LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS

 

Į S A K Y M A S

DĖL PRIVALOMŲJŲ SVOGŪNŲ, KOPŪSTŲ IR MORKŲ KOKYBĖS REIKALAVIMŲ

 

2001 m. vasario 13 d. Nr. 27

Vilnius

 

Vykdydamas Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1998 m. sausio 29 d. nutarimu Nr. 112 „Dėl rinkos prekių (paslaugų) kokybės priežiūros priemonių“ (Žin., 1998, Nr. 12-279; 1999, Nr. 42-1337) patvirtintų priemonių sąrašo 8.11 punktą,

Tvirtinu pridedamus:

1. Privalomuosius svogūnų kokybės reikalavimus;

2. Privalomuosius kopūstų kokybės reikalavimus;

3. Privalomuosius morkų kokybės reikalavimus.

 

 

ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS                                                                  KĘSTUTIS KRISTINAITIS

______________

 


PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2001 02 13 įsakymu Nr. 27

 

privalomIEJI SVOGŪNŲ kokybės reikalavimai

 

Privalomieji svogūnų kokybės reikalavimai parengti remiantis:

Europos Komisijos 1983 m. liepos 28 d. reglamentu 2213/83/EEC dėl svogūnų ir salotinių cikorijų kokybės reikalavimų;

Europos Komisijos 1987 m. birželio 12 d. reglamentu 1654/87/EEC, papildančiu reglamentą 2213/83/EEC;

Europos Komisijos 1997 m. gruodžio 1 d. reglamentu 2390/97/EC, papildančiu reglamentą 2213/83/EEC;

Europos Tarybos 1996 m. spalio 28 d. reglamentu 2200/96/EC dėl bendros vaisių ir daržovių rinkos organizavimo.

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Šie privalomieji kokybės reikalavimai taikomi paruoštiems realizuoti svogūnams, išaugintiems iš Allium cepa L. veislių, klasifikuojamiems Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0703.10.19, išskyrus atvejus, nurodytus 2 punkte.

2. Šie privalomieji kokybės reikalavimai netaikomi:

2.1. nedžiovintiems svogūnams su žaliais lapais;

2.2. pramoniniam perdirbimui skirtiems svogūnams, jei jų kokybę liudijančiuose dokumentuose yra žyma „Perdirbimui“;

2.3. Lietuvoje užaugintiems svogūnams:

2.3.1. kuriuos augintojai parduoda rūšiavimo, pakavimo ar sandėliavimo įmonėms;

2.3.2. kurie iš sandėliavimo patalpų ar įmonių siunčiami arba parduodami rūšiavimo ar pakavimo įmonėms;

2.3.3. kuriuos fiziniai asmenys užaugina asmeniniame pagalbiniame ūkyje ar sodininkų bendrijos sklype ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami dokumentus, patvirtinančius žemės valdymą arba naudojimą;

2.3.4. kuriuos fiziniai asmenys užaugina ūkininko ūkyje, įregistruotame Ūkininko ūkio įstatymo nustatyta tvarka, ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami ūkininko ūkio įregistravimo pažymėjimą arba šį pažymėjimą ir įgaliojimą, jei prekiauja ūkininko įgaliotas ūkio narys;

2.3.5. kuriuos užauginusios įmonės galutiniam vartotojui parduoda savo teritorijoje.

 

II. BENDRIEJI KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

3. Svogūnai, be kiekvienai klasei nustatytų reikalavimų ir leistinų nukrypimų ribų, turi būti sveiki, nepradėję pūti ar kitaip gesti ir dėl to netinkami vartoti, švarūs, be priemaišų, neapšalę, sausi, be pašalinio kvapo ir skonio, lapai turi būti nupjauti palikus ne ilgesnius kaip 4 cm galus.

4. Svogūnų subrendimas ir būklė turi būti tokia, kad jų kokybė nenukentėtų transportuojant ir ruošiant prekybai ir į paskirties vietą būtų atvežti tinkamos kokybės.

 

III. KLASIFIKAVIMAS

 

5. Svogūnai pagal kokybę klasifikuojami taip:

5.1. pirma klasė: svogūnai geros kokybės, tipingos veislei formos ir spalvos, ropelės kietos, nesudygusios, neperaugusios, be tuščiavidurių ar sukietėjusių stiebų, be šaknų (tačiau jei svogūnai rauti nesubrendę, gali būti su šaknų kuokštais), gali būti šiek tiek apsilupusiais viršutiniais lukštais, vienas penktadalis svogūno paviršiaus gali būti šiek tiek dėmėtas, tačiau arčiausiai minkštimo esantis lukštas turi būti be dėmių;

5.2. antra klasė: svogūnai neatitinka pirmos klasės reikalavimų, tačiau atitinka II skyriuje nurodytus bendruosius kokybės reikalavimus. Svogūnai gana kieti, atitinka pagrindines kokybės ir išsilaikymo savybes, tačiau gali būti netipingos veislei formos ir spalvos, šiek tiek pažeisti kenkėjų arba ligų, apsitrynę, su nedideliais užgijusiais įtrūkimais ir sumušimais, kurie nekenkia išsilaikymui, su šaknų kuokštais, ne daugiau kaip pusė svogūno lukšto ploto gali būti dėmėta, tačiau arčiausiai minkštimo esantis lukštas turi būti be dėmių, ne daugiau kaip vienas trečdalis svogūno lukšto gali būti sutrūkinėjęs ar nukritęs, tačiau minkštimas nepažeistas, ne daugiau kaip 10% pakuotėje esančių svogūnų kiekio ar svorio gali būti sudygę.

 

IV. dydžiO reikalavimai

 

6. Svogūnų dydis nustatomas pagal maksimalų ropelės skersmenį.

7. Minimalus leistinas ropelės dydis yra 10 mm.

8. Skirtumas tarp bet kurios klasės pakuotėje esančių mažiausio ir didžiausio svogūnų skersmens negali viršyti:

8.1. 5 mm, jei mažiausio svogūno skersmuo yra nuo 10 iki 19 mm; tačiau jei svogūno skersmuo yra nuo 15 iki 24 mm, šis skirtumas gali būti 10 mm;

8.2. 15 mm, jei mažiausio svogūno skersmuo yra nuo 20 iki 39 mm;

8.3. 20 mm, jei mažiausio svogūno skersmuo yra nuo 40 mm iki 69 mm;

8.4. 30 mm, jei mažiausio svogūno skersmuo yra 70 mm arba daugiau.

 

V. LEISTINi NUKRYPIMai

 

9. Pakuotėje ir bendroje pakuotėje gali būti tam tikras kiekis svogūnų, neatitinkančių nurodytos klasės kokybės ir dydžio reikalavimų.

10. Leistini kokybės nukrypimai:

10.1. jei svogūnai pirmos klasės, tarp jų gali būti ne daugiau kaip 10 proc. viso kiekio ar svorio svogūnų, kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka antros klasės reikalavimus arba bent jau neviršija jai leistinų nukrypimų;

10.2. jei svogūnai antros klasės, tarp jų gali būti ne daugiau kaip 10 proc. viso kiekio ar svorio svogūnų, kurie neatitinka nei šios klasės reikalavimų, nei bendrųjų kokybės reikalavimų, tačiau tarp jų negali būti pradėjusių pūti ar kitaip gesti ir dėl to netinkamų vartoti.

11. Leistini dydžio nukrypimai: ne daugiau kaip 10% viso kiekio ar svorio svogūnų dydis gali skirtis nuo nurodyto ant pakuotės iki 20%.

 

VI. ĮPAKAVIMO reikalavimai

 

12. Pakuotėje ir bendroje pakuotėje turi būti tos pačios kilmės šalies, veislės, kokybės klasės ir dydžio kategorijos (pagal 8 punkto reikalavimus) svogūnai.

13. Kiekvienoje pakuotėje ir bendroje pakuotėje matomoji dalis turi būti būdinga visam turiniui.

14. Svogūnai gali būti tiekiami:

14.1. sudėti sluoksniais;

14.2. supilti padrikai;

14.3. pynėmis, ne mažiau kaip po 16 ropelių sausais kakleliais.

15. Svogūnai turi būti įpakuoti taip, kad būtų tinkamai apsaugoti.

16. Pakuotė ir bendroji pakuotė turi atitikti Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatytus reikalavimus. Jei pakuotės viduje naudojamos medžiagos svogūnams apsaugoti, jos turi būti naujos, švarios ir nepakenkti svogūnų kokybei.

17. Prekinius skirtukus leidžiama naudoti tuo atveju, jeigu jų spausdinimui arba klijavimui naudojami dažai arba klijai, atitinkantys higienos normų reikalavimus.

 

VII. ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI

 

18. Ženklinama Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatyta tvarka. Be to, ant kiekvienos svogūnų pakuotės ir bendros pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai nenutrinami ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:

18.1 pakuotojo/siuntėjo pavadinimas ir adresas arba identifikavimo kodas su nuoroda „pakuotojas“ arba „siuntėjas“;

18.2. produkcijos pavadinimas: „svogūnai“; jei tara nepermatoma;

18.3. kilmės šalis;

18.4. kokybės klasė;

18.5. dydis, nurodant minimalų ir maksimalų diametrą;

18.6. svogūnų svoris pakuotėje.

19. Jei tara daugkartinio naudojimo, 18 punkte nurodyta informacija gali būti pateikiama kortelėje, įdėtoje matomoje vietoje taros viduje.

20. Mažmeninės prekybos įmonės korteles su 18 punkte nurodyta informacija pateikia matomoje vietoje šalia svogūnų.

______________

 


PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2001 02 13 įsakymu Nr. 27

 

privalomIEJI KOPŪSTŲ kokybės reikalavimai

 

Privalomieji kopūstų kokybės reikalavimai parengti remiantis:

Europos Komisijos 1987 m. birželio 5 d. reglamentu 1591/87/EEC, nustatančiu kopūstų, Briuselio kopūstų, lapkotinių salierų, špinatų ir slyvų kokybės standartus;

Europos Tarybos 1996 m. spalio 28 d. reglamentu 2200/96/EC dėl bendros vaisių ir daržovių rinkos organizavimo.

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Šie privalomieji kokybės reikalavimai taikomi paruoštiems realizuoti kopūstams, išaugintiems iš Brassica oleracea L. var. capitata L. veislių (įskaitant raudonuosius ir smailiagūžius kopūstus), klasifikuojamiems Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0704.90.10.0, ir išaugintiems iš Brassica oleracea L. var. bullata DC. bei var. sabauda L. veislių (garbanotieji kopūstai), klasifikuojamiems Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0704.90.90.0, išskyrus atvejus, nurodytus 2 punkte.

2. Šie privalomieji kokybės reikalavimai netaikomi:

2.1. pramoniniam perdirbimui skirtiems kopūstams, jei jų kokybę liudijančiuose dokumentuose yra žyma „Perdirbimui“;

2.2. Lietuvoje užaugintiems kopūstams:

2.2.1. kuriuos augintojai parduoda rūšiavimo, pakavimo ar sandėliavimo įmonėms;

2.2.2. kurie iš sandėliavimo patalpų ar įmonių siunčiami arba parduodami rūšiavimo ar pakavimo įmonėms;

2.2.3. kuriuos fiziniai asmenys užaugina asmeniniame pagalbiniame ūkyje ar sodininkų bendrijos sklype ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami dokumentus, patvirtinančius žemės valdymą arba naudojimą;

2.2.4. kuriuos fiziniai asmenys užaugina ūkininko ūkyje, įregistruotame Ūkininko ūkio įstatymo nustatyta tvarka, ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami ūkininko ūkio įregistravimo pažymėjimą arba šį pažymėjimą ir įgaliojimą, jei prekiauja ūkininko įgaliotas ūkio narys;

2.2.5. kuriuos užauginusios įmonės galutiniam vartotojui parduoda savo teritorijoje.

 

II. BENDRIEJI KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

3. Kopūstai, be kiekvienai klasei nustatytų reikalavimų ir leistinų nukrypimų ribų, turi būti šviežios išvaizdos, nesutrūkę, be žiedstiebių, švarūs, nusausinti, be sumušimų, sužalojimų, kenkėjų, pašalinio kvapo ir skonio, nepradėję pūti ar kitaip gesti ir dėl to netinkami vartoti, kotas turi būti nupjautas tiesiai, šiek tiek žemiau apatinių lapų, pjūvio vieta švari, lapai neatplyšę nuo koto.

4. Kopūstų subrendimas ir būklė turi būti tokia, kad jų kokybė nenukentėtų transportuojant ir ruošiant prekybai ir į paskirties vietą būtų atvežti tinkamos kokybės.

 

III. KLASIFIKAVIMAS

 

5. Kopūstai pagal kokybę klasifikuojami taip:

5.1. pirma klasė: kopūstai geros kokybės, tipingi veislei, gūžės tankios, žaliųjų garbanotųjų ir ankstyvųjų kopūstų apatiniai lapai tvarkingai pašalinti, dengiamieji lapai gali būti kiek įtrūkę, sumušti ar nubrozdinti, žaliųjų veislių kopūstai gali būti nežymiai apšalę; jei kopūstai tiekiami po sandėliavimo, keli dengiamieji lapai gali būti pašalinti;

5.2. antra klasė: kopūstai neatitinka pirmos klasės reikalavimų, tačiau atitinka II skyriuje nurodytus bendruosius kokybės reikalavimus. Lyginant su pirmos klasės kopūstais, gali būti daugiau įtrūkę dengiamieji lapai, daugiau dengiamųjų lapų pašalinta, didesni sumušimai ir nubrozdinimai, gūžės retesnės.

 

IV. dydžiO reikalavimai

 

6. Kopūstų dydis nustatomas pagal jų svorį.

7. Vieno kopūsto svoris turi būti ne mažesnis kaip 350 g.

8. Jei kopūstai įpakuoti, sunkiausios gūžės svoris pakuotėje neturi būti didesnis už dvigubą lengviausios gūžės svorį. Jei sunkiausia gūžė sveria 2 kg ir mažiau, svorio skirtumas tarp sunkiausios ir lengviausios gūžės pakuotėje turi būti ne didesnis kaip 1 kg.

 

V. LEISTINi NUKRYPIMai

 

9. Pakuotėje, bendroje pakuotėje ir transporto priemonės kėbule, kai kopūstai pakraunami į transporto priemonę neįpakuoti, gali būti tam tikras kiekis kopūstų, neatitinkančių nurodytos klasės kokybės ir dydžio reikalavimų.

10. Leistini kokybės nukrypimai:

10.1. jei kopūstai pirmos klasės, tarp jų gali būti ne daugiau kaip 10 proc. viso kiekio ar svorio kopūstų, kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka antros klasės reikalavimus arba bent jau neviršija jai leistinų nukrypimų;

10.2. jei kopūstai antros klasės, tarp jų gali būti ne daugiau kaip 10 proc. viso kiekio ar svorio kopūstų, kurie neatitinka nei šios klasės reikalavimų, nei bendrųjų kokybės reikalavimų, tačiau tarp jų negali būti pradėjusių pūti ar kitaip gesti ir dėl to netinkamų vartoti.

11. Leistini dydžio nukrypimai: bet kurios klasės ne daugiau kaip 10% viso kiekio ar svorio kopūstų gali neatitikti vienodumo reikalavimų ar sverti mažiau kaip 350 g, tačiau tarp jų negali būti sveriančių mažiau kaip 300 g.

 

VI. ĮPAKAVIMO reikalavimai

 

12. Pakuotėje, bendroje pakuotėje ir transporto priemonės kėbule, kai kopūstai pakraunami į transporto priemonę neįpakuoti, turi būti tos pačios kilmės šalies, veislės ir kokybės klasės kopūstai; be to, pirmos klasės kopūstai turi būti tos pačios formos ir spalvos.

13. Kopūstai gali būti tiekiami tiek įpakuoti, tiek ir pakrauti į transporto priemonę neįpakuoti. Kopūstai turi būti įpakuoti ar sukrauti transporto priemonės kėbule taip, kad būtų tinkamai apsaugoti.

14. Kopūstų pakuotėse ir transporto priemonės kėbule, kai kopūstai pakraunami į transporto priemonę neįpakuoti, negali būti jokių priemaišų, matomoji dalis turi būti būdinga visam turiniui.

15. Pakuotė ir bendroji pakuotė turi atitikti Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatytus reikalavimus. Jei pakuotės viduje naudojamos medžiagos kopūstams apsaugoti, jos turi būti naujos, švarios ir nepakenkti kopūstų kokybei.

16. Prekinius skirtukus leidžiama naudoti tuo atveju, jeigu jų spausdinimui arba klijavimui naudojami dažai arba klijai, atitinkantys higienos normų reikalavimus.

 

VII. ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI

 

17. Ženklinama Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatyta tvarka. Be to, ant kiekvienos kopūstų pakuotės ir bendros pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai nenutrinami ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:

17.1. pakuotojo/siuntėjo pavadinimas ir adresas arba identifikavimo kodas su nuoroda „pakuotojas“ arba „siuntėjas“;

17.2. produkcijos pavadinimas: „kopūstai“;

17.3. prekinis tipas: „baltieji“, „raudonieji“, „garbanotieji“ ir kt., jei tara nepermatoma;

17.4. kilmės šalis;

17.5. kokybės klasė;

17.6. kopūstų svoris arba kiekis pakuotėje.

18. Jei tara daugkartinio naudojimo, 17 punkte nurodyta informacija gali būti pateikiama kortelėje, įdėtoje matomoje vietoje taros viduje.

19. Jei kopūstai pakraunami į transporto priemonę neįpakuoti, 17 punkte nurodyta informacija turi būti pateikiama važtaraštyje arba transporto priemonės kėbule matomoje vietoje esančioje kortelėje.

20. Mažmeninės prekybos įmonės korteles su 17 punkte nurodyta informacija pateikia matomoje vietoje šalia kopūstų.

______________

 


PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2001 02 13 įsakymu Nr. 27

 

privalomIEJI MORKŲ kokybės reikalavimai

 

Privalomieji morkų kokybės reikalavimai parengti remiantis:

Europos Komisijos 1999 m. balandžio 7 d. reglamentu 730/1999, nustatančiu morkų kokybės standartus;

Europos Tarybos 1996 m. spalio 28 d. reglamentu 2200/96/EC dėl bendros vaisių ir daržovių rinkos organizavimo.

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Šie privalomieji kokybės reikalavimai taikomi paruoštoms realizuoti morkoms, išaugintoms iš Daucus carota L. veislių, klasifikuojamoms Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0706.10.00, išskyrus atvejus, nurodytus 2 punkte.

2. Šie privalomieji kokybės reikalavimai netaikomi:

2.1. pramoniniam perdirbimui skirtoms morkoms, jei jų kokybę liudijančiuose dokumentuose yra žyma „Perdirbimui“;

2.2. Lietuvoje užaugintoms morkoms:

2.2.1. kurias augintojai parduoda rūšiavimo, pakavimo ar sandėliavimo įmonėms;

2.2.2. kurios iš sandėliavimo patalpų ar įmonių siunčiamos arba parduodamos rūšiavimo ar pakavimo įmonėms;

2.2.3. kurias fiziniai asmenys užaugina asmeniniame pagalbiniame ūkyje ar sodininkų bendrijos sklype ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami dokumentus, patvirtinančius žemės valdymą arba naudojimą;

2.2.4. kurias fiziniai asmenys užaugina ūkininko ūkyje, įregistruotame Ūkininko ūkio įstatymo nustatyta tvarka, ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami ūkininko ūkio įregistravimo pažymėjimą arba šį pažymėjimą ir įgaliojimą, jei prekiauja ūkininko įgaliotas ūkio narys;

2.2.5. kurias užauginusios įmonės galutiniam vartotojui parduoda savo teritorijoje.

 

II. BENDRIEJI KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

3. Morkos, be kiekvienai klasei nustatytų reikalavimų ir leistinų nukrypimų ribų, turi būti sveikos, nepradėjusios pūti ar kitaip gesti ir dėl to netinkamos vartoti, standžios, be kenkėjų ir jų nepažeistos, nesumedėjusios, skirtos maistui, neišsišakojusios, nesužėlusios, be šaknelių, nusausintos, be pašalinio kvapo ir skonio, švarios, t. y. be jokių matomų priemaišų, jei jos nuplautos, ir ne pernelyg žemėtos bei užterštos priemaišomis, jei jos neplautos, taip pat jei nuplautos, bet užbertos durpėmis.

4. Morkų subrendimas ir būklė turi būti tokia, kad jų kokybė nenukentėtų transportuojant ir ruošiant prekybai ir į paskirties vietą būtų atvežtos tinkamos kokybės.

 

III. KLASIFIKAVIMAS

 

5. Morkos pagal kokybę klasifikuojamos taip:

5.1. ekstra klasė: morkos ypač geros kokybės, nuplautos, tipingos veislei, be defektų, išskyrus labai mažus paviršiaus defektus, jei tokie defektai nekenkia išvaizdai, kokybei ir išsilaikymui, lygios, šviežios išvaizdos, taisyklingos formos, neįskilusios, neapdaužytos ir neįtrūkusios, neaplūžinėjusios, neapšalusios, jų storgalis negali būti pažaliavęs, violetinis ar raudonas;

5.2. pirma klasė: morkos geros kokybės, tipingos veislei, šviežios išvaizdos, gali būti kiek netaisyklingos formos, su nedideliais spalvos defektais, nedideliais užsitraukusiais įtrūkimais, negiliais įtrūkimais ar įskilimais, atsiradusiais krovimo arba plovimo metu, jei tokie defektai nekenkia išvaizdai, kokybei ir išsilaikymui; morkų, ne ilgesnių kaip 10 cm, storgalis gali būti pažaliavęs, violetinis ar raudonas iki 1 cm, o morkų, ilgesnių kaip 10 cm, – iki 2 cm;

5.3. antra klasė: morkos neatitinka aukštesnių klasių reikalavimų, tačiau atitinka II skyriuje nurodytus bendruosius kokybės reikalavimus. Morkos gali būti su formos ir spalvos defektais, užsitraukusiais nesiekiančiais šerdies įtrūkimais, su įtrūkimais ar įskilimais, atsiradusiais krovimo arba plovimo metu, jei dėl šių defektų jos nepraranda savo esminių kokybės ir išsilaikymo savybių; morkų, ne ilgesnių kaip 10 cm, storgalis gali būti pažaliavęs, violetinis ar raudonas iki 2 cm, o morkų, ilgesnių kaip 10 cm, – iki 3 cm.

 

IV. DYDŽIO REIKALAVIMAI

 

6. Morkų dydis nustatomas pagal jų maksimalų skersmenį arba svorį be lapų.

7. Ankstyvosios morkos turi atitikti šiuos dydžio reikalavimus:

7.1. šakniavaisiai turi būti ne mažesni kaip:

7.1.1. 10 mm, jei rūšiuota pagal skersmenį;

7.1.2. 8 g, jei rūšiuota pagal svorį;

7.2. šakniavaisiai turi būti ne didesni kaip:

7.2.1. 40 mm, jei rūšiuota pagal skersmenį;

7.2.2. 150 g, jei rūšiuota pagal svorį.

8. Subrendusios morkos turi atitikti šiuos dydžio reikalavimus:

8.1. šakniavaisiai turi būti ne mažesni kaip:

8.1.1. 20 mm, jei rūšiuota pagal skersmenį;

8.1.2. 50 g, jei rūšiuota pagal svorį;

8.2. ekstra klasės šakniavaisiai turi būti ne didesni kaip:

8.2.1. 45 mm, jei rūšiuota pagal skersmenį;

8.2.2. 200 g, jei rūšiuota pagal svorį;

8.3. dydžio skirtumas tarp vienoje pakuotėje esančių ekstra klasės šakniavaisių neturi viršyti:

8.3.1. 20 mm, jei rūšiuota pagal skersmenį;

8.3.2. 150 g, jei rūšiuota pagal svorį;

8.4. dydžio skirtumas tarp vienoje pakuotėje esančių pirmos klasės šakniavaisių neturi viršyti:

8.4.1. 30 mm, jei rūšiuota pagal skersmenį;

8.4.2. 200 g, jei rūšiuota pagal svorį.

 

V. LEISTINi NUKRYPIMai

 

9. Pakuotėje, bendroje pakuotėje ir transporto priemonės kėbule, kai morkos pakraunamos į transporto priemonę neįpakuotos, gali būti tam tikra dalis morkų, neatitinkančių nurodytos klasės kokybės ir dydžio reikalavimų.

10. Leistini kokybės nukrypimai:

10.1. jei morkos ekstra klasės, tarp jų gali būti ne daugiau kaip 5 proc. viso svorio morkų, kurios neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka pirmos klasės reikalavimus arba bent jau neviršija jai leistinų nukrypimų ir ne daugiau kaip 5 proc. viso svorio morkų su šiek tiek pažaliavusiu, violetiniu ar raudonu storgaliu;

10.2. jei morkos pirmos klasės, tarp jų gali būti ne daugiau kaip 10 proc. viso svorio morkų, kurios neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka antros klasės reikalavimus arba bent jau neviršija jai leistinų nukrypimų, išskyrus aplūžusias ir be storgalių morkas; be to, pirmos klasės morkų pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10 proc. viso svorio aplūžusių ir be storgalių morkų;

10.3. jei morkos antros klasės, tarp jų gali būti ne daugiau kaip 10 proc. viso svorio morkų, kurios neatitinka nei šios klasės reikalavimų, nei bendrųjų kokybės reikalavimų, tačiau tarp jų negali būti pradėjusių pūti ar kitaip gesti ir dėl to netinkamų vartoti; be to, antros klasės morkų pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 25 proc. viso svorio aplūžusių morkų.

11. Leistini dydžio nukrypimai: bet kurios klasės ne daugiau kaip 10% viso kiekio ar svorio morkų gali neatitikti dydžio reikalavimų.

 

VI. ĮPAKAVIMO reikalavimai

 

12. Morkos gali būti tiekiamos:

12.1. ryšeliais – šakniavaisiai su žaliais, sveikais lapais, beveik vienodo dydžio; toje pačioje pakuotėje morkų ryšeliai turi būti beveik vienodo svorio, tvarkingai sudėti vienu arba keliais sluoksniais;

12.2. be lapų – lapai turi būti lygiai nupjauti prie morkos storgalio nepažeidžiant šakniavaisio; šakniavaisiai gali būti:

12.2.1. įpakuoti nedideliais kiekiais;

12.2.2. pakuotėse sudėti sluoksniais arba supilti padrikai;

12.2.3. antros klasės morkos gali būti pakraunamos į transporto priemonę neįpakuotos.

13. Pakuotėje, bendroje pakuotėje ir transporto priemonės kėbule, kai morkos pakraunamos į transporto priemonę neįpakuotos, turi būti tos pačios kilmės šalies, veislės/hibrido, kokybės klasės ir dydžio (jei rūšiuota pagal dydį) morkos, matomoji dalis turi būti būdinga visam turiniui.

14. Morkos turi būti įpakuotos taip, kad būtų tinkamai apsaugotos.

15. Pakuotė ir bendroji pakuotė turi atitikti Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatytus reikalavimus. Jei pakuotės viduje naudojamos medžiagos morkoms apsaugoti, jos turi būti naujos, švarios ir nepakenkti morkų kokybei.

16. Prekinius skirtukus leidžiama naudoti tuo atveju, jeigu jų spausdinimui arba klijavimui naudojami dažai arba klijai, atitinkantys higienos normų reikalavimus.

17. Morkų pakuotėse ir transporto priemonės kėbule, kai morkos pakraunamos į transporto priemonę neįpakuotos, negali būti jokių priemaišų. Švarios durpės, kuriomis užberiamos plautos morkos, nelaikomos priemaišomis.

 

VII. ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI

 

18. Ženklinama Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatyta tvarka. Be to, ant kiekvienos morkų pakuotės ir bendros pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai nenutrinami ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:

18.1. pakuotojo/siuntėjo pavadinimas ir adresas arba identifikavimo kodas su nuoroda „pakuotojas“ arba „siuntėjas“;

18.2. produkcijos pavadinimas: „morkos“ arba „morkos ryšeliais“ ir nuorodos „ankstyvosios“ arba „subrendusios“, jei tara nepermatoma;

18.3. nuoroda „durpėtos“, jei taip yra;

18.4. veislė/hibridas, jei morkos ekstra klasės;

18.5. kilmės šalis;

18.6. kokybės klasė;

18.7. dydis, nurodant minimalų ir maksimalų šakniavaisių diametrą arba svorį;

18.8 ryšelių kiekis pakuotėje.

19. Jei tara daugkartinio naudojimo, 18 punkte nurodyta informacija gali būti pateikiama kortelėje, įdėtoje matomoje vietoje taros viduje.

20. Jei morkos pakraunamos į transporto priemonę neįpakuotos, 18 punkte nurodyta informacija turi būti pateikiama važtaraštyje arba transporto priemonės kėbule matomoje vietoje esančioje kortelėje.

21. Mažmeninės prekybos įmonės korteles su 18 punkte nurodyta informacija pateikia matomoje vietoje šalia morkų.

______________