LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIUS
Į S A K Y M A S
DĖL MIKROBIOLOGINIŲ REIKALAVIMŲ TERMIŠKAI APDOROTIEMS VĖŽIAGYVIŲ BEI MOLIUSKŲ PRODUKTAMS PATVIRTINIMO
2002 m. spalio 7 d. Nr. 459
Vilnius
Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15) bei siekdamas įgyvendinti Europos Sąjungos Komisijos sprendimo 93/51/EEB nuostatas:
1. Tvirtinu pridedamus Mikrobiologinius reikalavimus termiškai apdorotiems vėžiagyvių bei moliuskų produktams.
PATVIRTINTA
Valstybinės maisto ir veterinarijos
tarnybos direktoriaus 2002 m. spalio 7 d.
įsakymu Nr. 459
MIKROBIOLOGINIAI REIKALAVIMAI TERMIŠKAI APDOROTIEMS
VĖŽIAGYVIŲ BEI MOLIUSKŲ PRODUKTAMS
Mikrobiologiniai reikalavimai termiškai apdorotiems vėžiagyvių bei moliuskų produktams (toliau – Reikalavimai) paruošti remiantis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15) ir įgyvendina Europos Sąjungos Tarybos sprendimą 1993/51/EB.
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Reikalavimų tikslas – nustatyti mikrobiologinius standartus termiškai apdorotiems vėžiagyvių bei moliuskų produktams (toliau – produktai).
2. Vartojamos sąvokos:
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – VMVT) – Lietuvos Respublikos kompetentinga institucija.
3. VMVT patvirtintos įmonės, gaminančios produktus, turi užtikrinti, kad vėžiagyviai ir moliuskai bei iš jų pagaminti produktai atitiktų mikrobiologinius standartus.
4. Įmonės, atsižvelgdamos į perdirbamą žaliavą (visas gyvūnas, gyvūnas su kriaukle ar išlukštentas gyvūnas), apdorojimo temperatūrą, laiką bei galimus rizikos veiksnius, privalo sudaryti mėginių ėmimo programas.
5. Jei produktai neatitinka mėginių ėmimo programoje numatytų reikalavimų bei nesilaikoma numatytų priemonių, įmonė privalo:
5.1. pranešti VMVT apie produktų partijoje nustatytus mikrobiologinių standartų neatitikimus ir taikytas priemones;
5.2. informuoti VMVT apie kritinių kontrolės taškų priežiūros metodus, siekiant nustatyti užteršimo priežastis ir kontrolinių tikrinimų dažnumą;
II. MIKROBIOLOGINIAI STANDARTAI
6. Produktai turi atitikti šiuos mikrobiologinius standartus:
6.1. Salmonelių neturi būti 25g produkto: n = 5 ir c = 0.
Pagal rizikos veiksnių analizę produktuose neturi būti patogenų ir toksinų, pavojingų žmonių sveikatai.
6.2. Gyvūnai su kriaukle arba išlukštenti produktai:
Staphylococcus aureus: m = 100; M = 1000; n = 5; c = 2.
Termotolerantinės E. coli bakterijos (44 °C temperatūros agaro terpėje): m = 10; M = 100; n = 5; c = 2.
E. coli (agaro terpėje): m = 10; M = 100; n = 5; c = 1.
6.3. Mezofilinės aerobinės bakterijos (30 °C):
- visi produktai: m = 10 000; M = 100 000; n = 5; c = 2;
- gyvūnai su kriaukle arba ir išlukštenti produktai, išskyrus krabų mėsą: m = 50 000; M = 500 000; n = 5; c = 2;
- krabų mėsa: m = 100 000; M = 1000 000; n = 5; c = 2.
6.4. Partijos kokybė laikoma:
- patenkinama, kai visos vertės yra lygios 3 m arba mažesnės;
- priimtina, kai vertės yra tarp 3 m ir 10 m (=M) ir kai c/n yra 2/5 arba mažiau;
- nepatenkinama, kai vertės yra didesnės už M ir kai c/n didesnis kaip 2/5.
Paaiškinimai:
n = vienetų, sudarančių mėginį, skaičius;
m = bakterijų skaičius; rezultatas laikomas patenkinamu, jei mėginyje esančių bakterijų skaičius neviršija m;
M = maksimalus bakterijų skaičius; rezultatas laikomas nepatenkinamu, jei bakterijų skaičius viename ar keliuose mėginiuose yra lygus M arba didesnis;
c = mėginių skaičius, kur bakterijų skaičius gali būti tarp m ir M; mėginys laikomas tinkamu, jei bakterijų skaičius kituose mėginiuose yra m arba mažesnis.
______________