LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO
Į S A K Y M A S
DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2000 M. SAUSIO 25 D. ĮSAKYMO NR. 22 „DĖL ETILO ALKOHOLIO IR ALKOHOLINIŲ GĖRIMŲ GAMYBOS, IŠPILSTYMO, SAUGOJIMO, REALIZAVIMO IR GABENIMO MAKSIMALIAI LEISTINŲ NUOSTOLIŲ NORMŲ“ PAKEITIMO
2004 m. vasario 3 d. Nr. 3D-35
Vilnius
1. Pakeičiu Etilo alkoholio ir alkoholinių gėrimų gamybos, išpilstymo, saugojimo, realizavimo ir gabenimo maksimaliai leistinų nuostolių normas, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2000 m. sausio 25 d. įsakymu Nr. 22 „Dėl Etilo alkoholio ir alkoholinių gėrimų gamybos, išpilstymo, saugojimo, realizavimo ir gabenimo maksimaliai leistinų nuostolių normų“ (Žin., 2000, Nr. 9-232; 2003, Nr. 64-2910):
1.1. Papildau 3 skyriaus lentelę 3 ir 4 eilutėmis:
Eil. Nr. |
Alkoholio produkto pavadinimas |
Matavimo vnt. |
Žaliavos pavadinimas ir kiekis |
Išeiga |
3. |
Midaus distiliatas |
Proc. nuo a. a. kiekio, esančio žaliavoje |
Midaus pusgaminis |
91,9 |
4. |
Sulčių distiliatas |
-“- |
Spirituotos sultys |
91,9 |
1.2. Išdėstau 5 skyriaus pavadinimą taip:
1.3. Išdėstau 5 skyriaus lentelės:
1.3.1. 3 eilutę taip:
Eil. Nr. |
Operacijos pavadinimas |
Matavimo vnt. |
Nuostolių norma |
3. |
Natūralių vyno pusgaminių, midaus pusgaminio rauginimas
|
proc. nuo paimto rauginimui mišinio kiekio
|
2,0
|
1.3.2. 5 ir 6 eilutes taip:
5.
|
Nuosėdų kiekis išrūgusiuose natūraliuose vyno, midaus pusgaminiuose, susidedantis iš mielių nuosėdų ir nuosėdų likučio sultyse ar midaus misoje, nustatyto laboratorijoje prieš užraugiant. Nuosėdos nurašomos kelis kartus: dalis prieš spiritavimą, o likusios tolesnių technologinių operacijų metu
Nuosėdų kiekis išrūgusiuose natūraliuose vyno pusgaminiuose, sidre, paruoštuose iš koncentruotų sulčių, ir putojančiame vyne po antrinės fermentacijos |
dal, pagal laboratorijoje nustatytą kiekį
proc. nuo paimto rauginimui mišinio kiekio |
pagal faktinį surinktą kiekį
1,00 |
6. |
Vaisių-uogų ir vynuogių vyno pusgaminių, vyno, sidro, midaus pusgaminio, midaus ir spirituotų sulčių skaidrinimas bentonito suspensija kartu su kitomis skaidrinančiomis medžiagomis: - nuosėdos su skaidrinančiomis medžiagomis – nuskaidrinto vyno, midaus pusgaminio filtravimas |
dal
proc. nuo paimto operacijai kiekio |
nuosėdos nurašomos pagal faktinį kiekį 0,24 |
1.3.3. 8 eilutę taip:
8. |
Skystų mielių, spirituotų sulčių, vyno pusgaminių, sidro pusgaminio, midaus pusgamio nuosėdų perpumpavimas nepriklausomai nuo talpyklos tūrio |
proc. nuo kiekio, patekusio į operaciją |
0,10 |
1.3.4. 16 eilutę taip:
16.
|
Ramių vynų, vynų kokteilių pilstymas (pylimas į butelius, užkimšimas, etiketavimas): - pagal tūrį - pagal lygį - pylimas į suvenyrinius sudėtingos konfigūracijos butelius rankiniu ir pusiau automatiniu būdu |
proc. nuo kiekio, patekusio į operaciją
|
0,31 0,42
0,48 |
1.4. Papildau 5 skyriaus lentelę:
1.5. Išdėstau 6 skyriaus pavadinimą taip:
1.6. Išdėstau 6 skyriaus lentelės 4 eilutę taip:
Eil. Nr. |
Operacijos pavadinimas |
Matavimo vnt. |
Nuostolių norma |
4. |
Laikymas: - spirituotų sulčių, spirituotų vyno pusgaminių - natūralių vyno ir midaus pusgaminių |
proc. metams |
0,30 0,20 |
1.7. Išdėstau 7 skyriaus pavadinimą taip:
1.8. Išdėstau 8 skyriaus pavadinimą taip:
1.9. Papildau 14 skyriaus lentelę naujomis 16 ir 17 eilutėmis (ankstesnę 16 eilutę laikau 18 eilute):
Eil. Nr. |
Operacijos pavadinimas |
Matavimo vnt. |
Nuostolių norma |
||
1 |
2 |
3 |
4 |
||
16.
|
Bendra etilo alkoholio nuostolių leistina norma gaminant ir išpilstant midaus nektarus, kuriuose cukraus ne mažiau kaip 80 g/dm3: - pilstant į butelius pagal lygį - pilstant į suvenyrinius sudėtingos konfigūracijos butelius rankiniu ir pusiau automatiniu būdu |
proc. nuo a. a. kiekio, patekusio į gamybą
|
2,40
2,80 |
||
16.1. 16.2.
|
gamybos metu išpilstymo metu:
- pilstant į suvenyrinius sudėtingos konfigūracijos butelius rankiniu ir pusiau automatiniu būdu |
|
1,35
1,05
1,45 |
||
17.
17.1. 17.2.
|
Bendra etilo alkoholio nuostolių leistina norma gaminant ir išpilstant midaus nektarus, kuriuose cukraus ne daugiau nei 80 g/dm3: - pilstant į butelius pagal lygį - pilstant į suvenyrinius sudėtingos konfigūracijos butelius rankiniu ir pusiau automatiniu būdu gamybos metu išpilstymo metu: - pilstant į butelius pagal lygį - pilstant į suvenyrinius sudėtingos konfigūracijos butelius rankiniu ir pusiau automatiniu būdu |
„
|
1,80
2,20 0,80
1,00
1,40 |
||
1.10. Išdėstau 15 skyriaus lentelę taip:
Eil. Nr. |
Operacijos pavadinimas |
Matavimo vnt. |
Nuostolių norma |
|
1. |
Gatavos produkcijos pakavimas į dėžes, konteinerius, paletes: - vynų, jų gėrimų, sidro, midaus - pakuojant rankiniu būdu karštą vyną papildomai - spiritinių gėrimų, alkoholinių kokteilių
|
proc. nuo patekusio į operaciją kiekio proc. nuo patekusio į operaciją a. a. kiekio |
0,02 0,02
0,02 |
|
2. |
Transportavimas sandėlio viduje, laikymas ir pakrovimas į automašinas: - ramių vynų, jų gėrimų, sidrų, midaus - putojančių ir gazuotų vynų, jų gėrimų, sidrų - spiritinių gėrimų
- alkoholinių kokteilių |
proc. nuo gauto plius pakrauto kiekio, padalyto iš 2 „ proc. a. a. nuo gauto plius pakrauto kiekio, padalyto iš 2 „ |
0,02 0,05 0,02
0,05 |
|
1.11. Išdėstau 16 skyriaus lentelę taip:
Eil. Nr. |
Transporto rūšis |
Matavimo vnt. |
Atstumai |
Nuostolių norma |
1. |
Autotransportu: - vynų, jų gėrimų, sidro, midaus
- spiritinių gėrimų, alkoholinių kokteilių
Perkraunant iš vienos transporto priemonės į kitą: - vynų, jų gėrimų, sidro, midaus
- spiritinių gėrimų, alkoholinių kokteilių |
proc. nuo pakrauto kiekio
proc. a. a. nuo perkrauto kiekio
proc. nuo pakrauto kiekio
proc. a. a. nuo perkrauto kiekio |
iki 25 km nuo 25 km iki 200 km daugiau kaip 200 km
- |
0,03 0,04 kiekvienam sekančiam 100 km pridedama po 0,005 proc.
0,01 |
2. |
Geležinkeliu: - vynų, jų gėrimų, sidro, midaus
- spiritinių gėrimų, alkoholinių kokteilių
- atvirose visų rūšių dėžėse
- uždarose gofruoto kartono dėžėse
- uždarose dėžėse
Vežant toliau kaip 5000 km, kiekvienam sekančiam 1000 km norma didinama 0,05 proc. |
proc. nuo pakrauto kiekio
proc. a. a. nuo perkrauto kiekio |
iki 500 km nuo 501 iki 1000 km nuo 1001 iki 5000 km iki 500 km nuo 501 iki 1000 km nuo 1001 iki 5000 km iki 500 km nuo 501 iki 1000 km nuo 1001 iki 5000 km |
0,04 0,05 0,06 0,02 0,03 0,04 0,01 0,02 0,03 |