LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS
ĮSAKYMAS
DĖL VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS 2003 M. GRUODŽIO 15 D. ĮSAKYMO NR. B1-957 „DĖL SPECIALIŲJŲ REIKALAVIMŲ ŪKIAMS, GAMINANTIEMS PIENO PRODUKTUS, PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO
2006 m. sausio 10 d. Nr. B1-13
Vilnius
Įgyvendindamas 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos ir 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 853/2004, nustatantį konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus, vadovaudamasis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15) bei siekdamas užtikrinti pieno ūkiuose gaminamų saugių pieno produktų gamybą ir tiekimą vartotojams,
1. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2003 m. gruodžio 15 d. įsakymo Nr. B1-957 „Dėl Specialiųjų reikalavimų ūkiams, gaminantiems pieno produktus, patvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 124-5662) 2 punktą ir jį išdėstau taip:
2. Specialiuosius reikalavimus ūkiams, gaminantiems pieno produktus, patvirtintus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2003 m. gruodžio 15 d. įsakymu Nr. B1-957 „Dėl Specialiųjų reikalavimų ūkiams, gaminantiems pieno produktus, patvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 124-5662), ir juos išdėstau nauja redakcija.
PATVIRTINTA
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
direktoriaus 2003 m. gruodžio 15 d.
įsakymu Nr. B1-957
(Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
direktoriaus 2006 m. sausio 10 d.
įsakymo Nr. B1-13 redakcija)
SPECIALIEJI REIKALAVIMAI ŪKIAMS, GAMINANTIEMS PIENO PRODUKTUS
Specialieji reikalavimai ūkiams, gaminantiems pieno produktus, parengti vadovaujantis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15) ir įgyvendina 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 852/ 2004 dėl maisto produktų higienos, 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 853/2004, nustatantį konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus, 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 854/2004, nustatantį specialiąsias gyvūninės kilmės produktų, skirtų vartoti žmonėms, valstybinės kontrolės taisykles.
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Specialieji reikalavimai ūkiams, gaminantiems pieno produktus (toliau – Reikalavimai), taikomi Lietuvos Respublikoje gaminant pieno produktus ūkiuose bei juos parduodant tiesiogiai vartotojams.
3. Vartojamos sąvokos:
Atestuotoji laboratorija – atestuojančios įstaigos patvirtintus reikalavimus atitinkanti ir atestavimo komisijos įvertinta atestuojančios įstaigos struktūrinio padalinio laboratorija, kuriai suteikta teisė tirti vandens, nuoplovų, pieno gaminių sudėties ir kokybės rodiklius.
Įgaliotoji laboratorija – nešališka akredituotoji tyrimų laboratorija, kurią Žemės ūkio ministerija įgalioja tirti pieno mėginius, siekdama nustatyti jo sudėties ir kokybės rodiklius.
Pardavimas – pieno produktų pardavimas ūkyje arba mažmeninėje prekyvietėje (pvz.: turgavietėje, kioske) tiesiogiai vartotojui.
Pieno gaminiai – iš žalio pieno ūkyje pagaminti gaminiai, į kuriuos gali būti pridėta maisto priedų ir papildomų gamybos procesui būtinų medžiagų, naudojamų ne kaip pieno sudėtinių dalių visiškas arba dalinis pakaitalas (pvz.: grietinė, varškė, sviestas).
Pieno kokybės rodikliai – bendras bakterinis užterštumas, tūkst/cm3, somatinių ląstelių skaičius, tūkst./cm3, inhibitorinės medžiagos, pieno užšalimo temperatūra, °C (lyginamasis svoris).
Pieno produktai – žalias pienas ir iš jo pagaminti pieno gaminiai.
Pieno produktų gamintojai (toliau – gamintojai) – fiziniai ir juridiniai asmenys, turintys pieno kvotas tiesioginiam pieno pardavimui ir gaminantys bei parduodantys savo ūkyje pagamintus pieno produktus.
Pieno sudėties rodikliai – riebalų ir baltymų kiekis procentais.
Ūkis – ūkis, kuriame laikoma viena ar daugiau pieną produkuojančių karvių, avių ar ožkų.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – VMVT) – institucija, kuri atsakinga už šių Reikalavimų laikymosi kontrolę.
Veterinarijos gydytojas – valstybinis veterinarijos gydytojas arba privatus veterinarijos gydytojas, su kuriuo teritorinė valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba sudarė sutartį dėl ūkio priežiūros.
Žalias pienas – natūralus produkuojančių karvių, avių ar ožkų pienas, kuris nebuvo pašildytas iki aukštesnės nei + 40°C temperatūros ar apdorotas bet kokiu kitu lygiaverčio efektyvumo metodu, be priedų, nepakeistos pirminės sudėties.
4. Ūkių karvės, avys ar ožkos turi būti nuolat prižiūrimos veterinarijos gydytojo, o ūkis turi būti kontroliuojamas nustatytu periodiškumu valstybinio veterinarijos gydytojo. Šių gyvulių sveikatos būklę patvirtina išduotas gyvūno sveikatos pažymėjimas.
5. Gyvūno sveikatos pažymėjimas išduodamas ir galioja, kaip nurodyta Valstybinės veterinarijos tarnybos direktoriaus 1999 m. spalio 18 d. įsakymu Nr. 4-267 „Dėl veterinarijos dokumentų išdavimo tvarkos“ patvirtintoje Gyvūnų ir gyvūninių produktų veterinarijos pažymėjimų ir veterinarijos sertifikatų eksportui išdavimo tvarkoje (Žin., 1999, Nr. 89-2638; 2001, Nr. 38-1320).
6. Veterinarijos gydytojas tikrinimo metu konstatuoja, ar ūkyje laikomasi melžimo, pieno paruošimo, higienos, sanitarijos, gaminių gamybos reikalavimų, įvertina žaliavos, pieno gaminių, vandens tyrimų protokolus, RVASVT principais parengtą savikontrolės programą bei kitą tvarkomą dokumentų apskaitą.
7. Ūkyje turi būti dirbančiųjų asmenų sąrašas. Asmenys, dalyvaujantys melžiant pieną ir tvarkant pieno produktus, privalo būti pasitikrinę sveikatą pagal Darbuotojų, kuriems leidžiama dirbti tik iš anksto pasitikrinusiems ir vėliau besitikrinantiems, ar neserga užkrečiamosiomis ligomis, sveikatos tikrinimosi tvarką, patvirtintą Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1999 m. gegužės 7 d. nutarimu Nr. 544 (Žin., 1999, Nr. 41-1294; 2002, Nr. 73-3127).
II. REIKALAVIMAI ŽALIAM PIENUI
9. Žalias pienas turi būti gaunamas iš sveikų gyvulių, melžiamas, laikomas, ruošiamas pardavimui vadovaujantis 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 853/2004, nustatančio konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus, II priedo IX skirsnio reikalavimais, sveikatos apsaugos ministro 2003 m. gruodžio 31 d. įsakymu Nr. V-793 patvirtintos Lietuvos higienos normos HN 53:2003 „Leidžiami vartoti maisto priedai“ (Žin., 2004, Nr. 45-1491), sveikatos apsaugos ministro 1998 m. lapkričio 10 d. įsakymu Nr. 646 patvirtintos Lietuvos higienos normos HN 26:1998 „Maisto žaliavos ir produktai. Didžiausias leidžiamas mikrobinio užterštumo lygis“ (Žin., 1998, Nr. 99-2753) reikalavimais.
10. Leidžiama naudoti gamybai šiltą žalią pieną, primelžtą prieš 2 valandas, arba atšaldytą iki + 8°C žalią pieną.
11. Pieno gaminių gamyba ūkyje leidžiama, jeigu žaliava, paminėta 9 punkte, atitinka 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 853/2004, nustatančio konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus, II priedo IX skirsnio I skyriaus III punkto reikalavimus.
12. Žalio pieno mėginiai turi būti tiriami kartą per metų ketvirtį įgaliotojoje laboratorijoje šiems rodikliams nustatyti: bendro bakterinio užterštumo, somatinių ląstelių skaičiaus, inhibitorinių medžiagų, užšalimo taško, riebalų, baltymų; S. aureus piene turi būti ištirti galiojančiais tyrimo metodais atestuotojoje laboratorijoje vieną kartą per 6 mėnesius.
III. PIENO PRODUKTŲ BEI VANDENS LABORATORINIŲ TYRIMŲ TVARKA
14. Žalio pieno sudėties ir kokybės rodikliai tiriami įgaliotojoje laboratorijoje ne rečiau kaip kartą per metų ketvirtį. Mėginius paima veterinarijos gydytojas arba asmuo, turintis kvalifikacijos pažymėjimą, išduotą pagal Pieno supirkėjų atestavimo ir kvalifikacijos pažymėjimų išdavimo tvarką, patvirtintą VMVT direktoriaus 2000 m. rugpjūčio 24 d. įsakymu Nr. 220 „Dėl Pieno supirkėjų atestavimo ir kvalifikacijos pažymėjimų išdavimo tvarkos“ (Žin., 2000, Nr. 72-2250). Mėginiai imami vadovaujantis žemės ūkio ministro 1999 m. birželio 29 d. įsakymu Nr. 287 patvirtinta Žalio pieno pirminių rodiklių įvertinimo instrukcija. Už mėginių paėmimą, pristatymą į įgaliotąją laboratoriją bei atliktus tyrimus apmoka gamintojas.
15. Pieno gaminių mikrobiologiniai rodikliai tiriami vieną kartą per 6 mėnesius atestuotojoje laboratorijoje. Apskričių, miestų, rajonų (toliau – teritorinės) VMVT turi teisę leisti gamintojui, esant mažai pieno gaminių gamybai (perdirbama ne daugiau kaip 50 kg pieno per dieną) bei neigiamiems žalio pieno, pieno gaminių, vandens laboratorinių tyrimams rezultatams, tirti pieno gaminius tik patikrinimo metu nustačius sanitarijos, higienos pažeidimų.
16. Gavus teigiamus žalio pieno laboratorinių tyrimų rezultatus ar tikrinimo metu (ūkyje ar prekybos vietoje) nustačius sanitarijos, higienos pažeidimų, turi būti imami pieno gaminių patvirtinamieji mėginiai mikrobiologiniams rodikliams nustatyti atestuotojoje laboratorijoje.
17. Vandens mikrobiologiniai bei cheminiai tyrimai atliekami vieną kartą per metus atestuotojoje laboratorijoje.
19. Vieną kartą per savaitę veikiančiose mažmeninėse prekyvietėse perdirbantys ne daugiau kaip 50 kg pieno per dieną gamintojai gali parduoti pieno produktus, jei turi išduotą gyvūno sveikatos pažymėjimą ir vieną kartą per metų ketvirtį patikrina įgaliotojoje laboratorijoje pieno sudėties ir kokybės rodiklius. S. aureus piene turi būti ištirti galiojančiais tyrimo metodais atestuotojoje laboratorijoje vieną kartą per 6 mėnesius.
IV. REIKALAVIMAI GAMYBAI IR PATALPOMS
21. Pieno produktų tvarkymo ir gamybos patalpos turi būti pakankamo dydžio, kad jose atliekami darbai atitiktų higienos reikalavimus. Jos turi būti suprojektuotos ir įrengtos taip, kad būtų išvengta žaliavų ir pieno gaminių užteršimo. Patalpose:
21.2. grindys turi būti lengvai valomos, dezinfekuojamos, lygios, su nutekėjimu į kanalizacijos šulinėmis;
21.4. įrenginiai ir inventorius, besiliečiantys su žaliavomis ir pieno gaminiais, turi būti pagaminti iš korozijai atsparių medžiagų, lengvai valomi ir dezinfekuojami;
21.9. jeigu reikia, turi būti įrengtos persirengimo patalpos su lygiomis, neperšlampamomis, plovimui atspariomis sienomis, grindimis, praustuvu, taip pat tualetai su nuskalaujamu vandeniu;
21.12. turi būti įrengta patalpa ar šaldymo įrenginys, kad būtų užtikrintas žaliavų ir pieno gaminių laikymas numatytoje temperatūroje;
21.13. turi būti pakankamas kiekis įrenginių su karštu ir šaltu arba sumaišytu iki reikiamos temperatūros tekančiu vandeniu rankoms plauti ir dezinfekuoti; prie praustuvų turi būti valymo, dezinfekavimo ir higieniško rankų sausinimo priemonių;
22. Medžiagos ir gaminiai, besiliečiantys su maistu, privalo atitikti Lietuvos higienos normos HN 16:2001 „Medžiagos ir gaminiai, besiliečiantys su maistu“, patvirtintos sveikatos pasaugos ministro 2001 m. gruodžio 29 d. įsakymu Nr. 680 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 16:2001 „Medžiagos ir gaminiai, besiliečiantys su maistu“ tvirtinimo“ (Žin., 2002, Nr. 28-1010), reikalavimus.
23. Gamybos patalpos turi būti aprūpintos geriamuoju vandeniu, atitinkančiu Lietuvos higienos normos HN 24:2003 „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“, patvirtintos sveikatos pasaugos ministro 2003 m. liepos 23 d. įsakymu Nr. V-455 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 24:2003 „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“ patvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 79-3606), reikalavimus.
24. Ūkyje turi būti pieno gaminių gamybos technologinio proceso aprašymas, receptūra. Turi būti tvarkoma pieno produktų apskaita, pildomi plovimo, dezinfekavimo, šaldymo įrenginio, patalpų temperatūrų, termiškai apdorojamo žalio pieno temperatūrų registracijos žurnalai.
25. Realizuojami pieno produktai privalo būti supakuojami ar sufasuojami ir suženklinami iš karto juos pagaminus ūkyje. Ženklinimo etiketėje privalo būti nurodytas gamintojo vardas, pavardė, produkto pavadinimas, teritorinės VMVT išduoto leidimo prekiauti pieno produktais, pagamintais ūkyje (toliau – leidimas), numeris, laikymo sąlygos, įrašas „tinka vartoti iki...“.
V. REIKALAVIMAI PREKYBAI
27. Ūkyje parduoti pieno produktus tiesioginiam vartojimui galima tik iš specialiai įrengtos higienos sąlygas atitinkančios patalpos, kurioje yra šaldymo įrenginys.
28. Gamintojai, parduodantys pieno produktus tiesiogiai vartoti, privalo vykdyti pieno produktų apskaitą bei gyvulių kaitos apskaitą, saugoti šiuos bei kitus tiesioginį pardavimą įrodančius dokumentus dvejus metus.
VI. KONTROLĖS PRIEMONĖS
30. Teritorinės VMVT privalo suregistruoti visus gamintojus, parduodančius pieno produktus tiesiogiai vartotojams, ir sąrašus pateikti įgaliotajai laboratorijai, nurodant gamintojo vardą, pavardę, adresą ir gyvulio laikymo vietos kodą. Kiekvienam gamintojui suteikiama teisė gaminti tik tam tikros rūšies pieno produktus.
31. Teritorinės VMVT viršininko įsakymu gamintojui vieneriems metams išduodamas leidimas (2 priedas), kuriame nurodomi pieno produktų, kuriuos gamintojai ūkyje gali gaminti, pavadinimai ir mažmeninės prekyvietės pavadinimas ir adresas.
32. Prieš išduodant leidimą ūkio savininkas teritorinei VMVT turi pateikti pažymą (laisvos formos), kad mažmeninė prekyvietė, kurioje nori prekiauti, turi sąlygas pieno produktų prekybai ir kad ji suteiks prekybos vietą minimam gamintojui.
33. Teritorinės VMVT ne rečiau kaip kartą per metų ketvirtį atlieka patikrinimus ūkio gamybos patalpose, kad nustatytų, kaip vykdomi higienos, sanitarijos reikalavimai, koks laboratorinių tyrimų dažnumas, kokia gyvulių sveikata, ar atliekama duomenų registracija, ar vykdoma pieno produktų apskaita.
34. Teritorinės VMVT, nustačiusios sanitarijos, higienos pažeidimų ūkiuose bei teigiamus pieno produktų laboratorinių tyrimų rezultatus, privalo taikyti rinkos ribojimo priemones pieno produktų gamybai ir prekybai arba kitas poveikio priemones.
35. Nustačius, kad ūkyje pažeistas Reikalavimų taikymas bei gaminami nesaugūs pieno produktai, išduoto leidimo galiojimas sustabdomas teritorinės VMVT viršininko įsakymu laikotarpiui, kol bus pašalinti nustatyti trūkumai.
36. Jeigu pažeidimai nustatomi pakartotinai arba ūkis per nustatytą terminą nepašalina nurodytų trūkumų, išduoto leidimo galiojimas teritorinės VMVT viršininko įsakymu panaikinamas.
VII. ATSAKOMYBĖ
Specialiųjų reikalavimų ūkiams, gaminantiems
pieno produktus,
1 priedas
PIENO GAMINIŲ MIKROBIOLOGINIAI RODIKLIAI
(mėginiai imami pagal LST EN ISO 707)
Mikroorganizmų rūšys |
Pieno gaminys |
Standartas (ml, g) (1) |
Staphylococcus aureus (tiriama kartą per pusę metų) |
Iš žalio ir termizuoto pieno pagamintas sūris |
m = 1000 |
M = 10000 |
||
n = 5 |
||
c = 2 |
||
Minkštas sūris (pagamintas iš termiškai apdoroto pieno) |
m = 100 |
|
M = 1000 |
||
n = 5 |
||
c = 2 |
||
Šviežias sūris, šaldyti pieno gaminiai |
m = 10 |
|
M = 100 |
||
n = 5 |
||
c = 2 |
||
Koliforminės bakterijos |
Skysti pieno gaminiai |
m = 0 |
M = 5 |
||
n = 5 |
||
c = 2 |
||
Sviestas, pagamintas iš pasterizuoto pieno ar grietinės |
m = 0 |
|
M = 10 |
||
n = 5 |
||
c = 2 |
||
Minkštas sūris (pagamintas iš termiškai apdoroto pieno) |
m = 10000 |
|
M = 100000 |
||
n = 5 |
||
c = 2 |
||
Šaldyti pieno gaminiai |
m = 10 |
|
M = 100 |
||
n = 5 |
||
c = 2 |
(1): n – mėginių, reikalingų mikrobiologiniams tyrimams atlikti, skaičius;
m – ribinis bakterijų skaičius; rezultatas laikomas teigiamu, jeigu bakterijų skaičius visuose mėginiuose viršija „m“;
M – maksimalus bakterijų skaičius; rezultatas laikomas teigiamu, kai viename ar daugiau mėginių bakterijų skaičius yra lygus „M“ arba jį viršija;
c – mėginių skaičius, kuriuose bakterijų skaičius gali būti tarp „m“ ir „M“; rezultatas laikomas teigiamu, jeigu bakterijų skaičius kituose mėginiuose yra didesnis už „m“.
______________
Specialiųjų reikalavimų ūkiams, gaminantiems
pieno produktus,
2 priedas
_____________ VALSTYBINĖ MAISTO IR VETERINARIJOS
TARNYBA
LEIDIMAS PREKIAUTI PIENO PRODUKTAIS, PAGAMINTAIS ŪKYJE
Nr. ________
(data)
______________
(vieta)
Vardas, pavardė___________________________________________________________________
Adresas_________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
Gyvulių vietos laikymo kodas________________________________________________________
Gyvūno sveikatos pažymėjimo Nr. ____________________________________________________
Karvių, avių, ožkų skaičius__________________________________________________________
________________________________________________________________________________ valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
viršininko 200__ m. d. įsakymu Nr. leidžiama parduoti
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
(mažmeninės prekyvietės pavadinimas ir adresas)
ūkyje pagamintą (-us)
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
(pieno produktų asortimentas)
Leidimas galioja iki 200___ m. ______________ mėn. ___ d.
Viršininkas _____________ _____________________
A. V. (parašas) (vardas, pavardė)
______________