LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIUS
Į S A K Y M A S
DĖL MAISTINĖS ŽELATINOS, GAMINAMOS IŠ GYVŪNINIŲ ŽALIAVŲ, GAMYBOS IR PREKYBOS REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO
2000 m. lapkričio 14 d. Nr. 322
Vilnius
Siekdamas užtikrinti maistinės želatinos, gaminamos iš gyvūninių žaliavų, gamybos ir prekybos reikalavimus ir įgyvendinti Europos Sąjungos direktyvos 92/118/EEB reikalavimus, atsižvelgęs į Europos Komisijos sprendimą 1999/724/EB ir 2000/20/EB, tvirtinu Maistinės želatinos, gaminamos iš gyvūninių žaliavų, gamybos ir prekybos reikalavimus (pridedama).
PATVIRTINTA
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
direktoriaus 2000 11 14
įsakymu Nr. 322
MAISTINĖS ŽELATINOS, GAMINAMOS IŠ GYVŪNINIŲ ŽALIAVŲ, GAMYBOS IR PREKYBOS REIKALAVIMAI
Maistinės želatinos, gaminamos iš gyvūninių žaliavų, gamybos ir prekybos reikalavimai (toliau – Reikalavimai) parengti remiantis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15; 1999, Nr. 90-2639; 2000, Nr. 61-1804) ir įgyvendina ES Tarybos direktyvos 92/11/EEB bei Europos Komisijos sprendimų 1999/724/EB ir 2000/20/EB reikalavimus.
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Reikalavimų tikslas – užtikrinti, kad gaminant, laikant, transportuojant, prekiaujant želatina, naudojama žmonių maistui (toliau – maistinė želatina), būtų laikomasi higienos reikalavimų, o žaliava nebūtų gauta iš galvijų, sergančių spongiformine encefalopatija.
2. Reikalavimuose vartojamos sąvokos:
maistinė želatina – natūralus, tirpus gyvūninis baltymas gelio ar nekoloidiniu pavidalu, gautas hidrolizuojant kolageną iš gyvūnų kaulų, kailių ir odų, sausgyslių ir sinovijų (įskaitant žuvis ir paukščius);
kailiai ir odos – odos ir poodiniai audiniai;
rauginimas – kailių ar odų apdorojimas daržovių rauginimo agentais, chromo druska ar kitomis medžiagomis, tokiomis kaip: aliuminio, geležies, silicio druska, aldehidais ir kitomis sintetinėmis rauginti skirtomis medžiagomis;
1 kategorijos valstybė ar sritis – valstybė ar jos sritis (rajonas), kurioje pagal ES reikalavimus neužregistruota galvijų spongiforminė encefalopatija;
2 kategorijos valstybė ar sritis – valstybė ar jos sritis (rajonas), kurioje pagal ES reikalavimus laikinai neužregistruota galvijų spongiforminė encefalopatija;
3 kategorijos valstybė ar sritis – valstybė ar jos sritis (rajonas), kurioje pagal ES reikalavimus yra maža tikimybė ir rizika galvijų spongiforminei encefalopatijai pasireikšti;
4 kategorijos valstybė ar sritis – valstybė ar jos sritis (rajonas), kurioje pagal ES reikalavimus yra didelė tikimybė ir rizika galvijų spongiforminei encefalopatijai pasireikšti.
II. REIKALAVIMAI ŽALIAVAI, SKIRTAI MAISTINĖS ŽELATINOS GAMYBAI
3. Maistinė želatina turi būti gaminama tik įmonėse, turinčiose valstybinės veterinarinės priežiūros numerį. Dokumentai apie įvežamą želatinos gamybai žaliavą ir pagamintą galutinę produkciją turi būti saugomi dvejus metus.
4. Maistinę želatiną galima gaminti iš:
5. Draudžiama maistinės želatinos gamybai naudoti atrajotojų galvijų, gimusių, išaugintų ar paskerstų 4 kategorijos valstybėse ar srityse, kaulus.
7. Žaliava, iš kurios galima gaminti maistinę želatiną, turi būti gauta tik iš sveikų, paskerstų patvirtintose skerdyklose gyvūnų.
8. Žaliava, nurodyta 4 punkte, turi būti gauta iš skerdyklų, mėsos išpjaustymo, mėsos perdirbimo įmonių, žvėrienos perdirbimo įmonių, kaulų perdirbimo įmonių, odų perdirbimo ir surinkimo centrų, mažmeninės prekybos, paukštienos perdirbimo įmonių ir turi būti nukreipiama perdirbti tik konkrečiam gamintojui.
9. Žuvų odelės ir kaulai, iš kurių gaminama maistinė želatina, turi būti apdoroti patvirtintose žuvų perdirbimo įmonėse.
10. Odų perdirbimo ir jų surinkimo centrai, kuriose laikoma žaliava, skirta maistinės želatinos gamybai, turi atitikti šiuos reikalavimus:
10.1. žaliavos laikymo patalpose turi būti lengvai valomos ir dezinfekuojamos tvirtos, vandeniui atsparios grindys ir sienos lygiu paviršiumi;
11. Kiekvienai žaliavos siuntai, skirtai maistinės želatinos gamybai, išduodamas veterinarijos pažymėjimas, kuriame nurodoma žaliavos kilmė.
12. Perdirbti skirtų žaliavų saugojimo ir transportavimo kontrolę turi vykdyti veterinarijos gydytojas.
III. ŽALIAVOS TRANSPORTAVIMAS IR SAUGOJIMAS
14. Žaliava, skirta maistinės želatinos gamybai, turi būti transportuojama tik maisto produktams gabenti skirtomis transporto priemonėmis, laikantis higienos reikalavimų.
15. Žaliavą galima transportuoti ir skirstyti surinkimo centruose, odų perdirbimo įmonėse, želatinos gamybos įmonėse turint patvirtintą prekybos dokumentą žaliavai, iš kurios gaminama maistinė želatina.
16. Siunčiant žaliavą, iš kurios bus gaminama maistinė želatina, į ES, reikia turėti žaliavos veterinarijos sertifikatą.
17. Jei žaliava neperdirbama per 24 val. nuo išvežimo į paskirties vietą, ji turi būti gabenama atšaldyta arba sušaldyta. Nuriebalintus ir sausus kaulus, sūdytus, sausus kailius ir odas, kailius ir odas, apdorotas šarmais ar rūgštimis, galima transportuoti ir laikyti aplinkos temperatūroje.
IV. MAISTINĖS ŽELATINOS GAMYBOS SĄLYGOS
19. Kaulai, gauti iš atrajotojų galvijų, gimusių, augintų ir skerstų 3 kategorijos valstybėse ar srityse, turi būti smulkinami, nuriebalinami karštu vandeniu ir veikiami ne mažesnės kaip 4 % koncentracijos druskos rūgštimi (ph > 12,5) ne trumpiau kaip 20 dienų, tada sterilizuojami 4 sekundes 138-1400 C temperatūroje.
20. Kita žaliava, iš kurios gaminama maistinė želatina, turi būti veikiama rūgštimis ar šarmais, atliekant vieną ar kelis plovimus. Želatiną reikia ekstrahuoti – kaitinti vieną ar keletą kartų iš eilės ir išvalyti filtracijos ir sterilizacijos būdu.
21. Po procesų, nurodytų 19 ir 20 punktuose, maistinė želatina turi būti džiovinama, sluoksniuojama, smulkinama.
V. REIKALAVIMAI MAISTINEI ŽELATINAI
23. Kiekviena pagaminta maistinės želatinos siunta turi būti patikrinta ir privalo atitikti 1, 2 lentelėje nurodytus rodiklius.
1 lentelė
Mikrobiologiniai rodikliai
|
Leistini kiekiai, ne daugiau kaip |
Bendras aerobinių bakterijų skaičius |
103/g |
Koliforminės bakterijos (300 C) |
0/g |
Koliforminės bakterijos (44,50 C) |
0/10g |
Clostridium perfringens |
0/g |
Staphylococcus |
0/g |
Salmonella |
0/25g |
VI. MAISTINĖS ŽELATINOS PAKAVIMAS, SAUGOJIMAS, GABENIMAS IR ŽENKLINIMAS
24. Maistinė želatina turi būti įvyniota, supakuota, laikoma ir transportuojama laikantis higienos reikalavimų.
26. Supakuota maistinė želatina ženklinama laikantis galiojančių Lietuvos Respublikoje parduodamų prekių ženklinimo taisyklių.
VII. MAISTINĖS ŽELATINOS IMPORTAS