LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTERIJA
Į S A K Y M A S
DĖL HIGIENOS NORMOS HN 53-1995 „LEIDŽIAMI VARTOTI MAISTO PRIEDAI“ PAKEITIMO NR. 2
1998 m. vasario 3 d. Nr. 67
Vilnius
1. Patvirtinti higienos normos HN 53-1995 „Leidžiami vartoti maisto priedai“ pakeitimą Nr. 2 (1 priedas) ir nustatyti jo įsigaliojimo datą – 1998 04 01.
3. Visoms organizacijoms ir įmonėms nuo 1998 04 01 vadovautis higienos normos HN 53-1995 „Leidžiami vartoti maisto priedai“ pakeitimu Nr. 2.
4. Įsakymo vykdymo kontrolę pavedu Lietuvos Respublikos vyriausiajam valstybiniam gydytojui higienistui Z. Stanevičiui.
Lietuvos Respublikos
sveikatos apsaugos ministerijos
1998 02 03 įsakymo Nr. 67
1 priedas
LIETUVOS HIGIENOS NORMOS HN 53-1995 PAKEITIMAS Nr. 2
LEIDŽIAMI VARTOTI MAISTO PRIEDAI
Patvirtino ir nustatė įsigaliojimo datą – 1998 04 01 Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministras 1998 02 03 įsakymu Nr. 67.
2.27 punktą išdėstyti taip:
2 skyrių papildyti tokiais punktais:
„2.28. Tarybos 1992 m. gruodžio 17 d. direktyva, pirmą kartą papildanti direktyvą 88/344/EEC dėl valstybių narių įstatymų, susijusių su tirpikliais, vartojamais maisto produktams ir jų ingredientams gaminti, derinimo (92/115/EEC) (OŽ L 409, 1992 12 31, P. 0031) = Council Directive 92/115/EEC of 17 December 1992 amending for the first time Directive 88/344/EEC on the approximation of the laws of the Member States on extraction solvents used in the production of foodstuffs and food ingredients.
2.29. Europos Parlamento ir Tarybos 1994 m. gruodžio 7 d. direktyva, antrą kartą papildanti direktyvą 88/344/EEC dėl valstybių narių įstatymų, susijusių su tirpikliais, vartojamais maisto produktams ir jų ingredientams gaminti, derinimo (94/52/EC) (OŽ L 331, 1994 12 21, P. 0010) = Directive 94/52/EC of the European Parliament and of the Council of 7 December 1994 amending for the second time Directive 88/344/EEC on the approximation of the laws of the Member States on extraction solvents used in the production of foodstuffs and food ingredients“.
4.1 punktą papildyti:
7.3. lentelė
2 skilties 1, 2, 9, 10, 11 eilutėse nurodytus saldiklius pažymėti išnašos ženklu ***,
3 skiltyje žodžius „nenormuojama“ pakeisti į „Quantum satis“.
Po lentele įrašyti išnašą:
„***-produktų, turinčių daugiau kaip 10 % poliolių, etiketėse privaloma ženklinti:
„didelis kiekis gali sukelti vidurių paleidžiamąjį efektą“.
7.5, 8.2, 8.3, 8.6, 8.7, 8.8, 8.10, 8.11, 8.15 lentelėse maisto priedo pavadinimą „sorbininė rūgštis“ pakeisti į naują lietuvišką sinonimą „sorbo rūgštis“.
7.5. lentelė
Po E 312 įrašyti žemiau nurodytas eilutes.
|
|
|
|
1 |
2 |
3 |
4 |
|
|
|
|
E 315 |
Eritorbo rūgštis |
Erythorbic acid |
Antioksidantas |
|
|
|
|
E 316 |
Natrio eritorbatas |
Sodium erythorbate |
Antioksidantas |
„E 1504 Etilo acetatas“ ir „E 1510 Etanolis“ išbraukti.
8.2. lentelė
Lentelę taisyti taip:
1 pozicijos 4 skilties pastabą „Laikant sūryme“ išbraukti;
1 poziciją papildyti nauja, žemiau nurodyta eilute.
1 |
2 |
3 |
|
4 |
|
|
|
|
|
1. Fermentiniai sūriai |
Anato ekstraktai E 160 b |
- * |
|
|
3 pozicijos 6 ir 7 eilutes išdėstyti, kaip čia nurodyta.
1 |
2 |
3 |
4 |
|
|
|
|
3. Lydyti sūriai |
Nizinas E 234 |
1mg/dm2 paviršiaus |
Paviršiui apdirbti |
|
|
(neturi būti giliau kaip |
|
|
Pimaricinas E 235 |
|
5 mm) |
4 pozicijos 1, 2, 3 ir 4 skiltis išbraukti.
8.3. lentelė
3 poziciją papildyti nauja eilute, kaip čia nurodyta.
1 |
2 |
3 |
4 |
|
|
|
|
3. Konditeriniai ir |
Diacetilvyno ir riebiųjų |
- * |
|
kulinariniai riebalai |
rūgščių gliceridai E 472e |
|
|
|
|
|
|
8.4. lentelė
2 pozicijos 2 eilutę pažymėti išnašos ženklu***.
2 poziciją papildyti naujomis eilutėmis, kaip čia nurodyta.
1 |
2 |
3 |
4 |
|
|
|
|
Mėsos gaminiai, pjaustyti |
Natrio diacetatas E 262 |
- * |
|
stambiais gabalais, malti, |
|
|
|
termiškai apdoroti, rūkyti |
Natrio citratai E 331 |
- * |
|
ir parūkyti |
|
|
|
|
Eritorbo rūgštis E 315 |
0,5 |
Atskirai arba kartu. |
|
|
|
Per skaičiavus į |
|
Natrio eritorbatas E 316 |
|
eritorbo rūgštį |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Natrio tartratai E 335 |
-* |
|
|
|
|
|
|
Trifosfatai E 451 a, b |
2 |
Perskaičiavus į P205 |
|
|
|
|
|
Pieno ir riebiųjų rūgščių |
-* |
|
|
gliceridai E 472 b |
|
|
|
|
|
|
|
Dikrakmolo fosfatas E 1412 |
-* |
|
|
|
|
|
3 pozicijos 2 skilties 11 eilutę pažymėti išnašos ženklu**.
Po lentele įrašyti išnašą:
„ *** Kai etiketėje ženklinama „vartojamas maistui“, gali būti parduodama tik natrio nitrito mišinys su valgomąja druska ar jos pakaitalais (įsigaliojimo data turi būti nustatyta trečiajame šios higienos normos pakeitime)“.
8.5. lentelė
1, 2 ir 5 pozicijas papildyti naujomis eilutėmis, kaip nurodyta žemiau.
1 |
2 |
3 |
4 |
|
|
|
|
1. Miltai ir grūdų gaminiai |
Kalcio stearoil-2-laktatas E 482 |
5 |
|
|
|
|
|
2. Duona |
Acto rūgštis E 260 |
|
Išskyrus |
|
Kalio acetatas E 261 |
-* |
ruginių |
|
Natrio acetatas E 262 |
|
miltų duoną |
|
Kalcio acetatas E 263 |
|
|
|
|
|
|
5. Konditeriniai gaminiai |
Riebiųjų rūgščių poliglice- |
10 |
|
ir kepiniai |
ridai E 475 |
|
|
|
|
|
|
|
Metilceliuliozė E 461 |
-* |
|
|
|
|
|
|
Hidroksipropilceliuliozė E 463 |
-* |
|
|
|
|
|
|
Acetilinto dikrakmolo |
|
|
|
fosfatas E 1414 |
-* |
|
|
|
|
|
|
Natrio metabisulfitas E 223 |
0,05 |
Biskvitams |
|
|
|
|
8.6. lentelė
1 pozicijos 2 skilties 9 eilutę,
2 pozicijos 2 skilties 6 eilutę,
3 pozicijos 2 skilties 6 eilutę,
4 pozicijos 2 skilties 6 eilutę ir 13 eilutę pažymėti išnašos ženklu **.
5 poziciją papildyti naujomis eilutėmis, kaip čia nurodyta.
|
|
|
|
1 |
2 |
3 |
4 |
|
|
|
|
5. Vaisių gaminiai |
Karob grūdų guma E 410 |
10 |
Džemams, želė, |
|
|
|
marmeladams. Atskirai |
|
Ksantan guma E 415 |
-* |
arba kartu |
|
|
|
|
|
Oksiduotas krakmolas E 1404 |
-* |
Įdarams su vaisių piurė |
|
|
|
|
|
Hidroksipropildikrakmolo |
-* |
|
|
fosfatas E 1442 |
|
|
|
|
|
|
6 pozicijos 2 skiltyje išbraukti išnašos ženklą.
8.7. lentelė
2 pozicijos 2 skilties 6 eilutę pažymėti išnašos ženklu,**
3 ir 5 pozicijas papildyti naujomis eilutėmis, kaip nurodyta žemiau.
1 |
2 |
3 |
4 |
|
|
|
|
3. Daržovių gaminiai |
Oksiduotas krakmolas E 1404 |
-* |
|
|
|
|
|
5. Pomidorų gaminiai |
Natrio alginatas E 401 |
-* |
|
|
Benzoinė rūgštis E 210, |
1 |
Atskirai arba |
|
natrio benzoatas E 211 |
|
kartu |
|
|
|
|
8.9. lentelė
2 poziciją papildyti nauja eilute, kaip čia nurodyta.
1 |
2 |
3 |
4 |
|
|
|
|
2. Cukraus gaminiai |
Interesterifikuotos ricinos |
5 |
Šokoladui, kakavos |
|
rūgšties poligliceridai E 476 |
|
milteliams |
|
|
|
|
|
|
|
|
8.10. lentelė
1 ir 3 pozicijas papildyti naujomis eilutėmis, kaip čia nurodyta.
1 |
2 |
3 |
4 |
|
|
|
|
1. Vynas, midus |
Natūralios medžiagos ir kvapiosios |
|
|
|
medžiagos, identiškos natūralioms |
-* |
|
|
|
|
|
|
Arabik guma E 414 |
0,2 |
Dažomosioms medžia goms |
|
|
|
stabilizuoti |
|
|
|
|
3. Degtinė, konjakas, viskis, |
Arabik guma E 414 |
0,2 |
Dažomosioms medžia goms |
brendis, džinas, romas, |
|
|
stabilizuoti |
likeris, trauktinės |
Benzoinė rūgštis E 210, |
Bendrai |
Alkoholiniams |
|
Natrio benzoatas E 211 |
0,15 |
gėrimams, silpnesniems |
|
Sorbo rūgštis E 200, |
Bendrai |
negu |
|
kalio sorbatas E 202 |
0,2 |
15 % alkoholio |
|
Difosfatai E 450 |
1,0 |
Grietinėlės ir |
|
Karagenanas E 407 |
10,0 |
pieno likeriams |
2 pozicijos 6 eilutę pataisyti -
„Kalcio sulfatas E 516“.
8.11. lentelė
Lentelę papildyti nauja eilute, kaip čia nurodyta.
1 |
2 |
3 |
4 |
|
|
|
|
Nealkoholiniai gėrimai |
Natrio hidrokarbonatas E 500b |
-* |
|
|
|
|
|
8.12. lentelė
5 poziciją papildyti nauja eilute, kaip čia nurodyta.
1 |
2 |
3 |
4 |
|
|
|
|
5. Gėrimų koncentratų milteliai |
Kalcio fosfatai E 341 |
10 |
|
|
|
|
|
8.15. lentelė
2 poziciją papildyti naujomis eilutėmis, kaip čia nurodyta.
1 |
2 |
3 |
4 |
|
|
|
|
2. Garstyčios |
Guar guma E 412 |
- * |
|
|
Ksantan guma E 415 |
- * |
|
9 pozicijos 8–12 eilutes išdėstyti, kaip nurodyta naujojoje redakcijoje, ir papildyti poziciją nauja eilute.
1 |
2 |
3 |
4 |
|
|
|
|
9. Padažai salotoms. Majo- |
Benzoinė rūgštis E 210, |
|
Išskyrus majonezą su |
nezas su sumažintu rieba- |
natrio benzoatas E 211 |
|
sumažintu riebalų |
lų kiekiu (mažiau kaip |
|
1 |
kiekiu |
50 %) |
Sorbo rūgštis E 200, |
|
Atskirai |
|
kalio sorbatas E 202, |
|
arba kartu |
|
kalcio sorbatas E 203 |
|
|
|
|
|
|
|
Natrio alginatas E 401 |
- * |
|
|
|
|
|
Higienos normą papildyti B priedu.
B priedas
(privalomasis)
Leidžiami naudoti ekstrahentai
Šis dokumentas atitinka Europos Parlamento ir Tarybos direktyvas: 88/344/EEC, 92/115/EEC, 94/52/EC [2.13, 2.28, 2.29].
1. Šis priedas yra taikomas maisto produktų ar maisto ingredientų gamybai naudojamiems ekstrahentams.
Jis netaikomas maisto priedų, vitaminų ir kitų maisto papildų gamybai naudojamiems ekstrahentams, neišvardytiems 7 punkte.
2. Ekstrahentas – tirpiklis, kuris naudojamas žaliavoms, maisto produktams ar tų produktų ingredientams ekstrahuoti apdorojimo metu, o vėliau pašalinamas – bet kartais galutiniame maisto produkte ar maisto ingrediente gali likti technologiškai neišvengiamų tirpiklio ar jo darinių likučių.
3. Maisto produktų ir maisto ingredientų gamybai kaip ekstrahentus leidžiama naudoti 7 punkte išvardytas medžiagas, laikantis nurodytų jų naudojimo sąlygų ir maksimalių likučių normų.
4. Vandenį, kuriame ištirpinama rūgštingumą ar šarmingumą reguliuojančių medžiagų, kitų tirpiklio savybių turinčių medžiagų bei etanolio, leidžiama naudoti maisto produktų ir maisto ingredientų gamybai kaip ekstrahentą.
5. Ekstrahentai, išvardyti 7 punkte, privalo atitikti tokius grynumo kriterijus:
6. Ekstrahentų, išvardytų 7 punkte, prekinės taros etiketėse turi būti aiškiai matoma, įskaitoma ir nenuplaunama tokia informacija:
7. Ekstrahentai, kuriuos leidžiama naudoti apdorojant maisto žaliavas, maisto produktus ar ingredientus, nurodyti 7.1, 7.2 ir 7.3 lentelėse.
7.1. lentelė. Leidžiami naudoti ekstrahentai, dirbant pagal geros gamybos principus 1)
Pavadinimas
lietuvių kalba |
anglų kalba |
|
|
1. Propanas |
Propane |
2. Butanas |
Butane |
3. Butilacetatas |
Butyl acetate |
4. Etilacetatas |
Ethyl acetate |
5. Etanolis |
Ethanol |
6. Anglies dioksidas |
Carbon dioxide |
7. Acetonas 2) |
Acetone |
8. Azoto oksidas |
Nitrous oxide |
1) Laikoma, kad ekstrahentas naudojamas pagal geros gamybos principus, jei produktuose yra tik technologiškai neišvengiami ir nepavojingi žmonių sveikatai ekstrahento arba jo darinių likučių kiekiai.
7.2. lentelė. Leidžiami naudoti ekstrahentai, kuriems nustatytos naudojimo sąlygos
Pavadinimas |
Naudojimo sąlygos |
Didžiausios leidžiamos likučių normos |
|
|
ekstrahuojamame maisto produkte |
|
|
ar maisto ingrediente |
|
|
|
1. Heksanas 1) |
Riebalų ir aliejaus gamyba ar frakcio- |
5 mg/kg riebaluose, aliejuje ar kakavos |
|
navimas ir kakavos sviesto gamyba |
svieste |
|
|
|
|
Baltyminių produktų ir miltų, iš kurių |
10 mg/kg maisto produktuose, turinčiuose |
|
pašalinti riebalai, ruošimas |
baltyminių produktų ar miltų, iš kurių |
|
|
pašalinti riebalai |
|
|
|
|
Grūdų, iš kurių pašalinti riebalai, ge- |
5 mg/kg grūdų, iš kurių pašalinti riebalai, |
|
malų ruošimas |
gemaluose |
|
|
|
|
Sojos produktų, iš kurių pašalinti rie- |
30 mg/kg galutiniam vartotojui parduo- |
|
balai, gamyba |
damuose sojos produktuose |
|
|
|
2. Metilacetatas |
Kofeino arba dirginamųjų bei karčiųjų |
20 mg/kg kavos pupelių ar arbatžolių |
|
medžiagų šalinimas iš kavos pupelių |
|
|
ir arbatžolių |
|
|
|
|
|
Cukraus gamyba iš maistinės melasos |
1 mg/kg cukraus |
|
|
|
3. Etilmetilketonas 2) |
Riebalų ir aliejaus frakcionavimas |
5 mg/kg riebalų ar aliejaus |
|
|
|
|
Kofeino arba dirginamųjų bei karčiųjų |
10 mg/kg skrudintų kavos pupelių ir |
|
medžiagų šalinimas iš arbatžolių |
5 mg/kg arbatžolių |
|
ir kavos pupelių |
|
|
|
|
4. Dichlormetanas |
Kofeino arba dirginamųjų bei karčiųjų |
2 mg/kg skrudintų kavos pupelių ir |
|
medžiagų šalinimas iš arbatžolių |
5 mg/kg arbatžolių |
|
ir kavos pupelių |
|
|
|
|
Metanolis |
|
10 mg/kg |
2-Propanolis |
|
10 mg/kg |
|
|
|
1) Heksanas – susidedantis iš alifatinių sočiųjų angliavandenilių, turinčių šešis anglies atomus, produktas, kuris distiliuojamas (64-70)0 C temperatūroje. Draudžiama kartu naudoti heksaną ir etilmetilketoną.
7.3. lentelė. Ekstrahentai, naudojami kvapiosioms medžiagoms iš natūralių žaliavų ekstrahuoti
Pavadinimas |
|
Didžiausios leidžiamos likučių normos |
|
|
|
lietuvių kalba |
anglų kalba |
|
|
|
|
1. Dietilo eteris |
Diethyl ether |
2 mg/kg |
2. Heksanas 1) |
Hexane |
1 mg/kg |
3. Cikloheksanas |
Cyclohexane |
1 mg/kg |
4. Metilacetatas |
Methyl acetate |
1 mg/kg |
5. 1-Butanolis |
Butan-1-ol |
1 mg/kg |
6. 2-Butanolis |
Butan-2-ol |
1 mg/kg |
7. Etilmetilketonas 1) |
Ethylmethylketone |
1 mg/kg |
8. Dichlormetanas |
Dichlormethane |
0,02 mg/kg |
9. 1-Metilpropanolis |
Methyl-propan-1-ol |
1 mg/kg |
10. 1-Propanolis |
Propan-1-ol |
1 mg/kg |
|
|
|