LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIUS
Į S A K Y M A S
DĖL ALAUS BANDINIŲ PAĖMIMO METODIKOS IR ALAUS ETILO ALKOHOLIO KONCENTRACIJOS NUSTATYMO METODIKOS PATVIRTINIMO
2001 m. birželio 27 d. Nr. 278
Vilnius
Vadovaudamasis 2001 m. gegužės 31 d. Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimo Nr. 644 „Dėl akcizo už alų apskaičiavimo pagal faktinę etilo alkoholio koncentraciją taisyklių patvirtinimo“ (Žin., 2001, Nr. 47-1631) 2 punktu ir Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2000 m. birželio 28 d. nutarimu Nr. 744 patvirtintų Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatų (Žin., 2000, Nr. 53-1537) 15.4 punktu,
tvirtinu alaus bandinių paėmimo metodiką ir alaus etilo alkoholio koncentracijos nustatymo metodiką (pridedama).
Patvirtinta
Valstybinės maisto ir veterinarijos
tarnybos direktoriaus
2001 m. birželio 27d. įsakymu Nr. 278
Alaus bandinių paėmimo metodika
I. TAIKYMO SRITIS
1. Alaus bandinių paėmimo metodika (toliau vadinama metodika) nustato tvarką, kaip imti alaus bandinius etilo alkoholio koncentracijai aluje nustatyti.
2. Metodika netaikoma, kai alaus bandinius ima muitinė. Muitinės pareigūnai, imdami alaus bandinius, vadovaujasi Muitinės departamento 1996 m. balandžio 26 d. įsakymu Nr. 210 „Dėl prekių mėginių ėmimo muitiniam tikrinimui ir prekių klasifikacijos patvirtinimo tvarkos“ (Žin., 1996, Nr. 45-1097) patvirtinta prekių mėginių ėmimo muitiniam tikrinimui instrukcija.
II. VARTOJAMOS SĄVOKOS
3. Metodikoje vartojamos sąvokos:
Ėminys – visas iš partijos (siuntos) paimtas alaus kiekis.
laboratorinis bandinys – bandinys, paruoštas pristatyti į laboratoriją ir skirtas tyrimams arba kontrolei.
laboratorinis mėginys – bandinio dalis, kurioje nustatoma analitė (etilo alkoholio koncentracija aluje).
siunta – tam tikras produkcijos kiekis, sudarantis visą arba dalį partijos, siunčiamas vienam gavėjui.
įgaliota institucija – teritorinis valstybinės mokesčių inspekcijos padalinys arba kita valstybės institucija ar įstaiga, turinti įgaliojimus paimti bandinius ir organizuoti jų tyrimą alkoholio koncentracijai aluje nustatyti.
Įgaliota atlikti tyrimus laboratorija – Nacionalinė veterinarijos laboratorija ar kita laboratorija, akredituota nustatyti etilo alkoholio koncentraciją aluje.
III. BENDRIEJI SUSITARIMAI
4. Suinteresuotos šalys (įgaliotos paimti bandinius tyrimui institucijos ar įstaigos atstovas, gamintojas arba jo atstovas ir pardavėjas) dalyvauja imant bandinius. Esant reikalui, gali dalyvauti ir kitas juridinis ar fizinis asmuo (liudytojas).
6. Bandiniai turi būti plombuojami (gali būti neplombuojami bandiniai, paimti pagal 15.3 punktą), prie jų pritvirtinama etiketė, kurioje nurodomas produkto pavadinimas ir siuntos (partijos) identifikavimo duomenys, už bandinių paėmimą atsakingų asmenų pavardės ir parašai.
IV. ĮRANGA
8. Bandinių paėmimo priemonės:
8.1. alaus bandinių paėmimo priemonės turi būti švarios ir sausos bei neturėti įtakos produkto juslinėms savybėms ir fizikiniams ir cheminiams rodikliams; visi paviršiai turi būti lygūs ir be įtrūkimų, visi kampai apvalūs;
9. Bandinio talpykla ir jos uždoris turi būti pagaminta iš tokių medžiagų ir tokios konstrukcijos, kad pakankamai apsaugotų bandinius ir nesukeltų jokių pakitimų, galinčių turėti įtakos vėlesnės analizės ir įvertinimo rezultatams. Tinkamos tam medžiagos – stiklas, kai kurie plastikai (pvz., polipropilenas), kai kurie metalai (pvz., nerūdijantis plienas). Pageidautina, kad talpykla būtų nelaidi šviesai, o permatoma talpykla su bandiniais – laikoma tamsioje vietoje. Talpykla ir jos uždoris turi būti sausi ir švarūs.
10. Bandinių talpyklos talpa turi būti kuo artimesnė paimto bandinio kiekiui (turi būti beveik visiškai užpildyta alumi).
11. Bandinio talpykla turi būti patikimai uždaroma tinkamais kamščiais arba užsukama plastikiniais ar metaliniais gaubteliais, turinčiais, jei būtina, plastikinius įdėklus, kurie būtų netirpūs, nehigroskopiški, neveiktų bandinio sudėties ir savybių. Naudojami kamščiai turi būti pagaminti iš nehigroskopiškos, beskonės ir bekvapės medžiagos arba padengti tokia medžiaga.
V. BANDINIŲ PAĖMIMAS IR TVARKYMAS
12. Bandiniai turi būti imami taip, kad gautume reprezentatyvųjį produkto bandinį (laboratorinį bandinį). Paėmus bandinį, jo talpykla iš karto uždaroma.
13. Partijos (siuntos) etilo alkoholio koncentracijai aluje nustatyti bandiniai atrenkami atsitiktinės atrankos būdu pagal 1 ir 2 lenteles (priklauso nuo talpyklų, į kurias išpilstytas alus).
Esant galimybei, rekomenduojama bandinius paimti gamybos įmonėse.
1 lentelė
Alaus partijos (siuntos), išpilstytos |
Imamų butelių |
Bandinio, paimto iš prekinės |
į butelius, dydis, vnt. |
skaičius, vnt. |
talpyklos, kiekis ne mažesnis kaip, l, |
|
|
|
nuo 501 iki 20000 |
5 |
0,30 |
nuo 20001 ir daugiau |
8 |
0,20 |
2 lentelė
Alaus partijos (siuntos) išpilstytos į statines ar kitas |
Statinių ir kitų talpyklų, |
Bandinio, paimto iš prekinės |
panašias talpyklas (didesnes kaip 5 l), dydis, vnt. |
iš kurių imami bandiniai, skaičius, vnt. |
talpyklos, kiekis ne mažesnis kaip, l, |
|
|
|
|
|
|
nuo 2 iki 25 |
2 |
0,75 |
nuo 26 iki 50 |
3 |
0,50 |
nuo 51 ir daugiau |
4 |
0,40 |
14. gamybos įmonėje bandiniai, dalyvaujant gamintojui, paimami taip:
14.1. paimti pagal 13 punktą bandiniai supilami į vieną, prieš tai praskalautą tuo pačiu alumi talpyklą (indą) ir sumaišomi, siekiant ėminio vienodumo;
14.2. gautas ėminys (ne mažesnis kaip 1,5 l) dalijamas į dvi dalis ir supilamas į dvi talpyklas, prieš tai praskalautas tuo pačiu alumi (du laboratorinius bandinius);
14.3. viena dalis (vienas laboratorinis bandinys, ne mažesnis kaip 0,7 l) kaip galima greičiau pristatomas į įgaliotą atlikti tyrimus laboratoriją;
15. Prekybos įmonėje bandiniai, dalyvaujant pardavėjui, paimami taip:
16. Pristatyto į įgaliotą atlikti tyrimus laboratoriją laboratorinio bandinio viena dalis (laboratorinis mėginys) naudojama tyrimams, kita dalis laikoma laboratorijoje ir, esant reikalui (ginčo atveju ir pan.), panaudojama pakartotiniams tyrimams.
17. Imant bandinius būtina atsižvelgti į produkto tinkamumo realizuoti terminą ir įvertinti laikotarpį, per kurį bus atlikti bandinių tyrimai.
VI. BANDINIŲ LAIKYMAS IR GABENIMAS
19. Bandiniai turi būti laikomi ir gabenami taip, kad jų būklė nepakistų:
19.1. esant reikalui, naudojamas inspektoriaus darbo priemonių rinkinys (izoterminė dėžė bandiniams laikyti, termoelementai, termometrai ir kt.);
20. bandiniai pristatomi į laboratoriją kiek galima greičiau (geriausia pristatyti tą pačią dieną), bet ne ilgiau kaip per 24 val.
21. Paimti bandiniai turi būti laikomi (0-6) 0C, gabenami (0-12) 0C temperatūroje. Leidžiamas trumpalaikis (ne daugiau kaip 4 val.) temperatūros padidėjimas gabenimo metu:
nepasterizuoto alaus bandinių – iki 15 0 C;
pasterizuoto alaus bandinių – iki 20 0C.
PASTABA. bandiniai, paimti pagal 14.5 punktą, gali būti laikomi ir gabenami produkto ženklinimo rekvizituose arba normatyviniame dokumente nurodytoje temperatūroje.
______________
BANDINIŲ PAĖMIMO AKTAS
200 – – Nr.
_____________________________________________________________________________________________
(Įgaliotos institucijos pavadinimas, adresas, banko skyrius, atsiskaitomoji sąskaita, identifikavimo kodas, telefonas, faksas)
_____________________________________________________________________________________________
(Pavedimo numeris, bandinių paėmimo vieta: įmonės pavadinimas, adresas, banko skyrius, atsiskaitomoji sąskaita, identifikavimo kodas, telefonas)
Bandinių paėmimo laikas............................................................................................................................. (data, val.)
Bandinių gabenimo temperatūra...........................................................................................................
Bandinių laikymo temperatūra..............................................................................................................
Bandinių pristatymo į laboratoriją laikas ..................................................................................................... (data, val.)
Bandiniai pristatomi į____________________________________
(Nurodoma pristatymo vieta)
Eil. Nr. |
Produkto indentifikavimo duomenys (pavadinimas, normatyvinio dokumento žymuo, kt.) |
Partijos (siuntos) indentifikavimo duomenys |
Produkto kiekis talpykloje, l |
Dydis, vnt. talpyklų |
Deklaruoti produkto rodikliai |
Laboratorinių bandinių |
Bandinių plombavimas |
Kiti duomenys (pH ir pan.) |
|||||||
Nr. |
tinkamumo realizuoti terminas |
partijos |
siuntos |
faktinė etilo alkoholio koncentracija, tūrio proc. |
sausųjų medžiagų kiekis pradinėje misoje, proc. |
rūgštingumas, cm3 1 mol/dm3 NaOH tir-palo 100 cm3 alaus, ne didesnis kaip |
spalva, EBC arba jodo vnt. |
skaičius, vnt. |
kiekis, l arba vnt. |
„taip“ |
„ne“ |
||||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PASTABA. Jeigu normatyviniame dokumente nenurodytas rūgštingumas, nurodoma pH vertė. |
Papildoma informacija __________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________________
(Pateikiama pagal metodikos 6 ir 14.5 punktus, taip pat kita reikiama informacija)
__________________________________________
(Įgaliotos institucijos atstovo pareigos) (Parašas) (Vardas, pavardė)
__________________________________________
(Gamintojo ar jo įgalioto asmens pareigos) (Parašas) (Vardas, pavardė)
__________________________________________
(Pardavėjo pareigos) (Parašas) (Vardas, pavardė)
__________________________________________
(Liudytojo pareigos) (Parašas) (Vardas, pavardė)
Aktas surašytas 3 egz.
Patvirtinta
Valstybinės maisto ir veterinarijos
tarnybos direktoriaus
2001 m. birželio 27 d. įsakymu Nr. 278
ALAUS ETILO ALKOHOLIO KONCENTRACIJOS NUSTATYMO METODIKA
I. TAIKYMO SRITIS
1. Alaus etilo alkoholio koncentracijos nustatymo metodika (toliau vadinama metodika) nustato alkoholio kiekio aluje nustatymo tvarką.
2. Alkoholio kiekis aluje nustatomas distiliavimo būdu pagal LST 1572:1999 „Alus. Alkoholio ir tikrojo ekstrakto nustatymas distiliavimo būdu, sausųjų medžiagų pradinėje misoje apskaičiavimas“.
II. TYRIMŲ EIGA
4. Bandiniai paimami ir pristatomi Alaus bandinių paėmimo metodikos nustatyta tvarka arba Muitinės departamento direktoriaus 1996 m. balandžio 26 d. įsakymu Nr. 210 „Dėl prekių mėginių ėmimo muitiniam tikrinimui ir prekių klasifikacijos patvirtinimo tvarkos“ patvirtinta prekių mėginių ėmimo muitiniam tikrinimui instrukcija (kai juos ima muitinė).
5. Nustatoma, ar produkto bandinio rūgštingumas atitinka LST 44:1993 reikalavimus:
5.1. jei rūgštingumas neatitinka LST 44:1993 reikalavimų, alkoholio kiekio nustatymo bandinyje tyrimas neatliekamas ir apie tai nedelsiant informuojama (ir raštu) įgaliota institucija ir miesto, rajono valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba;
III. TYRIMŲ REZULTATŲ ĮVERTINIMAS
6. Pagal gautus tyrimų rezultatus, laboratorija išduoda tyrimų protokolą arba kitą tyrimo dokumentą.