LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIUS

 

Į S A K Y M A S

DĖL MĖSOS IR ŽUVŲ PRODUKTŲ TVARKYMO PREKYBOS ĮMONĖSE TAISYKLIŲ ĮGYVENDINIMO TVARKOS PATVIRTINIMO

 

2002 m. liepos 1 d. Nr. 292

Vilnius

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15), Lietuvos Respublikos maisto įstatymu (Žin., 2000, Nr. 32-893) bei siekdamas įgyvendinti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2002 m. gegužės 30 d. įsakymu Nr. 246 patvirtintas Mėsos ir žuvų produktų tvarkymo prekybos įmonėse taisykles (Žin., 2002, Nr. 56-2290):

1. Tvirtinu pridedamą Mėsos ir žuvų produktų tvarkymo prekybos įmonėse taisyklių įgyvendinimo tvarką.

2. Pavedu:

2.1. apskričių, miestų ir rajonų valstybinėms maisto ir veterinarijos tarnyboms:

2.1.1. Mėsos ir žuvų produktų tvarkymo prekybos įmonėse taisyklių įgyvendinimo tvarkos vykdymo kontrolę;

2.1.2. iki 2002 m. lapkričio 1 d. Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai pateikti ataskaitas apie įmonių patikrinimus;

2.2. įsakymo vykdymo kontrolę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriui.

 

 

DIREKTORIUS                                                                                  KAZIMIERAS LUKAUSKAS

______________


PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir

veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2002 m. liepos 1 d.

įsakymu Nr. 292

 

MĖSOS IR ŽUVŲ PRODUKTŲ TVARKYMO PREKYBOS ĮMONĖSE TAISYKLIŲ ĮGYVENDINIMO TVARKA

 

1. Apskričių ir miestų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos iki 2002 m. rugsėjo 1 d. privalo patikrinti, ar mėsos ir žuvų tvarkymo skyriai prekybos įmonėse, esančiose apskrities ar miesto teritorijoje (toliau – įmonės), atitinka Mėsos ir žuvų produktų tvarkymo prekybos įmonėse taisyklių (toliau – taisyklės) reikalavimus (Žin., 2002, Nr. 56-2290), įmonių projektus, nurodyti patalpų suplanavimo pagal vykdomą technologinį procesą neatitikimus, pagrindinį dėmesį atkreipti į žaliavų, produktų, personalo judėjimo srautus, grindų, sienų, lubų paviršius, geriamojo šalto ir karšto vandens, nutekamųjų vandenų surinkimo, oro vėdinimo sistemas, grindų nuolydžius gamybos patalpose, žaliavų ir produktų laikymo sąlygas.

2. Įmonės savininkas ar jo įgaliotas asmuo ne vėliau kaip per du mėnesius nuo įmonės patikrinimo akto pateikimo privalo:

2.1. parengti taisyklių įgyvendinimo programą (toliau – programa), atsižvelgęs į akte nurodytus pažeidimus bei taisyklių reikalavimų neatitikimus, ir numatyti neatitikimų pašalinimo terminus bei atsakingus asmenis;

2.2. programą suderinti su apskričių ir miestų valstybinėmis maisto ir veterinarijos tarnybomis.

3. Programoje turi būti numatyta:

3.1. būtinos priemonės, užtikrinančios žaliavų, produktų, gamybos procesų temperatūrų režimus;

3.2. būtina įranga ir gamybos priemonės, užtikrinančios saugaus produkto gamybą;

3.3. tinkamos gamybos ir personalo higieninos sąlygos, ypač su produktu tiesiogiai ir netiesiogiai kontaktuojančių paviršių;

3.4. savikontrolės sistemos bei būtinųjų programų įgyvendinimo terminai.

4. Apskričių, miestų ir rajonų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, kurios kontroliuoja mėsos ir žuvų produktų tvarkymo prekybos įmones, privalo:

4.1 kontroliuoti programų vykdymą;

4.2. jeigu įmonės nesilaiko programose numatytų trūkumų šalinimo terminų arba jų nešalina, pareiškti įmonėms įspėjimus arba sustabdyti veiklą;

4.2 esant esminiams programos vykdymo pažeidimams, siūlyti panaikinti veterinarinį patvirtinimą.

5. Įgyvendindamos Mėsos ir žuvų tvarkymo prekybos įmonėse taisyklių reikalavimus, įmonės privalo laikytis programoje numatytų trūkumų pašalinimo bei reikalavimų įgyvendinimo terminų.

6. Galutinė Mėsos ir žuvų tvarkymo prekybos įmonėse taisyklių reikalavimų įgyvendinimo data 2004 01 01.

7. Produktų ženklinimo sveikumo ar indentifikacijos ženklu reikalavimai taikomi nuo veterinarinio patvirtinimo numerio suteikimo datos.

______________