KALĖJIMŲ DEPARTAMENTO

PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS TEISINGUMO MINISTERIJOS DIREKTORIAUS

 

Į S A K Y M A S

DĖL KALĖJIMŲ DEPARTAMENTO PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS TEISINGUMO MINISTERIJOS DIREKTORIAUS 2006 m. GEGUŽĖS 2 d. ĮSAKYMO Nr. 4/07-117 „DĖL ASMENŲ, LAIKOMŲ KARDOMOJO KALINIMO IR LAISVĖS ATĖMIMO VIETOSE, MAITINIMO ORGANIZAVIMO TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

2011 m. kovo 8 d. Nr. V-87

Vilnius

 

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2010 m. lapkričio 29 d. įsakymu Nr. V-1026 „Dėl Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakymo Nr. V-675 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 15:2005 „Maisto higiena“ patvirtinimo“ pakeitimo“ (Žin., 2010, Nr. 142-7310):

1. P a k e i č i u Asmenų, laikomų kardomojo kalinimo ir laisvės atėmimo vietose, maitinimo organizavimo taisykles, patvirtintas Kalėjimų departamento prie Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos direktoriaus 2006 m. gegužės 2 d. įsakymu Nr. 4/07-117 „Dėl Asmenų, laikomų kardomojo kalinimo ir laisvės atėmimo vietose, maitinimo organizavimo taisyklių patvirtinimo“ (Žin., 2006, Nr. 52-1923; 2007, Nr. 58-2270; 2008, Nr. 19-716, Nr. 78-3094; 2009, Nr. 139-6148):

1.1 Išdėstau 12 punktą taip:

12. Šiluma apdorojamo maisto (patiekalo) temperatūra jo viduje turi būti ne žemesnė kaip +75°C. Maistas turi būti pagamintas likus 20–30 minučių iki išdavimo ar supylimo į šilumą palaikančius įrenginius. Jeigu nuteistieji ir suimtieji maitinami 2 arba 3 pamainomis, pagamintas maistas turi būti laikomas šilumą palaikančiuose įrenginiuose, esant juose ne žemesnei kaip +68°C temperatūrai, ir suvartotas pagaminimo dieną. Intervalai tarp maitinimų, išskyrus miegui skirtą laiką, neturi būti ilgesni nei 7 valandos.“

1.2. Išdėstau 18 punktą taip:

18. Patalpų, kuriose ruošiamas, tvarkomas ir perdirbamas maistas, dizainas ir suplanavimas turi atitikti Geros higienos praktikos taisyklių būtinas sąlygas. Maistą būtina saugoti nuo užteršimo jo ruošimo, tvarkymo ir perdirbimo metu. Įrankiai, įranga ir konstrukcijos turi būti švarios, prižiūrimos taip, kad neterštų maisto. Nuteistiesiems turi būti sudarytos sąlygos nusiplauti rankas. Patalpoms, įrangai ir tualetams valyti naudojamos priemonės turi būti atskiros ir paženklintos.“

1.3. Išdėstau 19 punktą taip:

19. Išimtiniais atvejais atvėsintas maistas, kuris turi būti patiekiamas karštas, gali būti laikomas šaldytuve ne aukštesnėje kaip +4 0 C temperatūroje ne ilgiau kaip 24 valandas. Po pakartotinio šiluminio apdorojimo maisto realizavimo terminas turi būti ne ilgesnis kaip 1 valanda.“

1.4. Išdėstau 24 punktą taip:

24. Kamerose laikomiems suimtiesiems ar nuteistiesiems maistas į kameras arba specialias gamybines patalpas pristatomas šilumą palaikančiuose įrenginiuose. Dalijant maistą suimtiesiems ar nuteistiesiems, prie kamerų privalo būti kalinimo įstaigos direktoriaus budintysis padėjėjas arba kitas šios įstaigos direktoriaus įsakymu paskirtas pareigūnas ir prižiūrėtojai.“

2. N u s t a t a u, kad šis įsakymas įsigalioja 2011 m. gegužės 1 d.

3. P a v e d u Kalėjimų departamento prie Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos Administracijos reikalų skyriui šį įsakymą nustatyta tvarka teikti skelbti leidinyje „Valstybės žinios“ ir Kalėjimų departamento prie Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos interneto tinklalapyje.

 

 

 

Direktorius                                                                                    Saulius Vitkūnas