LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIUS
Į S A K Y M A S
DĖL GYVŪNŲ KARANTINAVIMO TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO
2002 m. gegužės 17 d. Nr. 226
Vilnius
PATVIRTINTA
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
direktoriaus 2002 m. gegužės 17 d.
įsakymu Nr. 226
GYVŪNŲ KARANTINAVIMO TAISYKLĖS
Gyvūnų karantinavimo taisyklės (toliau – taisyklės) parengtos vadovaujantis Veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15) ir Gyvūnų globos, laikymo ir naudojimo įstatymu (Žin., 1997, Nr. 108-2728).
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Taisyklės nustato reikalavimus karantino punktams bei reglamentuoja karantinavimo sąlygas, siekiant apsaugoti žmones ir gyvūnus nuo pavojingų užkrečiamųjų ligų.
2. Vartojamos sąvokos:
Atsakingas asmuo – savininkas arba kitas fizinis ar juridinis asmuo, kuris nuolat ar laikinai prižiūri karantinuojamus gyvūnus ir jais rūpinasi.
Karantino punktas – patalpa arba patalpos, įregistruotos VMVT, kurios yra atskirtos ir atskirai eksploatuojamos ir kuriose laikomi, stebimi, tiriami, gydomi tik tos pačios siuntos, tokios pat sveikatos būklės gyvūnai, sudarantys vieną epidemiologinį vienetą (neturintys tiesioginio ir netiesioginio kontakto su kitais gyvūnais).
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – VMVT) – Lietuvos Respublikos kompetentinga institucija.
Valstybinis veterinarijos gydytojas – VMVT paskirtas arba įgaliotas veterinarijos gydytojas.
4. VMVT pristato Europos Sąjungos valstybėms ir Europos Sąjungos Komisijai Lietuvos Respublikos patvirtintų karantino punktų sąrašus ir jų patvirtinimo numerius.
7. Įvežti į Lietuvos Respubliką gyvūnai turi būti vežami iš pasienio veterinarijos posto tiesiai į karantino punktą, o išvežami iš Lietuvos Respublikos gyvūnai turi būti vežami iš karantino punkto tiesiai į pasienio veterinarijos postą, per kurį jie išvyksta į paskirties vietą.
8. Gyvūnai turi būti karantinuojami patvirtintame karantino punkte ne trumpiau, negu nurodyta galiojančiuose ligų prevencijos ir likvidavimo teisės aktuose.
9. Valstybinis veterinarijos gydytojas turi apžiūrėti kiekvieną karantino punktą kiekvienos gyvūnų grupės karantinavimo pradžioje ir pabaigoje, patikrinti karantino punkte Gyvūnų registracijos žurnalą (1 priedas), Karantino punkto valymo ir dezinfekcijos žurnalą (2 priedas). Nepalankios epizootinės situacijos atveju patvirtintas veterinarijos gydytojas patikras turi atlikti dažniau. Valstybinis veterinarijos inspektorius, patikrinęs karantino punktą, užpildo Gyvūnų karantino punkto patikrinimo aktą (3 priedas).
II. MINIMALŪS REIKALAVIMAI KARANTINO PUNKTAMS
10. Karantino punktas turi būti įrengtas atskirame pastate, kuris yra pakankamai nutolęs nuo kitų gyvūnų laikymo vietų, kad neišplistų pavojingos užkrečiamosios ligos. Durys į karantino punktą ir iš jo turi būti rakinamos, ant jų turi būti užrašas „KARANTINAS – pašaliniams įeiti draudžiama“.
12. Karantino punkto patalpos turi būti sandarios, kad į jas nepatektų kiti gyvūnai ar pašaliniai žmonės ir jas galima būtų dezinfekuoti naudojant aerozolines dezinfekavimo priemones.
14. Dezinfekciniai barjerai turi būti įrengti prie kiekvieno įėjimo į karantino patalpą ir išėjimo iš jos.
15. Visi įrengimai karantino patalpose turi būti įrengti taip, kad juos būtų galima valyti ir dezinfekuoti.
16. Pašarų sandėlis turi būti sandarus, kad į jį nepatektų paukščiai, graužikai, vabzdžiai ar kiti galimi užkrečiamųjų ligų platintojai.
17. Gyvūnai karantino punkte turi būti laikomi ir prižiūrimi vadovaujantis Lietuvos Respublikoje patvirtintais atitinkamais gyvūnų laikymo ir gerovės teisės aktais.
19. Į karantino patalpą gyvūnų grupę galima įvežti tik po to, kai išvežta prieš tai buvusi gyvūnų grupė, o patalpa išvalyta ir išdezinfekuota.
20. Įeidami į karantino patalpą, asmenys privalo dėvėti apsauginius drabužius ir avėti specialią avalynę.
23. Kraikas, atliekos ir srutos turi būti surenkami reguliariai, laikomi tam skirtoje ir pritaikytoje vietoje taip, kad neužterštų aplinkos.
25. Reikalingi tyrimai ir gydymas privalo būti atlikti kontroliuojant valstybiniam veterinarijos gydytojui.
26. Privaloma pranešti valstybiniam veterinarijos gydytojui apie karantinuojamų gyvūnų susirgimą arba gaišimą.
27. Gyvūnai į karantino punktą gali būti priimami tiktai su nustatytos formos gyvūno sveikatos pažymėjimais ar veterinarijos sertifikatais, kurių kopijos saugomos karantino punkte ne mažiau kaip trejus metus.
28. Asmuo, atsakingas už karantino punkto priežiūrą, turi:
28.1. gyvūnus į karantino punktą priimti tiktai su nustatytos formos gyvūno sveikatos pažymėjimais ar veterinarijos sertifikatais;
29. Karantinuojami gyvūnai suskirstomi:
31. Karantinuoti pradedama surinkus gyvūnų grupę ir valstybiniam veterinarijos inspektoriui surašius karantinavimo aktą. Karantinuojama gyvūnų grupė negali būti papildoma.
32. Karantino punkto tvartų statybai, gardams ir įrengimams gaminti naudojamos medžiagos turi būti nekenksmingos, lengvai valomos ir dezinfekuojamos.
33. Pastatai turi būti gerai izoliuoti ir vėdinami. Oro cirkuliacija, dulkių kiekis, temperatūra, santykinė oro drėgmė turi atitikti karantinuojamiems gyvūnams nustatytas normas.
34. Karantinuojami gyvūnai neturi būti visą laiką laikomi tamsoje. Atsižvelgus į jų prigimtinius bei fiziologinius poreikius, turi būti naudojamas natūralus arba dirbtinis apšvietimas. Dirbtinio apšvietimo trukmė turi atitikti natūralaus apšvietimo laiką, t. y. nuo 8.00 iki 16.00 val. Be to, turi būti tinkamas šviestuvas (stacionarus arba nešiojamas), kuriuo pašviečiant gyvūnus būtų galima apžiūrėti bet kokiu paros metu.
35. Siekiant išvengti elektros smūgių, elektros prietaisai ir elektriniai įrengimai turi būti tinkamai ir saugiai įrengti, elektros laidai – izoliuoti.
36. Visus karantinuojamus gyvūnus atsakingas asmuo turi tikrinti bent du kartus per dieną. Nustatęs, kad gyvūnas serga ar susižeidė, nedelsdamas informuoja valstybinį veterinarijos gydytoją. Jei reikia, sergantys arba sužeisti gyvūnai izoliuojami atskiroje patalpoje.
37. Gyvūnų laikymo vietų grindys turi būti su nuolydžiu, nelaidžios skysčiams, lygios, kietos, tvirtos, neslidžios, pritaikytos tam tikro dydžio ir svorio gyvūnams. Guolis turi būti patogus, švarus ir sausas, pakreiktas pakankamu kiekiu tinkamų pakratų.
38. Gyvūnai šeriami atsižvelgiant į jų amžių, svorį ir elgsenos bei fiziologinius poreikius ne mažiau kaip du kartus per parą. Visi gyvūnai pašarą turi gauti vienu metu.
39. Gyvūnai turi gauti pakankamą kiekį švaraus, šviežio geriamojo vandens arba kitokių skysčių. Esant karštam orui, gyvūnai vandenį turi gauti nuolatos.
41. Karantino punkto tvartai, gardai, įrengimai ir loviai turi būti nuolat valomi ir dezinfekuojami. Prieš užpildant karantino patalpą nauja karantinuojamų gyvūnų grupe atliekama dezinfekcija. Būtina pildyti Karantino punkto valymo ir dezinfekcijos žurnalą.
42. Karantino punkte turi būti neslidi, su laipteliais, tinkamomis šoninėmis apsaugomis pakrovimo-iškrovimo rampa. Rampos kampas maks. 30°, kiaulėms – maks. 20° (4 priedas).
44. Karantino punkte turi būti tinkamos patalpos darbuotojams ir valstybiniam veterinarijos gydytojui persirengti bei nusiprausti, pašarams ir dezinfekavimo medžiagoms sandėliuoti, sergantiems ar sužeistiems gyvūnams izoliuoti, tinkamai įrengta vieta mėšlui ir skystoms srutoms laikyti bei įrenginiai rankų ir batų dezinfekcijai (kriauklė su šaltu ir karštu vandeniu, indas rankų dezinfekavimo priemonėms, dezinfekciniai kilimėliai).
45. Karantino punktas turi būti ne arčiau kaip 50 m nuo kitų gyvulininkystės pastatų, jo teritorija aptverta tvora, keliai ir takai turi būti tvirto pagrindo ir esant reikalui dezinfekuojami.
III. SPECIALIEJI REIKALAVIMAI KARANTINUOJANT ARKLIUS
47. Pagal dydį arkliai skirstomi į:
48. Arkliai laikomi po vieną individualiuose garduose arba pririšti taip, kad vienas kito negalėtų sužeisti. Arkliai garduose nerišami.
49. Gardo plotas vienam arkliui turi būti ne mažesnis kaip (2 x aukštis ties gogu)2 arba:
50. Arklius, laikomus ne garduose, galima rišti tiktai už apynasrio. Būtina nuolatos tikrinti, ar jie tinkamai pririšti, kad galėtų laisvai pasiekti pašarą, vandenį, laisvai atsigultų, atsistotų ir pailsėtų, neužsismaugtų, kitaip nesusižeistų ar nesužeistų kitų arklių. Rišamiems arkliams turi būti skirta ne mažiau kaip 2,5–3 m2 ploto.
51. Šėryklų ir girdyklų aukštis nuo žemės:
IV. PAUKŠČIŲ KARANTINAVIMAS
53. Paukščiai karantinuojami vadovaujantis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2002 m. balandžio 25 d. įsakymu Nr. 192 „Dėl Veterinarijos reikalavimų į Lietuvos Respubliką importuojamiems paukščiams, išskyrus naminius paukščius, ir jų karantinavimui patvirtinimo“ (Žin., 2002, Nr. 46-1786).
V. TAISYKLIŲ GALIOJIMAS
54. Visi karantino punktai, kurie naujai pradeda savo veiklą arba yra rekonstruojami, turi atitikti taisyklių reikalavimus.
VI. ATSAKOMYBĖ PAŽEIDUS TAISYKLES
Gyvūnų karantinavimo taisyklių
1 priedas
GYVŪNŲ REGISTRACIJOS ŽURNALAS
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
Eilės Nr. |
Identifikavimas (Nr.) |
Atvežimas (data) |
Gyvūno rūšis, lytis |
Gyvūno sveikatos pažymėjimas/ veterinarijos sertifikatas (Nr.) |
Karantinavimo pradžia (data) |
Karantinavimo pabaiga (data) |
Patvirtintas veterinarijos gydytojas ar atsakingas asmuo (vardas, pavardė, parašas) |
|
|
|
|
|
|
|
|
Gyvūnų karantinavimo taisyklių
2 priedas
KARANTINO PUNKTO VALYMO IR DEZINFEKCIJOS ŽURNALAS
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
Eilės Nr. |
Dezinfeka-vimo data |
Gyvūnų rūšis |
Dezinfekuotas plotas, m2 |
Dezinfekavimo medžiaga/ koncentracija |
Dezinfekciją atliko (vardas, pavardė, parašas) |
Patvirtintas veterinarijos gydytojas ar atsakingas asmuo (vardas, pavardė, parašas) |
|
|
|
|
|
|
|
Gyvūnų karantinavimo taisyklių
3 priedas
___________________________ VALSTYBINĖ MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBA
GYVŪNŲ KARANTINO PUNKTO PATIKRINIMO
AKTAS
200___________Nr. ________
_________________
(Vietovė)
Tikrino (vardas, pavardė, pareigos):
________________________________________________________________________________
Dalyvavo (vardas, pavardė, pareigos):
________________________________________________________________________________
BENDRIEJI DUOMENYS APIE KARANTINO PUNKTĄ
Karantino punkto pavadinimas, adresas:
________________________________________________________________________________
Karantino punkto veterinarinės priežiūros Nr.:
Savininkas, atsakingas asmuo:
Valstybinis veterinarijos gydytojas:
Karantino punkto tipas (pabraukti): mūrinis, medinis
Tikrinimo metu karantinuojami gyvūnai (įrašyti gyvūnų rūšį ir skaičių):
NUSTATYTI PAŽEIDIMAI, PASTABOS IR NURODYMAI
................................................................................................................................................................
................................................................................................................................................................
................................................................................................................................................................
................................................................................................................................................................
................................................................................................................................................................
................................................................................................................................................................
................................................................................................................................................................
................................................................................................................................................................
................................................................................................................................................................
................................................................................................................................................................
................................................................................................................................................................
................................................................................................................................................................
................................................................................................................................................................
................................................................................................................................................................
................................................................................................................................................................
................................................................................................................................................................
................................................................................................................................................................
................................................................................................................................................................
................................................................................................................................................................
................................................................................................................................................................
................................................................................................................................................................
................................................................................................................................................................
................................................................................................................................................................
................................................................................................................................................................
................................................................................................................................................................
................................................................................................................................................................
................................................................................................................................................................
................................................................................................................................................................
................................................................................................................................................................
................................................................................................................................................................
................................................................................................................................................................
................................................................................................................................................................
................................................................................................................................................................
Surašyti akto _________________ egzemplioriai.
Tikrino
Valstybinis veterinarijos inspektorius __________________________________________________
(Parašas) (Vardas, pavardė)
Dalyvavo
________________________________________________________________________________
(Pareigos) (Parašas) (Vardas, pavardė)
Su aktu susipažinau, 1 egzempliorių gavau
Atsakingas asmuo
(Parašas) (Vardas, pavardė)
_______________________
(Data)