LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖ

 

N U T A R I M A S

DĖL VIEŠOJO MAITINIMO TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO

 

1995 m. kovo 10 d. Nr. 360

Vilnius

 

 

Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos Seimo 1994 m. lapkričio 15 d. nutarimu Nr. I-659 „Dėl Lietuvos Respublikos vartotojų teisių gynimo įstatymo įgyvendinimo“ (Žin., 1994, Nr. 94-1834), Lietuvos Respublikos Vyriausybė nutaria:

1. Patvirtinti Viešojo maitinimo taisykles (pridedama).

2. Nustatyti, kad šiuo nutarimu patvirtintos Viešojo maitinimo taisyklės įsigalioja nuo 1995 m. liepos 1 dienos.

 

 

 

MINISTRAS PIRMININKAS                                                                ADOLFAS ŠLEŽEVIČIUS

 

 

 

PRAMONĖS IR PREKYBOS MINISTRAS             KAZIMIERAS JUOZAS KLIMAŠAUSKAS

 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos Vyriausybės

1995 m. kovo 10 d. nutarimu

Nr. 360

 

VIEŠOJO MAITINIMO TAISYKLĖS

 

BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Šios taisyklės nustato bendruosius ir specialiuosius viešojo maitinimo organizavimo reikalavimus.

Jų privalo laikytis visos Lietuvos Respublikoje įregistruotos įmonės, įstatymų nustatyta tvarka besiverčiančios viešojo maitinimo veikla (toliau vadinama – viešojo maitinimo įmonės).

2. Viešasis maitinimas yra gamybinė ir prekybinė veikla, apimanti maisto gamybą, pardavimą ir jo vartojimo organizavimą.

3. Viešojo maitinimo veiklą galima pradėti tik įstatymų nustatyta tvarka pateikus miesto (rajono) valdybai reikiamus dokumentus.

4. Viešojo maitinimo veikla gali būti derinama su kitų rūšių ūkine veikla.

5. Viešojo maitinimo įmonės arba jų struktūriniai padaliniai (filialai) priklausomai nuo gaminių asortimento ir teikiamų paslaugų lygio gali būti įvairių tipų (restoranai, kavinės, barai, užkandinės (bistro), valgyklos).

6. Viešojo maitinimo įmonės tipą pasirenka jos savininkas (vadovas).

7. Viešojo maitinimo įmonių darbo laikas turi būti nustatomas atsižvelgiant į Lietuvos Respublikos Vyriausybės ar vietos savivaldybės numatytus apribojimus.

8. Viešojo maitinimo įmonių personalas (technologai, gamybos vedėjai, virėjai, konditeriai, padavėjai, barmenai), tiesiogiai gaminantis ir (ar) parduodantis maistą, privalo turėti atitinkamą specialųjį kvalifikacinį pasirengimą.

9. Viešojo maitinimo įmonėse draudžiama gaminti maistą asmenims, kurių sveikatos būklė (dėl ligų, žaizdų ar infekcijų sukėlėjų nešiojimo) gali padaryti maistą pavojingą sveikatai ar netinkamą mitybai. Šių ligų sąrašą ir sveikatos tikrinimo tvarką tvirtina Sveikatos apsaugos ministerija.

10. Viešojo maitinimo įmonių darbuotojai, dirbantys su maistu (liečiantys jį), privalo tikrintis sveikatą Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka, išmanyti apie asmens bei maisto higieną ir nuolat papildyti šias žinias, laikytis nustatytų asmens higienos taisyklių, o įmonės savininkas (vadovas) – sudaryti tam sąlygas.

11. Viešojo maitinimo įmonių patalpos, jų įranga turi atitikti higienos, saugos darbe, priešgaisrinės apsaugos ir kitus maitinimo įmonei keliamus reikalavimus.

12. Įpakavimo medžiagos, įrengimai, talpyklos, indai, inventorius ir kiti daiktai, liečiantys maistą, neturi užteršti jo tiek, kad padarytų kenksmingą žmogaus sveikatai arba netinkamą naudoti dėl nepageidautinų jusliniu požiūriu savybių.

13. Patalpos, įrengimai, indai ir įrankiai gali būti plaunami ir dezinfekuojami tik specialiomis leistinomis medžiagomis ir priemonėmis.

14. Viešojo maitinimo įmonėse jų lėšomis turi būti reguliariai atliekama deratizacija ir dezinfekcija.

15. Svarsčiai, svarstyklės ir kiti matavimo prietaisai, naudojami viešojo maitinimo įmonėse, turi būti su galiojančiu patikros įspaudu ir tikti pagal matavimo ribas bei tikslumą; jie tikrinami Lietuvos standartizacijos tarnybos prie Valdymo reformų ir savivaldybių reikalų ministerijos nustatyta tvarka.

 

PRODUKCIJOS GAMYBA

 

16. Viešojo maitinimo įmonių gaminamos produkcijos (patiekalų, kulinarijos ir konditerijos gaminių) asortimentas nustatomas atsižvelgiant į gamybos sąlygas, maisto ruošimo technologijos bei higienos reikalavimus.

17. Viešojo maitinimo įmonės produkcija gaminama pagal įmonės vadovo patvirtintas receptūras ir technologijos aprašymą arba technines sąlygas, arba standartus ir turi atitikti juose numatytus reikalavimus.

18. Draudžiama gaminti ir parduoti tokios sudėties ar kokybės maistą, kuris gali susargdinti, kitaip pakenkti sveikatai arba dėl kokybės pokyčių, neteisingo gaminimo ar kitų priežasčių netinka žmonių mitybai.

19. Gamyboje gali būti naudojamos tik tos Lietuvoje pagamintos ar importuotos žaliavos ir maisto prekės, kurios atitinka jų kokybę reglamentuojančių dokumentų reikalavimus.

20. Maisto gamybai galima naudoti tik nekenksmingus žmonių sveikatai, Sveikatos apsaugos ministerijos leistus vartoti maisto priedus.

21. Patiekalai ir kulinarijos bei konditerijos gaminiai turi būti gaminami tokiais kiekiais, kad juos būtų galima realizuoti higienos reikalavimų nustatytu laiku.

22. Viešojo maitinimo įmonėse pagaminta produkcija gali būti parduodama ir mažmeninės prekybos įmonėse, laikantis Mažmeninės prekybos laikinųjų taisyklių reikalavimų.

23. Nustatant viešojo maitinimo įmonių produkcijos kainą, vadovaujamasi Lietuvos Respublikos normatyviniais aktais kainodaros klausimais. Kaina apskaičiuojama prie sunaudotos pagal receptūrą žaliavos kainos pridėjus prekybos antkainį, skirtą gamybos bei realizavimo išlaidoms padengti ir rentabiliam įmonės darbui užtikrinti.

 

LANKYTOJŲ APTARNAVIMAS

 

24. Patiekalų, kulinarijos bei konditerijos gaminių, gėrimų ir kitų maisto prekių asortimentas, kainos, taip pat paslaugų kainos turi būti nurodomi valgiaraščiuose, kuriuos tvirtina viešojo maitinimo įmonės vadovas ar jo įgaliotas asmuo.

Valgiaraščiai turi būti pateikiami lankytojams.

25. Lankytojas turi teisę gauti valstybine kalba išsamią ir teisingą informaciją apie patiekalų, kulinarijos bei konditerijos gaminių ypatybes, vartojimo būdą, taip pat kitą jam, kaip lankytojui, reikalingą informaciją.

Šią informaciją privalo pateikti ir už jos teisingumą atsako aptarnaujantis darbuotojas.

26. Lankytojui pareiškus pagrįstas pretenzijas dėl patiekalo, kulinarijos ar konditerijos gaminio kokybės, aptarnaujantis darbuotojas privalo jį pakeisti į to paties ar kito pavadinimo tinkamą patiekalą ar gaminį, o jeigu lankytojas nesutinka, – grąžinti sumokėtus pinigus.

27. Viešojo maitinimo įmonės, be pagrindinės veiklos, gali organizuoti įvairias mokamų ar nemokamų pramogų programas, teikti kitas paslaugas: aptarnauti namuose, priimti išankstinius banketų užsakymus, teikti specialistų konsultacijas ir kita.

Paslaugų teikimo sąlygos nustatomos susitarimu su užsakovu.

28. Alkoholiniai gėrimai (įskaitant alų) parduodami Lietuvos Respublikos Vyriausybės nustatyta tvarka.

29. Vaikai ir paaugliai iki 16 metų į viešojo maitinimo įmones, prekiaujančias alkoholiniais gėrimais, po 21 valandos įleidžiami tik kartu su suaugusiaisiais.

 

ATSISKAITYMAS SU LANKYTOJAIS

 

30. Atsiskaitymo būdas nustatomas lankytojo ir aptarnaujančio darbuotojo susitarimu.

31. Atsiskaitymui grynaisiais turi būti įrengti kasos aparatai Lietuvos Respublikos Vyriausybės nustatyta tvarka.

32. Lankytojai gali pareikšti pretenzijas dėl neteisingo atsiskaitymo grynaisiais tik tuo atveju, jeigu pinigus tikrino atsiskaitymo metu, aptarnaujančiam darbuotojui matant.

 

INFORMACIJA

 

33. Viešojo maitinimo įmonės pavadinimas bei darbo laikas nurodomi iškaboje.

34. Apie viešojo maitinimo įmonės trumpalaikį uždarymą lankytojai informuojami skelbimu prie iškabos, o jeigu įmonę planuojama uždaryti ilgesniam laikui (remontui ar panašiai), apie tai paskelbiama ne vėliau kaip likus 5 dienoms iki jos uždarymo.

 

KONTROLĖ

 

35. Viešojo maitinimo įmonių veiklą kontroliuoja valstybinių institucijų, savivaldybių bei kitų kontrolės tarnybų, kurių nuostatuose numatyta tokia veikla, darbuotojai, pateikę asmens pažymėjimus.

36. Kontrolės darbuotojai į pagalbines patalpas (sandėlius, šaldymo kameras, cechus ir panašiai) gali įeiti tik lydimi materialiai atsakingo asmens.

37. Kontrolės darbuotojai, tikrindami viešojo maitinimo įmonę, turi teisę gauti informaciją, susijusią su maisto produktų kokybe, normatyvinius dokumentus, taip pat nustatytąja tvarka neatlygintinai paimti laboratoriniams tyrimams maisto, maisto priedų, plovimo, dezinfekcinių bei kitų medžiagų, galinčių turėti įtakos maisto kokybei, pavyzdžius.

38. Kontrolės darbuotojai atlieka tikrinimą dalyvaujant viešojo maitinimo įmonės savininkui (vadovui) arba jo įgaliotam asmeniui.

Tikrinimo metu įmonės savininkas (vadovas) arba jo įgaliotas asmuo turi teisę duoti paaiškinimus ir susipažinti su tikrinimo rezultatais.

39. Viešojo maitinimo įmonės savininkas (vadovas) yra atsakingas už tai, kad būtų pašalinti trūkumai ar pažeidimai, nurodytieji tikrinimo akte.

40. Kontrolės darbuotojai privalo saugoti įmonių gamybos ir komercines paslaptis, kurias sužino vykdydami tarnybines pareigas.

41. Kontrolės darbuotojų veiksmai ir tikrinimo išvados gali būti apskundžiami įstatymų nustatyta tvarka.

 

ATSAKOMYBĖ

 

42. Viešojo maitinimo įmonės savininkas (vadovas) privalo supažindinti darbuotojus su šiomis taisyklėmis bei kitais viešąjį maitinimą reglamentuojančiais normatyviniais aktais.

43. Viešojo maitinimo įmonės savininkas (vadovas) bei darbuotojai, pažeidę šias taisykles, atsako pagal Lietuvos Respublikos įstatymus.

______________