LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIUS
Į S A K Y M A S
DĖL HIGIENOS REIKALAVIMŲ PREKYBAI NEGYVŪNINIAIS MAISTO PRODUKTAIS MAISTO PREKYBOS ĮMONIŲ SAVITARNOS SKYRIUOSE PATVIRTINIMO
2004 m. sausio 14 d. Nr. B1-41
Vilnius
Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos maisto įstatymu (Žin., 2000, Nr. 32-893; 2002, Nr. 64-2574; 2003, Nr. 92-4139), Lietuvos higienos norma HN 15:2003 „Maisto higiena“ (Žin., 2003, Nr. 70-3205), įgyvendindamas 2002 m. sausio 28 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 178/2002/EB dėl maisto įstatymo pagrindinių principų ir reikalavimų nustatymo, Europos maisto saugos institucijos įsteigimo ir maisto saugos procedūrų ir principų nustatymo nuostatas:
1. Tvirtinu pridedamus Higienos reikalavimus prekybai negyvūniniais maisto produktais maisto prekybos įmonių savitarnos skyriuose.
2. Nurodau apskričių, miestų valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų viršininkams įgyvendinti šį įsakymą.
3. Pavedu įsakymo vykdymą kontroliuoti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriui, Maisto ir veterinarijos audito tarnybai.
PATVIRTINTA
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
direktoriaus 2004 m. sausio 14 d.
įsakymu Nr. B1-41
HIGIENOS REIKALAVIMAI PREKYBAI NEGYVŪNINIAIS MAISTO PRODUKTAIS MAISTO PREKYBOS ĮMONIŲ SAVITARNOS SKYRIUOSE
Higienos reikalavimai prekybai negyvūniniais maisto produktais maisto prekybos įmonių savitarnos skyriuose paruošti vadovaujantis Lietuvos Respublikos maisto įstatymu (Žin., 2000, Nr. 32-893; 2002, Nr. 64-2574; 2003, Nr. 92-4139), Lietuvos higienos norma HN 15:2003 „Maisto higiena“ (Žin., 2003, Nr. 70-3205), atsižvelgus į 2002 m. sausio 28 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 178/2002/EB dėl maisto įstatymo pagrindinių principų ir reikalavimų nustatymo, Europos maisto saugos institucijos įsteigimo ir maisto saugos procedūrų ir principų nustatymo nuostatas.
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Higienos reikalavimų prekybai negyvūniniais maisto produktais maisto prekybos įmonių savitarnos skyriuose (toliau – Reikalavimai) tikslas – įgyvendinti higienos reikalavimus, kurių turi būti laikomasi maisto prekybos įmonių savitarnos skyriuose prekiaujant negyvūniniais maisto produktais. Reikalavimai netaikomi savitarnos skyriuose parduodamiems šviežiems vaisiams, daržovėms, šviežiems grybams, riešutams (su kevalu).
2. Vartojamos sąvokos:
Nefasuotas maisto produktas – birus, vienetinis, sveriamas maisto produktas be išorinės ar apsauginės pakuotės, skirtas tiesiogiai vartoti be papildomo šiluminio apdorojimo ar papildomo plovimo (pvz.: sausainiai, vafliai, džiovinti vaisiai ar raugintos daržovės ir t. t.).
Savitarna – prekybos būdas, leidžiantis vartotojui pačiam apsitarnauti.
Fasuotas maisto produktas – kiekvienas atskiras galutiniam vartotojui ir viešojo maitinimo įstaigoms pateikiamas prekinis vienetas, susidedantis iš maisto produkto ir pakuotės, į kurią jis buvo įdėtas prieš parduodant ir kuri apgaubia produktą visiškai arba tik iš dalies, bet visada taip, kad pakuotės turinio nebūtų galima pakeisti, jos neatidarius ar nepakeitus (pvz.: zefyrai, saldainiai, valgomosios sėklos ir t. t.).
II. BENDRIEJI HIGIENOS REIKALAVIMAI
3. Savitarnos skyriuje parduodami negyvūniniai maisto produktai gali būti fasuoti gamintojų arba prekybos įmonės laikantis Maisto įstatymo, HN 15:2003 „Maisto higiena“, HN 119:2003 „Maisto produktų ženklinimas“ (Žin., 2003, Nr. 13-530). Besiliečiančios su negyvūniniais maisto produktais pakavimo medžiagos turi atitikti HN 16:2001 „Medžiagos ir gaminiai, besiliečiantys su maistu“ (Žin., 2002, Nr. 28-1010) reikalavimus.
4. Savitarnos skyriuje prekiauti nefasuotais negyvūniniais maisto produktais turi būti sudarytos tokios sąlygos, kad pirkėjui renkantis produktas nebūtų užkrėstas ar užterštas. Džiovintų vaisių, uogų, valgomųjų sėklų (sezamo, linų sėmenų, aguonų, saulėgrąžų ir kt.), duonos, pyrago kepinių (be įdaro) prekyba turi būti vykdoma tokia forma, kuri patikimai apsaugotų patį maisto produktą nuo tiesioginio sąlyčio su pirkėju. Savitarnos skyriuje pirkėjui turi būti prieinamos lengvai dozuojamos pastatomos ar pakabinamos priemonės, automatai, taurės, kolbos, piltuvai nefasuotų negyvūninių maisto produktų laikymui. Nefasuotiems negyvūniniams maisto produktams imti bei susidėti skirti specializuoti įrankiai (instrumentai) turi būti laikomi pirkėjams patogioje vietoje šalia laikymo įrenginių. Pakuotės nefasuotiems negyvūniniams maisto produktams susidėti (maišeliai, dėžutės, paketai, tinkleliai ir kt.) bei paėmimui reikalingi įrankiai (replės, šaukštai, mentelės, kastuvėliai ir kt.) turi atitikti HN 16:2001 „Medžiagos ir gaminiai, besiliečiantys su maistu“ reikalavimus.
5. Savitarnos skyriuje leidžiama prekiauti tik fasuotomis raugintomis, sūdytomis, marinuotomis daržovėmis ir grybais. Prekybos įmonėse taip pat leidžiama prekiauti raugintomis, sūdytomis, marinuotomis daržovėmis ir grybais iš statinių, katilų, konteinerių ir kitų talpyklų tik aptarnaujant pardavėjai–konsultantei, kuri naudoja tam skirtus įrankius, dirba laikydamasi higienos reikalavimų.
6. Savitarnos skyriuje rekomenduojama nenaudoti medinio inventoriaus: stelažų, lentynų, dėžių, – nes jis sunkiai plaunamas, dezinfekuojamas, sugeria panaudotų detergentų kvapus.
7. Savitarnos skyrių prekybinės įrangos, besiliečiančios su nefasuotais negyvūniniais maisto produktais, valymui, plovimui, dezinfekavimui turi būti naudojamos tik Sveikatos apsaugos ministerijos registruotos ir leistos naudoti sąlyčiui su maisto produktais medžiagos, kurioms išduotas Ne maisto prekės higieninis pažymėjimas.