LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS

 

Į S A K Y M A S

DĖL „JAUTRIŲ“ MAISTO PREKIŲ SĄRAŠO PATVIRTINIMO

 

2004 m. balandžio 22 d. Nr. V-259

Vilnius

 

 

Vykdydamas Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2003 m. spalio 9 d. nutarimo Nr. 1253 „Dėl importuojamų prekių tikrinimo siekiant nustatyti, ar jos atitinka prekių saugos reikalavimus“ (Žin., 2003, 97-4346) 5.4 punktą:

1. Tvirtinu „Jautrių“ maisto prekių sąrašą (pridedama).

2. Nustatau, kad:

2.1. iš trečiųjų šalių importuojamų „Jautrių“ maisto prekių sąraše išvardytų prekių siuntoms teisės aktų nustatyta tvarka atliekama privaloma papildoma kontrolė – dokumentų ir laboratoriniai tyrimai arba higieninė (visuomenės sveikatos saugos) ekspertizė;

2.2. prekių, kurioms turi būti atlikta higieninė (visuomenės sveikatos saugos) ekspertizė, importuotojai privalo pateikti prekių saugą ir tinkamumą patvirtinančius dokumentus bei prekių pavyzdžius. Ekspertizė atliekama per 10 darbo dienų iki ketinimo importuoti prekę į Lietuvos Respubliką.

2.3. laboratorinių tyrimų ir higieninės (visuomenės sveikatos saugos) ekspertizės išlaidas apmoka importuotojas ar kitoks užsakovas.

2.4. šis įsakymas įsigalioja nuo 2004 m. gegužės 1 d.

3. Pavedu įsakymo vykdymo kontrolę ministerijos sekretoriui Eduardui Bartkevičiui.

 

 

 

SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS                                                            JUOZAS OLEKAS


PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos

ministro 2004 m. balandžio 22 d.

įsakymu Nr. V-259

 

„Jautrių“ maisto prekių sąrašas

 

1. Maisto prekės (prekių kodai visur nurodyti pagal Kombinuotosios nomenklatūros (KN) 2004 metų versiją), kurioms akredituotose bei įgaliotose laboratorijose, pagal Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2002 m. liepos 10 d. nutarimą Nr. 1092 „Dėl laboratorijų, atliekančių valstybinei maisto kontrolei atrinktų bandinių tyrimus“ (Žin., 2002, Nr. 72-3040), teisės aktų nustatyta tvarka atliekami laboratoriniai tyrimai:

1.1. Pistacijos ir jų produktai (kodai pagal KN: 0802.50.00; 2008.19.13; 2008.19.93) (aflatoksinų tyrimai).

1.2. Figos ir jų produktai (kodai pagal KN: 0804.20) (aflatoksinų tyrimai).

1.3. Žemės riešutai ir jų produktai (kodai pagal KN: 1202.10.90; 1202.20.00; 2008.11.92, 2008.11.94, 2008.11.96, 2008.11.98) (aflatoksinų tyrimai).

1.4. Lazdynų riešutai su kevalais ar išlukštenti (kodai pagal KN 0802.21.00 arba 0802.22.00) ir jų produktai (aflatoksinų tyrimai).

1.5. Braziliniai riešutai su kevalais (kodai pagal KN: 0801.21.00) ir jų produktai (aflatoksinų tyrimai).

1.6. Citrusiniai vaisiai (kodai pagal KN 08.05) (pesticidų tyrimai).

1.7. Paprikos (kodai pagal KN 0709.60.10, 0709.60.99) (pesticidų tyrimai).

1.8. Aitrioji paprika (pipirai) ir jos produktai (kodas pagal KN 0904.20.90) (dažiklio „Sudano raudonasis“ nustatymas).

1.9. Riešutų ar džiovintų vaisių mišiniai, kurių sudėtyje yra figų, lazdynų riešutų ar pistacijų (kodas pagal KN 0813.50) (aflatoksinų tyrimai).

1.10. Apdoroti ar konservuoti lazdynų riešutai, figos ir pistacijos ar jų mišiniai (kodas pagal KN 2008.19) (aflatoksinų tyrimai).

1.11. Anakardžių (cashew) riešutai, su kevalais ir be kevalų (kodai pagal KN 0801.31.00, 0801.32.00) (aflatoksinų tyrimai).

1.12. Makadamijų (macadamia) riešutai (kodas pagal KN 0802.90.60) (aflatoksinų tyrimai).

1.13. Vynuogės, šviežios arba džiovintos (kodas pagal KN 08.06) (pesticidų tyrimai).

1.14. Bruknės, meškauogės arba kalninės spanguolės (Vaccinium vitis – idaea rūšies augalų vaisiai) (kodas pagal KN 0810.40.10) (pesticidų tyrimai).

1.15. Stambiauogių spanguolių (Vaccinium macrocarpon rūšies) ir vaccinium corymbosum rūšies augalų vaisiai (kodas pagal KN 0810.40.50) (pesticidų tyrimai).

1.16 Kava iš Nikaragvos ir Gvatemalos (kodai pagal KN ex0901.11.00, ex0901.12.00, ex0901.21.00, 0901.22.00) (pesticidų tyrimai).

1.17. Sojos padažai (kodas pagal KN 2103.10.00) (3-MCPD tyrimai).

1.18. Tikrieji (kininiai) žvaigždanyžiai Illicium verum (kodas pagal KN: 0909.10.00), skirti tiesiogiai žmonėms vartoti ar kaip maisto ingredientas (tyrimas, patvirtinantis, kad siuntoje nėra žmonėms vartoti netinkamų japoninių žvaigždanyžių (Illicium anisatum, dar vadinamo Illicium religiosum, Illicium japonicum, shikimmi ir skimmi).

1.19. Imbieras (kodas pagal KN 0910.10.00), ciberžolė (kodas KN 0910.30.00), muskatai (kodas pagal KN 0908.10.00), pipirai (kodas pagal KN 0904.11.00, 0904.12.00), paprikos (kodas pagal KN 0904.20) (aflatoksinų tyrimas).

1.20. Joduota druska (kodas pagal KN: ex2501.00.91) (jodo koncentracijos tyrimas).

1.21. Sojos ir kukurūzų produktai bei šių ingredientų turintys produktai, kurių ženklinime nenurodyta, kad jie yra genetiškai modifikuoti (genetinės modifikacijos tyrimas).

2. Maisto prekės, kurioms pagal Higieninės (visuomenės sveikatos saugos) ekspertizės atlikimo tvarką, patvirtintą Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro1999 m. kovo 8 d. įsakymu Nr. 108 (Žin., 1999, 25-721), Respublikiniame mitybos centre turi būti atlikta higieninė (visuomenės sveikatos saugos) ekspertizė:

2.1. Maisto priedai ir jų mišiniai, įskaitant kvapiąsias medžiagas ir jų mišinius (kodai pagal KN: ex1302.20; ex1302.31.00 – ex1302.39.00; ex23.03; ex2803.00; ex2804.21.00 – ex2804.40.00; ex28.06; ex2807.00.10; ex2809.20.00; ex2810.00.90; ex28.11; ex28.12; ex2814.20.00; ex28.15; ex2816.10.00; ex28.18; ex28.21; ex2825.90.11; ex2825.90.19; ex2825.90.80; ex2827.20.00; ex2827.31.00; ex2827.39.10; ex2827.39.80; ex2832.10.00; ex2832.20.00; ex2833.11.00; ex2833.19.00; ex2833.22.00; ex2833.29; ex2834.10.00; ex2834.21.00; ex2834.29.80; ex28.35; ex2836.30.00; ex2836.40.00; ex2836.50.00; ex2836.99.11; ex2836.99.18; ex2837.20.00; ex2839.19.00; ex2839.90.00; ex28.40; ex2842.10.00; ex29.01 – ex2940.00; ex3002.90.50 (maisto produktų gamybai); ex3102.50; ex3203.00; ex32.04; ex32.06; ex33.01; ex3302.10; ex34.02; ex34.04; ex3504.00.00; ex3505.10.50; ex3505.10.90; ex35.07; ex3824.60; ex3824.90.99; ex47.06).

2.2. Maisto papildai (kodai pagal KN: ex21.06).

2.3. Specialios paskirties produktai, skirti kūdikiams ir mažiems vaikams, sportininkams, diabetikams, svorį mažinančioms sumažinto energijos kiekio dietoms ir kitokiai specialiai mitybai (kodai pagal KN: ex1704.90.55; ex1704.90.81; 1901.10.00; ex21.06).

2.4. Nauji maisto produktai ir nauji maisto ingredientai.

______________