LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS

 

ĮSAKYMAS

DĖL JŪRININKams skiriamų maisto produktų PAROS raciono ir normų PATVIRTINIMO

 

2015 m. balandžio 22 d. Nr. V-516

Vilnius

 

Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos maisto įstatymo 9 straipsnio 2 dalies 3 punktu, Lietuvos  Respublikos  prekybinės  laivybos  įstatymo  85  straipsnio  2  dalimi  bei įgyvendindama 2009 m. vasario 16 d. Tarybos direktyvos 2009/13/EB, įgyvendinančios Europos bendrijos laivų savininkų asociacijų (ECSA) ir Europos transporto darbuotojų federacijos (ETF) sudarytą susitarimą dėl 2006 m. Konvencijos dėl darbo jūrų laivyboje ir iš dalies keičiančios Direktyvą 1999/63/EB (OL 2009 L 124, p. 30), priedo A3.2 taisyklių „Maistas ir maitinimas“ 1 dalies ir A3.2 standarto „Maistas ir maitinimas“ 2 dalies a punkto nuostatas:

1. T v i r t i n u Jūrininkams skiriamų maisto produktų paros racioną ir normas (pridedama).

2. P a v e d u viceministrui pagal veiklos sritį kontroliuoti šio įsakymo vykdymą.

3. N u s t a t a u, kad šis įsakymas įsigalioja 2015 m. gegužės 1 d.

 

 

 

Sveikatos apsaugos ministrė                                                              Rimantė Šalaševičiūtė


          PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos sveikatos

apsaugos ministro 2015 m. balandžio 22 d. įsakymu Nr. V-516

 

JŪRININKAMS SKIRIAMŲ MAISTO PRODUKTŲ PAROS RACIONAS IR NORMOS

 

Eil. Nr.

Maisto produktų grupės

Neto svoris, g

Bruto svoris, g

1.

Pienas ir pieno produktai (pienas, kefyras, jogurtas, grietinė, varškė, sūriai ir kt.), iš viso:

203

204

2.

Mėsa ir mėsos produktai (jautiena, kiauliena, paukštiena, rūkyti / vytinti mėsos gaminiai ir kt.), iš viso:

103

116

3.

Žuvys ir žuvų produktai, iš viso:

45

47

4.

Grūdai ir grūdų produktai (duona, miltai, makaronai, konditerijos gaminiai, kruopos ir kt.), iš viso:

485

485

5.

Ankštiniai (žirniai, pupelės, avinžirniai ir kt.), iš viso:

10

10

6.

Bulvės

250

358

7.

Daržovės (morkos, burokėliai, kopūstai, svogūnai, agurkai, pomidorai, prieskoninės daržovės ir kt.), iš viso:

462

612

8.

Vaisiai (obuoliai, bananai, apelsinai, citrinos, kiviai, džiovinti vaisiai ir kt.), iš viso:

174

219

9.

Kiaušiniai

46

50

10.

Cukrus ir cukraus produktai (medus, šokoladas, uogienė / džemas ir kt.), iš viso:

50

50

11.

Vaisių ir / ar daržovių sultys

100

100

12.

Sviestas

10

10

13.

Aliejus

25

25

14.

Kava (pupelės)

10

10

15.

Arbata (arbatžolės)

3

3

16.

Padažai (majonezas, pomidorų padažas ir kt.)

10

10

17.

Druska joduotoji

3

3

18.

Geriamasis vanduo

1500

1500

 

Pastabos:

1. Lentelėje nurodytas minimalus jūrininkui skirtinas maisto produktų paros racionas ir normos. Parenkant maisto produktus iš atitinkamos lentelėje nurodytos maisto produktų grupės turi būti užtikrinama maisto produktų įvairovė. Maitinant jūrininkus turi būti tiekiami maisto produktai iš kiekvienos lentelėje nurodytos maisto produktų grupės, išskyrus 2 pastaboje nurodytus atvejus.

2. Atsižvelgiant į jūrininkų religinius poreikius ir kultūrinę praktiką, susijusią su maistu, juos maitinant gali būti keičiamas lentelėje nurodytas maisto produktų paros racionas ir normos, tačiau turi būti užtikrinamos rekomenduojamos paros maistinių medžiagų ir energijos normos, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 1999 m. lapkričio 25 d. įsakymu Nr. 510 „Dėl Rekomenduojamų paros maistinių medžiagų ir energijos normų tvirtinimo“.

 

______________