LIETUVOS VALSTYBINĖS KOKYBĖS INSPEKCIJA PRIE VALSTYBINĖS KONKURENCIJOS IR VARTOTOJŲ TEISIŲ GYNIMO TARNYBOS

 

Į S A K Y M A S

DĖL NORMATYVINIŲ DOKUMENTŲ EKSPERTIZĖS IR DERINIMO TVARKOS

 

1995 m. gruodžio 22 d. Nr. 146

Vilnius

 

Vykdydama Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1995 m. liepos 21 d. nutarimo Nr. 1017 „Dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1992 m. gegužės 26 d. nutarimo Nr. 390 „Dėl Lietuvos valstybinės kokybės inspekcijos prie Lietuvos valstybinės standartizacijos tarnybos nuostatų patvirtinimo“ dalinio pakeitimo“ 2.6 punktą, Lietuvos valstybinė kokybės inspekcija prie Valstybinės konkurencijos ir vartotojų teisių gynimo tarnybos (LVKI) derina normatyvinius dokumentus.

Siekdamas vieningos, sukoordinuotos normatyvinių dokumentų ekspertizės,

įsakau:

Patvirtinti normatyvinių dokumentų maisto produktams ekspertizės ir derinimo tvarką (pridedama).

Ši tvarka įsigalioja nuo jos paskelbimo „Valstybės žiniose“ dienos.

 

 

VIRŠININKAS                                                                                                                    B. PAUŽA

______________

 


PATVIRTINTA

Lietuvos valstybinės kokybės inspekcijos

prie Konkurencijos ir vartotojų teisių

gynimo tarnybos

1995 m. gruodžio 22 d. įsakymu Nr. 146

 

NORMATYVINIŲ DOKUMENTŲ PROJEKTO MAISTO PRODUKTAMS EKSPERTIZĖS IR DERINIMO TVARKA

 

Maisto produktai, skirti pardavimui, turi būti gaminami pagal technologijos instrukcijas, receptūras ir turi atitikti kokybę reglamentuojančius normatyvinius dokumentus.

Normatyvinio dokumento projekto suderinimui jo ruošėjas ar gamintojas pateikia Lietuvos valstybinės kokybės inspekcijos (LVKI) centriniam aparatui.

Ekspertizę atlieka šaką kuruojantys specialistai.

Normatyvinių dokumentų ekspertizė atliekama vadovaujantis Lietuvos Respublikos įstatymais, Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimais ir kitais Lietuvoje privalomųjų normatyvinių dokumentų reikalavimais.

Atliekant normatyvinių dokumentų ekspertizę, įvertinama: jusliniai rodikliai;

techniniai reikalavimai žaliavoms ir medžiagoms;

fizikiniai, cheminiai rodikliai, jų dydžiai, leidžiami nukrypimai;

fasavimo, pakavimo kokybė ir ypatumai;

ženklinimo rekvizitai;

realizavimo terminai;

analizių metodai;

laikymo sąlygos;

reikalavimai priėmimui.

Ruošiant dokumentus gaminiams, kurių gamybai bus naudojamos naujos žaliavos, naujos technologijos, ar kilus abejonėms dėl kurių nors rodiklių, LVKI paprašius, dokumento ruošėjas ar gamintojas turi pateikti:

technologinę instrukciją, receptūrą ar gaminio analizių rezultatus;

respublikinės degustacijos komisijos protokolą ar gaminio pavyzdį.

Abejojant dėl nurodytų projekte rodiklių stabilumo užtikrinimo gamybos sąlygomis, specialistas, atliekantis normatyvinio dokumento ekspertizę, įvertina gamybos vietoje įrengimus, technologinius parametrus, gamybos ir laikymo sąlygas.

Teigiamo įvertinimo atveju LVKI rašo suderinimo raštą arba suderinimo grifą.

Esant pastaboms, jas vertina speciali komisija, sudaryta iš: gamintojo atstovo;

LVKI atstovo;

Standartizacijos departamento atstovo;

technikos komiteto arba mokslo įstaigos, arba Žemės ūkio ministerijos, arba nesuinteresuotos įmonės atstovo.

Komisijos darbą organizuoja LVKI. Šios komisijos išvados yra galutinės.

Ekspertizė ir suderinimas atliekamas ne ilgiau kaip per 15 kalendorinių dienų. Kai nesutarimus sprendžia komisija, atsakymas pateikiamas raštu ne vėliau kaip per 20 kalendorinių dienų.

Normatyvinių dokumentų ar jų pakeitimų vienas egzempliorius lieka inspekcijoje pas šaką kuruojantį specialistą.

Normatyvinių dokumentų ir jų pakeitimų ekspertizės išvados ir suderinimas registruojami bendra tvarka.

______________