LIETUVOS RESPUBLIKOS
VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS
ĮSAKYMAS
DĖL MAISTO TVARKYMO REIKALAVIMŲ PIRMINEI NEGYVŪNINIŲ MAISTO PRODUKTŲ GAMYBAI PATVIRTINIMO
2009 m. kovo 10 d. Nr. B1-117
Vilnius
Įgyvendindamas 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos (OL 2004 m. specialusis leidimas, 13 skyrius, 34 tomas, p. 319) 1 straipsnio 3 dalies ir I priedo A dalies, Lietuvos Respublikos maisto įstatymo (Žin., 2000, Nr. 32-893; 2002, Nr. 64-2574; 2003, Nr. 92-4139) 9 straipsnio 5 dalies 2 punkto nuostatas ir siekdamas tinkamai užtikrinti šalyje tvarkomo maisto saugą ir valstybinę kontrolę:
2. Pavedu:
2.1. įsakymą pagal kompetenciją vykdyti apskričių, miestų, rajonų valstybinėms maisto ir veterinarijos tarnyboms;
PATVIRTINTA
Valstybinės maisto ir veterinarijos
tarnybos direktoriaus 2009 m. kovo 10 d.
įsakymu Nr. B1-117
MAISTO TVARKYMO REIKALAVIMAI PIRMINEI NEGYVŪNINIŲ MAISTO PRODUKTŲ GAMYBAI
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Maisto tvarkymo reikalavimai pirminei negyvūninių maisto produktų gamybai (toliau – Reikalavimai) nustato pirminės negyvūninių maisto produktų gamybos, įskaitant jų laikymą, sandėliavimą, vežimą, higienos reikalavimus, asmenų, užsiimančių šia veikla, atsakomybę.
2. Reikalavimai taikomi fiziniams asmenims – ūkininkams, įregistravusiems savo ūkius Ūkininkų ūkių registre, ir fiziniams asmenims, vykdantiems maisto tvarkymą pagal verslo liudijimus, pagal nuolatinio Lietuvos gyventojo individualios veiklos vykdymo pažymas, fiziniams asmenims, užsiregistravusiems Valstybinėje mokesčių inspekcijoje (toliau – asmenys), gaminantiems pirminius negyvūninius maisto produktus (toliau – pirminiai produktai) iš savo užaugintų vaisių, uogų, daržovių, grybų, kitų augalų, taip pat surinktų laukinių augalų, įskaitant grybus ir uogas, skirtus maistui.
3. Asmenys pagamintus pirminius produktus: sultis, džiovintus, raugintus, sūdytus, nuluptus, termiškai apdorotus, smulkintus, užšaldytus ir/ar kitus produktus gali parduoti tiesiogiai galutiniam vartotojui ir/ar turgavietėse, prekyvietėse, taip pat tiekti mažmeninės prekybos ir viešojo maitinimo subjektams, esantiems Lietuvos Respublikoje.
4. Asmenys privalo turėti maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą, išduotą atitinkamos apskrities, miesto arba rajono valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (toliau – teritorinė VMVT), vadovaujantis Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo reikalavimais, patvirtintais Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. spalio 15 d. įsakymu Nr. B1-527 „Dėl Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo reikalavimų patvirtinimo“ (Žin., 2008, Nr. 123-4693).
II. HIGIENOS REIKALAVIMAI MAISTO TVARKYMUI
5. Maisto tvarkymo patalpos turi būti švarios, suremontuotos, įrengtos taip, kad palaikytų tinkamą temperatūrą bei oro drėgmę. Jos turi būti įrengtos naudojant tokias medžiagas, iš kurių į produktus nepatektų teršalų. Jose neturi būti angų, pro kurias į vidų galėtų patekti gyvūnai, graužikai ir vabzdžiai, aplinkos teršalai. Skirtingų rūšių ir skirtingo terminio apdorojimo (žaliavos ir gatavi produktai) produktai laikomi atskirai (atskirose lentynose, atskirose uždarose talpyklose).
6. Maisto tvarkymo patalpų grindų, sienų, langų danga turi būti lygi, atspari plovimo ir dezinfekcinėms medžiagoms. Lubos ir ant jų bei sienų esantys įrenginiai turi būti švarūs ir įrengti taip, kad nesikauptų nešvarumai, kondensatas, pelėsiai, būtų lengvai valomi. Šviestuvai turi būti saugios konstrukcijos ir įrengti tokiose vietose, kad sudužusios šukės nepatektų į maistą. Jie turi būti lengvai valomi ir švarūs.
7. Naudojama įranga turi būti tvarkinga, švari, pagaminta iš medžiagų, tinkamų higieniniam valymui. Siekiant išvengti kryžminės taršos, draudžiama, kad tvarkomas maistas tiesiogiai per naudotus daiktus ar darbuotojų rankas liestųsi su ankstesnių technologijos etapų produktais. Inventorius, kaip galimas kryžminės taršos šaltinis, turi būti aiškiai paženklintas (užrašais, spalvomis ar pan.), laikomas tvarkingai, apsaugotas nuo užteršimo ir naudojamas pagal paskirtį.
8. Rankų plovimo, dezinfekavimo ir sausinimo įranga turi būti visur, kur to reikalauja technologija. Turi būti tinkami įrengimai indams ir maisto produktams plauti. Turi būti tiekiamas tekantis geriamasis karštas ir/ar šaltas vanduo.
9. Maistą tvarkantis asmuo turi kruopščiai plautis rankas tekančiu šiltu geriamuoju vandeniu su muilu ir, jei būtina, jas dezinfekuoti. Rankos plaunamos ir, jei būtina, dezinfekuojamos prieš pradedant dirbti, tuoj pat po pasinaudojimo tualetu, po užterštų daiktų lietimo, po darbo su žaliavomis, prieš liečiant gatavus produktus ir visada, kai būtina.
10. Prieš pradedant gaminti pirminius produktus būtina atlikti geriamojo vandens mikrobiologinių ir cheminių rodiklių tyrimus. Toliau tyrimai atliekami ne mažiau kaip vieną kartą per dvejus metus atestuotoje ar akredituotoje laboratorijoje. Šis reikalavimas netaikomas, kai pirminių produktų gamyboje nenaudojamas vanduo.
11. Kanalizacijos vamzdynai turi būti sandarūs, sukonstruoti taip, kad galėtų išlaikyti galimas didžiausias apkrovas ir nekiltų pavojaus užteršti maisto produktus ar geriamąjį vandenį.
12. Atliekų talpyklos turi būti uždengtos ir išdėstytos ten, kur būtinos pagal technologinį procesą.
13. Pirminių produktų gamyboje draudžiama naudoti produktus ir žaliavas, jei žinoma ar įtariama, kad jis netinka maistui, turi gedimo požymių, užterštas patogeniniais mikroorganizmais, parazitais, cheminiais teršalais, radioaktyviaisiais izotopais ar kitokiomis pašalinėmis medžiagomis. Jei būtina, turi būti atlikti žaliavų laboratoriniai tyrimai. Draudžiama gaminti ir teikti rinkai sūdytus, raugintus, konservuotus grybus.
14. Pirminius produktus vežančios transporto priemonės turi būti švarios, geros būklės ir gerai prižiūrėtos, įrengtos taip, kad produktai būtų apsaugoti nuo užteršimo ir būtų užtikrintos reikiamos transportavimo sąlygos, išlaikančios nepertraukiamą šalčio grandinę.
15. Pirminių produktų laikymui, sandėliavimui ir vežimui naudojama šaldymo įranga ar patalpos turi turėti veikiančius temperatūros matavimo prietaisus.
16. Asmuo, tvarkantis maistą, turi pasitikrinti sveikatą Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka prieš pirmą kartą pradėdamas dirbti ir ją tikrintis periodiškai. Asmuo, tvarkantis maistą, turi turėti teisės aktų nustatyta tvarka įgytų privalomųjų maisto higienos žinių, tiesiogiai susijusių su jo darbu, ir pagal sudarytus planus jas atnaujinti.
17. Asmuo, tvarkantis maistą, turi laikytis asmeninės švaros ir dėvėti tinkamus, švarius ir apsauginius drabužius.
18. Sergančiam ar įtariamam, kad serga, asmeniui, pavyzdžiui, turinčiam bent vieną iš šių požymių: viduriavimas, vėmimas, karščiavimas, gerklės skausmas su pakilusia temperatūra, išskyros iš nosies, akių ar ausų, užkrėsta ar atvira žaizda, sergančiam užkrečiamąja odos liga ar esančiam ligos, kuri gali būti perduodama per maistą, nešiotojui – neturi būti leidžiama dirbti patalpose, kuriose tvarkomas nepakuotas maistas ir yra galimybė tiesiogiai ar netiesiogiai užteršti maistą patogeniniais mikroorganizmais.
III. BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS
20. Asmuo, vykdantis pirminių produktų gamybą, tiesiogiai atsakingas už tvarkomo maisto saugą ir kokybę bei mažmeninę prekybą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų laikymąsi.
21. Asmuo, gaminantis pirminius produktus, turi užtikrinti, kad jo pagamintų produktų kokybė atitiktų žemės ūkio ministro įsakymais patvirtintus techninius reglamentus ir/ar privalomuosius kokybės reikalavimus. Tais atvejais, kai pirminių produktų kokybės reikalavimų nereglamentuoja atitinkamas teisės aktas, asmuo, gaminantis pirminius produktus, turi pasirengti ir pasitvirtinti kiekvieno pirminio produkto receptūrą ir technologinį aprašymą, nurodant jame pirminio produkto tinkamumo vartoti terminą.
22. Pagamintiems pirminiams produktams pakuoti turi būti naudojamos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos leidžiamos medžiagos ir gaminiai, skirti kontaktui su maistu.
23. Pirminiai produktai rinkai tiekiami pakuoti ir / ar fasuoti ir ženklinami vadovaujantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. gruodžio 24 d. įsakymu Nr. 677 patvirtintos Lietuvos higienos normos HN 119:2002 „Maisto produktų ženklinimas“ (Žin., 2003, Nr. 13-530) reikalavimais, nurodant gamintojo pavadinimą ir adresą, produkto pavadinimą, sudėtį, grynąjį kiekį (jeigu fasuotas), tinkamumo vartoti terminą ir specialiąsias laikymo sąlygas (jeigu reikia).
24. Asmuo turi registruoti atitinkamame žurnale sunaudotų žaliavų, pagamintų pirminių produktų kiekius, jų pagaminimo laiką, nurodyti asmenis (jeigu buvo), dalyvavusius pirminių produktų gamybos procese. Tais atvejais, kai pagaminti pirminiai produktai parduodami arba tiekiami mažmeninės prekybos ar viešojo maitinimo subjektui (-ams), minėtame žurnale turi būti daromi įrašai apie pirminių produktų gavėjus. Šiame punkte nurodyti įrašai saugomi ne mažiau kaip dvejus metus.