LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO

Į S A K Y M A S

 

DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO 2002 M. GRUODŽIO 24 D. ĮSAKYMO NR. 686 „DĖL LIETUVOS HIGIENOS NORMOS HN 53-2:2002 „LEIDŽIAMI VARTOTI MAISTO PRIEDAI. SPECIFINIAI SALDIKLIŲ, DAŽIKLIŲ IR KITŲ MAISTO PRIEDŲ GRYNUMO KRITERIJAI“ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

2010 m. spalio 21 d. Nr. V-920

Vilnius

 

Įgyvendindamas 2010 m. birželio 17 d. Komisijos direktyvą 2010/37/ES, kuria iš dalies keičiama Direktyva 2008/60/EB, nustatanti tam tikrus saldiklių grynumo kriterijus (OL 2010 L 152, p. 12),

p a k e i č i u Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. gruodžio 24 d. įsakymą Nr. 686 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 53-2:2002 „Leidžiami vartoti maisto priedai. Specifiniai saldiklių, dažiklių ir kitų maisto priedų grynumo kriterijai“ patvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 91-4135; 2009, Nr. 17-677, Nr. 75-3077, Nr. 132-5771, Nr. 159-7216):

1. Išdėstau 2 punktą taip:

2. P a v e d u įsakymo vykdymo kontrolę viceministrui pagal administruojamą sritį.“

2. Nurodytu įsakymu patvirtintoje Lietuvos higienos normoje HN 53-2:2002 „Leidžiami vartoti maisto priedai. Specifiniai saldiklių, dažiklių ir kitų maisto priedų grynumo kriterijai“:

2.1. papildau preambulę šiuo 6 punktu:

6. 2010 m. birželio 17 d. Komisijos direktyva 2010/37/ES, kuria iš dalies keičiama Direktyva 2008/60/EB, nustatanti tam tikrus saldiklių grynumo kriterijus (OL 2010 L 152, p. 12).“;

2.2. išdėstau 1 punktą taip:

1. Ši higienos norma taikoma leidžiamiems naudoti maisto priedams, nurodytiems Lietuvos higienos normoje HN 53:2010 [3.2].“;

2.3. išdėstau 3.2 punktą taip:

3.2. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2010 m. vasario 10 d. įsakymas Nr. V-108 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 53:2010 „Leidžiami naudoti maisto priedai“ patvirtinimo“ (Žin., 2010, Nr. 21-1009).“;

2.4. papildau 1 priedą šiuo 18 punktu:

 

18. E 961 NEOTAMAS

 

Sinonimai

 

N-[N-(3,3-dimetilbutil)-L-?-aspartil]-L-fenilalanino 1-metilo esteris; N(3,3-dimetilbutil)-L-aspartil-L-fenilalanino metilo esteris.

 

Apibrėžimas

 

 

 

 

 

CAS Nr.

Neotamas gaminamas vykstant aspartamo ir 3,3,-dimetilbutiraldehido metanolyje reakcijai slegiant vandeniliui ir naudojant paladžio-anglies katalizatorių. Jis yra išskiriamas ir gryninamas filtruojant; šio proceso metu galima naudoti diatomitą. Pašalinus tirpiklį distiliavimo būdu, neotamas plaunamas vandeniu, išskiriamas centrifuguojant ir galiausiai džiovinamas vakuume.

165450-17-9

Cheminis pavadinimas

 

N-[N-(3,3-dimetilbutil)-L-alfa?-aspartil]-L-fenilalanino 1-metilo esteris

 

Cheminė formulė

 

C20H30N2O5

 

Molekulinė masė

Apibūdinimas

378,47

Balti arba beveik balti milteliai

Analizės duomenys

 

Ne mažiau kaip 97,0 % sausos medžiagos svorio

 

Identifikavimas

 

 

Tirpumas

 

4,75 % (m/m) 60 °C vandenyje, tirpus etanolyje ir etilo acetate

 

Grynumas

 

 

Vandens kiekis

 

Ne daugiau kaip 5 % (Karlo Fišerio metodas, 25 ± 5 mg svorio mėginys)

 

pH

 

5,0–7,0 (0,5 % vandeninio tirpalo)

 

Lydymosi temperatūros diapazonas

 

81–84 °C

 

N-[(3,3-dimetilbutil)-L-?-aspartil]-L-fenilalaninas

Švinas

Ne daugiau kaip 1,5 %

 

Ne daugiau kaip 1 mg/kg.

 

 

 

 

SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS                                                        RAIMONDAS ŠUKYS