LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO

 

Į S A K Y M A S

DĖL 2000 01 25 ĮSAKYMO NR. 22 „DĖL ETILO ALKOHOLIO IR ALKOHOLINIŲ GĖRIMŲ GAMYBOS, IŠPILSTYMO, SAUGOJIMO, REALIZAVIMO IR TRANSPORTAVIMO MAKSIMALIAI LEISTINŲ NUOSTOLIŲ NORMŲ“ DALINIO PAKEITIMO

 

2001 m. gegužės 3 d. Nr. 141

Vilnius

 

Atsižvelgdamas į tai, kad Lietuvoje pradėtos gaminti naujos alkoholinių gėrimų rūšys, iš dalies keičiu:

1. 2000 01 25 įsakymą Nr. 22 „Dėl etilo alkoholio ir alkoholinių gėrimų gamybos, išpilstymo, realizavimo ir transportavimo maksimaliai leistinų nuostolių normų“ (Žin., 2000, Nr. 9-232, Nr. 110-3540):

1.1. papildau nauju 4 punktu ir jį išdėstau taip:

4. Įpareigoju įmones, sidrą pilstančias į statinaites, diegti technines bei technologines priemones nuostolių normai mažinti ir atsižvelgiant į gamybos proceso tyrimo duomenis iki 2001 10 31 pateikti naujus nuostolių normų, suderintų su Kauno technologijos universiteto Maisto produktų technologijos katedra, projektus“;

1.2. buvusį 4 punktą laikyti 5 punktu.

2. Minėtu įsakymu patvirtintas Etilo alkoholio ir alkoholinių gėrimų gamybos, išpilstymo, realizavimo ir transportavimo maksimaliai leistinų nuostolių normas:

2.1. papildau 3 skyriaus antraštę žodžiu „sidro“ ir išdėstau ją taip:

3. Maksimaliai leistinos nuostolių normos, gaminant vyno pusgaminius, vyną, sidrą, aperityvus ir kokteilius“;

2.2. papildau 3 skyriaus lentelės 2, 4, 5, 7, 15 ir 16 eilutes žodžiu „sidras“ ir išdėstau jas taip:

 

Eil. Nr.

Operacijos pavadinimas

Matavimo vnt.

Nuostolių norma

 

 

 

 

2.

Natūralių ir sausų vyno pusgaminių, sidro rauginimas

proc. nuo paimto rauginimui mišinio kiekio

2,00

 

 

 

 

4.

Nuosėdų kiekis išrūgusiuose vyno pusgaminiuose, susidedantis iš mielių nuosėdų ir nuosėdų likučio sultyse, nustatyto laboratorijoje prieš užrauginant.

dal, pagal laboratorijoje nustatytą kiekį

pagal faktinį surinktą kiekį

 

Nuosėdos nurašomos kelis kartus, dalis prieš spiritavimą, o likusios nurašomos sekančių technologinių operacijų metu

 

 

 

Nuosėdų kiekis išrūgusiuose vyno pusgaminiuose, sidre, paruoštuose iš koncentruotų sulčių

proc. nuo paimto rauginimui mišinio kiekio

1,0

 

 

 

 

5.

Vaisių-uogų ir vynuogių vyno pusgaminių, vyno, sidro ir spirituotų sulčių skaidrinimas bentonito suspensija kartu su kitomis skaidrinančiomis medžiagomis:

 

 

 

– bentonito nuosėdos,

dal

nuosėdos nurašomos pagal gautą faktinį kiekį

 

– nuskaidrinto vyno pusgaminio filtravimas bentonitu

proc. nuo paimto operacijai kiekio

0,24

 

 

 

 

7.

Skystų mielių, spirituotų sulčių, vyno pusgaminių, sidro nuosėdų perpylimas nepriklausomai nuo talpos tūrio

proc. nuo paimto operacijai kiekio

0,10

 

 

 

 

15.

Išpylimas iš butelių, sugrąžintų iš gatavos produkcijos sandėlio arba prekybos tinklo, apiforminant aktu:

-“-

 

 

– vynui;

 

0,50

 

– šampanui;

 

0,70

 

– konjakui, vyno brendžiui, likerio-degtinės gaminiams, gazuotiems alkoholiniams kokteiliams, sidrui

 

0,70

 

 

 

 

16.

Gatavos produkcijos sandėliavimas.

-“-

 

 

Pakavimas į dėžes ir konteinerius:

 

 

 

– vynui;

 

0,07

 

– karštam vynui.

 

0,08

 

Mechaninis pakavimas į dėžes – papildomai

 

0,02

 

Butelių perkrovimas į kartonines dėžes

 

0,01

 

rankomis – papildomai

 

 

 

Transportavimas sandėlio viduje, laikymas ir pakrovimas

 

 

 

į automašinas:

 

 

 

– ramiems vynams, konjakui, vyno brendžiui, trauktinėms, aperityvams, likerio-degtinės gaminiams;

proc. nuo gauto plius pakrauto kiekio, padalyto iš 2

0,02

 

– vynams, prisotintiems angliarūgšte, sidrui, gazuotiems alkoholiniams kokteiliams

-“-

0,05

 

 

 

 

 

2.3. iš dalies keičiu 4 skyriaus lentelės 7 eilutę ir išdėstau ją taip:

 

 

 

 

7.

Spirituotų sulčių, pusgaminių, vynų ir nespirituotų vyno pusgaminių bei vynų laikymas:

 

 

– spirituotos sultys, pusgaminiai, vynai;

Alkoholio kiekio

 

– nespirituoti vyno pusgaminiai, įskaitant technologinį jų apdorojimą, vynai

sumažėjimas tūrio proc.

proc. metams

 

2.4. papildau 5 skyriaus antraštę žodžiu „sidro“ ir išdėstau ją taip:

5. Nuostolių normos, saugant spirituotas sultis, vyno pusgaminius, vyną, sidrą, mielių ir skaidrinimo nuosėdas, vaisių – uogų ekstraktus“;

2.5. papildau 13 skyriaus ir 13.1 bei 13.2 poskyrių antraštes žodžiu „sidro“ ir išdėstau jas taip:

13. Vyno pusgaminių, vyno, brendžio spirito, sidro, brendžio, viskio spirito, viskio leistinos nuostolių normos, pervežant geležinkeliu, autotransportu ir vandens transportu“.

13.1. Vyno, vyno pusgaminių ir sidro pervežimo nuostolių normos“.

13.2. Vyno, vyno pusgaminių ir sidro supylimo ir išpilstymo nuostolių normos pervežant“;

2.6. papildau 14 skyriaus lentelę žodžiu „sidras“ ir ją išdėstau taip:

 

Eil. Nr.

Produkcijos rūšis

Matavimo vnt.

Atstumai

Nuostolių norma

1.

Vynas, sidras, brendis, viskis, stiprus grūdų gėrimas, putojantis (šampanizuotas, prisotintas angliarūgšte) vynas, likerio-degtinės gaminiai, aperityvai, gazuoti alkoholiniai kokteiliai

proc. nuo pakrautos produkcijos vertės, Lt

iki 25 km

nuo 25 km iki 200 km

virš 200 km

0,03

0,04

kiekvienam sekančiam 100 km pridedama po 0,005 proc.

 

2.7. papildau 15 skyriaus lentelę žodžiu „sidras“ ir ją išdėstau taip:

 

Eil. Nr.

Produkcijos rūšis ir pervežimo būdas

Matavimo vienetas

Atstumai

iki 500 km įskaitytinai

nuo 501 iki 1 000 km įskaitytinai

nuo 1 001 iki 5 000 km įskaitytinai

1.

Vynas, brendis, viskis, stiprus grūdų gėrimas, putojantis (šampanizuotas, prisotintas angliarūgšte) vynas, sidras, likerio-degtinės gaminiai, aperityvai, gazuoti alkoholiniai kokteiliai:

proc. nuo pakrauto kiekio

 

 

 

 

– atvirose visų rūšių dėžėse (medinėse, metalinėse, polietileno);

0,04

0,05

0,06

 

– uždarose dėžėse;

0,01

0,02

0,03

 

– uždarose gofruoto kartono dėžėse

0,02

0,03

0,04

 

2.8. papildau 23 skyriaus antraštę žodžiu „sidras“ ir išdėstau ją taip:

23. Putojančių ir gazuotų vynų, putojančių ir gazuotų vaisių ir uogų vynų, sidro, gazuotų alkoholinių gėrimų išpilstymo nuostolių norma“;

2.9. papildau 23 skyriaus lentelės 1 eilutę žodžiais „ir kokteilių“ bei 3 eilute ir lentelę išdėstau taip:

 

Eil. Nr.

Operacijos pavadinimas

Matavimo vnt.

Nuostolių norma

1.

Gazuotų alkoholinių gėrimų ir kokteilių išpilstymas

proc. nuo a. a. kiekio, patekusio į gamybą

1,92

 

 

 

 

2.

Putojančių ir gazuotų vynų ir vaisių-uogų vynų išpilstymas

proc. nuo kiekio, patekusio į gamybą

1,92

 

 

 

 

3.

Sidro išpilstymas:

 

 

 

– į butelius

proc. nuo kiekio, patekusio į gamybą

1,8

 

– į statinaites

-“-

2,85 *)

 

Pastaba:

*) nuostolių norma galioja iki 2001 12 01.

 

 

ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS                                                                  KĘSTUTIS KRISTINAITIS

 

SUDERINTA                                                   SUDERINTA

Valstybinės mokesčių inspekcijos                     Finansų ministras J. Lionginas

prie Finansų ministerijos

______________