LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTERIJA

 

Į S A K Y M A S

DĖL HIGIENOS NORMOS HN 53-1995 „LEIDŽIAMI VARTOTI MAISTO PRIEDAI“ PAKEITIMO NR. 2

 

1998 m. vasario 3 d. Nr. 67

Vilnius

 

Siekdamas užtikrinti maistinių žaliavų ir maisto produktų kokybę,

ĮSAKAU:

1. Patvirtinti higienos normos HN 53-1995 „Leidžiami vartoti maisto priedai“ pakeitimą Nr. 2 (1 priedas) ir nustatyti jo įsigaliojimo datą – 1998 04 01.

2. Patvirtinti HN 53-1995 pakeitimo Nr. 2 įdiegimo priemonių planą.

3. Visoms organizacijoms ir įmonėms nuo 1998 04 01 vadovautis higienos normos HN 53-1995 „Leidžiami vartoti maisto priedai“ pakeitimu Nr. 2.

4. Įsakymo vykdymo kontrolę pavedu Lietuvos Respublikos vyriausiajam valstybiniam gydytojui higienistui Z. Stanevičiui.

 

 

SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS                                                       JUOZAS GALDIKAS

______________

 


Lietuvos Respublikos

sveikatos apsaugos ministerijos

1998 02 03 įsakymo Nr. 67

1 priedas

 

LIETUVOS HIGIENOS NORMOS HN 53-1995 PAKEITIMAS Nr. 2

 

LEIDŽIAMI VARTOTI MAISTO PRIEDAI

 

Patvirtino ir nustatė įsigaliojimo datą – 1998 04 01 Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministras 1998 02 03 įsakymu Nr. 67.

 

2.27 punktą išdėstyti taip:

2.27. Maisto prekių įvežimo į Lietuvos Respubliką ir jų nekenksmingumo bei kokybės kontrolės tvarka, patvirtinta Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1997 m. spalio 19 d. nutarimu Nr. 1106“.

 

2 skyrių papildyti tokiais punktais:

2.28. Tarybos 1992 m. gruodžio 17 d. direktyva, pirmą kartą papildanti direktyvą 88/344/EEC dėl valstybių narių įstatymų, susijusių su tirpikliais, vartojamais maisto produktams ir jų ingredientams gaminti, derinimo (92/115/EEC) (OŽ L 409, 1992 12 31, P. 0031) = Council Directive 92/115/EEC of 17 December 1992 amending for the first time Directive 88/344/EEC on the approximation of the laws of the Member States on extraction solvents used in the production of foodstuffs and food ingredients.

2.29. Europos Parlamento ir Tarybos 1994 m. gruodžio 7 d. direktyva, antrą kartą papildanti direktyvą 88/344/EEC dėl valstybių narių įstatymų, susijusių su tirpikliais, vartojamais maisto produktams ir jų ingredientams gaminti, derinimo (94/52/EC) (OŽ L 331, 1994 12 21, P. 0010) = Directive 94/52/EC of the European Parliament and of the Council of 7 December 1994 amending for the second time Directive 88/344/EEC on the approximation of the laws of the Member States on extraction solvents used in the production of foodstuffs and food ingredients“.

 

4.1 punktą papildyti:

Q. s. – quantum satis (kiek reikia, pagal reikalą)“.

 

7 skyrių papildyti nauju punktu:

7.4. Leidžiami naudoti ekstrahentai ir jų naudojimo sąlygos nurodytos B PRIEDE“.

 

7.3. lentelė

2 skilties 1, 2, 9, 10, 11 eilutėse nurodytus saldiklius pažymėti išnašos ženklu ***,

3 skiltyje žodžius „nenormuojama“ pakeisti į „Quantum satis“.

 

Po lentele įrašyti išnašą:

„***-produktų, turinčių daugiau kaip 10 % poliolių, etiketėse privaloma ženklinti:

„didelis kiekis gali sukelti vidurių paleidžiamąjį efektą“.

 

7.4. lentelė

4 skiltyje žodžius „nenormuojama“ pakeisti į „Quantum satis“.

 

7.5, 8.2, 8.3, 8.6, 8.7, 8.8, 8.10, 8.11, 8.15 lentelėse maisto priedo pavadinimą „sorbininė rūgštis“ pakeisti į naują lietuvišką sinonimą „sorbo rūgštis“.

 

7.5. lentelė

Po E 312 įrašyti žemiau nurodytas eilutes.

 

 

 

 

1

2

3

4

 

 

 

 

E 315

Eritorbo rūgštis

Erythorbic acid

Antioksidantas

 

 

 

 

E 316

Natrio eritorbatas

Sodium erythorbate

Antioksidantas

 

„E 1504 Etilo acetatas“ ir „E 1510 Etanolis“ išbraukti.

 

7.5, 8.3, 8.4, 8.5, 8.6, 8.8, 8.9, 8.15 lentelėse „E 441 Želatina“ išbraukti.

 

8.2. lentelė

Lentelę taisyti taip:

1 pozicijos 4 skilties pastabą „Laikant sūryme“ išbraukti;

1 poziciją papildyti nauja, žemiau nurodyta eilute.

 

1

2

3

 

4

 

 

 

 

 

1. Fermentiniai sūriai

Anato ekstraktai E 160 b

- *

 

 

 

3 pozicijos 6 ir 7 eilutes išdėstyti, kaip čia nurodyta.

 

1

2

3

4

 

 

 

 

3. Lydyti sūriai

Nizinas E 234

1mg/dm2 paviršiaus

Paviršiui apdirbti

 

 

(neturi būti giliau kaip

 

 

Pimaricinas E 235

 

5 mm)

 

4 pozicijos 1, 2, 3 ir 4 skiltis išbraukti.

 

8.3. lentelė

3 poziciją papildyti nauja eilute, kaip čia nurodyta.

 

1

2

3

4

 

 

 

 

3. Konditeriniai ir

Diacetilvyno ir riebiųjų

- *

 

kulinariniai riebalai

rūgščių gliceridai E 472e

 

 

 

 

 

 

 

8.4. lentelė

2 pozicijos 2 eilutę pažymėti išnašos ženklu***.

2 poziciją papildyti naujomis eilutėmis, kaip čia nurodyta.

 

1

2

3

4

 

 

 

 

Mėsos gaminiai, pjaustyti

Natrio diacetatas E 262

- *

 

stambiais gabalais, malti,

 

 

 

termiškai apdoroti, rūkyti

Natrio citratai E 331

- *

 

ir parūkyti

 

 

 

 

Eritorbo rūgštis E 315

0,5

Atskirai arba kartu.

 

 

 

Per skaičiavus į

 

Natrio eritorbatas E 316

 

eritorbo rūgštį

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Natrio tartratai E 335

-*

 

 

 

 

 

 

Trifosfatai E 451 a, b

2

Perskaičiavus į P205

 

 

 

 

 

Pieno ir riebiųjų rūgščių

-*

 

 

gliceridai E 472 b

 

 

 

 

 

 

 

Dikrakmolo fosfatas E 1412

-*

 

 

 

 

 

 

3 pozicijos 2 skilties 11 eilutę pažymėti išnašos ženklu**.

 

Po lentele įrašyti išnašą:

 

*** Kai etiketėje ženklinama „vartojamas maistui“, gali būti parduodama tik natrio nitrito mišinys su valgomąja druska ar jos pakaitalais (įsigaliojimo data turi būti nustatyta trečiajame šios higienos normos pakeitime)“.

 

8.5. lentelė

1, 2 ir 5 pozicijas papildyti naujomis eilutėmis, kaip nurodyta žemiau.

 

1

2

3

4

 

 

 

 

1. Miltai ir grūdų gaminiai

Kalcio stearoil-2-laktatas E 482

5

 

 

 

 

 

2. Duona

Acto rūgštis E 260

 

Išskyrus

 

Kalio acetatas E 261

-*

ruginių

 

Natrio acetatas E 262

 

miltų duoną

 

Kalcio acetatas E 263

 

 

 

 

 

 

5. Konditeriniai gaminiai

Riebiųjų rūgščių poliglice-

10

 

ir kepiniai

ridai E 475

 

 

 

 

 

 

 

Metilceliuliozė E 461

-*

 

 

 

 

 

 

Hidroksipropilceliuliozė E 463

-*

 

 

 

 

 

 

Acetilinto dikrakmolo

 

 

 

fosfatas E 1414

-*

 

 

 

 

 

 

Natrio metabisulfitas E 223

0,05

Biskvitams

 

 

 

 

 

8.6. lentelė

1 pozicijos 2 skilties 9 eilutę,

2 pozicijos 2 skilties 6 eilutę,

3 pozicijos 2 skilties 6 eilutę,

4 pozicijos 2 skilties 6 eilutę ir 13 eilutę pažymėti išnašos ženklu **.

5 poziciją papildyti naujomis eilutėmis, kaip čia nurodyta.

 

 

 

 

1

2

3

4

 

 

 

 

5. Vaisių gaminiai

Karob grūdų guma E 410

10

Džemams, želė,

 

 

 

marmeladams. Atskirai

 

Ksantan guma E 415

-*

arba kartu

 

 

 

 

 

Oksiduotas krakmolas E 1404

-*

Įdarams su vaisių piurė

 

 

 

 

 

Hidroksipropildikrakmolo

-*

 

 

fosfatas E 1442

 

 

 

 

 

 

 

6 pozicijos 2 skiltyje išbraukti išnašos ženklą.

 

8.7. lentelė

2 pozicijos 2 skilties 6 eilutę pažymėti išnašos ženklu,**

3 ir 5 pozicijas papildyti naujomis eilutėmis, kaip nurodyta žemiau.

 

1

2

3

4

 

 

 

 

3. Daržovių gaminiai

Oksiduotas krakmolas E 1404

-*

 

 

 

 

 

5. Pomidorų gaminiai

Natrio alginatas E 401

-*

 

 

Benzoinė rūgštis E 210,

1

Atskirai arba

 

natrio benzoatas E 211

 

kartu

 

 

 

 

 

8.9. lentelė

2 poziciją papildyti nauja eilute, kaip čia nurodyta.

 

1

2

3

4

 

 

 

 

2. Cukraus gaminiai

Interesterifikuotos ricinos

5

Šokoladui, kakavos

 

rūgšties poligliceridai E 476

 

milteliams

 

 

 

 

 

 

 

 

8.10. lentelė

1 ir 3 pozicijas papildyti naujomis eilutėmis, kaip čia nurodyta.

 

1

2

3

4

 

 

 

 

1. Vynas, midus

Natūralios medžiagos ir kvapiosios

 

 

 

medžiagos, identiškos natūralioms

-*

 

 

 

 

 

 

Arabik guma E 414

0,2

Dažomosioms medžia goms

 

 

 

stabilizuoti

 

 

 

 

3. Degtinė, konjakas, viskis,

Arabik guma E 414

0,2

Dažomosioms medžia goms

brendis, džinas, romas,

 

 

stabilizuoti

likeris, trauktinės

Benzoinė rūgštis E 210,

Bendrai

Alkoholiniams

 

Natrio benzoatas E 211

0,15

gėrimams, silpnesniems

 

Sorbo rūgštis E 200,

Bendrai

negu

 

kalio sorbatas E 202

0,2

15 % alkoholio

 

Difosfatai E 450

1,0

Grietinėlės ir

 

Karagenanas E 407

10,0

pieno likeriams

 

2 pozicijos 6 eilutę pataisyti -

„Kalcio sulfatas E 516“.

 

8.11. lentelė

Lentelę papildyti nauja eilute, kaip čia nurodyta.

 

1

2

3

4

 

 

 

 

Nealkoholiniai gėrimai

Natrio hidrokarbonatas E 500b

-*

 

 

 

 

 

 

8.12. lentelė

5 poziciją papildyti nauja eilute, kaip čia nurodyta.

 

1

2

3

4

 

 

 

 

5. Gėrimų koncentratų milteliai

Kalcio fosfatai E 341

10

 

 

 

 

 

 

8.15. lentelė

2 poziciją papildyti naujomis eilutėmis, kaip čia nurodyta.

 

1

2

3

4

 

 

 

 

2. Garstyčios

Guar guma E 412

- *

 

 

Ksantan guma E 415

- *

 

 

9 pozicijos 8–12 eilutes išdėstyti, kaip nurodyta naujojoje redakcijoje, ir papildyti poziciją nauja eilute.

 

1

2

3

4

 

 

 

 

9. Padažai salotoms. Majo-

Benzoinė rūgštis E 210,

 

Išskyrus majonezą su

nezas su sumažintu rieba-

natrio benzoatas E 211

 

sumažintu riebalų

lų kiekiu (mažiau kaip

 

1

kiekiu

50 %)

Sorbo rūgštis E 200,

 

Atskirai

 

kalio sorbatas E 202,

 

arba kartu

 

kalcio sorbatas E 203

 

 

 

 

 

 

 

Natrio alginatas E 401

- *

 

 

 

 

 

 

Higienos normą papildyti B priedu.


B priedas

(privalomasis)

 

Leidžiami naudoti ekstrahentai

 

Šis dokumentas atitinka Europos Parlamento ir Tarybos direktyvas: 88/344/EEC, 92/115/EEC, 94/52/EC [2.13, 2.28, 2.29].

 

1. Šis priedas yra taikomas maisto produktų ar maisto ingredientų gamybai naudojamiems ekstrahentams.

Jis netaikomas maisto priedų, vitaminų ir kitų maisto papildų gamybai naudojamiems ekstrahentams, neišvardytiems 7 punkte.

2. Ekstrahentas – tirpiklis, kuris naudojamas žaliavoms, maisto produktams ar tų produktų ingredientams ekstrahuoti apdorojimo metu, o vėliau pašalinamas – bet kartais galutiniame maisto produkte ar maisto ingrediente gali likti technologiškai neišvengiamų tirpiklio ar jo darinių likučių.

3. Maisto produktų ir maisto ingredientų gamybai kaip ekstrahentus leidžiama naudoti 7 punkte išvardytas medžiagas, laikantis nurodytų jų naudojimo sąlygų ir maksimalių likučių normų.

4. Vandenį, kuriame ištirpinama rūgštingumą ar šarmingumą reguliuojančių medžiagų, kitų tirpiklio savybių turinčių medžiagų bei etanolio, leidžiama naudoti maisto produktų ir maisto ingredientų gamybai kaip ekstrahentą.

5. Ekstrahentai, išvardyti 7 punkte, privalo atitikti tokius grynumo kriterijus:

a) neturi būti toksiškai pavojingo bet kurio elemento ar medžiagos kiekio;

b) arseno ir švino kiekis juose turi būti ne didesnis kaip 1 mg/kg.

6. Ekstrahentų, išvardytų 7 punkte, prekinės taros etiketėse turi būti aiškiai matoma, įskaitoma ir nenuplaunama tokia informacija:

a) komercinis pavadinimas;

b) nuoroda, kad jie yra tinkami maistui ar maisto ingredientams ekstrahuoti;

c) nuorodos, pagal kurias galima identifikuoti siuntą ar partiją;

d) gamintojo ar pakuotojo, ar pardavėjo, ar įmonės pavadinimas ir adresas;

e) kiekis tūrio vienetais.

7. Ekstrahentai, kuriuos leidžiama naudoti apdorojant maisto žaliavas, maisto produktus ar ingredientus, nurodyti 7.1, 7.2 ir 7.3 lentelėse.

 

7.1. lentelė. Leidžiami naudoti ekstrahentai, dirbant pagal geros gamybos principus 1)

 

Pavadinimas

 

lietuvių kalba

anglų kalba

 

 

1. Propanas

Propane

2. Butanas

Butane

3. Butilacetatas

Butyl acetate

4. Etilacetatas

Ethyl acetate

5. Etanolis

Ethanol

6. Anglies dioksidas

Carbon dioxide

7. Acetonas 2)

Acetone

8. Azoto oksidas

Nitrous oxide

 

1) Laikoma, kad ekstrahentas naudojamas pagal geros gamybos principus, jei produktuose yra tik technologiškai neišvengiami ir nepavojingi žmonių sveikatai ekstrahento arba jo darinių likučių kiekiai.

2) Draudžiama naudoti acetoną, rafinuojant alyvų aliejų.

 

 

7.2. lentelė. Leidžiami naudoti ekstrahentai, kuriems nustatytos naudojimo sąlygos

 

Pavadinimas

Naudojimo sąlygos

Didžiausios leidžiamos likučių normos

 

 

ekstrahuojamame maisto produkte

 

 

ar maisto ingrediente

 

 

 

1. Heksanas 1)

Riebalų ir aliejaus gamyba ar frakcio-

5 mg/kg riebaluose, aliejuje ar kakavos

 

navimas ir kakavos sviesto gamyba

svieste

 

 

 

 

Baltyminių produktų ir miltų, iš kurių

10 mg/kg maisto produktuose, turinčiuose

 

pašalinti riebalai, ruošimas

baltyminių produktų ar miltų, iš kurių

 

 

pašalinti riebalai

 

 

 

 

Grūdų, iš kurių pašalinti riebalai, ge-

5 mg/kg grūdų, iš kurių pašalinti riebalai,

 

malų ruošimas

gemaluose

 

 

 

 

Sojos produktų, iš kurių pašalinti rie-

30 mg/kg galutiniam vartotojui parduo-

 

balai, gamyba

damuose sojos produktuose

 

 

 

2. Metilacetatas

Kofeino arba dirginamųjų bei karčiųjų

20 mg/kg kavos pupelių ar arbatžolių

 

medžiagų šalinimas iš kavos pupelių

 

 

ir arbatžolių

 

 

 

 

 

Cukraus gamyba iš maistinės melasos

1 mg/kg cukraus

 

 

 

3. Etilmetilketonas 2)

Riebalų ir aliejaus frakcionavimas

5 mg/kg riebalų ar aliejaus

 

 

 

 

Kofeino arba dirginamųjų bei karčiųjų

10 mg/kg skrudintų kavos pupelių ir

 

medžiagų šalinimas iš arbatžolių

5 mg/kg arbatžolių

 

ir kavos pupelių

 

 

 

 

4. Dichlormetanas

Kofeino arba dirginamųjų bei karčiųjų

2 mg/kg skrudintų kavos pupelių ir

 

medžiagų šalinimas iš arbatžolių

5 mg/kg arbatžolių

 

ir kavos pupelių

 

 

 

 

Metanolis

 

10 mg/kg

2-Propanolis

 

10 mg/kg

 

 

 

1) Heksanas – susidedantis iš alifatinių sočiųjų angliavandenilių, turinčių šešis anglies atomus, produktas, kuris distiliuojamas (64-70)0 C temperatūroje. Draudžiama kartu naudoti heksaną ir etilmetilketoną.

2) Draudžiama naudoti kartu su heksanu; n-heksano kiekis šiame tirpiklyje turi būti ne daugiau kaip 50 mg/kg.

 

 

7.3. lentelė. Ekstrahentai, naudojami kvapiosioms medžiagoms iš natūralių žaliavų ekstrahuoti

 

Pavadinimas

 

Didžiausios leidžiamos

likučių normos

 

 

 

lietuvių kalba

anglų kalba

 

 

 

 

1. Dietilo eteris

Diethyl ether

2 mg/kg

2. Heksanas 1)

Hexane

1 mg/kg

3. Cikloheksanas

Cyclohexane

1 mg/kg

4. Metilacetatas

Methyl acetate

1 mg/kg

5. 1-Butanolis

Butan-1-ol

1 mg/kg

6. 2-Butanolis

Butan-2-ol

1 mg/kg

7. Etilmetilketonas 1)

Ethylmethylketone

1 mg/kg

8. Dichlormetanas

Dichlormethane

0,02 mg/kg

9. 1-Metilpropanolis

Methyl-propan-1-ol

1 mg/kg

10. 1-Propanolis

Propan-1-ol

1 mg/kg

 

 

 

1) Draužiama kartu naudoti heksaną ir etilmetilketoną.

______________