MUITINĖS DEPARTAMENTO PREKIŲ KLASIFIKAVIMO KOMISIJOS

 

A K T A S

DĖL MUITINĖS DEPARTAMENTO PREKIŲ KLASIFIKAVIMO KOMISIJOS IŠVADOS Nr. 2000/4 „DĖL OSMOSINĖS DEHIDRATACIJOS BŪDU KONSERVUOTŲ VAISIŲ KLASIFIKAVIMO“ PATVIRTINIMO

 

2000 m. liepos 26 d.

Vilnius

 

Muitinės departamento Prekių klasifikavimo komisija, vadovaudamasi Muitinės departamento 1997 m. spalio 15 d. įsakymu Nr. 337 patvirtintų Muitinės departamento Prekių klasifikavimo komisijos nuostatų (Žin., 1997, Nr. 95-2409) 6 punktu,

1. Tvirtina išvadą Nr. 2000/4 „Dėl osmosinės dehidratacijos būdu konservuotų vaisių klasifikavimo“ (pridedama).

2. Ši išvada taikoma nuo 2000 m. rugpjūčio 10 d.

 

 

PIRMININKAS                                                                                                             Š. AVIŽIENIS

 

SEKRETORĖ                                                                                                          J. GUREVIČIENĖ

______________


Muitinės departamento Prekių klasifikavimo komisijos

 

I Š V A D A

Dėl osmosinės dehidratacijos būdu konservuotų vaisių klasifikavimo

 

2000 m. liepos 6 d. Nr. 2000/4

 

Vaisiai, konservuoti osmosinės dehidratacijos būdu, klasifikuojami Kombinuotosios prekių nomenklatūros 20.08 pozicijoje. Osmosinė dehidratacija – tai procesas, kurio metu vaisių gabalėliai ilgai mirkomi koncentruotame cukraus sirupe, kol didžioji dalis jų sudėtyje esančio vandens ir natūraliai susikaupusio cukraus pakeičiama sirupe buvusiu cukrumi. Po to vaisiai gali būti išdžiovinti ore taip dar labiau sumažinant jų drėgnumą. Prieš osmosinę dehidrataciją vaisių gabalėliai gali būti suminkštinami juos blanširuojant (nuplikant verdančiu vandeniu, apverdant arba apšutinant).

Osmosinės dehidratacijos būdu konservuotus vaisių gabalėlius reikia skirti nuo Kombinuotosios prekių nomenklatūros 20.06 pozicijoje klasifikuojamų cukruje konservuotų vaisių gabalėlių. Pastarieji vaisių gabalėliai po užpylimo verdančiu vandeniu dar kartą užkaitinami iki virimo ir laikomi cukraus sirupe palaipsniui didinant jo koncentraciją. Todėl jų paviršiuje arba visame produkte sirupui džiūvant susidaro cukraus kristalai.

______________