LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS

 

Į S A K Y M A S

DĖL ŽALIO PIENO SUPIRKIMO KAINOS APSKAIČIAVIMO TVARKOS

 

2001 m. gruodžio 7 d. Nr. 430

Vilnius

 

 

Siekdamas įdiegti superkamo pieno kainos apskaičiavimą pagal tiesioginę pagrindinių sudėtinių dalių (riebalų ir baltymų) vertę bei kokybės ir kitų priemokų (nuoskaitų) sistemą, taip pat įvertindamas, kad duomenys apie superkamą pieną yra reikalingi rengiantis įgyvendinti kvotų sistemą bei kitas Europos Sąjungos rinkos reguliavimo nuostatas, atsižvelgdamas į daugelyje šalių taikomą apmokėjimo už pieną patirtį bei Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto 1999–2000 m. mokslo tiriamojo darbo dėl pieno supirkimo kainos struktūros tobulinimo, ekonominių pasekmių nagrinėjimo bei Europos Sąjungoje naudojamų bazinių pieno rodiklių pritaikymo išvadas (LAEI 2001-04-18 raštas Nr. 02-08-105):

1. Tvirtinu Žalio pieno supirkimo kainos apskaičiavimo ir duomenų apie supirktą pieną teikimo tvarką (pridedama).

2. Nustatau, kad Žalio pieno supirkimo kainos apskaičiavimo ir duomenų apie supirktą pieną teikimo tvarka įsigalioja nuo 2003 m. sausio 1 d. ir taikoma visų nuosavybės formų pieno supirkimo (perdirbimo) įmonėse.

3. Laikau 2002 metus pasirengimo taikyti 1 punktu patvirtintą tvarką laikotarpiu ir rekomenduoju pieno perdirbimo įmonėms pradėti kaip eksperimentą ją taikyti nuo 2002 metų lygiagrečiai su galiojančia tvarka, siekiant palaipsniui pertvarkyti įmonės pirminę (žaliavos sunaudojimo balansai) ir buhalterinę apskaitą bei statistinę atskaitomybę.

4. Pavedu Žemės ūkio ir maisto departamentui:

4.1. 2002 m. kas mėnesį rinkti duomenis apie nauja tvarka apskaičiuojamų pieno supirkimo kainų lygį iš įmonių, savanoriškai modeliuojančių naujos tvarkos taikymą, ir su tuo susijusių duomenų naudojimą bei pateikimą;

4.2. iki 2002 m. rugsėjo 1 d. apibendrinti šių įmonių eksperimento rezultatus bei parengti ir suderinti su Statistikos departamentu prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės detalią duomenų apie superkamo natūralaus pieno kiekį, sudėtį ir kainas rinkimo (teikimo) tvarką Rinkos informacinės sistemos duomenų bazei suformuoti;

4.3. iki 2002 m. rugsėjo 1 d. parengti reikiamus 2001 05 09 žemės ūkio ministro įsakymu Nr. 146 patvirtintų Pieno supirkimo taisyklių (Žin., 2001 Nr. 40-1406) pakeitimus.

5. Pavedu įsakymo vykdymą kontroliuoti viceministrui Vytautui Grušauskui.

 

 

APLINKOS MINISTRAS,

PAVADUOJANTIS ŽEMĖS

ŪKIO MINISTRĄ                                                                                      ARŪNAS KUNDROTAS

 


 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2001 m. gruodžio 7 d. įsakymu Nr. 430

 

ŽALIO PIENO SUPIRKIMO KAINOS APSKAIČIAVIMO IR DUOMENŲ APIE SUPIRKTĄ PIENĄ TEIKIMO TVARKA

 

I. KAINOS APSKAIČIAVIMAS

 

1. Superkamo žalio natūralaus pieno svorio vieneto (t, 100 kg, kg) kainą sudaro:

Pagrindinė pieno kaina + kokybės priemoka (nuoskaita) + kitos priemokos.

2. Pagrindinė pieno kaina – tai žalio natūralaus pieno svorio vienete esančių riebalų ir baltymų vertė. Šią kainą pieno supirkėjas nustato vienodą visų kategorijų gamintojų pienui.

Apskaičiuojant pagrindinę pieno kainą (Kp) atsižvelgiama į praėjusiais metais (arba atitinkamą sezono laikotarpį) buvusią rinkos ir/ar įmonės supirkto natūralaus pieno kainą ar prognozuojamą rinkos kainą (vidutinę kainą – Kv), supirkto pieno vidutinį riebumą ir baltymingumą (Rv, Bv) ir šių komponentų vertės santykį kainoje nustatytose ribose atsižvelgiant į gaminamų produktų asortimento struktūrą.

2.1. Pagrindinė pieno kaina apskaičiuojama pagal tokią formulę:

 

Kp = Rf x VR + Bf x VB;

kur:

Kp – pagrindinė pieno kaina;

Rf – iš gamintojų perkamo pieno riebumas, proc.;

VR – vieno procento riebalų kaina;

Bf – iš gamintojų perkamo pieno baltymingumas, proc.;

VR – vieno procento riebalų kaina.

2.2. Pieno riebalų ir baltymų vieneto (VR ir VB) kaina apskaičiuojama pagal formules:

 

Kv x kR           Kv x kB

VR = ----------; VB = ----------;

           Rv                     Bv

kur:

Kv – vidutinė natūralaus pieno kaina;

Rv – supirkto pieno vidutinis riebumas, proc.;

kR – riebalų vertės dalis vidutinėje kainoje. Turi būti tarp 0,53–0,47 proc.

Bv – supirkto pieno vidutinis baltymingumas, proc.;

kB – baltymų vertės dalis vidutinėje kainoje. Turi būti tarp 0,47–0,53 proc.

Gali būti pasirinkta, kad VR = VB. Šiuo atveju 1 proc. kaina apskaičiuojama vidutinę kainą padalijus iš supirkto pieno riebumo ir baltymingumo vidutinių dydžių sumos.

3. Įmonė skelbia apskaičiuotą riebalų ir baltymų vieneto (procento) kainą iki sutarčių su pieno tiekėjais sudarymo arba iki kito termino, kai rinkos sąlygos verčia kainą koreguoti.

4. Priemokos (nuoskaitos) nuo pagrindinės pieno kainos (procentais):

4.1. už kokybę:

4.1.1. už aukščiausiosios rūšies pieną – ne mažesnė kaip 10 proc.;

4.1.2. už pirmosios rūšies pieną – 0;

4.1.3. už antrosios rūšies pieną – nuoskaita pagal susitarimą, bet ne mažesnė kaip 5 proc.;

4.1.4. už nerūšinį pieną – nuoskaita pagal susitarimą, bet ne mažesnė kaip 20 proc.;

4.2. kitos galimos priemokos pagal susitarimą:

4.2.1. sezoninės (sausis – balandis, lapkritis – gruodis):

4.2.2. už superkamą iš vieno tiekėjo pieno kiekį;

4.2.3. už atšaldytą iki 6 °C pieną (superkant ne kasdien).

5. Rekomenduojama natūralaus pieno supirkimo kainos apskaičiavimo lentelė (pridedama).

 

II. DUOMENŲ TEIKIMAS

 

6. Pieno pirkėjai (supirkimo ir perdirbimo įmonės) kas mėnesį teikia:

6.1. Statistikos departamentui – duomenis apie viso supirkto natūralaus pieno kiekį, vidutinį riebumą (proc.) bei baltymingumą (proc.), išmokas už supirktą žalią natūralų pieną bei supirkto natūralaus pieno kiekį pagal rūšis;

6.2. Žemės ūkio ministerijai – duomenis apie supirkto natūralaus pieno kiekį pagal rūšis, jo riebumą, baltymingumą bei kainą pagal rūšis; taip pat 1 proc. riebumo kainą, 1 proc. baltymų kainą.

______________


 

Žalio pieno supirkimo kainos apskaičiavimo

ir duomenų apie supirktą pieną teikimo

tvarkos priedas (rekomenduojamas)

 

PIENO KAINA PAGAL JO SUDĖTINIŲ DALIŲ ĮVERTINIMĄ

 

ct/kg

Baltymų,%

2, 70

2, 75

2, 80

2,85

2, 90

2, 95

3, 00

3, 05

3, 10

3, 15

3, 20

3, 25

3, 30

3, 35

3, 40

3, 45

3, 50

Riebalų,%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3,20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3,30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3,40

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3,50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3,60

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3,70

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3,80

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3,90

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4,00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4,10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4,20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4,30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4,40

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4,50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Riebalų 1 procento kaina:

Baltymų 1 procento kaina:

Priemoka (nuoskaita) už kokybę

Pieno rūšis:

Užterštumas bakterijomis, tūkst./cm3

Somatinių ląstelių skaičius, tūkst./cm3

 

Aukščiausioji

< 100

< 400

(+) priemoka      (%)                       (ct/kg)

Pirmoji

<300

< 400

0                           (%)                       (ct/kg)

Antroji

< 1000

< 700

(-) nuoskaita      (%)                       (ct/kg)

Nerūšinis

> 1000

> 700

(-) nuoskaita      (%)                       (ct/kg)

Kitos priemokos (nuoskaitos)

Sezoninė nuoskaita

birželis

liepa

rugpjūtis

rugsėjis

 

 

Sezoninė priemoka

sausis

vasaris

kovas

balandis

lapkritis

gruodis

Už pieno kiekį

 

 

 

 

 

 

Už iki 6 °C atšaldytą pieną

 

 

 

 

 

 

Pagal individualų susitarimą

 

 

 

 

 

 

Kitos

 

 

 

 

 

 

______________