LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS

 

Į S A K Y M A S

DĖL KAI KURIŲ NAUJŲ MAISTO PRODUKTŲ IR NAUJŲ MAISTO INGREDIENTŲ PATEIKIMO Į RINKĄ REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO

 

2002 m. rugsėjo 26 d. Nr. 474

Vilnius

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos maisto įstatymo (Žin., 2000, Nr. 32-893) 9 straipsnio 2 dalies 1 punktu ir siekdamas įgyvendinti Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2002 m. vasario 27 d. nutarimu Nr. 300 „Dėl Lietuvos pasirengimo narystei Europos Sąjungoje programos (Nacionalinė ACQUIS priėmimo programa) teisės derinimo priemonių ir ACQUIS įgyvendinimo priemonių 2002 metų planų patvirtinimo“ (Žin., 2002, Nr. 25-910) patvirtinto Teisės derinimo priemonių 2002 metų plano 3.1.6–T4 priemonę:

1. Tvirtinu Kai kurių naujų maisto produktų ir naujų maisto ingredientų pateikimo į rinką reikalavimus (pridedama).

2. Nustatau, kad Kai kurių naujų maisto produktų ir naujų maisto ingredientų pateikimo į rinką reikalavimai įsigalioja 2003 m. kovo 1 d.

3. Pavedu ministerijos sekretoriui Eduardui Bartkevičiui įsakymo vykdymo kontrolę.

 

 

SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS KONSTANTINAS ROMUALDAS DOBROVOLSKIS

______________


PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos

sveikatos apsaugos ministro

2002 m. rugsėjo 26 d. įsakymu Nr. 474

 

KAI KURIŲ NAUJŲ MAISTO PRODUKTŲ IR NAUJŲ MAISTO INGREDIENTŲ PATEIKIMO Į RINKĄ REIKALAVIMAI

 

Šie reikalavimai parengti vadovaujantis Europos Komisijos 2000 m. vasario 22 d. sprendimu 2000/195/EB, įteisinančiu iš kiaušinių trynių gautų fosfolipidų pateikimą į rinką kaip naują maisto produktą ar naują maisto ingredientą, Europos Komisijos 2000 m. vasario 22 d. sprendimu 2000/196/EB, uždraudžiančiu teikti į rinką kaip naują maisto produktą ar naują maisto ingredientą Stevia rebaudiana Bertoni augalus ir džiovintus lapus, Europos Komisijos 2000 m. liepos 24 d. sprendimu 2000/500/EB, įteisinančiu fitosterolio esteriais pagerinto geltonojo riebaus užtepo pateikimą į rinką kaip naują maisto produktą ar naują maisto ingredientą.

1. Kai kurių naujų maisto produktų ir naujų maisto ingredientų pateikimo į rinką reikalavimai nustato iš kiaušinių trynių gautų fosfolipidų (Europos Komisijos sprendime 2000/195/EB įvardytas pareiškėjas – Belovo, Industrial area 1, 6600 Bastogne, Belgija), fitosterolio esteriais pagerinto geltonojo riebaus užtepo (Europos Komisijos sprendime 2000/500/EB įvardytas pareiškėjas – Unilever (UK) Central Resources Limited, Unilever House, Blackfriars, London, Jungtinė Karalystė), Stevia rebaudiana Bertoni augalų ir džiovintų lapų (Europos Komisijos sprendime 2000/196/EB įvardytas pareiškėjas – prof. J. Geuns, KUL, Augalų fiziologijos laboratorija, Kardinaal Mercierlaan 92, 3001 Heverlee, Belgija) kaip naujų maisto produktų ar naujų maisto ingredientų pateikimo į rinką sąlygas.

2. Į Lietuvos Respublikos rinką leidžiama teikti šiuos naujus maisto produktus ar naujus maisto ingredientus:

2.1. iš kiaušinių trynių gautus 85–100% grynumo fosfolipidus;

2.2. fitosterolio esteriais pagerintą geltonąjį riebų užtepą.

3. Fitosterolio esteriais pagerintas geltonasis riebus užtepas turi atitikti šiuos reikalavimus:

3.1. fitosterolio jame turi būti ne daugiau kaip 8 % m/m (ekvivalentiška 14 % m/m fitosterolio esterių);

3.2. fitosterolio sudėtinių dalių kiekiai turi būti tokie:

3.2.1. kampesterolio – 10–40% viso produkto;

3.2.2. stigmasterolio – 6–30% viso produkto;

3.2.3.  – sitosterolio – 30–65% viso produkto;

3.2.4. kitų sudėtinių dalių – ne daugiau kaip 5% viso produkto.

4. Fitosterolio esteriais pagerintas geltonasis riebus užtepas turi būti ženklinamas Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka kaip margarinas ir papildomai nurodoma:

4.1. „Margarinas (augalinis riebus užtepas) su augalinio sterolio esteriais“;

4.2. ingredientų sąraše, be kitų ingredientų, ir „augalinio sterolio esteriai“;

4.3. „Skirtas žmonėms, siekiantiems sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje“;

4.4. „Vartojantieji cholesterolio kiekį mažinančius vaistus, gali vartoti produktą tik stebint gydytojui“;

4.5. „Nerekomenduotinas nėščiosioms, žindyvėms ir vaikams iki 5 metų“;

4.6. „Rekomenduojama vartoti kaip sveikos mitybos raciono dalį, reguliariai vartojant vaisius ir daržoves (karotinoidų kiekiui palaikyti)“.

5. Į Lietuvos Respublikos rinką kaip naują maisto produktą ar naują maisto ingredientą draudžiama teikti Stevia rebaudiana Bertoni augalus ir džiovintus lapus.

______________