LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO
Į S A K Y M A S
DĖL PRIVALOMŲJŲ MAJONEZO IR JO PRODUKTŲ KOKYBĖS REIKALAVIMŲ
2000 m. kovo 1 d. Nr. 65
Vilnius
Vykdydamas Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1998 m. sausio 29 d. nutarimą Nr. 112 „Dėl rinkos prekių (paslaugų) kokybės priežiūros priemonių“ (Žin., 1998, Nr. 12-279),
2. Nustatau, kad Privalomieji majonezo ir jo produktų kokybės reikalavimai įsigalioja nuo 2001 m. sausio 1 d.
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos
žemės ūkio ministro
2000 03 01 įsakymu Nr. 65
PRIVALOMIEJI MAJONEZO IR JO PRODUKTŲ KOKYBĖS REIKALAVIMAI
Šis dokumentas nustato privalomuosius Lietuvos rinkoje parduodamo vietinės gamybos ir importuoto majonezo ir jo produktų kokybės reikalavimus.
Šie reikalavimai parengti remiantis tokiais dokumentais:
Europos Tarybos reglamentu (EC) Nr. 2991/94, priimtu 1994 m. gruodžio 5 d., nustatančiu tepamų riebalų standartus;
Maisto kodeksu, 7 t. CODEX STAN 168-1989 „Codex standard for mayonnaise“. Pasaulinė sveikatos organizacija;
Lietuvos higienos norma HN 15:1998 „Maisto higiena. Bendrieji reikalavimai“;
Lietuvos higienos norma HN 16:1998 „Medžiagos ir gaminiai, kontaktuojantys su maisto produktais. Bendrieji reikalavimai“;
Lietuvos higienos norma HN 26:1998 „Maisto žaliavos ir produktai. Didžiausias leidžiamas mikrobinio užterštumo lygis“;
Lietuvos higienos norma HN 53:1998 „Leidžiami vartoti maisto priedai“;
Lietuvos higienos norma HN 54:1998 „Maisto žaliavos ir maisto produktai. Didžiausios leidžiamos cheminių teršalų koncentracijos ir didžiausi leidžiami užterštumo radioaktyviaisiais izotopais lygiai“;
Lietuvos higienos norma HN 24:1998 „Geriamasis vanduo. Kokybės reikalavimai ir programinė priežiūra“;
Kombinuotąja prekių nomenklatūra, 1999.
Šiame dokumente nenurodyti reikalavimai, jau reglamentuoti higienos normomis, ženklinimo taisyklėmis ar kitais Lietuvos teisės aktais.
I. Taikymo sritis
2. Majonezas ir jo produktai gali būti parduodami arba pateikiami vartotojui tik tada, kai jų pavadinimai, sudėtis ir kokybės rodikliai atitinka šiuos reikalavimus.
II. Majonezo ir jo produktų sąvokos
Produktų grupės apibūdinimas |
Produkto pavadinimas ir kodas pagal Kombinuotąją prekių nomenklatūrą |
Produkto sudėtis |
Majonezas ir jo produktai – šaltieji riebaliniai padažai, pagaminti iš aliejaus, kiaušinių ar jo produktų, pieno produktų, cukraus, druskos, garstyčių, acto, maisto priedų ir vandens. |
1. Majonezas Prekės kodas 2103.90.90.1 2. Mažesnio riebumo majonezas Prekės kodas 2103.90.90.1 3. Pusriebis majonezas Prekės kodas 2103.90.90.1 4. Neriebus majonezas Prekės kodas 2103.90.90.1 |
Ne mažiau kaip 78,5 % aliejaus ir ne mažiau kaip 6% kiaušinių trynių* sausųjų medžiagų Ne mažiau kaip 60 %, bet ne daugiau kaip 78,5 % aliejaus Ne mažiau kaip 25 %, bet ne daugiau kaip 60 % aliejaus Ne mažiau kaip 18 %, bet ne daugiau kaip 25 % aliejaus |
III. Sudėties ir kokybės reikalavimai
4. Majonezas ir jo produktai gaminami iš šių žaliavų: maistinės kokybės rafinuotų ir dezodoruotų aliejų, vištų kiaušinių arba jų miltelių, vištų kiaušinių trynių arba jų miltelių, cukraus, valgomosios druskos, prieskonių ir prieskoninių žolių, vaisių, daržovių arba jų sulčių, garstyčių miltelių, pieno arba pieno produktų, vandens.
5. Majoneze ir jo produktuose gali būti šių maisto priedų: rūgščių ir rūgštingumą reguliuojančių medžiagų, saldiklių, dažiklių, aromato ir skonio stipriklių, emulsiklių, emulsinimo druskų, natūralių ir modifikuotų krakmolų, konservantų, antioksidantų, stabilizatorių, tirštiklių.
6. Majonezo ir jo produktų gamybai vartojamo aliejaus kokybė turi atitikti žemės ūkio ministro 1999 04 15 įsakymu Nr. 155 patvirtintus Privalomuosius maistinio augalinio aliejaus kokybės reikalavimus.
7. Majonezo ir jo produktų jusliniai rodikliai ir klampumas turi atitikti techninėje dokumentacijoje nurodytuosius.
8. Majonezo ir jo produktų drėgmės ir lakiųjų medžiagų kiekis turi atitikti nurodytuosius techninėje dokumentacijoje.
IV. Maisto priedai
V. Higienos reikalavimai
12. Majonezo ir jo produktų mikrobinis užterštumas neturi viršyti didžiausių leidžiamų mikrobinio užteršimo lygių, nurodytų HN 26.
VI. Ženklinimas
15. Majonezas ir jo produktai ženklinami Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatyta tvarka.
17. Produkto etiketėje ir lydinčiuose dokumentuose turi būti nurodytas minimalus riebalų kiekis procentais be dešimtųjų dalių.
VII. Bandinių paėmimo ir analizės metodai
19. Majonezo ir jo produktų kokybės ir nekenksmingumo rodikliai nustatomi higienos normose, Lietuvos Respublikos standartuose, žemės ūkio ministro patvirtintuose privalomuosiuose kokybės reikalavimuose ar reglamentuose nurodytais metodais.
20. Majonezas ir jo produktai tiriami ir atitinkami kokybės rodikliai nustatomi vadovaujantis tokiais Lietuvos Respublikos standartais:
LST 1275-92 „Pienas ir pieno produktai. Riebalų nustatymo metodai“;
LST IDF 21B:1996 „Pienas, grietinėlė ir sutirštintas pienas. Bendrojo sausųjų medžiagų kiekio nustatymas (pamatinis metodas)“;
LST EN ISO 707:1999 „Pienas ir pieno produktai. Bandinių ėmimo taisyklės“;
LST ISO 5538:1997 „Pienas ir pieno produktai. Ėminių atranka. Kontrolė pagal alternatyvinį požymį“;
LST ISO 6564:1998 „Juslinė analizė. Metodika. Skoninių savybių nustatymo metodai“;
LST ISO 6658:1997 „Juslinė analizė. Metodika. Bendrieji nurodymai“;
LST ISO 8197:1997 „Pienas ir pieno produktai. Ėminių atranka. Kontrolė pagal kiekybinį požymį“;
LST ISO 11036:1998 „Juslinė analizė. Metodika. Tekstūra“.
21. Majonezo ar jo produktų riebumas laikomas atitinkančiu 2 skyriaus nuostatas, jeigu penkių atsitiktinių momentinių bandinių riebumo nustatymo rezultatų aritmetinis vidurkis skiriasi nuo nurodytojo ne daugiau kaip 1 %, o skirtumas tarp didžiausios ir mažiausios riebumo reikšmių ne didesnis kaip 4 % ir jeigu tik vieno momentinio bandinio riebumas nuo nurodytojo skiriasi daugiau kaip 2 %.
22. Majonezo ar jo produkto vidutinis riebumas gali skirtis nuo nurodytojo ne daugiau kaip +1 %. Majonezo ar jo produkto vienkartinio bandinio riebumas gali skirtis nuo nurodytojo tik + 2 %.
23. Visais atvejais vidutinis majonezo produktų riebumas neturi viršyti 2 straipsnyje nurodytų ribų.
24. Majonezo ir jo produktų kokybės rodikliai, kurių nustatymui nėra Lietuvos Respublikos standartų, laikinai, iki bus priimti standartai ar patvirtinti reglamentai, gali būti nustatomi šių produktų techninėje dokumentacijoje nurodytais metodais.
SUDERINTA SUDERINTA
Valstybinės kokybės inspekcijos viršininkas Respublikinio mitybos centro direktorė
B. Pauža K. Kadziauskienė
2000 02 25 2000 02 14
______________