LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO

 

Į S A K Y M A S

DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2000 M. SAUSIO 25 D. ĮSAKYMO NR. 22 „DĖL ETILO ALKOHOLIO IR ALKOHOLINIŲ GĖRIMŲ GAMYBOS, IŠPILSTYMO, SAUGOJIMO, REALIZAVIMO IR GABENIMO MAKSIMALIAI LEISTINŲ NUOSTOLIŲ NORMŲ“ PAKEITIMO

 

2004 m. vasario 3 d. Nr. 3D-35

Vilnius

 

 

Siekdamas tobulinti etilo alkoholio ir alkoholinių gėrimų apskaitą:

1. Pakeičiu Etilo alkoholio ir alkoholinių gėrimų gamybos, išpilstymo, saugojimo, realizavimo ir gabenimo maksimaliai leistinų nuostolių normas, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2000 m. sausio 25 d. įsakymu Nr. 22 „Dėl Etilo alkoholio ir alkoholinių gėrimų gamybos, išpilstymo, saugojimo, realizavimo ir gabenimo maksimaliai leistinų nuostolių normų“ (Žin., 2000, Nr. 9-232; 2003, Nr. 64-2910):

 

1.1. Papildau 3 skyriaus lentelę 3 ir 4 eilutėmis:

Eil.

Nr.

Alkoholio produkto pavadinimas

Matavimo vnt.

Žaliavos pavadinimas ir kiekis

Išeiga

3.

Midaus distiliatas

Proc. nuo a. a. kiekio, esančio žaliavoje

Midaus pusgaminis

91,9

4.

Sulčių distiliatas

-“-

Spirituotos sultys

91,9

 

1.2. Išdėstau 5 skyriaus pavadinimą taip:

5. Maksimaliai leistinos nuostolių normos gaminant vaisių-uogų ir vynuogių vynus, jų kokteilius ir gėrimus bei spirituotus ir nespirituotus pusgaminius, sidrą, midaus pusgaminį, midų, likerius putojančio vyno gamybai“.

1.3. Išdėstau 5 skyriaus lentelės:

1.3.1. 3 eilutę taip:

Eil. Nr.

Operacijos pavadinimas

Matavimo vnt.

Nuostolių norma

3.

Natūralių vyno pusgaminių, midaus pusgaminio rauginimas

 

proc. nuo paimto rauginimui mišinio kiekio

 

2,0

 

 

 

1.3.2. 5 ir 6 eilutes taip:

5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nuosėdų kiekis išrūgusiuose natūraliuose vyno, midaus pusgaminiuose, susidedantis iš mielių nuosėdų ir nuosėdų likučio sultyse ar midaus misoje, nustatyto laboratorijoje prieš užraugiant. Nuosėdos nurašomos kelis kartus: dalis prieš spiritavimą, o likusios tolesnių technologinių operacijų metu

 

Nuosėdų kiekis išrūgusiuose natūraliuose vyno pusgaminiuose, sidre, paruoštuose iš koncentruotų sulčių, ir putojančiame vyne po antrinės fermentacijos

dal, pagal laboratorijoje nustatytą kiekį

 

 

 

 

 

 

proc. nuo paimto rauginimui mišinio kiekio

pagal faktinį surinktą kiekį

 

 

 

 

 

 

1,00

6.

Vaisių-uogų ir vynuogių vyno pusgaminių, vyno, sidro, midaus pusgaminio, midaus ir spirituotų sulčių skaidrinimas bentonito suspensija kartu su kitomis skaidrinančiomis medžiagomis:

- nuosėdos su skaidrinančiomis medžiagomis

– nuskaidrinto vyno, midaus pusgaminio filtravimas

 

 

 

 

 

dal

 

proc. nuo paimto operacijai kiekio

 

 

 

nuosėdos nurašomos pagal faktinį kiekį

0,24

 

1.3.3. 8 eilutę taip:

8.

Skystų mielių, spirituotų sulčių, vyno pusgaminių, sidro pusgaminio, midaus pusgamio nuosėdų perpumpavimas nepriklausomai nuo talpyklos tūrio

 

proc. nuo kiekio, patekusio į operaciją

 

0,10

 

1.3.4. 16 eilutę taip:

16.

 

 

 

 

 

 

 

Ramių vynų, vynų kokteilių pilstymas (pylimas į butelius, užkimšimas, etiketavimas):

- pagal tūrį

- pagal lygį

- pylimas į suvenyrinius sudėtingos konfigūracijos butelius rankiniu ir pusiau automatiniu būdu

proc. nuo kiekio, patekusio į operaciją

 

 

 

 

 

0,31

0,42

 

0,48

 

1.3.5. 23 eilutę taip:

23.

Išpylimas iš butelių, sugrąžintų iš gatavos produkcijos sandėlio arba prekybos tinklo, įforminant aktu:

- vyno, midaus

- putojančių vynų, gazuotų vynų ir jų gėrimų

proc. nuo kiekio, patekusio į operaciją

 

 

 

0,50

 

0,70

 

1.4. Papildau 5 skyriaus lentelę:

1.4.1. 31 eilute:

31.

Midaus brandinimas

 

proc. metams nuo patekusio į operaciją kiekio

0,40

 

1.4.2. 161 eilute:

161.

Midaus pilstymas (pylimas į butelius, užkimšimas, etiketavimas):

- pagal lygį

- pylimas į suvenyrinius sudėtingos konfigūracijos butelius rankiniu ir pusiau automatiniu būdu

proc. nuo kiekio, patekusio į operaciją

 

 

1,0

 

1,05

 

1.5. Išdėstau 6 skyriaus pavadinimą taip:

6. Leidžiamas stiprumo sumažėjimas (etilo alkoholio nuostoliai) gaminant vaisių-uogų ir vynuogių vynus, jų kokteilius ir gėrimus bei spirituotus ir natūralius pusgaminius, midų bei midaus pusgaminį, spirituotas sultis, sidrą, likerius, naudojamus putojančio vyno gamyboje“.

1.6. Išdėstau 6 skyriaus lentelės 4 eilutę taip:

Eil. Nr.

Operacijos pavadinimas

Matavimo vnt.

Nuostolių norma

4.

Laikymas:

- spirituotų sulčių, spirituotų vyno pusgaminių

- natūralių vyno ir midaus pusgaminių

proc. metams

0,30

0,20

 

1.7. Išdėstau 7 skyriaus pavadinimą taip:

7. Nuostolių normos, laikant spirituotas sultis, vaisių-uogų ir vynuogių vyno pusgaminius, vynus, sidrą, midaus pusgaminį ir midų, mielių ir skaidrinimo nuosėdas, vaisių-uogų ekstraktus“.

1.8. Išdėstau 8 skyriaus pavadinimą taip:

8. Brendžio spirito, viskio spirito, grūdų spirito, tekilos spirito, midaus distiliato laikymo metinės nuostolių normos proc. nuo absoliutaus etilo alkoholio kiekio“.

1.9. Papildau 14 skyriaus lentelę naujomis 16 ir 17 eilutėmis (ankstesnę 16 eilutę laikau 18 eilute):

Eil. Nr.

Operacijos pavadinimas

Matavimo vnt.

Nuostolių norma

1

2

3

4

16.

 

 

 

Bendra etilo alkoholio nuostolių leistina norma gaminant ir išpilstant midaus nektarus, kuriuose cukraus ne mažiau kaip 80 g/dm3:

- pilstant į butelius pagal lygį

- pilstant į suvenyrinius sudėtingos konfigūracijos butelius rankiniu ir pusiau automatiniu būdu

proc. nuo a. a. kiekio, patekusio į gamybą

 

 

 

 

2,40

 

2,80

16.1.

16.2.

 

 

 

gamybos metu

išpilstymo metu:

- pilstant į butelius pagal lygį

- pilstant į suvenyrinius sudėtingos konfigūracijos butelius rankiniu ir pusiau automatiniu būdu

 

1,35

 

1,05

 

1,45

17.

 

 

 

 

 

17.1.

17.2.

 

Bendra etilo alkoholio nuostolių leistina norma gaminant ir išpilstant midaus nektarus, kuriuose cukraus ne daugiau nei 80 g/dm3:

- pilstant į butelius pagal lygį

- pilstant į suvenyrinius sudėtingos konfigūracijos butelius rankiniu ir pusiau automatiniu būdu

gamybos metu

išpilstymo metu:

- pilstant į butelius pagal lygį

- pilstant į suvenyrinius sudėtingos konfigūracijos butelius rankiniu ir pusiau automatiniu būdu

 

 

 

 

1,80

 

2,20

0,80

 

1,00

 

1,40

 

1.10. Išdėstau 15 skyriaus lentelę taip:

Eil. Nr.

Operacijos pavadinimas

Matavimo vnt.

Nuostolių norma

1.

Gatavos produkcijos pakavimas į dėžes, konteinerius, paletes:

- vynų, jų gėrimų, sidro, midaus

- pakuojant rankiniu būdu karštą vyną papildomai

- spiritinių gėrimų, alkoholinių kokteilių

 

 

 

proc. nuo patekusio į operaciją kiekio

proc. nuo patekusio į operaciją a. a. kiekio

 

 

0,02

0,02

 

0,02

2.

Transportavimas sandėlio viduje, laikymas ir pakrovimas į automašinas:

- ramių vynų, jų gėrimų, sidrų, midaus

- putojančių ir gazuotų vynų, jų gėrimų, sidrų

- spiritinių gėrimų

 

 

- alkoholinių kokteilių

proc. nuo gauto plius pakrauto kiekio, padalyto iš 2

proc. a. a. nuo gauto plius pakrauto kiekio, padalyto iš 2

 

 

0,02

0,05

0,02

 

 

0,05

 

1.11. Išdėstau 16 skyriaus lentelę taip:

Eil. Nr.

Transporto rūšis

Matavimo vnt.

Atstumai

Nuostolių norma

1.

Autotransportu:

- vynų, jų gėrimų, sidro, midaus

 

- spiritinių gėrimų, alkoholinių kokteilių

 

Perkraunant iš vienos transporto priemonės į kitą:

- vynų, jų gėrimų, sidro, midaus

 

- spiritinių gėrimų, alkoholinių kokteilių

 

proc. nuo pakrauto kiekio

 

proc. a. a. nuo perkrauto kiekio

 

 

 

 

proc. nuo pakrauto kiekio

 

proc. a. a. nuo perkrauto kiekio

iki 25 km

nuo 25 km iki 200 km

daugiau kaip 200 km

 

 

 

-

0,03

0,04

kiekvienam sekančiam 100 km pridedama po 0,005 proc.

 

 

0,01

2.

Geležinkeliu:

- vynų, jų gėrimų, sidro, midaus

 

- spiritinių gėrimų, alkoholinių kokteilių

 

- atvirose visų rūšių dėžėse

 

- uždarose gofruoto kartono dėžėse

 

- uždarose dėžėse

 

 

Vežant toliau kaip

5000 km, kiekvienam sekančiam 1000 km norma didinama

0,05 proc.

 

proc. nuo pakrauto kiekio

 

proc. a. a. nuo perkrauto kiekio

 

 

 

 

 

 

iki 500 km

nuo 501 iki 1000 km

nuo 1001 iki 5000 km

iki 500 km

nuo 501 iki 1000 km

nuo 1001 iki 5000 km

iki 500 km

nuo 501 iki 1000 km

nuo 1001 iki 5000 km

 

 

 

 

 

 

0,04

0,05

0,06

0,02

0,03

0,04

0,01

0,02

0,03

 

2. Nustatau, kad šis įsakymas įsigalioja nuo 2004 m. kovo 1 d.

 

 

 

ŽEMĖS ŪKIO Ministras                                                                                         Jeronimas Kraujelis

 

SUDERINTA

Finansų ministerijos

2004 m. sausio 28 d. raštu

Nr. ((14.14-03)-5K-0401657)-6K-0401052