LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS

 

ĮSAKYMAS

DĖL VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS 2003 M. GRUODŽIO 15 D. ĮSAKYMO NR. B1-957 „DĖL SPECIALIŲJŲ REIKALAVIMŲ ŪKIAMS, GAMINANTIEMS PIENO PRODUKTUS, PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

2006 m. sausio 10 d. Nr. B1-13

Vilnius

 

 

Įgyvendindamas 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos ir 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 853/2004, nustatantį konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus, vadovaudamasis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15) bei siekdamas užtikrinti pieno ūkiuose gaminamų saugių pieno produktų gamybą ir tiekimą vartotojams,

keičiu:

1. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2003 m. gruodžio 15 d. įsakymo Nr. B1-957 „Dėl Specialiųjų reikalavimų ūkiams, gaminantiems pieno produktus, patvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 124-5662) 2 punktą ir jį išdėstau taip:

2. Pavedu įsakymo vykdymo kontrolę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriui.“.

2. Specialiuosius reikalavimus ūkiams, gaminantiems pieno produktus, patvirtintus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2003 m. gruodžio 15 d. įsakymu Nr. B1-957 „Dėl Specialiųjų reikalavimų ūkiams, gaminantiems pieno produktus, patvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 124-5662), ir juos išdėstau nauja redakcija.

 

 

 

DIREKTORIUS                                                                                  KAZIMIERAS LUKAUSKAS


PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2003 m. gruodžio 15 d.

įsakymu Nr. B1-957

(Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2006 m. sausio 10 d.

įsakymo Nr. B1-13 redakcija)

 

SPECIALIEJI REIKALAVIMAI ŪKIAMS, GAMINANTIEMS PIENO PRODUKTUS

 

Specialieji reikalavimai ūkiams, gaminantiems pieno produktus, parengti vadovaujantis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15) ir įgyvendina 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 852/ 2004 dėl maisto produktų higienos, 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 853/2004, nustatantį konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus, 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 854/2004, nustatantį specialiąsias gyvūninės kilmės produktų, skirtų vartoti žmonėms, valstybinės kontrolės taisykles.

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Specialieji reikalavimai ūkiams, gaminantiems pieno produktus (toliau – Reikalavimai), taikomi Lietuvos Respublikoje gaminant pieno produktus ūkiuose bei juos parduodant tiesiogiai vartotojams.

2. Šių Reikalavimų tikslas – užtikrinti parduodamų pieno produktų saugą bei kokybę.

3. Vartojamos sąvokos:

Atestuotoji laboratorija – atestuojančios įstaigos patvirtintus reikalavimus atitinkanti ir atestavimo komisijos įvertinta atestuojančios įstaigos struktūrinio padalinio laboratorija, kuriai suteikta teisė tirti vandens, nuoplovų, pieno gaminių sudėties ir kokybės rodiklius.

Įgaliotoji laboratorija – nešališka akredituotoji tyrimų laboratorija, kurią Žemės ūkio ministerija įgalioja tirti pieno mėginius, siekdama nustatyti jo sudėties ir kokybės rodiklius.

Pardavimas – pieno produktų pardavimas ūkyje arba mažmeninėje prekyvietėje (pvz.: turgavietėje, kioske) tiesiogiai vartotojui.

Pieno gaminiai – iš žalio pieno ūkyje pagaminti gaminiai, į kuriuos gali būti pridėta maisto priedų ir papildomų gamybos procesui būtinų medžiagų, naudojamų ne kaip pieno sudėtinių dalių visiškas arba dalinis pakaitalas (pvz.: grietinė, varškė, sviestas).

Pieno kokybės rodikliai – bendras bakterinis užterštumas, tūkst/cm3, somatinių ląstelių skaičius, tūkst./cm3, inhibitorinės medžiagos, pieno užšalimo temperatūra, °C (lyginamasis svoris).

Pieno produktai – žalias pienas ir iš jo pagaminti pieno gaminiai.

Pieno produktų gamintojai (toliau – gamintojai) – fiziniai ir juridiniai asmenys, turintys pieno kvotas tiesioginiam pieno pardavimui ir gaminantys bei parduodantys savo ūkyje pagamintus pieno produktus.

Pieno sudėties rodikliai – riebalų ir baltymų kiekis procentais.

Ūkis – ūkis, kuriame laikoma viena ar daugiau pieną produkuojančių karvių, avių ar ožkų.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – VMVT) – institucija, kuri atsakinga už šių Reikalavimų laikymosi kontrolę.

Veterinarijos gydytojas – valstybinis veterinarijos gydytojas arba privatus veterinarijos gydytojas, su kuriuo teritorinė valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba sudarė sutartį dėl ūkio priežiūros.

Žalias pienas – natūralus produkuojančių karvių, avių ar ožkų pienas, kuris nebuvo pašildytas iki aukštesnės nei + 40°C temperatūros ar apdorotas bet kokiu kitu lygiaverčio efektyvumo metodu, be priedų, nepakeistos pirminės sudėties.

4. Ūkių karvės, avys ar ožkos turi būti nuolat prižiūrimos veterinarijos gydytojo, o ūkis turi būti kontroliuojamas nustatytu periodiškumu valstybinio veterinarijos gydytojo. Šių gyvulių sveikatos būklę patvirtina išduotas gyvūno sveikatos pažymėjimas.

5. Gyvūno sveikatos pažymėjimas išduodamas ir galioja, kaip nurodyta Valstybinės veterinarijos tarnybos direktoriaus 1999 m. spalio 18 d. įsakymu Nr. 4-267 „Dėl veterinarijos dokumentų išdavimo tvarkos“ patvirtintoje Gyvūnų ir gyvūninių produktų veterinarijos pažymėjimų ir veterinarijos sertifikatų eksportui išdavimo tvarkoje (Žin., 1999, Nr. 89-2638; 2001, Nr. 38-1320).

6. Veterinarijos gydytojas tikrinimo metu konstatuoja, ar ūkyje laikomasi melžimo, pieno paruošimo, higienos, sanitarijos, gaminių gamybos reikalavimų, įvertina žaliavos, pieno gaminių, vandens tyrimų protokolus, RVASVT principais parengtą savikontrolės programą bei kitą tvarkomą dokumentų apskaitą.

7. Ūkyje turi būti dirbančiųjų asmenų sąrašas. Asmenys, dalyvaujantys melžiant pieną ir tvarkant pieno produktus, privalo būti pasitikrinę sveikatą pagal Darbuotojų, kuriems leidžiama dirbti tik iš anksto pasitikrinusiems ir vėliau besitikrinantiems, ar neserga užkrečiamosiomis ligomis, sveikatos tikrinimosi tvarką, patvirtintą Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1999 m. gegužės 7 d. nutarimu Nr. 544 (Žin., 1999, Nr. 41-1294; 2002, Nr. 73-3127).

8. Pagal Reikalavimus ūkiams leidžiama perdirbti ne daugiau kaip 500 kg žalio pieno per dieną. Šis reikalavimas netaikomas, kai pieno produktai parduodami tiesiogiai vartotojui iš ūkio.

 

II. REIKALAVIMAI ŽALIAM PIENUI

 

9. Žalias pienas turi būti gaunamas iš sveikų gyvulių, melžiamas, laikomas, ruošiamas pardavimui vadovaujantis 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 853/2004, nustatančio konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus, II priedo IX skirsnio reikalavimais, sveikatos apsaugos ministro 2003 m. gruodžio 31 d. įsakymu Nr. V-793 patvirtintos Lietuvos higienos normos HN 53:2003 „Leidžiami vartoti maisto priedai“ (Žin., 2004, Nr. 45-1491), sveikatos apsaugos ministro 1998 m. lapkričio 10 d. įsakymu Nr. 646 patvirtintos Lietuvos higienos normos HN 26:1998 „Maisto žaliavos ir produktai. Didžiausias leidžiamas mikrobinio užterštumo lygis“ (Žin., 1998, Nr. 99-2753) reikalavimais.

10. Leidžiama naudoti gamybai šiltą žalią pieną, primelžtą prieš 2 valandas, arba atšaldytą iki + 8°C žalią pieną.

11. Pieno gaminių gamyba ūkyje leidžiama, jeigu žaliava, paminėta 9 punkte, atitinka 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 853/2004, nustatančio konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus, II priedo IX skirsnio I skyriaus III punkto reikalavimus.

12. Žalio pieno mėginiai turi būti tiriami kartą per metų ketvirtį įgaliotojoje laboratorijoje šiems rodikliams nustatyti: bendro bakterinio užterštumo, somatinių ląstelių skaičiaus, inhibitorinių medžiagų, užšalimo taško, riebalų, baltymų; S. aureus piene turi būti ištirti galiojančiais tyrimo metodais atestuotojoje laboratorijoje vieną kartą per 6 mėnesius.

13. Pieno gaminius gamintojas privalo gaminti tik iš savo ūkyje laikomų gyvulių žalio pieno.

 

III. PIENO PRODUKTŲ BEI VANDENS LABORATORINIŲ TYRIMŲ TVARKA

 

14. Žalio pieno sudėties ir kokybės rodikliai tiriami įgaliotojoje laboratorijoje ne rečiau kaip kartą per metų ketvirtį. Mėginius paima veterinarijos gydytojas arba asmuo, turintis kvalifikacijos pažymėjimą, išduotą pagal Pieno supirkėjų atestavimo ir kvalifikacijos pažymėjimų išdavimo tvarką, patvirtintą VMVT direktoriaus 2000 m. rugpjūčio 24 d. įsakymu Nr. 220 „Dėl Pieno supirkėjų atestavimo ir kvalifikacijos pažymėjimų išdavimo tvarkos“ (Žin., 2000, Nr. 72-2250). Mėginiai imami vadovaujantis žemės ūkio ministro 1999 m. birželio 29 d. įsakymu Nr. 287 patvirtinta Žalio pieno pirminių rodiklių įvertinimo instrukcija. Už mėginių paėmimą, pristatymą į įgaliotąją laboratoriją bei atliktus tyrimus apmoka gamintojas.

15. Pieno gaminių mikrobiologiniai rodikliai tiriami vieną kartą per 6 mėnesius atestuotojoje laboratorijoje. Apskričių, miestų, rajonų (toliau – teritorinės) VMVT turi teisę leisti gamintojui, esant mažai pieno gaminių gamybai (perdirbama ne daugiau kaip 50 kg pieno per dieną) bei neigiamiems žalio pieno, pieno gaminių, vandens laboratorinių tyrimams rezultatams, tirti pieno gaminius tik patikrinimo metu nustačius sanitarijos, higienos pažeidimų.

16. Gavus teigiamus žalio pieno laboratorinių tyrimų rezultatus ar tikrinimo metu (ūkyje ar prekybos vietoje) nustačius sanitarijos, higienos pažeidimų, turi būti imami pieno gaminių patvirtinamieji mėginiai mikrobiologiniams rodikliams nustatyti atestuotojoje laboratorijoje.

17. Vandens mikrobiologiniai bei cheminiai tyrimai atliekami vieną kartą per metus atestuotojoje laboratorijoje.

18. Laboratorinių tyrimų protokolus gamintojas privalo saugoti 2 metus.

19. Vieną kartą per savaitę veikiančiose mažmeninėse prekyvietėse perdirbantys ne daugiau kaip 50 kg pieno per dieną gamintojai gali parduoti pieno produktus, jei turi išduotą gyvūno sveikatos pažymėjimą ir vieną kartą per metų ketvirtį patikrina įgaliotojoje laboratorijoje pieno sudėties ir kokybės rodiklius. S. aureus piene turi būti ištirti galiojančiais tyrimo metodais atestuotojoje laboratorijoje vieną kartą per 6 mėnesius.

20. Pieno gaminiai tiriami pagal 1 priedo reikalavimus.

 

IV. REIKALAVIMAI GAMYBAI IR PATALPOMS

 

21. Pieno produktų tvarkymo ir gamybos patalpos turi būti pakankamo dydžio, kad jose atliekami darbai atitiktų higienos reikalavimus. Jos turi būti suprojektuotos ir įrengtos taip, kad būtų išvengta žaliavų ir pieno gaminių užteršimo. Patalpose:

21.1. sienos turi būti lygios, šviesios, lengvai valomos bei dezinfekuojamos;

21.2. grindys turi būti lengvai valomos, dezinfekuojamos, lygios, su nutekėjimu į kanalizacijos šulinėmis;

21.3. lubos turi būti lygios, lengvai valomos;

21.4. įrenginiai ir inventorius, besiliečiantys su žaliavomis ir pieno gaminiais, turi būti pagaminti iš korozijai atsparių medžiagų, lengvai valomi ir dezinfekuojami;

21.5. turi būti įrengtas pakankamas natūralus arba dirbtinis apšvietimas;

21.6. turi būti priemonės darbo įrankiams, įrengimams ir inventoriui valyti bei dezinfekuoti;

21.7. turi būti tinkami įtaisai, apsaugantys nuo kenkėjų;

21.8. turi būti įrengta nuotekų šalinimo sistema, atitinkanti higienos reikalavimus;

21.9. jeigu reikia, turi būti įrengtos persirengimo patalpos su lygiomis, neperšlampamomis, plovimui atspariomis sienomis, grindimis, praustuvu, taip pat tualetai su nuskalaujamu vandeniu;

21.10. turi būti įrengta atskira vieta ar patalpa valymo ir priežiūros priemonėms laikyti;

21.11. turi būti įrengta atskira vieta ar patalpa cheminėms medžiagoms sandėliuoti;

21.12. turi būti įrengta patalpa ar šaldymo įrenginys, kad būtų užtikrintas žaliavų ir pieno gaminių laikymas numatytoje temperatūroje;

21.13. turi būti pakankamas kiekis įrenginių su karštu ir šaltu arba sumaišytu iki reikiamos temperatūros tekančiu vandeniu rankoms plauti ir dezinfekuoti; prie praustuvų turi būti valymo, dezinfekavimo ir higieniško rankų sausinimo priemonių;

21.14. turi būti įrengta atskira vieta ar patalpa pieno produktams pakuoti ir fasuoti;

21.15 turi būti įrengta atskira vieta ar patalpa pakavimo ir fasavimo medžiagoms sandėliuoti.

22. Medžiagos ir gaminiai, besiliečiantys su maistu, privalo atitikti Lietuvos higienos normos HN 16:2001 „Medžiagos ir gaminiai, besiliečiantys su maistu“, patvirtintos sveikatos pasaugos ministro 2001 m. gruodžio 29 d. įsakymu Nr. 680 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 16:2001 „Medžiagos ir gaminiai, besiliečiantys su maistu“ tvirtinimo“ (Žin., 2002, Nr. 28-1010), reikalavimus.

23. Gamybos patalpos turi būti aprūpintos geriamuoju vandeniu, atitinkančiu Lietuvos higienos normos HN 24:2003 „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“, patvirtintos sveikatos pasaugos ministro 2003 m. liepos 23 d. įsakymu Nr. V-455 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 24:2003 „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“ patvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 79-3606), reikalavimus.

24. Ūkyje turi būti pieno gaminių gamybos technologinio proceso aprašymas, receptūra. Turi būti tvarkoma pieno produktų apskaita, pildomi plovimo, dezinfekavimo, šaldymo įrenginio, patalpų temperatūrų, termiškai apdorojamo žalio pieno temperatūrų registracijos žurnalai.

25. Realizuojami pieno produktai privalo būti supakuojami ar sufasuojami ir suženklinami iš karto juos pagaminus ūkyje. Ženklinimo etiketėje privalo būti nurodytas gamintojo vardas, pavardė, produkto pavadinimas, teritorinės VMVT išduoto leidimo prekiauti pieno produktais, pagamintais ūkyje (toliau – leidimas), numeris, laikymo sąlygos, įrašas „tinka vartoti iki...“.

 

V. REIKALAVIMAI PREKYBAI

 

26. Pieno produktais leidžiama prekiauti tik tam tikslui įrengtose mažmeninėse prekyvietėse.

27. Ūkyje parduoti pieno produktus tiesioginiam vartojimui galima tik iš specialiai įrengtos higienos sąlygas atitinkančios patalpos, kurioje yra šaldymo įrenginys.

28. Gamintojai, parduodantys pieno produktus tiesiogiai vartoti, privalo vykdyti pieno produktų apskaitą bei gyvulių kaitos apskaitą, saugoti šiuos bei kitus tiesioginį pardavimą įrodančius dokumentus dvejus metus.

29. Pieno produktų transportavimo metu turi būti laikomasi higienos sąlygų, temperatūros režimų, užtikrinančių saugų pieno produktų pristatymą.

 

VI. KONTROLĖS PRIEMONĖS

 

30. Teritorinės VMVT privalo suregistruoti visus gamintojus, parduodančius pieno produktus tiesiogiai vartotojams, ir sąrašus pateikti įgaliotajai laboratorijai, nurodant gamintojo vardą, pavardę, adresą ir gyvulio laikymo vietos kodą. Kiekvienam gamintojui suteikiama teisė gaminti tik tam tikros rūšies pieno produktus.

31. Teritorinės VMVT viršininko įsakymu gamintojui vieneriems metams išduodamas leidimas (2 priedas), kuriame nurodomi pieno produktų, kuriuos gamintojai ūkyje gali gaminti, pavadinimai ir mažmeninės prekyvietės pavadinimas ir adresas.

32. Prieš išduodant leidimą ūkio savininkas teritorinei VMVT turi pateikti pažymą (laisvos formos), kad mažmeninė prekyvietė, kurioje nori prekiauti, turi sąlygas pieno produktų prekybai ir kad ji suteiks prekybos vietą minimam gamintojui.

33. Teritorinės VMVT ne rečiau kaip kartą per metų ketvirtį atlieka patikrinimus ūkio gamybos patalpose, kad nustatytų, kaip vykdomi higienos, sanitarijos reikalavimai, koks laboratorinių tyrimų dažnumas, kokia gyvulių sveikata, ar atliekama duomenų registracija, ar vykdoma pieno produktų apskaita.

34. Teritorinės VMVT, nustačiusios sanitarijos, higienos pažeidimų ūkiuose bei teigiamus pieno produktų laboratorinių tyrimų rezultatus, privalo taikyti rinkos ribojimo priemones pieno produktų gamybai ir prekybai arba kitas poveikio priemones.

35. Nustačius, kad ūkyje pažeistas Reikalavimų taikymas bei gaminami nesaugūs pieno produktai, išduoto leidimo galiojimas sustabdomas teritorinės VMVT viršininko įsakymu laikotarpiui, kol bus pašalinti nustatyti trūkumai.

36. Jeigu pažeidimai nustatomi pakartotinai arba ūkis per nustatytą terminą nepašalina nurodytų trūkumų, išduoto leidimo galiojimas teritorinės VMVT viršininko įsakymu panaikinamas.

37. Teritorinė VMVT, sustabdžiusi ar panaikinusi leidimo galiojimą, privalo nedelsdama informuoti visas mažmenines prekyvietes, nurodytas leidime, ir visas teritorines VMVT, kurių teritorijoje šios mažmeninės prekyvietės vykdo veiklą.

 

VII. ATSAKOMYBĖ

 

38. Už tiekiamų pieno produktų kokybę, saugą ir teisingą informacijos pateikimą atsako gamintojas.

39. Gamintojas, pardavęs nesaugius pieno produktus, atsako Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka.

______________


Specialiųjų reikalavimų ūkiams, gaminantiems

pieno produktus,

1 priedas

 

PIENO GAMINIŲ MIKROBIOLOGINIAI RODIKLIAI

(mėginiai imami pagal LST EN ISO 707)

 

Mikroorganizmų rūšys

Pieno gaminys

Standartas (ml, g) (1)

Staphylococcus aureus

(tiriama kartą per pusę metų)

Iš žalio ir termizuoto pieno pagamintas sūris

m = 1000

M = 10000

n = 5

c = 2

Minkštas sūris (pagamintas iš termiškai apdoroto pieno)

m = 100

M = 1000

n = 5

c = 2

Šviežias sūris, šaldyti pieno gaminiai

m = 10

M = 100

n = 5

c = 2

Koliforminės bakterijos

Skysti pieno gaminiai

m = 0

M = 5

n = 5

c = 2

Sviestas, pagamintas iš pasterizuoto pieno ar grietinės

m = 0

M = 10

n = 5

c = 2

Minkštas sūris (pagamintas iš termiškai apdoroto pieno)

m = 10000

M = 100000

n = 5

c = 2

Šaldyti pieno gaminiai

m = 10

M = 100

n = 5

c = 2

 

(1): n – mėginių, reikalingų mikrobiologiniams tyrimams atlikti, skaičius;

m – ribinis bakterijų skaičius; rezultatas laikomas teigiamu, jeigu bakterijų skaičius visuose mėginiuose viršija „m“;

M – maksimalus bakterijų skaičius; rezultatas laikomas teigiamu, kai viename ar daugiau mėginių bakterijų skaičius yra lygus „M“ arba jį viršija;

c – mėginių skaičius, kuriuose bakterijų skaičius gali būti tarp „m“ ir „M“; rezultatas laikomas teigiamu, jeigu bakterijų skaičius kituose mėginiuose yra didesnis už „m“.

______________


Specialiųjų reikalavimų ūkiams, gaminantiems

pieno produktus,

2 priedas

 

_____________ VALSTYBINĖ MAISTO IR VETERINARIJOS

TARNYBA

 

LEIDIMAS PREKIAUTI PIENO PRODUKTAIS, PAGAMINTAIS ŪKYJE

 

                               Nr. ________

(data)

______________

(vieta)

 

Vardas, pavardė___________________________________________________________________

Adresas_________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

Gyvulių vietos laikymo kodas________________________________________________________

Gyvūno sveikatos pažymėjimo Nr. ____________________________________________________

Karvių, avių, ožkų skaičius__________________________________________________________

________________________________________________________________________________ valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

viršininko 200__ m. d. įsakymu Nr. leidžiama parduoti

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

(mažmeninės prekyvietės pavadinimas ir adresas)

ūkyje pagamintą (-us)

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

(pieno produktų asortimentas)

 

Leidimas galioja iki 200___ m. ______________ mėn. ___ d.

 

Viršininkas                                   _____________                      _____________________

A. V.                   (parašas)                                                  (vardas, pavardė)

______________