VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS
DIREKTORIUS
ĮSAKYMAS
DĖL VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS 2005 M. GRUODŽIO 30 D. ĮSAKYMO NR. B1-738 „DĖL GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ VETERINARINIO PATVIRTINIMO IR REGISTRAVIMO TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO
2024 m. sausio 31 d. Nr. B1-152
Vilnius
Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2023 m. liepos 26 d. nutarimu Nr. 599 „Dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2010 m. gruodžio 8 d. nutarimo Nr. 1743 „Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos administracijos struktūros patvirtinimo“ pakeitimo“:
1. Pakeičiu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. gruodžio 30 d. įsakymą Nr. B1-738 „Dėl Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo patvirtinimo“ ir jį išdėstau nauja redakcija:
„VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS
DIREKTORIUS
ĮSAKYMAS
DĖL GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ PATVIRTINIMO IR REGISTRAVIMO TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO
Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymo 6 straipsnio 3 dalimi, įgyvendindamas Lietuvos Respublikos maisto įstatymo 41 ir 42 straipsnių ir 2017 m. kovo 15 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) Nr. 2017/625 dėl oficialios kontrolės ir kitos oficialios veiklos, kuri vykdoma siekiant užtikrinti maisto ir pašarų srities teisės aktų bei gyvūnų sveikatos ir gerovės, augalų sveikatos ir augalų apsaugos produktų taisyklių taikymą, kuriuo iš dalies keičiami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 999/ 2001, (EB) Nr. 396/2005, (EB) Nr. 1069/2009, (EB) Nr. 1107/2009, (ES) Nr. 1151/2012, (ES) Nr. 652/ 2014, (ES) 2016/429 ir (ES) 2016/2031, Tarybos reglamentai (EB) Nr. 1/2005 ir (EB) Nr. 1099/2009 bei Tarybos direktyvos 98/58/EB, 1999/74/EB, 2007/43/EB, 2008/119/EB ir 2008/120/EB, ir kuriuo panaikinami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 854/2004 ir (EB) Nr. 882/2004, Tarybos direktyvos 89/608/EEB, 89/662/EEB, 90/425/EEB, 91/496/EEB, 96/23/EB, 96/93/EB ir 97/78/ EB bei Tarybos sprendimas 92/438/EEB (Oficialios kontrolės reglamentas), 148 straipsnio reikalavimus ir siekdamas užtikrinti vienodą gyvūninio maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo, patvirtinimo sustabdymo, panaikinimo, registravimo, registravimo sustabdymo ir registravimo panaikinimo tvarką:
1. Tvirtinu Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašą (pridedama).
2. Pavedu:
2.1. įsakymo vykdymą pagal kompetenciją Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Paslaugų departamentui, Paslaugų departamento Centralizuotam leidimų išdavimo skyriui ir apygardų paslaugų skyriams;
PATVIRTINTA
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
direktoriaus 2005 m. gruodžio 30 d. įsakymu
Nr. B1-738
(Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
direktoriaus 2024 m. sausio 31 d.
įsakymo Nr. B1-152
redakcija)
GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ PATVIRTINIMO IR REGISTRAVIMO TVARKOS APRAŠAS
I SKYRIUS
BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašas (toliau – Tvarkos aprašas) nustato gyvūninio maisto tvarkymo subjektų (toliau – subjektai) patvirtinimo, atsisakymo suteikti patvirtinimą, laikinojo patvirtinimo, patvirtinimo ir laikinojo patvirtinimo panaikinimo, registravimo, atsisakymo registruoti, registravimo galiojimo sustabdymo, registravimo galiojimo sustabdymo panaikinimo ir registravimo panaikinimo tvarką.
3. Gyvūninio maisto tvarkymo subjekto registravimu (toliau – registravimas) laikomas teisės vykdyti gyvūninio maisto tvarkymo veiklą suteikimas gyvūninio maisto tvarkymo subjektui ir jo įtraukiamas į Gyvūninio maisto kontrolės informacinę sistemą, suteikiant atpažinimo numerį.
4. Gyvūninio maisto tvarkymo subjekto patvirtinimu (toliau – patvirtinimas) laikomas teisės vykdyti gyvūninio maisto tvarkymo veiklą suteikimas gyvūninio maisto tvarkymo subjektui ir jo įtraukimas į Gyvūninio maisto kontrolės informacinę sistemą ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos tvarkomą Patvirtintų gyvūninio maisto tvarkymo subjektų sąrašą, suteikiant patvirtinimo numerį.
5. Tvarkos apraše vartojamos sąvokos atitinka sąvokas, vartojamas 2002 m. sausio 28 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 178/2002, nustatančiame maistui skirtų teisės aktų bendruosius principus ir reikalavimus, įsteigiančiame Europos maisto saugos tarnybą ir nustatančiame su maisto saugos klausimais susijusias procedūras, 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos (toliau – Reglamentas (EB) Nr. 852/2004), 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 853/2004, nustatančiame konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus (toliau – Reglamentas (EB) Nr. 853/2004) ir 2019 m. kovo 15 d. Komisijos įgyvendinimo reglamente (ES) 2019/627, kuriuo pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (ES) 2017/625 nustatoma vienoda žmonėms vartoti skirtų gyvūninių produktų oficialios kontrolės praktinė tvarka ir dėl oficialios kontrolės iš dalies keičiamas Komisijos reglamentas (EB) Nr. 2074/2005, Lietuvos Respublikos maisto įstatyme ir kituose teisės aktuose.
6. Subjektui patvirtinimas ar laikinasis patvirtinimas yra suteikiamas ir panaikinamas, subjekto duomenų keitimas ar papildymas įforminamas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (toliau – VMVT) Paslaugų departamento Centralizuoto leidimų išdavimo skyriaus vadovo įsakymu pagal Tvarkos aprašo II ir IV skyrių reikalavimus.
7. Patvirtinimas privalomas subjektams, tvarkantiems Reglamento (EB) Nr. 853/2004 I priedo 8.1 papunktyje nurodytus gyvūninius produktus, ir subjektams, vykdantiems veiklą, nurodytą Tvarkos aprašo 5 priede.
8. Jeigu subjekto patikrinimo metu nustatoma, kad subjekto infrastruktūra ir įranga atitinka pagrindinių maistą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimus, tačiau subjektas negali įrodyti, kad bus laikomasi kitų Reglamente (EB) Nr. 852/2004 ir Reglamente (EB) Nr. 853/2004 nustatytų reikalavimų, subjektui suteikiamas laikinasis patvirtinimas, kuris galioja ne ilgiau kaip 6 (šešis) mėnesius. Žuvų perdirbimo laivams ir laivams šaldytuvams, plaukiojantiems su Lietuvos Respublikos vėliava, suteiktas laikinasis patvirtinimas galioja ne ilgiau kaip 12 (dvylika) mėnesių.
9. Ne vėliau kaip per 3 (tris) mėnesius nuo laikinojo patvirtinimo suteikimo patikrinus subjektą ir nustačius, kad jis atitinka maisto srities teisės aktų reikalavimus, subjektui suteikiamas patvirtinimas.
10. Jeigu Tvarkos aprašo 9 punkte nurodyto patikrinimo metu nustatoma, kad laikinąjį patvirtinimą turintis subjektas padarė akivaizdžią pažangą, tačiau vis dar neatitinka ar negali įrodyti, kad bus laikomasi kitų Reglamente (EB) Nr. 852/2004 ir Reglamente (EB) Nr. 853/2004 nustatytų reikalavimų, laikinasis patvirtinimas paliekamas galioti iki jo galiojimo pabaigos.
11. Kiekvienam patvirtintam subjektui, įskaitant ir tuos, kurie buvo patvirtinti laikinai, suteikiamas patvirtinimo numeris, kurį sudaro 4 skaičių derinys: pirmieji du skaičiai reiškia administracinės teritorijos kodą, nurodytą Tvarkos aprašo 4 priede, kiti du skaičiai – patvirtinimo eilės numerį, kuris nuo administracinės teritorijos kodo atskiriamas brūkšneliu ir suteikiamas eilės tvarka nuo 01 iki 99 (pvz., Anykščių r. sav. esančio subjekto patvirtinimo numeris būtų 34-01, kito subjekto – 34-02 ir t. t.). Pieno supirkimo punktui suteikiamas patvirtinimo numeris, kurį sudaro 5 skaičių derinys: pirmieji du skaičiai reiškia administracinės teritorijos kodą, kiti trys skaičiai – patvirtinimo eilės numerį, kuris nuo administracinės teritorijos kodo atskiriamas brūkšneliu ir suteikiamas eilės tvarka nuo 001 iki 999. To paties subjekto skirtingu adresu esančioms gyvūninio maisto tvarkymo patalpoms (pastatams) suteikiamas atskiras patvirtinimas ir patvirtinimo numeris, išskyrus atvejus, kai patalpos (pastatai) yra toje pačioje subjektui priklausančioje uždaroje teritorijoje.
12. Subjektas registruojamas, jo registravimas sustabdomas ar panaikinamas, subjekto duomenų keitimas ar papildymas įforminamas VMVT Paslaugų departamento apygardos paslaugų skyriaus vadovo įsakymu pagal Tvarkos aprašo III ir IV skyrių reikalavimus. Registravimas privalomas subjektams, vykdantiems veiklą, nurodytą Tvarkos aprašo 6 priede.
13. Kiekvienam registruotam subjektui suteikiamas atpažinimo numeris, kurį sudaro 5 skaičių derinys: pirmieji du skaičiai reiškia administracinės teritorijos kodą, nurodytą Tvarkos aprašo 4 priede, kiti trys skaičiai – registravimo eilės numerį, kuris atskiriamas brūkšneliu ir suteikiamas eilės tvarka nuo 001 iki 999 (pvz., Anykščių r. sav. esančio subjekto atpažinimo numeris būtų 34-001, kito subjekto – 34-002 ir t. t.).
15. VMVT Paslaugų departamento Centralizuotas leidimų išdavimo skyrius patvirtintus, o Paslaugų departamento apygardų paslaugų skyriai registruotus subjektus įtraukia į Gyvūninio maisto kontrolės informacinę sistemą (toliau – GMKIS). Paslaugų departamento Centralizuotas leidimų išdavimo skyrius patvirtintus subjektus papildomai įtraukia ir į VMVT tvarkomą Patvirtintų gyvūninio maisto tvarkymo subjektų sąrašą (toliau –Sąrašas). Sąraše ir GMKIS subjektų veiklos nurodomos, remiantis Tvarkos aprašo 3 priedu.
II SKYRIUS
REIKALAVIMAI PATVIRTINIMUI
17. Subjektas, siekiantis patvirtinimo, turi atitikti Reglamento (EB) Nr. 852/2004 ir Reglamento (EB) Nr. 853/2004 reikalavimus ir VMVT per atstumą (paštu, elektroninėmis priemonėmis, per kontaktinį centrą, nurodytą Paslaugų įstatyme) arba kreipdamasis tiesiogiai į VMVT Paslaugų departamento Centralizuotą leidimų išdavimo skyrių ir (ar) Paslaugų departamento apygardų paslaugų skyrius, pateikti:
17.1. subjekto vadovo (jo įgalioto asmens) pasirašytą Tvarkos aprašo 1 priede nustatytos formos prašymą dėl gyvūninio maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo;
18. VMVT per 3 (tris) darbo dienas nuo prašymo dėl gyvūninio maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo gavimo dienos informuoja subjektą, kad jo prašymas yra gautas, nurodant prašymo gavimo datą, terminą, per kurį dokumentai turi būti išnagrinėti, galimas subjekto teisių gynimo priemones, kuriomis galima naudotis, jeigu kiltų ginčų dėl patvirtinimo, ir apie tai, kad atsakymo dėl patvirtinimo nepateikimas per teisės aktų nustatytą terminą nelaikomas patvirtinimu.
19. VMVT ne vėliau kaip per 5 (penkias) darbo dienas įvertina pateiktus dokumentus. Jei pateikti ne visi reikiami dokumentai ar jie neteisingai įforminti, VMVT apie tai raštu arba elektroninėmis priemonėmis informuoja subjektą, nurodydama trūkstamus dokumentus ir informaciją. Šios informacijos subjektui VMVT neteikia tais atvejais, jei, išnagrinėjusi pateiktus duomenis ir dokumentus, nustato, kad subjektas visus duomenis ir dokumentus pateikė tinkamai, išskyrus atvejus, kai gauna rašytinį subjekto prašymą informuoti apie dokumentų gavimą.
20. Subjektas VMVT jo patikrinimo metu turi pateikti parengtus dokumentus:
20.1. vandens tiekimo (su nurodytais vandens naudojimo taškais) ir panaudoto vandens (nuotekų) šalinimo sistemos planą ir aprašymą;
20.3. procedūrų, paremtų rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų (toliau – RVASVT) sistemos principais, aprašymą;
21. VMVT ne vėliau kaip per 10 (dešimt) darbo dienų nuo visų tinkamai įformintų dokumentų gavimo dienos:
21.1. patikrina ir įvertina subjekto atitiktį teisės aktų reikalavimams ir Tvarkos aprašo 20 punkte nurodytus dokumentus, surašo atitinkamą gyvūninio maisto tvarkymo subjekto patikrinimo aktą ir ne vėliau kaip per 3 (tris) darbo dienas nuo subjekto patikrinimo:
21.1.1. priima sprendimą dėl gyvūninio maisto tvarkymo subjekto laikinojo patvirtinimo / patvirtinimo, arba
22. VMVT netvirtina subjekto, jei:
22.1. subjektas jo veiklos patikrinimo metu nepateikia Tvarkos aprašo 20 punkte nurodytų dokumentų ar pateikia neatitinkančius tikrovės ar suklastotus, ne iki galo arba netinkamai įformintus dokumentus ir (ar) duomenis ir neištaiso VMVT nurodytų trūkumų,
III SKYRIUS
REIKALAVIMAI REGISTRAVIMUI
23. Subjektas, siekiantis įgyti teisę vykdyti gyvūninio maisto tvarkymo veiklą, nurodytą Tvarkos aprašo 6 priede, turi atitikti teisės aktų, reglamentuojančių atitinkamą registruojamo subjekto maisto tvarkymo veiklą, reikalavimus ir VMVT per atstumą (paštu, elektroninėmis priemonėmis, per kontaktinį centrą, nurodytą Paslaugų įstatyme) arba kreipdamasis tiesiogiai į VMVT Paslaugų departamento Centralizuotą leidimų išdavimo skyrių ir (ar) Paslaugų departamento apygardos paslaugų skyrių pateikti:
23.1. Tvarkos aprašo 2 priede nustatytos formos prašymą dėl gyvūninio maisto tvarkymo subjekto registravimo, nurodant, kokiu būdu jis pageidauja gauti atsakymą;
23.6. dokumentą, kuriuo patvirtinama subjekto teisė naudotis maisto tvarkymo vieta (įskaitant bendraturčio (-ių), jeigu jis (jie) yra, sutikimą (-us));
24. VMVT per 3 (tris) darbo dienas nuo prašymo dėl gyvūninio maisto tvarkymo subjekto registravimo gavimo dienos informuoja subjektą, kad jo prašymas yra gautas, nurodant prašymo gavimo datą, terminą, per kurį dokumentai turi būti išnagrinėti, galimas subjekto teisių gynimo priemones, kuriomis galima naudotis, jeigu kiltų ginčų dėl registravimo, ir apie tai, kad atsakymo dėl registravimo nepateikimas per teisės aktų nustatytą terminą nelaikomas registravimu.
25. VMVT ne vėliau kaip per 10 (dešimt) darbo dienų nuo prašymo dėl gyvūninio maisto tvarkymo subjekto registravimo dienos įvertina subjekto prašymą ir kitus Tvarkos aprašo 23 punkte nurodytus dokumentus, patikrina subjektą, surašo atitinkamą gyvūninio maisto tvarkymo subjekto patikrinimo aktą ir:
25.1. priima sprendimą dėl subjekto registravimo bei apie tai informuoja subjektą raštu arba elektroninėmis priemonėmis; arba
25.2. išsiunčia subjektui motyvuotą pranešimą apie atsisakymą registruoti subjektą, nurodant galimas teisių gynimo priemones, kuriomis galima naudotis, jeigu kiltų ginčų dėl registravimo;
25.3. neregistruoja subjekto, jeigu:
25.3.1. subjektas nepateikia visų Tvarkos aprašo 23 punkte nurodytų dokumentų ar pateikia neatitinkančius tikrovės ar suklastotus, ne iki galo arba netinkamai įformintus dokumentus ir neištaiso VMVT nurodytų trūkumų ir neatitikimų,
IV SKYRIUS
SUBJEKTO PATVIRTINIMO, LAIKINOJO PATVIRTINIMO, REGISTRAVIMO PANAIKINIMO, REGISTRAVIMO GALIOJIMO SUSTABDYMO IR REGISTRAVIMO GALIOJIMO SUSTABDYMO PANAIKINIMO TVARKA
26. Subjekto patvirtinimas, laikinasis patvirtinimas ir registravimas panaikinamas ne vėliau kaip per 3 (tris) darbo dienas, kai:
26.1. subjekto vadovas ar jo įgaliotas asmuo pateikia prašymą panaikinti gyvūninio maisto tvarkymo subjekto patvirtinimą, laikinąjį patvirtinimą ar registravimą;
26.2. subjektas nevykdo veiklos ilgiau negu 4 (keturis) mėnesius, o kai suteiktas laikinasis patvirtinimas, – ilgiau negu 3 (tris) mėnesius (kai tai nesusiję su subjekto gamybos patalpų rekonstravimu, atnaujinimu (modernizavimu), remontu ar darbo sezoniškumu), arba subjekto vykdyta veikla pasibaigė kitais teisės aktų nustatytais pagrindais. Kai įtariama, kad subjektas nevykdo maisto tvarkymo veiklos, tačiau Tvarkos aprašo 26.1 papunktyje nurodytas prašymas nebuvo pateiktas, VMVT atlieka subjekto veiklos patikrinimą ir, nustačiusi, kad veiklos vykdymas galimai nutrauktas, raštu (registruotąja pašto siunta) ir (ar) elektroninių ryšių priemonėmis kreipiasi į subjektą, informuodama apie ketinimą panaikinti patvirtinimą, laikinąjį patvirtinimą ar registravimo galiojimą ir apie nustatytą 20 (dvidešimties) darbo dienų terminą informacijai apie vykdomą maisto tvarkymo veiklą pateikti. Per šį terminą negavusi informacijos apie vykdomą maisto tvarkymo veiklą, VMVT subjekto patvirtinimą, laikinąjį patvirtinimą ar registravimo galiojimą panaikina. Jeigu dokumentą, kuriuo subjektas informuojamas apie ketinimą panaikinti subjekto patvirtinimą, pristatantis asmuo patvirtintoje maisto tvarkymo vietoje neranda subjekto atsakingo arba įgalioto asmens, šis dokumentas įteikiamas bet kuriam kitam įteikimo vietoje esančiam subjekto darbuotojui. Jeigu šiame papunktyje nustatyta tvarka įteikti dokumento nepavyksta, jis siunčiamas patvirtintos maisto tvarkymo vietos adresu ir laikomas įteiktu praėjus 10 (dešimt) dienų nuo išsiuntimo dienos;
26.3. subjektas pažeidė teisės aktų reikalavimus ir dėl to buvo priimtas VMVT sprendimas dėl subjekto veiklos uždraudimo;
26.4. nustatoma, kad subjektas buvo pateikęs tikrovės neatitinkančius ar suklastotus duomenis ir (ar) dokumentus;
27. Subjekto registravimo galiojimas sustabdomas ne ilgesniam kaip 1 (vienerių) metų laikotarpiui ir apie tai informuojamas subjektas raštu (registruotąja pašto siunta) arba elektroninėmis priemonėmis:
27.1. kai subjekto veikla sustabdyta VMVT sprendimu dėl ūkio subjekto veiklos sustabdymo, kai subjektas pažeidė teisės aktų reikalavimus, dėl kurių buvo priimtas šis sprendimas;
28. Subjekto registravimo galiojimo sustabdymas panaikinamas:
28.1. kai subjekto veikla atnaujinta VMVT sprendimu dėl subjekto veiklos atnaujinimo, subjektui pašalinus visus teisės aktų reikalavimų pažeidimus;
28.2. ne vėliau kaip per 3 (tris) darbo dienas, gavus subjekto vadovo ar jo įgalioto asmens prašymą dėl registravimo galiojimo sustabdymo panaikinimo, kai registravimo galiojimas buvo sustabdytas, gavus maisto tvarkymo subjekto vadovo ar jo įgalioto asmens prašymą sustabdyti registravimo galiojimą arba suėjus maisto tvarkymo subjekto vadovo ar jo įgalioto asmens prašyme nurodytam registravimo galiojimo sustabdymo terminui.
V SKYRIUS
BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS
29. Subjektai Tvarkos apraše nurodytą informaciją ir dokumentus VMVT gali pateikti per atstumą (paštu, elektroninėmis priemonėmis, per kontaktinį centrą, nurodytą Paslaugų įstatyme) arba kreipdamasis tiesiogiai į VMVT Paslaugų departamento Centralizuotą leidimų išdavimo skyrių ir (ar) apygardų paslaugų skyrius. Siekiant nustatyti prašymą pateikusio fizinio asmens tapatybę, kai kreipiamasi tiesiogiai atvykus į VMVT Paslaugų departamento Centralizuotą leidimų išdavimo skyrių arba apygardų paslaugų skyrius, kartu su Apraše nurodytais duomenimis ir dokumentais turi būti pateikiamas dokumentas, kuriuo patvirtinama asmens tapatybė, o siekiant nustatyti prašymą pateikusio juridinį asmenį atstovaujančio asmens tapatybę, kartu su Apraše nurodytais duomenimis ir dokumentais turi būti pateikiamas dokumentas, kuriuo patvirtinama asmens tapatybė, ir dokumentas, kuriuo patvirtinamas juridinio asmens vadovo statusas, arba įstatymų nustatyta tvarka subjekto vadovo išduotas įgaliojimas ar kitas dokumentas, kuriuo suteikiama teisė atstovauti subjektui.
30. Tvarkos apraše nurodytą informaciją apie dokumentų gavimą, trūkstamus duomenis ar dokumentus, patvirtinimą, laikinąjį patvirtinimą ar registravimą arba tai, kad ūkio subjektas nebus patvirtinamas ar registruojamas VMVT subjektams pateikia elektroninėmis priemonėmis, išskyrus atvejus, kai subjekto prašyme nurodytas kitas būdas, informacija pateikiama subjekto pageidaujamu būdu (tiesiogiai arba per atstumą (paštu, elektroninėmis priemonėmis, per kontaktinį centrą, nurodytą Paslaugų įstatyme).
31. VMVT sprendimai dėl patvirtinimo, laikinojo patvirtinimo suteikimo ir panaikinimo ar sprendimai dėl atsisakymo suteikti patvirtinimą ar laikinąjį patvirtinimą, dėl subjektų registravimo, registravimo panaikinimo ir atsisakymo registruoti subjektą, registravimo sustabdymo gali būti skundžiami Lietuvos Respublikos administracinių bylų teisenos įstatymo nustatyta tvarka.
Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų
patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo
1 priedas
(Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
direktoriaus 2024 m. sausio 31 d.
įsakymo Nr. B1-152
redakcija)
(Prašymo dėl gyvūninio maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo formos pavyzdys)
_______________________________________________________________________________
(gyvūninio maisto tvarkymo subjekto pavadinimas, kodas / fizinio asmens vardas, pavardė didžiosiomis raidėmis)
_______________________________________________________________________________,
(maisto tvarkymo vietos adresas)
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
Paslaugų departamento
_______________________________________
(apygardos paslaugų skyriaus pavadinimas)
PRAŠYMAS
DĖL GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTO PATVIRTINIMO
__________________
(data)
Prašau patvirtinti / papildyti gyvūninio maisto tvarkymo veiklą (kas nereikalinga, išbraukti) šiai (šioms) veiklai (-oms):
Veiklos kategorija |
Prašoma patvirtinti gyvūninio maisto tvarkymo veikla |
Veiklos kodas |
Žymėti ü |
Veiklos apimtys(1) |
|
Bendros veiklos įmonės |
Gyvūninių maisto produktų šaltasis sandėliavimas |
CS |
|
|
|
Gyvūninių maisto produktų pervyniojimas, perpakavimas |
RW |
|
|
||
Didmeninė prekyba |
WM |
|
|
||
Laivas šaldytuvas (transportinis laivas) |
RV |
|
|
||
Naminių kanopinių mėsa |
Skerdimas |
SH |
|
|
|
Skerdžiamų gyvūnų rūšys |
Galvijai |
B |
|
|
|
Avys |
O |
|
|
||
Ožkos |
C |
|
|
||
Kiaulės |
P |
|
|
||
Neporakanopiai (arkliniai) |
S |
|
|
||
Naminių kanopinių mėsos išpjaustymas |
CP |
|
|
||
Paukščių ir kiškinių mėsa |
Skerdimas |
SH |
|
|
|
Skerdžiamų gyvūnų rūšys |
Paukščiai |
A |
|
|
|
Kiškiniai |
L |
|
|
||
Paukščių ir kiškinių mėsos išpjaustymas |
CP |
|
|
||
Ūkyje auginamų laukinių gyvūnų mėsa |
Skerdimas |
SH |
|
|
|
Ūkyje auginamų laukinių gyvūnų rūšys |
Ūkiuose auginami laukiniai žinduoliai |
fG |
|
|
|
Stručiai |
R |
|
|
||
Ūkiuose auginami laukiniai paukščiai |
fA |
|
|
||
Ropliai |
Rp |
|
|
||
Ūkyje auginamų laukinių gyvūnų mėsos išpjaustymas |
CP |
|
|
||
Laukinių gyvūnų mėsa |
Surinkimo centras (nepriklausantis įmonei) |
CC |
|
|
|
Laukinių gyvūnų tvarkymas |
GHE |
|
|
||
Laukinių gyvūnų rūšys |
Laukiniai kiškiniai gyvūnai |
wL |
|
|
|
Laukiniai žinduoliai (išskyrus laukinius kanopinius) |
wG |
|
|
||
Laukiniai kanopiniai |
wU |
|
|
||
Laukiniai paukščiai |
wA |
|
|
||
Laukinių gyvūnų mėsos išpjaustymas |
CP |
|
|
||
Malta mėsa, mėsos pusgaminiai ir mechaniškai atskirta mėsa |
Maltos mėsos gamyba |
MM |
|
|
|
Mėsos pusgaminių gamyba |
MP |
|
|
||
Mechaniškai atskirtos mėsos gamyba |
MSM |
|
|
||
Mėsos gaminiai |
Mėsos gaminių gamyba |
PP |
|
|
|
Gyvi dvigeldžiai moliuskai |
Išsiuntimo centras |
DC |
|
|
|
Valymo centras |
PC |
|
|
||
Žuvininkystės produktai |
Žuvų perdirbimo laivas |
FV |
|
|
|
Žvejybos laivas šaldiklis |
ZV |
|
|
||
Šviežių žuvininkystės produktų gamyba |
FFPP |
|
|
||
Žuvininkystės produktų gamyba |
PP |
|
|
||
Didmeninė prekyba |
WM |
|
|
||
Aukcionas |
AH |
|
|
||
Pieno produktai |
Surinkimo centras |
CC |
|
|
|
Pieno produktų gamyba |
PP |
|
|
||
Pieno supirkimo punktas |
MCP |
|
|
||
Kiaušiniai ir kiaušinių gaminiai |
Kiaušinių pakavimas |
EPC |
|
|
|
Skystų kiaušinių gaminių gamyba |
LEP |
|
|
||
Kiaušinių produktų gamyba |
PP |
|
|
||
Varlių kojelių ir sraigių produktai |
Varlių kojelių, sraigių produktų gamyba |
PP |
|
|
|
Gyvūnų rūšys |
Varlės |
F |
|
|
|
Sraigės |
SN |
|
|
||
Perdirbti gyvūniniai riebalai ir spirgai |
Surinkimo centras |
CC |
|
|
|
Gyvūninių riebalų ir spirgų gamyba |
PP |
|
|
||
Valyti skrandžiai, pūslės ir žarnos |
Skrandžių, pūslių ir žarnų tvarkymas (valymas, sūdymas, džiovinimas, kaitinimas) |
PP |
|
|
|
Želatina |
Maistinės želatinos gamybai skirtų žaliavų surinkimas, rauginimas (vykdoma ne želatinos gamybos įmonėje) |
CC |
|
|
|
Želatinos gamyba |
PP |
|
|
||
Kolagenas |
Maistinio kolageno gamybai skirtų žaliavų surinkimas, rauginimas (vykdoma ne kolageno gamybos įmonėje) |
CC |
|
|
|
Kolageno gamyba |
PP |
|
|
||
Labai rafinuoti gyvūniniai produktai |
Labai rafinuotų gyvūninių produktų gamyba |
PP |
|
|
|
Vabzdžiai |
Vabzdžių produktų gamyba |
PP |
|
|
|
Medus |
Medaus tvarkymas (vykdoma ne bityne) |
PdP |
|
|
(1) Nurodomos didžiausios planuojamos veiklos apimtys: gaminamų (tvarkomų) produktų tonomis, skerdžiamų gyvūnų, pakuojamų kiaušinių – vienetais per savaitę, sandėlio – talpa tonomis.
Patvirtinu, kad prašomas patvirtinti gyvūninio maisto tvarkymo subjektas: |
Žymėti ü |
- atitinka 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos, 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 853/2004, nustatančiame konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus, nurodytus infrastruktūros ir įrangos reikalavimus; |
|
- teisėtai naudojasi maisto tvarkymo vieta, įskaitant maisto tvarkymui naudojamas transporto priemones (tai patvirtinantis dokumentas bus pateiktas gyvūninio maisto tvarkymo subjekto tikrinimo metu); |
|
- parengęs ir gyvūninio maisto tvarkymo subjekto tikrinimo metu pateiks: vandens tiekimo (su nurodytais vandens naudojimo taškais) ir panaudoto vandens (nuotekų) šalinimo sistemos planą ir aprašymą; šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo aprašymą; procedūrų, paremtų rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų sistemos principais, aprašymą; geros higienos praktikos laikymosi subjekte aprašymą; |
|
- įrengęs trichinelių aptikimo mėsoje tyrimo laboratoriją ir įtrauktas į Laboratorijų, atliekančių mėsos valstybinės kontrolės tyrimus dėl trichinelių nustatymo, sąrašą, patvirtintą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2015 m. lapkričio 30 d. įsakymu Nr. B1-1059 „Dėl Laboratorijų, atliekančių mėsos valstybinės kontrolės tyrimus dėl trichinelių nustatymo, sąrašo patvirtinimo“ (taikoma subjektams, kurių veikla: kiaulių, arklių skerdimas, laukinių gyvūnų, galinčių sirgti trichinelioze, mėsos tvarkymas); kitais atvejais, kai netinkamos aukščiau nurodytos sąlygos, subjektas įsipareigoja trichinelių aptikimo mėsoje tyrimus atlikti kitoje į Laboratorijų, atliekančių mėsos valstybinės kontrolės tyrimus dėl trichinelių nustatymo, sąrašą įtrauktoje laboratorijoje ir padengti su šiais tyrimais susijusias išlaidas. |
|
Įsipareigoju: - Laikytis mano vykdomą maisto tvarkymo veiklą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų; - Netvarkyti maisto, jei statiniai ir patalpos neatitinka statybą ir jos priežiūrą ir statinių naudojimą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų; - Apie ūkinės komercinės veiklos pasikeitimus nedelsiant informuoti VMVT Paslaugų departamento Centralizuotą leidimų išdavimo skyrių ir (ar) __________ apygardos paslaugų skyrių, kurio veikimo teritorijoje vykdau maisto tvarkymo veiklą. |
|
Pridedama:
Eil. Nr. |
Priedo pavadinimas |
Žymėti ü |
1. |
Maisto tvarkymo vietos (patalpų) projektas (planas) su įrenginių išdėstymu |
|
2. |
Gamybinio proceso aprašymas su nurodomu projektiniu pajėgumu (skerdyklose – numatomu paskersti gyvūnų skaičiumi per laiko vienetą (valandą), personalo skaičiumi, pamainų skaičiumi |
|
Atsakymą pageidauju gauti šiuo el. pašto adresu**: _____________________________________
** Tais atvejais, kai subjektas nesinaudoja el. paštu, pasirenkamas kitas atsakymo gavimo būdas (nurodyti vieną iš būdų):
☐ – paštu (nurodomas tikslus adresas): _____________________________________________________________,
☐ – per Nacionalinę elektroninių siuntų pristatymo, naudojant pašto tinklą, informacinę sistemą.
☐ – tiesiogiai.
_________________________________ ______________ __________________________
(atsakingo / įgalioto asmens pareigos) (parašas) (vardas ir pavardė)
_______________
Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų
patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo
2 priedas
(Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
direktoriaus 2024 m. sausio 31 d.
įsakymo Nr. B1-152
redakcija)
(Prašymo dėl gyvūninio maisto tvarkymo subjekto registravimo formos pavyzdys)
_______________________________________________________________________________
(gyvūninio maisto tvarkymo subjekto pavadinimas, kodas / fizinio asmens vardas, pavardė didžiosiomis raidėmis)
_______________________________________________________________________________,
(maisto tvarkymo vietos adresas)
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
Paslaugų departamento
_______________________________________
(apygardos paslaugų skyriaus pavadinimas)
PRAŠYMAS
DĖL GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTO REGISTRAVIMO
__________________
(data)
Prašau registruoti / papildyti gyvūninio maisto tvarkymo veiklą (nereikalingą išbraukti) šiai (šioms) veiklai (-oms):
Veiklos kategorija |
Prašoma registruoti gyvūninio maisto tvarkymo veikla |
Veiklos kodas |
Žymėti ü |
Veiklos apim- tys(1) |
Veiklos regulia -rumas(2) |
Mėsinė |
Šviežios mėsos tvarkymas (išpjaustymas, smulkintos mėsos, mėsos pusgaminių gamyba), tiekiant juos galutiniam vartotojui |
MSN |
|
|
|
Gyvų žuvų tvarkymas prekyboje |
Gyvų žuvų tvarkymas prekyboje |
GŽT |
|
|
|
Gyvų žuvų tvarkymas automobilinėse parduotuvėse |
mtp |
|
|
|
|
Žvejybos laivai |
Žvejyba |
ŽL |
|
|
|
Gyvūninių maisto produktų gamyba mažais kiekiais |
Žalio pieno ir pieno gaminių gamyba |
pg |
|
|
|
Žuvininkystės produktų gamyba |
žp |
|
|
|
|
Žvejyba |
gž |
|
|
|
|
Išpjaustytos, smulkintos mėsos, mėsos pusgaminių ir gaminių gamyba |
mg |
|
|
|
|
Sumedžiotų medžiojamųjų gyvūnų šviežios mėsos gamyba |
mž |
|
|
|
|
Paukščių skerdimas, išpjaustymas |
sp |
|
|
|
|
Triušių skerdimas, išpjaustymas |
st |
|
|
|
|
Kiaušinių pakavimas |
mk |
|
|
|
(1) Nurodomos didžiausios planuojamos veiklos apimtys: gaminamų (tvarkomų) produktų tonomis, skerdžiamų gyvūnų, pakuojamų kiaušinių – vienetais per savaitę, sandėlio – talpa tonomis.
(2) Atvejais, kai veikla bus vykdoma:
- ne kiekvieną dieną, – nurodoma savaitės veiklos dienos arabiškaisiais skaitmenimis, 1 reiškia pirmadienį, 2 – antradienį ir t. t.;
- ne visą darbo dieną, – nurodoma, jei veikla pirmoje dienos pusėje, – AM, antroje – PM;
- sezoniškai, – nurodomi romėniškaisiais skaitmenimis veiklos mėnesiai, I reiškia sausį, II – vasarį, III – kovą ir t. t.
Patvirtinu, kad esu susipažinęs su teisės aktais, reglamentuojančiais maisto tvarkymą, ir prašomas registruoti gyvūninio maisto tvarkymo subjektas: |
Žymėti ü |
- atitinka prašomą registruoti maisto tvarkymo veiklą reglamentuojančiuose teisės aktuose nustatytus infrastruktūros, higienos ir maisto saugos reikalavimus; |
|
- teisėtai naudojasi maisto tvarkymo vieta, įskaitant maisto tvarkymui naudojamas transporto priemones (tai patvirtinantis dokumentas bus pateiktas gyvūninio maisto tvarkymo subjekto tikrinimo metu); |
|
- yra parengęs ir gyvūninio maisto tvarkymo subjekto tikrinimo metu pateiks: maisto tvarkymo vietos (patalpų) projektą (planą) su įrenginių išdėstymu; maisto tvarkymo proceso aprašymą su nurodytomis projektinėmis gamybos apimtimis ir darbuotojų skaičiumi; geros higienos praktikos laikymosi subjekte aprašymą; temperatūros registravimo ir kontrolės aprašymą. |
|
Įsipareigoju: - Laikytis mano vykdomą maisto tvarkymo veiklą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų; - Netvarkyti maisto, jei statiniai ir patalpos neatitinka statybą ir jos priežiūrą ir statinių naudojimą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų; - Apie ūkinės komercinės veiklos pasikeitimus nedelsiant informuoti VMVT Paslaugų departamento Centralizuotą leidimų išdavimo skyrių ir (ar) ____________ apygardos paslaugų skyrių. |
|
Pridedama:
1) _____________________________________________________________________________
(nurodyti dokumentus, jei pateikiami)
2) ______________________________________________________________________________
Atsakymą pageidauju gauti šiuo el. pašto adresu**: _____________________________________
** Tais atvejais, kai subjektas nesinaudoja el. paštu, pasirenkamas kitas atsakymo gavimo būdas (nurodyti vieną iš būdų):
☐ – paštu (nurodomas tikslus adresas): _____________________________________________________________,
☐ – per Nacionalinę elektroninių siuntų pristatymo, naudojant pašto tinklą, informacinę sistemą,
☐ – tiesiogiai.
_________________________________ ______________ __________________________
(atsakingo / įgalioto asmens pareigos) (parašas) (vardas ir pavardė)
_______________
Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų
patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo
3 priedas
(Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
direktoriaus 2024 m. sausio 31 d.
įsakymo Nr. B1-152
redakcija)
PATVIRTINTŲ IR REGISTRUOTŲ GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ VEIKLŲ KODŲ, GYVŪNŲ RŪŠIŲ IR PRODUKTŲ KODŲ SĄRAŠAS
PATVIRTINTŲ GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ VEIKLŲ KODAI |
||||
Kodas |
Reikšmė |
Kodas |
Reikšmė |
|
AH |
Aukcionas |
MP |
Mėsos pusgaminių gamyba |
|
CC |
Surinkimo centras |
MSFP |
Mechaniškai atskirtų žuvininkystės produktų gamyba |
|
CP |
Išpjaustymas |
MSM |
Mechaniškai atskirtos mėsos gamyba |
|
CS |
Šaltasis sandėlis |
TA |
Raugykla |
|
DC |
Išsiuntimo centras (moliuskų) |
PC |
Valymo centras (moliuskų) |
|
EPC |
Kiaušinių pakavimas |
PdP |
Gamybos įmonė |
|
FFPP |
Šviežių žuvininkystės produktų gamyba |
PP |
Perdirbimo įmonė |
|
FV |
Žuvų perdirbimo laivas |
RV |
Laivas šaldytuvas |
|
GHE |
Laukinių gyvūnų mėsos tvarkymas |
RW |
Pervyniojimas, perpakavimas |
|
HO |
Medus |
SH |
Skerdimas |
|
LEP |
Skystųjų kiaušinių gamyba |
WM |
Didmeninė prekyba |
|
MM |
Mėsos smulkinimas |
ZV |
Žvejybos laivas šaldiklis |
|
MCP |
Pieno supirkimo punktas |
HO |
Medus |
|
GYVŪNŲ RŪŠIŲ KODAI |
||||
Kodas |
Reikšmė |
Kodas |
Reikšmė |
|
A |
Naminiai paukščiai |
fG |
Ūkiuose auginami laukiniai žinduoliai |
|
B |
Galvijai |
wL |
Laukiniai kiškiniai gyvūnai |
|
C |
Ožkos |
wG |
Laukiniai žinduoliai (išskyrus laukinius kanopinius) |
|
O |
Avys |
wU |
Laukiniai kanopiniai |
|
P |
Kiaulės |
wA |
Laukiniai paukščiai |
|
L |
Kiškiniai gyvūnai (kiškiažvėriai) |
fA |
Ūkiuose auginami laukiniai paukščiai |
|
S |
Neporakanopiai (arkliniai) gyvūnai |
F |
Varlės |
|
R |
Stručiai |
SN |
Sraigės |
|
KITŲ VEIKLŲ IR PRODUKTŲ KODAI |
||||
Kodas |
Reikšmė |
Kodas |
Reikšmė |
|
bl |
Kraujo produktai |
rlg |
Ritualinis skerdimas |
|
mp |
Mėsos gaminiai |
trd |
Tradicinis gaminys, geografinė nuoroda, saugoma kilmės nuoroda |
|
pap |
Mėsos ekstraktai, miltai |
aq |
Akvakultūra |
|
st |
Skrandžių, pūslių, žarnų tvarkymas |
ins |
Vabzdžiai |
|
co |
Krekenos ir iš jų pagaminti produktai |
Rp |
Ropliai |
|
lr |
Lydyti riebalai, spirgai |
can |
Konservai |
|
REGISTRUOTŲ GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ VEIKLŲ KODAI |
||||
Kodas |
Reikšmė |
Kodas |
Reikšmė |
|
MSN |
Mėsinės |
ŽL |
Žvejybos laivai (pirminė gamyba) |
|
MKT |
Mažais kiekiais gaminamų produktų tiekėjai |
GŽT |
Gyvų žuvų tvarkymas prekyboje |
|
REGISTRUOTŲ MAŽAIS KIEKIAIS GAMINAMŲ PRODUKTŲ TIEKĖJŲ VEIKLŲ KODAI |
||||
Kodas |
Reikšmė |
Kodas |
Reikšmė |
|
pg |
Mažais kiekiais gaminamų žalio pieno ir pieno gaminių tiekėjas |
sp |
Paukščių skerdimas, išpjaustymas |
|
žp |
Mažais kiekiais gaminamų žuvininkystės produktų tiekėjas |
sl |
Kiškinių (kiškiažvėrių) skerdimas |
|
mž |
Mažais kiekiais sumedžiotų medžiojamųjų gyvūnų mėsos tiekėjas |
gž |
Mažais kiekiais gaudomų žuvų tiekėjas |
|
mk |
Mažais kiekiais gaunamų kiaušinių tiekėjas |
mtp |
Gyvų žuvų tvarkymas automobilinėse parduotuvėse |
|
mg |
Mažais kiekiais gaminamų mėsos produktų (išpjaustytos, smulkintos mėsos, mėsos pusgaminių ir gaminių) tiekėjas |
|
|
|
______________
Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo
4 priedas
(Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
direktoriaus 2024 m. sausio 31 d.
įsakymo Nr. B1-152
redakcija)
ADMINISTRACINĖS TERITORIJOS KODAI, NAUDOJAMI SUDARANT GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ PATVIRTINIMO IR REGISTRAVIMO NUMERIUS
Kodas |
Administracinė teritorija |
Kodas |
Administracinė teritorija |
32 |
Akmenės r. sav. |
25 |
Palangos m. sav. |
11 |
Alytaus m. sav. |
27 |
Panevėžio m. sav. |
33 |
Alytaus r. sav. |
66 |
Panevėžio r. sav. |
34 |
Anykščių r. sav. |
67 |
Pasvalio r. sav. |
12 |
Birštono sav. |
68 |
Plungės r. sav. |
36 |
Biržų r. sav. |
69 |
Prienų r. sav. |
15 |
Druskininkų sav. |
71 |
Radviliškio r. sav. |
42 |
Elektrėnų sav. |
72 |
Raseinių r. sav. |
45 |
Ignalinos r. sav. |
74 |
Rietavo sav. |
46 |
Jonavos r. sav. |
73 |
Rokiškio r. sav. |
47 |
Joniškio r. sav. |
75 |
Skuodo r. sav. |
94 |
Jurbarko r. sav. |
84 |
Šakių r. sav. |
49 |
Kaišiadorių r. sav. |
85 |
Šalčininkų r. sav. |
48 |
Kalvarijos sav. |
29 |
Šiaulių m. sav. |
19 |
Kauno m. sav. |
91 |
Šiaulių r. sav. |
52 |
Kauno r. sav. |
87 |
Šilalės r. sav. |
58 |
Kazlų Rūdos sav. |
88 |
Šilutės r. sav. |
53 |
Kėdainių r. sav. |
89 |
Širvintų r. sav. |
54 |
Kelmės r. sav. |
86 |
Švenčionių r. sav. |
21 |
Klaipėdos m. sav. |
77 |
Tauragės r. sav. |
55 |
Klaipėdos r. sav. |
78 |
Telšių r. sav. |
56 |
Kretingos r. sav. |
79 |
Trakų r. sav. |
57 |
Kupiškio r. sav. |
81 |
Ukmergės r. sav. |
59 |
Lazdijų r. sav. |
82 |
Utenos r. sav. |
18 |
Marijampolės sav. |
38 |
Varėnos r. sav. |
61 |
Mažeikių r. sav. |
39 |
Vilkaviškio r. sav. |
62 |
Molėtų r. sav. |
01 |
Vilniaus m. sav. |
23 |
Neringos sav. |
41 |
Vilniaus r. sav. |
63 |
Pagėgių sav. |
30 |
Visagino m. sav. |
65 |
Pakruojo r. sav. |
43 |
Zarasų r. sav. |
Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo
5 priedas
(Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
direktoriaus 2024 m. sausio 31 d.
įsakymo Nr. B1-152
redakcija)
GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ VEIKLA, KURIAI PRIVALOMAS PATVIRTINIMAS
Nr. |
Veiklos kategorija |
Priskiriamos įmonės |
Veiklos kodas |
0 |
Bendros veiklos įmonės |
Šaltasis sandėlis (nepriklausantis gamybos įmonei) |
CS |
Pervyniojimo, perpakavimo įmonė (nepriklausanti gamybos įmonei) |
RW |
||
Didmeninės prekybos įmonės |
WM |
||
Laivas šaldytuvas |
RV |
||
I |
Naminių kanopinių mėsa |
Skerdykla |
SH |
Išpjaustymo įmonė |
CP |
||
II |
Paukščių ir kiškinių mėsa |
Skerdykla |
SH |
Išpjaustymo įmonė |
CP |
||
III |
Ūkyje auginamų laukinių gyvūnų mėsa |
Skerdykla |
SH |
Išpjaustymo įmonė |
CP |
||
IV |
Laukinių gyvūnų mėsa |
Surinkimo centras (nepriklausantis įmonei) |
CC |
Laukinių gyvūnų tvarkymo įmonė |
GHE |
||
Išpjaustymo įmonė |
CP |
||
V |
Malta mėsa, mėsos pusgaminiai ir mechaniškai atskirta mėsa |
Maltos mėsos įmonė |
MM |
Mėsos pusgaminių įmonė |
MP |
||
Mechaniškai atskirtos mėsos įmonė |
MSM |
||
VI |
Mėsos gaminiai |
Perdirbimo įmonė |
PP |
VII |
Gyvi dvigeldžiai moliuskai |
Išsiuntimo centras |
DC |
Valymo centras |
PC |
||
VIII |
Žuvininkystės produktai |
Žuvų perdirbimo laivas |
FV |
Žvejybos laivas šaldiklis |
ZV |
||
Šviežių žuvininkystės produktų įmonė |
FFPP |
||
Perdirbimo įmonė |
PP |
||
Didmeninės prekybos įmonė |
WM |
||
Aukcionas |
AH |
||
IX |
Pieno produktai |
Surinkimo centras |
CC |
Pieno perdirbimo įmonė |
PP |
||
Pieno supirkimo punktas |
MCP |
||
X |
Kiaušiniai ir kiaušinių gaminiai |
Kiaušinių pakavimo centras |
EPC |
Skystų kiaušinių gaminių įmonė |
LEP |
||
Kiaušinių produktų gamybos įmonė |
PP |
||
XI |
Varlių kojelių ir sraigių produktai |
Perdirbimo įmonė |
PP |
XII |
Perdirbti gyvūniniai riebalai ir spirgai |
Surinkimo centras |
CC |
Perdirbimo įmonė |
PP |
||
XIII |
Valyti skrandžiai, pūslės ir žarnos |
Perdirbimo įmonė |
PP |
XIV |
Želatina |
Surinkimo centrai ir raugyklos (nepriklausančios įmonei), tiekiančios surenkamą žaliavą maistinės želatinos gamybai |
CC |
Perdirbimo įmonė |
PP |
||
XV |
Kolagenas |
Surinkimo centrai ir raugyklos (nepriklausančios įmonei), tiekiančios surenkamą žaliavą maistinio kolageno gamybai |
CC |
Perdirbimo įmonė |
PP |
||
XVI |
Labai rafinuoti produktai |
Perdirbimo įmonė |
PP |
XVII |
Ropliai |
Perdirbimo įmonė |
PP |
XVIII |
Vabzdžiai |
Perdirbimo įmonė |
PP |
XIX |
Medus |
Gamybos įmonė (nepriklausanti bitynui) |
PdP |
Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo
6 priedas
(Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
direktoriaus 2024 m. sausio 31 d.
įsakymo Nr. B1-152
redakcija)
GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ VEIKLA, KURIAI PRIVALOMAS REGISTRAVIMAS
Veiklos kategorija |
Veiklos kodas |
|
Mėsinės |
MSN |
|
Gyvų žuvų tvarkymas prekyboje |
GŽT |
|
Žvejybos laivai |
ŽL |
|
Mažais kiekiais gaminamų produktų tiekėjai: |
MKT |
|
|
Mažais kiekiais gaminamų žalio pieno ir pieno gaminių tiekėjas |
pg |
Mažais kiekiais gaminamų žuvininkystės produktų tiekėjas |
žp |
|
Mažais kiekiais gaudomų žuvų tiekėjas |
gž |
|
Mažais kiekiais gaminamų mėsos produktų (išpjaustytos, smulkintos mėsos, mėsos pusgaminių ir gaminių) tiekėjas |
mg |
|
Mažais kiekiais sumedžiotų medžiojamųjų gyvūnų mėsos tiekėjas |
mž |
|
Paukščių skerdimas |
sp |
|
Triušių skerdimas |
st |
|
Mažais kiekiais gaunamų kiaušinių tiekėjas |
mk |