LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS
Į S A K Y M A S
DĖL PRIVALOMŲJŲ AVOKADŲ VAISIŲ KOKYBĖS REIKALAVIMŲ
2002 m. sausio 8 d. Nr. 8
Vilnius
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2002 m. sausio 8 d. įsakymu Nr. 8
privalomIEJI avokadų vaisių kokybės reikalavimai
Privalomieji avokadų vaisių kokybės reikalavimai parengti remiantis:
Europos Komisijos 1997 m. gegužės 7 d. reglamentu Nr. 831/97/EB, nustatančiu avokadų kokybės reikalavimus pakeistu Europos Komisijos 1999 m. birželio 3 d. reglamentu Nr. 1167/99/EB;
Europos Tarybos 1996 m. spalio 28 d. reglamentu Nr. 2200/96/EB dėl bendros vaisių ir daržovių rinkos organizavimo.
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Šie privalomieji kokybės reikalavimai taikomi į rinką teikiamiems avokadų vaisiams (toliau – avokadoms), kilusiems iš Persea americana Mill., klasifikuojamiems Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0804.40.
II. MINIMALŪS KOKYBĖS REIKALAVIMAI
3. Visi avokadų vaisiai, be kiekvienai klasei nustatytų reikalavimų ir V skyriuje pateiktų leistinų nukrypimų, turi būti švieži, sveiki, nepažeisti mechaniškai ar žemos temperatūros, be kenkėjų ir jų nepažeisti, švarūs, sausi, be pašalinio kvapo, skonio bei priemaišų. Vaiskotis turi būti ne ilgesnis kaip 10 mm ir lygiai nupjautas, o vaiskočio nesant vaisiaus atsiskyrimo vieta turi būti sausa ir nepažeista.
III. KLASIFIKAVIMAS
7. Pagal kokybę avokadų vaisiai klasifikuojami:
7.1. ekstra klasė: aukščiausios kokybės vaisiai, veislei tipingos spalvos ir formos, be defektų, išskyrus labai mažus paviršinius odelės defektus, kurie nekenkia avokadų kokybei, išvaizdai, išsilaikymui ir pakuotės turiniui. Jei vaisiai yra su vaiskočiais, šie turi būti sveiki;
7.2. pirma klasė: geros kokybės vaisiai, veislei tipingos spalvos ir formos, be minkštimo defektų. Leistini šie nedideli defektai, jeigu jie nekenkia avokadų išvaizdai, kokybei, išsilaikymui ir pakuotės turiniui:
7.3. antra klasė: avokadų vaisiai, kurie neatitinka aukštesnių klasių reikalavimų, tačiau atitinka II skyriuje nurodytus minimalius kokybės reikalavimus. Vaisiai turi būti be minkštimo defektų, tačiau leistini šie defektai, jeigu jie nekenkia jų išvaizdai, kokybei, išsilaikymui ir pakuotės turiniui:
IV. DYDŽIO reikalavimai
9. Avokadai grupuojami pagal lentelėje pateiktą skalę.
Masės skalė (g) |
Dydžio grupės kodas |
nuo 781 iki 1220 |
4 |
nuo 576 iki 780 |
6 |
nuo 461 iki 575 |
8 |
nuo 366 iki 460 |
10 |
nuo 306 iki 365 |
12 |
nuo 266 iki 305 |
14 |
nuo 236 iki 265 |
16 |
nuo 211 iki 235 |
18 |
nuo 191 iki 210 |
20 |
nuo 171 iki 190 |
22 |
nuo 156 iki 170 |
24 |
nuo 146 iki 155 |
26 |
nuo 136 iki 145 |
28 |
nuo 125 iki 135 |
30 |
V. LEISTINi NUKRYPIMai
11. Pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti tam tikras kiekis avokadų vaisių, neatitinkančių nurodytos klasės kokybės ir dydžio reikalavimų.
12. Leistini kokybės nukrypimai:
12.1. ekstra klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 5 proc. visų avokadų vaisių (kiekio arba masės), kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka pirmos klasės reikalavimus arba bent jau neviršija pirmai klasei leistinų nukrypimų;
12.2. pirmos klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10 proc. visų avokadų vaisių (kiekio arba masės), kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka antros klasės reikalavimus arba bent jau neviršija antrai klasei leistinų nukrypimų;
VI. PAKAVIMO reikalavimai
14. Pakuotėje arba bendroje pakuotėje turi būti tik tos pačios kilmės, veislės, kokybės klasės, spalvos (tamsių spalvų veislėms, nedideli spalvos pokyčiai nelaikomi defektu) bei dydžio vaisiai.
17. Pakuotės viduje naudojamos medžiagos turi būti naujos, švarios bei neturinčios neigiamos įtakos vaisių kokybei.
18. Prekinius skirtukus leidžiama naudoti tuo atveju, jeigu jų spausdinimui arba klijavimui naudojamas popierius, dažai arba klijai atitinka higienos normų reikalavimus.
VII. ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI
20. Ženklinama Pagal Lietuvos Respublikoje galiojančias prekių ženklinimo taisykles. Be to, ant kiekvienos avokadų vaisių pakuotės arba bendros pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai nenutrinami ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:
20.1. pakuotojo ir/arba siuntėjo pavadinimas ir adresas arba identifikavimo kodas su nuoroda „pakuotojas“ ir/arba „siuntėjas“ (arba atitinkama nuorodos santrumpa);