LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS
Į S A K Y M A S
DĖL PRIVALOMŲJŲ VARŠKĖS IR VARŠKĖS GAMINIŲ KOKYBĖS REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO
2002 m. gruodžio 11 d. Nr. 488
Vilnius
2. Nustatau, kad:
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2002 m. gruodžio 11 d. įsakymu Nr. 488
PRIVALOMIEJI VARŠKĖS IR VARŠKĖS GAMINIŲ KOKYBĖS REIKALAVIMAI
Reikalavimai parengti remiantis šiais dokumentais:
Pieno terminų vartojimo techniniu reglamentu, patvirtintu Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2000 m. gegužės 22 d. įsakymu Nr. 156 (Žin., 2000, Nr. 42-1214).
Codex Alimentarius Komisijos standartu 221:2001 Nebrandinti sūriai (Group standard for unripened cheese including fresh cheese).
I. TAIKYMO SRITIS
II. SĄVOKOS
2. Šiuose reikalavimuose vartojamos sąvokos:
Varškė – baltymingas rauginto karvių ar kitų gyvulių pieno produktas, gautas surauginus pieną grynomis pieno rūgšties bakterijų kultūromis arba kartu su grynųjų kultūrų raugu pridėjus pieną sutraukiančių fermentų ir kalcio chlorido, pašalinus dalį išrūgų, skirtas tiesiogiai vartoti arba varškės gaminiams gaminti.
Varškės gaminiai (varškė su įvairiais priedais, sūriai, sūreliai, kremai, pastos ir kt.) – produktai, pagaminti iš slėgtos, pertrintos ar kitaip smulkintos varškės, sumaišytos su pieno produktais ir (arba) jų sudėtinėmis dalimis ir kitais priedais bei papildomomis gamybos procesui būtinomis medžiagomis, naudojamomis ne kaip pieno sudėtinių dalių visiškas arba dalinis pakaitalas, arba be jų, pakartotinai termiškai apdoroti arba neapdoroti.
III. BENDROSIOS NUOSTATOS
3. Varškė klasifikuojama:
3.1. pagal gamybos būdą:
3.2. pagal riebumą:
IV. PAGRINDINIAI SUDĖTIES IR KOKYBĖS REIKALAVIMAI
4. Žaliava:
4.1. žalias karvių pienas, kuris atitinka LST 1137 „Žalias karvių pienas. Kokybės reikalavimai. Nustatymas ir įvertinimas“ reikalavimus;
5. Leistini ingredientai:
5.1. pienarūgščių ir (arba) aromatinių bakterijų kultūrų raugai, kitos tinkamos raugo mikroorganizmų kultūros;
5.5. vaisiai, uogos, daržovės ir įvairūs jų gaminiai, grūdų produktai, aguonos, šokoladas, kava, kakava, riešutai, medus, sacharidai, prieskoniai ir kiti natūralūs ir nekenksmingi produktai, vitaminai, mineralinės medžiagos, natūralios ir natūralioms identiškos kvapiosios medžiagos;
6. Maisto priedai
Leidžiami vartoti maisto priedai, nurodyti Lietuvos higienos normose HN 53:1998 „Leidžiami vartoti maisto priedai“ (Žin., 1999, Nr. 3-76), HN 53-1:2001 „Leidžiami vartoti maisto priedai. Leidžiamos vartoti kvapiosios medžiagos ir kvapiųjų medžiagų gamybos žaliavos“ (Žin., 2002, Nr. 24-891).
7. Pagrindiniai varškės sudėties ir kokybės reikalavimai:
7.1. sudėtis
Rodiklio pavadinimas |
Varškės klasifikacinis pavadinimas |
|||
|
|
|
|
|
|
Riebi |
Pusriebė |
Mažo riebumo |
Liesa |
|
|
|
|
|
Riebalų kiekis, proc. |
Ne mažiau |
Mažiau kaip 13, |
Mažiau kaip 5, |
Mažiau |
|
kaip 13 |
bet ne mažiau |
bet ne mažiau |
kaip 1 |
|
|
kaip 5 |
kaip 1 |
|
Bendrasis sausųjų medžiagų kiekis proc., ne mažiau kaip: |
|
|
|
|
- rūgštiniu, rūgštiniu fermentiniu, termorūgštinės koaguliacijos |
30 |
26 |
22 |
18 |
būdu pagamintai varškei; |
|
|
|
|
- minėtais būdais srovine linija pagamintai varškei |
26 |
24 |
22 |
18 |
|
|
|
|
|
Titruojamasis rūgštingumas, perskaičiuotas pieno rūgšties proc., |
|
|
|
|
ne daugiau kaip/arba aktyvusis rūgštingumas pH vienetais, |
|
|
|
|
ne mažiau kaip: |
|
|
|
|
- rūgštiniu būdu pagamintai varškei; |
1,9/4,3 |
2,0/4,3 |
2,1/4,3 |
2,2/4,3 |
- rūgštiniu fermentiniu ir termorūgštinės koaguliacijos |
1,2/4,3 |
1,3/4,3 |
1,4/4,3 |
1,5/4,3 |
būdu pagamintai varškei |
|
|
|
|
V. TERŠALAI
9. Cheminių teršalų ir pesticidų likučių koncentracijos turi neviršyti nurodytų Lietuvos higienos normoje HN 54:2001 „Maisto produktai. Didžiausios leidžiamos cheminių teršalų ir pesticidų likučių koncentracijos“ (Žin., 2002, Nr. 34-1269).
VI. HIGIENA
11. Varškė ir jos gaminiai gaminami, laikomi, gabenami ir pardavinėjami vadovaujantis Lietuvos higienos norma HN 15:2001 „Maisto higiena“ (Žin., 2002, Nr. 9-324) nuostatomis ir Greitai gendančių maisto produktų laikymo taisyklėmis, patvirtintomis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 1998 m. lapkričio 27 d. įsakymu Nr. 695 (Žin., 1998, Nr. 107-2941).
12. Mikrobiologiniai rodikliai turi atitikti nurodytus Lietuvos higienos normoje HN 26:1998 „Maisto žaliavos ir produktai. Didžiausias leidžiamas mikrobinio užterštumo lygis“ (Žin., 1998, Nr. 99-2753).
VII. Ženklinimo reikalavimai
15. Be reikalavimų, išdėstytų Lietuvos Respublikoje parduodamų daiktų (prekių) ženklinimo ir kainų nurodymo taisyklėse, patvirtintose Lietuvos Respublikos ūkio ministro 2002 m. gegužės 15 d. įsakymu Nr. 170 (Žin., 2002, Nr. 50-1927), ženklinant varškę ir jos gaminius papildomai taikomi šie reikalavimai:
15.1. ženklinant varškę ir varškės gaminius būtina nurodyti riebalų kiekį, o varškę – dar ir jos klasifikacinį pavadinimą pagal riebumą;
15.2. ženklinant varškės gaminius su 5.5 p. išvardytais ingredientais, jie turi atsispindėti pavadinime arba turi būti kitu būdu aiškiai nurodyti etiketėje;
VIII. PAMATINIAI BANDINIŲ ĖMIMO IR ANALIZĖS METODAI
17. Riebalų kiekis nustatomas pagal LST ISO 1735:2004 „Sūriai ir lydyto sūrio produktai. Riebalų kiekio nustatymas. Gravimetrinis metodas (pamatinis metodas)(ISO 1735:2004)“ arba LST 1275 „Pienas ir pieno produktai. Riebalų nustatymo metodai“.
18. Suminis sausųjų medžiagų kiekis nustatomas pagal LST EN ISO 5534:2004 „Sūris ir lydytas sūris. Suminio sausųjų medžiagų kiekio nustatymas (pamatinis metodas) (ISO 5534:2004)“.
19. Kol nėra įteisinto tarptautinio analizės metodo, pieno rūgšties kiekis nustatomas pagal ISO 11869 „Jogurtas. Titruojamojo rūgštingumo nustatymas. Potenciometrinis metodas“.
20. Aktyvusis rūgštingumas nustatomas pagal Laktoproteinų (kazeinų ir kazeinatų), skirtų žmonėms vartoti, techninio reglamento, patvirtinto Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2000 m. birželio 19 d. įsakymu Nr. 188 (Žin., 2000, Nr. 52-1514), 7 priede nurodytą metodą.
21. Sacharidų kiekis nustatomas pagal LST 1494 „Pienas ir pieno produktai. Angliavandenių kiekio nustatymo metodai“.
PASTABA. Varškė ir varškės gaminiai gali būti tiriami ir kitais įprastiniais bei lygiaverčiais pagal tikslumą metodais, kaip nurodyta Pieno ir pieno produktų pamatinių analizės metodų taikymo techniniame reglamente, patvirtintame Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2000 m. liepos 17 d. įsakymu Nr. 223 (Žin., 2000, Nr. 99-3145).
suderinta
Valstybinės maisto ir veterinarijos
tarnybos direktorius
Kazimieras Lukauskas
2002 m. gruodžio 10 d.