LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS
Į S A K Y M A S
DĖL INTERVENCINIŲ RINKOS REGULIAVIMO PRIEMONIŲ PIENO IR MĖSOS SEKTORIUOSE TAIKYMO
2002 m. gruodžio 4 d. Nr. 473
Vilnius
Vykdydamas Teisės derinimo priemonių 2002 metų plano, patvirtinto Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2002 m. vasario 27 d. nutarimu Nr. 300 „Dėl Lietuvos pasirengimo narystei Europos Sąjungoje programos (Nacionalinė Acquis priėmimo programa) teisės derinimo priemonių ir Acquis įgyvendinimo priemonių 2002 m. planų patvirtinimo“ (Žin., 2002, Nr. 25-910) 3.7.2.8-T1 ir 3.7.2.10-T1 priemones bei siekdamas perimti ES Komisijos teisės aktų, reglamentuojančių intervencinį jautienos supirkimą ir jos tvarkymą, nuostatas:
1. Tvirtinu pridedamus:
3. Pavedu:
3.1. Nacionalinei mokėjimo agentūrai prie Žemės ūkio ministerijos iki 2003 m. spalio 1 d. parengti taisykles mokėjimų, susijusių su pieno ir mėsos sektoriuose taikomų intervencinių priemonių įgyvendinimu, apskaitai vykdyti, lėšų panaudojimui kontroliuoti, ataskaitoms rengti;
3.2. Valstybės įmonei Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūrai parengti ir, gavus Žemės ūkio ministerijos, Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos išvadas, iki 2003 m. spalio 1 d. patvirtinti pieno produktų, kiaulienos ir jautienos intervencinio pirkimo ir pardavimo iš saugyklų, privataus saugojimo priemonių aprašymą, darbo dokumentus ir procedūras pagal:
Komisijos 1994 m. sausio 19 d. reglamentą (EB) Nr. 2771/1994 „Dėl išsamių Tarybos reglamento (EB) Nr. 1255/1999 taikymo taisyklių, susijusių su intervencija į sviesto ir grietinėlės rinką“;
Komisijos 1991 m. lapkričio 20 d. reglamentą (EEB) Nr. 3378/91 „Dėl išsamių sviesto pardavimo iš intervencinių saugyklų eksportui taisyklių“;
Komisijos 2001 m. sausio 12 d. reglamentą (EB) Nr. 214/2001 „Dėl išsamių Tarybos reglamento (EB) Nr. 1255/1994 taikymo taisyklių, susijusių su intervencija į nugriebto pieno miltelių rinką“;
Komisijos 2000 m. gegužės 19 d. reglamentą (EB) Nr. 1068/2000 „Dėl išsamių paramos už privatų ilgojo brendimo sūrių saugojimą skyrimą taisyklių“;
Komisijos 1968 m. balandžio 1 d. reglamentą (EEB) Nr. 391/68 „Dėl išsamių kiaulienos intervencinio supirkimo taisyklių“;
Komisijos 2000 m. kovo 15 d. reglamentą (EB) Nr. 562/2000 „Dėl išsamių jautienos intervencinio supirkimo taisyklių, vykdant reglamentą (EB) Nr. 1254/1999“;
Tarybos 1977 m. gegužės 17 d. reglamentą (EEB) Nr. 1055/77 „Dėl jautienos ir veršienos produktų saugojimo ir judėjimo“;
Komisijos 1992 m. gruodžio 4 d. reglamentą (EEB) Nr. 3515/92 „Dėl bendrųjų išsamių taisyklių intervencinės agentūros supirktų produktų saugojimui ir judėjimui nustatymo, įgyvendinant reglamentą (EEB) Nr. 1055/77“;
Komisijos 1977 m. rugpjūčio 4 d. reglamentą (EEB) Nr. 1805/77 „Dėl specialių taisyklių jautienos ir veršienos produktų saugojimui ir judėjimui nustatymo, vykdant reglamentą (EEB) Nr. 1055/77“;
Komisijos 1977 m. rugsėjo 30 d. reglamentą (EEB) Nr. 2182/77 „Dėl išsamių taisyklių šaldytos jautienos pardavimui iš intervencinių saugyklų perdirbimui Bendrijoje nustatymo, papildant reglamentą (EEB) Nr. 1687/76“;
Komisijos 1979 m. spalio 4 d. reglamentą (EEB) Nr. 2173/79 „Dėl išsamių taisyklių parduodant jautieną iš intervencinė agentūros, panaikinant reglamentą (EEB) Nr. 216/69“;
Komisijos 1984 m. rugsėjo 5 d. reglamentą (EEB) Nr. 2539/84 „Dėl išsamių taisyklių parduodant sušaldytą jautieną, laikytą intervencinėje agentūroje, nustatymo“;
Komisijos 1985 m. spalio 9 d. reglamentą (EEB) Nr. 2824/85 „Dėl išsamių taisyklių parduodant sušaldytą jautieną iš intervencinių fondų eksportui tokiame pačiame būvyje, sukapojus ar supakavus, nustatymo“.
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2002 m. gruodžio 4 d. įsakymu Nr. 473
REIKALAVIMAI NUGRIEBTO PIENO MILTELIAMS, KURIEMS TAIKOMOS INTERVENCINĖS RINKOS REGULIAVIMO PRIEMONĖS
Parengta pagal 1999 metų gegužės 17 d. Tarybos reglamentą (EB) Nr. 1255/1999 „Dėl pieno ir pieno produktų rinkos organizavimo“, 2001 metų sausio 12 d. Komisijos reglamentą (EB) Nr. 214/2001 „Dėl išsamių Tarybos reglamento (EB) Nr. 1255/1999 taikymo taisyklių, susijusių su intervencija į nugriebto pieno miltelių rinką“, 2001 metų sausio 9 d. Komisijos reglamentą (EB) Nr. 213/2001 „Dėl Tarybos reglamento (EB) Nr. 1255/1999 taikymo taisyklių, susijusių su pieno produktų analizės ir kokybės vertinimo metodais, ir Komisijos reglamentų (EB) Nr. 2771/1999 ir (EB) Nr. 2799/1999 papildymo“.
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Šie reikalavimai taikomi nugriebto pieno milteliams (toliau – milteliai), kai jų rinkoje naudojamos intervencinės rinkos reguliavimo priemonės:
1.1. Valstybės įmonė Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra (toliau – Agentūra) nustatyta tvarka superka patvirtintų pagal IV skyriuje nustatytus reikalavimus įmonių siūlomus nugriebtų pieno miltelius į intervencinius sandėlius (intervencinis pirkimas);
II. REIKALAVIMAI Į INTERVENCINIUS SANDĖLIUS PERKAMIEMS MILTELIAMS
2. Intervenciniam pirkimui (laikotarpiu nuo kovo 1 d. iki rugpjūčio 31 d.) gali būti siūlomi tik aukščiausiosios kokybės nugriebto pieno milteliai.
3. Jie turi būti pagaminti:
3.2. tiesiogiai iš nugriebto pieno, gauto iš karvių pieno, atitinkančio aukščiausiosios rūšies pieno reikalavimus, nustatytus Lietuvos standarte LST 1137:1997/2K:2002 „Žalias karvių pienas. Kokybės reikalavimai. Nustatymas ir įvertinimas“. Veterinarinių vaistų likučių kiekiai žaliame piene neturi viršyti Valstybinės maisto ir veterinarinės tarnybos direktoriaus 2000 m. gruodžio 29 d. įsakymu Nr. 395 „Dėl didžiausių leistinų veterinarinės medicinos preparatų likučių kiekių gyvūniniuose maisto produktuose“ (Žin., 2001, Nr. 13-416) patvirtintų normų.
5. Miltelių kokybės ir sudėties rodikliai turi būti nustatomi akredituotoje laboratorijoje taikant Pieno ir pieno produktų pamatinių analizės metodų taikymo techniniame reglamente, patvirtintame žemės ūkio ministro 2000 m. liepos 17 d. įsakymu Nr. 223“ Dėl techninių reglamentų patvirtinimo“ (Žin., 2000, Nr. 99-3145; 2002, Nr. 39-1444), nurodytus analizės metodus. Ėminiai tyrimams imami šių reikalavimų 2 priede nustatyta tvarka.
7. Užteršimo radioaktyviaisiais izotopais lygiai neturi viršyti nustatytųjų higienos normoje HN 54 „Maisto žaliavos ir maisto produktai. Didžiausios leidžiamos cheminių teršalų koncentracijos ir didžiausi leidžiami užterštumo radioaktyviaisiais izotopais lygiai“.
8. Milteliai turi būti pagaminti ne anksčiau kaip prieš 30 kalendorinių dienų iki tos dienos, kurią Agentūra gauna pasiūlymą juos parduoti.
9. Minimalus intervenciniam pirkimui siūlomų miltelių kiekis – 20 tonų (miltelių pardavimo matas – lygios tonos).
11. Ant pakuotės nurodomi šie duomenys:
III. REIKALAVIMAI PRIVAČIAI SAUGOMIEMS MILTELIAMS
13. Miltelių sudėties ir kokybės reikalavimai:
14. Užteršimo radioaktyviaisiais izotopais lygiai neturi viršyti nurodytųjų higienos normoje HN 54 „Maisto žaliavos ir maisto produktai. Didžiausios leidžiamos cheminių teršalų koncentracijos ir didžiausi leidžiami užterštumo radioaktyviaisiais izotopais lygiai“.
15. Milteliai turi būti pagaminti ne anksčiau kaip 28 kalendorinės dienos iki saugojimo pagal sutartį pradžios.
IV. REIKALAVIMAI MILTELIŲ, KURIEMS TAIKOMOS INTERVENCINĖS RINKOS REGULIAVIMO PRIEMONĖS, GAMYBOS ĮMONEI
18. Įmonė, gaminanti nugriebto pieno miltelius, kuriems taikomos intervencinės rinkos reguliavimo priemonės, turi būti patvirtinta Agentūros. Įmonė turi:
18.1. turėti sertifikatą, patvirtinantį, kad atitinka Tarybos direktyvos 92/46/EEB „Dėl higienos reikalavimų gamybai ir pardavimui žalio pieno, termiškai apdoroto geriamojo pieno ir pieno, skirto pieno produktų gamybai“ 10 straipsnio reikalavimus, ir tinkamą techninę įrangą;
18.2. įsipareigoti pildyti nustatytos formos nuolatinės apskaitos žurnalą, pagal kurį gali būti atsekama kiekvienos intervenciniam pirkimui skirtos miltelių partijos žaliavos kilmė, pagamintas miltelių kiekis ir kiekvienos partijos paruošimas tiekti į rinką, identifikavimas bei išvežimo data;
18.3. sudaryti sąlygas atsakingai kontroliuojančiai institucijai tikrinti miltelių, kurie siūlomi intervenciniam pirkimui ar dėl kurių sudaryta sandėliavimo sutartis, gamybos procesą;
Reikalavimų nugriebto pieno milteliams,
kuriems taikomos intervencinės priemonės,
1 priedas
NUGRIEBTO PIENO MILTELIŲ, SKIRTŲ INTERVENCINIAM SUPIRKIMUI, SUDĖTIES IR KOKYBĖS REIKALAVIMAI IR JŲ NUSTATYMO METODAI
Rodiklis |
Norma |
Tyrimo metodas |
|
|
|
Baltymų kiekis sausojoje neriebalinėje medžiagoje, % |
Ne mažiau kaip 31,4 |
LST IDF Standard 20B:1995. Pienas. Azoto kiekio nustatymas. |
Riebalų kiekis, % |
Ne daugiau kaip 1,0 |
LST EN ISO 1736:2001. Sausasis pienas ir sausieji pieno produktai. Riebalų kiekio nustatymas. Gravimetrinis metodas (pamatinis metodas). (ISO 1736:2000) |
Drėgmės kiekis, % |
Ne daugiau kaip 3,5 |
LR žemės ūkio ministro 2000 m. birželio 19 d. įsakymas Nr. 188 „Dėl dehidratuoto konservuoto pieno ir laktoproteinų (kazeinų ir kazeinatų), skirtų žmonėms vartoti, techninių reglamentų patvirtinimo“ (Žin., 2000, Nr. 52-514). |
Titruojamasis rūgštingumas (0,1 mol/NaOH), ml |
Ne daugiau kaip 19,5 |
LST ISO 6091:2002. Sausasis pienas. Titruojamojo rūgštingumo nustatymas (pamatinis metodas) (tapatus ISO 6091:1980). |
Laktatų kiekis, mg/100 g |
Ne daugiau kaip 150 |
LST ISO 8069:1998. Sausasis pienas. Pieno rūgšties ir laktatų kiekio nustatymas. Fermentinis metodas. |
Fosfatazės aktyvumas, mg fenolio /1 g regeneruoto pieno |
£4 |
LST ISO 3356:1998. Pienas ir sausasis pienas, pasukos ir sausosios pasukos, išrūgos ir sausosios išrūgos. Fosfatazės aktyvumo nustatymas (pamatinis metodas). |
Tirpumo indeksas, nustatytas 24 °C temperatūroje, ml |
Ne daugiau kaip 0,5 |
LST ISO 8156:2001. Sausasis pienas ir sausieji pieno produktai. Netirpumo indekso nustatymas (tapatus ISO 8156:1987). |
Suskrudusių dalelių indeksas |
Diskas B (t. y. ne daugiau kaip 15,0 mg) |
ASPI (angl. ADMI – American dry milk institute) standartiniai metodai (žr. 5 pastabą) |
Bendras bakterijų skaičius 1 g |
Ne daugiau kaip 40000 |
LST ISO 6610:1996 Pienas ir pieno produktai. Mikroorganizmų kolonijas sudarančių vienetų skaičiavimas. Kolonijų skaičiaus nustatymas 30 °C temperatūroje. Ėminys ruošiamas pagal LST EN ISO 8261:2001 en Pienas ir pieno produktai. Mėginių ir skiedinių paruošimas mikrobiologiniams tyrimams. |
Koliforminės bakterijos 0,1 g |
Turi nebūti |
LR žemės ūkio ministro 2000 m. liepos 17 d. įsakymu Nr. 223 „Dėl techninių reglamentų patvirtinimo“ (Žin., 2000, Nr. 99-3145; 2002, Nr. 39-1444) patvirtinto techninio reglamento 12 priedas. |
Pasukos |
Turi nebūti |
LR žemės ūkio ministro 2000 m. liepos 17 d. įsakymu Nr. 223 „Dėl techninių reglamentų patvirtinimo“ (Žin., 2000, Nr. 99-3145; 2002, Nr. 39-1444) patvirtinto techninio reglamento 16 priedas. |
Fermentinės išrūgos |
Turi nebūti |
LR žemės ūkio ministro 2000 m. liepos 17 d. įsakymu Nr. 223 „Dėl techninių reglamentų patvirtinimo“ (Žin., 2000, Nr. 99-3145; 2002, Nr. 39-1444) patvirtinto techninio reglamento 14 priedas. |
Inhibitorinės medžiagos |
Turi nebūti |
LR žemės ūkio ministro 2000 m. liepos 17 d. įsakymu Nr. 223 „Dėl techninių reglamentų patvirtinimo“ (Žin., 2000, Nr. 99-3145; 2002, Nr. 39-1444) patvirtinto techninio reglamento 17 priedas. |
PASTABOS:
2. Pasukų nebuvimas tikrinamas mažiausiai kartą per savaitę be išankstinio perspėjimo tikrinant gamybos procesą vietoje arba atliekant laboratorinę galutinio produkto analizę. FEDP (fosfatidiletanolamino dipalmitoilo) turi būti ne daugiau kaip 69,31 mg 100 g produkto.
3. Išrūgos yra sūrio, varškės arba kazeino gamybos šalutinis produktas, susidaręs apdorojus pieną rūgštimis, fermentais ir (arba) dėl fizikinių ar cheminių procesų poveikio.
4. Nugriebto pieno miltelių gamybai naudojama žaliava turi atitikti šių reikalavimų 3.2 punkto nuostatas.
Reikalavimų nugriebto pieno milteliams,
kuriems taikomos intervencinės priemonės,
2 priedas
NUGRIEBTO PIENO MILTELIŲ, SKIRTŲ INTERVENCINIAM SUPIRKIMUI, ĖMINIŲ ĖMIMAS IR ANALIZĖ
1. Ėminiai imami pagal standarto LST EN ISO 707:1999 „Pienas ir pieno produktai. Bandinių ėmimo taisyklės (ISO 707:1997)“ reikalavimus.
2. Ėminiams imti atrenkamų maišų skaičius:
5. Ėminių analizė: nustatomi kiekvieno bendrojo mėginio visi I priede nurodyti kokybės ir sudėties rodikliai.
6. Jeigu bendrame mėginyje aptinkama:
6.1. nukrypimas nuo vieno rodiklio – nugriebto pieno miltelių kiekis, iš kurio paimtas bendrasis mėginys, atmetamas;
6.2. nukrypimas nuo daugiau kaip vieno rodiklio – miltelių kiekis, iš kurio paimtas bendrasis mėginys, atmetamas, ir ėminiai imami iš likusio tos pačios pardavimui siūlomos partijos kiekio. Tačiau šiuo atveju 2 punkte nustatytas ėminių skaičius bendrojo mėginio sudarymui padvigubinamas. Jei bendrame mėginyje vėl aptinkama nukrypimų nuo vieno ar daugiau rodiklių – miltelių kiekis, iš kurio sudarytas pakartotinis bendrasis mėginys, atmetamas. Pakartotinės analizės rezultatai yra galutiniai ir galioja visai miltelių partijai.
______________
Reikalavimų nugriebto pieno milteliams,
kuriems taikomos intervencinės priemonės,
3 priedas
NUGRIEBTO PIENO MILTELIŲ, SKIRTŲ INTERVENCINIAM SUPIRKIMUI, ĮPAKAVIMO REIKALAVIMAI
1. Nugriebto pieno milteliai pakuojami į naujus, švarius, sausus ir nepažeistus 25 kg talpos maišus.
2. Maišai turi būti mažiausiai trijų sluoksnių, kurių TEA (energijos, reikalingos sluoksniui suplėšyti) vidurkis turi būti ne mažesnis kaip 420 J/m2. Antrasis sluoksnis turi būti padengtas polietileno sluoksniu, kurio storis turi būti mažiausiai 15 g/m2. Tarp popierinių sluoksnių turi būti bent 0,08 mm storio polietileno maišas, prilydytas prie popierinio maišo dugno.
3. Maišai turi atitikti LST EN 770:2001 „Maišai pagalbai skirtiems maisto produktams gabenti. Popieriniai maišai“.
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2002 m. gruodžio 4 d. įsakymu Nr. 473
REIKALAVIMAI SVIESTUI, KURIAM TAIKOMOS INTERVENCINĖS RINKOS REGULIAVIMO PRIEMONĖS
Parengta pagal 1999 m. gegužės 17 d. Tarybos reglamentą (EB) Nr. 1255/1999 „Dėl pieno ir pieno produktų rinkos organizavimo“, 1999 m. gruodžio 16 d. Komisijos reglamentą (EB) Nr. 2771/1999 „Dėl išsamių Komisijos reglamento (EB) Nr. 1255/1999 taikymo taisyklių, susijusių su intervencija į sviesto ir grietinėlės rinką“ ir 2001 m. sausio 9 d. Komisijos reglamentą (EB) Nr. 213/2001 „Dėl Tarybos reglamento (EB) Nr. 1255/199 taikymo taisyklių, susijusių su pieno produktų analizės ir kokybės vertinimo metodais, ir Komisijos reglamentų (EB) Nr. 2771/1999 ir (EB) Nr. 2799/1999 papildymo“.
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Reikalavimai taikomi sviestui, kai naudojamos intervencinės sviesto ir grietinėlės rinkos reguliavimo priemonės:
1.1. Valstybės įmonė Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra (toliau – Agentūra) nustatyta tvarka superka patvirtintų pagal IV skyriuje nustatytus reikalavimus įmonių siūlomą sviestą į intervencinius sandėlius (intervencinis pirkimas);
II. REIKALAVIMAI Į INTERVENCINIUS SANDĖLIUS SUPERKAMAM SVIESTUI
2. Sviestas turi būti pagamintas tiesiogiai iš pasterizuotos grietinėlės ir jo sudėtis bei kokybė turi atitikti šių reikalavimų 1 priedo rodiklius.
3. Sviesto sudėties ir kokybės rodikliai turi būti nustatomi akredituotoje laboratorijoje ir Žemės ūkio ministerijos įgaliotoje institucijoje (jusliniam įvertinimui), taikant Pieno ir pieno produktų pamatinių analizės metodų taikymo techniniame reglamente, patvirtintame žemės ūkio ministro 2000 m. liepos 17 d. įsakymu Nr. 223 „ Dėl techninių reglamentų patvirtinimo“ (Žin., 2000, Nr. 99-3145; 2002, Nr. 39-1444), patvirtintus analizės metodus, Sitosterolio arba stigmasterolio nustatymo svieste arba koncentruotame svieste techninio reglamento, patvirtinto žemės ūkio ministro 2001 m. rugsėjo 28 d. įsakymu Nr. 341 „Dėl techninio reglamento patvirtinimo“ (Žin., 2001, Nr. 87-3040), bei Privalomųjų pieno riebalų produktų kokybės reikalavimų, patvirtintų žemės ūkio ministro 1999 m. gegužės 20 d. įsakymu Nr. 210 „Dėl privalomųjų kokybės reikalavimų patvirtinimo“ (Žin., 1999, Nr. 49-1467; 2002, Nr. 93-4010), nuostatas. Mėginiai tyrimams paimami pagal šių reikalavimų 2 priede nustatytą tvarką.
4. Užteršimo radioaktyviaisiais izotopais lygiai neturi viršyti nurodytųjų higienos normoje HN 54 „Maisto žaliavos ir maisto produktai. Didžiausios leidžiamos cheminių teršalų koncentracijos ir didžiausi leidžiami užterštumo radioaktyviaisiais izotopais lygiai“.
5. Sviestas turi būti pagamintas ne anksčiau kaip prieš 23 kalendorines dienas iki paskutinės paraiškų parduoti sviestą į intervencines saugyklas konkursui pateikimo dienos. Jei intervalas tarp dviejų konkursų paskelbimų yra ilgesnis kaip 21 kalendorinė diena, sviestas gali būti pagamintas šiuo periodu.
6. Minimalus siūlomo intervenciniam pirkimui sviesto kiekis – 10 tonų (sviesto pardavimo matas – lygios tonos).
8. Pakavimo medžiaga turi būti nauja ir pakankamai stipri, kad patikimai apsaugotų sviestą gabenimo ir laikymo metu. Ant pakuotės nurodomi šie duomenys (gali būti užkoduoti):
8.4. gamybos partijos numeris ir pakuotės numeris; galima numeruoti padėklus, tuomet numeris ant kiekvienos pakuotės nerašomas;
III. REIKALAVIMAI PRIVAČIAI SAUGOMAM SVIESTUI
9. Sviestas turi būti pagamintas iš grietinėlės arba pieno įmonėje, patvirtintoje pagal IV skyriuje nustatytus reikalavimus.
10. Privačiai saugomo sviesto sudėties ir kokybės reikalavimai:
10.1. Nesūdytame svieste turi būti riebalų (masės dalimis) ne mažiau kaip 82 %, drėgmės (masės dalimis) – ne daugiau kaip 16 %;
10.2. Sūdytame svieste turi būti riebalų (masės dalimis) ne mažiau kaip 80 %, drėgmės (masės dalimis) – ne daugiau kaip 16 %, druskos (masės dalimis) – ne daugiau kaip 2 %.
11. Sviestas turi būti pagamintas ne anksčiau kaip prieš 28 kalendorines dienas iki saugojimo pagal sutartį pradžios.
12. Ant pakuotės nurodomi šie duomenys:
IV. REIKALAVIMAI SVIESTO, KURIAM TAIKOMOS INTERVENCINĖS RINKOS REGULIAVIMO PRIEMONĖS, GAMYBOS ĮMONEI
13. Įmonė, gaminanti sviestą, kuriam taikomos intervencinės rinkos reguliavimo priemonės, turi būti patvirtinta Agentūroje. Įmonė turi:
13.1. turėti sertifikatą, patvirtinantį, kad atitinka Tarybos direktyvos 92/46/EEB „Dėl higienos reikalavimų gamybai ir pardavimui žalio pieno, termiškai apdoroto geriamojo pieno ir pieno skirto pieno, produktų gamybai“ 10 straipsnio reikalavimus, ir tinkamą techninę įrangą;
13.2. įsipareigoti pildyti nustatytos formos nuolatinės apskaitos žurnalą, pagal kurį gali būti atsekama kiekvienos sviesto partijos žaliavos kilmė, pagamintas sviesto kiekis, jo įpakavimas, identifikavimas bei išvežimo iš įmonės data;
13.3. sudaryti sąlygas atsakingai kontroliuojančiai institucijai tikrinti sviesto gamybos procesą ir produkto atitikimą nacionalinei kokybės klasei;
Reikalavimų sviestui, kuriam taikomos
intervencinės priemonės,
1 priedas
SVIESTO SUDĖTIES IR KOKYBĖS REIKALAVIMAI
Rodiklis |
Charakteristika |
Tyrimo metodas |
Riebalų kiekis |
Ne mažesnis kaip 82 % |
9 priedas* |
Drėgmės kiekis |
Ne didesnis kaip 16 % |
7 priedas* |
Sausosios neriebalinės medžiagos kiekis |
Ne didesnis kaip 2 % |
8 priedas* |
Laisvųjų riebalų rūgščių kiekis |
Ne didesnis kaip 1,2 mmol/100 g riebalų |
LST ISO 1740:1996 |
Peroksidų skaičius |
Ne daugiau kaip 0,3 mekv deguonies/ 1000 g riebalų |
ISO 3976:1977; pieno riebalai atskiriami pagal LST ISO 1740:1996 |
Koliforminės bakterijos |
1 g turi nebūti |
12 priedas*; bandinys ruošiamas pagal LST ISO 5541-1; LST ISO 5541-2 |
Ne pieno riebalai |
Tiriant trigliceridus turi nebūti |
21 priedas* |
Steroliai |
Turi nebūti |
Sitosterolio arba stigmasterolio nustatymo svieste arba koncetruotame svieste techninis reglamentas, patvirtintas žemės ūkio ministro 2001 m. rugsėjo 28 d. įsakymu Nr. 341 „Dėl techninio reglamento patvirtinimo“ |
Vanilinas |
Turi nebūti |
10 priedas* |
Karotino rūgšties etilo esteris |
Turi nebūti |
11 priedas* |
Enanto rūgšties trigliceridai |
|
Neperimtas į LR norminius dokumentus |
Juslinė charakteristika |
Ne mažiau kaip keturi balai iš penkių, tiriant išvaizdą, skonį ir kvapą bei konsistenciją |
Privalomieji pieno riebalų produktų kokybės reikalavimai, patvirtinti žemės ūkio ministro 2002 m. rugsėjo 20 d. įsakymu Nr. 355 |
Vandens dispersija |
Ne mažiau kaip keturi taškai |
LST ISO 7586:2001 |
* „Pieno ir pieno produktų pamatinių analizės metodų taikymo techninis reglamentas“ patvirtintas 2000 m. liepos 17 d. įsakymu Nr. 223 „ Dėl techninių reglamentų patvirtinimo“ (pakeistas ministro 2001 m. gruodžio 27 d. įsakymu Nr. 461) (Žin., 2000, Nr. 399-3145; 2002, Nr. 39-1444).
______________
Reikalavimų sviestui, kuriam
taikomos intervencinės priemonės,
2 priedas
ĖMINIŲ ATRANKA CHEMINIAMS IR MIKROBIOLOGINIAMS TYRIMAMS BEI JUSLINIAM ĮVERTINIMUI
1. Ėminių kiekis cheminiams ir mikrobiologiniams tyrimams
Sviesto kiekis, kg |
Minimalus ėminių kiekis (>100 g) |
£ 1000 |
2 |
> 1000 £ 5000 |
3 |
> 5000 £ 10000 |
4 |
> 10000 £ 15000 |
5 |
> 15000 £ 20000 |
6 |
> 20000 £ 25000 |
7 |
> 25000 |
7 + 1 kiekvieniems 25000 kg arba jų daliai |
3. Galima sudaryti jungtinį mėginį iš penkių ar mažiau ėminių po 100 g. Prieš tyrimą jis turi būti kruopščiai sumaišomas.
4. Ėminiai paimami atsitiktine tvarka iš įvairių sviesto luitų. Tyrimai atliekami iki sviesto patalpinimo į Agentūros nurodytą sandėlį arba talpinimo metu.
5. Jungtinis mėginys cheminiams tyrimams atlikti paruošiamas taip:
5.1. Sausu, švariu sviesto grąžtu arba kitu tam tinkamu instrumentu paimama mažiausiai 30 g sviesto iš luito vidurio ir įdedama į mėginio paėmimo indą. Indas užplombuojamas ir siunčiamas į laboratoriją tyrimui.
6. Per metus turi būti padaryti trys kiekvieno gamintojo sviesto, siūlančio jį intervenciniam supirkimui, ėminiai: du – dėl ne pieno riebalų ir vienas – dėl atsekamųjų medžiagų (sterolių) patikrinimo.
7. Ėminių kiekis jusliniam įvertinimui
Sviesto kiekis, kg |
Minimalus ėminių kiekis |
1000 £ 5000 |
2 |
> 5000 £ 25000 |
3 |
> 25000 |
3 + 1 kiekvieniems 25000 kg arba jų daliai |
8. Ėminiai paimami atsitiktine tvarka iš įvairių sviesto luitų, praėjus 30–45 dienoms nuo jo perėmimo į intervencinius sandėlius ir įvertinami.
9. Kiekvienas ėminys įvertinamas atskirai pagal Pieno ir pieno produktų pamatinių analizės metodų taikymo techninio reglamento (Žin., 2000, Nr. 99-3145; 2002, Nr. 39-1444) 7 priede nurodytą metodiką.
11. Aptikus nukrypimų, tyrimų rezultatai vertinami taip:
11.1. Cheminių ir mikrobiologinių rodiklių:
11.1.1. jei tiriami vienetiniai ėminiai, leidžiamas vienas nukrypimas viename iš nuo 5 iki 10 tirtų mėginių arba dviejuose iš nuo 11 iki 15 tirtų mėginių. Iš abiejų ėminio, kur buvo rastas nukrypimas, paėmimo vietos pusių paimami du nauji ėminiai ir atliekamas to rodiklio tyrimas. Jei ir šių tyrimai rezultatai yra neigiami, išbrokuojamas visas sviesto kiekis, esantis tarp dviejų ėminių, paimtų iš abiejų ėminio, kur buvo rastas nukrypimas, paėmimo pusių.
Sviesto išbrokavimo schema:
|
Naujas ėminys |
|
Naujas ėminys |
|
Pirminis ėminys |
|
Ėminys, kuriame rastas nukrypimas |
|
Pirminis ėminys |
11.1.2. jei ištyrus bendrąjį mėginį randamas vieno parametro nukrypimas, visas sviesto kiekis, iš kurio buvo paimtas bendrasis mėginys, yra išbrokuojamas. Prieš imant ėminius atsitiktine tvarka, visas sviesto kiekis suskirstomas blokais, kad galima būtų atsekti, iš kurios vietos paimtas kiekvienas bendrasis mėginys.