LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS

 

Į S A K Y M A S

DĖL PRIVALOMŲJŲ ABRIKOSŲ, SALOTŲ, ENDIVIJŲ IR SALOTINIŲ CIKORIJŲ KOKYBĖS REIKALAVIMŲ

 

1999 m. gruodžio 31 d. Nr. 476

Vilnius

 

Vykdydamas Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1998 m. sausio 29 d. nutarimą Nr. 112 „Dėl rinkos prekių (paslaugų) kokybės priežiūros priemonių“ (Žin., 1998, Nr. 12-279),

Tvirtinu pridedamus:

1. Privalomuosius abrikosų kokybės reikalavimus;

2. Privalomuosius salotų ir endivijų kokybės reikalavimus;

3. Privalomuosius salotinių cikorijų kokybės reikalavimus.

 

 

ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS                                                                       EDVARDAS MAKELIS

______________


 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

1999 12 31 įsakymu Nr. 476

 

PRIVALOMIEJI ABRIKOSŲ KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

Privalomieji abrikosų kokybės reikalavimai parengti remiantis Europos Komisijos 1991 m. balandžio 30 d. reglamentu 1108/91/EEC, nustatančiu abrikosų kokybės standartus.

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Šie privalomieji kokybės reikalavimai taikomi realizavimui paruoštiems abrikosų veislių, kilusių iš Prunus armeniaca rūšies, vaisiams, kurie skirti vartoti švieži.

2. Šie privalomieji kokybės reikalavimai netaikomi pramoniniam perdirbimui skirtiems abrikosams.

 

II. MINIMALŪS KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

3. Visų klasių abrikosai turi būti tinkami vartoti, švarūs, nepažeisti kenkėjų, be jokių nenatūralios drėgmės pėdsakų, pašalinio kvapo ir skonio, taip pat atitikti kiekvienai klasei nustatytus reikalavimus.

4. Abrikosai turi būti kruopščiai surinkti ir subrendę, kad nenukentėtų paruošiant bei transportuojant, ir į paskirties vietą pristatyti tinkamos būklės.

 

III. KLASIFIKAVIMAS

 

5. Abrikosai klasifikuojami taip:

5.1. ekstra klasė: labai geros kokybės vaisiai, būdingos konkrečiame regione auginamai veislei formos, brandos ir spalvos, be defektų, išskyrus nežymius išorinius defektus, kurie nekenkia kokybei, išsilaikymui, išvaizdai ir/arba pakuotės turiniui;

5.2. pirma klasė: geros kokybės vaisiai, būdingų konkrečiame regione auginamai veislei požymių. Leistini nedideli formos, brandos ir spalvos defektai, nežymus odelės nusitrynimas ir nudegimas saulėje, kurie nekenkia kokybei, išsilaikymui, išvaizdai ir/arba pakuotės turiniui. Minkštimas turi būti visiškai sveikas. Gali būti odelės defektų, kurie negadina bendros vaisiaus išvaizdos ir išsilaikymo, tačiau pailgos formos defektai neturi viršyti 1 cm, o kitų defektų pažeistas plotas neturi viršyti 0,5 cm2;

5.3. antra klasė: vaisiai neatitinka aukštesnių klasių reikalavimų, tačiau atitinka 3 ir 4 punktuose nurodytus minimalius kokybės reikalavimus. Leidžiami odelės defektai, kurie nekenkia kokybei, išsilaikymui ir išvaizdai. Pailgos formos odelės defektų maksimalus ilgis 2 cm, kitų defektų plotas neturi viršyti 1 cm2.

 

IV. RŪŠIAVIMAS PAGAL DYDĮ

 

6. Rūšiuojant dydis nustatomas pagal maksimalų skersmenį vidurinėje vaisiaus dalyje. Toje pačioje pakuotėje ar bendroje pakuotėje ekstra klasės vaisių skersmuo neturi skirtis daugiau kaip 5 mm, pirmos ir antros klasių vaisių – 10 mm.

7. Ekstra klasės vaisių minimalus skersmuo 35 mm, pirmos ir antros klasių – 30 mm.

 

V. LEISTINI NUKRYPIMAI

 

8. Vienoje pakuotėje ar bendroje pakuotėje gali būti klasės reikalavimų neatitinkančių vaisių, tačiau nepažeidžiant 9 ir 10 punktuose išdėstytų nuostatų.

9. Leistini kokybės nukrypimai:

9.1. ekstra klasė: gali būti ne daugiau kaip 5% viso kiekio ar svorio vaisių, neatitinkančių šios klasės, bet atitinkančių pirmos klasės reikalavimus (arba neviršijančių pirmai klasei leistinų nukrypimų);

9.2. pirma klasė: gali būti ne daugiau kaip 10% viso kiekio ar svorio vaisių, neatitinkančių šios klasės, bet atitinkančių antros klasės reikalavimus (arba neviršijančių antrai klasei leistinų nukrypimų);

9.3. antra klasė: gali būti ne daugiau kaip 10% viso kiekio ar svorio vaisių, neatitinkančių šių klasių ar minimalių reikalavimų, jeigu jie nepradėję pūti, nesudaužyti ir nėra netinkami vartoti.

10. Leistini dydžio nukrypimai: tarp visų klasių abrikosų gali būti ne daugiau kaip 10% visų vaisių kiekio ar svorio, kurių dydis yra 3 mm mažesnis už minimalų ar nurodytą pakuotėje.

 

VI. ĮPAKAVIMO REIKALAVIMAI

 

11. Kiekvienoje pakuotėje arba bendroje pakuotėje abrikosai turi būti tos pačios kilmės, veislės, kokybės ir dydžio.

12. Ekstra klasės vaisiai turi būti tos pačios spalvos.

13. Matomoji kiekvienos pakuotės arba bendros pakuotės dalis turi būti būdinga visam jo turiniui.

14. Abrikosai pakuojami vienu ar daugiau sluoksniais arba laisvai pakuotėse ar bendrose pakuotėse, išskyrus ekstra klasės vaisius.

15. Abrikosai supakuojami taip, kad būtų tinkamai apsaugoti. Pakuotės arba bendros pakuotės viduje naudojamos naujos ir švarios medžiagos, jos neturi pakenkti nei vaisių išorei, nei vidui.

16. Prekinius skirtukus leidžiama naudoti tuo atveju, jeigu jų spausdinimui arba klijavimui naudojami dažai arba klijai, atitinkantys higienos normų reikalavimus.

17. Pakuotėje arba bendroje pakuotėje neturi būti jokių priemaišų.

 

VII. ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI

 

18. Ženklinama Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatyta tvarka. Be to, ant kiekvienos abrikosų pakuotės arba bendros pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai nenutrinami ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:

18.1. pakuotojo ir/arba siuntėjo pavadinimas ir adresas arba pakuotojui/siuntėjui suteiktas identifikacinis kodas;

18.2. produkcijos pavadinimas: „abrikosai“, jei tara nepermatoma;

18.3. veislės pavadinimas (ekstra ir pirmos klasės vaisiams);

18.4. kilmės šalis (importuojamiems ir eksportuojamiems vaisiams);

18.5. kokybės klasė;

18.6. dydis, nurodant minimalų ir maksimalų vaisių skersmenį ir sluoksnių (jei vaisiai taip supakuoti) skaičių.

 

suderinta

Valstybinės kokybės inspekcijos viršininkas

B. Pauža

______________


 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

1999 12 31 įsakymu Nr. 476

 

PRIVALOMIEJI SALOTŲ IR ENDIVIJŲ KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

Privalomieji salotų ir endivijų kokybės reikalavimai parengti remiantis:

Europos Komisijos 1988 m. sausio 13 d. reglamentu 79/88/EEC dėl salotų, garbanotųjų salotinių endivijų, plačialapių (Batavijos) salotinių endivijų ir saldžiųjų pipirų kokybės reikalavimų;

Europos Komisijos 1988 m. liepos 26 d. reglamentu 2323/88/EEC, papildančiu reglamentą 79/88/EEC.

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Šie privalomieji kokybės reikalavimai taikomi realizavimui paruoštoms išvestų iš Lactuca sativa L. var. capitata L. bei Lactuca sativa L. var. longifolia lam. veislių salotoms (taip pat gūžinėms, garbanotosioms ir Aisbergo tipo salotoms), išvestų iš Cichorium endivia L. var. crispa Lam. veislių garbanotosioms endivijoms, ir išvestų iš Cichorium endivia L. var. latifolia, lam veislių plačialapėms (Batavijos) endivijoms, kurios skirtos vartoti šviežios.

2. Šie privalomieji kokybės reikalavimai netaikomi pramoniniam perdirbimui skirtoms salotoms ir endivijoms.

 

II. MINIMALŪS KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

3. Visų klasių salotos ir endivijos turi būti nepažeistos, sveikos, šviežios, neapvytusios, švarios ir apskabytos, be jokių priemaišų, nepažeistos kenkėjų, be žiedynstiebių, ne per drėgnos, be pašalinio kvapo ir skonio, ir atitikti kiekvienai klasei nustatytus reikalavimus, neviršijant leistinų nukrypimų ribų.

4. Salotos gali būti rausvos spalvos, kuri atsiranda dėl žemos temperatūros daržovei augant, su sąlyga, kad ši spalva nekenkia salotų išvaizdai.

5. Šaknys turi būti nupjautos ties apatiniu lapu.

6. Salotos ir endivijos turi būti normaliai subrendusios, kad nenukentėtų transportuojant ir ruošiant prekybai ir į paskirties vietą būtų nuvežtos tinkamos kokybės.

 

III. Klasifikavimas

 

7. Salotos ir endivijos klasifikuojamos taip:

7.1. pirma klasė: salotos ir endivijos turi būti geros kokybės, gerai susiformavusios, kietos, nepažeistos, neapšalusios, turėti veislei būdingus požymius, ypač spalvą. Jos turi būti su viena gerai susiformavusia gūžele, tačiau gūžinių ir garbanotųjų gūžinių endivijų gūželės gali būti nevisiškai susiformavusios. Garbanotųjų ir plačialapių (Batavijos) endivijų vidurinė dalis turi būti geltonos spalvos;

7.2. antra klasė: salotos ir endivijos, kurios neatitinka pirmos klasės reikalavimų, bet atitinka 3-6 punktuose nurodytus minimalius reikalavimus. Jos gali turėti spalvos pakitimų, salotų gūželė gali būti maža, po priedanga užaugintos gūžinės salotos gali jos visai nesusukti.

 

IV. DYDŽIO REIKALAVIMAI

 

8. Dydis nustatomas pagal vienos salotos ar endivijos svorį.

9. Minimalus pirmos ir antros klasės salotų ir endivijų vieneto svoris gramais nurodytas šioje lentelėje:

 

Išaugintos lauke

Išaugintos po priedanga

Salotos (išskyrus Aisbergo salotas)

150

100

Garbanotosios gūžinės ir Aisbergo salotos

300

200

Garbanotosios endivijos ir plačialapės (Batavijos) endivijos

200

150

10. Vienoje pakuotėje arba bendroje pakuotėje esančių bet kurios klasės lengviausios ir sunkiausios salotos skirtumas neturi viršyti:

10.1. 40g, kai viena salota sveria mažiau kaip 150g;

10.2. 100g, kai viena salota sveria 150g–300g;

10.3. 150g, kai viena salota sveria 300g–450g;

10.4. 300g, kai viena salota sveria daugiau kaip 450g.

11. Vienoje pakuotėje arba bendroje pakuotėje esančių bet kurios klasės lengviausios ir sunkiausios endivijos skirtumas neturi viršyti:

11.1. 150g, jei endivijos užaugintos lauke;

11.2. 100g, jei endivijos užaugintos po priedanga.

 

V. LEISTINI NUKRYPIMAI

 

12. Kiekvienoje pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti salotų ir endivijų, neatitinkančių nurodytos klasės kokybės ir dydžio reikalavimų.

13. Leistini kokybės nukrypimai:

13.1. pirmos klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10% viso kiekio salotų ir endivijų, neatitinkančių šios klasės reikalavimų, bet atitinkančių antros klasės reikalavimus, arba išimties tvarka neviršijančių pastarosios klasės leistinų nukrypimų;

13.2. antros klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10% viso kiekio salotų ir endivijų, neatitinkančių nei šios klasės, nei minimalių reikalavimų, išskyrus pažeistas puvinio ar pažeistas gedimo taip, kad tampa netinkamos vartoti.

14. Leistini dydžio nukrypimai: visų klasių pakuotėse arba bendrose pakuotėse gali būti ne daugiau kaip 10% vienetų salotų ar endivijų, kurių svoris skiriasi nuo IV skyriuje nurodyto iki 10%.

 

VI. ĮPAKAVIMO REIKALAVIMAI

 

15. Kiekvienoje pakuotėje arba bendroje pakuotėje turi būti tos pačios kilmės, veislės, kokybės ir dydžio salotos ar endivijos.

16. Visas pakuotės arba bendros pakuotės turinys turi būti vienodas.

17. Salotos turi būti supakuotos eilėmis, ne daugiau kaip trimis sluoksniais:

17.1. dviem sluoksniais supakuotos salotos ir garbanotosios endivijos turi būti sudėtos gūželėmis šalimais arba tinkamai atskirtos ir izoliuotos. Jei supakuotos trimis sluoksniais, du sluoksniai turi būti sudėti gūželėmis šalimais;

17.2. plačialapės (Batavijos) endivijos turi būti supakuotos gūželėmis šalimais.

18. Salotos ir endivijos turi būti supakuotos taip, kad būtų tinkamai apsaugotos. Jos turi būti suglaustos, atsižvelgiant į dydį ir įpakavimo pobūdį, nepaliekant tuščių tarpų, ir nesuspaustos, taip pat neprispaustos prie dugno, sienų ir dangčio.

19. Įpakavimo medžiagos turi būti naujos, švarios ir kokybiškos, kad nepakenktų salotų kokybei.

20. Prekinius skirtukus leidžiama naudoti tik tokiu atveju, jeigu jie spausdinti ar klijuoti higienos normų reikalavimus atitinkančiais dažais ar klijais.

 

VII. ženklinimo REIKALAVIMAI

 

21. Ženklinama Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatyta tvarka. Be to, ant kiekvienos salotų ar endivijų pakuotės arba bendros pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai nenutrinami ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:

21.1. pakuotojo ir/arba siuntėjo pavadinimas ir adresas arba pakuotojui/siuntėjui suteiktas identifikacinis kodas;

21.2. produkcijos pavadinimas: „salotos“, „gūžinės salotos“, „garbanotosios gūžinės salotos“, „Aisbergo salotos“, „garbanotosios endivijos“ arba „plačialapės (Batavijos) endivijos“, jei tara nepermatoma;

21.3. nuoroda „užauginta po priedanga“, jei taip yra;

21.4. kilmės šalis (eksportuojamai ir importuojamai produkcijai);

21.5. kokybės klasė;

21.6. minimalus vieneto svoris arba vienetų skaičius.

 

suderinta

Valstybinės kokybės inspekcijos viršininkas

B. Pauža

______________


 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

1999 12 31 įsakymu Nr. 476

 

PRIVALOMIEJI SALOTINIŲ CIKORIJŲ KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

Privalomieji salotinių cikorijų kokybės reikalavimai parengti remiantis:

Europos Komisijos 1983 m. liepos 28 d. reglamentu 2213/83/EEC dėl svogūnų ir salotinių cikorijų kokybės reikalavimų;

Europos Komisijos 1991 m. birželio 28 d. reglamentu 1872/91/EEC, papildančiu reglamentą 2213/83/EEC;

Europos Komisijos 1997 m. gruodžio 1 d. reglamentu 2390/97/EEC, papildančiu reglamentą 2213/83/EEC.

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Šie privalomieji kokybės reikalavimai taikomi realizavimui paruoštoms cikorijoms, t. y. nuo šaknų atskirtiems salotinės cikorijos daigams, išaugintiems iš Cichorium intybus L. var. foliosum HEGI veislių, kurios skirtos vartoti šviežios.

2. Šie privalomieji kokybės reikalavimai netaikomi pramoniniam perdirbimui skirtoms salotinėms cikorijoms.

 

II. MINIMALŪS kokybĖS REIKALAVIMAI

 

3. Visų klasių cikorijos turi būti nesugedusios, sveikos, be rausvo atspalvio, neapšalusios, nesumaigytos, švarios, baltos arba baltos su gelsvu atspalviu, nupjautos arba nulaužtos prie pat kaklelio, gražios išvaizdos, sausos, be pašalinio kvapo ir skonio, turi atitikti kiekvienai klasei nustatytus reikalavimus, neviršijant leistinų nukrypimų. Trys cikorijos ilgio ketvirtadaliai turi būti be pradinių žiedų užuomazgų.

4. Cikorijos turi būti tokios kokybės, kad nenukentėtų transportuojant, perkraunant, ir į paskirties vietą būtų atvežtos tinkamos vartoti.

 

III. KlasifikaVIMAS

 

5. Cikorijos klasifikuojamos taip:

5.1. ekstra klasė: cikorijos turi būti ypač geros kokybės, gražios formos, kietos, be atžalų, susiskleidusiomis gūželėmis, su smailėjančiu galu, trys cikorijų ilgio ketvirtadaliai turi būti su išoriniais lapais;

5.2. pirma klasė: cikorijos turi būti geros kokybės, kietos, pusė cikorijų su išoriniais lapais, ne daugiau kaip 10% cikorijų gali būti su pumpurais;

5.3. antra klasė: cikorijos, kurios neatitinka aukštesnės klasės reikalavimų, tačiau atitinka 3 ir 4 punktuose nurodytus minimalius reikalavimus. Jos gali būti šiek tiek netaisyklingos formos, lapų galai gali būti šiek tiek žalsvo atspalvio, gūželės šiek tiek išsiskleidusios.

 

IV. DYDŽIO REIKALAVIMAI

 

6. Salotinių cikorijų dydis nustatomas pagal jų maksimalų skersmenį ir ilgį.

7. Minimalus ir maksimalus leistinas cikorijų skersmuo nurodytas šioje lentelėje:

 

Kokybės klasė

Minimalus skersmuo, cm

Maksimalus skersmuo, cm

jei cikorijos yra trumpesnės, nei 14 cm

jei cikorijos yra 14 cm ir ilgesnės

Ekstra klasė

2,5

3

6

Pirma klasė

2,5

3

8

Antra klasė

2,5

2,5

neribojamas

8. Kiekvienoje pakuotėje arba bendroje pakuotėje ekstra klasės cikorijų skersmuo gali skirtis 2,5 cm, pirmos klasės – 4 cm, antros klasės – 5 cm.

9. Visų klasių cikorijos turi būti ne trumpesnės kaip 9 cm.

10. Maksimalus ekstra klasės cikorijų ilgis gali būti 17 cm, pirmos klasės – 20 cm, antros klasės 24 cm.

11. Kiekvienoje pakuotėje arba bendroje pakuotėje ekstra klasės cikorijų ilgis gali skirtis 5 cm, pirmos klasės – 8 cm, antros klasės – 10 cm.

 

V. leistinI nukrypimAI

 

12. Pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti cikorijų, neatitinkančių nurodytos klasės kokybės ir dydžio reikalavimų.

13. Leistini kokybės nukrypimai:

13.1. ekstra klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 5% cikorijų, kurios neatitinka šios klasės, bet atitinka pirmos klasės reikalavimus arba neviršija leistinų nukrypimų;

13.2. pirmos klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10% cikorijų, kurios neatitinka šios klasės, bet atitinka antros klasės reikalavimus arba neviršija jai leistinų nukrypimų;

13.3. antros klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10% cikorijų, kurios neatitinka nei šios klasės, nei minimalių reikalavimų, išskyrus netinkamas vartoti.

14. Leistini dydžio nukrypimai: visų klasių pakuotėse arba bendrose pakuotėse gali būti ne daugiau kaip 10% kiekio arba svorio cikorijų, kurių ilgis ir skersmuo skiriasi nuo IV skyriuje nurodytų dydžių iki 1 cm. Ši nuostata netaikoma minimaliam skersmeniui.

 

VI. ĮPAKAVIMO REIKALAVIMAI

 

15. Pakuotėje arba bendroje pakuotėje turi būti tik tos pačios kilmės, veislės, kokybės ir dydžio cikorijos.

16. Cikorijos turi būti sudėtos sluoksniais arba supakuotos nedideliais kiekiais.

17. Jei cikorijos supakuotos medinėse dėžėse, nuo dėžės vidinių sienelių jos turi būti atskirtos apsaugančia medžiaga.

18. Įpakavimo medžiagos turi būti naujos, švarios, kad nepakenktų cikorijų kokybei.

19. Prekinius skirtukus leidžiama naudoti tik tokiu atveju, jeigu jie spausdinti ar klijuoti higienos normų reikalavimus atitinkančiais dažais ar klijais.

 

VII. ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI

 

20. Ženklinama Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatyta tvarka. Be to, ant kiekvienos cikorijų pakuotės arba bendros pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai nenutrinami ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:

20.1. pakuotojo ir/arba siuntėjo pavadinimas ir adresas arba pakuotojui/siuntėjui suteiktas identifikacinis kodas;

20.2. produkcijos pavadinimas: „cikorijos“ arba „salotinės cikorijos“, jei tara nepermatoma;

20.3. kilmės šalis (eksportuojamai ir importuojamai produkcijai);

20.4. kokybės klasė.

 

suderinta

Valstybinės kokybės inspekcijos viršininkas

B. Pauža

______________