LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO
Į S A K Y M A S
DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 1999 M. GEGUŽĖS 20 D. ĮSAKYMO Nr. 210 „DĖL PRIVALOMŲJŲ KOKYBĖS REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO
2013 m. rugsėjo 20 d. Nr. 3D-649
Vilnius
1. P a k e i č i u Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 1999 m. gegužės 20 d. įsakymą Nr. 210 „Dėl privalomųjų kokybės reikalavimų patvirtinimo“ (Žin., 1999, Nr. 46-1467; 2001, Nr. 32-1078; 2002, Nr. 93-4010; 2003, Nr. 124-5652; 2004, Nr. 65-2318; 2005, Nr. 90-3393; 2007, Nr. 132-5389; 2008, Nr. 70-2675) ir išdėstau jį nauja redakcija:
„LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO
MINISTRAS
ĮSAKYMAS
DĖL PRIVALOMŲJŲ KOKYBĖS REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
1999 m. gegužės 20 d. įsakymu Nr. 210
(Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2013 m. rugsėjo 20 d. įsakymo Nr. 3D-649
redakcija)
VALGOMŲJŲ LEDŲ TECHNINIS REGLAMENTAS
Valgomųjų ledų techninis reglamentas (toliau – reglamentas) parengtas vadovaujantis Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1999 m. gegužės 20 d. nutarimu Nr. 617 „Dėl Keitimosi informacija apie standartus, techninius reglamentus ir atitikties įvertinimo procedūras taisyklių patvirtinimo“ (Žin., 1999, Nr. 45-1446; 2004, Nr. 63-2264), perkeliančiu 1998 m. birželio 22 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą 98/34/EB, nustatančią informacijos apie techninius standartus ir reglamentus teikimo tvarką (OL 2004 m. specialusis leidimas, 13 skyrius, 20 tomas, p. 337), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2012 m. spalio 25 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (ES) Nr. 1025/2012 (OL 2012 L 316, p. 12).
I. TAIKYMO SRITIS
1. Šis reglamentas taikomas skirtiems vartoti valgomiesiems ledams ir ledų mišiniams, taip pat kitų maisto produktų sudėtyje esančiai valgomųjų ledų daliai.
2. Šio reglamento reikalavimai netaikomi gaminiams, kurie teisėtai pagaminti ir (arba) pateikti rinkai kitoje Europos Sąjungos valstybėje narėje ar Turkijoje arba teisėtai pagaminti Europos laisvosios prekybos asociacijos valstybėje, kuri yra Europos ekonominės erdvės susitarimo susitariančioji šalis, su sąlyga, kad užtikrinamas toks pat saugumo ir vartotojo informacijos lygis, kokio siekiama šiuo reglamentu.
II. SĄVOKOS
4. Valgomieji ledai – sušaldyti arba iš dalies sušaldyti saldinti maisto gaminiai iš riebalų ir baltymų emulsijos, priedų ir kitų medžiagų arba iš vandens, cukraus ir kitų priedų ir medžiagų mišinio.
5. Ledų mišinys – skystas arba sausas gaminys, skirtas valgomiesiems ledams gaminti:
5.1. koncentruotas ledų mišinys – skystas koncentruotas gaminys, į kurį įpylus nurodytą vandens kiekį, gaunamas skystas ledų mišinys;
5.2. sausas ledų mišinys – ne daugiau kaip 4 proc. drėgnio sausas gaminys, į kurį įpylus nurodytą vandens kiekį, gaunamas skystas ledų mišinys;
III. SUDĖTIES IR SAUGOS REIKALAVIMAI
6. Pagal sausųjų medžiagų ir pieno riebalų kiekį valgomieji ledai skirstomi taip:
6.1. pieniški valgomieji ledai, kuriuose sausųjų medžiagų yra ne mažiau kaip 28 proc., pieno riebalų – ne daugiau kaip 7 proc., pieno baltymų – ne mažiau kaip 2,2 proc.;
6.2. grietininiai valgomieji ledai, kuriuose sausųjų medžiagų yra ne mažiau kaip 32 proc., pieno riebalų kiekis yra 8–11 proc., pieno baltymų – ne mažiau kaip 2,2 proc.;
7. Pieniškų, grietininių valgomųjų ledų ir plombyro lyginamasis svoris turi būti ne mažesnis kaip 475 g/l.
8. Pagal vaisių (vaisių sultys, vaisių minkštimas, vaisių tyrė) (toliau – vaisiai) kiekį valgomieji ledai skirstomi taip:
8.1. vaisiniai valgomieji ledai, kuriuose vaisių yra ne mažiau kaip 20 proc. Jei vaisiniai ledai gaminami su koncentruotomis vaisių sultimis, jų dedama ne mažiau kaip 2,5 proc.;
8.2. sorbetas, kuriame vaisių yra ne mažiau kaip 25 proc. Gaminant sorbetą nenaudojamas pienas arba pieno sudedamosios dalys;
9. Reglamento 6–8 punktų reikalavimai yra taikomi ledų mišiniui, neįvertinant glaisto, vaflinio indelio, į kurį išdozuojamas ledų mišinys, ir priedų, jei jie įdozuojami išfasavimo metu ir jų negalima atskirti. Ledų mišinio išdozavimo metu naudojant priedus, kurių negalima atskirti, valgomųjų ledų sudėtyje turi būti nurodytas jų kiekis procentais.
10. Jei gaminio pavadinime yra žodžiai „pieniški“, „grietininiai“ arba „plombyras“, valgomuosiuose leduose pieno riebalai ir pieno baltymai negali būti pakeisti kitos kilmės riebalais ar baltymais.
11. Kiti valgomieji ledai, kuriems reglamento 6–8 punktuose nėra nustatyti sudėties reikalavimai, ženklinami su pavadinimu „valgomieji ledai“. Valgomųjų ledų pavadinime gali būti nurodoma sudedamoji dalis, kuri vartotoją informuotų apie gaminio sudėtį, kokybę arba specifines juslines savybes.
12. Leistinos sudedamosios dalys:
12.1. pienas, kuris atitinka reikalavimus, išdėstytus 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 853/2004, nustatančiame konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus (OL 2004 m. specialusis leidimas, 3 skyrius, 45 tomas, p. 14), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2013 m. gegužės 13 d. Tarybos reglamentu (ES) Nr. 517/2013 (OL 2013 L 158, p. 1), ir (arba) iš pieno gauti gaminiai (švieži, iš dalies arba visiškai dehidratuoti);
12.5. geriamasis vanduo, atitinkantis Lietuvos higienos normą HN 24:2003 „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“, patvirtintą Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2003 m. liepos 23 d. įsakymu Nr. V-455 (Žin., 2003, Nr. 79-3606);
12.6. pasterizuoti ar lygiaverčiu pasterizacijai šiluminiu būdu apdoroti kiaušiniai ar kiaušinių produktai;
13. Valgomųjų ledų gamyboje naudojami maisto priedai ir jų leidžiami vartoti kiekiai turi atitikti 2008 m. gruodžio 16 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1333/2008 dėl maisto priedų (OL 2008 L 354, p. 16), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2013 m. birželio 3 d. Komisijos reglamentu (ES) Nr. 510/2013 (OL 2013 L 150, p. 17), reikalavimus.
14. Valgomųjų ledų gamybai naudojamos kvapiosios medžiagos turi atitikti 2008 m. gruodžio 16 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1334/2008 dėl kvapiųjų medžiagų ir aromatinių savybių turinčių tam tikrų maisto ingredientų naudojimo maisto produktuose ir ant jų ir iš dalies keičiančio Tarybos reglamentą (EEB) Nr. 1601/91, reglamentus (EB) Nr. 2232/96 ir (EB) Nr. 110/2008 bei Direktyvą 2000/13/EB (OL 2008, L 354, p. 34), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2013 m. birželio 14 d. Komisijos reglamentu (ES) Nr. 545/2013 (OL 2013 L 163, p. 15), reikalavimus.
15. Valgomieji ledai gaminami, laikomi, gabenami ir pardavinėjami laikantis 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos (OL 2004 m. specialusis leidimas, 13 skyrius, 34 tomas, p. 319) su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2009 m. kovo 11 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 219/2009 (OL 2009 L 87, p. 109), ir reglamento (EB) Nr. 853/2004 nuostatų bei Lietuvos higienos normos HN 15:2005 „Maisto higiena“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakymu Nr. V-675 (Žin., 2005, Nr. 110-4023).
16. Valgomuosiuose leduose mikrobiologiniai kriterijai turi neviršyti lygių, nurodytų 2005 m. lapkričio 15 d. Komisijos reglamente (EB) Nr. 2073/2005 dėl maisto produktų mikrobiologinių kriterijų (OL 2005 L 338, p. 1) su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2013 m. kovo 11 d. Komisijos reglamentu Nr. 209/2013 (OL 2013 L 68, p. 19).
17. Žaliavų ir medžiagų užterštumas cheminiais teršalais negali viršyti 2006 m. gruodžio 19 d. Komisijos reglamente (EB) Nr. 1881/2006, nustatančiame didžiausias leistinas tam tikrų teršalų maisto produktuose koncentracijas (OL 2006 L 364, p. 5), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2012 m. lapkričio 12 d. Komisijos reglamentu (ES) Nr. 1058/2012 (OL 2012 L 313, p. 14), nustatytųjų leidžiamų dydžių.
18. Pesticidų likučių koncentracija žaliavoje ir gaminiuose negali viršyti lygių, nustatytų 2005 m. vasario 21 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 396/2005 dėl didžiausių pesticidų likučių kiekių augalinės ir gyvūninės kilmės maiste ir pašaruose ar ant jų ir iš dalies keičiančiame Tarybos direktyvą 91/414/EEB (OL 2005 L 70, p. 1), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2013 m. liepos 12 d. Komisijos įgyvendinimo reglamentu (ES) Nr. 667/2013 (OL 2013 L 192, p. 35), ir Lietuvos higienos normoje HN 54:2008 „Maisto produktai. Didžiausios leidžiamos teršalų ir pesticidų likučių koncentracijos“, patvirtintoje Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2008 m. rugsėjo 15 d. įsakymu Nr. V-884 (Žin., 2008, Nr. 109-4175).
IV. PAKAVIMAS
19. Pakavimo medžiagos ir tara turi atitikti 2004 m. spalio 27 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1935/2004 dėl žaliavų ir gaminių, skirtų liestis su maistu, ir panaikinančio direktyvas 80/590/EEB ir 89/109/EEB (OL 2004 L 338, p. 4), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2009 m. birželio 18 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 596/2009 (OL 2009 L 188, p. 14), ir Lietuvos higienos normos HN 16:2011 „Medžiagų ir gaminių, skirtų liestis su maistu, specialieji sveikatos saugos reikalavimai“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2011 m. gegužės 2 d. įsakymu Nr. V-417 (Žin., 2011, Nr. 54-2620), reikalavimus.
V. ŽENKLINIMAS
20. Valgomieji ledai ženklinami pagal 2011 m. spalio 25 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) Nr. 1169/2011 dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams, kuriuo iš dalies keičiami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 1924/2006 ir (EB) Nr. 1925/2006 bei kuriuo panaikinami Komisijos direktyva 87/250/EEB, Tarybos direktyva 90/496/EEB, Komisijos direktyva 1999/10/EB, Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 2000/13/EB, Komisijos direktyvos 2002/67/EB ir 2008/5/EB bei Komisijos reglamentas (EB) Nr. 608/2004 (OL 20011 L 304, p. 18), Lietuvos higienos normos HN 119:2002 „Maisto produktų ženklinimas“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. gruodžio 24 d. įsakymu Nr. 677 (Žin., 2003, Nr. 13-530), šio reglamento ir kitų teisės aktų, reglamentuojančių ženklinimą, reikalavimus.
VI. BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
1999 m. gegužės 20 d. įsakymu Nr. 210
(Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2013 m. rugsėjo 20 d. įsakymo Nr. 3D-649
redakcija)
LYDYTŲ SŪRIŲ TECHNINIS REGLAMENTAS
Lydytų sūrių techninis reglamentas (toliau – reglamentas) parengtas vadovaujantis Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1999 m. gegužės 20 d. nutarimu Nr. 617 „Dėl Keitimosi informacija apie standartus, techninius reglamentus ir atitikties įvertinimo procedūras taisyklių patvirtinimo“ (Žin., 1999, Nr. 45-1446; 2004, Nr. 63-2264), perkeliančiu 1998 m. birželio 22 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą 98/34/EB, nustatančią informacijos apie techninius standartus ir reglamentus teikimo tvarką (OL 2004 m. specialusis leidimas, 13 skyrius, 20 tomas, p. 337), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2012 m. spalio 25 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (ES) Nr. 1025/2012 (OL 2012 L 316, p. 12).
I. TAIKYMO SRITIS
1. Šis reglamentas taikomas rinkai tiekiamiems lydytiems sūriams ir jų gaminiams, atitinkantiems 2 skyriuje pateiktas sąvokas.
2. Šio reglamento reikalavimai netaikomi gaminiams, kurie teisėtai pagaminti ir (arba) pateikti rinkai kitoje Europos Sąjungos valstybėje narėje ar Turkijoje arba teisėtai pagaminti Europos laisvosios prekybos asociacijos valstybėje, kuri yra Europos ekonominės erdvės susitarimo susitariančioji šalis, su sąlyga, kad užtikrinamas toks pat saugumo ir vartotojo informacijos lygis, kokio siekiama šiuo reglamentu.
II. SĄVOKOS
4. Lydytas sūris – pieno gaminys, gaminamas iš sūrio (jei reikia, pridėjus kitų pieno gaminių), lydant ir emulguojant karščiu ir emulgatoriais. Gatavame gaminyje sūrio kilmės sausųjų medžiagų turi būti ne mažiau kaip 50 proc.
III. SUDĖTIES IR SAUGOS REIKALAVIMAI
6. Leistinos sudedamosios dalys:
6.1. sūris, atitinkantis Sūrių kokybės reikalavimų apraše, patvirtintame Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2008 m. birželio 13 d. įsakymu Nr. 3D-335 (Žin., 2008, Nr. 70-2675), nustatytus reikalavimus;
6.2. kazeinai ir kazeinatai gali būti naudojami, kaip nurodyta 2007 m. spalio 22 d. Tarybos reglamento (EB) Nr. 1234/2007, nustatančio bendrą žemės ūkio rinkų organizavimą ir konkrečias tam tikriems žemės ūkio produktams taikomas nuostatas (Bendras bendro žemės ūkio rinkų organizavimo reglamentas) (OL 2007 L 299, p. 1), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2013 m. gegužės 13 d. Tarybos reglamentu (ES) Nr. 517/2013 (OL 2013 L 158, p. 1), 119 straipsnyje. Didžiausi leidžiami naudoti lydytų sūrių ir jų gaminių gamybai kazeinų ir kazeinatų kiekiai nustatomi kaip nurodyta 2008 m. liepos 31 d. Komisijos reglamento (EB) Nr. 760/2008, kuriuo nustatomos išsamios Tarybos reglamento (EB) Nr. 1234/2007 taikymo išduodant leidimus sūrio gamyboje naudoti kazeiną ir kazeinatus taisyklės (OL 2008 L 205, p. 22), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2009 m. birželio 24 d. Komisijos reglamentu (EB) Nr. 548/2009 (OL 2009 L 162 p. 3), 2 straipsnyje;
6.4. prieskoniai ir (arba) prieskoninės daržovės – tokie kiekiai, kad suteiktų produktui būdingas savybes;
6.5. kitos sudedamosios dalys, išskyrus cukrus, suteikiančios gaminiui skonį ar kvapą – tokie kiekiai, kad suteiktų gaminiui būdingas savybes, tačiau pridėtų sudedamųjų dalių sausosios medžiagos kiekis neviršytų 1/6 galutinio produkto sausosios medžiagos kiekio;
6.6. cukrūs (tik lydytų sūrių gaminiams). Cukrų kiekis įskaičiuojamas į bendrą pridėtų ne pieno kilmės maisto produktų kiekį;
6.8. fermentai gali būti naudojami, kaip nurodyta 2008 m. gruodžio 16 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1332/2008 dėl maisto fermentų ir iš dalies keičiančio Tarybos direktyvą 83/417/EEB, Tarybos reglamentą (EB) Nr. 1493/1999, Direktyvą 2000/13/EB, Tarybos direktyvą 2001/112/EB ir Reglamentą (EB) Nr. 258/97 (OL 2008 L 354, p. 7), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2012 m. lapkričio 12 d. Komisijos reglamentu (ES) Nr. 1056/2012 (OL 2012 L 313, p. 9), reikalavimuose;
6.10. geriamasis vanduo, atitinkantis Lietuvos higienos normą HN 24:2003 „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“, patvirtintą Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2003 m. liepos 23 d. įsakymu Nr. V-455 (Žin., 2003, Nr. 79-3606);
7. Sausosios medžiagos kiekis turi būti ne mažesnis kaip 29 proc. lydytų sūrių ir jų gaminių masės. Minimalus sausosios medžiagos kiekis turi būti siejamas su minimaliu sausosios medžiagos riebalų kiekiu:
Pieno riebalų kiekis sausojoje medžiagoje, proc. |
Minimalus sausosios medžiagos kiekis, proc. |
|
Lydytuose sūriuose |
Tepamuose lydytuose sūriuose ir lydytų sūrių gaminiuose |
|
65 |
53 |
45 |
60 |
52 |
44 |
55 |
51 |
44 |
50 |
50 |
43 |
45 |
48 |
41 |
40 |
46 |
39 |
35 |
44 |
36 |
30 |
42 |
33 |
25 |
40 |
31 |
20 |
38 |
29 |
15 |
37 |
29 |
10 |
36 |
29 |
mažiau kaip 10 |
34 |
29 |
8. Lydytų sūrių ir jų gaminių gamybai naudojamų maisto priedų leidžiami vartoti kiekiai turi atitikti 2008 m. gruodžio 16 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1333/2008 dėl maisto priedų (OL 2008 L 354, p. 16), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2013 m. birželio 3 d. Komisijos reglamentu (ES) Nr. 510/2013 (OL 2013, L 150, p. 17), reikalavimus.
9. Lydyti sūriai ir jų gaminiai gaminami, laikomi, gabenami ir pardavinėjami laikantis 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos (OL 2004 m. specialusis leidimas, 13 skyrius, 34 tomas, p. 319) su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2009 m. kovo 11 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 219/2009 (OL 2009 L 87, p. 109), ir Lietuvos higienos normos HN 15:2005 „Maisto higiena“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakymu Nr. V-675 (Žin., 2005, Nr. 110-4023), reikalavimų.
10. Žaliavų ir medžiagų užterštumas cheminiais teršalais negali viršyti 2006 m. gruodžio 19 d. Komisijos reglamente (EB) Nr. 1881/2006, nustatančiame didžiausias leistinas tam tikrų teršalų maisto produktuose koncentracijas (OL 2006 L 364 p. 5), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2012 m. lapkričio 12 d. Komisijos reglamentu (ES) Nr. 1058/2012 (OL 2012 L 313, p. 14), nustatytųjų leidžiamų dydžių.
11. Pesticidų likučių koncentracija žaliavoje ir gaminiuose negali viršyti lygių, nustatytų 2005 m. vasario 21 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 396/2005 dėl didžiausių pesticidų likučių kiekių augalinės ir gyvūninės kilmės maiste ir pašaruose ar ant jų ir iš dalies keičiančiame Tarybos direktyvą 91/414/EEB (OL 2005 L 70, p. 1), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2013 m. liepos 12 d. Komisijos įgyvendinimo reglamentu (ES) Nr. 667/2013 (OL 2013 L 192, p. 35), ir Lietuvos higienos normoje HN 54:2008 „Maisto produktai. Didžiausios leidžiamos teršalų ir pesticidų likučių koncentracijos“, patvirtintoje Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2008 m. rugsėjo 15 d. įsakymu Nr. V-884 (Žin., 2008, Nr. 109-4175).
IV. PAKAVIMAS
12. Pakavimo medžiagos ir tara turi atitikti 2004 m. spalio 27 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1935/2004 dėl žaliavų ir gaminių, skirtų liestis su maistu, ir panaikinančio direktyvas 80/590/EEB ir 89/109/EEB (OL 2004 L 338, p. 4), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2009 m. birželio 18 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 596/2009 (OL 2009 L 188, p. 14), ir Lietuvos higienos normos HN 16:2011 „Medžiagų ir gaminių, skirtų liestis su maistu, specialieji sveikatos saugos reikalavimai“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2011 m. gegužės 2 d. įsakymu Nr. V-417 (Žin., 2011, Nr. 54-2620), reikalavimus.
V. ŽENKLINIMAS
13. Lydyti sūriai ir jų gaminiai ženklinami pagal 2011 m. spalio 25 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) Nr. 1169/2011 dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams, kuriuo iš dalies keičiami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 1924/2006 ir (EB) Nr. 1925/2006 bei kuriuo panaikinami Komisijos direktyva 87/250/EEB, Tarybos direktyva 90/496/EEB, Komisijos direktyva 1999/10/EB, Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 2000/13/EB, Komisijos direktyvos 2002/67/EB ir 2008/5/EB bei Komisijos reglamentas (EB) Nr. 608/2004 (OL 2011 L 304, p. 18), Lietuvos higienos normos HN 119:2002 „Maisto produktų ženklinimas“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. gruodžio 24 d. įsakymu Nr. 677 (Žin., 2003, Nr. 13-530), šio reglamento ir kitų teisės aktų, reglamentuojančių ženklinimą, reikalavimus.
14. Gaminio pavadinime:
14.2. gali būti „Lydytas __________sūris“ arba „_________lydytas sūris“, įrašant originalaus sūrio pavadinimą, jeigu tam sūriui taikomas nacionalinis arba tarptautinis standartas su sąlyga, kad:
14.2.1. sūrio mišinyje, iš kurio pagamintas gaminys, yra ne mažiau kaip 75 proc. deklaruojamo originalaus sūrio rūšies;
14.3. gali būti „Lydytas sūris su ____________“, įrašant sūrio, suteikiančio tam gaminiui būdingą skonį, pavadinimą, jeigu ne mažiau kaip 5 proc. galutinio gaminio sausųjų medžiagų sudarytų deklaruojamo sūrio sausosios medžiagos, arba;
VI. BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS