LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS
ĮSAKYMAS
DĖL JŪRININKams skiriamų maisto produktų PAROS raciono ir normų PATVIRTINIMO
2015 m. balandžio 22 d. Nr. V-516
Vilnius
Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos maisto įstatymo 9 straipsnio 2 dalies 3 punktu, Lietuvos Respublikos prekybinės laivybos įstatymo 85 straipsnio 2 dalimi bei įgyvendindama 2009 m. vasario 16 d. Tarybos direktyvos 2009/13/EB, įgyvendinančios Europos bendrijos laivų savininkų asociacijų (ECSA) ir Europos transporto darbuotojų federacijos (ETF) sudarytą susitarimą dėl 2006 m. Konvencijos dėl darbo jūrų laivyboje ir iš dalies keičiančios Direktyvą 1999/63/EB (OL 2009 L 124, p. 30), priedo A3.2 taisyklių „Maistas ir maitinimas“ 1 dalies ir A3.2 standarto „Maistas ir maitinimas“ 2 dalies a punkto nuostatas:
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos sveikatos
apsaugos ministro 2015 m. balandžio 22 d. įsakymu Nr. V-516
JŪRININKAMS SKIRIAMŲ MAISTO PRODUKTŲ PAROS RACIONAS IR NORMOS
Eil. Nr. |
Maisto produktų grupės |
Neto svoris, g |
Bruto svoris, g |
1. |
Pienas ir pieno produktai (pienas, kefyras, jogurtas, grietinė, varškė, sūriai ir kt.), iš viso: |
203 |
204 |
2. |
Mėsa ir mėsos produktai (jautiena, kiauliena, paukštiena, rūkyti / vytinti mėsos gaminiai ir kt.), iš viso: |
103 |
116 |
3. |
Žuvys ir žuvų produktai, iš viso: |
45 |
47 |
4. |
Grūdai ir grūdų produktai (duona, miltai, makaronai, konditerijos gaminiai, kruopos ir kt.), iš viso: |
485 |
485 |
5. |
Ankštiniai (žirniai, pupelės, avinžirniai ir kt.), iš viso: |
10 |
10 |
6. |
Bulvės |
250 |
358 |
7. |
Daržovės (morkos, burokėliai, kopūstai, svogūnai, agurkai, pomidorai, prieskoninės daržovės ir kt.), iš viso: |
462 |
612 |
8. |
Vaisiai (obuoliai, bananai, apelsinai, citrinos, kiviai, džiovinti vaisiai ir kt.), iš viso: |
174 |
219 |
9. |
Kiaušiniai |
46 |
50 |
10. |
Cukrus ir cukraus produktai (medus, šokoladas, uogienė / džemas ir kt.), iš viso: |
50 |
50 |
11. |
Vaisių ir / ar daržovių sultys |
100 |
100 |
12. |
Sviestas |
10 |
10 |
13. |
Aliejus |
25 |
25 |
14. |
Kava (pupelės) |
10 |
10 |
15. |
Arbata (arbatžolės) |
3 |
3 |
16. |
Padažai (majonezas, pomidorų padažas ir kt.) |
10 |
10 |
17. |
Druska joduotoji |
3 |
3 |
18. |
Geriamasis vanduo |
1500 |
1500 |
Pastabos:
1. Lentelėje nurodytas minimalus jūrininkui skirtinas maisto produktų paros racionas ir normos. Parenkant maisto produktus iš atitinkamos lentelėje nurodytos maisto produktų grupės turi būti užtikrinama maisto produktų įvairovė. Maitinant jūrininkus turi būti tiekiami maisto produktai iš kiekvienos lentelėje nurodytos maisto produktų grupės, išskyrus 2 pastaboje nurodytus atvejus.
2. Atsižvelgiant į jūrininkų religinius poreikius ir kultūrinę praktiką, susijusią su maistu, juos maitinant gali būti keičiamas lentelėje nurodytas maisto produktų paros racionas ir normos, tačiau turi būti užtikrinamos rekomenduojamos paros maistinių medžiagų ir energijos normos, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 1999 m. lapkričio 25 d. įsakymu Nr. 510 „Dėl Rekomenduojamų paros maistinių medžiagų ir energijos normų tvirtinimo“.
______________