LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIUS

 

Į S A K Y M A S

DĖL TAM TIKRŲ MAISTINIŲ KIAUŠINIŲ TIEKIMO Į RINKĄ VETERINARIJOS REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO

 

2001 m. gruodžio 21 d. Nr. 565

Vilnius

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15) ir siekdamas įgyvendinti Europos Sąjungos Tarybos sprendimo 94/371/EB reikalavimus:

1. Tvirtinu pridedamus Tam tikrų maistinių kiaušinių tiekimo į rinką veterinarijos reikalavimus.

2. Pavedu įsakymo vykdymo kontrolę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriui.

 

 

DIREKTORIUS                                                                                  KAZIMIERAS LUKAUSKAS

______________


PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus

2001 m. gruodžio 21 d. įsakymu Nr. 565

 

tam tikrų maistinių kiaušinių Tiekimo į Rinką veterinarijos reikalavimai

 

Tam tikrų maistinių kiaušinių tiekimo į rinką veterinarijos reikalavimai (toliau – Reikalavimai) parengti vadovaujantis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymo (Žin., 1992, Nr. 2-15) 2, 6, 7, 9 ir 10 straipsnių nuostatomis ir įgyvendina Europos Sąjungos Tarybos sprendimo 94/371/EB reikalavimus.

1. Reikalavimų tikslas – nustatyti tam tikrų maistinių kiaušinių tiekimo į rinką Lietuvos Respublikoje veterinarijos reikalavimus.

2. Reikalavimuose vartojamos sąvokos:

Kiaušiniai – maistiniai A klasės, neatšaldyti ir nekonservuoti B klasės ir nerūšiuoti vištų kiaušiniai.

3. Kitos Reikalavimuose vartojamos sąvokos atitinka sąvokas, vartojamas Kiaušinių tiekimo į rinką techniniame reglamente (Žin., 2001, Nr. 19-610).

4. Nepažeidžiant 11 punkto nuostatų, Reikalavimai netaikomi, jeigu kiaušiniai yra naudojami kiaušinių produktų gamybai arba pristatomi maisto pramonės įmonėms, patvirtintoms pagal Kiaušinių produktų gamybos ir jų realizavimo veterinarijos reikalavimus (Žin., 2001, Nr. 16-517), kai ant kiaušinių pakuočių aiškiai nurodyta jų paskirtis.

5. Gamintojų patalpose ir iki pardavimo vartotojui kiaušiniai turi būti laikomi sausai, apsaugoti nuo tiesioginių saulės spindulių, o saugomi ir transportuojami palaikant nekintančią temperatūrą.

6. Kiaušiniai turi būti realizuoti ne vėliau kaip per 21 dieną po jų sudėjimo nepriklausomai nuo Kiaušinių tiekimo į rinką techniniame reglamente (Žin., 2001, Nr. 19-610) nurodytų surinkimo ir pakavimo terminų.

7. Kiaušiniai gali būti parduodami ne vėliau kaip likus 7 dienoms iki jų optimaliausio suvartojimo termino pabaigos.

8. Po Reikalavimų įsigaliojimo datos taikomi Lietuvos Respublikoje galiojantys teisės aktų reikalavimai dėl:

8.1. kiaušinių saugojimo įrangos ir transportavimo iš vienos saugyklos į kitą temperatūrų;

8.2. ženklinimo, kad vartotojas būtų informuotas apie higienos taisyklių laikymąsi.

9. 8.2 punkte nurodyta informacija turi būti pridėta vartotojui pardavimo metu, išskyrus atvejus, kai ši informacija uždėta pakavimo centre ant pakuotės.

10. Kiaušinių tiekimo į rinką techninio reglamento 3.1 punkte nurodytais atvejais Reikalavimų 7 punkte nurodyta tinkamumo vartoti data turi būti:

10.1. aiškiai nurodyta skelbime ant prekystalio ar transporto priemonės;

10.2. atspausdinta ant pakuotės ar įteikiama vartotojui kartu su kiaušiniais pirkimo metu.

11. Tik pagal Kiaušinių tiekimo į rinką techninio reglamento reikalavimus didelėmis ar mažomis pakuotėmis supakuoti kiaušiniai ar Kiaušinių produktų ir jų realizavimo veterinarijos reikalavimus atitinkantys kiaušinių produktai gali būti naudojami viešojo maitinimo įmonėse, taip pat nepramoninių kiaušinių produktų bei produktų, savo sudėtyje turinčių kiaušinių, gamybai.

12. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba kontroliuoja Reikalavimų laikymąsi.

13. Reikalavimai įsigalioja nuo 2004 m. sausio 1 dienos.

______________