LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO
Į S A K Y M A S
DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2003 M. SAUSIO 27 D. ĮSAKYMO Nr. 3D-25 „DĖL MAISTINIO ETILO ALKOHOLIO TECHNINIO REGLAMENTO PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO
2012 m. balandžio 30 d. Nr. 3D-305
Vilnius
Atsižvelgdamas į 2008 m. sausio 15 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 110/2008 dėl spiritinių gėrimų apibrėžimo, apibūdinimo, pateikimo, ženklinimo ir geografinių nuorodų apsaugos bei panaikinančio Tarybos reglamentą (EEB) Nr. 1576/89 (OL 2008 L 39, p. 16) nuostatas,
p a k e i č i u Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2003 m. sausio 27 d. įsakymą Nr. 3D-25 „Dėl Maistinio etilo alkoholio techninio reglamento patvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 18-791):
1. Išdėstau jį nauja redakcija:
„LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS
ĮSAKYMAS
DĖL ŽEMĖS ŪKIO KILMĖS ETILO ALKOHOLIO GAMYBOS TECHNINIO REGLAMENTO PATVIRTINIMO
2. Nurodytuoju įsakymu patvirtintame Žemės ūkio kilmės etilo alkoholio gamybos techniniame reglamente:
2.1. Įrašau antraštėje, 2, 3 ir 4 punktuose atitinkamu linksniu vietoj žodžio „maistinis“ žodžius „žemės ūkio kilmės“.
2.2. Išdėstau 1 puntą taip:
„1. Šis reglamentas apibūdina žemės ūkio kilmės etilo alkoholio iš krakmolinių bei cukrinių žemės ūkio kilmės žaliavų gamybos ir tvarkymo procesus ir jam gaminti naudojamas žaliavas bei medžiagas ir nustato jiems keliamus reikalavimus. Šio reglamento nuostatos privalomas visoms įmonėms, Lietuvos Respublikoje užsiimančioms žemės ūkio kilmės etilo alkoholio gamyba.
Taikant abipusio pripažinimo principą žemės ūkio kilmės etilo alkoholis pagamintas teisėtai kitoje Europos Sąjungos valstybės narėje, Europos laisvosios prekybos asociacijos valstybėje, pasirašiusioje Europos ekonominės erdvės susitarimą, arba Turkijoje, kuris leidžiamas tiekti rinkai toje valstybėje arba teisėtai importuoti iš trečiosios valstybės į ES valstybę narę arba Turkiją, kuris leidžiamas tiekti rinkai toje valstybėje, gali būti be jokių apribojimų tiekiamas Lietuvos Respublikos rinkai, net jeigu žemės ūkio kilmės etilo alkoholis pagamintas vadovaujantis skirtingomis nei Lietuvos Respublikoje jo gamybai taikomomis techninėmis taisyklėmis.“
2.4. Išdėstau 18 punktą taip:
2.5. Išdėstau 20 punktą taip:
„20. Technologijos procesui naudojamos pagalbinės medžiagos turi būti visiškai pašalintos iš galutinio produkto arba jų kiekis galutiniame produkte neturi viršyti leistinų normų, jei tokios yra nustatytos. Jas panaudojus, produktas neturi tapti kenksmingas vartotojo sveikatai ir negali pasikeisti jo juslinės savybės.“
2.6. Išdėstau 27.2 punktą taip:
„27.2. Rektifikuotas alkoholis išskiriamas iš distiliuoto alkoholio, taikant 4 priede nurodytas arba kitas rektifikavimo technologijas ir parametrus, turi atitikti 2 priedo 1 punkte nurodyto teisės akto 1 priede išdėstytus reikalavimus:
27.2.1. iš grūdinių žaliavų gaunamas „Ekstra“ ir „Liuks“ rūšies rektifikuotas alkoholis turi atitikti 1 priedo 2 punkte išdėstytus reikalavimus. „Liuks“ rūšies rektifikuotam alkoholiui išskirti taikomos kiekvienos įmonės individualios specialiosios technologijos instrukcijos. „Ekstra“ ir „Liuks“ rūšių rektifikuotas alkoholis gaminamas iš neskaldytų ir nepažeistų rugių, kviečių ir kvietrugių grūdų;
2.7. Išdėstau 30 punktą taip:
„30. Alkoholio išeiga priklauso nuo naudojamų žaliavų ir taikomos technologijos, tačiau ji turi būti ne mažesnė kaip nustatyta šio reglamento 2 priedo 11 punkte nurodytame teisės akte. Alkoholis apskaitomas ir saugojamas pagal šio reglamento 2 priedo 10 ir 9 punktuose nurodytų teisės aktų reikalavimus.“
2.8. Išdėstau 31 punktą taip:
2.9. Išdėstau 35 punktą taip:
„35. Visos atliekos, nuotekos ir atmosferą teršiančios medžiagos turi būti tvarkomos pagal Lietuvoje galiojančius gamtos apsaugos teisės aktus. Kiekvienas gamintojas privalo turėti „Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimą“, išduotą pagal 2 priedo 18 punkte nurodytą teisės aktą, ir už aplinkos teršimą mokėti mokesčius.“
2.10. Išdėstau 39 punktą taip:
2.11. Išdėstau 41 punktą taip:
Žemės ūkio kilmės etilo alkoholio
gamybos techninio reglamento
1 priedas
(Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2012 m. balandžio 30 d. įsakymo Nr. 3D-305
redakcija)
ALKOHOLIO KOKYBĖS RODIKLIAI
1. Jusliniai rodikliai:
Rodiklio pavadinimas |
Apibūdinimas |
1. Išvaizda |
Skaidrus skystis be pašalinių dalelių |
2. Spalva |
Bespalvis skystis* |
3. Skonis ir kvapas |
Būdingas kiekvienai rektifikuoto alkoholio arba distiliuoto alkoholio rūšiai, priklausomai nuo jam gaminti panaudotų žaliavų, be pašalinių medžiagų kvapo ir prieskonio |
* Distiliuotas alkoholis priklausomai nuo panaudotų žaliavų gali turėti neryškų žalsvą atspalvį.
2. Fizikiniai ir cheminiai alkoholio, pagaminto iš grūdinių žaliavų, rūšių rodikliai:
Rodiklio pavadinimas |
Alkoholio rūšis |
|||
distiliuotas alkoholis |
rektifikuoto alkoholio kokybės rūšys |
|||
liuks |
ekstra |
|||
Etilo alkoholio, ne mažiau kaip, tūrio proc. |
88,0 |
96,0 |
96,0 |
|
Aldehidų, perskaičiuotų į acetaldehidą, ne daugiau kaip, g/hl a. a. |
30 |
0,2 |
0,2 |
|
Aukštesniųjų alkoholių (fuzelių), perskaičiuotų į 2-metil-1-proponolį, ne daugiau kaip, g/hl a. a. |
600 |
0,3 |
0,4 |
|
Esterių, perskaičiuotų į etilo acetatą, ne daugiau kaip, g/hl a. a. |
50 |
1,3 |
1,3 |
|
Metilo alkoholio, ne daugiau kaip, g/hl a. a. |
130 |
10 |
10 |
|
Bendrųjų rūgščių (be CO2), perskaičiuotų į acto rūgštį, ne daugiau kaip, g/hl a. a. |
netikrinama |
0,8 |
1,2 |
|
Sausosios liekanos ne daugiau kaip, g/hl a. a. |
netikrinama |
1,5 |
1,5 |
|
Lakiųjų azoto bazių ne daugiau kaip, g/hl a. a. |
netikrinama |
0,1 |
0,1 |
|
Furfurolo |
netikrinama |
neaptinkamas |
|
|
a. a. – absoliutusis etilo alkoholis.
3. Fizikiniai ir cheminiai alkoholio, pagaminto iš melasos, rodikliai:
Rodiklio pavadinimas |
Alkoholio rūšis |
|||
distiliuotas alkoholis |
rektifikuoto alkoholio kokybės rūšys |
|||
|
|
ypatingai švarus |
ekselent |
|
Etilo alkoholio ne mažiau kaip, tūrio proc. |
88,0 |
96,3 |
96,3 |
|
Aldehidų, perskaičiuotų į acetaldehidą, ne daugiau kaip, g/hl a. a. |
30 |
0,2 |
0,2 |
|
Aukštesniųjų alkoholių (fuzelių), perskaičiuotų į 2-metil-1-proponolį, ne daugiau kaip, g/hl a. a. |
600 |
0,3 |
0,4 |
|
Esterių, perskaičiuotų į etilo acetatą, ne daugiau kaip, g/hl a. a. |
50 |
1,3 |
1,3 |
|
Metilo alkoholio ne daugiau kaip, g/hl a. a. |
130 |
10 |
10 |
|
Bendrųjų rūgščių (be CO2), perskaičiuotų į acto rūgštį, ne daugiau kaip, g/hl a. a. |
netikrinama |
0,8 |
1,2 |
|
Sausosios liekanos ne daugiau kaip, g/hl a. a. |
netikrinama |
1,5 |
1,5 |
|
Lakiųjų azoto bazių ne daugiau kaip, g/hl a. a. |
netikrinama |
0,1 |
0,1 |
|
Furfurolo |
netikrinama |
neaptinkamas |
|
|
a. a. – absoliutusis etilo alkoholis.“
Žemės ūkio kilmės etilo alkoholio
gamybos techninio reglamento
2 priedas
(Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2012 m. balandžio 30 d. įsakymo Nr. 3D-305
redakcija)
PRIVALOMOS NUORODOS
1. 2008 m. sausio 15 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (EB) Nr. 110/2008 dėl spiritinių gėrimų apibrėžimo, apibūdinimo, pateikimo, ženklinimo ir geografinių nuorodų apsaugos bei panaikinantis Tarybos reglamentą (EEB) Nr. 1576/89 (OL 2008 L 39, p. 16) su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2008 m. gruodžio 16 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 1334/2008 (OL 2008 L 354 p. 34).
2. 2000 m. gruodžio 19 d. Komisijos reglamentas (EB) Nr. 2870/2000, nustatantis spiritinių gėrimų analizės Bendrijos etaloninius metodus (OL 2004 m. specialusis leidimas, 3 skyrius, 31 tomas, p. 124), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2002 m. lapkričio 26 d. Komisijos reglamentu (EB) Nr. 2091/2002 (OL 2004 m. specialusis leidimas, 3 skyrius, 37 tomas, p. 395).
3. 2006 m. gruodžio 19 d. Komisijos reglamentas (EB) Nr. 1881/2006, nustatantis didžiausias leistinas tam tikrų teršalų maisto produktuose koncentracijas (OL 2006 L 364, p. 5), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2011 m. rugpjūčio 10 d. Komisijos reglamentu (ES) Nr. 835/2011 (OL 2011 L 215, p. 4).
4. 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos (OL 2004 m. specialusis leidimas, 13 skyrius, 34 tomas, p. 319) su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2009 m. kovo 11 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 219/2009 (OL 2009 L 87 p. 109).
5. 2008 m. gruodžio 16 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (EB) Nr. 1333/2008 dėl maisto priedų (OL 2008 L 354, p. 16) su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2010 m. kovo 22 d. Komisijos reglamentu (ES) Nr. 238/2010 (OL 2010 L 75, p. 17).
6. 2004 m. spalio 27 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (EB) Nr. 1935/2004 dėl žaliavų ir gaminių, skirtų liestis su maistu, ir panaikinantis Direktyvas 80/590/EEB ir 89/109/EEB (OL 2004 L 338, p. 4), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2009 m. birželio 18 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 596/2009 (OL 2009 L 188, p. 14).
7. 2008 m. gruodžio 16 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (EB) Nr. 1332/2008 dėl maisto fermentų ir iš dalies keičiantis Tarybos direktyvą 83/417/EEB, Tarybos reglamentą (EB) Nr. 1493/1999, Direktyvą 2000/13/EB, Tarybos direktyvą 2001/112/EB ir Reglamentą (EB) Nr. 258/97 (OL 2008, L 354 p.7).
9. Alkoholio produktų apskaitos taisyklės, patvirtintos Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1998 m. birželio 2 d. nutarimu Nr. 660 (Žin., 1998, Nr. 52-1433; 2004, Nr. 38-1226).
10. Etilo alkoholio priėmimo, saugojimo, išdavimo, gabenimo ir apskaitos taisyklės, patvirtintos Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 1997 m. spalio 21d. įsakymu Nr. 610 (Žin., 1997 Nr.105-2662).
11. Etilo alkoholio ir alkoholinių gėrimų gamybos, išpilstymo, saugojimo, realizavimo ir transportavimo maksimaliai leistinų nuostolių normos, patvirtintos Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2000 m. sausio 25 d. įsakymu Nr. 22 (Žin., 2000, Nr. 9-232; 2003, Nr. 64-2910).
12. Grūdų, naudojamų etilo alkoholio gamybai, apskaitos ir sandėliavimo taisyklės, patvirtintos Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2004 m. lapkričio 4 d įsakymu Nr. 3D-601 (Žin., 2004, Nr. 163-5963).
13. Maisto produktų gamybos technologijos instrukcijų rengimo, tvirtinimo ir registravimo taisyklės, patvirtintos Žemės ir miškų ūkio ministerijos 1997 m. gegužės 12 d. įsakymu Nr. 285 (Žin., 1997, Nr. 43-1063).
14. Lietuvos higienos norma HN 15:2005 „Maisto higiena“, patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakymu Nr. V-675 (Žin., 2005, Nr. 110-4023).
15. Lietuvos higienos norma HN 16:2011 „Medžiagų ir gaminių, skirtų liestis su maistu, specialieji sveikatos saugos reikalavimai“, patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2011 m. gegužės 2 d. įsakymu Nr. V-417 (Žin., 2011, Nr. 54-2620).
16. Lietuvos higienos norma HN 24:2003 „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“, patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2003 m. liepos 23 d. įsakymu Nr. V-455 (Žin., 2003, Nr. 79-3606).
17. Lietuvos higienos norma HN 53:2010 „Leidžiami vartoti maisto priedai“, patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2010 m. vasario 10 d. įsakymu Nr. V-108 (Žin., 2010, Nr. 21-1009).
18. Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimų išdavimo, atnaujinimo ir panaikinimo taisyklės, patvirtintos Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 2002 m. vasario 27 d. įsakymu Nr. 80 (Žin., 2002, Nr. 85-3684; 2005, Nr. 103-3829),
19. Alkoholio produktų atitiktį patvirtinančių dokumentų įforminimo reikalavimai, patvirtinti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. vasario 7 d. įsakymu Nr. B1-96 (Žin., 2008, Nr. 18-666).
20. Alkoholio produktų atitiktį patvirtinančių dokumentų išdavimo taisyklės, taikomos parduodant, laikant ir gabenant alkoholio produktus, patvirtintos Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. vasario 7 d. įsakymu Nr. B1-96 (Žin., 2008, Nr. 18-666).
21. Tarptautinės alkoholio stiprumo matavimo lentelės. Pasaulinė teisinės metrologijos organizacija. Vertimas iš prancūzų k., Kaunas, „Technologija“, 2002 (Valstybinės metrologijos tarnybos prie Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos direktoriaus 2001 m. gruodžio 28 d. įsakymas Nr. 208 „Dėl Europos Sąjungos direktyvų įgyvendinimo“ (Žin., 2002, Nr. 4-147).
22. Etilo alkoholio kiekio nustatymo vandens ir alkoholio tirpaluose lentelės. Sudarytojas Standartizacijos technikos komitetas Nr. 11 „Fermentacijos produktai“. Kaunas, 2001.“