LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIUS
Į S A K Y M A S
DĖL PAUKŠČIŲ ĮMONIŲ KONTROLĖS
2003 m. vasario 3 d. Nr. B1-120
Vilnius
Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15), atsižvelgęs į Pasaulio Gyvūnų Sveikatos Organizacijos Tarptautinio Gyvūnų Sveikatos Kodekso paskutinio leidimo rekomendacijas ir siekdamas nustatyti veterinarijos reikalavimus paukščių įmonei ir sustiprinti šių reikalavimų vykdymo kontrolę:
1. Tvirtinu pridedamus:
2. Pavedu įsakymo vykdymo kontrolę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo skyriui.
PATVIRTINTA
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
direktoriaus
2003 m. vasario 3 d. įsakymu Nr. B1-120
REIKALAVIMAI PAUKŠČIŲ ĮMONEI
Reikalavimai paukščių įmonei (toliau – Reikalavimai) parengti vadovaujantis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15) ir atsižvelgiant į Pasaulio Gyvūnų Sveikatos Organizacijos Tarptautinio Gyvūnų Sveikatos Kodekso paskutinio leidimo rekomendacijas.
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
2. Vartojamos sąvokos:
Dezinfekcija – kiaušinių ar peryklos įrangos apdorojimas formaldehidu arba kitomis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos patvirtintomis dezinfekcijos medžiagomis ir metodais.
Paukščių įmonė (toliau – Įmonė) – vienoje vietoje esanti paukščių veislininkystės, veisimo ar auginimo įmonė arba perykla.
Perinti skirti kiaušiniai – apvaisinti paukščių kiaušiniai, skirti viščiukams gauti.
Perykla – įmonė, kurioje perinami perinti skirti kiaušiniai.
Pulkas – tos pačios sveikatos būklės, laikomi tose pačiose patalpose arba aptvare ir sudarantys vieną epidemiologinį vienetą paukščiai.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – VMVT) – Lietuvos Respublikos kompetentinga institucija.
Valstybinis veterinarijos gydytojas –VMVT įgaliotas ar paskirtas veterinarijos gydytojas.
Veisliniai paukščiai – paukščiai, auginami perinimui skirtų kiaušinių gavimui.
Vienadieniai viščiukai – ne vyresni kaip 72 valandų amžiaus ir nė karto nelesinti paukščių jaunikliai; muskusinių ančių Cairina moschata ar jų mišrūnų jaunikliai gali būti palesinti.
II. BENDRIEJI REIKALAVIMAI ĮMONEI
3. Įmonė turi būti:
4. Įmonė turi būti aptverta tvora. Prie įvažiavimo į teritoriją turi būti vartai. Transporto priemonių ir žmonių judėjimas į teritoriją turi būti kontroliuojamas. Prie įvažiavimo ir įėjimo į teritoriją turi būti užrašas „BE LEIDIMO ĮVAŽIUOTI IR ĮEITI DRAUDŽIAMA“. Įmonėje turi būti pildomas lankytojų ir darbuotojų registracijos žurnalas.
5. Įmonėje gali būti auginami tik vienos rūšies ir to paties amžiaus paukščiai. Paukštidės paukščiais, jeigu įmanoma, turi būti užpildomos vienu metu.
6. Jeigu Įmonėje auginama keletas paukščių pulkų, organizuojama kiekvieno pulko individuali priežiūra.
7. Paukštidės, paukščių lesalų laikymo vietos arba kiaušinių laikymo vietos turi būti apsaugotos nuo kenkėjų ir laukinių paukščių. Įmonėje turi būti vykdoma kenkėjų kontrolės ir likvidavimo programa.
8. Paukštidės vidaus konstrukcijos turi būti lygiu paviršiumi, lengvai valomos ir dezinfekuojamos. Įmonėje turi būti vykdoma valymo ir dezinfekcijos ir jos efektyvumo kontrolės programa.
9. Teritorijoje aplink paukštides neturi būti augmenijos. Teritorija turi būti išbetonuota arba grįsta kitomis medžiagomis. Prie paukštidžių gali augti medžių, kurie sudaro pavėsį, išskyrus vaismedžius, kurie gali traukti laukinius paukščius.
11. Paukštidėse turi būti patalpos persirengti lankytojams, įmonės darbuotojams – vandens dušas ir tualetas. Įmonėje turi būti vykdoma lankytojų ir darbuotojų higienos reikalavimų taikymo kontrolės programa.
12. Iš paukštidės, išvežus paukščius, turi būti pašalinamas mėšlas, ji išvaloma ir išdezinfekuojama. Joje turi būti atliekama bakteriologinė dezinfekcijos efektyvumo kontrolė, naikinami graužikai ir vabzdžiai.
13. Paukštidės turi būti užpildomos tos pačios sveikatos būklės paukščiais, kurie kontroliuojami dėl salmonelių ir kitų patogenų. Įmonėje turi būti vykdomas salmonelių ir kitų patogenų kontrolės programos.
14. Visi lesalai, naudojami paukščiams lesinti, turi būti tiriami dėl salmonelių. Rekomenduojama paukščius lesinti granuliuotais arba kitokiu būdu dėl salmonelių apdorotais lesalais. Lesalai turi būti laikomi išvalytuose sandariuose konteineriuose arba patalpose. Įmonėje turi būti vykdoma lesalų kontrolės programa.
15. Paukščiai turi būti girdomi geriamuoju vandeniu. Įmonėje turi būti vykdoma geriamojo vandens kontrolės programa.
16. Sergantys ir nugaišę paukščiai turi būti nedelsiant pašalinti iš paukštidės ir saugiai sunaikinti pagal VMVT nustatytus reikalavimus. Įmonėje turi būti vykdoma gyvūninių atliekų surinkimo ir sunaikinimo kontrolės programa.
III. REIKALAVIMAI PERINTI SKIRTIEMS KIAUŠINIAMS IR JŲ GABENIMUI
18. Dedeklių paukščių paukštidės turi būti išklotos geros kokybės sausais pakratais. Gūžtose turi būti pakankamas kiekis švarių pakratų.
19. Kiaušiniai turi būti surenkami ne rečiau kaip du kartus per dieną ir sudedami į švarius, dezinfekuotus konteinerius.
20. Nešvarūs, sudužę, įskilę ir kitaip pažeisti, neįprastos formos, dvigubu tryniu ir mažo svorio kiaušiniai turi būti sudedami į atskirą konteinerį, kuris nenaudojamas perinti skirtiems kiaušiniams.
22. Dezinfekuoti kiaušiniai turi būti laikomi švarioje perinti skirtų kiaušinių patalpoje, kurioje turi būti 13o–15 oC temperatūra ir 70–80 % santykinė oro drėgmė.
IV. REIKALAVIMAI PERYKLAI
25. Perykloje darbas turi būti organizuotas taip, kad kiaušinių ir vienadienių viščiukų judėjimas vyktų tik viena kryptimi.
26. Skirtingos paskirties peryklos patalpos turi būti atskirtos. Jose turi būti atskira ventiliacijos sistema. Peryklose turi būti šios patalpos:
V. PERYKLŲ HIGIENOS SĄLYGOS
29. Peryklos teritorijoje neturi būti naminių ir laukinių gyvūnų. Perykloje turi būti įdiegta musių kontrolės programa.
VI. REIKALAVIMAI LANKYTOJAMS
34. Įmonėje turi būti įrengta vieta batams plauti ir dezinfekuoti, taip pat vieta rankoms plauti ir dezinfekuoti.
VII. DARBUOTOJŲ ASMENS HIGIENA
36. Darbuotojai, kurie priima kiaušinius į peryklą, prieš liesdami kiaušinius, turi nusiplauti rankas vandeniu ir užsidėti švarius viršutinius rūbus.
37. Vienadienius viščiukus atrenkantys ir skirstantys pagal lytį darbuotojai turi prieš darbą ir kiekvieną naują viščiukų partiją plauti ir dezinfekuoti rankas, dėvėti švarius rūbus ir avėti švarią avalynę.
VIII. PERINTI SKIRTŲ KIAUŠINIŲ IR PERYKLOS ĮRANGOS DEZINFEKCIJA
39. Perinti skirti kiaušiniai ir įranga turi būti dezinfekuojami sandarioje dezinfekcijai atlikti skirtoje patalpoje VMVT patvirtintais dezinfekantais. Dezinfekcijai atlikti reikalingas medžiagų kiekis apskaičiuojamas pagal patalpos apimtį.
40. Dezinfekciją rekomenduojama atlikti šiais metodais:
40.1. formaldehido garais naudojant:
40.2. dezinfekuojant 40.1.1 – 40.1.3 punktuose nurodytais metodais, dezinfekcijai atlikti skirtos patalpos centre pastatomas metalinis arba molinis, emaliuotas arba pagamintas iš asbesto ar kitokios nedegančios medžiagos indas ar konteineris; plastmasinius ir polietileninius konteinerius naudoti draudžiama; indo ar konteinerio apimtis turi būti apie 10 kartų didesnė už dezinfekcijai naudojamų medžiagų apimtį; į indą ar konteinerį pirmiausiai įberiamas kalio permanganatas ir ant jo užpilamas formalinas; patalpa sandariai uždaroma, garams išsklaidyti įjungiamas ventiliatorius, dezinfekuojama 20 minučių; baigus dezinfekciją, atidaromos ventiliacijos angos ir formaldehido garai pašalinami iš patalpos; kiaušiniai dezinfekcijai sudedami ant stelažų arba į dėžes, kurie pagaminti iš vielos, arba sudedami į puodelio formos kiaušinių padėklus; patalpoje pastatomas vandens šildytuvas, kuris palaiko 24o–38 oC vandens temperatūrą ir sudaro patalpoje 60–80 % santykinę oro drėgmę;
IX. KIAUŠINIŲ DEZINFEKCIJA PERINIMO IR SKILIMO SPINTOSE
41. Kiaušiniai VMVT patvirtintais dezinfekantais turi būti dezinfekuojami perinimo spintose praėjus ne daugiau kaip 12 valandų po to, kai jie sudedami į perinimo spintą ir joje nusistovi tinkama perinti temperatūra ir drėgmė. Perinimo spintos durys uždaromos ir išjungiami jos ventiliatoriai. Perinimo patalpoje ventiliatorius įjungiamas oro judėjimui palaikyti. Dezinfekcija atliekama 20 minučių. Po to įjungiami perinimo spintų ventiliatoriai, kad iš jų būtų pašalinti formaldehido garai. Draudžiama dezinfekuoti kiaušinius, kurie buvo perinami 24–96 valandas.
42. Kiaušiniai VMVT patvirtintais dezinfekantais turi būti dezinfekuojami juos perkėlus iš perinimo spintos į kiaušinių skilimo spintą, kai yra ne daugiau kaip 10 % skilusių kiaušinių. Kiaušiniai dezinfekuojami, kai skilimo spintoje nusistovi kiaušiniams skilti tinkama temperatūra ir santykinė oro drėgmė. Spintos durys uždaromos, ventiliatoriai išjungiami, išskyrus peryklos ventiliatorių, kuris palaiko oro judėjimą patalpoje. Dezinfekuojama formaldehido garais 20 minučių.
43. Perinimo ir skilimo spintos dezinfekuojamos paruošus jas kitos partijos kiaušinių perinimui ir skilimui. Spintų durys uždaromos, ventiliatoriai išjungiami. Dezinfekuojama formaldehido garais 3–12 valandų.
X. VIENADIENIŲ VIŠČIUKŲ GABENIMO REIKALAVIMAI
45. Vienadieniai viščiukai turi būti sudedami į naujas dėžes arba dėžes, kurios prieš tai buvo gerai išvalytos ir išdezinfekuotos.
46. Vienadieniai viščiukai turi būti gabenami vienadienių viščiukų gabenimui skirtomis transporto priemonėmis. Transporto priemonės turi būti gerai išvalytos ir išdezinfekuotos.
47. Dėžutės su vienadieniais viščiukais transporto priemonėje turi būti tinkamai sustatytos, kad oras galėtų laisvai judėti tarp dėžučių ir aprūpintų viščiukus deguonimi, ir tinkamai sutvirtintos, kad gabenimo metu nejudėtų. Gabenimo metu turi būti palaikoma vienadieniams viščiukams reikiama temperatūra.
XI. PAUKŠČIŲ IR PERYKLŲ STEBĖSENA DĖL SALMONELIŲ
48. Bakteriologiniam salmonelių tyrimui imami šie mėginiai:
48.1. paukštidėse – šviežių paukščių išmatų (ne mažiau kaip 1 gramas vienam mėginiui), nugaišusių arba nužudytų paukščių, vienadienių viščiukų;
50. Tyrimui imami atsitiktiniai mėginiai:
50.1. auginimo pulke – vienadieniams viščiukams ir paukščiams, likus 3 savaitėms iki paukščių perkėlimo į dedeklių paukščių paukštidę arba kitas patalpas;
51. Visi mėginiai turi būti tinkamai paženklinti ir identifikuoti, kad būtų galima nustatyti mėginio paėmimo datą ir vietą.
XII. DUOMENŲ REGISTRACIJA, ANALIZĖ IR KONTROLĖ
53. Įmonėje turi būti registruojami:
53.2. mikroklimato registracijos duomenys visais kiaušinių laikymo, apdorojimo ir perinimo ir viščiukų auginimo etapais (temperatūra, santykinė oro drėgmė, oro judėjimo greitis, apsukimo laikas) ir mikroklimato matavimo prietaisų tikrinimo rezultatai;
53.3. valymo ir dezinfekcijos duomenys (valymo ir dezinfekcijos atlikimo ir dezinfekcijos medžiagų registracijos žurnalas);
53.4. dezinsekcijos ir deratizacijos duomenys (dezinsekcijos ir deratizacijos atlikimo ir naudotų nuodingų medžiagų registracijos žurnalas);
54. Perykloje be 53 punkte nurodytų duomenų turi būti registruojama:
54.1. kiaušinių kilmė, kiaušinių pristatymo data, identifikacijos duomenys, kiaušinių laikymo trukmė (kiaušinių judėjimo ir identifikacijos registracijos žurnalas, įskaitant veterinarijos sertifikatų registraciją);
54.2. išperintų viščiukų skaičius ir jų paskirties vieta, perinimo išeiga, embrionų žuvimo priežastys (vienadienių viščiukų judėjimo ir embrionų žuvimo priežasčių registracijos žurnalas);
57. 53–55 punktuose nurodyti duomenys turi būti pateikiami valstybiniam veterinarijos gydytojui pareikalavus.
Reikalavimų paukščių įmonei
1 priedas
DEZINFEKCIJOS MEDŽIAGOS IR JŲ SAVYBĖS
Savybės |
Chloras |
Jodas |
Fenolis |
Ketvirtiniai amonio dariniai |
Formaldehidas |
Bakteriocidinis |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
Bakteriostatinis |
- |
- |
+ |
+ |
+ |
Fungicidinis |
- |
+ |
+ |
± |
+ |
Virusocidinis |
± |
+ |
+ |
± |
+ |
Toksinis |
|
|
|
|
|
*Poveikis organinei medžiagai |
++++ |
++ |
+ |
+++ |
+ |
Naudojimas dezinfekcijai |
|||||
Peryklos įranga |
+ |
+ |
+ |
+ |
± |
Vandens tiekimo įranga |
+ |
+ |
- |
+ |
- |
Personalas |
+ |
+ |
- |
+ |
- |
Kiaušinių valymas |
+ |
- |
- |
+ |
+ |
Grindų dezinfekcija |
- |
- |
+ |
+ |
+ |
Batų dezinfekcija |
- |
- |
+ |
+ |
- |
Patalpų dezinfekcija |
± |
+ |
± |
+ |
+ |
Sutartiniai ženklai:
+ – teigiamas poveikis;
- – neigiamas poveikis;
± – ribotas poveikis;
* – + skaičius nurodo dezinfekcinės medžiagos aktyvumo sumažėjimą.
Reikalavimų paukščių įmonei
2 priedas
MĖGINIŲ SKAIČIUS BAKTERIOLOGINIAM TYRIMUI ATLIKTI
Paukščių skaičius pulke |
Mėginių skaičius |
25–29 |
20 |
30–39 |
25 |
40–49 |
30 |
50–59 |
35 |
60–89 |
40 |
90–199 |
50 |
200–499 |
55 |
500 ir daugiau |
60 |
Forma patvirtinta
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
direktoriaus
2003 m. vasario 3 d. įsakymu Nr. B1-120
____________________ VALSTYBINĖ MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBA
AKTAS
DĖL PAUKŠČIŲ ĮMONĖS PATIKRINIMO
200 _______________ Nr. ___________
(Data)
_______________
(Vieta)
_______________________________________________________________________________ ,
(Pareigūno pareigos, vardas, pavardė)
vykdydamas (-a), ________________________________________________________ dalyvaujant
(Nurodyti tikrinimo pagrindą)
________________________________________________________________________________
(Įmonės savininko ar kitų atsakingų asmenų vardai, pavardės, pareigos)
_______________________________________________________________________________ ,
patikrino, ar ______________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________ ,
(Įmonės savininko vardas, pavardė/pavadinimas, asmens/įmonės kodas, telefonas)
įmonė atitinka teisės aktuose nustatytus privalomuosius reikalavimus.
Anksčiau įmonė buvo/nebuvo tikrinta:
_______________________________________________________________________________ ,
(Jei buvo tikrinta, nurodyti tikrinimo datą ir akto Nr.)
Patikrinimo duomenys
Patikrinimo objektas |
Žymėti X |
||
Taip |
Ne |
||
Paukščių įmonės teritorija, patalpos ir įranga |
|||
Ar teritorija yra aptverta? |
|
|
|
Ar kontroliuojamas transporto priemonių judėjimas į teritoriją? |
|
|
|
Ar kontroliuojamas žmonių judėjimas į teritoriją? |
|
|
|
Ar prie įvažiavimo ir įėjimo į teritoriją yra užrašas „Be leidimo įvažiuoti ir įeiti draudžiama“? |
|
|
|
Ar teritorija tvarkinga? |
|
|
|
Ar įmonėje auginami tik vienos rūšies ir to paties amžiaus paukščiai? |
|
|
|
Ar organizuojama kiekvieno pulko individuali priežiūra? |
|
|
|
Ar paukštidės, paukščių lesalų laikymo vietos arba kiaušinių laikymo vietos apsaugotos nuo kenkėjų ir laukinių paukščių? |
|
|
|
Ar paukštidėse yra patalpos persirengti lankytojams, įmonės darbuotojams – vandens dušas ir tualetas? |
|
|
|
Ar patalpose yra ventiliacijos sistema? |
|
|
|
Ar tinkamai tvarkomos šiukšlės? |
|
|
|
Ar tvarkinga nuotekų surinkimo sistema? |
|
|
|
Ar tvarkinga įmonėje esanti įranga? |
|
|
|
Higienos reikalavimai |
|||
Ar tvarkingos patalpos? |
|
|
|
Ar švarios patalpos? |
|
|
|
Ar tinkamai valoma ir dezinfekuojama įranga, stalai ir kiti horizontalūs paviršiai? |
|
|
|
Ar dezinfekcijai naudojamos tinkamos dezinfekcijos medžiagos? |
|
|
|
Ar tinkamai laikomos dezinfekcijos medžiagos? |
|
|
|
Ar darbuotojai dėvi švarius rūbus? |
|
|
|
Ar darbuotojai avi švarius batus? |
|
|
|
Ar įrengta vieta batams plauti ir dezinfekuoti? |
|
|
|
Ar įrengta vieta rankoms plauti ir dezinfekuoti? |
|
|
|
Kontrolė ir savikontrolė |
|
|
|
Ar kontroliuojama patalpų temperatūra? |
|
|
|
Ar temperatūros matavimo prietaisai išdėstyti tinkamose vietose? |
|
|
|
Ar kontroliuojami temperatūros matavimo prietaisai? |
|
|
|
Ar oro temperatūra patalpose atitinka nustatytas normas? |
|
|
|
Ar kontroliuojama patalpų santykinė drėgmė? |
|
|
|
Ar santykinės drėgmės matavimo prietaisai išdėstyti tinkamose vietose? |
|
|
|
Ar kontroliuojami santykinės drėgmės matavimo prietaisai? |
|
|
|
Ar santykinė drėgmė patalpose atitinka nustatytas normas? |
|
|
|
Ar matuojamas oro judėjimo greitis patalpose? |
|
|
|
Ar atliekama salmonelių kontrolė? |
|
|
|
Ar tinkamas mėginių skaičius imamas salmonelėms tirti? |
|
|
|
Ar tinkamai ženklinami ir identifikuojami mėginiai? |
|
|
|
Ar registruojami mėginiai? |
|
|
|
Ar tinkamos mėginių laikymo sąlygos? |
|
|
|
Ar registruojami laboratorinių tyrimų rezultatai? |
|
|
|
Ar kontroliuojamas dezinfekcijos efektyvumas? |
|
|
|
Ar atliekama dezinsekcija? |
|
|
|
Ar atliekama deratizacija? |
|
|
|
Ar darbuotojams sudaromos galimybės tobulinti profesinius gebėjimus ir žinias? |
|
|
|
Ar vykdoma gamybos proceso savikontrolės programa? |
|
|
|
Ar vykdoma kiaušinių kokybės užtikrinimo programa? |
|
|
|
Ar tinkamai saugomi dokumentai? |
|
|
|
Ar atliekama įmonės veiklos analizė? |
|
|
|
Reikalavimai perinti skirtiems kiaušiniams ir jų gabenimui |
|||
Ar dedeklių paukščių paukštidės išklotos geros kokybės sausais pakratais? |
|
|
|
Ar kiaušiniai surenkami ne rečiau kaip du kartus per dieną? |
|
|
|
Ar surinkti kiaušiniai sudedami į švarius dezinfekuotus konteinerius? |
|
|
|
Ar kiaušiniai dezinfekuojami VMVT patvirtintomis dezinfekcinėmis medžiagomis? |
|
|
|
Ar transporto priemonės, kuriomis vežami kiaušiniai, reguliariai valomos ir dezinfekuojamos? |
|
|
|
*Ar perykloje yra šios patalpos: |
|||
- kiaušinių priėmimo ir laikymo; |
|
|
|
- kiaušinių apžiūrėjimo; |
|
|
|
- kiaušinių dezinfekavimo; |
|
|
|
- kiaušinių rūšiavimo ir sudėjimo į perinimo dėklus; |
|
|
|
- kiaušinių perinimo; |
|
|
|
- kiaušinių skilimo ir viščiukų surinkimo; |
|
|
|
- viščiukų atrinkimo, atskyrimo pagal lytį ir sudėjimo į dėžutes; |
|
|
|
- medžiagoms laikyti; |
|
|
|
- valymo įrangai ir priemonėms laikyti; |
|
|
|
- atliekoms laikyti; |
|
|
|
- darbuotojų poilsio ir maitinimo; |
|
|
|
- raštinė; |
|
|
|
- persirengimo patalpos, vandens dušas ir tualetas. |
|
|
|
*Kiaušinių, peryklos patalpų, vienadienių viščiukų ir transporto priemonių higiena |
|||
Ar kiaušinių ir vienadienių viščiukų judėjimas vyksta viena kryptimi? |
|
|
|
Ar tinkamai atliekama kiaušinių dezinfekcija: |
|||
- prieš perinimą; |
|
|
|
- perinimo spintoje; |
|
|
|
- skilimo spintoje. |
|
|
|
Ar tinkamai dezinfekuojamos perinimo patalpos? |
|
|
|
Ar vienadieniai viščiukai sudedami į gerai išvalytas ir išdezinfekuotas dėžutes? |
|
|
|
Ar vienadieniai viščiukai gabenami tinkamomis transporto priemonėmis? |
|
|
|
Ar transporto priemonės yra tinkamai išvalytos ir išdezinfekuotos? |
|
|
|
Ar dėžutės su vienadieniais viščiukais yra tinkamai sustatytos transporto priemonėje? |
|
|
|
*Kontrolė ir savikontrolė |
|||
Ar registruojama kiaušinių kilmė? |
|
|
|
Ar registruojama kiaušinių pristatymo data? |
|
|
|
Ar registruojami kiaušinių identifikacijos duomenys? |
|
|
|
Ar registruojama kiaušinių laikymo trukmė? |
|
|
|
Ar registruojami veterinarijos sertifikatai arba gyvūnų sveikatos pažymėjimai? |
|
|
|
Ar registruojamas išperintų viščiukų skaičius ir perinimo išeiga? |
|
|
|
Ar registruojamos embrionų žuvimo priežastys? |
|
|
|
Ar registruojami laboratorinių tyrimų rezultatai? |
|
|
|
Ar vienadieniai viščiukai vakcinuojami? |
|
|
|
Ar tinkamai atliekama viščiukų vakcinacija? |
|
|
|
Ar tvarkoma viščiukų vakcinacijos registracija? |
|
|
|
|
|
|
|
* – pildoma įmonėse, kuriose yra peryklos
Nustatyti pažeidimai: ______________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
Nurodymai: ______________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
Surašyti akto ____ egzemplioriai ir perduoti:
1. ___________________________________
2. ___________________________________
3. ___________________________________
Tikrino
_______________________ _______________________
(Pareigos) (Parašas) (Vardas, pavardė)
Dalyvavo
_______________________ _______________________
(Pareigos) (Parašas) (Vardas, pavardė)
Su aktu susipažinau ir vieną egzempliorių gavau:
_______________________ _______________________
(Pareigos) (Parašas) (Vardas, pavardė)
_______________________
(Data)