LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO
Į S A K Y M A S
DĖL 2000 01 25 ĮSAKYMO NR. 22 „DĖL ETILO ALKOHOLIO IR ALKOHOLINIŲ GĖRIMŲ GAMYBOS, IŠPILSTYMO, SAUGOJIMO, REALIZAVIMO IR TRANSPORTAVIMO MAKSIMALIAI LEISTINŲ NUOSTOLIŲ NORMŲ“ DALINIO PAKEITIMO
2001 m. gegužės 3 d. Nr. 141
Vilnius
Atsižvelgdamas į tai, kad Lietuvoje pradėtos gaminti naujos alkoholinių gėrimų rūšys, iš dalies keičiu:
1. 2000 01 25 įsakymą Nr. 22 „Dėl etilo alkoholio ir alkoholinių gėrimų gamybos, išpilstymo, realizavimo ir transportavimo maksimaliai leistinų nuostolių normų“ (Žin., 2000, Nr. 9-232, Nr. 110-3540):
1.1. papildau nauju 4 punktu ir jį išdėstau taip:
„4. Įpareigoju įmones, sidrą pilstančias į statinaites, diegti technines bei technologines priemones nuostolių normai mažinti ir atsižvelgiant į gamybos proceso tyrimo duomenis iki 2001 10 31 pateikti naujus nuostolių normų, suderintų su Kauno technologijos universiteto Maisto produktų technologijos katedra, projektus“;
2. Minėtu įsakymu patvirtintas Etilo alkoholio ir alkoholinių gėrimų gamybos, išpilstymo, realizavimo ir transportavimo maksimaliai leistinų nuostolių normas:
2.1. papildau 3 skyriaus antraštę žodžiu „sidro“ ir išdėstau ją taip:
2.2. papildau 3 skyriaus lentelės 2, 4, 5, 7, 15 ir 16 eilutes žodžiu „sidras“ ir išdėstau jas taip:
Eil. Nr. |
Operacijos pavadinimas |
Matavimo vnt. |
Nuostolių norma |
|
|
|
|
2. |
Natūralių ir sausų vyno pusgaminių, sidro rauginimas |
proc. nuo paimto rauginimui mišinio kiekio |
2,00 |
|
|
|
|
4. |
Nuosėdų kiekis išrūgusiuose vyno pusgaminiuose, susidedantis iš mielių nuosėdų ir nuosėdų likučio sultyse, nustatyto laboratorijoje prieš užrauginant. |
dal, pagal laboratorijoje nustatytą kiekį |
pagal faktinį surinktą kiekį |
|
Nuosėdos nurašomos kelis kartus, dalis prieš spiritavimą, o likusios nurašomos sekančių technologinių operacijų metu |
|
|
|
Nuosėdų kiekis išrūgusiuose vyno pusgaminiuose, sidre, paruoštuose iš koncentruotų sulčių |
proc. nuo paimto rauginimui mišinio kiekio |
1,0 |
|
|
|
|
5. |
Vaisių-uogų ir vynuogių vyno pusgaminių, vyno, sidro ir spirituotų sulčių skaidrinimas bentonito suspensija kartu su kitomis skaidrinančiomis medžiagomis: |
|
|
|
– bentonito nuosėdos, |
dal |
nuosėdos nurašomos pagal gautą faktinį kiekį |
|
– nuskaidrinto vyno pusgaminio filtravimas bentonitu |
proc. nuo paimto operacijai kiekio |
0,24 |
|
|
|
|
7. |
Skystų mielių, spirituotų sulčių, vyno pusgaminių, sidro nuosėdų perpylimas nepriklausomai nuo talpos tūrio |
proc. nuo paimto operacijai kiekio |
0,10 |
|
|
|
|
15. |
Išpylimas iš butelių, sugrąžintų iš gatavos produkcijos sandėlio arba prekybos tinklo, apiforminant aktu: |
-“- |
|
|
– vynui; |
|
0,50 |
|
– šampanui; |
|
0,70 |
|
– konjakui, vyno brendžiui, likerio-degtinės gaminiams, gazuotiems alkoholiniams kokteiliams, sidrui |
|
0,70 |
|
|
|
|
16. |
Gatavos produkcijos sandėliavimas. |
-“- |
|
|
Pakavimas į dėžes ir konteinerius: |
|
|
|
– vynui; |
|
0,07 |
|
– karštam vynui. |
|
0,08 |
|
Mechaninis pakavimas į dėžes – papildomai |
|
0,02 |
|
Butelių perkrovimas į kartonines dėžes |
|
0,01 |
|
rankomis – papildomai |
|
|
|
Transportavimas sandėlio viduje, laikymas ir pakrovimas |
|
|
|
į automašinas: |
|
|
|
– ramiems vynams, konjakui, vyno brendžiui, trauktinėms, aperityvams, likerio-degtinės gaminiams; |
proc. nuo gauto plius pakrauto kiekio, padalyto iš 2 |
0,02 |
|
– vynams, prisotintiems angliarūgšte, sidrui, gazuotiems alkoholiniams kokteiliams |
-“- |
0,05 |
|
|
|
|
2.3. iš dalies keičiu 4 skyriaus lentelės 7 eilutę ir išdėstau ją taip:
|
|
|
7. |
Spirituotų sulčių, pusgaminių, vynų ir nespirituotų vyno pusgaminių bei vynų laikymas: |
|
|
– spirituotos sultys, pusgaminiai, vynai; |
Alkoholio kiekio |
|
– nespirituoti vyno pusgaminiai, įskaitant technologinį jų apdorojimą, vynai |
sumažėjimas tūrio proc. proc. metams |
2.4. papildau 5 skyriaus antraštę žodžiu „sidro“ ir išdėstau ją taip:
2.5. papildau 13 skyriaus ir 13.1 bei 13.2 poskyrių antraštes žodžiu „sidro“ ir išdėstau jas taip:
„13. Vyno pusgaminių, vyno, brendžio spirito, sidro, brendžio, viskio spirito, viskio leistinos nuostolių normos, pervežant geležinkeliu, autotransportu ir vandens transportu“.
2.6. papildau 14 skyriaus lentelę žodžiu „sidras“ ir ją išdėstau taip:
Eil. Nr. |
Produkcijos rūšis |
Matavimo vnt. |
Atstumai |
Nuostolių norma |
1. |
Vynas, sidras, brendis, viskis, stiprus grūdų gėrimas, putojantis (šampanizuotas, prisotintas angliarūgšte) vynas, likerio-degtinės gaminiai, aperityvai, gazuoti alkoholiniai kokteiliai |
proc. nuo pakrautos produkcijos vertės, Lt |
iki 25 km nuo 25 km iki 200 km virš 200 km |
0,03 0,04 kiekvienam sekančiam 100 km pridedama po 0,005 proc. |
2.7. papildau 15 skyriaus lentelę žodžiu „sidras“ ir ją išdėstau taip:
Eil. Nr. |
Produkcijos rūšis ir pervežimo būdas |
Matavimo vienetas |
Atstumai |
||
iki 500 km įskaitytinai |
nuo 501 iki 1 000 km įskaitytinai |
nuo 1 001 iki 5 000 km įskaitytinai |
|||
1. |
Vynas, brendis, viskis, stiprus grūdų gėrimas, putojantis (šampanizuotas, prisotintas angliarūgšte) vynas, sidras, likerio-degtinės gaminiai, aperityvai, gazuoti alkoholiniai kokteiliai: |
proc. nuo pakrauto kiekio |
|
|
|
|
– atvirose visų rūšių dėžėse (medinėse, metalinėse, polietileno); |
“ |
0,04 |
0,05 |
0,06 |
|
– uždarose dėžėse; |
“ |
0,01 |
0,02 |
0,03 |
|
– uždarose gofruoto kartono dėžėse |
“ |
0,02 |
0,03 |
0,04 |
2.8. papildau 23 skyriaus antraštę žodžiu „sidras“ ir išdėstau ją taip:
2.9. papildau 23 skyriaus lentelės 1 eilutę žodžiais „ir kokteilių“ bei 3 eilute ir lentelę išdėstau taip:
Eil. Nr. |
Operacijos pavadinimas |
Matavimo vnt. |
Nuostolių norma |
1. |
Gazuotų alkoholinių gėrimų ir kokteilių išpilstymas |
proc. nuo a. a. kiekio, patekusio į gamybą |
1,92 |
|
|
|
|
2. |
Putojančių ir gazuotų vynų ir vaisių-uogų vynų išpilstymas |
proc. nuo kiekio, patekusio į gamybą |
1,92 |
|
|
|
|
3. |
Sidro išpilstymas: |
|
|
|
– į butelius |
proc. nuo kiekio, patekusio į gamybą |
1,8 |
|
– į statinaites |
-“- |
2,85 *) |
ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS KĘSTUTIS KRISTINAITIS
SUDERINTA SUDERINTA
Valstybinės mokesčių inspekcijos Finansų ministras J. Lionginas
prie Finansų ministerijos