LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS

 

Į S A K Y M A S

DĖL INTERVENCINIŲ RINKOS REGULIAVIMO PRIEMONIŲ PIENO IR MĖSOS SEKTORIUOSE TAIKYMO

 

2002 m. gruodžio 4 d. Nr. 473

Vilnius

 

Vykdydamas Teisės derinimo priemonių 2002 metų plano, patvirtinto Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2002 m. vasario 27 d. nutarimu Nr. 300 „Dėl Lietuvos pasirengimo narystei Europos Sąjungoje programos (Nacionalinė Acquis priėmimo programa) teisės derinimo priemonių ir Acquis įgyvendinimo priemonių 2002 m. planų patvirtinimo“ (Žin., 2002, Nr. 25-910) 3.7.2.8-T1 ir 3.7.2.10-T1 priemones bei siekdamas perimti ES Komisijos teisės aktų, reglamentuojančių intervencinį jautienos supirkimą ir jos tvarkymą, nuostatas:

1. Tvirtinu pridedamus:

1.1. Reikalavimus sviestui, kuriam taikomos intervencinės rinkos reguliavimo priemonės.

1.2. Reikalavimus nugriebto pieno milteliams, kuriems taikomos intervencinės rinkos reguliavimo priemonės.

2. Nustatau, kad 1.1 ir 1.2 punktais patvirtinti reikalavimai įsigalioja nuo įstojimo į ES dienos.

3. Pavedu:

3.1. Nacionalinei mokėjimo agentūrai prie Žemės ūkio ministerijos iki 2003 m. spalio 1 d. parengti taisykles mokėjimų, susijusių su pieno ir mėsos sektoriuose taikomų intervencinių priemonių įgyvendinimu, apskaitai vykdyti, lėšų panaudojimui kontroliuoti, ataskaitoms rengti;

3.2. Valstybės įmonei Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūrai parengti ir, gavus Žemės ūkio ministerijos, Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos išvadas, iki 2003 m. spalio 1 d. patvirtinti pieno produktų, kiaulienos ir jautienos intervencinio pirkimo ir pardavimo iš saugyklų, privataus saugojimo priemonių aprašymą, darbo dokumentus ir procedūras pagal:

Komisijos 1994 m. sausio 19 d. reglamentą (EB) Nr. 2771/1994 „Dėl išsamių Tarybos reglamento (EB) Nr. 1255/1999 taikymo taisyklių, susijusių su intervencija į sviesto ir grietinėlės rinką“;

Komisijos 1991 m. lapkričio 20 d. reglamentą (EEB) Nr. 3378/91 „Dėl išsamių sviesto pardavimo iš intervencinių saugyklų eksportui taisyklių“;

Komisijos 2001 m. sausio 12 d. reglamentą (EB) Nr. 214/2001 „Dėl išsamių Tarybos reglamento (EB) Nr. 1255/1994 taikymo taisyklių, susijusių su intervencija į nugriebto pieno miltelių rinką“;

Komisijos 2000 m. gegužės 19 d. reglamentą (EB) Nr. 1068/2000 „Dėl išsamių paramos už privatų ilgojo brendimo sūrių saugojimą skyrimą taisyklių“;

Komisijos 1968 m. balandžio 1 d. reglamentą (EEB) Nr. 391/68 „Dėl išsamių kiaulienos intervencinio supirkimo taisyklių“;

Komisijos 2000 m. kovo 15 d. reglamentą (EB) Nr. 562/2000 „Dėl išsamių jautienos intervencinio supirkimo taisyklių, vykdant reglamentą (EB) Nr. 1254/1999“;

Tarybos 1977 m. gegužės 17 d. reglamentą (EEB) Nr. 1055/77 „Dėl jautienos ir veršienos produktų saugojimo ir judėjimo“;

Komisijos 1992 m. gruodžio 4 d. reglamentą (EEB) Nr. 3515/92 „Dėl bendrųjų išsamių taisyklių intervencinės agentūros supirktų produktų saugojimui ir judėjimui nustatymo, įgyvendinant reglamentą (EEB) Nr. 1055/77“;

Komisijos 1977 m. rugpjūčio 4 d. reglamentą (EEB) Nr. 1805/77 „Dėl specialių taisyklių jautienos ir veršienos produktų saugojimui ir judėjimui nustatymo, vykdant reglamentą (EEB) Nr. 1055/77“;

Komisijos 1977 m. rugsėjo 30 d. reglamentą (EEB) Nr. 2182/77 „Dėl išsamių taisyklių šaldytos jautienos pardavimui iš intervencinių saugyklų perdirbimui Bendrijoje nustatymo, papildant reglamentą (EEB) Nr. 1687/76“;

Komisijos 1979 m. spalio 4 d. reglamentą (EEB) Nr. 2173/79 „Dėl išsamių taisyklių parduodant jautieną iš intervencinė agentūros, panaikinant reglamentą (EEB) Nr. 216/69“;

Komisijos 1984 m. rugsėjo 5 d. reglamentą (EEB) Nr. 2539/84 „Dėl išsamių taisyklių parduodant sušaldytą jautieną, laikytą intervencinėje agentūroje, nustatymo“;

Komisijos 1985 m. spalio 9 d. reglamentą (EEB) Nr. 2824/85 „Dėl išsamių taisyklių parduodant sušaldytą jautieną iš intervencinių fondų eksportui tokiame pačiame būvyje, sukapojus ar supakavus, nustatymo“.

 

 

ŽEMĖS ŪKIO Ministras                                                                   Jeronimas Kraujelis

______________


PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2002 m. gruodžio 4 d. įsakymu Nr. 473

 

REIKALAVIMAI NUGRIEBTO PIENO MILTELIAMS, KURIEMS TAIKOMOS INTERVENCINĖS RINKOS REGULIAVIMO PRIEMONĖS

 

Parengta pagal 1999 metų gegužės 17 d. Tarybos reglamentą (EB) Nr. 1255/1999 „Dėl pieno ir pieno produktų rinkos organizavimo“, 2001 metų sausio 12 d. Komisijos reglamentą (EB) Nr. 214/2001 „Dėl išsamių Tarybos reglamento (EB) Nr. 1255/1999 taikymo taisyklių, susijusių su intervencija į nugriebto pieno miltelių rinką“, 2001 metų sausio 9 d. Komisijos reglamentą (EB) Nr. 213/2001 „Dėl Tarybos reglamento (EB) Nr. 1255/1999 taikymo taisyklių, susijusių su pieno produktų analizės ir kokybės vertinimo metodais, ir Komisijos reglamentų (EB) Nr. 2771/1999 ir (EB) Nr. 2799/1999 papildymo“.

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Šie reikalavimai taikomi nugriebto pieno milteliams (toliau – milteliai), kai jų rinkoje naudojamos intervencinės rinkos reguliavimo priemonės:

1.1. Valstybės įmonė Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra (toliau – Agentūra) nustatyta tvarka superka patvirtintų pagal IV skyriuje nustatytus reikalavimus įmonių siūlomus nugriebtų pieno miltelius į intervencinius sandėlius (intervencinis pirkimas);

1.2. už nugriebto pieno miltelių saugojimą privačiose saugyklose pagal sutartį su Agentūra mokamos subsidijos (privatus intervencinis saugojimas).

 

II. REIKALAVIMAI Į INTERVENCINIUS SANDĖLIUS PERKAMIEMS MILTELIAMS

 

2. Intervenciniam pirkimui (laikotarpiu nuo kovo 1 d. iki rugpjūčio 31 d.) gali būti siūlomi tik aukščiausiosios kokybės nugriebto pieno milteliai.

3. Jie turi būti pagaminti:

3.1. purškimo būdu įmonėje, patvirtintoje pagal IV skyriuje nustatytus reikalavimus;

3.2. tiesiogiai iš nugriebto pieno, gauto iš karvių pieno, atitinkančio aukščiausiosios rūšies pieno reikalavimus, nustatytus Lietuvos standarte LST 1137:1997/2K:2002 „Žalias karvių pienas. Kokybės reikalavimai. Nustatymas ir įvertinimas“. Veterinarinių vaistų likučių kiekiai žaliame piene neturi viršyti Valstybinės maisto ir veterinarinės tarnybos direktoriaus 2000 m. gruodžio 29 d. įsakymu Nr. 395 „Dėl didžiausių leistinų veterinarinės medicinos preparatų likučių kiekių gyvūniniuose maisto produktuose“ (Žin., 2001, Nr. 13-416) patvirtintų normų.

4. Privalomieji miltelių kokybės ir sudėties rodikliai nustatyti šių reikalavimų 1 priede.

5. Miltelių kokybės ir sudėties rodikliai turi būti nustatomi akredituotoje laboratorijoje taikant Pieno ir pieno produktų pamatinių analizės metodų taikymo techniniame reglamente, patvirtintame žemės ūkio ministro 2000 m. liepos 17 d. įsakymu Nr. 223“ Dėl techninių reglamentų patvirtinimo“ (Žin., 2000, Nr. 99-3145; 2002, Nr. 39-1444), nurodytus analizės metodus. Ėminiai tyrimams imami šių reikalavimų 2 priede nustatyta tvarka.

6. Milteliuose neturi būti kitų žaliavų (pasukų ir išrūgų).

7. Užteršimo radioaktyviaisiais izotopais lygiai neturi viršyti nustatytųjų higienos normoje HN 54 „Maisto žaliavos ir maisto produktai. Didžiausios leidžiamos cheminių teršalų koncentracijos ir didžiausi leidžiami užterštumo radioaktyviaisiais izotopais lygiai“.

8. Milteliai turi būti pagaminti ne anksčiau kaip prieš 30 kalendorinių dienų iki tos dienos, kurią Agentūra gauna pasiūlymą juos parduoti.

9. Minimalus intervenciniam pirkimui siūlomų miltelių kiekis – 20 tonų (miltelių pardavimo matas – lygios tonos).

10. Milteliai turi būti supakuoti pagal šių reikalavimų 3 priedo nuostatas.

11. Ant pakuotės nurodomi šie duomenys:

11.1. patvirtinimo numeris, nurodantis gamyklą ir kilmės šalį;

11.2. pagaminimo data;

11.3. gamybos partijos numeris;

11.4. užrašas „purškimo būdu išdžiovinti nugriebto pieno milteliai“.

12. Milteliai turi būti sukrauti ant padėklų, tinkančių ilgam produkcijos saugojimui.

 

III. REIKALAVIMAI PRIVAČIAI SAUGOMIEMS MILTELIAMS

 

13. Miltelių sudėties ir kokybės reikalavimai:

13.1. turi būti pagaminti tiesiogiai ir tiktai iš nugriebto karvių pieno;

13.2. riebalų kiekis – ne didesnis kaip 1 proc., drėgmės – ne didesnis kaip 5 proc., o baltymų kiekis sausojoje neriebalinėje medžiagoje – ne mažesnis kaip 31,4 proc.

14. Užteršimo radioaktyviaisiais izotopais lygiai neturi viršyti nurodytųjų higienos normoje HN 54 „Maisto žaliavos ir maisto produktai. Didžiausios leidžiamos cheminių teršalų koncentracijos ir didžiausi leidžiami užterštumo radioaktyviaisiais izotopais lygiai“.

15. Milteliai turi būti pagaminti ne anksčiau kaip 28 kalendorinės dienos iki saugojimo pagal sutartį pradžios.

16. Produktai laikomi 25 kg talpos maišuose arba maišuose, kurių talpa neviršija 1 500 kg.

17. Ant maišų turi būti užrašyta:

17.1. gamyklos ir valstybės gamintojos identifikavimo numeris;

17.2. pagaminimo data;

17.3. gamybos partijos numeris;

17.4. neto masė.

 

IV. REIKALAVIMAI MILTELIŲ, KURIEMS TAIKOMOS INTERVENCINĖS RINKOS REGULIAVIMO PRIEMONĖS, GAMYBOS ĮMONEI

 

18. Įmonė, gaminanti nugriebto pieno miltelius, kuriems taikomos intervencinės rinkos reguliavimo priemonės, turi būti patvirtinta Agentūros. Įmonė turi:

18.1. turėti sertifikatą, patvirtinantį, kad atitinka Tarybos direktyvos 92/46/EEB „Dėl higienos reikalavimų gamybai ir pardavimui žalio pieno, termiškai apdoroto geriamojo pieno ir pieno, skirto pieno produktų gamybai“ 10 straipsnio reikalavimus, ir tinkamą techninę įrangą;

18.2. įsipareigoti pildyti nustatytos formos nuolatinės apskaitos žurnalą, pagal kurį gali būti atsekama kiekvienos intervenciniam pirkimui skirtos miltelių partijos žaliavos kilmė, pagamintas miltelių kiekis ir kiekvienos partijos paruošimas tiekti į rinką, identifikavimas bei išvežimo data;

18.3. sudaryti sąlygas atsakingai kontroliuojančiai institucijai tikrinti miltelių, kurie siūlomi intervenciniam pirkimui ar dėl kurių sudaryta sandėliavimo sutartis, gamybos procesą;

18.4. įsipareigoti mažiausiai prieš 2 darbo dienas informuoti kontroliuojančią instituciją apie ketinimą gaminti miltelius intervenciniam pirkimui.

______________

 


Reikalavimų nugriebto pieno milteliams,

kuriems taikomos intervencinės priemonės,

1 priedas

 

NUGRIEBTO PIENO MILTELIŲ, SKIRTŲ INTERVENCINIAM SUPIRKIMUI, SUDĖTIES IR KOKYBĖS REIKALAVIMAI IR JŲ NUSTATYMO METODAI

 

Rodiklis

Norma

Tyrimo metodas

 

 

 

Baltymų kiekis sausojoje neriebalinėje medžiagoje, %

Ne mažiau kaip 31,4

LST IDF Standard 20B:1995. Pienas. Azoto kiekio nustatymas.

Riebalų kiekis, %

Ne daugiau kaip 1,0

LST EN ISO 1736:2001. Sausasis pienas ir sausieji pieno produktai. Riebalų kiekio nustatymas. Gravimetrinis metodas (pamatinis metodas). (ISO 1736:2000)

Drėgmės kiekis, %

Ne daugiau kaip 3,5

LR žemės ūkio ministro 2000 m. birželio 19 d. įsakymas Nr. 188 „Dėl dehidratuoto konservuoto pieno ir laktoproteinų (kazeinų ir kazeinatų), skirtų žmonėms vartoti, techninių reglamentų patvirtinimo“ (Žin., 2000, Nr. 52-514).

Titruojamasis rūgštingumas

(0,1 mol/NaOH), ml

Ne daugiau kaip 19,5

LST ISO 6091:2002. Sausasis pienas. Titruojamojo rūgštingumo nustatymas (pamatinis metodas) (tapatus ISO 6091:1980).

Laktatų kiekis, mg/100 g

Ne daugiau kaip 150

LST ISO 8069:1998. Sausasis pienas. Pieno rūgšties ir laktatų kiekio nustatymas. Fermentinis metodas.

Fosfatazės aktyvumas, mg fenolio /1 g regeneruoto pieno

£4

LST ISO 3356:1998. Pienas ir sausasis pienas, pasukos ir sausosios pasukos, išrūgos ir sausosios išrūgos. Fosfatazės aktyvumo nustatymas (pamatinis metodas).

Tirpumo indeksas, nustatytas 24 °C temperatūroje, ml

Ne daugiau kaip 0,5

LST ISO 8156:2001. Sausasis pienas ir sausieji pieno produktai. Netirpumo indekso nustatymas (tapatus ISO 8156:1987).

Suskrudusių dalelių indeksas

Diskas B (t. y. ne daugiau kaip 15,0 mg)

ASPI (angl. ADMI – American dry milk institute) standartiniai metodai (žr. 5 pastabą)

Bendras bakterijų skaičius 1 g

Ne daugiau kaip 40000

LST ISO 6610:1996 Pienas ir pieno produktai. Mikroorganizmų kolonijas sudarančių vienetų skaičiavimas. Kolonijų skaičiaus nustatymas 30 °C temperatūroje. Ėminys ruošiamas pagal LST EN ISO 8261:2001 en Pienas ir pieno produktai. Mėginių ir skiedinių paruošimas mikrobiologiniams tyrimams.

Koliforminės bakterijos 0,1 g

Turi nebūti

LR žemės ūkio ministro 2000 m. liepos 17 d. įsakymu Nr. 223 „Dėl techninių reglamentų patvirtinimo“ (Žin., 2000,

Nr. 99-3145; 2002, Nr. 39-1444) patvirtinto techninio reglamento 12 priedas.

Pasukos

Turi nebūti

LR žemės ūkio ministro 2000 m. liepos 17 d. įsakymu Nr. 223 „Dėl techninių reglamentų patvirtinimo“ (Žin., 2000,

Nr. 99-3145; 2002, Nr. 39-1444) patvirtinto techninio reglamento 16 priedas.

Fermentinės išrūgos

Turi nebūti

LR žemės ūkio ministro 2000 m. liepos 17 d. įsakymu Nr. 223 „Dėl techninių reglamentų patvirtinimo“ (Žin., 2000,

Nr. 99-3145; 2002, Nr. 39-1444) patvirtinto techninio reglamento 14 priedas.

Inhibitorinės medžiagos

Turi nebūti

LR žemės ūkio ministro 2000 m. liepos 17 d. įsakymu Nr. 223 „Dėl techninių reglamentų patvirtinimo“ (Žin., 2000,

Nr. 99-3145; 2002, Nr. 39-1444) patvirtinto techninio reglamento 17 priedas.

 

PASTABOS:

1. Pasukos yra sviesto mušimo metu gautas šalutinis produktas.

2. Pasukų nebuvimas tikrinamas mažiausiai kartą per savaitę be išankstinio perspėjimo tikrinant gamybos procesą vietoje arba atliekant laboratorinę galutinio produkto analizę. FEDP (fosfatidiletanolamino dipalmitoilo) turi būti ne daugiau kaip 69,31 mg 100 g produkto.

3. Išrūgos yra sūrio, varškės arba kazeino gamybos šalutinis produktas, susidaręs apdorojus pieną rūgštimis, fermentais ir (arba) dėl fizikinių ar cheminių procesų poveikio.

4. Nugriebto pieno miltelių gamybai naudojama žaliava turi atitikti šių reikalavimų 3.2 punkto nuostatas.

5. Metodą aprašė S. Urbienė „Pieno ir jo produktų cheminės ananlizės metodai“. Lietuvos maisto institutas. Kaunas. 1999. P.111-113.

______________


Reikalavimų nugriebto pieno milteliams,

kuriems taikomos intervencinės priemonės,

2 priedas

 

NUGRIEBTO PIENO MILTELIŲ, SKIRTŲ INTERVENCINIAM SUPIRKIMUI, ĖMINIŲ ĖMIMAS IR ANALIZĖ

 

1. Ėminiai imami pagal standarto LST EN ISO 707:1999 „Pienas ir pieno produktai. Bandinių ėmimo taisyklės (ISO 707:1997)“ reikalavimus.

2. Ėminiams imti atrenkamų maišų skaičius:

2.1. jeigu siūloma iki 800 maišų po 25 kg – mažiausiai aštuoni;

2.2. jeigu siūloma daugiau kaip 800 maišų po 25 kg – mažiausiai aštuoni ir po vieną maišą iš kiekvienos papildomos 800 maišų grupės arba jos dalies.

3. Ėminio svoris: iš kiekvieno maišo imama mažiausiai 200 g.

4. Ėminių grupavimas: ne daugiau kaip devyni ėminiai turi būti sudedami į vieną bendrąjį mėginį.

5. Ėminių analizė: nustatomi kiekvieno bendrojo mėginio visi I priede nurodyti kokybės ir sudėties rodikliai.

6. Jeigu bendrame mėginyje aptinkama:

6.1. nukrypimas nuo vieno rodiklio – nugriebto pieno miltelių kiekis, iš kurio paimtas bendrasis mėginys, atmetamas;

6.2. nukrypimas nuo daugiau kaip vieno rodiklio – miltelių kiekis, iš kurio paimtas bendrasis mėginys, atmetamas, ir ėminiai imami iš likusio tos pačios pardavimui siūlomos partijos kiekio. Tačiau šiuo atveju 2 punkte nustatytas ėminių skaičius bendrojo mėginio sudarymui padvigubinamas. Jei bendrame mėginyje vėl aptinkama nukrypimų nuo vieno ar daugiau rodiklių – miltelių kiekis, iš kurio sudarytas pakartotinis bendrasis mėginys, atmetamas. Pakartotinės analizės rezultatai yra galutiniai ir galioja visai miltelių partijai.

______________


Reikalavimų nugriebto pieno milteliams,

kuriems taikomos intervencinės priemonės,

3 priedas

 

NUGRIEBTO PIENO MILTELIŲ, SKIRTŲ INTERVENCINIAM SUPIRKIMUI, ĮPAKAVIMO REIKALAVIMAI

 

1. Nugriebto pieno milteliai pakuojami į naujus, švarius, sausus ir nepažeistus 25 kg talpos maišus.

2. Maišai turi būti mažiausiai trijų sluoksnių, kurių TEA (energijos, reikalingos sluoksniui suplėšyti) vidurkis turi būti ne mažesnis kaip 420 J/m2. Antrasis sluoksnis turi būti padengtas polietileno sluoksniu, kurio storis turi būti mažiausiai 15 g/m2. Tarp popierinių sluoksnių turi būti bent 0,08 mm storio polietileno maišas, prilydytas prie popierinio maišo dugno.

3. Maišai turi atitikti LST EN 770:2001 „Maišai pagalbai skirtiems maisto produktams gabenti. Popieriniai maišai“.

4. Pildant maišus, nugriebto pieno milteliai turi būti gerai suspaudžiami.

______________

 


PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2002 m. gruodžio 4 d. įsakymu Nr. 473

 

REIKALAVIMAI SVIESTUI, KURIAM TAIKOMOS INTERVENCINĖS RINKOS REGULIAVIMO PRIEMONĖS

 

Parengta pagal 1999 m. gegužės 17 d. Tarybos reglamentą (EB) Nr. 1255/1999 „Dėl pieno ir pieno produktų rinkos organizavimo“, 1999 m. gruodžio 16 d. Komisijos reglamentą (EB) Nr. 2771/1999 „Dėl išsamių Komisijos reglamento (EB) Nr. 1255/1999 taikymo taisyklių, susijusių su intervencija į sviesto ir grietinėlės rinką“ ir 2001 m. sausio 9 d. Komisijos reglamentą (EB) Nr. 213/2001 „Dėl Tarybos reglamento (EB) Nr. 1255/199 taikymo taisyklių, susijusių su pieno produktų analizės ir kokybės vertinimo metodais, ir Komisijos reglamentų (EB) Nr. 2771/1999 ir (EB) Nr. 2799/1999 papildymo“.

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Reikalavimai taikomi sviestui, kai naudojamos intervencinės sviesto ir grietinėlės rinkos reguliavimo priemonės:

1.1. Valstybės įmonė Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra (toliau – Agentūra) nustatyta tvarka superka patvirtintų pagal IV skyriuje nustatytus reikalavimus įmonių siūlomą sviestą į intervencinius sandėlius (intervencinis pirkimas);

1.2. už sviesto saugojimą privačiose saugyklose pagal sutartį su Agentūra yra mokamos subsidijos (privatus intervencinis saugojimas).

 

II. REIKALAVIMAI Į INTERVENCINIUS SANDĖLIUS SUPERKAMAM SVIESTUI

 

2. Sviestas turi būti pagamintas tiesiogiai iš pasterizuotos grietinėlės ir jo sudėtis bei kokybė turi atitikti šių reikalavimų 1 priedo rodiklius.

3. Sviesto sudėties ir kokybės rodikliai turi būti nustatomi akredituotoje laboratorijoje ir Žemės ūkio ministerijos įgaliotoje institucijoje (jusliniam įvertinimui), taikant Pieno ir pieno produktų pamatinių analizės metodų taikymo techniniame reglamente, patvirtintame žemės ūkio ministro 2000 m. liepos 17 d. įsakymu Nr. 223 „ Dėl techninių reglamentų patvirtinimo“ (Žin., 2000, Nr. 99-3145; 2002, Nr. 39-1444), patvirtintus analizės metodus, Sitosterolio arba stigmasterolio nustatymo svieste arba koncentruotame svieste techninio reglamento, patvirtinto žemės ūkio ministro 2001 m. rugsėjo 28 d. įsakymu Nr. 341 „Dėl techninio reglamento patvirtinimo“ (Žin., 2001, Nr. 87-3040), bei Privalomųjų pieno riebalų produktų kokybės reikalavimų, patvirtintų žemės ūkio ministro 1999 m. gegužės 20 d. įsakymu Nr. 210 „Dėl privalomųjų kokybės reikalavimų patvirtinimo“ (Žin., 1999, Nr. 49-1467; 2002, Nr. 93-4010), nuostatas. Mėginiai tyrimams paimami pagal šių reikalavimų 2 priede nustatytą tvarką.

4. Užteršimo radioaktyviaisiais izotopais lygiai neturi viršyti nurodytųjų higienos normoje HN 54 „Maisto žaliavos ir maisto produktai. Didžiausios leidžiamos cheminių teršalų koncentracijos ir didžiausi leidžiami užterštumo radioaktyviaisiais izotopais lygiai“.

5. Sviestas turi būti pagamintas ne anksčiau kaip prieš 23 kalendorines dienas iki paskutinės paraiškų parduoti sviestą į intervencines saugyklas konkursui pateikimo dienos. Jei intervalas tarp dviejų konkursų paskelbimų yra ilgesnis kaip 21 kalendorinė diena, sviestas gali būti pagamintas šiuo periodu.

6. Minimalus siūlomo intervenciniam pirkimui sviesto kiekis – 10 tonų (sviesto pardavimo matas – lygios tonos).

7. Sviestas turi būti supakuotas luitais mažiausiai po 25 kg.

8. Pakavimo medžiaga turi būti nauja ir pakankamai stipri, kad patikimai apsaugotų sviestą gabenimo ir laikymo metu. Ant pakuotės nurodomi šie duomenys (gali būti užkoduoti):

8.1. gamyklos patvirtinimo numeris, pagal kurį identifikuojama, ir šalis gamintoja;

8.2. pagaminimo data;

8.3. įskaitymo į sandėlį data;

8.4. gamybos partijos numeris ir pakuotės numeris; galima numeruoti padėklus, tuomet numeris ant kiekvienos pakuotės nerašomas;

8.5. žodžiai grietinėlės“, jei sviesto plazmos pH yra tinkamas;

8.6. žodžiai „A klasės sviestas“ (nacionalinė kokybės klasė).

 

III. REIKALAVIMAI PRIVAČIAI SAUGOMAM SVIESTUI

 

9. Sviestas turi būti pagamintas iš grietinėlės arba pieno įmonėje, patvirtintoje pagal IV skyriuje nustatytus reikalavimus.

10. Privačiai saugomo sviesto sudėties ir kokybės reikalavimai:

10.1. Nesūdytame svieste turi būti riebalų (masės dalimis) ne mažiau kaip 82 %, drėgmės (masės dalimis) – ne daugiau kaip 16 %;

10.2. Sūdytame svieste turi būti riebalų (masės dalimis) ne mažiau kaip 80 %, drėgmės (masės dalimis) – ne daugiau kaip 16 %, druskos (masės dalimis) – ne daugiau kaip 2 %.

10.3. Sviestas turi atitikti 4 punkte nustatytus užteršimo radioaktyviaisiais izotopais reikalavimus.

11. Sviestas turi būti pagamintas ne anksčiau kaip prieš 28 kalendorines dienas iki saugojimo pagal sutartį pradžios.

12. Ant pakuotės nurodomi šie duomenys:

12.1. gamyklos patvirtinimo numeris, pagal kurį identifikuojama, ir šalis gamintoja;

12.2. sviesto pagaminimo data;

12.3. įskaitymo į sandėlį saugojimui data;

12.4. gamybos partijos numeris;

12.5. žodis „sūdytas“, jei sviestas yra sūdytas;

12.6. žodžiai „A klasės sviestas“ (nacionalinė kokybės klasė);

12.7. neto masė.

 

IV. REIKALAVIMAI SVIESTO, KURIAM TAIKOMOS INTERVENCINĖS RINKOS REGULIAVIMO PRIEMONĖS, GAMYBOS ĮMONEI

 

13. Įmonė, gaminanti sviestą, kuriam taikomos intervencinės rinkos reguliavimo priemonės, turi būti patvirtinta Agentūroje. Įmonė turi:

13.1. turėti sertifikatą, patvirtinantį, kad atitinka Tarybos direktyvos 92/46/EEB „Dėl higienos reikalavimų gamybai ir pardavimui žalio pieno, termiškai apdoroto geriamojo pieno ir pieno skirto pieno, produktų gamybai“ 10 straipsnio reikalavimus, ir tinkamą techninę įrangą;

13.2. įsipareigoti pildyti nustatytos formos nuolatinės apskaitos žurnalą, pagal kurį gali būti atsekama kiekvienos sviesto partijos žaliavos kilmė, pagamintas sviesto kiekis, jo įpakavimas, identifikavimas bei išvežimo iš įmonės data;

13.3. sudaryti sąlygas atsakingai kontroliuojančiai institucijai tikrinti sviesto gamybos procesą ir produkto atitikimą nacionalinei kokybės klasei;

13.4. įsipareigoti mažiausiai prieš dvi darbo dienas informuoti kontroliuojančią instituciją apie ketinimą gaminti sviestą intervenciniam pirkimui.

______________

 


Reikalavimų sviestui, kuriam taikomos

intervencinės priemonės,

1 priedas

 

SVIESTO SUDĖTIES IR KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

Rodiklis

Charakteristika

Tyrimo metodas

Riebalų kiekis

Ne mažesnis kaip 82 %

9 priedas*

Drėgmės kiekis

Ne didesnis kaip 16 %

7 priedas*

Sausosios neriebalinės medžiagos kiekis

Ne didesnis kaip 2 %

8 priedas*

Laisvųjų riebalų rūgščių kiekis

Ne didesnis kaip

1,2 mmol/100 g riebalų

LST ISO 1740:1996

Peroksidų skaičius

Ne daugiau kaip

0,3 mekv deguonies/ 1000 g riebalų

ISO 3976:1977; pieno riebalai atskiriami pagal LST ISO 1740:1996

Koliforminės bakterijos

1 g turi nebūti

12 priedas*; bandinys ruošiamas pagal LST ISO 5541-1; LST ISO 5541-2

Ne pieno riebalai

Tiriant trigliceridus turi nebūti

21 priedas*

Steroliai

Turi nebūti

Sitosterolio arba stigmasterolio nustatymo svieste arba koncetruotame svieste techninis reglamentas, patvirtintas žemės ūkio ministro 2001 m. rugsėjo 28 d. įsakymu Nr. 341 „Dėl techninio reglamento patvirtinimo“

Vanilinas

Turi nebūti

10 priedas*

Karotino rūgšties etilo esteris

Turi nebūti

11 priedas*

Enanto rūgšties trigliceridai

 

Neperimtas į LR norminius dokumentus

Juslinė charakteristika

Ne mažiau kaip keturi balai iš penkių, tiriant išvaizdą, skonį ir kvapą bei konsistenciją

Privalomieji pieno riebalų produktų kokybės reikalavimai, patvirtinti žemės ūkio ministro 2002 m. rugsėjo 20 d. įsakymu

Nr. 355

Vandens dispersija

Ne mažiau kaip keturi taškai

LST ISO 7586:2001

* „Pieno ir pieno produktų pamatinių analizės metodų taikymo techninis reglamentas“ patvirtintas 2000 m. liepos 17 d. įsakymu Nr. 223 „ Dėl techninių reglamentų patvirtinimo“ (pakeistas ministro 2001 m. gruodžio 27 d. įsakymu Nr. 461) (Žin., 2000, Nr. 399-3145; 2002, Nr. 39-1444).

______________

 


Reikalavimų sviestui, kuriam

taikomos intervencinės priemonės,

2 priedas

 

ĖMINIŲ ATRANKA CHEMINIAMS IR MIKROBIOLOGINIAMS TYRIMAMS BEI JUSLINIAM ĮVERTINIMUI

 

1. Ėminių kiekis cheminiams ir mikrobiologiniams tyrimams

Sviesto kiekis, kg

Minimalus ėminių kiekis (>100 g)

£ 1000

2

> 1000 £ 5000

3

> 5000 £ 10000

4

> 10000 £ 15000

5

> 15000 £ 20000

6

> 20000 £ 25000

7

> 25000

7 + 1 kiekvieniems 25000 kg arba jų daliai

2. Ėminiai mikrobiologiniams tyrimams turi būti paimami aseptiškai.

3. Galima sudaryti jungtinį mėginį iš penkių ar mažiau ėminių po 100 g. Prieš tyrimą jis turi būti kruopščiai sumaišomas.

4. Ėminiai paimami atsitiktine tvarka iš įvairių sviesto luitų. Tyrimai atliekami iki sviesto patalpinimo į Agentūros nurodytą sandėlį arba talpinimo metu.

5. Jungtinis mėginys cheminiams tyrimams atlikti paruošiamas taip:

5.1. Sausu, švariu sviesto grąžtu arba kitu tam tinkamu instrumentu paimama mažiausiai 30 g sviesto iš luito vidurio ir įdedama į mėginio paėmimo indą. Indas užplombuojamas ir siunčiamas į laboratoriją tyrimui.

5.2. Laboratorijoje jungtinis mėginys tame pačiame, neatidarytame inde šildomas, dažnai papurtant, iki 30°C temperatūros, iki visiškai ištirpsta ir gaunama vienalytė emulsija. Sviestas turi užimti nuo pusės iki dviejų trečdalių indo tūrio.

6. Per metus turi būti padaryti trys kiekvieno gamintojo sviesto, siūlančio jį intervenciniam supirkimui, ėminiai: du – dėl ne pieno riebalų ir vienas – dėl atsekamųjų medžiagų (sterolių) patikrinimo.

7. Ėminių kiekis jusliniam įvertinimui

Sviesto kiekis, kg

Minimalus ėminių kiekis

1000 £ 5000

2

> 5000 £ 25000

3

> 25000

3 + 1 kiekvieniems 25000 kg arba jų daliai

8. Ėminiai paimami atsitiktine tvarka iš įvairių sviesto luitų, praėjus 30–45 dienoms nuo jo perėmimo į intervencinius sandėlius ir įvertinami.

9. Kiekvienas ėminys įvertinamas atskirai pagal Pieno ir pieno produktų pamatinių analizės metodų taikymo techninio reglamento (Žin., 2000, Nr. 99-3145; 2002, Nr. 39-1444) 7 priede nurodytą metodiką.

10. Ėminių atrankos ir jų įvertinimo kartoti negalima.

11. Aptikus nukrypimų, tyrimų rezultatai vertinami taip:

11.1. Cheminių ir mikrobiologinių rodiklių:

11.1.1. jei tiriami vienetiniai ėminiai, leidžiamas vienas nukrypimas viename iš nuo 5 iki 10 tirtų mėginių arba dviejuose iš nuo 11 iki 15 tirtų mėginių. Iš abiejų ėminio, kur buvo rastas nukrypimas, paėmimo vietos pusių paimami du nauji ėminiai ir atliekamas to rodiklio tyrimas. Jei ir šių tyrimai rezultatai yra neigiami, išbrokuojamas visas sviesto kiekis, esantis tarp dviejų ėminių, paimtų iš abiejų ėminio, kur buvo rastas nukrypimas, paėmimo pusių.

Sviesto išbrokavimo schema:

 

 

Naujas ėminys

 

Naujas ėminys

 

Pirminis ėminys

 

Ėminys, kuriame rastas nukrypimas

 

Pirminis ėminys

 

11.1.2. jei ištyrus bendrąjį mėginį randamas vieno parametro nukrypimas, visas sviesto kiekis, iš kurio buvo paimtas bendrasis mėginys, yra išbrokuojamas. Prieš imant ėminius atsitiktine tvarka, visas sviesto kiekis suskirstomas blokais, kad galima būtų atsekti, iš kurios vietos paimtas kiekvienas bendrasis mėginys.

11.2. Juslinio vertinimo: jei ėminio juslinio vertinimo rodikliai yra neigiami, išbrokuojamas sviestas, esantis tarp dviejų gretimų ėminių iš abiejų jo pusių.

12. Jei nustatomi juslinių ir/arba cheminių arba mikrobiologinių rodiklių nukrypimai, visas sviestas yra išbrokuojamas.

______________