LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS
ĮSAKYMAS
DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2014 M. GRUODŽIO 29 D. ĮSAKYMO NR. 3D-1008 „DĖL RITUALINIO SKERDIMO, KONTROLĖS, MĖSOS APSKAITOS, ŽENKLINIMO IR REALIZAVIMO TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO
2024 m. sausio 25 d. Nr. 3D-58
Vilnius
1. P a k e i č i u Ritualinio skerdimo, kontrolės, mėsos apskaitos, ženklinimo ir realizavimo tvarkos aprašą, patvirtintą Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2014 m. gruodžio 29 d. įsakymu Nr. 3D-1008 „Dėl Ritualinio skerdimo, kontrolės, mėsos apskaitos, ženklinimo ir realizavimo tvarkos aprašo patvirtinimo“:
1.1. Pakeičiu 1 punktą ir jį išdėstau taip:
„1. Ritualinio skerdimo, kontrolės, mėsos apskaitos, ženklinimo ir realizavimo tvarkos aprašas (toliau – Tvarkos aprašas) parengtas atsižvelgus į 2009 m. rugsėjo 24 d. Tarybos reglamento (EB) Nr. 1099/2009 dėl žudomų gyvūnų apsaugos su visais pakeitimais bei kitų teisės aktų, reglamentuojančių gyvūnų skerdimo, mėsos ženklinimo, atsekamumo ir pateikimo į rinką reikalavimus, nuostatas.“
1.2. Pakeičiu 4.3 papunktį ir jį išdėstau taip:
„4.3. Kitos Tvarkos apraše vartojamos sąvokos atitinka reglamento (EB) Nr. 1099/2009 2 straipsnyje, 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 853/2004, nustatančio konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus su visais pakeitimais, I priede, Lietuvos Respublikos gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatyme vartojamas sąvokas.“
1.3. Pakeičiu 8 punktą ir jį išdėstau taip:
„8. Skerdyklos, kurioje ketinama pradėti ritualinį skerdimą, atsakingas asmuo Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (toliau – VMVT) pateikia laisvos formos prašymą dėl ritualinio skerdimo leidimo išdavimo (toliau – prašymas). Šiame prašyme turi būti nurodyta numatomų skersti gyvūnų rūšis ir skerdyklos veterinarinio patvirtinimo numeris. Prie prašymo pridedama technologinio proceso schema ir aprašymas, kuriame turi būti nurodyti numatomi gyvūnų suvaržymo, svaiginimo, kraujo nuleidimo metodai bei standartinių veiklos procedūrų, stebėsenos procedūrų arba gerosios praktikos vadovų pakeitimai, susiję su ritualiniu skerdimu.“
1.4. Pakeičiu 9 punktą ir jį išdėstau taip:
1.5. Pakeičiu 10 punktą ir jį išdėstau taip:
1.6. Pakeičiu 11 punktą ir jį išdėstau taip:
1.7. Pakeičiu 12 punktą ir jį išdėstau taip:
1.8. Pakeičiu 13 punktą ir jį išdėstau taip:
„13. Ritualinio skerdimo leidimas (toliau – leidimas) išduodamas tik tuo atveju, kai VMVT įvertinusi pateiktus dokumentus ir patikrinusi skerdyklą nenustato neatitikties teisės aktų reikalavimams. Leidimas išduodamas arba motyvuotas atsisakymas išduoti leidimą pateikiamas skerdyklos atsakingam asmeniui ne vėliau kaip per 10 darbo dienų nuo prašymo ir šio Tvarkos aprašo 8 punkte nurodytų dokumentų pateikimo dienos.“
1.9. Pakeičiu 14 punktą ir jį išdėstau taip:
1.10. Pakeičiu 15 punktą ir jį išdėstau taip:
1.11. Pakeičiu 16 punktą ir jį išdėstau taip:
1.12. Pakeičiu 22 punktą ir jį išdėstau taip:
„22. Paskerdus gyvūną už skerdimą atsakingi asmenys ir skerdykloje valstybinę veterinarinę priežiūrą vykdantis VMVT pareigūnas turi patikrinti ir užtikrinti, kad gyvūnai, prieš atpalaiduojant jų suvaržymą, neturėtų jokių sąmonės ir jautrumo požymių, o dorojant ar plikant neturėtų jokių gyvybės požymių, kaip numatyta reglamento (EB) Nr. 1099/2009 5 straipsnyje.“
1.13. Pakeičiu 24 punktą ir jį išdėstau taip:
„24. Šalutiniai gyvūniniai produktai turi būti tvarkomi pagal 2009 m. spalio 21 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 1069/2009, kuriuo nustatomos žmonėms vartoti neskirtų šalutinių gyvūninių produktų ir jų gaminių sveikumo taisyklės ir panaikinantį reglamentą (EB) Nr. 1774/2002 su visais pakeitimais.“
1.14. Pakeičiu 25 punktą ir jį išdėstau taip:
„25. Skerdykloje ar perdirbimo įmonėje veterinarinė kontrolė vykdoma pagal 2019 m. kovo 15 d. Komisijos įgyvendinimo reglamentą (ES) 2019/627, kuriuo pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (ES) 2017/625 nustatoma vienoda žmonėms vartoti skirtų gyvūninių produktų oficialios kontrolės praktinė tvarka ir dėl oficialios kontrolės iš dalies keičiamas Komisijos reglamentas (EB) Nr. 2074/2005 su visais pakeitimais.“
1.15. Pakeičiu 27 punktą ir jį išdėstau taip:
„27. Po ritualinio skerdimo gauta mėsa turi būti paženklinta pagal 2011 m. spalio 25 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) Nr. 1169/2011 dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams, kuriuo iš dalies keičiasi Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 1924/2006 ir (EB) Nr. 1925/2006 bei kuriuo panaikinami Komisijos direktyva 87/250/ EEB, Tarybos direktyva 90/496/EEB, Komisijos direktyva 1999/10/EB, Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 2000/13/EB, Komisijos direktyvos 2002/67/EB ir 2008/5/EB bei Komisijos reglamentas (EB) Nr. 608/2004 su visais pakeitimais, nuostatas.“
1.16. Pakeičiu 30 punktą ir jį išdėstau taip:
1.17. Pakeičiu 31 punktą ir jį išdėstau taip:
„31. VMVT kontroliuoja Tvarkos aprašo laikymąsi. VMVT, nustačiusi Tvarkos aprašo ar kitų teisės aktų, reglamentuojančių gyvūnų skerdimą, mėsos ženklinimą, atsekamumą, tiekimą rinkai, pažeidimus, sustabdo šio Tvarkos aprašo 13 punkte nurodyto leidimo galiojimą nustatytiems trūkumams pašalinti. Jeigu per VMVT nustatytų trūkumų šalinimo laiką skerdykla nustatytų trūkumų nepašalina, VMVT panaikina šio leidimo galiojimą. VMVT apie priimtą sprendimą jį sustabdyti ar panaikinti jo galiojimą nedelsiant raštu informuoja skerdyklą.“