LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIUS

 

Į S A K Y M A S

DĖL LAUKINIŲ GYVŪNŲ TROFĖJŲ, KAILIŲ IR ODŲ KONTROLĖS SUSTIPRINIMO

 

2002 m. lapkričio 25 d. Nr. 547

Vilnius

 

Atsižvelgęs į nepakankamą laukinių gyvūnų trofėjų, kailių ir odų supirkimo, perdirbimo ir apdorojimo kontrolę:

1. Tvirtinu pridedamus Veterinarijos reikalavimus medžiojamų gyvūnų trofėjams, kailiams ir odoms.

2. Nurodau apskričių, rajonų ir miestų valstybinėms maisto ir veterinarijos tarnyboms:

2.1. sustiprinti laukinių ir naminių gyvūnų kailių ir odų supirkimo, perdirbimo ir apdorojimo kontrolę;

2.2. patikrinti laukinių ir naminių gyvūnų kailių ir odų supirkimo, perdirbimo ir apdorojimo įmonių registraciją ir atitikimą veterinarijos reikalavimus;

2.3. patikrinti kailių ir odų supirkėjus ir pardavėjus turgavietėse.

3. Pavedu įsakymo vykdymo kontrolę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo skyriui.

 

 

 

DIREKTORIAUS PAVADUOTOJAS

L. E. DIREKTORIAUS PAREIGAS                                                                 DARIUS REMEIKA


PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus

2002 m. lapkričio 25 d. įsakymu Nr. 547

 

VETERINARIJOS REIKALAVIMAI MEDŽIOJAMŲ GYVŪNŲ TROFĖJAMS, KAILIAMS IR ODOMS

 

Veterinarijos reikalavimai medžiojamų gyvūnų trofėjams, kailiams ir odoms (toliau – Reikalavimai) parengti vadovaujantis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-16), Lietuvos Respublikos medžioklės įstatymu (Žin., 2002, Nr. 65-2634), Veterinarinės priežiūros medžioklėje reikalavimais (Žin., 2002, Nr. 106-4778) ir Lietuvos Respublikos laukinės gyvūnijos įstatymu (Žin., 1997, Nr. 108-2726; 2001, Nr. 110-3988).

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Reikalavimų tikslas – nustatyti veterinarijos reikalavimus gyvūnų trofėjams, kailiams ir odoms.

2. Vartojamos sąvokos:

Medžioklės trofėjai – teisėtai sumedžiotų gyvūnų dalys, kurios matuojamos ir vertinamos pagal Tarptautinės medžioklės ir medžiojamosios faunos apsaugos tarybos medžioklės trofėjų vertinimo formules arba kitas vertinimo sistemas.

Medžiojamų gyvūnų kailis ir oda neapdorotas laukinių gyvūnų, įtrauktų į medžiojamosios faunos sąrašą, kailis ir oda su poodiniais audiniais.

Kailių ir odų džiovinimas natūralus ar dirbtinis drėgmės netekimas.

Kailių ir odų rauginimas kailių apdorojimas (kietinimas) augalinėmis rauginimo medžiagomis, chromo druskomis ar kitomis medžiagomis, tokiomis kaip: aliuminio druska, geležies druska, silicio druska, aldehidai, chinonai ir kitos sintetinės rauginti (kietinti) skirtos medžiagos.

Kailių ir odų sūdymas – apdorojimas valgomąja druska, sūdomuoju mišiniu arba laikymas sūryme.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – VMVT) – Lietuvos Respublikos kompetentinga institucija.

Valstybinis veterinarijos gydytojas – Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos įgaliotas valstybinis ar privatus veterinarijos gydytojas.

3. Prekiauti leidžiama medžiojamųjų gyvūnų kailiais ir odomis bei žvėrių ir paukščių trofėjais:

3.1. kurie gauti iš gyvūnų, sumedžiotų medžioklės plotuose, kuriems netaikomi VMVT apribojimai dėl užkrečiamųjų gyvūnų ligų;

3.2. kurie gauti iš gyvūnų, sumedžiotų medžioklės plotuose, kurių naudotojas turi sudaręs sutartį su valstybiniu veterinarijos gydytoju veterinarinei priežiūrai atlikti;

3.3. kuriems išduotas Gyvūninio produkto/žaliavos veterinarijos pažymėjimas.

4. Valstybinis veterinarijos gydytojas, atliekantis veterinarinę priežiūrą, privalo:

4.1. atlikti žvėrienos veterinarinę ekspertizę pagal veterinarinės sanitarijos reikalavimus;

4.2. išrašyti Gyvūninio produkto/žaliavos veterinarijos pažymėjimą žvėrienos skerdenai, odoms ir kailiams, trofėjams;

4.3. paimti mėginius pavojingų gyvūnų užkrečiamųjų ligų kontrolei pagal VMVT patvirtintas užkrečiamųjų ligų priežiūros, stebėsenos, kontrolės ir likvidavimo programas.

 

II. REIKALAVIMAI KAILIAMS IR ODOMS

 

5. Šio skyriaus nuostatos taikomos šviežiems, atšaldytiems ir apdorotiems kailiams ir odoms, kurie buvo:

5.1. išdžiovinti;

5.2. sausai ar šlapiai sūdyti 14 dienų iki jų išsiuntimo;

5.3. septynias dienas sūdyti jūros druskos ir 2 % natrio karbonato tirpale;

5.4. džiovinti 42 dienas ne žemesnėje kaip 20o C temperatūroje;

5.5. apdoroti kitais būdais, išskyrus rauginimą.

6. Prekiauti šviežiais ar atšaldytais kailiais ir odomis leidžiama, kai laikomasi veterinarijos reikalavimų, taikomų šviežiai mėsai.

7. Prekiauti apdorotais kailiais ir odomis leidžiama su sąlyga, kad kiekvienai siuntai išduodamas Gyvūninio produkto/žaliavos veterinarijos pažymėjimas, kaip nurodyta 4.2 punkte, kuriame nurodoma, kad:

7.1. kailiai ir odos apdoroti vienu iš 5 punkte nurodytų būdų;

7.2. siunta neturėjo sąlyčio su kitais gyvūniniais produktais ar gyvūnais, galinčiais išplatinti pavojingos užkrečiamosios ligos sukėlėjus.

8. Šio skyriaus nuostatos netaikomos:

8.1. kanopinių gyvūnų kailiams ir odoms, nurodytiems Valstybinės veterinarijos tarnybos 1999 m. sausio 29 d. įsakymu Nr. 4-30 patvirtintose Šviežios mėsos paruošimo ir patiekimo į rinką taisyklėse;

8.2. raugintiems kailiams ir odoms;

8.3. chromuotoms odoms („wet blue“);

8.4. apdorotoms kalkėmis (pikeliuotoms) („picked pelts“) odoms;

8.5. kailiams, balintiems kalkėmis ir sūdytiems ne mažiau kaip 8 valandas pH 12–13 aplinkoje („limed hides“).

 

III. REIKALAVIMAI MEDŽIOKLĖS TROFĖJAMS

 

9. Jei tai išskrostų kanopinių gyvūnų trofėjai, išskyrus šernų:

9.1. gyvūnų sumedžiojimo rajone snukio ir nagų liga bei galvijų maras nepasireiškė paskutinius 12 mėnesių ir per tą patį laikotarpį gyvūnai nebuvo vakcinuojami nuo šių ligų;

9.2. buvo gauti iš gyvūnų, kurie nušauti rajone, kuriame paskutines 60 dienų nebuvo įvesta jokių apribojimų dėl ligų, kurioms šie gyvūnai yra imlūs;

9.3. buvo gauti iš gyvūnų, kurie nušauti mažiausiai 20 km atstumu nuo šalies, iš kurios uždrausta įvežti neapdorotų, skrostų kanopinių gyvūnų trofėjų, sienos.

10. Jei tai šernų trofėjai:

10.1. šernų sumedžiojimo rajone paskutinius 12 mėnesių nepasireiškė klasikinis kiaulių maras, afrikinis kiaulių maras, vezikulinė kiaulių liga, snukio ir nagų liga, kontaginis kiaulių paralyžius (Tešeno liga) ir per tą laiką šernai nebuvo vakcinuojami nuo šių ligų;

10.2. buvo gauti iš šernų, kurie nušauti rajone, kuriame paskutines 60 dienų nebuvo įvesta jokių apribojimų dėl ligų, kurioms yra imlios kiaulės;

10.3. buvo gauti iš šernų, kurie nušauti mažiausiai 20 km atstumu nuo šalies, iš kurios uždrausta įvežti neapdorotų šernų trofėjų, sienos.

11. Jei tai medžiojamų paukščių trofėjai:

11.1. paukščių sumedžiojimo rajone nepasireiškė paukščių gripas ir Niukaslio liga;

11.2. jie gauti iš medžiojamų laukinių paukščių, kurie buvo nušauti rajone, kur paskutines 30 dienų nebuvo įvesta jokių apribojimų dėl ligų, kurioms yra jautrūs laukiniai paukščiai.

12. 9–11 punktuose aprašyti trofėjai po apdorojimo buvo supakuoti į individualias, permatomas, uždaras pakuotes, kad neužsikrėstų nuo kitų gyvūninių produktų.

13. Medžioklės trofėjai transportuojami su Gyvūninio produkto/žaliavos veterinarijos pažymėjimu, patvirtinančiu, kad laikomasi 9–12 punktų reikalavimų.

 

IV. REIKALAVIMAI PREKIAUTI MEDŽIOJAMŲ PAUKŠČIŲ IR ŽVĖRIŲ TROFĖJAIS

 

14. Galima prekiauti medžiojamų paukščių ir žvėrių trofėjais:

14.1. kanopinių gyvūnų ir paukščių, kurie buvo iškimšti, užtikrinant jų išsilaikymą aplinkos temperatūroje;

14.2. kitų rūšių gyvūnų trofėjais, išskyrus kanopinių gyvūnų ir paukščių, kuriems netaikomi draudimai ar apribojimai dėl gyvūnų užkrečiamųjų ligų.

15. Kanopinių gyvūnų ir paukščių trofėjai, kurie neiškimšti, kaip nurodyta 14.1 punkte, turi būti:

15.1. gauti iš gyvūnų, kilusių iš teritorijų, kuriose netaikomi apribojimai dėl gyvūnų pavojingų užkrečiamųjų ligų, kurioms yra imlūs šie gyvūnai;

15.2. nedelsiant supakuojami, kol neturėjo sąlyčio su kitais gyvūniniais produktais, galinčiais juos užteršti, į individualias permatomas ir sandarias pakuotes;

15.3. transportuojami su Gyvūninio produkto/žaliavos veterinarijos pažymėjimu, patvirtinančiu, kad buvo laikomasi 15.1–15.2 punktų reikalavimų; iškimšus trofėjus, atliekos, kurios nėra trofėjų dalys, turi būti sunaikintos.

16. Medžioklės trofėjai (kaulai, ragai, kanopos, nagai, ragų šakos ar dantys) turi būti:

16.1. įmerkti į verdantį vandenį tam tikrą laiką, kad būtų užtikrintas bet kokių medžiagų, išskyrus kaulus, ragus, kanopas, nagus, ragų šakas ar dantis, pašalinimas;

16.2. dezinfekuoti VMVT patvirtintais dezinfekantais, ypač vandenilio peroksidu, jeigu trofėją sudaro kaulai;

16.3. nedelsiant supakuojami, kol neturėjo sąlyčio su kitais gyvūniniais produktais, galinčiais juos užteršti, į individualias permatomas ir sandarias pakuotes;

16.4. transportuojami su Gyvūninio produkto/žaliavos veterinarijos pažymėjimu, patvirtinančiu, kad laikomasi 16.1–16.3 punktų reikalavimų.

17. Medžioklės trofėjai, kuriuos sudaro tik oda ar kailis, turi būti:

17.1. išdžiovinti;

17.2. sausai ar drėgnai sūdyti ne trumpiau kaip 14 dienų iki išsiuntimo;

17.3. konservuoti kitu būdu, išskyrus rauginimą;

17.4. nedelsiant supakuojami, kol neturėjo sąlyčio su kitais gyvūniniais produktais, galinčiais juos užteršti, į individualias permatomas ir sandarias pakuotes;

17.5. transportuojami su Gyvūninio produkto/žaliavos veterinarijos pažymėjimu, patvirtinančiu, kad laikomasi 17.1–17.4 punktų reikalavimų.

______________