LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS
Į S A K Y M A S
DĖL ŽALIO PIENO SUPIRKIMO KAINOS APSKAIČIAVIMO TVARKOS
2001 m. gruodžio 7 d. Nr. 430
Vilnius
Siekdamas įdiegti superkamo pieno kainos apskaičiavimą pagal tiesioginę pagrindinių sudėtinių dalių (riebalų ir baltymų) vertę bei kokybės ir kitų priemokų (nuoskaitų) sistemą, taip pat įvertindamas, kad duomenys apie superkamą pieną yra reikalingi rengiantis įgyvendinti kvotų sistemą bei kitas Europos Sąjungos rinkos reguliavimo nuostatas, atsižvelgdamas į daugelyje šalių taikomą apmokėjimo už pieną patirtį bei Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto 1999–2000 m. mokslo tiriamojo darbo dėl pieno supirkimo kainos struktūros tobulinimo, ekonominių pasekmių nagrinėjimo bei Europos Sąjungoje naudojamų bazinių pieno rodiklių pritaikymo išvadas (LAEI 2001-04-18 raštas Nr. 02-08-105):
1. Tvirtinu Žalio pieno supirkimo kainos apskaičiavimo ir duomenų apie supirktą pieną teikimo tvarką (pridedama).
2. Nustatau, kad Žalio pieno supirkimo kainos apskaičiavimo ir duomenų apie supirktą pieną teikimo tvarka įsigalioja nuo 2003 m. sausio 1 d. ir taikoma visų nuosavybės formų pieno supirkimo (perdirbimo) įmonėse.
3. Laikau 2002 metus pasirengimo taikyti 1 punktu patvirtintą tvarką laikotarpiu ir rekomenduoju pieno perdirbimo įmonėms pradėti kaip eksperimentą ją taikyti nuo 2002 metų lygiagrečiai su galiojančia tvarka, siekiant palaipsniui pertvarkyti įmonės pirminę (žaliavos sunaudojimo balansai) ir buhalterinę apskaitą bei statistinę atskaitomybę.
4. Pavedu Žemės ūkio ir maisto departamentui:
4.1. 2002 m. kas mėnesį rinkti duomenis apie nauja tvarka apskaičiuojamų pieno supirkimo kainų lygį iš įmonių, savanoriškai modeliuojančių naujos tvarkos taikymą, ir su tuo susijusių duomenų naudojimą bei pateikimą;
4.2. iki 2002 m. rugsėjo 1 d. apibendrinti šių įmonių eksperimento rezultatus bei parengti ir suderinti su Statistikos departamentu prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės detalią duomenų apie superkamo natūralaus pieno kiekį, sudėtį ir kainas rinkimo (teikimo) tvarką Rinkos informacinės sistemos duomenų bazei suformuoti;
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2001 m. gruodžio 7 d. įsakymu Nr. 430
ŽALIO PIENO SUPIRKIMO KAINOS APSKAIČIAVIMO IR DUOMENŲ APIE SUPIRKTĄ PIENĄ TEIKIMO TVARKA
I. KAINOS APSKAIČIAVIMAS
1. Superkamo žalio natūralaus pieno svorio vieneto (t, 100 kg, kg) kainą sudaro:
Pagrindinė pieno kaina + kokybės priemoka (nuoskaita) + kitos priemokos.
2. Pagrindinė pieno kaina – tai žalio natūralaus pieno svorio vienete esančių riebalų ir baltymų vertė. Šią kainą pieno supirkėjas nustato vienodą visų kategorijų gamintojų pienui.
Apskaičiuojant pagrindinę pieno kainą (Kp) atsižvelgiama į praėjusiais metais (arba atitinkamą sezono laikotarpį) buvusią rinkos ir/ar įmonės supirkto natūralaus pieno kainą ar prognozuojamą rinkos kainą (vidutinę kainą – Kv), supirkto pieno vidutinį riebumą ir baltymingumą (Rv, Bv) ir šių komponentų vertės santykį kainoje nustatytose ribose atsižvelgiant į gaminamų produktų asortimento struktūrą.
2.1. Pagrindinė pieno kaina apskaičiuojama pagal tokią formulę:
Kp = Rf x VR + Bf x VB;
kur:
Kp – pagrindinė pieno kaina;
Rf – iš gamintojų perkamo pieno riebumas, proc.;
VR – vieno procento riebalų kaina;
Bf – iš gamintojų perkamo pieno baltymingumas, proc.;
VR – vieno procento riebalų kaina.
2.2. Pieno riebalų ir baltymų vieneto (VR ir VB) kaina apskaičiuojama pagal formules:
Kv x kR Kv x kB
VR = ----------; VB = ----------;
Rv Bv
kur:
Kv – vidutinė natūralaus pieno kaina;
Rv – supirkto pieno vidutinis riebumas, proc.;
kR – riebalų vertės dalis vidutinėje kainoje. Turi būti tarp 0,53–0,47 proc.
Bv – supirkto pieno vidutinis baltymingumas, proc.;
kB – baltymų vertės dalis vidutinėje kainoje. Turi būti tarp 0,47–0,53 proc.
Gali būti pasirinkta, kad VR = VB. Šiuo atveju 1 proc. kaina apskaičiuojama vidutinę kainą padalijus iš supirkto pieno riebumo ir baltymingumo vidutinių dydžių sumos.
3. Įmonė skelbia apskaičiuotą riebalų ir baltymų vieneto (procento) kainą iki sutarčių su pieno tiekėjais sudarymo arba iki kito termino, kai rinkos sąlygos verčia kainą koreguoti.
4. Priemokos (nuoskaitos) nuo pagrindinės pieno kainos (procentais):
4.1. už kokybę:
II. DUOMENŲ TEIKIMAS
6. Pieno pirkėjai (supirkimo ir perdirbimo įmonės) kas mėnesį teikia:
6.1. Statistikos departamentui – duomenis apie viso supirkto natūralaus pieno kiekį, vidutinį riebumą (proc.) bei baltymingumą (proc.), išmokas už supirktą žalią natūralų pieną bei supirkto natūralaus pieno kiekį pagal rūšis;
Žalio pieno supirkimo kainos apskaičiavimo
ir duomenų apie supirktą pieną teikimo
tvarkos priedas (rekomenduojamas)
PIENO KAINA PAGAL JO SUDĖTINIŲ DALIŲ ĮVERTINIMĄ
ct/kg
Baltymų,% |
2, 70 |
2, 75 |
2, 80 |
2,85 |
2, 90 |
2, 95 |
3, 00 |
3, 05 |
3, 10 |
3, 15 |
3, 20 |
3, 25 |
3, 30 |
3, 35 |
3, 40 |
3, 45 |
3, 50 |
|||
Riebalų,% |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
3,20 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
3,30 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
3,40 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
3,50 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
3,60 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
3,70 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
3,80 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
3,90 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
4,00 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
4,10 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
4,20 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
4,30 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
4,40 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
4,50 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
Riebalų 1 procento kaina: |
Baltymų 1 procento kaina: |
|||||||||||||||||||
Priemoka (nuoskaita) už kokybę |
||||||||||||||||||||
Pieno rūšis: |
Užterštumas bakterijomis, tūkst./cm3 |
Somatinių ląstelių skaičius, tūkst./cm3 |
|
|||||||||||||||||
Aukščiausioji |
< 100 |
< 400 |
(+) priemoka (%) (ct/kg) |
|||||||||||||||||
Pirmoji |
<300 |
< 400 |
0 (%) (ct/kg) |
|||||||||||||||||
Antroji |
< 1000 |
< 700 |
(-) nuoskaita (%) (ct/kg) |
|||||||||||||||||
Nerūšinis |
> 1000 |
> 700 |
(-) nuoskaita (%) (ct/kg) |
|||||||||||||||||
Kitos priemokos (nuoskaitos) |
||||||||||||||||||||
Sezoninė nuoskaita |
birželis |
liepa |
rugpjūtis |
rugsėjis |
|
|
||||||||||||||
Sezoninė priemoka |
sausis |
vasaris |
kovas |
balandis |
lapkritis |
gruodis |
||||||||||||||
Už pieno kiekį |
|
|
|
|
|
|
||||||||||||||
Už iki 6 °C atšaldytą pieną |
|
|
|
|
|
|
||||||||||||||
Pagal individualų susitarimą |
|
|
|
|
|
|
||||||||||||||
Kitos |
|
|
|
|
|
|
||||||||||||||
______________