ValstybinėS tabako ir alkoholio kontrolės tarnybOS prie
Lietuvos Respublikos Vyriausybės ir
Lietuvos valstybinės kokybės inspekcijos prie
Valstybinės konkurencijos ir vartotojų teisių gynimo tarnybos
Į S A K Y M A S
Dėl alkoholinių gėrimų kokybės tyrimo laboratorijų ir gamybos personalo kvalifikacinių reikalavimų patvirtinimo
1998 m. vasario 19 d. Nr. 25 / 1998 m. vasario 18 d. Nr. 10-1-9
Vilnius
1. Patvirtinti alkoholinių gėrimų tyrimo laboratorijos ir gamybos personalo kvalifikacinius reikalavimus (pridedama).
2. Nustatyti, kad įmonės, norinčios gauti pažymas, paliudijančias alkoholinių gėrimų kokybės tyrimo laboratorijos ir gamybos personalo kvalifikacijos atitikimą nustatytus reikalavimus, Valstybinei tabako ir alkoholio kontrolės tarnybai prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės pateikia įmonės gamybos valdymo struktūros schemą, specialistų išsilavinimą ir kvalifikaciją patvirtinančių dokumentų kopijas bei darbo sutarties kopiją, patvirtintą įmonės antspaudu.
Patvirtinta
VTAKT 1998 m. vasario 19 d. įsakymu Nr. 25
ir Valstybinės kokybės inspekcijos
1998 m. vasario 18 d. įsakymu Nr. 10-1-9
ĮMONIŲ ALKOHOLINIŲ GĖRIMŲ KOKYBĖS TYRIMO LABORATORIJOS IR GAMYBOS PERSONALO KVALIFIKACINIAI REIKALAVIMAI
1. Asmuo, vadovaujantis visam alkoholinių gėrimų gamybos technologiniam procesui (vyriausiasis technologas arba darbuotojas, kuriam pareigybine instrukcija pavestas šis darbas), turi būti fermentacijos arba maisto produktų technologijos specialistas ir turėti inžinieriaus technologo kvalifikaciją bei būti išdirbes ne mažiau kaip 5 metus alkoholinių gėrimų gamybos srityje. Kvalifikacija patvirtinama aukšto mokslo baigimo diplomu.
2. Priklausomai nuo įmonės valdymo struktūros alkoholinių gėrimų gamybos technologinio proceso atskirų gamybų, cechų, barų, pamainų vadovai arba darbuotojai, atliekantys aukštos kvalifikacijos reikalaujantį darbą (kupažuotojai, rektifikuotojai, alaus virėjai ir kiti) turi būti fermentacijos arba maisto produktų technologijos specialistai ir turėti inžinieriaus technologo arba techniko technologo kvalifikaciją.
3. Asmuo, vadovaujantis technologiniam procesui įmonėse, gaminančiose alų pagal tradicines kaimiško alaus gamybos technologijas, specialios technologijos alų su tam tikslui skirtais įrengimais iki 2000 dal per metus, turi būti fermentacijos ar maisto produktų technologijos specialistas ir turėti ne žemesnę kaip techniko technologo kvalifikaciją arba turėti aukštesniosios maisto pramonės mokyklos alaus gamybos kursų baigimo pažymėjimą bei būti išdirbęs šioje srityje ne mažiau kaip 2 metus.
4. Alkoholinių gėrimų kokybės tyrimo laboratorijos vadovas turi būti chemikas arba mikrobiologas, turintis aukštąjį išsilavinimą, fermentacijos arba maisto produktų technologas, turintis inžinieriaus technologo kvalifikaciją ir ne mažesnę kaip 5 metų maisto produktų analizės patirtį.
Laboratorijoje turi dirbti mikrobiologijos, biochemijos ar biologijos specialistas.
_____________