LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTERIJA

 

Į S A K Y M A S

DĖL LIETUVOS MEDICINOS NORMOS MN 32:1996 „DIETISTAS. PAREIGOS, TEISĖS, KOMPETENCIJA IR ATSAKOMYBĖ“

 

1996 m. balandžio 25 d. Nr. 218

Vilnius

 

ĮSAKAU:

1. Patvirtinti Lietuvos medicinos normą MN 32:1996 „Dietistas. Pareigos, teisės, kompetencija ir atsakomybė“ (pridedama) ir nustatyti jos įsigaliojimo datą nuo 1996 04 30.

2. Patvirtinti MN 32:1996 įdiegimo priemonių planą (pridedama).

3. Sveikatos priežiūros įstaigų vadovams organizuoti šios normos įdiegimą nuo 1996 04 30 ir užtikrinti dietisto darbą, vadovaujantis šios normos nurodymais.

4. Įsakymo vykdymą kontroliuoti ministerijos sekretorei I. Degutienei.

 

 

SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS                                                        ANTANAS VINKUS


PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos

Ministerijos 1996 04 25 įsakymu Nr. 218

 

Medicinos normos MN 32:1996 „Dietistas. Pareigos, teisės, kompetencija ir atsakomybė“ įdiegimo priemonių planas

 

Priemonė

Vykdytojas

Įvykdymo terminas

1. Pateikti informaciją apie patvirtintą ir įregistruotą medicinos normą MN 32 Lietuvos standartizacijos departamentui dėl jos išspausdinimo informaciniame biuletenyje

Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba prie SAM

Iki 1996.04.23

2. Padauginti 300 egz. MN 32 ir pateikti privalomuosius egzempliorius

SAM Leidybos ir spaudos biuras

Iki 1996.04.26

3. Kontroliuoti, kaip laikomasi MN 32 reikalavimų

SAM personalo padalinys

Nuolat nuo 1996.04.30

 

DIETISTAS

Pareigos, teisės, kompetencija ir atsakomybė

 

1. TAIKYMO SRITIS

 

1.1. Ši medicinos norma nustato dietisto pareigas, teises, kompetenciją ir atsakomybę.

1.2. Ši medicinos norma privaloma visiems dietistams Lietuvoje ir jų darbdaviams.

 

2. NUORODOS

 

2.1. MN 30:1996. Dietinio gydymo organizavimo sveikatos priežiūros įstaigose tvarka.

2.2. MN 31:1996. Gydytojas dietologas. Pareigos, teisės, kompetencija ir atsakomybė.

2.3. MN 20:1995. Slaugos etikos pagrindai.

 

3. TERMINAI IR APIBRĖŽIMAI

 

3.1. Dietistas – dietetikos specialistas, baigęs 3 metų aukštesniąją medicinos mokyklą dietisto specialybę ar dietisto specializacijos kursus ir turintis dietisto kvalifikaciją.

 

Pastaba. Kiti terminų apibrėžimai, vartoti šioje normoje, yra pateikti MN 30:1996 [3 p.].

 

4. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

4.1. Dietistai padeda dietologams organizuoti ar, nesant gydytojo dietologo, organizuoja dietinį gydymą sveikatos priežiūros įstaigose bei kitose valstybinėse bei privačiose institucijose.

4.2. Dietisto kompetencija:

4.2.1. žinoti žmogaus bendrąją anatomiją, fiziologiją ir pagrindinius patologinius pokyčius;

4.2.2. mokėti suteikti pirmąją medicinos pagalbą nelaimingų atsitikimų bei apsinuodijimų metu ir kitais atvejais;

4.2.3. savarankiškai vykdyti gydytojo dietologo nurodymus;

4.2.4. nesant gydytojo dietologo, vykdyti pacientą gydančio gydytojo, žinančio normų (MN 30, MN 32:1996) nurodymus;

4.2.5. supažindinti pacientus su dietinio gydymo principais;

4.2.6. žinoti epidemiologinio židinio tyrimo metodiką ir mokėti ją taikyti apsinuodijimų maistu atveju;

4.2.7. dirbant su pacientais, laikytis slaugos etikos reikalavimų (MN 20:1995);

4.2.8. laikytis medicinos etikos reikalavimų.

 

5. TEISĖS

 

Dietistas turi teisę:

5.1. Naudotis viduriniojo medicinos personalo nustatytomis socialinėmis ir kvalifikacijos kėlimo garantijomis.

5.2. Gauti būtiną darbui informaciją apie pacientus ir maisto produktus.

5.3. Teikti pasiūlymus dėl maisto gaminimo skyriaus personalo darbo.

 

6. PAREIGOS

 

Dietistas privalo:

6.1. Kontroliuoti maisto produktų kokybę.

6.2. Sudaryti kasdieninius, planinius, individualius valgiaraščius.

6.3. Skaičiuoti maisto davinio maistinę bei energetinę vertę.

6.4. Pagal valgiaraštį tikrinti dietinių patiekalų ruošimą, jų kokybę degustuojant.

6.5. Neleisti realizuoti nekokybiškus maisto produktus bei patiekalus.

6.6. Nuolat tikrinti maisto paruošimo skyriaus higieninę būklę.

6.7. Užtikrinti, kad maisto paruošimo skyriaus darbuotojai laiku pasitikrintų sveikatą.

6.8. Mokyti maisto paruošimo skyriaus darbuotojus higienos reikalavimų.

6.9. Teikti nustatyta tvarka statistines ir kitas privalomas atsiskaitomybės žinias.

6.10. Tobulinti ne rečiau kaip kas 3 metai profesinę kvalifikaciją.

6.11. Koreguoti mitybos racioną pagal gydytojo dietologo arba gydančiojo gydytojo pacientui paskirtą dietinį gydymą skyriuose.

6.12. Mokyti pacientus, jų gimines bei artimuosius sveikos mitybos, supažindinti su dietinio gydymo principais.

6.13. Kontroliuoti skyriuose dietinių patiekalų išdavimą, higienos reikalavimų vykdymą.

 

7. DIETISTO KOMPETENCIJA

 

Dietistas turi žinoti:

7.1. Mitybos mokslą:

pagrindinių maisto produktų sudėtį;

pagrindinius nutrientų šaltinius;

mitybines normas įvairioms gyventojų grupėms.

7.2. Šiuolaikinius sveikos mitybos ir dietinio gydymo principus.

7.3. Dietetiką.

7.4. Mitybos higieną.

7.5. Dietinio maisto paruošimo technologijos principus.

7.6. Degustaciją.

7.7. Automatizuotą dietinio gydymo kompiuterinę sistemą.

7.8. Saugaus darbo reikalavimus.

7.9. Technologinių įrenginių bei gamybinio inventoriaus paskirtį, jų priežiūrą.

7.10. Dietai rekomenduojamų produktų parinkimą ir kainas.

Dietistas privalo mokėti:

7.11. Sukurti ir įdiegti į praktiką naujas dietinių patiekalų receptūras ir technologiją.

7.12. Tvarkyti dokumentaciją.

7.13. Dirbti kompiuteriu.

7.14. Skleisti dietologijos mokslo žinias visuomenei ir pacientui aiškia forma.

7.15. Suteikti pirmąją medicinos pagalbą.

 

8. ATSAKOMYBĖ

 

Dietistas už padarytas klaidas, aplaidumą ar netinkamą jam priklausančių funkcijų vykdymą, taip pat už teisių viršijimą traukiamas drausminėn, materialinėn, administracinėn ar baudžiamojon atsakomybėn nustatyta tvarka pagal galiojančius LR įstatymus.

______________