LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS

 

Į S A K Y M A S

DĖL KIAUŠINIŲ TEIKIMO Į RINKĄ TECHNINIO REGLAMENTO PATVIRTINIMO

 

2001 m. vasario 26 d. Nr. 43

Vilnius

 

Įgyvendindamas Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1999 m. rugsėjo 29 d. nutarimu Nr. 1076 „Dėl Lietuvos pasirengimo narystei Europos Sąjungoje programos (Nacionalinė acquis priėmimo programa) teisės derinimo priemonių ir acquis įgyvendinimo priemonių 1999 metų planų patvirtinimo“ (Žin., 1999, Nr. 83-2473) patvirtintą Lietuvos pasirengimo narystei Europos Sąjungoje programos (Nacionalinė acquis priėmimo programa) teisės derinimo priemonių 1999 metų planą (priemonės kodas 3.4.2.4-T-A3),

1. Tvirtinu Kiaušinių teikimo į rinką techninį reglamentą (pridedama).

2. Nustatau, kad Kiaušinių teikimo į rinką techninio reglamento nuostatos taikomos nuo 2002 m. sausio 1 d., o IV–VIII skyrių – nuo įstojimo į Europos Sąjungą dienos.

 

 

ŽEMĖS ŪKIO Ministras                                                                  Kęstutis Kristinaitis

______________

 

 


PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2001 02 26 įsakymu Nr. 43

 

KIAUŠINIŲ TEIKIMO Į RINKĄ TECHNINIS REGLAMENTAS

 

(Parengtas pagal Tarybos reglamento 1907/90/EEC „Dėl prekybos kiaušiniais standartų“ ir Komisijos reglamentą 1274/91/EEC „Dėl detalių taisyklių nustatymo įgyvendinant Tarybos reglamentą 1907/90/EEC“.)

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Reglamentas nustato vištų kiaušinių surinkimo, rūšiavimo, tvarkymo, pakavimo, ženklinimo, saugojimo reikalavimus, kokybės kriterijus ir svorio kategorijas, kiaušinių realizavimą.

2. Reglamentas taikomas žemės ūkio subjektams, laikantiems vištas dėl maistinių kiaušinių narveliuose, ant kraiko arba laktų, laisvai arba pusiau laisvai, taip pat kiaušinių pakavimo įmonėms, esančioms prie paukštynų, fermų ar atskirai, arba didmeninės prekybos įmonėms. Šios įmonės privalo turėti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos suteiktą priežiūros numerį.

3. Šis reglamentas netaikomas:

3.1. subjektams, parduodantiems kiaušinius vartotojams asmeninėms reikmėms tenkinti, lokalioje rinkoje (turguje), išskyrus aukcionus, arba pristatantiems į namus, jeigu jų ūkiuose gaminti kiaušiniai nepakuojami ir neturi šiuo reglamentu nustatytų kokybės bei svorio ženklų;

3.2. vartotojams, kurie kiaušinius savo reikmėms importuoja ar eksportuoja nedideliais kiekiais, t. y. ne daugiau kaip 60 kiaušinių.

4. Kiaušinių rūšiavimo ir ženklinimo nuostatos nėra taikomos kiaušinius gabenant tiesiai iš gamybos vietos į pakavimo arba didmeninės prekybos įmones, turinčias priežiūros numerį, taip pat į maisto pramonės įmones perdirbti.

 

II. SĄVOKOS IR APIBRĖŽIMAI

 

5. Šiame reglamente vartojamos sąvokos:

Kiaušiniai – vištų kiaušiniai su lukštais, skirti vartoti maistui arba maisto pramonėje, išskyrus sudužusius, perintus ir virtus kiaušinius.

Pramoniniai kiaušiniai – vištų kiaušiniai su lukštais, skirti vartoti ne maisto pramonėje, taip pat sudužę ir perinti kiaušiniai, išskyrus virtus.

Perinti skirti kiaušiniai – kiaušiniai viščiukams perinti.

Sudužę kiaušiniai – kiaušiniai, kurių lukštas įskilęs, o polukštinė plėvelė įtrukusi ir matomas kiaušinio turinys.

Suskilę kiaušiniai – kiaušiniai, kurių lukštas pažeistas, bet nesutrupėjęs, o plėvelė sveika.

Perinti kiaušiniai – į inkubatorių padėti kiaušiniai.

Žemės ūkio subjektas – ūkininkų ūkiai, žemės ūkio bendrovės, kooperatinės bendrovės (kooperatyvai) ir kitos įmonės, įregistruotos Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka, taip pat kiti žemės ūkio paskirties žemės naudotojai, gaminantys prekinę žemės ūkio produkciją. Metinės įplaukos iš priekinės žemės ūkio produkcijos ir gamybos paslaugų žemės ūkiui realizavimo turi sudaryti daugiau kaip 50 procentų visų gautų pajamų. Įplaukų dalies, gaunamos iš prekinės žemės ūkio produkcijos ir gamybos paslaugų žemės ūkiui realizavimo, įvertinimo metodiką nustato Lietuvos Respublikos Vyriausybės įgaliota valstybės institucija.

Surinkėjas – bet kuris asmuo, kuriam atsakinga institucija suteikė teisę paimti kiaušinius iš gamintojo ir pristatyti juos į pakavimo arba didmeninės prekybos įmonę, turinčią priežiūros numerį, taip pat pramonės įmonėms.

Pakavimo įmonė – įmonė, kuriai Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba suteikė teisę rūšiuoti kiaušinius pagal kokybę ir svorį.

Siunta – tos pačios pakavimo įmonės kiaušiniai, esantys vienoje vietoje, supakuoti ar palaidi, žymėti ta pačia pakavimo arba rūšiavimo data ir tokiais pačiais kokybės ir svorio ženklais ir skirti vienu metu ir viena transporto priemone pristatyti į paskirties vietą.

Didelės pakuotės – atviros dėžės arba konteineriai, kuriuose yra daugiau nei 36 kiaušiniai.

Mažos pakuotės – pakuotės arba dėklai (išskyrus nedengtus), kuriuose yra 36 arba mažiau kiaušinių.

Nepakuotų kiaušinių prekyba – kiaušinių pardavimas mažmeninės prekybos būdu, išskyrus pakuotus į dideles ir mažas pakuotes.

6. Kitos sąvokos, naudojamos šiame reglamente, atitinka Maisto įstatyme naudojamas sąvokas.

 

III. ĮMONIŲ VETERINARINIS PATVIRTINIMAS

 

7. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba:

7.1. nustatyta tvarka tvirtina pakavimo įmones ir atlieka jų priežiūrą;

7.2. patvirtintoms įmonėms suteikia Valstybinės veterinarijos priežiūros numerius ir įtraukia jas į patvirtintų įmonių sąrašą;

7.3. gali laikinai sustabdyti ar atšaukti įmonės patvirtinimą, jei nesilaikoma nustatytų sąlygų.

8. Patvirtintai įmonei pageidaujant anuliuoti patvirtinimą, ji turi iš anksto pateikti prašymą Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai, kad būtų išvengta problemų perkeliant ar atleidžiant tarnybos darbuotojus. Nepateikusi laiku tokio prašymo, įmonė privalės padengti papildomas išlaidas dėl pavėluoto darbuotojų atleidimo arba perkėlimo.

9. Įmonė tvirtinama, jei ji atitinka tokius reikalavimus:

9.1. patalpos, kuriose surenkami, pakuojami ir saugomi kiaušiniai, turi būti:

9.1.1. atsparios vandeniui ir puvimui, lengvai valomos bei dezinfekuojamos grindys, nuo kurių vanduo galėtų lengvai nutekėti į surinkimo šulinėlius su grotelėmis. Privalo būti įrengti įrengimai kvapams iš kanalizacijos sulaikyti;

9.1.2. lygios, patvarios, neperšlampančios sienos, dengtos šviesių spalvų lengvai plaunama danga, kurios aukštis būtų ne mažesnis kaip du metrai. Sandėliuose, atšaldymo patalpose sienų dangų aukštis turi būti ne mažesnis už kraunamų kiaušinių pakuočių aukštį. Tos vietos, kuriose siena jungiasi su grindimis, turi būti suapvalintos, kad būtų lengviau valyti;

9.1.3. lubos privalo būti dengtos tokia apdaila, kuri nepelytų, ant jos nesikauptų nešvarumai, nesikondensuotų garai ir nesiluptų dažai. Turi būti patogu jas valyti ir dezinfekuoti;

9.1.4. durys, langų rėmai ir palangės padarytos iš atsparios, antikorozinės dangos, o jei jos medinės – tai iš visų pusių dengtos lygia, neperšlampančia danga. Izoliacinės medžiagos turi būti atsparios puvimui, bekvapės;

9.1.5. pakankama ventiliacija ir trauka, kad nesikauptų kondensatas;

9.1.6. pakankamas natūralus ar dirbtinis apšvietimas;

9.1.7. reikiamas skaičius persirengimo kambarių, kurių sienos ir grindys lygios, nepralaidžios vandeniui, lengvai plaunamos;

9.1.8. reikiamas skaičius praustuvų, dušų ir tualetų. Tualetai neturi būti greta patalpų, kuriose surenkami, rūšiuojami ir pakuojami kiaušiniai, o durys į tualetus turi užsidaryti pačios. Praustuvuose turi būti karštas ir šaltas vandentiekio vanduo arba sumaišytas iki reikiamos temperatūros. Šalia praustuvų turi būti priemonės rankoms plauti ir dezinfekuoti bei vienkartiniai rankšluoščiai. Praustuvų čiaupai neturi būti valdomi rankomis. Turi būti pakankamai tokių praustuvų prie tualetų ir arčiau darbo vietų;

9.1.9. pakankamo spaudimo geriamojo vandens tiekimas. Geriamas vanduo turi atitikti Higienos normos HN 24:1998 „Geriamasis vanduo“ reikalavimus;

Techninis vanduo išskirtinais atvejais gali būti naudojamas garams gauti, priešgaisrinėje apsaugoje bei šaldymo įrengimams aušinti, jei įvestais vamzdžiais negalima šio vandens naudoti kitais tikslais. Techninio vandens vamzdžiai turi būti nudažyti skirtinga spalva ir negali būti nutiesti per kambarius, kuriuose yra kiaušiniai. Techninis vanduo negali būti naudojamas konteineriams ir indams plauti, įmonės patalpoms bei įrengimams plauti ir dezinfekuoti;

9.1.10. vieta, tinkamos sąlygos ir įranga pakavimo tarai, konteineriams, indams valyti, plauti ir dezinfekuoti;

9.1.11. naudoto vandens nutekėjimo sistema, atitinkanti higienos reikalavimus;

9.1.12. tinkama apsauga nuo vabzdžių ir graužikų;

9.1.13. nerūdijančios medžiagos, lygaus paviršiaus ir lygiomis sujungimo siūlėmis, lengvai valomi ir dezinfekuojami įrengimai kiaušiniams rūšiuoti, indai, konteineriai, transportavimo vežimėliai ir kiti įrengimai, reikalingi kiaušiniams rūšiuoti, pakuoti ir transportuoti;

9.1.14. tinkamas žmogaus valdomas švietimo įrenginys, kuriuo galima ištirti kiekvieno kiaušinio kokybę. Kai naudojamasi automatiniu švietimo, rūšiavimo bei ženklinimo prietaisu ar įrenginiu, jame turi būti atskira švietimo lempa;

9.1.15. kiaušinio viršutinio oro tarpo matavimo prietaisai;

9.1.16. kiaušinio rūšiavimo pagal svorį aparatas;

9.1.17. vienerios arba dvejos sureguliuotos (turinčios patikros dokumentus) svarstyklės kiaušiniams sverti;

9.1.18. aparatas kiaušiniams spauduoti;

5.1.19. techniniai įrenginiai turi būti suremontuoti, nuolatos švarūs, dezinfekuoti ir be pašalinio kvapo;

9.1.20. tinkamos erdvios patalpos, kuriose saugomi kiaušiniai iki rūšiavimo ir po rūšiavimo bei pakavimo. Jeigu reikalinga, juose turi būti šaldymo ar vėsinimo įranga, kad kiaušinius galima būtų laikyti ne aukštesnėje nei +5oC ir ne žemesnėje nei 0°C temperatūroje. Įvairiose atšaldymo patalpų zonose privalo būti termometrai ar teletermometrai;

9.1.21. įrenginiai kiaušiniams plauti ir dezinfekuoti;

9.1.22. speciali patalpa, kurioje yra reikiami įrengimai kiaušiniams daužyti, surinkti kiaušinių turinį atskiriant lukštus ir polūkštinės plėvės dalis. Kiaušinių tryniams surinkti turi būti tinkama įranga;

9.1.23. patalpa didelėms pakuotėms, vienkartinėms pakavimo medžiagoms ar vienkartiniams konteineriams laikyti;

9.1.24. patalpa, kurioje laikomi kiaušinių lukštai ir kiaušiniai, netinkantys žmonių maistui;

9.1.25. patalpa valymo priemonėms ir dezinfekantams laikyti.

9.2. Patalpų ir įrengimų higiena:

9.2.1. patalpos ir įrengimai turi būti švarūs;

9.2.2. sistemingai naikinami graužikai, vabzdžiai ir kiti parazitai patalpose ir teritorijoje;

9.2.3. patalpos, įrengimai, instrumentai laikomi tvarkingai. Suteptus ar panaudotus įrengimus, instrumentus reikia kruopščiai valyti ir dezinfekuoti keletą kartų per dieną ir kiekvieną kartą juos iš naujo panaudojant;

9.2.4. patalpos, instrumentai ir įrengimai naudojami tik darbui su kiaušiniais;

9.2.5. valymo priemonės, dezinfekantai ir parazitų naikinimo priemonės saugomos atskiroje, uždaroje patalpoje.

9.3. Personalo higiena:

9.3.1. personalas privalo laikytis švaros, dėvėti švarius, šviesius, lengvai plaunamus drabužius bei galvos apdangalus. Kiekvieną darbo dieną pradėti darbą švariais drabužiais, o prireikus – juos pakeisti;

9.3.2. privalu plauti ir dezinfekuoti rankas darbo dienos pradžioje, kelis kartus per dieną ir kiekvieną kartą pradedant darbą;

9.3.3. draudžiama rūkyti, valgyti patalpose, kuriose laikomi, rūšiuojami kiaušiniai;

9.3.4. kiekvienas asmuo, dirbantis su kiaušiniais, privalo turėti sveikatos pažymėjimą, kuriuo leidžiama dirbti šį darbą. Pažymėjimas išduodamas ir tęsiamas pagal Sveikatos apsaugos ministerijos nustatytą tvarką.

9.4. Reikalavimai įmonės teritorijai:

9.4.1. teritorija turi būti švari ir tvarkinga, joje neturi būti daiktų, nesusijusių su kiaušinių surinkimu, pervežimu, rūšiavimu ir pakavimu;

9.4.2. teritorijoje turi būti vieta ar patalpa ir įrengimai transporto priemonėms plauti ir dezinfekuoti.

 

IV. KIAUŠINIŲ PRISTATYMAS PAKAVIMO ĮMONĖMS

 

10. Gamintojai gali teikti:

10.1. kiaušinius tik surinkėjams, pakavimo įmonėms, ne maisto pramonės įmonėms, patvirtintoms didmeninės prekybos pakavimo ir maisto pramonės įmonėms perdirbimui;

10.2. pramoninius kiaušinius, išskyrus perintus, tik pakavimo įmonėms arba ne maisto pramonės įmonėms;

10.3. perintus kiaušinius ne maisto pramonės įmonėms techniniam perdirbimui;

10.4. sudaužytus pakavimo įmonėse kiaušinius tik ne maisto pramonės įmonėms.

11. Kiaušiniai iš gamintojų pristatomi pakavimo įmonėms arba įmonės pačios juos pasiima iš gamintojų ne rečiau kaip kas trečią dieną.

12. Realizuoti skirti A klasės kiaušiniai pristatomi į pakavimo įmones arba pakavimo įmonė juos pasiima iš visų gamintojų kiekvieną darbo dieną. Tokie kiaušiniai gali būti pristatomi kas antrą darbo dieną, jei aplinkos temperatūra patalpose, kuriuose laikomi kiaušiniai, ne aukštesnė kaip +18oC.

13. Kiaušiniai, ant kurių ketinama nurodyti jų padėjimo datą, į pakavimo įmones pristatomi arba paimami iš gamintojų kiaušinių padėjimo dieną.

14. Kiaušiniai, ant kurių padėjimo data spauduojama ūkyje, pristatomi arba paimami ne vėliau kaip pirmąją darbo dieną po jų padėjimo.

15. Surinkėjai kiaušinius į pakavimo įmones privalo pristatyti jų paėmimo iš gamintojų dieną.

16. Kiekviena siunta identifikuojama pagal gamintojo arba surinkėjo pavardę ir adresą bei išsiuntimo datą.

17. Pakavimo įmonės turi išrūšiuoti ir supakuoti kiaušinius vėliausiai praėjus dienai po kiaušinių gavimo, išskyrus atvejus, kai:

17.1. iš gamintojų gauti kiaušiniai pristatomi į pakavimo įmonę ne vėliau kaip pirmą darbo dieną po jų paėmimo;

17.2. ant kiaušinių ketinama nurodyti jų padėjimo dieną. Tuo atveju jie rūšiuojami bei pakuojami pristatymo į įmones dieną.

18. Žymos ant kiaušinių ar pakuočių dedamos rūšiuojant arba pakuojant.

 

V. KOKYBĖS REIKALAVIMAI KIAUŠINIAMS

 

19. Pagal kokybę kiaušiniai skirstomi į:

19.1. A klasės arba šviežius kiaušinius:

19.1.1. A klasės;

19.1.2. ekstra klasės;

19.2. B klasės arba antros rūšies ar konservuotus kiaušinius;

19.3. C klasės arba žemos kokybės kiaušinius, skirtus maisto pramonei.

20. A klasės kiaušiniai turi atitikti tokius reikalavimus:

20.1. lukštas ir odelė – normalūs, švarūs, nepažeisti;

20.2. oro tarpas – ne didesnis kaip 6 mm aukščio, pastovus;

20.3. baltymas – švarus, skaidrus, be jokių pašalinių dalelių;

20.4. trynys – peršviečiant matomas tik neryškaus kontūro šešėlis, sukant žymiai nenutolsta nuo kiaušinio centro, be jokių pašalinių dalelių;

20.5. gemalo ląstelė – beveik neišsivysčiusi;

20.6. be pašalinio kvapo.

21. A klasės kiaušiniai prieš rūšiavimą arba po jo neplaunami ir nevalomi jokiomis priemonėmis.

22. A klasės kiaušiniai neruošiami konservuoti ir nešaldomi patalpose arba įrenginiuose, kuriuose yra žemesnė nei +5oC, bet ne žemesnė nei 0oC temperatūra. Tačiau tokioje temperatūroje ne ilgiau kaip 24 valandas gabenti kiašiniai arba ne ilgiau kaip 3 dienas laikyti mažmeninės prekybos patalpose, atšaldytais nelaikomi.

23. Pagal svorį A klasės kiaušiniai skirstomi:

0 kategorija – 75 g ir didesnio svorio;

1 kategorija – nuo 70 g iki 75 g;

2 kategorija – nuo 65 g iki 70 g;

3 kategorija – nuo 60 g iki 65 g;

4 kategorija – nuo 55 g iki 60 g;

5 kategorija – nuo 50 g iki 55 g;

6 kategorija – nuo 45 g iki 50 g;

7 kategorija – mažiau kaip 45 g.

24. Ekstra klasės kiaušiniaitai A klasės kiaušiniai, kurių oro tarpas – ne didesnis kaip 4 mm, supakuoti mažose pakuotėse ir laikomi ne ilgiau kaip 7 dienas po jų supakavimo,

25. B klasės kiaušiniai turi atitikti tokius reikalavimus:

25.1. lukštas – normalus ir nepažeistas;

25.2. oro tarpas – ne didesnis kaip 9 mm;

25.3. baltymas – švarus, skaidrus, be jokių pašalinių dalelių;

25.4. trynys – peršviečiant matomas tik neryškių kontūrų šešėlis, be jokių pašalinių dalelių; kalkėse konservuotiems kiaušiniams šios savybės nebūtinos;

25.5. gemalo ląstelė – beveik neišsivysčiusi;

25.6. be pašalinio kvapo.

26. B klasės kiaušiniai gali būti:

26.1. neatšaldyti ir nekonservuoti, jei jie nebuvo paveikti konservantais ir nebuvo atšaldyti žemesnėje temperatūroje, nei nurodyta 22 punkte;

26.2. kiaušiniai nelaikomi atšaldytais, jei ne ilgiau kaip 24 valandas buvo gabenti esant temperatūrai, nurodytai 22 punkte arba esant tokiai temperatūrai buvo laikyti mažmeninės prekybos patalpose ne ilgiau kaip 3 dienas;

26.3. atšaldyti, jei laikyti patalpose, kurių temperatūra žemesnė nei +5o C, bet ne žemesnė nei 0° C;

26.4. konservuoti – atšaldyti arba neatšaldyti, jei konservuoti dujų mišinyje, kurio sudėtis skiriasi nuo atmosferos oro sudėties, ar kitokiu leistinu būdu.

27. C klasės kiaušiniai yra tie, kurie neatitinka A ir B klasėms taikomų reikalavimų. Jie gali būti realizuojami tik maisto pramonės įmonėms, kiaušinių produktams gaminti, viešojo maitinimo įmonėms arba ne maisto perdirbimo įmonėms.

 

VI. KIAUŠINIŲ ŽYMĖJIMAS

 

28. Skiriamieji ženklai ir žymos ant kiaušinių turi būti lengvai įskaitomi. Kiaušiniai ženklinami nenuplaunamais, virinimui atspariais dažais, kuriais galima žymėti žmonėms skirtus maisto produktus pagal galiojančius higienos normų reikalavimus.

29. A klasės kiaušiniai žymimi vienu arba keliais ženklais:

29.1. A klasės skiriamasis ženklas yra ne mažesnio nei 12 mm skersmens apskritimas;

29.2. svorio kategorijos skaičiaus aukštis yra nuo 2 iki 3 mm, spauduotas minėtame apskritime;

29.3. pakavimo įmonės numeris sudaromas iš 3 ar daugiau skaitmenų, kurių aukštis ne mažesnis nei 5 mm.

30. B klasės kiaušinių skiriamieji ženklai yra:

30.1. neatšaldyto ir neužkonservuoto kiaušinio ženklas yra ne mažesnis kaip 12 mm skersmens apskritimas, kuriame romėnišku šriftu išspausta ne mažesnė kaip 5 mm aukščio B raidė;

30.2. atšaldyto kiaušinio – lygiašonis trikampis, kurio kiekviena kraštinė yra mažiausiai 10 mm ilgio;

30.3. konservuoto kiaušinio – lygiagretainis, kurio įstrižainės yra 16 mm ir 7 mm.

31. Prieš atšaldant arba konservuojant kiaušinius reikia paženklinti, kaip nurodyta 30.2 ar 30.3 punktuose.

32. B klasės kiaušinių nebūtina ženklinti, kai jie tiesiogiai pristatomi į maisto pramonės įmones ar kiaušinių produktams gaminti ir ant jų pakuočių yra aiškiai nurodyta paskyrimo vieta.

33. C klasės kiaušiniai nežymimi, bet ant jų pakuočių privalo būti aiškiai nurodyta paskyrimo vieta.

 

VII. KIAUŠINIŲ PAKAVIMAS

 

34. Reikalavimai pakuotei:

34.1. pakuotės, vidinė pakuotės dalis ir kita pakavimo medžiaga turi būti neduži, sausa, švari ir tvarkinga ir neįtakoti kiaušinių juslinių savybių ir kokybės;

34.2. kiaušiniams gabenti skirtos didelės pakuotės ir vidinė pakuotės dalis nenaudojamos antrą kartą, nebent jos atrodo kaip naujos ir atitinka 34.1 punkto reikalavimus. Ant antrą kartą naudojamų didelių pakuočių neturi likti jokių ankstesnių žymėjimo ženklų;

34.3. mažos pakuotės negali būti naudojamos antrą kartą.

35. Pakuočių ženklinimas:

35.1. žymuo „Ekstra“ dedamas ant A klasės kiaušinių mažų pakuočių. Jis rašomas ant juostelių arba etikečių, kurios turi būti nuimtos nuo pakuočių ir sunaikinamos ne vėliau kaip po 7 dienų po kiaušinių supakavimo;

35.2. ant pakuočių etiketės yra nurodoma pakavimo data (2 priedas). Data nurodoma dviem skaičių kombinacijomis tokia tvarka: diena nuo 01 iki 31 ir mėnuo nuo 01 iki 12;

35.3. šalia pakavimo datos turi būti nurodyta pardavimo data ir(arba) optimalus tinkamumo terminas, ir(arba) kiaušinių padėjimo data (2 priedas). Tačiau ant A klasės pakuočių kiaušinio padėjimo data gali būti spauduota gamintojo;

35.4. nurodyta pardavimo data žymi paskutinę dieną, kai kiaušiniai turėtų būti parduoti vartotojui. Po to kiaušinius galima laikyti namuose dar 7 dienas. Vartojimo terminas sutampa su nurodyto pardavimo ir tolesnio laikymo namuose pabaiga;

35.5. jei ant pakuočių yra nurodyta kiaušinių padėjimo data, pakavimo įmonės papildomai įrašo tokius kiaušinius tiekiančių patvirtintų gamintojų pavardes ir adresus. Gali būti nurodytas kiekvieno gamintojo turimas dėslių vištų skaičius;

35.6. kiaušinių pakuotės, ant kurių nurodoma padėjimo data, pristatomi į pakavimo įmones užklijuotose dėžėse. Apie tokių kiaušinių siuntą ir apie ūkiuose spauduotus kiaušinius teikiama tokia informacija:

35.6.1. kiaušinių padėjimo data;

35.6.2. gamintojo pavardė, adresas ir Valstybinės veterinarijos priežiūros numeris, vištidės, kurioje kiaušiniai padėti, numeris;

35.6.3. siuntimo data;

35.6.4. siuntoje esančių kiaušinių skaičius ir svoris.

Ši informacija nurodoma ant dėžės arba lydraščiuose, kurie mažiausiai kaip 12 mėnesių laikomi pakavimo įmonėje;

35.7. supakuotų kiaušinių dėžės (punktas 35.6) atidaromos prieš pat rūšiavimą. Visi tos pačios dėžės kiaušiniai rūšiuojami ir pakuojami vienu metu. Ženklinamų kiaušinių padėjimo data žymima spauduojant rūšiavimo metu arba tuoj po rūšiavimo. Tada, kai kiaušinius pakavimo įmonėms tiekia toje pačioje vietoje esantys gamybos padaliniai, kiaušiniai turi būti spauduojami ir rūšiuojami bei pakuojami padėjimo dieną arba perduodami kitoms įmonėms.

36. Kiaušinių pakuotės ženklinamos:

36.1. A ir B klasių – baltos spalvos etiketėmis ir juostelėmis. Juose spausdinami užrašai turi būti ryškūs, aiškiai matomos spalvos;

36.2. užrašas „A klasė“ spausdinamas kursyvu gerai matoma spalva;

36.3. didelės pakuotės, sudarytos iš mažų, pažymėtų užrašu „A klasė“ pakuočių, ženklinamos žodžiais „PAKUOTĖ, SUDARYTA IŠ MAŽŲ A KLASĖS PAKUOČIŲ“;

36.4. pakuotėse, pažymėtuose geltona etikete ar juostele, kuriose aiškiai matomi įrašai, prekiaujama įpakuotais:

36.4.1. C klasės kiaušiniais;

36.4.2. kiaušiniais, nepriklausančiais A ar B klasei;

36.4.3. A arba B klasės kiaušiniais, netekusiais šių klasių savybių, bet dar neperrūšiuotais;

36.5. ant maisto produktų pramonei skirtų kiaušinių pakuočių dedamas spaudas „MAISTO PRODUKTŲ PRAMONEI SKIRTI KIAUŠINIAI“;

36.6. ant pramoniniam perdirbimui skirtų kiaušinių pakuočių dedamas spaudas „PRAMONINIAI KIAUŠINIAI“ ir spaudas „MAISTUI NETINKA“.

 

VIII. KIAUŠINIŲ PERPAKAVIMAS IR PERRŪŠIAVIMAS

 

37. Gali būti perpakuojami ir perrūšiuojami kiaušiniai, gauti iš kitos valstybės arba netinkamai rūšiuoti ir pakuoti mūsų šalyje, bei neatitinkantys A ar B klasių savybių. Perrūšiuojant ir perpakuojant iš kitos valstybės gautas kiaušinių siuntas, būtina nedelsiant pranešti tai valstybei arba tos valstybės prašymu paskirtai atsakingai institucijai apie sprendimą perrūšiuoti kiaušinius.

38. Tik pakavimo įmonės gali perpakuoti įpakuotus kiaušinius į kitas dideles arba mažas pakuotes arba juos perrūšiuoti. Perpakuotus arba perrūšiuotus kiaušinius galima realizuoti tose pakuotėse, kuriose jie buvo prieš perpakavimą ar perrūšiavimą. Perpakuojant ar perrūšiuojant į kiekvieną pakuotę galima dėti tik tos pačios siuntos kiaušinius.

39. Ant etiketės arba juostelės, tvirtinamos ant didelių pakuočių, aiškiomis ir gerai įskaitomomis juodomis raidėmis užrašoma ši informacija:

39.1. įmonės, perpakavusios ar perrūšiavusios kiaušinius arba organizavusios jų perpakavimą ar perrūšiavimą, pavadinimas ir adresas, gamintojo pavadinimas;

39.2. kiaušinius perpakavusios ar perrūšiavusios pakavimo įmonės priežiūros numeris;

39.3. kiaušinių kokybės ir svorio kategorijos;

39.4. įpakuotų kiaušinių skaičius;

39.5. nuoroda „įpakavimo data:“, nurodant pirmojo pakavimo datą;

39.6. apačioje turi būti nurodyta „perpakuoti“ arba „perrūšiuoti“, po to įrašyta perpakavimo ar perrūšiavimo data, kaip nurodyta 35.2 ir 35.3 punktuose;

39.7. ant atšaldytų arba konservuotų kiaušinių užrašomi atšaldymo ypatumai arba konservavimo būdas (įprastai, ne kodu);

39.8. pirmą kartą kiaušinius pakavusios pakavimo įmonės skiriamasis numeris arba importuotų kiaušinių kilmės šalis.

40. Ant mažų pakuočių, kuriuose yra perpakuoti kiaušiniai, pateikiama 39.6 punkte nurodyta informacija, išspausdinta aiškiai matomomis ir įskaitomomis raidėmis. Be to, ant mažų pakuočių gali būti nurodytas kiaušinius perpakavusios arba jų perpakavimą organizavusios įmonės prekinis ženklas.

41. Jei perrūšiuojant ar perpakuojant naudojamos pirmosios pakuotės, jos laikomos jau naudotomis.

42. Informacija ant etikečių arba juostelių, kurios yra ant didelių antrą kartą naudojamų pakuočių, turi būti visiškai uždengta naujomis etiketėmis arba juostelėmis arba kitaip paslėpta.

43. Ant didelių pakuočių gali būti nurodytas kiaušinius perpakavusios arba perpakavimą organizavusios įmonės prekinis ženklas.

44. Šiose taisyklėse apibrėžtos ant kiaušinių ir pakuočių vartojamos nuorodos rašomos valstybine kalba arba tos valstybės kalba, kurioje vyksta mažmeninė prekyba ar kiaušiniai naudojami kaip nors kitaip.

 

IX. KIAUŠINIŲ SANDĖLIAVIMAS IR GABENIMAS

 

45. Kiaušiniai turi būti sandėliuojami švariose, sausose patalpose, kuriuose nėra pašalinių kvapų.

46. Gabenant bei sandėliuojant stengiamasi kiaušinių netrankyti, juos reikia laikyti švariai, sausai, siekti, kad jų kokybei nepakenktų pašaliniai kvapai, oras ir šviesa.

47. Sandėliuojamų ir gabenamų kiaušinių neturi įtakoti dideli temperatūros svyravimai. Sandėliuojant gamintojo arba pakavimo įmonės patalpose bei gabenant iš gamintojo į pakavimo įmonę, kiaušiniai turi būti laikomi tokioje temperatūroje, kuri būtina geriausiai jų kokybei išsaugoti (ne aukštesnėje nei +180 C ir ne žemesnėje nei 00C).

 

X. DUOMENŲ REGISTRAVIMAS GAMINTOJŲ IR PAKAVIMO ĮMONĖSE

 

48. Gamintojai registruoja tokius duomenis:

48.1. dedeklių patalpinimo į vištides datą, jų amžių patalpinimo metu ir dedeklių skaičių atskirose vištidėse;

48.2. kiekvienoje vištidėje kasdien sudėtų kiaušinių skaičių;

48.3. pristatytų į pakavimo įmonę kiaušinių skaičių arba svorį ir kiaušinių, ant kurių bus nurodyta padėjimo data arba jau spauduotų ūkyje nurodant datą, skaičius;

48.4. pirkėjų, pirkusių rūšiuotus kiaušinius pavardes ar įmonių pavadinimus bei adresus.

49. Pakavimo įmonės registruoja tokius duomenis:

49.1. pakavimo įmonėje kiekvieną dieną registruojamas kiaušinių, ant kurių ketinama nurodyti dėjimo datą arba ant kurių dėjimo data buvo spauduota ūkyje, kiekis, gamintojo pavardė, adresas ir registracijos numeris;

49.2. pakavimo įmonėse registruojamas išrūšiuotų ir parduotų kiaušinių skaičius, svoris pagal svorio kategorijas bei pirkėjų ir gamintojų pavardės ir adresai, taip pat mažų pakuočių numeriai, jei kiaušiniai žymimi pagal 1 ir 2 priedų reikalavimus. Jei kiaušiniai gauti nepakuoti, registruojami didelių pakuočių, į kurias jie sudėti, numeriai. Pakuočių numeriai nurodomi nenutrūkstančia didėjančia skaičių seka;

49.3. jei kiaušiniai į pakavimo įmones tiekiami tik iš toje pačioje teritorijoje esančio nuosavo gamybos padalinio, tada registruojama:

49.3.1. dedeklių patalpinimo į vištides data, jų amžius ir dedeklių skaičius atskirose vištidėse;

49.3.2. kiekvienoje vištidėje kasdien sudėtų kiaušinių skaičius.

50. Nurodant A klasės kiaušinių kilmę, turi būti vartojami įrašai bei simboliai patvirtinti mūsų šalyje (2 priedas).

51. Pakavimo įmonės, žyminčios įrašais ir (arba) simboliais, nurodytais 6 skyriuje ir 2 priede, privalo smulkiai aprašyti siuntų kilmę, nurodydamos gamintojo pavardę, adresą, kiaušinių skaičių arba svorį ir pristatymo datą.

52. Pakavimo įmonės atskirai įrašo kiekvieną dieną pagal kokybę ir svorį išrūšiuotus kiaušinius, mažose pakuotėse esančius kiaušinius ir paženklintus 6 skyriuje ir 2 priede nurodytais įrašais bei simboliais, taip pat pirkėjo ar gamintojo pavardę ir adresą, pakuočių skaičių, parduotų ar gamintojo išrūšiuotų kiaušinių skaičių arba svorį, pristatymo datą ir savaitės atsargas.

53. Vietoj registracijos knygų gali būti kaupiamos sąskaitos arba pažymų apie pristatymą bylos, kuriuose duomenys privalo būti registruojami pagal šiame skyriuje numatytus reikalavimus.

 

XI. KONTROLĖ

 

54. Šio reglamento laikymąsi kontroliuoja Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

55. Kiaušiniai tikrinami atsitiktinės atrankos būdu visais etapais: pradedant gamintoju ir baigiant prekyba rinkoje bei gabenimu. Importuojami kiaušiniai taip pat tikrinami atsitiktinės atrankos būdu, atliekant muitinės formalumus.

56. Sprendimai, kurių priėmimą sąlygoja šio reglamento nesilaikymas, taikomi visai patikrintai siuntai.

57. Jeigu patikrinta siunta neatitinka šio reglamento reikalavimų, tikrinusi tarnyba turi uždrausti ją realizuoti, o jei siunta skirta importuoti – uždrausti importuoti, kol nebus įrodyta, jog šio reglamento reikalavimai įvykdyti.

58. Patikrinimą atlikusi tarnyba privalo pakartotinai tikrinti, ar išbrokuota siunta atitinka šio reglamento reikalavimus, arba imtis veiksmų, kad ji atitiktų šiuos reikalavimus. Reglamento pažeidėjai atsako teisės aktų numatyta tvarka.

59. Gamintojai ir pakavimo įmonės tikrinami mažiausiai kartą per du mėnesius.

60. Kai kiaušiniai supakuoti į dideles pakuotes, nesudarytas iš mažų pakuočių, tikrintinas šis kiaušinių skaičius:

Kiaušinių skaičius siuntoje

Tikrintinų kiaušinių skaičius siuntoje

 

%

Minimalus kiaušinių skaičius

iki180

100

-

nuo 181 iki 1800

15

180

nuo 1801 iki 3600

10

270

nuo3601 iki 10800

5

360

nuo10801 iki 18000

4

540

nuo 18001 iki 36000

3

720

nuo 36001 iki 360000

1,5

1080

per 360000

0,5

5400

61. Kai kiaušiniai supakuoti į mažas pakuotes, tada neatsižvelgiama į tai, ar jie sudėti ar nesudėti į didelias pakuotes, ir tikrinamas šis mažų pakuočių ir kiaušinių skaičius:

Kiaušinių skaičius siuntoje

Tikrinamų mažų pakuočių, %

Kiekvienos siuntos tikrintinų kiaušinių skaičius, %

iki 180

100

100

nuo181 iki 1800

15

100

nuo 1801 iki 3600

10

100

nuo 3601 iki 10800

5

100

nuo 10801 iki 18000

4

100

nuo 18001 iki 36000

3

100

nuo 36001 iki 360000

1,5

100

per 360000

0,5

100

62. Kai siuntoje yra ne daugiau kaip 18 000 kiaušinių, tikrintini kiaušiniai atrenkami iš 20% didelių pakuočių.

63. Kai siuntoje yra daugiau kaip 18 000 kiaušinių, tikrintini kiaušiniai atrenkami iš 10% didelių pakuočių ir mažiausiai iš 10 didelių pakuočių.

64. Mažmeninėje prekyboje tikrinamą kiekį sudaro 100% kiaušinių, jei jų yra ne daugiau kaip 180, o kai kiaušinių skaičius didesnis kaip 180 – 15%.

65. Patikrinęs ir nustatęs, kad siunta atitinka šių taisyklių reikalavimus, kontrolierius pritvirtina prie pakuotės juostelę, ant kurios yra oficialus spaudas ir tokia informacija:

„Patikrinta

(kada)...............,

 

(kur)................“,

numeris, kurį kontrolės tarnyba skyrė tikrintojui.

66. Jei prieš tikrinimą pakuotė buvo sutvirtinta, ją būtina iš naujo sutvirtinti kontroline juostele, kuri prireikus gali būti tvirtinama ant pirmosios etiketės ar juostelės.

67. Patikrinus mažas, užrašu „A klasė“ pažymėtas pakuotes, ant kontrolinės juostelės gali būti nurodyta šio skyriaus 65 punkte minėta informacija ir kursyvu 1 cm dydžio raidėmis parašytas užrašas „A klasė“.

68. Tikrinamų A klasės kiaušinių siuntų leistinos paklaidos:

Siunčiant iš pakavimo įmonės 5% kiaušinių gali turėti kokybės trūkumų, t. y. gali būti:

68.1. 2% sudužusių kiaušinių arba įskilusiu lukštu, matomu plika akimi;

68.2. 1% su mėšlo arba kraujo dėmelėmis.

Tačiau, jei tikrinami kiaušiniai ženklinti užrašu „A klasė“ arba „Ekstra“, negali būti jokių viršutinio oro tarpo neatitikimų nei pakavimo metu, nei atliekant muitinės formalumus;

68.3. kituose prekybos etapuose 7% kiaušinių gali turėti kokybės trūkumų, t. y. gali būti:

68.3.1. 4% sudužusių arba įskilusiu lukštu, matomu plika akimi,

68.3.2. 1% kiaušinių su mėšlo arba kraujo dėmelėmis.

69. Tikrinant B klasės kiaušinių siuntas, 7% kiaušinių gali turėti kokybės trūkumų, kaip nurodyta 68.3 punkte.

70. Kai tikrinamą siuntą sudaro 180 kiaušinių, 68 ir 69 punktuose nurodyti procentai dvigubinami.

71. Tikrinant A klasės kiaušinių siuntas, leistina paklaida yra ne daugiau kaip 6% viena kategorija mažesnio svorio kiaušinių.

Kai tikrinamoje siuntoje yra mažiau kaip 180 kiaušinių, aukščiau minėtas procentas dvigubinamas.

72. Didelių pakuočių, kuriose yra A klasės kiaušiniai, 100 kiaušinių neto(grynas) svoris:

0 kategorijos

7,7 kg

1 kategorijos

7,1 kg

2 kategorijos

6,6 kg

3 kategorijos

6,1 kg

4 kategorijos

5,6 kg

5 kategorijos

5,1 kg

6 kategorijos

4,6 kg

7 kategorijos minimalus svoris nenustatytas.

 

XII. KIAUŠINIŲ ŽYMĖJIMAS, NURODANT ŪKININKAVIMO BŪDĄ

 

73. Ant A klasės kiaušinių, taip pat ant tokių kiaušinių mažų pakuočių, prireikus gali būti žymimos nuorodos, apibūdinančios ūkininkavimo būdą:

Ant pakuočių

Ant kiaušinio

Laisvai laikomų vištų kiaušiniai

Laisvų

Pusiau laisvai laikomų vištų kiaušiniai

Pusiau laisvų

Ant kraiko laikomų vištų kiaušiniai

Ant kraiko

Ant laktų laikomų vištų kiaušiniai

Ant laktų

74. Šios nuorodos gali būti žymimos tik ant tų kiaušinių, kurie gaminti ūkiuose, atitinkančiuose 1 priede išdėstytus reikalavimus.

75. Kai parduodami nepakuoti kiaušiniai, ūkininkavimo būdas ant kiaušinio žymimas tik tada, kai ant kiekvieno iš jų nurodoma padėjimo data.

76. Pakavimo įmonės, kurioms suteikta teisė vartoti minėtas nuorodas, atsižvelgusios į ūkininkavimo būdą, atskirai registruoja:

76.1. kiaušinius tiekiančių gamintojų pavardes ir adresus, kurie įregistruoti patikrinus Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai;

76.2. kiekvieno gamintojo turimą dedeklių skaičių pagal ūkininkavimo būdą.

77. Minėti gamintojai reguliariai tikrinami Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos. Gamintojai privalo registruoti dedeklių patalpinimo į vištides datą, jų amžių talpinimo metu ir skaičių pagal laikymo sistemos tipą, taip pat nurodyti per dieną pagamintų ir išsiųstų kiaušinių skaičių, išsiuntimo datą ir pirkėjo adresą.

78. Kiaušiniai, surinkti iš įvairiu būdu ūkininkaujančių gamintojų, pristatomi į pakavimo įmones dėžėse, ant kurių turi būti nurodyta viena iš 73 punkte išvardytų nuorodų. Siuntos identifikuojamos pagal gamintojo pavardę ir adresą, kiaušinių rūšį, skaičių arba svorį bei išsiuntimo ir pristatymo datą. Pakavimo įmonėje registruojami naujausi tokio pobūdžio duomenys ir duomenys apie kiekvienos savaitės atsargas.

79. Šie kiaušiniai laikomi, rūšiuojami ir pakuojami atskirai nuo kitų kiaušinių. Jeigu kiaušiniai skirti eksportuoti, jie rūšiuojami ir pakuojami tomis dienomis, kurias iš anksto bent prieš vieną darbo dieną nurodo atsakinga institucija.

80. Pakavimo įmonės atskirai registruoja kasdien išrūšiuotus kiaušinius pagal svorį ir kokybę, kiaušinių pardavimą ir mažas pakuotes, ženklintas pagal 73 punkto reikalavimus, ant kurių nurodoma pirkėjo pavardė ir adresas, pakuočių skaičius, parduotų kiaušinių skaičius ir(arba) svoris pagal svorio kategorijas ir pristatymo data. Nerašant pardavimo įrašų, gali būti kaupiamos sąskaitos arba pristatymo pažymos.

81. Ant didelių arba mažų kiaušinių pakuočių, paženklintų pagal 73 punkto reikalavimus, žymimas vienas iš nurodytų įrašų.

 

SUDERINTA

Lietuvos valstybinės maisto ir veterinarijos

tarnybos direktoriaus pavaduotojas

J. Burokas

______________

 

 


1 priedas

 

MINIMALŪS ŪKININKAVIMO BŪDO REIKALAVIMAI

 

Kiaušinius gaminantys ūkiai turi laikytis šių minimalių ūkininkavimo būdo reikalavimų:

1. Kiaušiniai mažose pakuotėse su užrašu „Laisvai laikomų vištų kiaušiniai“ turi būti pagaminti ūkiuose, kuriuose:

1.1. vištoms sudarytos sąlygos visą dieną būti ore;

1.2. beveik visoje vištoms prieinamoje dirvoje auga augalai;

1.3. viename hektare žemės ploto yra ne daugiau kaip 1000 vištų arba vienai vištai tenka 10 m² ploto;

1.4. pastato vidus atitinka III ir IV skyriuose nurodytus reikalavimus.

2. Kiaušiniai mažose pakuotėse su užrašu „Pusiau laisvai laikomų vištų kiaušiniai“ turi būti pagaminti ūkiuose, kuriuose:

2.1. vištoms sudarytos sąlygos visą dieną būti ore;

2.2. beveik visoje vištoms prieinamoje dirvoje auga augalai;

2.3. viename hektare žemės ploto yra ne daugiau kaip 4000 vištų arba vienai vištai tenka 2,5 m² ploto;

2.4. pastato vidus atitinka III ir IV skyriuose nurodytus reikalavimus.

3. Kiaušiniai mažose pakuotėse su užrašu „Ant kraiko laikomų vištų kiaušiniai“ turi būti pagaminti ūkiuose, kuriuose:

3.1. viename kvadratiniame metre ploto yra ne daugiau kaip 7 vištos;

3.2. bent trečdalis šio ploto padengtas pakratais: šiaudais, medžio drožlėmis, pjuvenomis, smėliu arba durpėmis;

3.3. iš pakankamai didelės vištoms prieinamo ploto dalies surenkamas paukščių mėšlas.

4. Kiaušiniai mažose pakuotėse su užrašu „Ant laktų laikomų vištų kiaušiniai“ turi būti pagaminti ūkyje, kuriame:

4.1. viename kvadratiniame metre ploto yra ne daugiau kaip 9 vištos;

4.2. bent trečdalis šio ploto dengtas pakratais: šiaudais, medžio drožlėmis, pjuvenomis, smėliu arba durpėmis;

4.3. iš pakankamai didelės vištoms prieinamo ploto dalies surenkamas paukščių mėšlas;

4.4. pastato viduje įtaisytos tokio ilgio laktos, kad kiekvienai vištai tektų mažiausiai 15 cm laktos.

______________

 


2 priedas

 

Kai kurios nuorodos, vartojamos kiaušinių rinkoje

 

1. Pakavimo data: Pakuota

2. Optimaliausias suvartojimo terminas: Tinka vartoti iki

3. Pardavimo terminas: Parduoti iki

4. Padėjimo data: Padėta

5. Kiaušinių prekyboje vartotini standartiniai pavadinimai:

„Narveliuose laikomų vištų kiaušiniai

Laisvai laikomų vištų kiaušiniai

Pusiau laisvai laikomų vištų kiaušiniai

Ant kraiko laikomų vištų kiaušiniai

Ant laktų laikomų vištų kiaušiniai

Atšaldyti ir konservuoti kiaušiniai“.

______________