LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS
Į S A K Y M A S
DĖL PRIVALOMŲJŲ ABRIKOSŲ, SALOTŲ, ENDIVIJŲ IR SALOTINIŲ CIKORIJŲ KOKYBĖS REIKALAVIMŲ
1999 m. gruodžio 31 d. Nr. 476
Vilnius
Vykdydamas Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1998 m. sausio 29 d. nutarimą Nr. 112 „Dėl rinkos prekių (paslaugų) kokybės priežiūros priemonių“ (Žin., 1998, Nr. 12-279),
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
1999 12 31 įsakymu Nr. 476
PRIVALOMIEJI ABRIKOSŲ KOKYBĖS REIKALAVIMAI
Privalomieji abrikosų kokybės reikalavimai parengti remiantis Europos Komisijos 1991 m. balandžio 30 d. reglamentu 1108/91/EEC, nustatančiu abrikosų kokybės standartus.
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Šie privalomieji kokybės reikalavimai taikomi realizavimui paruoštiems abrikosų veislių, kilusių iš Prunus armeniaca rūšies, vaisiams, kurie skirti vartoti švieži.
II. MINIMALŪS KOKYBĖS REIKALAVIMAI
3. Visų klasių abrikosai turi būti tinkami vartoti, švarūs, nepažeisti kenkėjų, be jokių nenatūralios drėgmės pėdsakų, pašalinio kvapo ir skonio, taip pat atitikti kiekvienai klasei nustatytus reikalavimus.
III. KLASIFIKAVIMAS
5. Abrikosai klasifikuojami taip:
5.1. ekstra klasė: labai geros kokybės vaisiai, būdingos konkrečiame regione auginamai veislei formos, brandos ir spalvos, be defektų, išskyrus nežymius išorinius defektus, kurie nekenkia kokybei, išsilaikymui, išvaizdai ir/arba pakuotės turiniui;
5.2. pirma klasė: geros kokybės vaisiai, būdingų konkrečiame regione auginamai veislei požymių. Leistini nedideli formos, brandos ir spalvos defektai, nežymus odelės nusitrynimas ir nudegimas saulėje, kurie nekenkia kokybei, išsilaikymui, išvaizdai ir/arba pakuotės turiniui. Minkštimas turi būti visiškai sveikas. Gali būti odelės defektų, kurie negadina bendros vaisiaus išvaizdos ir išsilaikymo, tačiau pailgos formos defektai neturi viršyti 1 cm, o kitų defektų pažeistas plotas neturi viršyti 0,5 cm2;
5.3. antra klasė: vaisiai neatitinka aukštesnių klasių reikalavimų, tačiau atitinka 3 ir 4 punktuose nurodytus minimalius kokybės reikalavimus. Leidžiami odelės defektai, kurie nekenkia kokybei, išsilaikymui ir išvaizdai. Pailgos formos odelės defektų maksimalus ilgis 2 cm, kitų defektų plotas neturi viršyti 1 cm2.
IV. RŪŠIAVIMAS PAGAL DYDĮ
6. Rūšiuojant dydis nustatomas pagal maksimalų skersmenį vidurinėje vaisiaus dalyje. Toje pačioje pakuotėje ar bendroje pakuotėje ekstra klasės vaisių skersmuo neturi skirtis daugiau kaip 5 mm, pirmos ir antros klasių vaisių – 10 mm.
V. LEISTINI NUKRYPIMAI
8. Vienoje pakuotėje ar bendroje pakuotėje gali būti klasės reikalavimų neatitinkančių vaisių, tačiau nepažeidžiant 9 ir 10 punktuose išdėstytų nuostatų.
9. Leistini kokybės nukrypimai:
9.1. ekstra klasė: gali būti ne daugiau kaip 5% viso kiekio ar svorio vaisių, neatitinkančių šios klasės, bet atitinkančių pirmos klasės reikalavimus (arba neviršijančių pirmai klasei leistinų nukrypimų);
9.2. pirma klasė: gali būti ne daugiau kaip 10% viso kiekio ar svorio vaisių, neatitinkančių šios klasės, bet atitinkančių antros klasės reikalavimus (arba neviršijančių antrai klasei leistinų nukrypimų);
VI. ĮPAKAVIMO REIKALAVIMAI
11. Kiekvienoje pakuotėje arba bendroje pakuotėje abrikosai turi būti tos pačios kilmės, veislės, kokybės ir dydžio.
14. Abrikosai pakuojami vienu ar daugiau sluoksniais arba laisvai pakuotėse ar bendrose pakuotėse, išskyrus ekstra klasės vaisius.
15. Abrikosai supakuojami taip, kad būtų tinkamai apsaugoti. Pakuotės arba bendros pakuotės viduje naudojamos naujos ir švarios medžiagos, jos neturi pakenkti nei vaisių išorei, nei vidui.
16. Prekinius skirtukus leidžiama naudoti tuo atveju, jeigu jų spausdinimui arba klijavimui naudojami dažai arba klijai, atitinkantys higienos normų reikalavimus.
VII. ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI
18. Ženklinama Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatyta tvarka. Be to, ant kiekvienos abrikosų pakuotės arba bendros pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai nenutrinami ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:
18.1. pakuotojo ir/arba siuntėjo pavadinimas ir adresas arba pakuotojui/siuntėjui suteiktas identifikacinis kodas;
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
1999 12 31 įsakymu Nr. 476
PRIVALOMIEJI SALOTŲ IR ENDIVIJŲ KOKYBĖS REIKALAVIMAI
Privalomieji salotų ir endivijų kokybės reikalavimai parengti remiantis:
Europos Komisijos 1988 m. sausio 13 d. reglamentu 79/88/EEC dėl salotų, garbanotųjų salotinių endivijų, plačialapių (Batavijos) salotinių endivijų ir saldžiųjų pipirų kokybės reikalavimų;
Europos Komisijos 1988 m. liepos 26 d. reglamentu 2323/88/EEC, papildančiu reglamentą 79/88/EEC.
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Šie privalomieji kokybės reikalavimai taikomi realizavimui paruoštoms išvestų iš Lactuca sativa L. var. capitata L. bei Lactuca sativa L. var. longifolia lam. veislių salotoms (taip pat gūžinėms, garbanotosioms ir Aisbergo tipo salotoms), išvestų iš Cichorium endivia L. var. crispa Lam. veislių garbanotosioms endivijoms, ir išvestų iš Cichorium endivia L. var. latifolia, lam veislių plačialapėms (Batavijos) endivijoms, kurios skirtos vartoti šviežios.
II. MINIMALŪS KOKYBĖS REIKALAVIMAI
3. Visų klasių salotos ir endivijos turi būti nepažeistos, sveikos, šviežios, neapvytusios, švarios ir apskabytos, be jokių priemaišų, nepažeistos kenkėjų, be žiedynstiebių, ne per drėgnos, be pašalinio kvapo ir skonio, ir atitikti kiekvienai klasei nustatytus reikalavimus, neviršijant leistinų nukrypimų ribų.
4. Salotos gali būti rausvos spalvos, kuri atsiranda dėl žemos temperatūros daržovei augant, su sąlyga, kad ši spalva nekenkia salotų išvaizdai.
III. Klasifikavimas
7. Salotos ir endivijos klasifikuojamos taip:
7.1. pirma klasė: salotos ir endivijos turi būti geros kokybės, gerai susiformavusios, kietos, nepažeistos, neapšalusios, turėti veislei būdingus požymius, ypač spalvą. Jos turi būti su viena gerai susiformavusia gūžele, tačiau gūžinių ir garbanotųjų gūžinių endivijų gūželės gali būti nevisiškai susiformavusios. Garbanotųjų ir plačialapių (Batavijos) endivijų vidurinė dalis turi būti geltonos spalvos;
IV. DYDŽIO REIKALAVIMAI
9. Minimalus pirmos ir antros klasės salotų ir endivijų vieneto svoris gramais nurodytas šioje lentelėje:
|
Išaugintos lauke |
Išaugintos po priedanga |
Salotos (išskyrus Aisbergo salotas) |
150 |
100 |
Garbanotosios gūžinės ir Aisbergo salotos |
300 |
200 |
Garbanotosios endivijos ir plačialapės (Batavijos) endivijos |
200 |
150 |
10. Vienoje pakuotėje arba bendroje pakuotėje esančių bet kurios klasės lengviausios ir sunkiausios salotos skirtumas neturi viršyti:
V. LEISTINI NUKRYPIMAI
12. Kiekvienoje pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti salotų ir endivijų, neatitinkančių nurodytos klasės kokybės ir dydžio reikalavimų.
13. Leistini kokybės nukrypimai:
13.1. pirmos klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10% viso kiekio salotų ir endivijų, neatitinkančių šios klasės reikalavimų, bet atitinkančių antros klasės reikalavimus, arba išimties tvarka neviršijančių pastarosios klasės leistinų nukrypimų;
VI. ĮPAKAVIMO REIKALAVIMAI
15. Kiekvienoje pakuotėje arba bendroje pakuotėje turi būti tos pačios kilmės, veislės, kokybės ir dydžio salotos ar endivijos.
17. Salotos turi būti supakuotos eilėmis, ne daugiau kaip trimis sluoksniais:
17.1. dviem sluoksniais supakuotos salotos ir garbanotosios endivijos turi būti sudėtos gūželėmis šalimais arba tinkamai atskirtos ir izoliuotos. Jei supakuotos trimis sluoksniais, du sluoksniai turi būti sudėti gūželėmis šalimais;
18. Salotos ir endivijos turi būti supakuotos taip, kad būtų tinkamai apsaugotos. Jos turi būti suglaustos, atsižvelgiant į dydį ir įpakavimo pobūdį, nepaliekant tuščių tarpų, ir nesuspaustos, taip pat neprispaustos prie dugno, sienų ir dangčio.
VII. ženklinimo REIKALAVIMAI
21. Ženklinama Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatyta tvarka. Be to, ant kiekvienos salotų ar endivijų pakuotės arba bendros pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai nenutrinami ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:
21.1. pakuotojo ir/arba siuntėjo pavadinimas ir adresas arba pakuotojui/siuntėjui suteiktas identifikacinis kodas;
21.2. produkcijos pavadinimas: „salotos“, „gūžinės salotos“, „garbanotosios gūžinės salotos“, „Aisbergo salotos“, „garbanotosios endivijos“ arba „plačialapės (Batavijos) endivijos“, jei tara nepermatoma;
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
1999 12 31 įsakymu Nr. 476
PRIVALOMIEJI SALOTINIŲ CIKORIJŲ KOKYBĖS REIKALAVIMAI
Privalomieji salotinių cikorijų kokybės reikalavimai parengti remiantis:
Europos Komisijos 1983 m. liepos 28 d. reglamentu 2213/83/EEC dėl svogūnų ir salotinių cikorijų kokybės reikalavimų;
Europos Komisijos 1991 m. birželio 28 d. reglamentu 1872/91/EEC, papildančiu reglamentą 2213/83/EEC;
Europos Komisijos 1997 m. gruodžio 1 d. reglamentu 2390/97/EEC, papildančiu reglamentą 2213/83/EEC.
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Šie privalomieji kokybės reikalavimai taikomi realizavimui paruoštoms cikorijoms, t. y. nuo šaknų atskirtiems salotinės cikorijos daigams, išaugintiems iš Cichorium intybus L. var. foliosum HEGI veislių, kurios skirtos vartoti šviežios.
II. MINIMALŪS kokybĖS REIKALAVIMAI
3. Visų klasių cikorijos turi būti nesugedusios, sveikos, be rausvo atspalvio, neapšalusios, nesumaigytos, švarios, baltos arba baltos su gelsvu atspalviu, nupjautos arba nulaužtos prie pat kaklelio, gražios išvaizdos, sausos, be pašalinio kvapo ir skonio, turi atitikti kiekvienai klasei nustatytus reikalavimus, neviršijant leistinų nukrypimų. Trys cikorijos ilgio ketvirtadaliai turi būti be pradinių žiedų užuomazgų.
III. KlasifikaVIMAS
5. Cikorijos klasifikuojamos taip:
5.1. ekstra klasė: cikorijos turi būti ypač geros kokybės, gražios formos, kietos, be atžalų, susiskleidusiomis gūželėmis, su smailėjančiu galu, trys cikorijų ilgio ketvirtadaliai turi būti su išoriniais lapais;
5.2. pirma klasė: cikorijos turi būti geros kokybės, kietos, pusė cikorijų su išoriniais lapais, ne daugiau kaip 10% cikorijų gali būti su pumpurais;
IV. DYDŽIO REIKALAVIMAI
7. Minimalus ir maksimalus leistinas cikorijų skersmuo nurodytas šioje lentelėje:
Kokybės klasė |
Minimalus skersmuo, cm |
Maksimalus skersmuo, cm |
|
jei cikorijos yra trumpesnės, nei 14 cm |
jei cikorijos yra 14 cm ir ilgesnės |
||
Ekstra klasė |
2,5 |
3 |
6 |
Pirma klasė |
2,5 |
3 |
8 |
Antra klasė |
2,5 |
2,5 |
neribojamas |
8. Kiekvienoje pakuotėje arba bendroje pakuotėje ekstra klasės cikorijų skersmuo gali skirtis 2,5 cm, pirmos klasės – 4 cm, antros klasės – 5 cm.
10. Maksimalus ekstra klasės cikorijų ilgis gali būti 17 cm, pirmos klasės – 20 cm, antros klasės 24 cm.
V. leistinI nukrypimAI
12. Pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti cikorijų, neatitinkančių nurodytos klasės kokybės ir dydžio reikalavimų.
13. Leistini kokybės nukrypimai:
13.1. ekstra klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 5% cikorijų, kurios neatitinka šios klasės, bet atitinka pirmos klasės reikalavimus arba neviršija leistinų nukrypimų;
13.2. pirmos klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10% cikorijų, kurios neatitinka šios klasės, bet atitinka antros klasės reikalavimus arba neviršija jai leistinų nukrypimų;
VI. ĮPAKAVIMO REIKALAVIMAI
15. Pakuotėje arba bendroje pakuotėje turi būti tik tos pačios kilmės, veislės, kokybės ir dydžio cikorijos.
17. Jei cikorijos supakuotos medinėse dėžėse, nuo dėžės vidinių sienelių jos turi būti atskirtos apsaugančia medžiaga.
VII. ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI
20. Ženklinama Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatyta tvarka. Be to, ant kiekvienos cikorijų pakuotės arba bendros pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai nenutrinami ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:
20.1. pakuotojo ir/arba siuntėjo pavadinimas ir adresas arba pakuotojui/siuntėjui suteiktas identifikacinis kodas;