagos, g

Žali baltymai, g

Žali riebalai,

Žalia ląsteliena, g

NEM

Žali pelenai, g

Kalcis, g

Fosforas, g

Pašarų sunaudojimas adaptaciniu laikotarpiu:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pašarų sunaudojimas kontrolinio penėjimo laikotarpiu:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grupės gyvūnų prieaugis per laikotarpį, kg

 

 

Grupės gyvūnų prieaugis per parą, g

 

 

Sunaudota apykaitos energijos MJ vienam kg prieaugio

 

 

Atsakingas asmuo (vardas, pavardė, pareigos, parašas)

 

Formavimo data


 

Avinų vertinimo pagal palikuonių

penėjimosi ir mėsines savybes taisyklių

6 priedas

 

 

KONTROLINIŲ SVĖRIMŲ AKTAS

 

Avių augintojas

 

Avinukų veislė

 

Vertinamo avino individualus Nr. ir veislės kodas

 

 

Eil. Nr.

Individualus Nr.

Gimus

Penėjimo pradžioje

Penėjimo pabaigoje

Sprendimas

Sprendimo data

Data

Svoris, kg

Data

Svoris, kg

Data

Svoris, kg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Atsakingas asmuo (vardas, pavardė, pareigos, parašas)

 

 

Formavimo data

 

 

 

 

________________________________


 

Avinų vertinimo pagal palikuonių

penėjimosi ir mėsines savybes taisyklių

7 priedas

 

 

AVINUKŲ KONTROLINIO SKERDIMO IR MĖSOS KOKYBĖS NUSTATYMO AKTAS

 

Avių augintojas

 

Avinukų veislė

 

Vertinamo avino individualus Nr. ir veislės kodas

 

Gardo kodas

 

 

Eil. Nr.

Individualus Nr.

Amžius dienomis

Svoris po alkinimo, kg

Skerdenos svoris,

kg

Skerdenos išeiga,

%

Inkstų riebalų svoris,

g

Skerdenos raumenin-gumas, klasė

Skerdenos riebalin-gumas,

1-5 klasė

Atskirų kūno dalių mėsingumo įvertinimas, 1-9 balai

Ilgiausiojo nugaros raumens plotas, cm2

Poodinių riebalų storis,

mm

Pastabos

Paviršiaus riebalai

Ketera – mentė

Nugara - juosmuo

Kumpiai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Atsakingas asmuo (vardas, pavardė, pareigos, parašas)

 

 

Formavimo data

 

 

 

Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes taisyklių

8 priedas

 

AVINŲ ĮVERTINIMO DUOMENYS PAGAL PALIKUONIS

 

Informacija apie aviną

Individualus Nr.

 

Veislė

 

Vardas

 

Penėjime dalyvavusių avinukų skaičius

 

Informacija apie kontrolinius penėjimus

Veislė

Gardo kodas

Penėjimo pradžia

Penėjimo pabaiga

Penėjimo dienų skaičius

Vertinamų avinukų skaičius

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vertinimo rodiklių pavadinimas

Rodiklio

reikšmė

Palyginimas su grupės vidutiniais rezultatais

-

+

Amžius dienomis pasiekus vidutinį grupės 45 kg svorį

 

 

 

Priesvoris per parą per kontrolinio penėjimo laikotarpį, g

 

 

 

Sunaudota apykaitos energijos MJ vienam kg prieaugio

 

 

 

Skerdenos išeiga, %

 

 

 

Skerdenos raumeningumo klasė

 

 

 

Klubo šlaunies dalies išeiga, %

 

 

 

Minkštųjų dalių išeiga iš klubo šlaunies dalies, %

 

 

 

Ilgiausio nugaros raumens plotas, cm2

 

 

 

Baltymų kiekis mėsoje, % (18-24)

 

 

 

Mėsos kietumas, kg / cm2 (0,5-3,0)

 

 

 

Vandeningumas, % (1-12)

 

 

 

Baltymų visavertiškumas (2-6)

 

 

 

Raumeningumas

 

 

 

Eksterjeras (palikuonių)

 

 

 

Ilgiausiojo nugaros raumens fizinės-cheminės savybės (kokybiškos mėsos ribos)

pH (5,3-6,2)

 

 

 

SM, % (20,0-28,0)

 

 

 

Riebalai, % (1,2-4,5)

 

 

 

Pelenai, % (1,0-1,4)

 

 

 

Vandens rišlumas, % (40,0-65,0)

 

 

 

Virimo nuostoliai, % (15-35)

 

 

 

Spalvingumas

L* (40-58)

 

 

 

a* (5,0-15,0)

 

 

 

b* (4,0-12,0)

 

 

 

 

Atsakingas asmuo

 

 

(vardas, pavardė, pareigos, parašas)

Formavimo data

 

 

 

___________________________